Dodaj do ulubionych

4 latek poci sie

15.05.13, 21:35
Witam, moj 4 letni syn bardzo sie poci, najbardziej podczas snu. Spi odkryty w lekkiej cieniutkiej pizamce a i tak jest mokry i jest tak od bardzo dawna, dlaczego tak moze byc?
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: 4 latek poci sie 15.05.13, 23:21
      Moj 4 latek tez tak ma. Poci sie od zawsze. Nawet jak spi bez przykrycia to czolo i wlosy ma zawsze mokre. Pot mu splywa po twarzy. Ogolnie to szybko sie poci, glownie glowa.
      Wiec podpinam sie pod temat.

• ewa.misko-wasowska Re: 4 latek poci sie 16.05.13, 06:15
      Witam,
      warto sprawdzić morfologię (czy nie ma niedokrwistości) i ewentualnie poziom witaminy D,
      pozdrawiam serdecznie
      • tamaryszek04 Re: 4 latek poci sie 08.08.13, 22:05
        Moja córeczka tak miała. Musiałam podawać vit D.
        • bbuziaczekk Re: 4 latek poci sie 09.08.13, 18:35
          A to robilas jakies badania odnosnie tej wit D ? jakie to badanie ?
          Moj synek ma morfologie dobra wiec to pewnie ta wit D ze za malo
          • kavainca Re: 4 latek poci sie 09.08.13, 19:35
            moja też się poci w nocy i morfologia ok
          • tamaryszek04 Re: 4 latek poci sie 10.08.13, 17:46
            Nie robiłam badań. Lekarz ocenił to właśnie po tym, że dziecko bardzo się poci i ma miękką główkę. Po jakimś czasie od rozpoczęcia podawania witaminy wszystko wróciło do normy.
            • kavainca Re: 4 latek poci sie 10.08.13, 17:48
              a z apetytem nie było problemu?
    • blueluna Re: 4 latek poci sie 10.08.13, 18:22
      Myślę że znacznie lepiej będzie oznaczyć z krwi poziom wapnia i fosforu.
      O wiele taniej i prościej (wit. D nie oznaczają w każdym laboratorium) a przede wszystkim wiarygodniej - bo bywa że witamina D jest w normie czy wręcz nieco zaniżona, a poziom wapnia bardzo wysoki.
      Wymądrzam się troszkę - ale mój syn miał nadwrażliwość na wit D i wiem jakie pułapki się zdarzają w tym temacie.
      Witaminę D miał w dolnej granicy normy a wapń pod niebiosa.

A to właśnie zaburzona gospodarka wapniowo - fosforanowa (nadmiar wapnia we krwi) jest częstą przyczyną takiego nadmiernego pocenia się dziecka. Jej główną przyczyną jest przedawkowanie wit D lub nadwrażliwość na nią dziecka.

Warto pamiętać że objawy przedawkowania jak i niedoboru wit D są niemal jednakowe.
      Nie powinno się diagnozować tego na oko (bo dziecko ma miękką główkę) - bo konsekwencje mogą być dramatyczne.
      Wystarczy proste badanie krwi lub moczu (stosunek wapnia do kreatyniny - czy na odwrót, już nie pamiętam) i wiadomo, czy trzeba suplementować tą witaminę czy wręcz przeciwnie.
      • kavainca Re: 4 latek poci sie 11.08.13, 09:53
        blueluna napisała:

.
        >
        > Warto pamiętać że objawy przedawkowania jak i niedoboru wit D są niemal jednako
        > we.
        Właśnie, właśnie
        jakoś trudno uwierzyć, że w miesiącach letnich, kiedy dzieciaki siedzą głównie na dworze, miały noiedobory wit D...

https://www.suwaczki.com/tickers/k0kdcwa1fjts13s9.png

Kolejnego cudu raczej nie będzie :/
        • blueluna Re: 4 latek poci sie 11.08.13, 10:07

> jakoś trudno uwierzyć, że w miesiącach letnich, kiedy dzieciaki siedzą głównie
          > na dworze, miały noiedobory wit D...

Ogólnie w Polsce niedobory wit. D zdarzają się bardzo rzadko, szczególnie u dzieci już tak od roku w górę, gdy jedzą pokarm inny niż wyłącznie mleko matki i więcej czasu spędzają poza wózkiem.

Gdy mój Przemek miał swoje problemu z hiperkalcemią byliśmy pacjentami poradni zaburzeń wapniowo-fosforanowych czy jak to się tam zwało w poradni zaburzeń metabolicznych.
          Stada dzieciaków na poczekalni, czas oczekiwania na wizytę - conajmniej 6 miesięcy (my tyle czekaliśmy - a objawy Przemek miał dosyć ostre, wizyta, badania na niej - i kolejne pół roku czekania na następną wizytę).
          Ogromna większość dzieci miała przedawkowaną wit. D. I z rozmów z lekarką wynika że obecnie jest to ogromny problem. Zdrowemu dziecku spokojnie wystarczy to co samo wytworzy na słońcu (ta witamina się kumuluje w organizmie, w zimę się z tego korzysta) plus zje z normalnym, urozmaiconym pokarmem.
          A dzieciaki dostają jej o wiele za dużo - z tranem (bardzo łatwo nim przedawkować), witaminkami dla dzieci, odżywkami, kaszkami, słodyczami - dodatkowo wzbogacanymi w tą (zwykle sztuczną) witaminę.

Problemem jest to że lekarze często nie sprawdzają poziomu wapnia a diagnozują niedobór tej witaminy i zlecają suplementację.
          Co jest bardzo niebezpieczne - bo jej przedawkowanie prowadzi do odwapnienia kości, odkładania się wapnia w naczyniach krwionośnych, nerkach.
          Na dodatek nie ma tak że zdiagnozuje się jej przedawkowanie, odstawi i już jest ok.
          Niestety - ona się odkłada i magazynuje w tkance tłuszczowej i potem jeszcze długo, długo uwalnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka