Dodaj do ulubionych

dawkowanie pulneo w kroplach

18.10.12, 09:21
Witam:)
Mam pytanie dotyczące dawkowania pulneo w kroplach.
Córka 5 lat waga 15 kg.
Dostała od lekarza Pulneo. Poprosiłam o przepisanie w kroplach. Lekarka do końca nie była pewna dawkowania. Wcześniej podawaliśmy syrop 5ml 3 razy dziennie, córka dodatkowo bierze Azomyr na noc - taki były zalecenia alergologa przy poprzedniej infekcji. Teraz byliśmy u lekarza rodzinnego.
Lek już wykupiłam, mam ulotkę - dawkowanie 4mg/kg mc /dobę.
Czyli 60 mg na dobę.
1ml zawiera 25mg substancji czynnej. 1 ml to 25 kropli.
Jeśli dobrze liczę córka powinna dostać 20 kropli 3 razy dziennie.
I to by się zgadzało z tym co zalecała lekarka.
Jednak lekarz syna znajomej (też 5-latka) zalecał 15 kropli 3 razy dziennie przy wadze 21 kg.
I teraz się zastanawiam czy zmieniły się ulotki, czy przy jednoczesnym podawaniu leków na alergię dawkowanie pulneo powinno być zmniejszone. Syn koleżanki również bierze na noc syrop na alegrię.
Gdyby ktoś mógł mi pomóc byłabym wdzięczna.
Na razie podałam syrop, ale za 2-3 dni mi się skończy.
Obserwuj wątek
    • nunu16 Re: dawkowanie pulneo w kroplach 18.10.12, 09:36
      Mój 4- latek odtatnio dostał 20 kropli 3 razy dziennie. Rano i wieczorm bierze Xsyzal na alergię. Waży ok. 22 kg i jest wysoki. Ale awoją drogą to nie widzę aby Pulneo na coś skutkowało.
      • kasia_750 Re: dawkowanie pulneo w kroplach 18.10.12, 10:04
        A u nas chyba trochę pomogło, bo dzisiaj kaszel jest już wyraźnie "lepszy", wyraźnie odkrztuszający. Co prawda wczoraj osłuchowo było czysto, ale ten kaszel był inny niż zazwyczaj w 2 fazie przeziębienia, dlatego poszliśmy do lekarza i zdecydowałam się na podanie dodatkowego leku.
        • nunu16 Re: dawkowanie pulneo w kroplach 18.10.12, 10:53
          A twoja córka bierze też syrop na kaszel? My mieliśmy Flavamed. U nas synowi często z kaszlu robi się zapalenie oskrzeli dlatego przy infekcjach nebulizujemy go Berodualem.
          • kasia_750 Re: dawkowanie pulneo w kroplach 18.10.12, 11:18
            Od 2 dni podawałam Mucosolvan w syropie 2 razy dziennie, teraz lekarka zmieniła mi na inhalacje Mucosolvanem raz dziennie 1 ml + sól fizj, więc dzisiaj rano była inhalacja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka