Dodaj do ulubionych

smoczek u dzieci z mpd

22.01.11, 21:35
Witam, Jestem mamą 20 (korygowane 14 m-cy) miesięcznych bliźniaczek z mpd. Postanowiłam powoli wyeliminować im smoczek, bo wiem , że nie pomaga to im w żadnym wypadku. Chodzimy do logopedy, bo dziewczynki nie mowią. I tu pojawia sie moje pytanie. Wszystkie tematy poruszone na forum odnoszą się do zdrowych dzieci, a ja niestety moim nie wytłumaczę, że są za duże na smoczek. Od paru dni smoczka używam do zasypiania, ale w dzień są momenty kiedy strasznie sie złoszczą, a wczesniej z takiej sytuacji dostawaly smoka. jak u takich maluchów z porażeniem mózgowym starac się wyeliminować smoczek. prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • aleksandra.lada Re: smoczek u dzieci z mpd 25.01.11, 21:09
      Witam,
      Jeżeli z różnych powodów – np. ze względu na stan rozwojowy dziecka – nie możemy liczyć na świadomą współpracę przy ograniczaniu i eliminowaniu używania uspokajaczy, należy wybrać opcję konsekwencji /mimo protestów dziecka/. Jednak w przypadku dzieci z grupy ryzyka PCI lub z takim rozpoznaniem neurologicznym warto monitorować następujące kwestie:
      -Czy radykalne odstawienie smoczka uspokajającego nie uruchomi kompensacyjnego mechanizmu ssania kciuka /dzieci z obciążonym wywiadem neurologicznym mają ku temu większą skłonność niż przeciętnie/?
      -Czy stopień rozdrażnienia i protestu nie wygeneruje nasilenia negatywnych emocji, które mogą uaktywnić incydenty napadów EPI, jeśli dziewczynki są w grupie ryzyka padaczki?
      -Czy czy pojawiają się zaburzenia snu w okresie powyżej dwóch tygodni od odstawienia smoczka?
      -Czy psycholog konsultujący dzieci uważa, że dziewczynki są emocjonalnie gotowe /dojrzałe/ do odstawienia uspokajacza i nie Pani działanie nie wypromuje jakieś nadmiernej traumy?
      Jeśli wyeliminujemy te wątpliwości, to - do dzieła! Życzę powodzenia. Będzie „podwójnie” potrzebne u bliźniaczek.
      Aleksandra Łada
      • kasienka-5 Re: smoczek u dzieci z mpd 26.01.11, 18:18
        bardzo dziękuje za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka