julka.2013
06.08.13, 09:29
Witam, moja córka Julka ma obecnie skończone 4 m-ce, waży ok. 5400 g, waga urodzeniowa 2840 g. Przez pierwsze miesiące przybierała po ok. 900 g, teraz przez dwa zaledwie 700 g. Mała ma typowe objawy refluksu od ok. 5 tygodnia życia (brak apetytu, czkawki po jedzeniu, kichanie, cofki do gardła - nie ulewa na zewnątrz), bagatelizowany przez lekarzy, była nawet w szpitalu, bo odmówiła jedzenia, ale żadnych zaleceń ani leków nie dostała. Sama wprowadziłam Nutramigen (mimo że objawów alergii brak, jednak wiem że przy refluksie objawy nietolerancji pokarmowych są), zagęszczam mleko Nutritonem, wysokie ułożenie, na wieczór syrop Gastrotuss baby. Efektów jednak nie było. Po drugiej wizycie u gastroenterologa przepisano jej Helicid 10 w dawce 5 mg raz dziennie. Podaję go małej 4 dzień i na razie efektów brak. Mam więc pytanie, czy dawka jest odpowiednia, czy za mała i kiedy mogę się spodziewać pierwszych efektów? Chciałabym, aby córeczka więcej jadła, bo obecnie wychodzi ok. 400 ml na dobę, jak miała miesiąc piła ok. 700 ml. Jest też niespokojna przy jedzeniu, macha rączkami i nóżkami, odpycha butelkę, trze sobie oczka. Chciałabym bardzo, aby wypowiedział się jakiś ekspert na temat tego leku i zaleconej dawki.