Dodaj do ulubionych

Hiperkalcemia- pytanie

16.03.12, 07:45
Dzień dobry, chciałabym prosić o opinię wyników mojego synka. Ma skończone 8 miesięcy i od 4 miesięcy podwyższony poziom wapnia w krwi. Nie podajemy wit D3 od ponad 4 miesięcy. W pierwszym badaniu wynik wynosił 10,9 gdzie norma jest do 10,8 w następnych wartość wzrosła do 11,5 lekarka kazała zmniejszyć ilość mleka a zwiększyć obiadków i tak też zrobiliśmy. Po 3 tygodniach zmniejszonej ilości mleka wynik wapnia 11, wapnia zjonizowanego 1,319 czyli też lekko podwyższony. Fosfor fosfataza alkaliczna, parathormon w normie. Usg jamy brzusznej też w normie (chociaż nie wiem czy było wykonane prawidłowo bo trwało może minute) W ostatnich badaniach morfologi również podwyższona hemoglobina 13,6 oraz erytrocyty 5,2. Przepraszam za taki nieład ale piszę na szybko. I teraz mam pytanie pediatra powiedziała żeby umówić się w Gdańsku w szpitalu na badania ale ja nie wiem czy to dobry pomysł bo teraz tyle chorób. Czy może wybrać się do innego pediatry żeby zobaczył te wyniki gdyż nasza lekarka często wysyła do szpitala i czasami bez konieczności. Czy może trzymać dietę i za jakiś czas znowu sprawdzić wyniki?
Obserwuj wątek
    • lizbetka Re: Hiperkalcemia- pytanie 16.03.12, 21:44
      Podłączam się pod pytanie- córka lat prawie 10, przekroczona górna norma wapnia, fosfor w normie (choć 6 miesięcy temu mocno przekroczona górna norma, teraz już ok ), parathormon oscyluje gdzieś w okolicy górnej normy .
      Czy coś z tym robić czy nie ?
    • kasia_750 Re: Hiperkalcemia- pytanie 17.03.12, 10:03
      U mojej córki było tak samo, przez długi czas. Lekarze bagatelizowali problem, ponieważ norma była tylko nieznacznie przekroczona i dotyczyła TYLKO poziomu wapna. Witaminę D3 też nam kazano odstawić. Mleka córka nie piła, jadła 1 jogurt dziennie.
      Dopiero teraz (córka ma 4,5 roku) przy okazji innych badań na zlecenie endokrynologa miała zbadany poziom witaminy D3. Okazało się, że poziom tej witaminy jest bardzo niski.
      Diagnoza - niedobór witaminy D3, wapń nie wchałania się prawidłowo, dlatego mamy podwyższony poziom we krwi. W tej chwili podajemy 1000 j. wit D3 w tabletkach + tran (400 j.), przez 2 miesiące. Za miesiąc robimy badania kontrolne. Jestem ciekawa czy będzie poprawa.
      Badanie na poziom witaminy D3 prywatnie kosztuje ponad 100 zł, nie wszystkie laboratoria je wykonują, także trzeba wcześniej podzwonić. Ja żałuję, że wcześniej sama nie zrobiłam córce tego badania prywatnie.
      A jesli chodzi o badania w szpitalu - niby warto, bo jest szansa na komplesową diagnozę. Ale teraz jest strasznie dużo infekcji przebiegających z biegunką i wymiotami. 2 lata temu w podobnym okresie pojechałam z córką (zdrową) do szpitala na diagnostykę i wróciłyśmy z rota (5 dni bez jedzenia, na granicy odwodnienia). Niestety wtedy też nikt nie zwrócił uwagi na poziom wapna i wróciliśmy bez diagnozy (córka z wagą iwzrostem jest poniżej 3 centyla). Na twoim miejscu z wizytą w szpitalu poczekałabym na początek lata. A teraz zbadała poziom witaminy D3 (nawet prywatnie, jeśli lekarz nie da skierowania). Nasza endokrynolog twierdzi, że strasznie dużo dzieci (w różnym wieku) ma w tej chwili niedobory witaminy D3 (potwierdzone badaniami).
      • tynka893 Re: Hiperkalcemia- pytanie 17.03.12, 10:23
        Wielkie dzięki za radę:) W poniedziałek pójdę do lekarki i zapytam o badanie poziomu Wit. D. Też uważam że teraz za dużo rota i innych chorób w szpitalach. Szkoda zdrowia małego. Zobaczymy co będzie z wit D:) Dzięki:) no ale mi się wydaje że jak dla 8 miesięczniaka to mleko 2 razy to i tak mało..
        • kasia_750 Re: Hiperkalcemia- pytanie 17.03.12, 14:12
          W tym wieku moja córka piła tylko mleko. Moje mleko:) Rozszerzanie diety szło nam fatalnie...
      • anetam1984 Re: Hiperkalcemia- pytanie 09.02.16, 14:09
        Czy poziom wapnia po podaniu wit d sie u was wyrównal? Mamy taki sam problem. Wapń miesiac temu był na górnej granicy normy, kazano zmniejszyc nabiał i nic wuecej. Ja zrobiłam sama badania na poziom wit d i wyszło 10. Poszlismy z wynikami do pediatry i powiedziała żeby suplementowac wit d tez własnie 1000jednostek bo sie wapn nie wchłania. Z kolei w ulotce jest napisane,zeby nie podawac przy podwyzszonym poziomie wapnia. Sama nie wiem juz co robic. Mogłabys napisac czy u was poziom sie wyrownał?
    • kasiaalbrecht Re: Hiperkalcemia- pytanie 20.03.12, 20:49
      radziłabym utrzymać diete i sprawdzić ew za jakiś czas bo jesli nie ma żadnych odchyleń w badaniu to nie ma tez wskazań do szerszej diagnostyki
    • anetam1984 Re: Hiperkalcemia- pytanie 09.02.16, 14:10
      Czy poziom wapnia po podaniu wit d sie u was wyrównal? Mamy taki sam problem. Wapń miesiac temu był na górnej granicy normy, kazano zmniejszyc nabiał i nic wuecej. Ja zrobiłam sama badania na poziom wit d i wyszło 10. Poszlismy z wynikami do pediatry i powiedziała żeby suplementowac wit d tez własnie 1000jednostek bo sie wapn nie wchłania. Z kolei w ulotce jest napisane,zeby nie podawac przy podwyzszonym poziomie wapnia. Sama nie wiem juz co robic. Mogłabys napisac czy u was poziom sie wyrownał? Lbo jak ktoś miał podobna sytuacje, bo post juz stary.
      • tereska1981 Re: Hiperkalcemia- pytanie 27.02.17, 13:59
        Moja córka (3 lata) ma poziom wapnia we krwi a także w moczu powyżej normy. Witaminę D na poziomie 20. Nefrolog zabroniła nam suplementować witaminę D bez kompleksowej diagnostyki. Z tego co nam powiedziała to witamina D podnosi jeszcze poziom wapnia we krwi.
        • anetam1984 Re: Hiperkalcemia- pytanie 09.03.17, 15:32
          Co lekarz to inna gadka. Mi dwoch lekarzy powiedzialo, ze jesli poziom wit D w organizmie jest za niski, a wapnia za duzy to znaczy, ze wapn nie wchlania sie do kosci tylko zostaje w surowicy. Tak mi powoedzial m.in endokrynolog. Ja ze soba tez mialam to samo, jak zaczelam regularnie brac wit d to poziom wapnia sie zmniejszyl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka