06.11.07, 22:26
do kiedy u malca mozna "tolerowac" asymetryczne wyginanie sie?
Obserwuj wątek
    • mikolaj_danko Re: asymetria 09.11.07, 21:52
      Jeżeli mały układa się asymetrycznie, ma wzmożone napięcie mięśniowe, to powinien być oceniony przez neurologa, niezależnie od wieku.
    • tamkinia Re: asymetria 09.11.07, 22:10
      Moja położna mówiła, że każdego noworodka powinien obejrzeć neurolog. Moja córeczka ma asymetrię ułożeniową. Chodzimy na rehebilitację. Pan rehabilitant mówił, że ułożenie w C może się utrzymywać do 3 miesiąca. A asymetria ułożeniowa objawia się tym, że jak dziecko leży to jeśli głowa jest obrócona na lewo to prawa ręka układa się nad głową, a lewa wzdłuż ciała - pozycja szermierza. Jeśli obrócimy główkę, to rączki zmienią ułożenie.
      • aga29wawa Re: asymetria 09.11.07, 23:33
        moj synek zaczal wlasnie 3 miesiac i wlsnie tak si euklada ale tylko
        wtedy gdy ma glowke zwrocona w prawa strone. do neurologa idziemy
        dopiero za miesiac i nie wiem czy powinnam sie niepokoic i cos
        zrobic wczesniej, jesli tak to co?
        • tamkinia Re: asymetria 10.11.07, 00:31
          Sama niewiele, najlepiej, jak rehabilitant pokaże tobie masaż, ja tak miałam. A tak w ogóle, to moge przesłać mailem Poradnik pielęgnacji niemowląt. To dla każdego. ten masaż trochę trudny do opisania, bo ja mam od mojego rehabilitanta kartkę, ale jak mnie uczył, to dopisywałam różne komentarze. Myślę, że nie należy się niepokoić na zapas. Ja zanim poszłam do neurologa, to już zdążyłam wymyślić duuuużooo. A może warto zadzwonić do lekarki osobiście. U nas jak neurolog wie, że to male dziecko i pierwszy raz to wciska gdzieś między pacjentów
          • aga29wawa Re: asymetria 11.11.07, 01:26
            dziekuje
            postaram sie nie martwic i byc cierpliwa;)
            a poradnik mam:)
            pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka