Dodaj do ulubionych

Temperatura w domu

17.01.13, 23:09
Jaka jest optymalna temperatura dla dziecka ok. 3 miesiące. Ja z tego co znalazłem ok 19-20 do spania, ok. 20-21 w dzień i taką się staram trzymać, przy czym 2 razy dziennie wietrzymy mieszkanie. Zdarza się że w nocy dziecko ma zimne (nieraz nawet bardzo ręce) oraz chłodne stopy w dzień. Oczywiście babcie panikują i najlepiej założyłyby 3 pary skarpet, moja żona musi się nasłuchać itd. itp. Jak u was z temperaturą w domu oraz nóg i stóp waszych pociech?
Obserwuj wątek
    • hanusina_mama Re: Temperatura w domu 17.01.13, 23:27
      W szpitalu, w którym rodziłam są poporodowe spotkania z neonatologiem. Mam w swoich notatkach zapisane m.in., że najlepsza temperatura dla takiego małego stwora to ok. 20 stopni, na noc mniej, ok. 18st; jeśli ma zimne nóżki to nie zwiększać temperatury, ale ubrać.
    • aleksandra1977 Re: Temperatura w domu 17.01.13, 23:33
      u nas w domu tez jest taka temperatura, jak piszesz.
      To, ze dziecko ma zimne dlonie, czy stopy nie znaczy wcale, ze jest mu zimno.
      dla mnie wyznacznikiem tego, czy dziecku jest cieplo, czy zimno jest to, czy ma cieply czy zimny karczek. Jesli zimny to znaczy, ze marznie. Do dzisiaj, mimo, ze moje dzieci nie sa juz w wieku niemowlecym, stosuje ta metode.
      Moje dzieci czesto biegaja boso po mieszkaniu, nie nosza zadnych kapci i mimo zimnych, czesto wrecz lodowatych stop, potrafia byc spocone.
    • ewa.misko-wasowska Re: Temperatura w domu 18.01.13, 07:22
      Witam,
      temperatura jaką Państwo utrzymujecie jest w sam raz. Dziecko, ktore jeszcze głównie leży powinno mieć założoną jedną warstwę więcej niż dorosły, żeby w takiej temp. było mu komfortowo. Na karku sprawdzamy czy malenstwu nie jest za zimno bądź za ciepło, stopy i rączki mają jeszcze prawo być chłodne - nie jest w pełni dojrzała regulacja krążenia w "końcowych" częściach tzn. właśnie w stopach i rękach. Skarpetki można założyć, ale na rączki nie ma co ;)
      Pozdrawiam serdecznie
      • ymarcin Re: Temperatura w domu 18.01.13, 11:39
        Od jakiego wieku i temperatury, dziecko może spać przy otwartym oknie oraz od jakiej temperatury na dworze wypadałoby założyć mu czapkę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka