umberto_14 05.02.09, 22:05 Dzień dobry, Dlaczego smażone potrawy nie są zdrowe? Czy wszystkie smażone, czy tylko mięso smażone? Czy można zdrowo smażyć? Proszę o pomoc, bo moja mała czterolatka tylko jadłaby kotlety i placki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaalbrecht Re: potrawy smażone 06.02.09, 14:28 są ciężkostrawne, zawierają dużo tłuszczu, o wile zdrowsze jest pieczenie, gotowanie na parze lub przyrządzanie potraw na patelni teflonowej Odpowiedz Link Zgłoś
umberto_14 Re: potrawy smażone 07.02.09, 13:49 czyli chodzi o tłuszcz a nie np. "spalone" mięso? Przepraszam za dociekliwość ale naprawdę chciałabym pojąć i zastosować. Tzn. wiele potraw z mięsa zaczyna się od obsmażania a potem się dusi. Jeśli obsmażę na teflonowej patelni bez tłuszczu albo z minimalną ilością a potem będę dusić lub piec to będzie w porządku? Bo takie obsmażone mięso nadaje potrawom smak (oczywiście obok innych smakonadawczych elementów takich jak zioła). Nauczyłam się trochę przechytrzać moją wielbicielkę kotlecika i robię jej np. na teflonowej patelni z minimalną ilością tłuszczu kotlety z wołowiny i warzyw (:)) bez panierki i za każdym razem myślę: "nie używam dużo tłuszczu, mam teflon ale przecież smażę!" Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś