Dodaj do ulubionych

29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja

29.11.10, 04:24
Ostatnie drzewko uroslo do wyjatkowych rozmiarow... Zorro pewnie znowu od rana nie bedzie mogl sie wygrzebac wsrod zasniezonych galezi... dlatego sadze swiezutkie.

Powoli bedziemy chyba juz te drzewka przystrajac...

Dzisiaj Wigilia Sw. Andrzeja... a ja wspominam swietne imprezy andrzejkowe ze studenckich czasow, ale o tym juz moze wieczorem, kiedy przygasna swiatla i zrobi sie bardziej intymnie i wspomnieniowo... smile

DZIEŃ DOBRY NOCNE PODWÓRKO
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 06:10
      To kiedy wosk się leje? Dzisiaj, czy jutro, bo zapomniałamwink

Dobrego dnia wszystkim smile.....a ja do pracy
      PS. Całą noc sypało i syyyyyyyypie nadal
      • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 06:28
        no dzisiaj przeciez... w Wigilie Sw. Andrzeja... smile

Zbieraj sie AL - snieg czeka na odgarniecie.... smile ale taki swiezutki, leciutki, czysciutki.... smile
        • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 07:05
          Czolem wstystkim! ciemno, glucho i ponuro.... wszedzie.Co to bedzie, co to bedzie...big_grin
          • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 07:22
            jeden z kultowych utworow.....To tak "na dzien dobry"!..cool

www.youtube.com/watch?v=rvnWuOjJDh4
            big_grin
            • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 07:28
              a tak grali "chlpocy"42 lata temu...:
              www.youtube.com/watch?v=uRqjpuLFXek
              big_grin
            • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 07:34
              Dzień dobry Maseczko, AL, Zorrku smile Co będzie, nic nie będzie Zorrku, lanie wody będzie...Ups! wosku ! wink big_grin Śnieg prószy, pędziwiatr wieje, może i co nawieje ? wink
              Cudownego dnia Moi Mili smile

Maseczko, a Ty co ?, jeszcze spać się nie położyłaś, czy może już wstałaś ?big_grin
              • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 07:38
                a zgadnij Zuza... big_grinbig_grinbig_grin
                • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 07:41
                  sluchajcie muzyki to sie obudzicie!
                  big_grin
                  • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 07:48
                    Ależ ja jestem obudzona Zorrku big_grin Za muzyczkę pięknie dziękuję, dbasz o nasze uszka wink big_grin
                • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 07:46
                  Właśnie zastanawiam, czy czasem nie kimnęłaś się na biurku wink
                  • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 08:02
                    Poradniki (nie)poważne
                    Cztery świetne sposoby na spanie w pracy !

Wiadomo, jak człowiek ma dobrą wyobraźnię (jak czytelnicy Joe Monstera) to dla niego nie ma nic trudnego. Toteż wyobraź sobie, że siedzisz sobie w pracy, w biurze. Pod nogami cicho mruczy komputerek, przed nosem masz monitor, a głowa... głowa ci pęka i nie dajesz rady... spałeś tylko dwie godziny, poprzedniego dnia była impreza albo dało ci się zdrzemnąć dopiero przed dziewiątą... Chcesz spać, ale musisz siedzieć w pracy... Oto kilka pozycji, które pozwoli ci odbyć twoją ulubioną drzemkę...
                    *
                    Na krótkowidza - czyli przyklejasz nos do monitora - zasypiasz
                    *
                    Na filozofa - opierasz głową na rękach i wpatrujesz się inteligentnie w monitor..
                    *
                    Na podnoszącego - rzucasz pod biurko długopis, potem kładziesz głowę na biurko i wyciągasz pod nie rękę. Niech zwisa swobodnie - ty śpisz, a w razie czego podniesiesz szybko długopis
                    *
                    Na szukającego - bezczelnie kładziesz się pod biurko i zasypiasz - zalety: szef zwykle patrzy na czubek swego nosa więc może cię nie zauważyć, jeśli na ciebie nadepnie będzie musiał przeprosić, a ty, ty przecież szukasz niezwykle ważnego dokumentu, który zgubił twój kolega... wink big_grin
                    • hardy1 Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 09:47
                      Dzień dobry Wszystkim.
                      Fajny poradnik, Zuzko smile
                      • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 11:16
                        Cześć Hardy smile Jak samopoczucie po... wink smile

Idę się położyć, bo strasznie mnie mdli, za dużo miodu... wink
                        • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 11:27
                          Zuza - Ty uwazaj z tym miodem... moze jakas herbatka z cytryna... a poza tym, ja to miodu nie bardzo, ostatnio jakis kaszel mnie dopadl, a miod podobno wysusza - no to ja juz tez nie chce miodu - chociaz jakis dobry miod pitny, tobym wypila... wink
                          A za oknem slysze tylko tupanie KM-a teraz on otrzepuje to biale z butow... smile
                          • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 12:01
                            Maseczko, masz rację, miód wysusza i podrażnia gardło smile
                            O czymś innym myślałam, ja wiem, że Ty wiesz wink big_grin
                            • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 12:03
                              No wiem przeciez... i ta mieszanka wlasnie bywa piorunujaca.... kiss
                              • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 12:20
                                właśnie... big_grin kiss
                  • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 11:24
                    Niestety Zuza... bo to tak jest... termin tak wczesny, ze az mnie ze snu wybija... ale juz jestem, wrocilam, szczesliwa, ze mam za soba pierwsze w tym roku doswiadczenie zimowej jazdy...a teraz to juz mozemy... https://i51.tinypic.com/65dabd.gif

DZIEŃ DOBRY DZIENNE PODWÓRKO
                    • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 11:29
                      no, nie chce mi sie bo to dla mnie w sumie nieistotne. Tak sie pytalem bo myslalem , ze dostane szybka odpowiedz/wyjasnienie. Ale jesli to taki skomplikowany temat to tym bardziej nie bede szukal i "studiowal".....cool
                    • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 11:44
                      Wlasnie znalazlam cos takiego... czy ktos z Was widzial tecze, kiedy padal snieg? i czy to w ogole jest mozliwe?...tak mi sie nasunelo, ze chyba jednak tutaj ktos przedobrzyl...https://i54.tinypic.com/dw42fr.gif
                      • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 11:44
                        chyba niemozliwe...
                    • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 11:49
                      Maseczko, we mnie walisz tymi śnieżkami ? wink I co, jak jeżdzi się na zimówkach, super prawda ? smile Ja zaliczyłam, ale autonogami wink big_grin
                      • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 12:01
                        Zuza - juz w piatek po wymianie tych kolek nie stwierdzilam zaaaadnej roznicy w jezdzie... sie nie znam na tym - ale moze dlatego, ze ostatnio mialam te letnie bardzo nabite - przed wyjazdem na poludnie, KM nabil mi je do maksa i troche wiecej... moze byly przez to twardsze - tak sobie dywaguje - bo wiekszego pojecia to ja nie mam... jezdze od ponad 30 lat i umiem zatankowac, jesli pojdzie jakis bezpiecznik, pewnie w tym cacku nawet tego juz nie ma, to z pomoca ksiazeczki potrafilam znalezc ktory i co zrobic nalezy, ale dopiero wtedy. We wszystkich samochodach do tej pory mialam utrudniony dostep do wentyli - poprzez te durne kolpaki kiedys... teraz sa alu...ale ja juz z przyzwyczajenia sie tym nie interesuje - aaa... i wiem jak sprawdzic poziom oleju - ale tak naprawde, to ja jeszcze "temu" pod maske nie zagladalam - bo niby po co? tak sie zastanawiam czasami, przeciez uzywam tez "czasami" odkurzacza, czy ja musze znac jego budowe, zeby go uzywac? tak samo uzywam samochodu i tv... bo akurat budowe komputera to z grubsza znam...i kola tez bym nie potrafila wymienic - za to jestem czlonkiem automobilclubu "Zoltych Aniolow" - jak trzeba bedzie to uprzejmi panowie pomoga... raz na lat 30 smile
                        • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 12:19
                          Ja zawsze wyczuwałam różnicę, przy zmianie opon, a wulkanizatowi, tak kazałam zakładać kołpaki, żebym w razie czego mogła sama dopompować, no i kilka razy nóżki ćwiczyłam, raz jedną raz drugą na zmianę, jak jedna się zmęczyła pompowaniem to drugą wink big_grin Z paroma rzeczami dawałam radę, ale ja nie miałam takiej bryki jak Ty smile
                          • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 12:55
                            no ja do tej pory to tez nie mialam - moj pierwszy to bylo to co mam teraz - ale umowmy sie, ze tylko z nazwy...bo technika na przestrzeni tych lat 30 poleciala do przodu...jak bardzo? noooo... komputer, zreszta chodzacy jak zolw, zajmowal wtedy cale duze pomieszczenie - teraz, duzo sprawniejszy zajmuje miejsce w podrecznej torbie. Byle tel. komorkowy potrafi pamietac wiecej niz wtedy te wszystkie tasmy magnetyczne - czy to nie zabawne, kiedy sobie czlowiek to przypomni? nawet urzadzenie do wczytywania danych bylo wieksze niz dzisiaj laptop czy ipad...eeeh... skok w technice nastapil ogromny - to i samochod tej samej marki wtedy i dzis - porownywanie, zupelnie bez sensu.

Pamietam, ze przyjechalam do kraju scirocco i nagle mialam problemy ze swiatlami...wyciagnelam wtedy te madra ksiazeczke, poczytalam, ktory bezpiecznik do czego - a ze mialam komplet bezpiecznikow zawsze w schowku - postanowilam go wymienic i.... ruszalam tym i ruszalam ale nie dalo sie to wyciagnac...hihihi.... skoro nie da sie wyjac, to wepchnelam z powrotem i zadzialalo... tak zwyczajnie po kobiecemu - moze nie bylo kontaktu a jak dopchnelam to znowu byl. big_grin
    • k.karen Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 09:49
      Dzień dobry, Podwórkowicze smile

Bardzo mi się podoba nowe logo. W Kościele katolickim Adwent rozpoczyna
      się w niedzielę od I Nieszporów, w których oczywiście nie może zabraknąć
      uroczystego śpiewania Magnificat. Dla mnie i dla innych katolików to czas
      radosnego oczekiwania na Niezwykłego Gościa. Co ciekawe, jeszcze do VI w.
      ten czas miał charakter ascetyczny i pokutny a od VI w. przybrał formę radosnego
      oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia - święta pojednania i wybaczania, radości, więzi rodzinnych ale także pamięci o słabszych i potrzebujących.

Powiesiłam na drzwiach wejściowych piękny wieniec adwentowy, nie wiem tylko
      czy ze względu na pogodę przetrzyma do Świąt. Nad Polską właśnie zawieje, zamiecie
      i u mnie też już zaczyna padać śnieg.

Miłego, spokojnego i ciepłego dnia życzę Wszystkim smile
      • hardy1 Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 10:11
        Witaj Karen smile
        U mnie śnieg, na razie niezbyt dużo...ale zapowiadają obfite opady, jak wszędzie...

PS.Osobiście wolę dotychczasowe logo. Każdy ma swoje spojrzenie. Mam nadzieję że wróci niedługo stare...poczekam smile
        • k.karen Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 10:25
          Cześć, Hardy smile

Mnie też bardzo się podoba dotychczasowe logo, to najlepsza wizytówka Podwórka
          ale to aktualne ma szczególną wymowę nie tylko dla wierzących. Czas adwentowy
          to czas przemyśleń a także pojednania i w tym sensie jest neutralny światopoglądowo smile))
        • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 13:19
          Hardy.... big_grin a co powiesz na plywanie?.... https://i54.tinypic.com/2q8u4yh.gif
          • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 14:23
            zima....
            No, to cos na rozgrzewke:

www.youtube.com/watch?v=sxUWaX0Ta_Q
            big_grin
          • hardy1 Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:38
            Pływam latem...nie jestem morsem...
      • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 10:12
        a co to jest Magnificat i Nieszpory?
        • k.karen Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 10:37
          Myślę, że Autor tego pięknego logo lepiej Ci to wyjaśni.
          • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 10:48
            pytam, bo nie wiem. Poniewaz Ty napisalas, wiec spytalem ciebie. Jesli to problem to moge zawsze w Wikipedia....cool
            • k.karen Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 11:05
              Nie, to nie problem tylko ja nie umiem tłumaczyć.
              • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 11:27
                acha. suspicious
            • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 11:16
              Ufff... kiepsko sie dzisiaj jezdzilo ... nie istotne...

Zorro -nic Ci nie wyjasnie, bo nie wiem... szukaj w wiki... jesli masz internet to mozesz sobie wyguglac wink....
      • k.karen Agfo :))) 29.11.10, 10:33
        Czytam, że niedługo wyjeżdżasz. Będzie mi trochę smutno ale pamiętam,
        że długo czekałeś na ten wyjazd dlatego choć trochę smutno to dzielę z Tobą radość.
        Mam nadzieję, że będziesz miał możliwość odezwać się od czasu do czasu?

To teraz zagram coś specjalnie dla Ciebie ale i dla tych, którzy zechcą wysłuchać smile

Blue Cafe - Baby, Baby smile
        www.youtube.com/watch?v=Zrw3m_vunls&feature=related
        • vizjonerka Re: Agfo :))) 29.11.10, 19:20
          Witamsmile
          Karen, Blue Cafe - ale to dawne, z Tatianą.....mniaaaam smile Nowa wokalistka jej do pięt nie dorasta,o!

To mi grało dziś w samochodzie.....echhhhhh

www.youtube.com/watch?v=Mj2M15l1Kxo&feature=more_related
          • k.karen Re: Agfo :))) 29.11.10, 21:36
            Cześć Vizyjko smile

Masz rację, Tatiana to było prawdziwe Blue Cafe i żałuję, że odeszła z zespołu. Chociaż niektórym nie podobał się jej głos.
            Ale Dominika Gawęda też dobrze śpiewa, jest młoda i wszystko przed nią. smile
            • vizjonerka Re: Agfo :))) 29.11.10, 22:57
              Karen, Tatiana to indywidualność. Chyba zbyt wielka, aby wystarczyło jej bycie gwiazdką pop-u..... Więc rzuciła wszystko, wyjechała za ocean i nagrywa cudeńka. Tyle,że w innych klimatach....smile
              www.youtube.com/watch?v=v6brxwm3GPE
          • 1agfa Re: Agfo :))) 29.11.10, 21:40
            Heej, Vizjonerko smile
            Tatiana Okupnik - mocne śpiewanie, mocne bo trafia mocno, i jaka piękna kobieta.
            A przy tej płycie, ta droga we mgle, w nieznane-niespodziewane tym samym (jak w życiu) prowadząca.
            • hardy1 Re: Agfo :))) 29.11.10, 21:56
              Karen, Vizyjko, Agfo - nie wiem o czym Gawędzicie bo to nie moja "działka" ale tak w ogóle to się z Wami zgadzam...tylko uzgodnijcie poglądy abym wiedział z czym mam się zgadzać big_grin
              • k.karen Re: Agfo :))) 29.11.10, 22:08
                Właśnie uzgodniliśmy, Hardy Wszyscy się zgadzamy, oczywiście z Tobą także smile))
                • hardy1 Re: Agfo :))) 29.11.10, 22:19
                  Świetnie big_grin To teraz musimy tylko uzgodnić na co się zgadzamy...suspicious
                  • vizjonerka Re: Agfo :))) 29.11.10, 23:01
                    Możesz wybierać .... albo zrobimy losowanie smile)))))
                    • 1agfa Re: Agfo :))) 29.11.10, 23:26
                      To niby ja mam wybierać, Vizjonerko ?! Ani mi w głowie. Obydwie zabieram suspicious
                      Cieszę się, że Tatiana Okupnik coś robi samodzielnie, za granicą, może zrobi duży skok, karierę? Zwyczajnie, cieszę sie kiedy komuś z Polski za granicą się powiedzie, staje się znany z powodu zasługi, talentu. Taki ktoś - może to za dużo powiedziane - ale jednak przybliża Polskę obcokrajowcom. Zdolna jest, na pewno. Czytałem tam kilka wielce entuzjastycznych komentarzy znawców.
                      Dziękuję smile
                      • hardy1 Re: Agfo :))) 30.11.10, 00:07
                        Agfa odpowiedział - obie, salomonowym wyrokiem, Vizyjko big_grin
              • 1agfa Re: Agfo :))) 29.11.10, 22:14
                Rozmawiamy, Hardy, o Blue Cafe i piosenkarkach. Sam posłuchaj linków, warto! Poglądy są uzgodnione na tyle, że są całkowicie zbieżne. A piosenki bardzo ładne. Zatem już wiesz, z czym się możesz zgadzać big_grin suspicious
                • hardy1 Re: Agfo :))) 29.11.10, 22:30
                  Aha...dzisiaj jestem spolegliwy, Agfo...więc niech i tak będzie...z tym zgadzaniem się wink
        • 1agfa Re: Agfo :))) 29.11.10, 21:34
          Wysłuchałem, dziękuje Karen - piękna rzecz, kiedyś słyszana chyba, przypomniana teraz smile serdeczności wiele. Ale ja jeszcze jestem i będę czas jakiś, zatem w pamieci przechowam, na drogę smile
          Jeszcze mnie nie żegnaj, jeszcze sie dam we znaki! suspicious
          • k.karen Re: Agfo :))) 29.11.10, 21:41
            Agfo smile Gdyby wszyscy tak się "dawali we znaki" jak Ty
            to chcę, ja natychmiast życzę sobie tylko samych Agf - mnóstwo, całe mnóstwo smile))
            A zanim wyjedziesz to bądź, proszę smile
    • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 12:58
      A u mnie taaaaka zima wlasnie - to widok z mojego okna teraz... big_grin

https://i54.tinypic.com/2lsw8dj.jpg
      • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 16:59
        A u mnie tak, pod oknem... smile

https://img27.imageshack.us/img27/2820/zimar.jpg
        • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 17:06
          to dalej cos na "rozgrzewke"....big_grin

www.youtube.com/watch?v=L3pf7o-9OOk
          cool.....big_grin
          • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 17:22
            Rozgrzałeś mnie, fajne big_grin
        • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 17:22
          Zuza - a co to sa te takie mocno biale plamki? czy dobrze kojarze, ze to wlasnie lecialo z nieba?
          • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 17:28
            Jak zawsze, dobrze kojarzysz, Maseczko big_grin

Miłego wieczoru Wszystkim życzę smile
            • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 17:48
              stare ale jare...W zimowe wieczory dobre....

www.youtube.com/watch?v=WJvdy00LcPI&feature=rec-LGOUT-exp_stronger_r2-2r-1-HM
              big_grin
            • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 17:52
              To ja w takim razie cos tez.... Ty Zorro sie opamietaj, goraco na razie nie jest... a jest, wlasnie to.... https://i52.tinypic.com/16knn2w.jpghttps://i52.tinypic.com/16knn2w.jpghttps://i52.tinypic.com/16knn2w.jpg

www.youtube.com/watch?v=BGenfKP7wU8&feature=related
              • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 18:46
                nooooo...taki domek by mi sie przydal!
                To co, gramy?

www.youtube.com/watch?v=37ZaSINRDGM
                tongue_out
                • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 19:13
                  Zawsze marzyłam o małym domku z ogródkiem, ale wiem, że to marzenie mi się nie spełni,
                  chyba że cud się zdarzy. big_grin Adoro smile
                  • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 19:14
                    najpierw marzenia a potem realizzacja.cool
                    • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 19:16
                      Ja się nie ma miedzi, to się w bloku siedzi wink big_grin
                      • 1zorro-bis Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 19:30
                        znam takich co miedz w zloto.....;D
                        • hardy1 Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 21:19
                          ...ja zaś słyszalem o cesarzu rzymskim co złoto z publicznych kloak wyciskał big_grin
        • 1agfa Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:15
          Tak własnie wyglądaja drzewa (iglaki) w moim miescie i pod miastem, ledwo zieleń spod śniegu widać. To dobrze, bo niby kołdra ochroni ten śnieg rośliny przed zbliżającycym sie mrozem. Przecież jutro-pojutrze ma być ca 20 st.C! No ładnie - brrrr big_grin
          • 1agfa Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:20
            To powyżej o drzewach ośnieżonych, w puchu tonących po czubek, do Zuzanny był post, o świerku na który spogląda z okna. Piękne prawdziwe zdjęcie, a ja chciałem gifa-obrazek wkleić, lichutki... wink
            • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:32
              Ale w sumie i tak nie ma dużo śniegu, Agfo, jakieś 10 cm, a teraz w ogóle nie pada.
              Ale choinki pod oknem prezentują się pięknie smile Tamta wysoka na jakieś 3m, te dwie niższe smile

https://img526.imageshack.us/img526/4540/img2530g.jpg
              • 1agfa Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:45
                Ładnie masz pod oknami, Zuzanno; ja mam widok na ścianę pełną okien, czasem jasnych, czasem ciemnych, cichych lub głośnych, z ciepłem wewnątrz lub gniewem krzykliwym. Zimą w czas świąt można cudze choinki pełne światełek podziwiać, latem skrzynki kwiatowe - ale zawsze zbyt blisko jednak ta ściana vis a vis! big_grin
    • al-szamanka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 19:35
      Mały, ciepły domek, kominek z sypiącymi skry, płonącymi, sosnowymi bierwionami, zapach grzańca, ciepły koc na stopach....eeeech, mili, wosk lejemy?????????

https://chwileczka.blox.pl/resource/wosk_400x400.jpg
      • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 19:46
        Cześć AL smile No to lejemy...wosk wink

https://img202.imageshack.us/img202/6648/topwaa.jpg
        • al-szamanka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:05
          Heeej, Zuzanko, ostatni raz lałam wosk jeszcze na studiach, przez klucz do toalety. Wyszedł mi pająk i coś na kształt połowy buta. Do tej pory pamiętam, ale nie wiem czy się sprawdziło, bo nie wiem co właściwie sprawdzić się miałowink
        • 1agfa Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:08
          Dobry wieczór, Podwórkowicze AL, Zuzanno, Wszystkie Panie, Wszyscy Panowie smile
          Dotarłem, dotarłem!! Wali śnieg, jakby w niebie pierzynę rozpruto (to nie moje, to tzw.mądrość ludowa wink. Ale jakże prawdziwa w tym przypadku. Nie wiem, jak w innych miejscach, jak u Was - bo Warszawa tonie w śniegu, choć mnóstwo pługów jeżdzi. Nec Hercules contra plures, tzn. śnieżynek jest mnóstwo. Biało w powietrzu, biało na ziemi, przy oknach na zewnętrznych parapetach uzbierały się wysokie na dwadzieścia - dwadzieścia parę cm wysokie "hałdy" śniegu. Biało i czysto niezwykle, bo swiatło tę biel jeszcze podkreśla. Aż się skrzy smile
          Widzę, że na lanie wosku trafiłem?! big_grin
          Ale to chyba tylko dla Pań wróżby?
          To ja popatrzę...wink
          • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:20
            Cześć Agfo, u mnie niedużo śniegu spadło smile
            Al, ja chyba ostatnio w harcerstwie wink big_grin

Dziś cień wosku Ci ukaże, co Ci życie niesie w darze...

Czary mary, wosku lanie, co ma stać się, niech się stanie !...

Przysłowie głosi - " Na świętego Andrzeja pannom wróży nadzieja "..., tylko pannom? wink big_grin

Wróżby Andrzejkowe. Najczęściej pojawiają się symbole:

Anioł - możesz liczyć na prawdziwych przyjaciół.
            Człowiek - niedługo poznasz swoją miłość
            Chmurka - otwórz oczy, może ten na którego czekasz jest obok Ciebie. Przestań, żyć marzeniami tylko zacznij żyć prawdziwym życiem.
            Domek - poświęć w tym roku więcej czasu dla spraw domowych.
            Góra - możesz spotkać na pewne trudności w dążeniu do osiągnięciu swoich celów. Bądź cierpliwy.
            Gwiazda - będziesz mieć pieniądze i szczęście.
            Klucz - oznacza klucz do nowego domu lub czyjegoś serca.
            Koszyczek - Twoja praca da Ci spełnienie.
            Kwiatek - niedługo, coś Cię zaskoczy. Będzie to bardzo miła niespodzianka.
            Patyk - będziesz mieć mobilizację do pracy.
            Pies - uważaj na to z kim się zadajesz. Jeden z Twoich przyjaciół może być fałszywy. Bądź ostrożny w zawieraniu nowych znajomości.
            Motyl - coś w Tobie się zmieni. Zmienisz swoje spojrzenie na cały świat.
            Pieniądze - zaczniesz bardziej liczyć się z pieniędzmi. Możesz stać się materialistą, uważaj.
            Pierścień - oznacza związek lub nawet zaręczyny.
            Maska - bądź sobą. Nie staraj się ukrywać swojego prawdziwego Ja.
            Rycerz lub jeździec na koniu - zakochasz się w wojskowym lub wyjdziesz za niego za mąż.
            Paw - pomyślność w sprawach sercowych.
            Serce - partner z którym obecnie jesteś jest prawdopodobnie tym z którym spędzisz resztę swojego życia. To prawdziwa miłość.
            Serce postrzępione - niepowodzenia w sprawach uczuciowych, złamane serce.
            Słońce - oznacza pomyślny rok np. zajście w ciążę.

Zwierzętom przypisana jest dodatkowo właściwa im moc. Jeśli ukaże nam się lew wówczas oznacza to naszą moc i siłę, ptak jest symbolem wolności i niezależności, pies wierności itp.

Tipy.autor:Kamma
            • al-szamanka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:41
              No a pająk??? Prawie się już niepokoję. Może oznaczało to, że zajmę się kiedyś polowaniem na muchy?wink
              • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:55
                Pająk - strzeż się przebiegłości wrogów wink
                • al-szamanka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 21:05
                  smile W realu to ja wrogów nie mamsmile W necie zdarzają się osoby, które moimi wrogami chcą być koniecznie, dlaczego??? Doprawdy, nie mam pojęcia.
                  • al-szamanka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 21:08
                    A ta połówka buta, to pewnie przepowiednia, że muszę już dobranoc powiedzieć, gdyż jutro o piątej wstawać muszę, no!wink
                    Paaaa, do jutrasmile
                    • hardy1 Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 21:22
                      cześć AL smile Połówka buta oznacza "dobranoc"? Myśłałbym bardziej że masz buta postawić 6 grudnia na prezent od Mikołaja wink
                • 1agfa Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 22:02
                  A ja pamiętam doskonale Zuzanno, że kiedy Matka moja pająka wieczorem na swej drodze spotkała, to go pieczołowicie i delikatnie przez chusteczke łapała i bacząc na jego bezpieczeństwo za okno wypuszczała. Że po południu - to na szczęście smile Echh, wróżby big_grin

Czy rzeczywiście człowiek całkowicie może być kowalem własnego losu? Czy znacząca jest rola przypadku - bo przecież przypadki często mylą wytyczone ścieżki, przemyślane postępowanie, zmieniając - nieraz radykalnie - całe życie?
                  Tak sobie literami myślę...nad roztopioną świecą...wink
                  Smętnie i nostalgicznie się zrobiło!!
                  • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 22:23
                    Ja w wróżby nie wierzę, ale pająka w życiu nie zabiję. Robię tak jak Twoja Mama, biorę delikatnie i wyrzucam przez okno big_grin Na dobranoc, moja ulubiona piosenka smile Spokojnej nocy Wszystkim życzę. Dobranoc smile
                    • hardy1 Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 22:36
                      Dobranoc, Zuzko smile Uważaj na pająki...i nie wyrzucaj ich teraz za okno...zimno na dworzu wink
                      • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 30.11.10, 07:03
                        Nie bój żaby, Hardy, u mnie nie ma pająków, a gdyby się jakiś uchował, zaniosłabym do piwnicy. O! Nie mam sumienia zabić pająka. W zabobony nie wierzę wink big_grin
          • al-szamanka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:22
            Agfo, wieki już na Ciebie się nie natknęłam, a tu czytam, że na jeszcze większe wieki w obce krainy się wypuszczasz, z kangurami się obejmować pragniesz..eeech. Nawet jak dłużej na wątku Ciebie nie ma, to jednak jesteś gdzieś blisko, ale za oceanami i morzami, za wieloma górami, gdzieś za wyspami dnia przyszłego, to już jednak zbyt daleko.
            A panowie też lać mogą, dlaczego niesmile
            • 1agfa Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:38
              Witaj AL ponownie smile A kto to maratony uprawia?! big_grin
              Zajęty bardzo jestem, często b.późno dopiero wracam. Różności, rozmaitości zawieźć, kupić...
              Zagadkowe zjawisko: z każdym dniem coraz mniej mi się chce jechać...sad
              Ostro mnie kontrolowali biali kontrolerzy, czas zajmowali. Nie wiem, po co wink I już prawie mam "z głowy" te formalności. Prawie.
              Prawda, że daleko bardzo, ale nie na tak długo smile przeleci, jak z bicza strzelił, czas przecież pędzi zawrotnym pędem, ani się obejrzy Podwórko, kiedy zapukam...! smile
              • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:45
                Czas szybko leci, ale mimo to będzie mi Ciebie Agfo, brakować na Podwórku smile
                • 1agfa Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 22:09
                  To miłe, co mówisz Zuzanno smile Ale przeciez jeszcze jestem, kurczę!!
                  Uśmiechnąć się proszę, NO! smile
                  • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 22:24
                    OK! big_grin Dobranoc Agfo smile
              • al-szamanka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:52
                Pewnie, że przeleci, ale nie wiadomo jak. Przecież czas, podczas czekania, dziwnie potrafi się rozciągać, niekiedy zaś, szczególnie, gdy do pracy porannie spieszyć się trzeba, kurczy się w zastraszający sposóbsmile
                • 1agfa Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 21:14
                  Powrót
                  zarosłą ścieżką -
                  fiołki.

Bakusui
              • m.maska Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:57
                A ja dziwnie jestem pewna, ze tam tez internet jest i po pierwszych spotkaniach, rozmowach i wydarzeniach...i na Podworku dostaniemy jeszcze "gorace" reportaze.... smile
                • 1agfa Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 21:17
                  Pewnie, że jest internet i na pewno będę się starał dostać. Ale jeszcze ciągle jestem i jeszcze jakiś czas będę, heeej?! smile
    • hardy1 Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:53
      Dobry wieczór Wszystkim, Moi Mili smile

Podobnie jak Agfa, przed chwilą wróciłem z miasta...trasa którą pokonuję w 20 minut zajęła mi godzinę...u mnie tak mocno nie sypie ale silna lodowata wichura. Jezdnie to lodowiska dla łyżwiarzy pod nawiewanym śniegiem...
      Co to znaczy? Że wiosna się zbliża z każdym dniem big_grin
      • zuza_anna Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 20:58
        Zanim wiosna przyjdzie, Hardy, to zima da nam w kość. Cześć! smile
        • hardy1 Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 21:26
          Eee tam, Zuzko, patrz z optymizmem na świat smile To TYLKO maksimum 4 miesiące a nie AŻ cztery miesiące big_grin
          • vizjonerka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 23:06
            U mnie wieje i mrozi, ślisko jak diabli,bleeee.....
            Śnieg ma do mnie przyjść jutro, i jeszcze większy mróz. Wyciągam z szafy kozaki z futerkiem i ciepły płaszcz. Tylko proszę mi nie wspominać o czapce - czapkom mówię stanowcze NIE tongue_out

PS. Oglądał ktoś dzisiejszy mecz? Takiego wyniku się nie spodziewałam big_grin
            • hardy1 Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 23:35
              To masz dobrze Vizyjko - dzisiaj jeszcze miałaś spokój wink
              Zamiast czapki proponuję uszankę big_grin

Jaki mecz? Oglądałem w tivi1 1,5-godzinny film dokumentalny Fidyka o uciekinierach z Korei Północnej...
              • vizjonerka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 30.11.10, 00:02
                Właśnie wróciłam z wieczornego spaceru z psinką... wszystko oblodzone, wiatr niesamowity....
                Na głowie to ja jedynie włosy noszę big_grin

A co do meczu - FC Barcelona wkopała Realowi Madryt 5:0 big_grin big_grin big_grin
                • hardy1 Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 30.11.10, 00:15
                  ...za późno spojrzałem w program tivi...ale i tak film Fidyka bardziej mnie zainteresował.smile Na szczęście przed chwilą pokazali bramki z tego meczu i zobaczyłem smile
                  Dobranoc Wszystkim smile
          • 1agfa Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 29.11.10, 23:39
            Jutro wcześnie rano muszę "się udać" big_grin, umówiony, nie ma rady sad Dlatego już Dobrej nocy Wszystkim mówię, spokojne i ciepłej big_grin
            Hu hu ha, nasza zima zła! wink
            • vizjonerka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 30.11.10, 00:05
              Dobrej i ciepłej, Agfo, i Wam Wszystkim smile
    • al-szamanka Re: 29.11.2009 Wigilia Św.Andrzeja 30.11.10, 05:12
      Ojojojojojoj, zimno, -3...jadę.
      Dobrego dnia milismile
      • 1zorro-bis 30 Listopada...Andrzejki! 30.11.10, 06:58
        Witam Wszystkich! Oj, kiedys to sie dzialo, oj dzialo....A dzisiaj? Duch w Narodzie chyba ginie...
        A to, zeby sie "narod" obudzil:

www.youtube.com/watch?v=XIX0ZDqDljA
        big_grinbig_grinbig_grin
        • 1zorro-bis Re: 30 Listopada...Andrzejki! 30.11.10, 07:11
          nowe drzewko by sie przydalo....cool
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka