Dodaj do ulubionych

żółtaczka u niemowlaka

26.06.07, 13:27
Ile może trwać żółtaczka u niemowlaka karmionego piersią? Mały w drugiej dobie
miał poziom bilirubiny 11,68, żadne leczenie w szpitalu nie było podjęte po
okoł 25 dniach miał pozyzej 8. Obecnie ma miesiąc i 15 dni i ciągle ma
delikatnie zażółcone białka oczu i lekko żółtą barwę skóry, na polecenie
lekarza pediatry przepajam go wodą z glukozą, staram się też wychodzić na
długie spacery. Prosze też o odpowiedź czy ta żółtaczka może miec jakiś
związek z ewentualnym konfliktem serologicznym, jest to co prawda pierwsza
moja ciąża, ale ja mam grupę krwi A Rh- , synek A Rh+, poród był przez cc,
odkleiło się łożysko i miałam krwawienie. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • agawa5 Re: żółtaczka u niemowlaka 26.06.07, 14:10
      Nas wypuscili ze szpitala z poziomem 11 i tego juz sie nie leczy. Bilirubina u
      dziecka karmionego piersia moze byc powyzej normy bardzo długo, ksiązkowo 10
      tygodni u nas to było 14 tygodni. Glukoza nic nie daje a wrecz szkodzi bo
      podwyższa bilirubinę wiec ją odstaw. Wolna bilirubina wydalana jest ze stolcem a
      nie z moczem bo jest nierozpuszcalna w wodzie. Dlatego dziecko musi duzo jesc
      aby robic jak najwiecej kupek. Dopajanie glukozą powoduje ze zaspokajasz głód
      malca, on wipija mniej mleka i bilirubina utrzymuje sie wysoko. My tak mielismy
      w szpitalu. Trzymali mi synka pod lampami poili glukozą a na karmienie dawali co
      8 godzin !!! Oczywiscie bilirubina nie spadla ani troche przez 7 dni. Jak
      narobiłam gnoju o to karmienie to w ciagu doby zółtaczka spadła z 17 na 11 ale
      karmiłam malego co 1,5 godziny i zakazałam podawac glukozę. Patrzyli na mnie jak
      na wariatkę. Wczesniej tego nie wiedziałam przeczytałam w szpitalu w książce i
      zareagowałam. Dziecko z zółtaczka musi byc karmione na Twoje życzenie min co 2
      godziny a nie wtedy kiedy dziecko chce.
      • kot05 do agawa5 26.06.07, 14:49
        czy odstawialas dziecko od piersi na 48 godzin czy samo zeszlo boja nie chce
        tego robic, u nas 6tyg i bilirubina 147mikromoli/l (spada bylo 257) nie wiem
        jakie sa normy dla tych jednostek?moze wiesz?
        • agawa5 Re: do agawa5 27.06.07, 09:10
          Nie odstawiałam, samo zeszło. Nie wiem jakie sa normy wiem tylko ze poziom z
          którym wyszlismy ze szpitala nie byl poziomem niebezpiecznym. Ale u nas podawano
          wynik w innych jednostkach. Jesli u was bilirubina spada to jest ok i nic nie
          rób, kontroluj tylko raz w tygodniu poziom.

Ponoc wytyczne co do leczenia zółtaczki zmieniaja sie z miesiaca na miesiac wiec
          połozna dala mi w postepowaniu wolna reke.
          • kot05 Re: do agawa5 27.06.07, 15:21
            dzieki tak zrobie :)
            • moni33 Re: do agawa5 28.06.07, 09:28
              U 1/1000 kobiet przedłużająca siężółtaczka jest uwarunkowana hormonami matki i wtedy niestety trzeba
              odstawić na 48 godz od piersi. Ja tak zrobiłam i rzeczywiście przeszło. Przez pierwszy dzień po
              ponownym przeystawienie wydawało mi się, że mała gorzej je, ale potem było już OK. Teraz ma pół roku i
              nadal karmięję piersią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka