17.12.12, 21:38
W okresie od 3 do 6 miesiąca życia nie podawałam dziecku wit. D. Wynikło to z mojej pomyłki. Mam wbite w książeczce zdrowia dwie pieczątki:
"Zalecenia: KiD-Vitum od 8 doby życia do końca 3 miesiąca życia"
oraz
"Zalecenia: D-Vitum od pierwszych dni życia. K-Vitum od 8 doby życia do końca 3 miesiąca życia"
Karmiąc piersią, zastosowałam się do pierwszej, bo tak zrozumiałam, kiedy pielęgniarka mi tłumaczyła w szpitalu przy wypisie. Rozumiem, że powinnam ją podawać stale. Co teraz?
Rozumiem, że pierwsze kroki powinnam skierować jutro w stronę apteki, a tak poza tym?
Obserwuj wątek
    • hatsu33 Re: wit. D 17.12.12, 22:20
      Spokojnie, nic się nie stanie. Jest wskazane podawać wit D, ale to nie znaczy, że jak się jej nie podaje to się stanie coś złego. Po prostu zacznij podawać i tyle. Twojemu dziecku na pewno nic się nie stało.
      W wielu krajach nawet nie ma takiego zalecenia. Ostatnio czytałam artykuł, że w UK doszli do wniosku że ogólnie będą zalecać podawanie - dopiero teraz!
    • ewa.misko-wasowska Re: wit. D 19.12.12, 15:14
      Witam,
      zalecilabym sprawdzić poziom wit. D i w zależności od wyniku odpowiednie dawkowanie, przy niedobrze wyliczoną przez lekarza dawkę uzupełniającą a przy prawidłowych wartościach dawkę profilaktyczną 400 j.
      Pozdrawiam serdecznie
      • sweethour83 Re: wit. D 19.12.12, 20:07
        Wczoraj byłam u lekarza. Zapisał Devikap - 2 kropelki dziennie. Ponadto powiedział, że nawet jeśli wystąpiłyby jakieś zmiany krzywicze, to są one odwracalne po zastosowaniu wit. D. Jestem spokojniejsza.
        Pozdrawiam i dziękuję :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka