Dodaj do ulubionych

goraczka i badanie moczu

13.05.14, 16:02
Syn goraczkuje 2 doby bez innych objawow, dziś zrobilismy bad ogólne moczu. Mocz byl metny i miał slad leukocytów. W osadzie wyszły liczne bakterie,leukocyty 10 ( norma do 6) i b. liczne moczany bezpostaciowe. O ile wiem że te 2 pierwsze nieprawidlowosci w osdadzie moga swiadczyc o infekcji w drogach moczowych a tyle co oznaczaja moczany, nie wiem. Syn pije mleko z piersi i je jedynie obiadki - odmawia jedzenia owoców (zjada moze 2-3 łyzeczki), pije wode może 10-20 ml. Czy dieta i ta ilosc płynów ma tutaj znaczenie? Będe wdzieczna za opinie. Syn ma 11 mcy
Obserwuj wątek
    • leluchow Re: goraczka i badanie moczu 14.05.14, 07:50
      Pediatra zapisała Bactrim ale przed podaniem bactrimu zleciła jeszcze zrobienie posiewu. Czekaliśmy wiec z podaniem leku do rana. W tym czasie bez żadnego leczenia podwyższona temperatura minęła bez śladu. Czy to możliwe żeby bez leczenia mineła infekcja? A moze gorączkę wywołał jakiś zwykły wirus a infekcję w moczu wykryliśmy przypadkowo?
      • lea228 Re: goraczka i badanie moczu 14.05.14, 08:27
        tak przy wirusach jest, zrób jeszcez raz badania moczu i umyj dobrze małemu.... no wiesz;)
        • leluchow Re: goraczka i badanie moczu 14.05.14, 08:32
          Już dzis oddając mocz na posiew poprosiłam jeszcze raz o badanie ogólne- zobaczymy. A myłam dokładnie za każdym razem :-)
          • ewa.misko-wasowska Re: goraczka i badanie moczu 14.05.14, 13:49
            Tak, badanie do powtórzenia, 10 leukocytów w polu widzenia może świadczyć o zanieczyszczeniu przy pobieraniu,
            pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka