Dodaj do ulubionych

Brak jąderek.

15.04.08, 15:37
U mojego 10 m-cznego synka zauwazylismy z mezem brak jader w worku
mosznowym. dodam,ze wczesniej byly( z maszej obsewrwacji ok.2 m-ce
temu jeszce byly) a jak syn mial ok.3 m-ce lekarze tez to
sprawdzali. Czy to wogole mozliwe? Myslalam,ze jak juz zstapily to
po klopocie. Ewentualnie czy mozliwe jest ze ich nie mozna wyczuc?

Pozdrawiam,
zmartwiona mama Alka
Obserwuj wątek
    • betty-226 Re: Brak jąderek. 15.04.08, 15:53
      Może sprawdzaliście w momencie, kiedy maluchowi było zimno i jądra "uciekły" wyżej. To była jednorazowa obserwacja, czy od jakiegoś czasu po prostu jąderek nie ma w mosznie?
      Czy jest możliwe, żeby już wcześniej uciekały, a Wy tego nie zauważyliście?
      Być może to tzw. jądra wędrujące.
      W każdym razie taki stan wymaga badania lekarskiego i najczęściej okresowej obserwacji, bo bardzo często jądra bez interwencji wracają na swoje miejsce.
      • axi0 Re: Brak jąderek. 15.04.08, 16:00
        Dziekuje betty :)
        Ale niestety wiele razy juz to sprawdzalismy ...
        Jakies 2 tygodnie temu wydawalo mi sie ,ze ich nie ma,ale wtedy
        myslalam,ze moze nie potrafie ich znalezc.
        Moze rzeczywiscie to bylo wczesniej,al my nic nie zauwazylismy :(
        • betty-226 Re: Brak jąderek. 15.04.08, 16:13
          Wybierzcie się w takim razie do pediatry po skierowanie do urologa dziecięcego, lub prosto do urologa. Zdecyduje on, czy podjąć leczenie, czy czekaći obserwować.
          Z tego co wyczytałam, w przypadku jądra wędrującego (czyli w przypadku kiedy jądra raz są w mosznie, raz ich nie ma) należy jądra sprowadzić na miejsce do ukończenia przez dziecko 2 r.ż. Natomiast jeśli jest to wnętrostwo (jądra w ogóle nie schodzą do moszny), leczenie podejmuje się wcześniej.
          Bo jak wiadomo w kanałach pachwinowych jąderkom jest za ciepło i należy je sprowadzić, by uniknąć wtórnych zmian w jądrach.
          Lekarz zapewne zleci USG.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka