Dodaj do ulubionych

mój szkocki plan i pytanie o samochód ;-)

12.05.10, 21:30
Witam, mam pytanie do znawców tematu i bywających w Szkocji ;-)
Czy samochód to dobry pomysł na zwiedzanie dla dwóch osób na 7-10 dni (koszty, wygoda, itp.)? Wstępnie planujemy spędzić w Edynburgu 2-3 dni, potem wynająć samochód i ruszyć w kierunku Highlands, zainstalować się gdzieś w okolicach Eilean Donan Castle. Zobaczyć zamek ED, wybrać się nad Loch Ness, a potem na wyspę Skye. Albo może od razu z Edynburga na Skye i stamtąd wrócić na ląd do Eilean Donan i nad Loch Ness i może jakieś inne zamki...
Jak myślicie, ma to ręce i nogi? I przede wszystkim, czy na taką trasę lepiej wziąć samochód czy zdać się na kolej albo autobusy...
Proszę o jakieś uwagi, jeśli ktoś się orientuje w lokalnych warunkach i cenach. Z góry dzięki :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: ted2222 Re: mój szkocki plan i pytanie o samochód ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 22:14
      Zdecydowanie samochód, ja jeździłem autobusami i pociągami
      ( i tak musiałem się ratować taksówkami) ale to
      znacznie ogranicza swobodę i jest dość trudne w planowaniu.
      Jeżeli nie masz oporów jazdy po lewej to bierz auto.
      Koniecznie wyspy Mull, Iona i Staffa, najlepiej z Oban.
      Moja trasa:Edynburgh, Stirling, Perth, Scone, Blair Castle, Glasgow, Loch
      Lomond, Oban, Mull, Staffa, Iona, Mallaig, Skye –Portree, Kayle Lochais, Fort
      William, Loch Ness, Inverness, Aberdeen, Balmoral Castle, Keith, Dufftown, Elgin.
      Relacja na forum foto.
      • Gość: WWW Re: mój szkocki plan i pytanie o samochód ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 20:57
        Byliśmy w Szkocji pierwszy tydzień maja. Nasza trasa to połowa tego o czym pisze
        ted2222, ale wypożyczonym samochodem. Jeżeli poradzicie sobie z kierownicą z
        drugiej strony, to na pewno zobaczycie znacznie więcej. Najgorsze są ronda, a po
        dwóch dniach to już wszystko jedno. Z parkowaniem (miejsca parkingowe) nie było
        większych kłopotów, a na drogach jest "spokojniej" niż w Polsce.
    • aquarius1973 Re: mój szkocki plan i pytanie o samochód ;-) 15.05.10, 00:11
      hej, zdecydowanie bierz samochod. dojedziesz w kazdy malowniczy
      zakatek, sam decydujesz ile czasu spedzisz to tu to tam.
      w szkocji samochody nie sa drogie. biorac pod uwage ze pojedziesz na
      Skye bierz samochod!

jesli masz jakies inne pytania pisz na maila gazetowego.

pozdrawiam i zycze wspanialych wakacji. a, i jedz jak najszybciej bo
      midges w czerwcu zaczynaja sie budzic z zimowego snu.

Kuba
      • callypsso Re: mój szkocki plan i pytanie o samochód ;-) 16.05.10, 19:41
        Dzięki wielkie wszystkim za wskazówki!! Na pewno lepiej brać samochód, bo to jednak większa niezależność i mniej stresu. A skoro piszecie, że ceny do przełknięcia, to chyba jednak tak zrobimy.

Urlop planujemy dopiero na przełom sierpnia i września, pewnie bez midges się nie obejdzie niestety...

Aquarius, dzięki za ofertę, na pewno się kiedyś na mejla odezwę, bo im bliżej wyjazdu, tym więcej mam pytań :-)
        • aquarius1973 Re: mój szkocki plan i pytanie o samochód ;-) 17.05.10, 20:04
          oby sierpien okazal sie ok... ale midges beda w szczytowym stadium.
          zaopatrzcie sie w siatki na glowe o malutkich oczkach (najlepiej jak ponczochy).
          poza tym plyny odstraszajace ale uwaga, ostatnio uzywalem jakiegos plynu firmy
          lifeventure i... odstraszal midges ale przyciagal muchy konskie...
          wielkim odkryciem jednego znajomego Irlndczyka jest uwaga... balsam "Skin so
          soft" firmy Avon. odkryla to jego zona zupelnie przypadkowo :-) sam widzialem ze
          to ustrojstwo "skin so soft" dziala swietnie! midges usiadly na reku i
          natychmiast odlecialy!

pozdrawiam

Kuba
          • callypsso Re: mój szkocki plan i pytanie o samochód ;-) 18.05.10, 21:21
            A ten balsam to o jakimś konkretnym zapachu, czy tylko marka ważna? ;-)

Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie, bo na razie jeszcze wulkany aktywnie działają i trochę to stawia całą wyprawę pod znakiem zapytania... Mam nadzieję, że się uda :-)
            • aquarius1973 Re: mój szkocki plan i pytanie o samochód ;-) 20.05.10, 14:08
              nie pamietam czy tam byl jakis szczegolny zapach czy nie :-(
              w kazdym badz razie trzeba miec jakies plyny na insekty i co najwazniejsze drobna
              siatke na glowe.
              tu wiecej informacji o tym balsamie i midges w szkocji ogolnie:

www.lochnesscottages.co.uk/midges-ticks.htm
              pozdrawiam
    • zeberka2004 Re: mój szkocki plan i pytanie o samochód ;-) 10.09.10, 12:26
      WItaj, ja za każdym razem jestem za podróżami samochodem bo nie jestem od niczego ani od nikogo zależna, wsiadam i jade tam gdzie chce. Polecam zabrać ze sobą podróżnik który naprawdę sprawdził się:www.travelco.pl/Szkocja_Przewodnik_Lonely_Planet_Scotland_9781741047257-558.html
      Życzę miłej zabawy:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka