Dodaj do ulubionych

15 m-cy prosze o ocenę

09.03.11, 09:14
Witam!
Mam spisane słowa i onomatopeizacje, jakimi posługuje się moja 15 miesięczna córka. Czy to jest wystarczająco jak na Jej wiek, czy powinna więcej mówić? W sumie mówi mało "pełnych" słów. Sporo onomatopeizuje i też gestykuluje. Rozumie polecenia. Dodam, że poniższe produkcje językowe są używane we właściwych okolicznościach i nazywają właściwe rzeczy.
1. nie
2. mama
3. bach
4. be
5. mniam-mniam
6. miau
7. muuu
8. tata
9. papa
10. halo
11. bu - buty
12. ta - gitara
13. pepa - świnka
14. me me me - myszka
15. uh uh - piesek
16. be be - owieczka
17. bało - balon
18. me - miś
19. ciap-ciap
20. brum-brum
21. nia - Ania
22. ma - nie ma
23. ti ta - zegarek
24. da - daj
25. mem - krem
26. baba

Dziękuję, pozdrawiam, Anka

PS. Nie poznałam Pani na nowym zdjęciu :)
Obserwuj wątek
    • twitti Re: 15 m-cy prosze o ocenę 10.03.11, 12:59
      Twoja corka ma bardoz duzy zasob slow!!!
    • kasiaklon17 Re: 15 m-cy prosze o ocenę 11.03.11, 07:25
      Witam, jestem pod wrażeniem, córka jest genialna, bardzo wiele mówi i rozumie, nie masz się zupełnie czym przejmować!!! Mój synek ma 19 miesięcy i mówi tylko - mama, tata, baba, dada, a neurologopeda twierdzi, że ma czas na mowę do dwóch lat i na razie nie ma co go męczyć. Na wszystko przyjdzie czas, tylko raz jest to szybciej, a raz wolniej, pozdrawiam!
    • aleksandra.lada Re: 15 m-cy prosze o ocenę 11.03.11, 08:42
      Witam,
      mogę tylko pogratulować. Córka nie tylko spełnia wszystkie standardy przewidziane dla jej aktualnego poziomu wiekowego, ale nawet owe standardy przekracza! Brawo! Oby tak dalej! Na poziomie 21m.ż będziemy oczekiwać połączeń 2-elementowych.
      Aleksandra Łada
      • Gość: adamowicz_a Re: 15 m-cy prosze o ocenę IP: 194.0.181.* 07.11.11, 12:30
        Miała Pani rację - córka w okolicach 20-21 miesiąca zaczęła tworzyc zdania i z dnia na dzień posługuje sie coraz większą ilością nowych słów. To jak jakas eksplozja mowy :) Okazuje się teraz, jak ważne jest mówienie do dziecka nawet jeszcze niemowiącego. Ona po prostu tyle pamięta, a teraz dopiero umie te słowa wypowiedziec. Pamięta te wszystkie wierszyki wałkowane od urodzenia; dopowiada co drugie słowo. Dzieci sa zdumiewające :)
        • koteczka90 Re: 15 m-cy prosze o ocenę 09.11.11, 15:40
          Rewelacja tyle słów!,Mój synek ma 14miesiecy i jego słownictwo to;
          1.Brry,bruu przez cały dzien bawiąc sie samochodem,widząc samochód,słysząc.
          2.Mama
          3.Tata
          4.Czasem baba
          5.nie
          6.miamia,niamnia-smoczek
          7.uł,uł-piesek
          8.to-jak cos chce
          9.gdzie to
          10.Ma-masz
          11.Miał-koTEK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka