Dodaj do ulubionych

obwód główki

19.07.07, 15:36
Panie doktorze! Mój 4-miesięczny synek obwód głowy ma ciągle większy od
obwodu klatki piersiowej o jakieś 1,5-2cm, czyli ma teraz 44,5cm. Czy są to
objawy do niepokoju, bo słyszałam, że te dwa obwody(głowy i klatki piersiowej
powinny się wyrównać juz w trzecim miesiącu? Bardzo proszę o odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: obwód główki 19.07.07, 15:41
      Właśnie, też jestem ciekawa. Mój synek na 3 urodziny dopiero miał mniej więcej
      równe - ok 49 cm. Teraz ma 3 lata i 8 miesięcy i główkę 50 cm, a klatkę 53 cm.
      Ma bardzo smukłą budowę ciała - po rodzicach. Wzrost 3-10 centyl, waga poniżej
      3 centyla a obwód główki ok 25 centyla.
      Wcześniej miał główkę stale większą w obwodzie od klatki.
      • fucia29 Re: obwód główki 19.07.07, 22:15
        dodam coś ze swojego doświadczenia-jeśli dzidzia rozwija się prawidłowo poza
        tym ze głowka jest wieksza , nie ma problemów z napięciem
        mięśni ,rownowagą,koncentracją ,nie skazy sie na bol oczu i głowy,jeśli nie
        wymiotuje czesto bez powodu to nie ma sie o co martwc na zapas.a jak mają
        wymienione objawy to pilnie do neurologa!!
    • mikolaj_danko Re: obwód główki 20.07.07, 00:16
      Wydaje się, że Twój maluch ma dość dużą łepetynę. Jaką miał jak się urodził, ile waży i mierzy, jak się rozwija?? Co nato pediatra dziecka?? Czy głowa rośnie równomiernie, czy ostatnio obwód się powiększył?? Czy miał robione usg przezciemiączkowe?
      • ewelina78 Re: obwód główki 20.07.07, 12:35
        Witam
        Moj syn w pazdzierniku skonczy 3 lata i od zawsze klatke ma mniejsza od główki
        obwód glowy wybosi obecnie 50,5 cm obwod klatki 48,5 cm. Maly jest z tych
        szcupłych chlopcow jego waga to 13 kg wzrost 91 cm. Czy powinnam sie tym
        martwic? robic jakies badanie? jesli tak to jakie? Synek swietnie sie rozwija i
        psychicznie i ruchowo. Nigdy nie mial pod tym zwgledem jakis problemow lub
        opoznien. Dokuczaja mu jedynie problemy jelitowe ale to inna bajka.
        Czy Pan dr moze sie wypowiedziec cos o naszym przypadku?
        • ewelina78 Re: obwód główki 20.07.07, 12:40
          dodam ze syn urodzil sie maly obwod glowki mial wowczas 34 cm klatka piersiowa
          30 cm.
          licze na jakies wskazowki pozdrawiam
      • kasia12327 Re: obwód główki 20.07.07, 13:22
        Panie doktorze, Syn mój przy urodzeniu miał główkę 36cm a klatkę 34cm. Obwód
        głowy rósl miesięcznie ok. 2cm, tak samo jak klatka piersiowa. Pediatra nic na
        razie nie mówi na temat rozmiaru głowy, sama się zapytam jak będę w przyszłym
        tygodniu na szczepieniu. Wydaje mi się, że synek rozwija się dobrze, sam
        podciąga się do siadania, przekręca się chętnie z plecków na brzuszek. Może to
        dziedzioczne, bo mąż ma dość dużą głowę? Czy mam poprosić o skierowanie na
        dalsze badania jeśli lekarz nie zauważy nic niepokojącego? Jak pan doktor
        myśli???
        • anusia29 Re: obwód główki 20.07.07, 14:56
          Mój syn, jak się urodził miał... 38 cm obwód głowki. I wszsytko OK. Oboje z
          mężem mamy duże głowy.
    • anusia29 Re: obwód główki 20.07.07, 10:39
      Czasem tak może być. Moj synek (1 rok 8 m-cy) ma 53 cm obwodu glowy, a klatkę
      tylko 51. W ogole jest duzy - waga i wzrost na 97 centylu, a glowa poza siatką
      centylową. Ciemie zarosło juz po 6 miesiącu (bo od urodzenia było małe). Głowa
      wzrastala od rego momentu dzięki szwom czaszkowym. Wg pediatry wzystko OK i
      rozwija się harmoninie. Zreszta, jest bardzo zgrabny i mocno zbudowany:) No ale
      ma po kim odziedziczyc głowę - oboje z mężem mamy problemy w kupieniu czapek na
      zimę :)))
      • ewelina238 Re: obwód główki 21.07.07, 16:45
        bardzo dużą główke ma twoj synek- zwroć uwagę pediatrze, bedziesz spokojniejsza,
        to wszytsko zalezy równiez od tego czy synek wogole jest duży, jesli waga i
        wzrost i wymiar główki sa na takich samych centylach to masz duze dziecko, jesli
        znacznie odbiegaja zainteresuj sie tym, pozdrawiam:)
        • anusia29 Re: obwód główki 21.07.07, 19:52
          przeciez piszę, że jest Bardzo duży i żewszystkona 97 centylu i powyżej. No i
          jest bardzo proporcjonalny. I nie mam powodów do niepokoju :)
          • ewelina238 Re: obwód główki 23.07.07, 15:50
            anusia29 to nie było do ciebie, tylko do autorki:) to ona ma watpliwości, a
            jesli sie nie myle nie podała jak"duże" jest dzeicko, pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka