iwcia848 20.07.07, 10:33 Chciałabym poprosić o jak najwiecej wiadomości na temat dziur w sercu u 6 tyg. dziecka. Wczoraj na badaniu echo serca wykryto iz nasz synek ma dwie dziury w serduszku.Czy będzie wymagał operacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
omamamia1 Re: Wada serduszka 20.07.07, 16:17 To wszystko zależy od wielu rzeczy,nie piszesz o jakie ubytki chodzi(VSD czy ASD). Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia848 Re: Wada serduszka 20.07.07, 18:54 Mnogie VSD.Podwyższony wskażnik LA/AO.Tetniakowo zniekształcona napływowa przegroda międzykomorowa z szybkim przepływem z LU do RU przez VSD. Gradient przez USD =56 mm Hg- nie ma cech nadciśnienia płucnego. W badaniu kolorowym Dopplerem rejestruje sie przeciek z LU do RU przez mięsniowe przykoniuszkowe VSD.Zastawki bez cech dysfunkcji.Nie rejestruje sie PDA ani Co Ho. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: Wada serduszka 26.07.07, 18:46 Niewielkie VSD mogą być nieme klinicznie, i wymagać tylko okresowej kontroli. Jeżeli występują jednak objawy, konieczna zwykle jest interwencja. Co do dalszych losów musisz pytać kardiologów zajmujących się dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia848 Re: Wada serduszka 31.07.07, 10:41 Mały nie ma żadnych objawów,pediatra powiedział iz mały wyglada na najbardziej zdowe dziecko gdyby nie słuchać serduszka,nie ma niewydolności ani zadnych innych objawów.Do kardiologa idziemy dopiero 26,08 bo w klinice są wyczerpane limity i musimy robić badania prywatnie.będzie to drugie badanie bo po pierwszym nic nam pani kardiolog nie mogła powiedzieć bo nie miała porównania. Dziekuje za odpisanie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia848 Re: Wada serduszka 23.08.07, 22:13 minoł miesiąc od pierwszego badania echo serca i okazało sie że jedna dziura już się zrosła ,mam nadzieje że druga też sie zrośnie wprawdzie jest większa ale mam nadzieje.Mam pytanie do pana dotora w jaki sposób jest przeprowadzana operacja serduszka ? Słyszałam od znajomych ze przez usta, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: Wada serduszka 31.08.07, 19:48 Zamknięcie ubytku moźe być przeprowadzone metodą kardiologii interwencyjnej przez wprowadzenie cewnika przez naczynie do serca, lub w razie konieczności może trzeba będzie met. kardiochirurgiczną otwierając klatkę piersiową. O metodzie przez usta nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: Wada serduszka 31.08.07, 22:52 VSd jest wadą śródsercową o zabiegu "przez usta" nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
muszka73 Re: Wada serduszka 24.08.07, 19:45 Moja córeczka urodziła się z taką dziurką,było 9 mm więc sporo,ale obyło się bez operacji.Jesteśmy pod stała kontrolą kardiologa (już 4 lata) i jak narazie wszystko ok.Nie martw się,u was może być podobnie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia848 Re: Wada serduszka 29.08.07, 12:18 byliśmy w akademi kardiochirurgicznej w gdańsku i lekarz powiedział ze nie trzeba bedzie operować jak nic nie będzie się działo bo dziura jest w częsci mięśniowej serca i mogli by narobić więcej szkody niż porzytku, operacja musiała by być wykonywana na otwartym sercu.Wiec mamy nadzieję ze wszystko będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś