Dodaj do ulubionych

Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax

16.03.10, 22:49
Wybieram się w lipcu w te okolice i gdyby ktoś udzielił mi kilku spostrzeżeń, byłbym bardzo wdzięczny.
Na stronach internetowych znalazłem sporo informacji, ale co innego wrażenia turystów, co innego oficjalna reklama.
Interesuje mnie fajna ( no i nie szalenie droga ) gospoda regionalna.
Najlepszy byłby heuriger z winem i wyżerką.
Jak to wygląda z kolejkami, ile kosztują to wiem, ale czy są jakieś uwagi, która jest najlepsza
Itp.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Ma być : Puchberg am Schnneeberg 16.03.10, 22:50
      Sorki, literówka
    • angelo33 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 17.03.10, 00:08
      Postaram się opisać wszystkie te punkty w najbliższym czasie, byłem tam,
      odwiedziłem i dobrze odpocząłem.
      Pozdrawiam
      Moje fotografie z Alp
      • wislok1 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 17.03.10, 22:14
        Dzięki
    • angelo33 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 19.03.10, 00:23
      Witam.
      Przede wszystkim zapytanie, czy wybierasz się żeby trochę powędrować po górach czy skorzystać z bezpośrednich kolejek górskich?

Schneeberg ma dwie możliwości:
      - kolejka Salamander
      Z miejscowości Puchberg am Schneeberg (585 m) bezpośredni wjazd na górkę (1795 m), reszta prawie jak po płaskim.Przed szczytem trochę pod górkę. Po drodze punkt spoczynku i coś do strawienia w Damböckhaus (nie korzystałem).
      Już na samym wzniesieniu polecam Fischerhütte (2049 m). Jedzenie dobre, ceny jak to w Austrii - dla miejscowych normalne, dla przyjezdnych zapewne wyższe.

Inna opcja dostania się na Schneeberg to kolejka linowa Salamander Sesselbahn, tańsza i wjeżdza tylko na 1250 m.

Jest to opcja dla lubiących chodzić po górach.
      Dojazd z Puchberg autobusem do Losenheim-Salamander Sesselbahn.
      W Edelweisshütte można zjeść i nabrać sił na wspinaczkę (żółty szlak - NIE dla niedzielnych górołazów !!! ) lub okrężną drogą do Fischerhütte
      C.D.N
      • wislok1 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 19.03.10, 22:04
        Wybieram się aby zachęcić moje dzieciaki do wędrówki po górach.
        No i zrelaksować się z żoną ( lubimy chodzić .
        Z powodu ich wieku ( 6 i 8 lat ) trudne trasy nie wchodzą w grę.
        Do tej pory byłem z nimi w Tatrach Słowackich, no i w Beskidach.
        Podobało im się,
        realnie w grę wchodzi wyjazd kolejką na górę i kilkugodzinny spacer,wizyta w schronisku,
        wielkie dzięki za informacje
      • wislok1 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 19.03.10, 22:33
        Jak to jest z autobusami do Losenheim z Puchberg? Szkoda brać mi auto na kilka km, w schronisku można wypić piwko na luzie.
        Myślę właśnie o wycieczce po śniadaniu z Puchberg do Losenheim i do schronisk powyżej. Potem ewntualnie pójść na obiad do Forellenhof. Jest tam co robić z dziećmi przeszło pół dnia ?
        Z jednej strony nie chciałbym je "zamęczyć" trasą, z drugiej nie ma sensu się nudzić.
    • angelo33 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 19.03.10, 20:07
      C.D.

Rax ma jedną kolejkę, więc wyboru nie ma.
      Pierwsze miejsce gdzie można zjeść to sama stacja końcowa kolejki Berggasthof
      Raxalpe, następnie Ottohaus i Holzknechthütte (tu mi smakowało najlepiej).
      W Carl Ludwig Haus nie byłem, bo za daleko i nic ciekawego (dla mnie )już nie
      było. Warto jednak przejść się przynajmniej do Holzknechthütte i zjeść ze
      smakiem coś miejscowego.
      Mapki terenu do wzięcia na stacji kolejki.

JEDNA RADA !!!

Wędrowanie po płaskowyżu Rax zajmuje dość dużo czasu, powrót jest tylko kolejką,
      no chyba, że ktoś życzy sobie 1 km stromo schodzić w dół. Kiedy ludzi do powrotu
      jest dużo, warto bilet powrotny wzięty z automatu od razu skasować-czyli
      zarezerwować nr. W przeciwnym razie można sobie trochhhhhhhę czasu poczekać na
      swoją kolejkę.
      Moim zdaniem Rax jest najciekawszym miejscem do wypoczynku dla całej rodziny.

Semmering odwiedziłem w czasie kiedy już było po sezonie zimowym a letni jeszcze
      się nie zaczął. Co za tym idzie, kolejki nie działały i trzeba było z buta pod
      górkę wędrować,ale to żaden wysiłek. Problemem było, że nawet knajpa na górce
      była zamknięta, więc poszedłem dalej w kierunku Sonnwendstein (warto!), ładne
      widoczki po drodze, powietrze wypełniające płuca na full -jednym słowem
      ładowanie akumulatorów życia. Nie polecam podchodzić za blisko do stacji TV i
      przekaźnikowej, zbyt duże promieniowanie może zakończyć się bólem głowy i zepsuć
      całą atrakcję wędrówki. W Pollereshütte można smacznie zjeść i nabrać sił na
      zejście szlakiem Almsteig do samego dołu.

Jeśli coś pomogłem tym to się cieszę. Ceny w zasadzie są podobne. Dla
      przyjezdnych z Polski mogą wydawać się mocno zawyżone, jednak jest to tylko
      kwestia przeliczania na euro. Jadąc z Austrii do Polski wydaje się tyle samo,
      albo jeszcze więcej, więc nie jeżdżę tam na urlopy. Polska jest cholernie drogim
      krajem, urlop w Alpach to znacznie mniejszy wydatek.
      • mirroo17 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 19.03.10, 21:47
        Marek (angelo33) - witam - rozbawiłeś mnie do łez z tymi cenami i kosztem urlopu w Polsce.

Pozdrowionka
        • angelo33 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 20.03.10, 23:17
          Moim zdaniem Polska jest droga, dlatego nie jeżdżę tam ( a co będzie jak wejdzie
          euro?). Alpy są wyższe, piękniejsze i na miejscu. Do tego Austria oferuje coś,
          czego nie miałem w Polsce - zniżkę 50% na wszystkie pociągi, niezależnie jakie
          jadą. Tu się płaci za km a nie jakość pociągu, czy jadę DB czy ICE, railjet,
          RegionalExpress to nie ma znaczenia. Karty turystyczne swoją drogą, plus
          ubezpieczenie górskie.
          • mirroo17 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 21.03.10, 19:12
            Marku - sory za poprzedni wpis (chwilowa emocja) - spowodowana
            najprawdopodobniej moją niewiedzą. Nie urlopowałem za granicą Polski - to będzie
            1-wszy raz. U nas euro na obecną chwile "kręci" się w kantorach ok 3,95 - 4zł, a
            niedawno było 4,20. Uwarunkowane to jeszcze jest wysokością wynagrodzenia. U nas
            najniższa krajowa wypłata wynosi ok 1000zł na rękę (1200 brutto), tak zarabia
            duża większość. Po przeliczeniu przez 4 to chyba nie za dużo.
            Co do cen to hmmm różnie: cena biletu wagonikiem na Kasprowy Wierch w 1-ną
            stronę 32zł/os. Nocleg w Zakopanem w kwaterze prywatnej (bez rewelacji) 50zł/os
            bez wyżywienia. Tak w zeszłym roku płaciłem. A są i droższe.
            Co do wyższości Alp (dach europy), piękności (twoje fotki) i na miejscu (dla
            Ciebie - ja mam ok 1300km) - to się z tym zgodzę i popiorę.
            Co do kolei - to nie pamiętam jak się nimi jeździ, a widzę często pociągi z
            zewnątrz - to chyba jakość daje dużo do życzenia.

Ale zamiarem tego forum nie jest przekomarzanie czy kłótnie tylko "pomoc" w
            wyborze miejsca wypoczynku - czyli tzw. "promocja" swojego i nie tylko rejonu.

Pozdrowionka
            • wislok1 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 21.03.10, 22:21
              Ceny jedzenia w PL są niższe, wiadomo.
              Ale znam karczmę w Koniakowie, gdzie za mniej niż 30 złotych trudno zjeść. Porcje obfite, ale to już prawie poziom heurigera.
              W karczmach wiślańskich jest podobnie.

Co do noclegów. Jak szukałem kwatery w Puchberg,
              to 1 noc dla 4 osób w Forrellenhof ze śniadaniem oraz basenem wychodzi 145 euro.
              Ten sam, identyczny standard, też 3 gwiazdki, w Rajeckich Teplicach koło Zyliny na Słowacji, 1 noc dla 4 osób wychodzi 175 euro ze śniadaniem oraz basenem.
              W Polsce jeszcze ujdzie, ale Słowacy ocip... z cenami
              • wislok1 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 21.03.10, 22:25
                Ceny aquaparków i term na Słowacji sa wyższe niż w Austrii o kilkanaście procent.
                Ponieważ w Austrii są karnety, CARD dla danego regionu, a na Słowacji ich nie ma, to różnica jest jeszcze większa.
              • wislok1 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 21.03.10, 22:43
                Na Słowacji jest miasteczko Cadca, w tamtejszym hotelu Husarik koszt wspomniany wyżej ( pobyt 4 osób na noc ) to 182 euro.
                W Czechach ceny są średnio o 1/3 niższe przy tym samym poziomie usług
      • wislok1 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 19.03.10, 22:16
        Noclegi załatwiłem w Puchberg.
        Planuję 3 noclegi.
        Pierwszy dzień Schneeberg z kolejką. Drugi dzień Rax z kolejką.
        Trzeci dzień - myślę o Semmering.
        Potem, po południu, chcemy jechać na Węgry. W sumie niedaleko, do Buk koło Sopron.

Co do cen, to dużo się nie mylisz.
        Są knajpy w Wiśle, gdzie zapłacisz jak w Austrii. Średnio wychodzi taniej, ale też Beskidy to nie Alpy.

W każdym razie na Słowacji ceny kolejek górskich i term są wyższe niż w Austri,
        ceny w wielu hotelach też wyższe niż w Austrii,
        co teraz sprawdzałem,
        co przy słowackich zarobkach ( takie jak w PL )
        "trochę" szokuje !

Jak to wygląda w samym Puchberg ? Gdzie można dobrze zjeść ?
        W sieci znalazłem Forellenhof w Losenheim
      • wislok1 Czapki z głów 20.03.10, 23:03
        fotoforum.gazeta.pl/5,2,angelo33.html
        Fajne fotki, podziwiam.
        Mój tata był wielkim miłośnikiem gór.
        Robił w latach 50-tych rewelacyjne zdjęcia Wysokich Tatr, jeździł z kolegami w góry, łaził, fotografował.
        Góry to góry, magnes
    • wislok1 Karta Dolnej Austrii 19.03.10, 23:05
      www.niederoesterreich-card.at/noecard/s/default.asp?id=53450
      Właśnie czytam sobie, gdzie z nią puszczają.
      Fajny pomysł
      czy też się nie opłaca ?

Moim zdaniem jest oK pod warunkiem, że chce się dużo zwiedzać.

Rzeczywiście jest respektowana w wyznaczonych miejscach ?
    • angelo33 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 20.03.10, 23:03
      Z Puchberg Bahnhof jadą autobusy w kierunku Losenheim Sesselbahn :

www.vor.at/efa/fahrplanauskunft/?von=puchberg&nach=losenheim&x=31&y=28
      Tu jest więcej o kolejkach: menu z prawej strony

www.schneebergbahn.at/de/anfahrt-losenheim.html

Co do Niederösterreich-CARD, to opłaci się ją kupić. Kosztuje 47€ od osoby
      a wjazd na Schneeberg (32€wink
      www.schneebergbahn.at/de/tarife-tickets.html,

Seselbahn (9€wink www.schneebergbahn.at/de/sb-tarife-tickets.html

Rax (18,90€wink www.raxseilbahn.com/

Semmering (?) www.zauberberg.at/de/zauberberg/online-tickets/

Karta jest respektowana jak najbardziej,ale tylko w punktach na które jest
      wyznaczona, można zobaczyć w internecie które obiekty lub przy kupnie poprosić o
      książkę-przewodnik ( Reiseführer). Proszę o dokładne czytanie opisów, bo jest
      wyszczególnione co i jak.

Myślę, że przy Forellenhof zawsze coś się znajdzie dla dzieci.Warto jeszcze
      będąc w Losenheim odwiedzić wodospad
      Sebastian Wasserfall :

www.gipfeltreffen.at/pp/showphoto.php?photo=6665
      Na miejscu jest jakaś chata, gdzie można zjeść.
      Mapki regionu do wzięcia na stacji Puchberg.
      • wislok1 Wielkie dzięki 20.03.10, 23:14
        Informacje się przydadzą na 100%.
    • angelo33 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 27.03.10, 20:19
      Zamieściłem trochę fotek ze Schneebergu, niebawem dorzucę z Raxu i Semmeringu
      tak dla orientacji i wyboru wypoczynku.
      • wislok1 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 27.03.10, 21:14
        Łał, fajne, zabieram się do oglądania
      • wislok1 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 28.03.10, 22:30
        Najbardziej urokliwe miejsce to Losenheim.
        Schneeberg jest jak Dr Jekyll i Mr Hide - z jednej strony można grać w piłkę, z drugiej całkiem trudne skałki i żleby
    • angelo33 Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 28.03.10, 22:11
      Już komplet fotek wrzucony, z pozostałych części Austrii będę wrzucał stopniowo.
      • wislok1 Fotki - Semmering 28.03.10, 22:25
        Właśnie oglądam
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2208407,5,2,45372,jeszcze-troche-sniegu-na-szlaku.html
        Kulawo tam nie jest.
        Myślałem, że Semmmering to duży kurort, a to oprócz terenów narciarskich kilkadziesiąt budynków
        • wislok1 Re: Fotki - Semmering 28.03.10, 22:31
          Co to za zbiornik wodny na drugim planie ?
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2208414,5,8,45372,pomiedzy-sezonami-wszystko-zamkniete.html
          • angelo33 Re: Fotki - Semmering 28.03.10, 23:09
            Większość jest na dole, dla mnie to żadna atrakcja, wolę stanowczo góry.Każdy ma
            inny gust. Ten zbiornik złapałem tylko na widoku - nie wiem co tam jest, zbyt
            niskie pagórki. Byłem pomiędzy sezonami, więc cisza, zastój i jeszcze śnieg,
            albo jego końcówka.
            • wislok1 Re: Fotki - Semmering 29.03.10, 21:08
              Semmering mnie zainteresował z powodu bardzo starej i ładnej linii kolejowej.
              Górki też ma niezłe, choć na mój gust nastawia się wybitnie na narciarzy.
              Zabieram się za fotki z Rax
            • wislok1 1 pytanie 31.03.10, 23:48
              W jakim miesiącu tam byłeś ?

Najbardziej atrakcyjny widokowo jest Rax
              • angelo33 Re: 1 pytanie 01.04.10, 00:22
                Bywałem tam w różnych porach roku i zdjęcia są z różnego okresu. Dokładne
                informacje są pod zdjęciem w : DANE EXIF.
                Na pewno środek lata jest dobrym czasem na odwiedzanie tych regionów, kiedy
                sezon trwa,śniegu nie ma, kiedy słoneczko środkowej Europy grzeje a świeży
                powiew górskiego powietrza ożywia płuca na full.
                żyć nie umierać
                • wislok1 Re: 1 pytanie 03.04.10, 22:16
                  angelo33 napisał:

> Bywałem tam w różnych porach roku i zdjęcia są z różnego okresu.

No właśnie, tak skojarzyłem, że zdjęcia są z różnych pór roku.

Co do reszty komentarza 100% zgody.
                  Mnie najbardziej fascynuje jak jestem na szczycie góry i z każdej strony mam inne górki.
                  Człowiek jest taki mały przy tych górach

Na razie wybieram się na 3 dni. Jak się nam spodoba, to w następnym roku znowu przyjedziemy w Alpy, tym razem na dłużej.
                  Co góry to góry
    • andiat Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 30.04.10, 22:54
      sorki nie czytalem tego wszystkiego ale jak masz cos to zapraszam
      skype andiat1-i ja mysle ze to jest konkret hihihihihi
    • agataradzi Re: Puchberg am Schenneberg, Semmering, Rax 14.06.10, 11:21
      bylam w zeszlym tygodniu w wiedniu z rodzinka, wyjazd byl super i
      pogoda dopisala smile z heurig ..bylismy w zimmermann w 19 bezirku,
      polecila nam ja Pani od ktorej wynajmowalismy super mieszkanie,
      jedzenie bardzo dobre podobnie jak winko, jesli chcesz wiecej info na
      markebi01@gmail.com
      • wislok1 Byliśmy, było bardzo OK 24.07.10, 22:51
        Co do gór, to fotki nie kłamią - piękne, widoki rewelacyjne, trasy łatwe, przyjemne dla dzieci.
        3 dni wędrowania i jeżdżenia kolejkami górskimi.
        Fajny pensjonat Triebl w Pucheberg z rewelacyjną kawą na śniadanie - 80 euro za 4 osoby ( 2 dzieci ).
        W gospodach dobre jedzonko, zjadłem np. przepyszny gulasz za 7 euro w Michäler w Puchberg.
        Pełny relaks
        • wislok1 Polecam kartę Niederösterreich CARD 31.01.11, 23:53
          www.niederoesterreich-card.at/noecard/de/
          Opłaca się bardzo
          • angelo33 Re: Polecam kartę Niederösterreich CARD 02.02.11, 23:36
            Jestem posiadaczem Niederösterreich CARD już od kilku lat i ciągle ją sobie cenię. Wartość jej wynosi ok 1700 euro licząc z ponad 270 obiektów do odwiedzenia, co przy cenie 47 euro jest wręcz śmieszne. Wystarczy wjazd na Schneeberg i Rax i karta już spłacona.
            • wislok1 Re: Polecam kartę Niederösterreich CARD 03.02.11, 23:07
              Dokładnie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka