Dodaj do ulubionych

globalna wioska

IP: *.d.003.pth.iprimus.net.au 27.10.03, 14:01
Czy sa wsrod internautow przeciwnicy globalizacji?
Czy bycie tzw. internauta od razu nie wyklucza siebie
jako jej przeciwnika? Pytam...pytam, i coraz mniej wiem:)
Obserwuj wątek
    • okropna_gadula Re: globalna wioska 27.10.03, 18:04
      Tak Marcinie.Wszyscy mieszkamy w globalnej wiosce.A internet jest jak -
      exscusez moi - telefonizacja wsi.Dawniej żeby pogadać trzeba było zasuwać
      spory kawłek drogi(dobrze jak ktos miał rower) a teraz ludzie dzwonią
      (meilują,chatują) do siebie.
      A przeciwnicy globalizacji???Oni pewnie sami nie wiedzą jak bardzo tkwią w tej
      globalizacji.Ale może protesty zwrócą uwagę możnych na ubogą część świata?
      (pewnie to utopia...)
      Ja też należę do tych pytających i wątpiących.Ale pocieszam się że był taki
      jeden gość ,który pod koniec życia stwierdził:wiem ,że nic nie wiem.
      • Gość: teklat Re: globalna wioska IP: *.go.net.pl / *.net.pl 27.10.03, 20:42
        Globalizacja jest faktem - czy nam sie to podoba, czy nie. Żyjemy w "globalnej
        wiosce", gdzie dzięki technikom medialnym informacje rozchodzą się
        błyskawicznie między poszczególnymi częściami świata.
        Globalizacja to również wzrost przepływu kapitału na całym globie, ekspansja
        ponadnarodowych korporacji, wymiana handlowa - odbywająca się często w obrębie
        państw współpracujących z tymi korporacjami. Globalizacja to także używanie
        krajów rozwijających się jako ekspotera tanich surowców i jako miejsc, w
        których się lokuje tzw. "brudne technologie".
        Niesie z sobą wiele zagrożeń dla słabszych społeczności, którym nie sposób sie
        przeciwstawić. Kiedys czytałam raport CIA na temat przyszłości globalizacji -
        podano tam kilka wariantów globalizacji - tak naprawdę żaden z tych
        scenariuszy nie brzmiał zbyt zachecająco. W najlepszym z nich - zwanym
        globalizacją poprawną, która miała włączać i integrować słabiej rozwinięte
        kraje, prognozy dla najbiedniejszych krajów były złe. Wspólne korzystanie z
        osiągnięć techniki, nauki, silny wzrost gospodarczy, poprawna liberalizacja
        gospodarcza, wszystko to, nawet w najbardziej optymistycznym wariancie, ominie
        kraje najuboższe. One juz na starcie nie mają szans.
    • qwerty.tarnow Re: globalna wioska 31.10.03, 00:24
      Problem-rzeka. Nie wiem nawet co napisać...
      • qwerty.tarnow Re: globalna wioska 31.10.03, 12:29
        Z jednej strony globalna wioska. A z drugiej strony zapadanie się miast (np.
        Tarnów po utracie statusu województwa) - wszystko ucieka: przemysł, urzędy,
        firmy. :-(((
        • qwerty.tarnow wioska 31.10.03, 12:32
          I jeszcze na dodatek wiochę odstawiają politycy np. R.B. ze
          słynnym "zabójczym" wejrzeniem w oczach i upodobaniem pewnych czynności na
          kształt jak koń owies. ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka