Dodaj do ulubionych

pediatra odmówił suplementacji

10.10.11, 11:48
Dotyczy to 8-miesięcznego dziecka. Chodzi o niedobór żelaza. Tak wiem, że nie leczymy niedoboru żelaza, tylko niedokrwistość (słowa pani dr chyba wielokrotnie na tym forum), ale sprawa mnie niepokoi i wolę zasięgnąć języka.
Wyniki dziecka:
WBC 9,7
RBC 4,19
HGB 11,2
HCT 31,6
MCV 75,4 !!!
MCH 26,9
MCHC 35,6

Fe 35 !!!

Dziecię karmione piersią oraz wg aktualnie obowiązującego schematu dla niemowląt karmiomych piersią, czyli mięsko (w większości czerwone), ryba, jarzyny, co drugi dzień żółtko oraz jeden posiłek dziennie kaszka zbożowa wzbogacona żelazem na mm, owoce.
Ja wyniki mam dobre.
Dlaczego dziecię nie przyswaja?
Czy wymaga jednak suplementacji żelazem?
Pediatra kazał czekać i powtórzyć badania za miesiąc. Niestety ostatnio, czyli przed rozszerzeniem diety piersiowej mówił to samo i wyniki nie poprawiły się, a nawet pogorszyły.
Co robić? Czekac? Iść do innego lekarza?

Obserwuj wątek
    • czarna_12 Re: pediatra odmówił suplementacji 10.10.11, 14:03
      żelazo lepiej się wchlania gdy po podaniu żelaza lub posiłku popijamy sokiem z dużą zawartością wit c,nie można zaraz podawać mleka , sok z buraczków albo jarzynka codziennie.Moim zdaniem powinna dostac ferrum na krótki czas.
    • maltry Re: pediatra odmówił suplementacji 10.10.11, 15:22
      TUTAJ ekspert podaje, że norma Fe u niemowlaka to 35-155 mg/dl, TUTAJ natomiast norma MCV określona jest na 70-100. Wiem, że to tylko internet a nie mam teraz czasu pogrzebać w swojej literaturze, ale jeśli podane normy są prawidłowe, to u Twojego dziecka rzeczywiście suplementacja chyba narazie nie jest wskazana? Wyniki Twojego dziecka są na granicy, ale jednak normy
      • mamaborysiatka Re: pediatra odmówił suplementacji 10.10.11, 16:18
        dziękuję za odpowiedź. rzeczywiście wg tych danych wyniki mojego szkraba są w porządku.
        nie jstem absolutnie zwolennikiem suplementacji, ale wolałabym niczego nie zaniedbać. mam fatalne doświadczenia po przejściach ze starszym dzieckiem....
    • kasiaalbrecht Re: pediatra odmówił suplementacji 11.10.11, 22:37
      warto spróbować przez miesiac podać żelazo np ferrum lek na recepte lub actiferol bez recepty i skontrolować morfologię z ferrytyną ( żelaza5 mg/kg/dobę)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka