sweethour83
26.08.14, 23:46
Od ponad miesiąca dochodzę, m.in. z Waszą pomocą, czym są i od czego wystąpiły zmiany skórne u mojego 11-miesięcznego syna. Około miesiąca miał drobne krostki na twarzy, głowie i brodzie (swędzące) i suchą skórę. Na początku myślałam, że to potówki forum.gazeta.pl/forum/w,907,152350588,152350588,potowki_tak_dlugo_.html.
Dwóch lekarzy po obejrzeniu stwierdziło, że to zmiany alergiczne. Dodam, że na dwa tygodnie przed wystąpieniem wysypki dziecko miało podane 2 zastrzyki Zinacefu (gorączka i wymioty), a przy tym probiotyk Dicoflor 30. Obecnie podaję synkowi Claritine, leki homeopatyczne, ograniczyliśmy też dietę (m.in. bezmleczna, bez marchwi, bananów, pomidorów) - moją (karmię) i dziecka, nawilżam często skórę kremami (Cutiebasa, Maścią z wit A, kremem Babydream Extra Sensitive, Oilatum Soft), ewentualnie na zaczerwienione miejsca stosuję Pudroderm, zmieniłam płyn do prania. Zmiany prawie zupełnie ustąpiły, tylko czasem coś się pojawia, skóra delikatnie się zaczerwieni, syn się drapie. Kiedy przerwałam podawanie Claritine, zmiany znów zaczęły się nasilać, dlatego wróciłam do podawania syropu. Zamówiłam też probiotyki Latopic. Zrobiłam na własną rękę badania kału na lamblie, pasożyty i posiew. I wyszła Candida glabrata (średnio liczne).
Dziecko jak dotąd ogólnie zdrowe (sporadyczne katary, ten epizod z wymiotami w czasie gorączek w lipcu, wcześniej zmiany skórne występujące przez miesiąc około kwietnia-minęły), ruchliwe, raczkuje, aktualnie ząbkuje, od dłuższego czasu waga ponad 97 centylem.
Co teraz mam robić? Czytałam trochę o tym, ale nadal niewiele wiem. Leczyć antybiotykiem? (mam antybiogram). Podawać nadal Claritine? Czy Latopic będzie odpowiednim probiotykiem? Przebadać pozostałych członków rodziny? Jakie mogą być konsekwencje wystąpienie Candidy dla zdrowia mojego dziecka? Wybieram się do lekarza, ale chciałabym się trochę zapoznać z tematem przed wizytą.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.