Dodaj do ulubionych

Leki przeciwalergiczne

28.03.09, 09:30
Moje 3-letnie dziecko od początku marca czyli już od 4 tygodni bierze Zyrtec (10 kropelek na noc). Oprócz tego ma jeszcze od 10 dni Butherin do noska (rano i wieczorem po 1 psiknięciu do każdej dziurki w nosku). Jest to wynikiem obrzęków w jamie nosowej (uczucie zapchanego nosa, bez kataru) i zapalenia krtani (z początku marca) prawdopodobnie na tle alergicznym. Teraz jest lepiej ale jak nie podałam przez jeden dzień Butherinu to w nocy wróciło spanie z otwarta buzią, pochrapywanie, furkotanie w teoretycznie wydmuchanym nosie.
Leki te przepisał pediatra. Zapisałam dziecko od alergologa ale termin odległy - bo za miesiąc. I nie wiem czy w tej sytuacji mam dalej podawać leki czy je odstawić. Jak długo podaje się te lekarstwa, żeby nie było negatywnych skutków.
Obserwuj wątek
    • aaapsik2 Re: Leki przeciwalergiczne 28.03.09, 11:58
      moja córka przyjmuje leki dla alergików non stop od ponad dwóch lat
      każde odstawienie kończy się zatkanym nosem i korowodem przeziębień

jeśli idziesz do alergologa to pamiętaj odstawić te leki na kilka dni przed
      wizytą,z pewnością będzie chciał wykonać testy a te laki zacierają obraz badania
      nam kazano na minimum 5 dni,najlepiej tydzień przed.
      • wiktorynka60 Re: Leki przeciwalergiczne 28.03.09, 12:08
        aaapsik2 napisała:

jeśli idziesz do alergologa to pamiętaj odstawić te leki na kilka dni przed
        wizytą,z pewnością będzie chciał wykonać testy a te laki zacierają obraz badania

Moje dziecko też jest alergikiem od urodzenia i praktycznie do tej pory na
        lekach,ma 4,5 roku,ja bym na własną rękę nie odstawiała leków
        przeciwalergicznych a na testy to 3 letnie dziecko jest raczej za małe,dopóki
        nie dostaniesz się do alergologa możesz zasięgnąć opinii swojego pediatry,a jak
        alergolog będzie chciał przeprowadzić testy to się z Tobą umówi na kolejnej
        wizycie i wtedy powie kiedy i czy masz odstawić leki.
        • aaapsik2 Re: Leki przeciwalergiczne 28.03.09, 21:56
          mama pisała że jest umówiona na wizytę u alergologa -dlatego jej radziłam
          nie mówiłam o trwałym odstawieniu leków,a jedynie o przerwie
          która usprawni wizytę u alergologa
          po co czekać kolejne tygodnie na następną wizytę z info-robimy testy proszę
          odstawić leki- jeśli można iść na gotowe
          w mojej przychodni 3 latkom robią testy.
    • szkrabik26 Re: Leki przeciwalergiczne 28.03.09, 20:59
      Witam serdecznie.
      Moja córka na obrzęk w jamie nosowej ma zaleconą wodę morska do codziennej pielęgnacji i na razie skończyło się chrapanie. Na "zapchany nosek" mogą pomóc inhalacje z soli fizjologicznej, trochę nawilżą śluzówkę.
      Moja córka prawie rok przyjmowała zyrtec i nie było żadnych efektów ubocznych.
      Teraz najważniejsze jest zrobienie badań, by wiedzieć jaki alergen powoduje obrzęk krtani. U nas niestety sierść psa i kakao powodowało obrzęk krtani z dusznościami, wtedy szybko na pogotowie i podanie hydrocortisonu pomagało. Na szczęście najgorsze już mamy za sobą.
      Życzymy dużo zdrówka.
      • hanula12 Re: Leki przeciwalergiczne 28.03.09, 21:55
        syn bierze Zyrtec od 2,5 roku non stop. Budherin do nosa obecnie
        też. nie odstawiaj sama leków, zapytaj pediatrę, a na testy mozna
        się umówić na następna wizytę.
    • kasiaalbrecht Re: Leki przeciwalergiczne 29.03.09, 20:53
      zyrtec można spokojnie długo podawać więc proponuję do wizyty ew przed nią
      odstawić na 3-4 dni jeśli wykonywane mają być testy alergiczne. Co do budherinu
      to po 2 tyg warto zrobić przerwę i potem ew w razie potrzeby znowu. Warto wybrać
      się do laryngologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka