karolina083 07.08.08, 12:36 moj synek ma prawie 3,5 miesiaca,ma czerwone krostki na karku,czy to normalne,co to moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina083 Re: krostki na karku 07.08.08, 14:02 to raczej nie potowki,ubieram go w same body z krotkim rekawkiem,w nocy tez,niekiedy nawet spi w samym pampersie Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: krostki na karku 07.08.08, 14:07 potowki powstaja od potu a nie od ubrania jak nazwa wskazuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina083 Re: krostki na karku 07.08.08, 14:14 wiem co to potowki,piszac ze ubieram synka w same body mialam na mysli ze lekko go ubieram,nie pakuje go w zajaczki i czapke i nie otulam go pod same uszy kocem Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: krostki na karku 07.08.08, 14:45 Spocić się można nawet w lekkim ubraniu. Zależy jakie kto krostki. Małe... większe? Kilka, czy mnóstwo? Jeśli drobne kropeczki, to może faktycznie potóki, podrażnienie od ubranka. Jeśli większe, to może małego coś pokąsało. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina083 Re: krostki na karku 07.08.08, 14:53 jesli to potowki to czym najlepiej smarowac? warto sprobowac... zeby sie przekonac... Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: krostki na karku 07.08.08, 16:30 Możesz kąpać malucha w roztworze nadmanganianu potasu. Proszek do kupienia w aptece. Sypiesz tyle, by woda była lekko różowa. Naprawdę niewiele. Działa lekko odkażająco i na pewno nie zaszkodzi, a wskazany przy potówkach. Kąpiele w krochmalu. I oczywiście "wietrzenie" zajętej potówkami skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
natusia24 Re: krostki na karku 07.08.08, 18:54 to pewnie naczyniak plaski, nic groznego Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: krostki na karku 07.08.08, 19:26 Co ma naczyniak płaski do ewentualnych potówek czy innych krostek na karku? Odpowiedz Link Zgłoś
natusia24 Re: krostki na karku 09.08.08, 22:57 no wlasnie moze miec duzo - krostki moga byc wlasnie tym. moj synek tez mial krostki na karku, czerwone, drobne i pediatra powiedziala,ze to naczyniak plaski, ktory prawdopodobnie zniknie z czasem. wiesz Betty, zauwazylam ze masz spora wiedze i praktycznie w kazdym watku sie udzielasz. nie znaczy to jednak,ze jestes tu ekspertem jak Pan Doktor i mozesz od razu negowac czy wykpiwac zdanie innej mamy, akurat w tej kwestii poinformowanej Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: krostki na karku 09.08.08, 23:25 Natusia, a gdzie ja Cię wykpiłam? :) Zapytałam. Krostki krostkami... Ale wydaje mi się, że potówki wyglądają inaczej. Smiem tak twierdzić, bo moje dzieci również miały naczyniaki, na karku właśnie. Oczywiśie zdaję sobie sprawę z tego, że nie jestem ekspertem i nie trzeba mi o tym przypominać :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina083 Re: krostki na karku 07.08.08, 21:21 dzieki Natusia,mysle,ze to jest ten naczyniak. za 2 tygodnie wizyta u pediatry wiec sie dowiem czegos wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
intra7 Re: krostki na karku 09.08.08, 23:10 mój synek ma naczyniaka, tyle, że jednego dużego o średnicy ok 1,5 cm i naczyniak charakteryzuje sie tym, że jest wręcz krwisto czerwony, wygląda jak ranka, zadrapanie. Potówki to wiele drobniutkich krostek, jakby wągry i najczęsciej pojawiaja się na karku Odpowiedz Link Zgłoś