Dodaj do ulubionych

stulejka i chlorchinaldin H maść

14.05.10, 10:52
Zaczęło się od podejrzenia stulejki. Jeden lekarz mówi, że jest, inny, że nie ma. U nas wygląda to tak, że ujścia cewki nie widać, ale przy siusianiu nie robi się balonik, wypływ jest dość silny i szybki, zdaje się normalny. Z tym, ze pod napletkiem widać zbierającą sie mastkę, więc problem niewielki jednak jest. Byliśmy u specjalisty i dała nam tę maść, jak w temacie. Z tym, ze nie wiem, co ma piernik do wiatraka, bo cyt:

"Lek Chlorchinaldin H stosuje się w miejscowym leczeniu ropnych, powierzchownych chorób skóry przebiegających z odczynem zapalnym oraz ropnych powikłań bakteryjnych alergicznych schorzeń skóry, w tym także grzybicy, w owrzodzeniu podudzi-w zakażeniach drobnoustrojami wrażliwymi na chlorochinaldol."

Nie wiem właściwie, czego sie spodziewałam po tej maści, ale raczej nie takich właściwości. Gdybym wiedziała, to zapytałabym lekarki, jak ma ona nam pomóc. Mamy stosować 2x dziennie, po 2-3 tyg zgłosic sie na kontrol, ujście cewki ma byc już ponoć widoczne.

Ktoś mądry? Pani Ekspert?

No i jeszcze jedno...czy któraś z Was stosowała tę maść i pomogła ona na stulejkę/niestulejkę?
Obserwuj wątek
    • susy11 Re: stulejka i chlorchinaldin H maść 14.05.10, 14:35
      ta maść ma za zadanie zmiękczyć napletek i ułatwić jego odciąganie
      my stosujemy cutivate z bardzo dobrym skutkiem od ok. 1,5 mies.
      napletek wogóle się nie ściągał, teraz ładnie daje się to zrobić -
      jeszcze nie do końca ale jest duża różnica
      kiedyś był na forum link do fajnego wykładu nt. stulejki urologa -
      prowadzony przez urologa dziecięcego - tam też wspominał o takich
      maściach
      pozdrawiam!
      • susy11 Re: stulejka i chlorchinaldin H maść 14.05.10, 14:37
        chodziło mi o stulekę u chłopców, nie u urologa:)
    • cibora Re: stulejka i chlorchinaldin H maść 14.05.10, 18:26
      Witam!
      W jakim wieku jest synek?
      Polecam wizytę u dobrego urologa dziecięcego, a najlepiej dwóch.
      I polecam obejrzenie świetnego wykładu o stulejce, który wygłosił dr Gastoł:
      www.mp.pl/wideo01/?id=453&l=1019&u=23230057
      Byliśmy u niego niego z naszym Stasiem. Powiedział, że wszystko jest ok, tak ma być. Wcześniej lekarz u nas w mieście stwierdził, że raczej trzeba będzie operować.
      Pozdrawiam.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
      • susy11 Re: stulejka i chlorchinaldin H maść 14.05.10, 21:41
        dokładnie o ten wykład mi chodziło!
    • alfa36 Re: stulejka i chlorchinaldin H maść 14.05.10, 22:22
      My na tzw sklajkę dostalismy maść ze sterydem: hydrokortizon. Tyle, ze inny pediatra nie kazal zastosowac tej masci w obawie o ewentualną grzybcę. No i do tej pory nie zastosowalam, natomiast, zgodnie z tym, co mowil na linkowanej prelekcji urolog dziecięcy, sciągam delikatnie skorkę podczas kąpieli. Po systematycnym myciu mastki już nie widzę. Tak zastanawiam sie, czy nie warto w takim razie pomoc dziecku tym chlirchinaldinem...To chyba nie steryd? Poki co wyczytalam, ze dobry jest linomag.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka