Dodaj do ulubionych

Streptococcus pyogenes na skórze wokół odbytu.

01.11.16, 15:22
Szanowna Pani Doktor,

Syn (6 lat) skarżył się na swędzenie odbytu (skóry wokół). Miejsce było czerwone, pojawiły się krostki tylko jako pierścień wokół odbytu.
Wykluczyliśmy pasożyty, lekarz stwierdził zmianę grzybiczą i przepisał Clotrimazol. Niestety maść nie działała, a w kale pojawiły się ślady krwi ( w badaniu kału nie stwierdzono krwi utajonej). Postanowiłam zrobić posiew. W kale stwierdzono obfity wzrost Streptococcus pyogenes wrażliwy na: Benzylopenicylinę, Klindamycynę, Erytromycynę, Trimetoprim/Sulfametoksazol.
Czy syn może chodzić do szkoły? Jak mógł się zarazić? Chodzi na basen, w szatni sam się przebiera. Czy będzie musiał brać antybiotyk doustny czy jest jakaś maść z antybiotykiem?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Z poważaniem,
Marlena Dmowska
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Streptococcus pyogenes na skórze wokół odbytu 01.11.16, 16:40
      Na chwilę obecną, czyli zanim pójdziesz do lekarza, możesz odkazić okolice odbytu jakimś nieszczypiącym środkiem dezynfekującym, są duże szanse że to rozwiąże problem. Może być octenisept, rivanol. Dezynfekcję warto powtarzać kilka razy dziennie przez kilka dni, albo i dłużej, zgodnie z zaleceniami lekarza.
      Jeżeli nie ma objawów ogólnych infekcji, to nie ma powodu stosować antybiotyków doustnie, jeśli już to miejscowo.
      Wymieniona bakteria występuje powszechnie wśród ludzi, tak więc zarażenie jest łatwe, również od samego siebie (można być bezobjawowym nosicielem).
    • marlusia82 Re: Streptococcus pyogenes na skórze wokół odbytu 04.11.16, 17:24
      Naszą pediatrę sprawa przerasta. Dała tylko jakąś maść, która nie ma w składzie żadnej z powyższych substancji...
      Widzę, że czeka nas kolejny tydzień leczenia na ślepo. Może ktoś zna dermatologa dziecięcego w Warszawie, gdzie terminy są krótsze niż 2 tyg...
      • ewa.misko-wasowska Re: Streptococcus pyogenes na skórze wokół odbytu 09.11.16, 09:53
        Witam,
        można zacząć leczenie od maści z antybiotykiem (zawierającym mupirocynę), jeżeli ta nie pomoże to wskazane leczenie antybiotykiem doustnym (np. amoksycyliną, penicyliną). Dzieci mogą zarażać się od siebie nawzajem (i faktycznie basen może temu sprzyjać), ale też jeżeli maluch jest nosicielem streptokoka w gardle może sam się zakazić.
        Pozdrawiam serdecznie
    • zebra122 Re: Streptococcus pyogenes na skórze wokół odbytu 01.11.21, 18:21
      Moja wnuczka miała podobną przypadłość. Córka była czetrokrotnie u lekarza z dzieckiem, przepisywano nasiadówki, smarowanie, jakieś cuda, bez rezultatu. Nadal ból przy oddawaniu stolca, krew i czerwona otoczka wokól odbytu. Pogrzebałam w internecie i natknęłam się na artykuł dotyczący tego tematu autorstwa dr mikrobiologii i chorób zakaźnych przy AM we Wrocławiu. Napisałam do autorki list i otrzymałam odpowiedź, że do napisania artykułu skłoniły ją problemy dzieci koleżanek. Wszystkim zalecano stosowanie metod leczniczych jak mojej córce, tym czasem należało wykonać wymaz pod kątem streptococcus pyogenes, który wywołuje paciorkowcowe zapalenie skóry odbytu. Jedynym lekiem na te dolegliwość jest zastosowanie antybiotyku doustnie a także miejscowo. Najgorsze, że nawet z wynikiem wymazu ( wykonanym prywatnie) niewiele mogliśmy wskórać, ponieważ lekarze nie znali takiej jednostki chorobowej! Pomógł piąty pediatra, do którego udałam się z wnuczką osobiście do szpitala. Po tygodniu skończył się wielomiesięczny problem i cierpienia dziecka. Teraz śmiać mi się chce, jak wspominam zalecenia wizyt o ginekologa, chirurga, nasiadówki, odkażania, zmianę diety...
      • siulaba2512 Re: Streptococcus pyogenes na skórze wokół odbytu 02.06.23, 22:29
        Mam dokładnie taki sam problem u synka. Czy można wiedzieć jaki lek pomógł Pani wnuczce??
        • lukasz101 Re: Streptococcus pyogenes na skórze wokół odbytu 15.06.23, 21:44
          Dzień dobry mam ten sam problem z synem . Proszę o kontakt 539 223 622

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka