Dodaj do ulubionych

26 kwietnia 2011...

26.04.11, 06:49
Witam w słoneczny poranek poświąteczny...więc czas zacząć nowy codzienny wątek smile
Jeżeli "już czas zacząć" to zaczynam i witam Wszystkich smile

Od rana przypominają o 25 rocznicy katastrofy w Czarnobylu - tragedii spowodowanej ludzką nieodpowiedzialnością i niekompetencją. Jak w wielu dramatach - "czynnik ludzki" był katalizatorem. Niestety - możemy go ograniczać ale nigdy się go zlikwiduje. I, paradoksalnie - każda tragedia przynosi jakąś naukę zmniejszającą możliwość kolejnych...
Mimo wszystko - cywilizacja ludzka rozwija się. Per aspera ad astra...

Więc cieszmy się życiem i tą...no...jak jej tam...aha - naszą cywilizacją wink
Obserwuj wątek
    • k.karen Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 10:00
      Dzień dobry, Hardy smile
      Całe szczęście, że "mimo wszystko - cywilizacja ludzka rozwija się"
      i nie dajemy się zwariować "nawiedzonym ekologom".

Coś z tą pogodową sprawiedliwością jest nie tak, u mnie chmury uncertain
      • sza.aliczek Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 10:03
        Czeeeść : )

To było "dziś"? Hardy? Nie pamiętam już dobrze : ) Kojarzę tylko picie płynu. Do szkoły któregoś dnia przyjechała karetka, pielęgniarka z sanitariuszem takie baniaki plastikowe zatachali do środka i rozlewano nam w kubeczki. Cos takiego kojarzę smile
        • hardy1 Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 10:18
          Cześć Karen i Szaliczku smile

Pogoda jest sprawiedliwa, Karen! Ty i tak masz dłuższy okres ciepła w ciągu roku smile Zrobiłem rano co musiałem i teraz mam wolny dzisiejszy dzień smile Wypiję kawę, troszkę popiszę na Przyzbie i wskoczę na stalowego rumaka big_grin Zrobię sobie wycieczkę, poopalam się na siodełku poza miastem...wśród tych pól majowych malowanych kwieciem...big_grin

Nie dziś a ćwierć wieku temu, Szaliczku. Dobrze pamiętasz - podawano wszystkim dzieciom płyn "Lugola" (roztwór zwykłego jodu) zapobiegający wchłanianiu radioaktywnego jodu przez tarczycę. Trzeba przyznać jedno - mimo że PRL byliśmy pierwszym krajem który bardzo szybko i na masową skalę (wszystkie dzieci) przeprowadził tę akcję. Płyn pochodził z państwowych zapasów przygotowanych na wypadek wybuchu wojny jądrowej... W ówczesnym ZSRR właściwie nie był znany... Do dziś akurat za tę akcję rząd PRL jest chwalony przez fachowców.

Ale teraz jest piękna pogoda i niedługo majówka...więc cieszmy się wiosną smile
          • sza.aliczek Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 10:41
            Ba! no to już wiem, czemu nadal żyję : D
            • k.karen Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 11:12
              Cześć, Szaliczku smile
              • sza.aliczek Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 11:45
                smile)))

Karen, mu z Hardym mieszkamy dość blisko siebie i rzeczywiście mamy cudowną pogodę : )
                Jest chyba około 20 stopni ciepła, a słońce po prostu szaleje : )
                • k.karen Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 12:58
                  Ha! Szaliczku smile Ale i tak nie tak blisko jak ja z Ebi smile
                  I właśnie w tej chwili, na przekór i po sprawiedliwości,
                  słońce zaczyna wyłaniać się zza chmur smile

Pokaże Wam jaka była pogoda u mnie w niedzielę ale co ważniejsze
                  i ostatnio niespotykane na polskich drogach to mały ruch samochodów smile

http://img189.imageshack.us/img189/8515/wielkanoc2011007.jpg
                  • hardy1 Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 16:04
                    Ha! Potwierdzam - temperatura w cieniu w tej chwili u mnie - 24 stopnie big_grin Byłem na rowerowej wycieczce, pojeździłem leśnymi i polnymi drogami...właściwie szosami smile Poopalałem sobie "górę" przy okazji i porobiłem kilka fotek oryginalnych drzew...jak mi się uda to może wkleję na oddzielnym wątku i u mnie na Picasa smile
                    • k.karen Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 19:56
                      Sam sobie opalałeś boczki? wink

Dobry pomysł ( z drzewami) na oddzielny wątek smile Mam też w fotkach ciekawe drzewo,
                      jak znajdę to wkleję smile
                      • hardy1 Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 20:38
                        Sam nie sam...słoneczko mi pomagało big_grin
                        A co, chciałabyś aby jakiś potomek niesławnego Kuklinowskiego mi podpalał...te boczki? uncertain big_grin

PS.I udało mi się z wklejaniem big_grin Ponieważ się udało to założyłem oddzielny wątek "drzewiasty" smile
                        • k.karen Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 21:52
                          Chyba nie dałby rady, co? wink
                          • hardy1 Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 22:01
                            ...w każdym razie miałby trudności...wink
                            • k.karen Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 23:43
                              Cieszę się, że założyłeś ten wątek z drzewami.
                              Może jutro uda mi się zrobić fotkę bardzo starej ale jeszcze kwitnącej magnolii smile
                              Ebi też mogłaby zrobić zdjęcia w parku w swoim mieście, tam też są piękne drzewa.
                              A jeśli dobrze pamiętam to i u Szaliczka, chyba właśnie magnolie? smile

Późno już, idę spać.
                              Dobranoc smile
                              • sza.aliczek Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 23:57
                                tak: )
                                Magnolie na Bydgoskim Przedmieściu i przed Maiusem : )

Dobranoc Karen : )
          • k.karen Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 11:02
            Niestety ale nie widzę podstaw do pochwał!
            Płyn został podany za późno, dzieciom pomógł ale nie tym nienarodzonym sad
            • hardy1 Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 11:08
              Karen - w ówczesnej sytuacji to było skuteczne. Nie wiem jak nienarodzonym i czy była jakaś możliwość przeciwdziałania. Natomiast małym dzieciom pomógł na pewno i za to Polska była chwalona.

Ale starczy chyba tego tematu. Różnie ludzie pamiętają tamten czas... Patrzę przez okno i...żyć się chce. Ono toczy się dalej smile
              • k.karen Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 11:20
                Mnie chce się żyć nawet jak jest taka pogoda, którą teraz obserwuję przez okno smile
                • hardy1 Re: 26 kwietnia 2011... 26.04.11, 11:36
                  ...a mnie się szczególnie chce żyć jak widzę jaka za oknem jest pogoda...wspaniała! big_grin
                  Wskakuję na rower aby z niej skorzystać...jutro już nie będę mógł tak wcześnie smile

PS.To właściwa postawa, Karen - korzystaj z życia, niezależnie od pogody. Ono ma swoje uroki. Czy zaś jest pogodne i przyjazne innym ludziom czy też nie - zależy przede wszystkim od nas, nie od innych. To my w ostateczności decydujemy, niezależnie od przeszkód smile
                • hardy1 Re: 26 kwietnia 2011... 27.04.11, 01:21
                  Eeeechhh...starczy na dzisiaj pracowej pracy...jutro...znaczy dzisiaj...też jest dzień. Pewnie i tak wszyscy już śpicie...mimo wszystko - dobranoc smile
    • hardy1 27 kwietnia 2011...kolejny słoneczny dzień 27.04.11, 07:50
      Miłego dnia smile Nowy dzień, środa, słonecznie...

Czegóż chcieć więcej? Dużo, dużo więcej - więcej dobrego, mniej złego...smile Nie wybrzydzajmy jednak. Musi być jakieś porównanie - bez złego nie mielibyśmy pojęcia że mamy i dobre smile

Mimo wszystko - jak najwięcej tego dobrego życzę smile
      • k.karen Re: 27 kwietnia 2011...kolejny słoneczny dzień 27.04.11, 11:20
        Cześć,Hardy smile
        Pewnie już dawno jesteś w pracy?
        A ja od rana na nogach i w samochodzie uncertain
        Pogoda jak marzenie tylko te korki w mieście..brrr. Czy we wszystkich miastach
        na raz muszą być rozkopane ulice? Właściwie to od świąt nic innego nie robię
        tylko jeżdżę. W święta przynajmniej nie było dużego ruchu na drogach ale i tak
        zrobiłam w sumie prawie 400 km smile
        A teraz idę korzystać w ogrodzie z pięknego słońca i będę się opalać big_grin
        Do napisania...i miłego dnia Wszystkim smile
        • hardy1 Re: 27 kwietnia 2011...kolejny słoneczny dzień 27.04.11, 13:00
          Cześć Karen smile Dawno w pracy jestem i akurat mam chwilkę wolnego ...smile

Masz rozkopane ulice? Tak miałem cały ubiegły rok...makabraaa!!! Dzisiaj dalej jeszcze dwa ciągi przelotowych ulic są remontowane ale to już pryszcz...jeździ się w miarę normalnie. Główne prace skończą się późną jesienią...już widać ulgę smile Nawet nie narzekałem stojąc w korkach - te remonty, przebudowa i budowa nowych przelotówek u nas były naprawdę potrzebne. Miasto było już zakorkowane, zwłaszcza ze względu na "krajówki...ufff...czego i w Twoim mieście życzę smile
          • k.karen Re: 27 kwietnia 2011...kolejny słoneczny dzień 27.04.11, 14:58
            Wszędzie tak samo ale myślę, że robią te remonty także
            z unijnych dotacji i dlatego w jednym czasie.
            Nic to, ważne że robią a my jakoś to przeżyjemy smile

Ufff..gorąco jak w lipcu!
            • k.karen Re: 27 kwietnia 2011...kolejny słoneczny dzień 27.04.11, 19:29
              Wieczór już...halooo...jest tu ktoś? big_grin
              Stoicie w korkach czy co? wink
              • hardy1 Re: 27 kwietnia 2011...kolejny słoneczny dzień 27.04.11, 20:27
                Przybyłem, zobaczyłem, przemówiłem smile
                Cześć wieczornie Karen...i WKN smile
                Wreszcie moge siąść spokojnie...dłuuugi dzień miałem...ale to dobrze. Pogoda dopisuje...więc z popołudnia trzeba korzystać smile
                • k.karen Re: 27 kwietnia 2011...kolejny słoneczny dzień 27.04.11, 22:33
                  Mnie też szkoda było pogody. wszystko pięknie rośnie
                  a trawę będziemy już drugi raz kosić smile
                  Byłeś na przejażdżce rowerowej znowu w lesie?
                  • hardy1 Re: 27 kwietnia 2011...kolejny słoneczny dzień 27.04.11, 23:30
                    Byłem smile Tak piękna pogoda że aż żal w domu siedzieć...nie wiadomo jak długo się utrzyma smile
                    a kto lubi niech siedzi w domu...ja nie będę. Przed kompem możemy przecież siąść dla przyjemności rano lub wieczorem i porozmawiać smile Real przede wszystkim się liczy , wirtual to w wolnym pozostałym czasie
                    O właśnie! Real jednak przegrał z Barceloną...na szczęście to dla mnie wirtual wink
              • hardy1 Re: 27 kwietnia 2011...kolejny słoneczny dzień 27.04.11, 20:31
                Nawiązując do tego co pisałaś, Karen- oczywiście że remonty są finansowane w większości z dotacji UE. Żal i nawet skandal by był aby z nich nie skorzystać. Oczywiście że miasta muszą dać i swój wklad zadłużając się...ale drugiej takiej możliwości może już nie być. To zadłużenie nie jest jednak "przejadane" - lepsze trasy komunikacyjne to lepsze możliwości gospodarowania i łatywiejsze życie dla mieszkańców,. To nie są pieniądze stracone.
    • hardy1 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 07:43
      Dzień dobry bo jest dobry smile Pełne słońce a więc...nie trzeba wymyślać innego powitania big_grin
      • eb13 Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 07:54
        cześć smile

u nas słońce jeszcze pod kołderką big_grin
        • hardy1 Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 08:25
          Cześć Ebi smile To wyjdźże wreszcie spod tej kołderki...od razu się przejaśni smile
          • eb13 Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 08:56
            ja już o 7 wyszłam spod kołderki, a słoneczko nie chciało big_grin. Dopiero teraz otworzyło jedno oczko i myśli, że to wystarczy wink
            • hardy1 Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 08:58
              ...otworzyło tyle ile i Ty. Otwórz drugie oczko...wink
              • eb13 Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 09:05
                moje oczy są SZEROKO otwarte i nawet próbuję sprawdzić otwartość swojego umysłu na wiedzę tongue_out big_grin
                • hardy1 Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 09:08
                  Otwartosć? Umysłu? Na wiedzę? To sprawdź wpierw czy wyobraźnię już uruchomiłaś - popatrz na drzewka na oddzielnym wątku...co w nich dojrzysz wink
                • hardy1 Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 09:19
                  Na razie, muszę wybyć smile
              • k.karen Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 13:26
                Cześć, Ebi smile
                To "nasze" słoneczko to dzisiaj rzeczywiście raz jedno oczko raz drugie
                ale nawet z jednym radzi sobie całkiem dobrze smile

Na razie...DN smile
      • k.karen Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 13:22
        Dzień dobry, Hardy smile
        Był dobry, jest dobry i będzie dobry!
        Jestem na chwilę, melduję się tylko i znikam do wieczora smile
        • hardy1 Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 14:11
          Cześć obiadową porą smile
          oo...Karen się obudziła...do wieczora ma zajęte...wink
          Chyba u Was pogoda się robi...bo u mnie...zanosi się na burzę. Powietrze gorące i parne...nie ma czym oddychać...niech wreszce lunie bo ciśnienie na głowę wpływa...wink
          • k.karen Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 19:27
            Wieczór już, jestem smile

I co z tą burzą, Hardy?
            • hardy1 Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 19:43
              Cześć Karen smile przed chwilą wróciłem...niestety, burza rozeszła się "po kościach"...i dalej ciężkie powietrze, przedburzowo.

Przeczytałem właśnie bardzo ciekawy artykuł - wywiad z pisarką białoruską, (chyba) laureatką Nagrody Kapuścińskiego ...w ogóle jej nie znałem - o wojnie i współczesności widzianej z całkiem innej perspektywy - oczyma kobiet. Napisała tę książkę na podstawie wspomnień kobiet wysłuchiwanych latami, w wiosce pozbawionej mężczyzn, i wspomnień żołnierek, które przeżywały drugą, prywatną traumę po wojnie.
              Poruszyła mnie...jak wpadnie mi w ręce ta książka, przeczytam...
              wyborcza.pl/kapuscinski/1,106780,9504105,__Wszyscy_zdradzili_wojenne_kobiety____Rozmowa_ze.html
              • k.karen Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 22:40
                U mnie też wieczór parny i ciepły, prawie jak latem smile

Przeczytałam ten artykuł, zaciekawił mnie i chyba też kupię tę książkę, tym bardziej że niewiele wiemy ( jak wspomina autorka książki) o przeżyciach radzieckich kobiet w czasie wojny.
                Lubię takie opowieści prawdziwe. Dlatego też zawsze słucham z zainteresowaniem
                opowiadań starszych ludzi. To najlepsi świadkowie historii. Niektórych faktów
                trudno doszukać się w książkach a są bardzo zaskakujące, np. niechlubna działalność
                niektórych członków AK w czasie wojny - wykonywali wyroki śmierci, czasami tylko i wyłącznie z pobudek prywatnych, nieuzasadnionych albo tylko za samą przynależność do PPS-u, dopuszczali się represji, prześladowań...Nie wszystko co dzisiaj oceniamy jako "białe" było takie faktycznie. Nie wszystko też było "czarne", np. choćby fakt uratowania życia mojej babci, dziadkowi i dopiero co urodzonej ich córki - mojej mamie. To było w Łodzi, zaraz na początku wojny, moi dziadkowie z maleńkim dzieckiem stali nad wykopanym dołem i czekali na rozstrzelanie. Uratowała ich Niemka, skłamała mówiąc że są jej pracownikami...
                A ostatnio, właśnie w święta, mogłam posłuchać wspomnień jednej z ciotek, dalekiej
                krewnej mojego męża, która była świadkiem wydarzeń w Katyniu.
                Echh...straszne to były czasy i kiedy słucham tych opowieści i przypominam sobie historię Polski to naprawdę trudno dziwić się w takich chwilach, że obchodzimy tylko smutne święta ale taka jest nasza historia.
                • hardy1 Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 23:21
                  Wojna wyzwala największe bohaterstwo ale i budzi demony najpodlejszych zbrodni... Kto wywołał wojnę i dlaczego - to wiedzieliśmy od czasów szkoły. Teraz zaś, po kilkudziesięciu latach, odkrywane są nowe jasne i ciemne karty po obu stronach, w wymiarze indywidualnym. Widocznie dopiero nastał ku temu czas. Do pewnych spraw musi upłynąć wiele lat...
                  • k.karen Re: 28 kwietnia 2011...słońce 28.04.11, 23:51
                    Może dlatego niektóre tajne archiwa mają pięćdziesiecioletnią
                    albo i dłuższą klauzulę tajności.

Dobranoc, Hardy...smile
                    • hardy1 Re: 28 kwietnia 2011...słońce 29.04.11, 00:36
                      Czasem pewne sprawy potrzebują dużego odstępu czasowego...
                      Dobranoc Karen smile
    • hardy1 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 07:22
      Witam Wszystkich o poranku...eee...jeszcze kwietniowym big_grin
      Dzisiaj będą albo nie będą burze...pogoda na dwoje wróżyła. Właściwie mogłyby być, rozładowałyby naelektryzowane powietrze...wczoraj było ciężkie, zanosiło się na nią i...nic z tego.

Głosuję za burzą! Przyjdźże wreszcie...wink
      • k.karen Re: 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 08:01
        Dzień dobry, Hardy smile
        A ja witam słoneczniepiątkowo i bez widoków na burze,
        nie głosuję - cały dzień ma być słoneczny, o!

To dzisiaj "ten" ślub? Taaa...pewnie cały dzień będzie..."ześlubiony" big_grin
        • hardy1 Re: 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 08:19
          Oczy moje przecieram ze zdumienia...Karen? To Ty?! We własnej osobie, o tej porze?! shock Muszę zapisać to wiekopomne wydarzenie w annałach...Karen prawie o świcie oczka zaspane rączętami przetarła i na Podwórko zaglądnęła...no no no...suspicious

Może być i jest słońce...wyraźnie teraz jest chłodniejsze rześkie powietrze. Nie było wczoraj burzy ale można dziś oddychać smile

PS.Ślub? Ten jakiś tam o którym idiotycznymi informacjami ciągle chcą mnie w tivi natrętnie zarzucić? Na szczęście jest tyle innych programów, dużo ciekawszych...nie jestem pionkiem popychanym bezwładnie przez cwaniaczków od pijaru i innego coś tam coś tam...klik i mam lepszy program alibo muzyczkę smile
          • k.karen Re: 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 09:01
            We własnej osobie a oczęta już dawno umyte a nie tylko przetarte,
            nawet zdążyłam już poszukać w WIKI informacji do Twojej zagadki a teraz idę
            zrobić sobie kawę smile
            • hardy1 Re: 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 10:07
              Może jeszcze pijesz tę kawę...o ile nie ostygła smile Jeżeli odszukałas już w "Wiki" to znaczy że faktycznie się dobudziłaś big_grin
              Na razie, muszę pędzić smile
              • k.karen Re: 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 10:17
                Już wypiłam i to razem z panią od ubezpieczeń smile
                Na razie, spokojnej pracy smile
                • k.karen Re: 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 10:57
                  Ja też wychodzę ale tylko do ogrodu "kąpać się" w promieniach
                  słońca. smile

Miłego dnia Wszystkim kto jeszcze zajrzy, DN smile
                • hardy1 Re: 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 16:37
                  Ufff...spokojna jak spokojna, ta praca...powiedzmy że mam taką big_grin Trochę się przedłużyła...ale takie życie, taka praca wink
                  Mówisz że się kąpiesz w promieniach słońca? Czy to czasem nie są słowa jakiejś piosenki? wink

No dobrze, skończę obiad i trzeba wskoczyć na rower, też się pokąpać...big_grin
                  • hardy1 Re: 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 20:17
                    Dobrowieczornie witam smile

Zmiana, niestety zmiana pogody na gorsze... Wracałem z pracy w upale, potem na rowery i...w powrotnej drodze silny lodowaty wiatr prosto w twarz. Dobrze że "na wszelkij słuczaj" wziąłem kamizelkę-bęzrękawnik...schłodzone ramiona pal diabli! Ważne że korpus mialem osłonięty big_grin

W ciągu kilku godzin temperatura spadła z 24 do 12...ale najgorszy ten zimny porywisty wiatr...

A tam...nadzieją żyję że będzie jednak dobra pogoda w ten znów przedłużony weekend...czego nam wszystkim życzę big_grin
                    • k.karen Re: 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 21:30
                      Wiesz co, Hardy, wiesz co?! Tak rano zaklinałeś tę burzę,
                      że ją wywołałeś, tylko dlaczego u mnie? Przecież to Ty chciałeś piorunów?.
                      Ok. 14-tej u mnie "gromnęło" i do tej pory LEJE uncertain

Ale niech będzie! Witam też dobrowieczornie bo nastrój mam dzisiaj
                      na pewno nie burzowy tylko bardzo, bardzo wiosenny i słoneczny, ha! smile))

kąpać się w słońcu - czy to słowa piosenki? Możliwe, nie pamiętam
                      ale chyba bardziej słowa jakiegoś wiersza smile
                      • hardy1 Re: 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 22:51
                        O, jesteś big_grin Myślałem że dzisiaj wszyscy posnęli big_grin
                        Ja chciałem piorunów WCZORAJ! Dzisiaj była kolej na Twój region, Karen big_grin A jak deszcz leje to kiedyś przestanie smile

Masz nastrój? smile To dobra wiadomość...i tak trzymaj co najmniej przez weekend big_grin Ja zaś posiedziałem sobie na Przyzbie i przynajmniej powspominałem...zaś wiosennie i ja się czuję smile

Co do "kąpiących się w słońcu" - to prędzej Ty się na tym znasz...ja jestem laikiem big_grin
                        • k.karen Re: 29 kwietnia 2011... 29.04.11, 23:41
                          Przestał ale mam problemy z netem, chyba to wina burz w moim regionie.
                          Ale i tak nie popsuło mi to dobrego humoru smile Naprawdę dzisiaj był fantastyczny dzień smile))

Korzystam z okazji dopóki jeszcze mogę pisać i od razu - dobranoc smile
                          • hardy1 Re: 29 kwietnia 2011... 30.04.11, 00:07
                            I to najważniejsze - dobry humor big_grin Przerwy w necie przeminą...a dobry nastrój pozostaje big_grin
                            Dobranoc Karen smile
    • hardy1 30 kwietnia 2011... 30.04.11, 08:38
      Dzień dobry Wszystkim smile Ostatni dzień kwietnia...a więc wiosna w pełni big_grin Długi weekend zaczynamy i skorzystajmy z niego tak jak każdy chce smile
      • k.karen Re: 30 kwietnia 2011... 30.04.11, 09:59
        Dzień dobry, Hardy, dzień dobry wszystkim, którzy jeszcze tu zajrzą smile

Ale sobie "umiliłam" poranek, coś mnie podkusiło i obejrzałam
        te koszmarki ale przy okazji trudno było się nie pośmiać, nie wiem tylko
        jak nazwać te "wiekopomne dzieła" - głupota ludzka czy jak?
        Jednak osobom o słabych nerwach nie polecam oglądania tych zdjęć big_grin

deser.pl/deser/1,111858,9514644,Jan_Pawel_II_czy____moze_ktos_inny__Przeglad_najdziwniejszych.html
        • hardy1 Re: 30 kwietnia 2011... 30.04.11, 11:22
          Cześć Karen smile
          Oglądnąłem sobie "błogosławione obrazki". Mam silne nerwy big_grin
          Mogę się założyć że jednak te "obrazki" sprzedają się...inaczej by nie były malowane. Ot, tak samo jak "jeleń na rykowisku"...zawsze będą tacy co kupią...aleee pięęękne! Muszę kupić tego jelenia! I tego papieża" big_grin
        • hardy1 Re: 30 kwietnia 2011... 30.04.11, 19:48
          Witam wieczornie smile Brrr...od rańca pełne słońce i cały dzień porywisty zimny wiatr, 14 stopni...a wczoraj po pracy było jeszcze 26 stopni. Za to jaka przyjemność iść u dołu rzecznej skarpy ścieżką między chaszczami - tam słońce przyjemnie przygrzewało bo chaszcze od wiatru osłaniały...mimo wszystko piękny pierwszy dzień weekendu smile
          • k.karen Re: 30 kwietnia 2011... 30.04.11, 19:57
            Zrobiłeś, Hardy nowe "drzewne" fotki? smile
            Piękny dzień, masz rację i nawet ten zimny wiatr nie przeszkadzał tak bardzo.
            Ale sobota dla mnie to...eee, nie będę narzekać bo w końcu to obowiązki,
            same się nie zrobią a nagrodą jest uśmiech moich bliskich.
            No więc i ja się uśmiecham bo mimo zmęczenia czuję się w tę wiosnę naprawdę bosko! wink

Miłego wieczoru smile
            • hardy1 Re: 30 kwietnia 2011... 30.04.11, 20:18
              Kilka drzewek cyknąłem nad rzeką smile jednak chyba najlepsze są fotki z "pierwszego dnia". Miałem wtedy szczęście że na jednej trasie znalazłem kilka "fikuśnych" big_grin
              W każdym razie trochę foterk do wklejenia będzie smile
    • k.karen Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 08:28
      Dzień dobry pierwszomajowo smile

najlepsze życzenia dla Wszystkich Ludzi Pracy smile
      Flaga wisi już przed moim domem.

Wstałam dzisiaj wcześniej niż zwykle w niedzielę.
      Pogoda piękna więc wybieramy się na kiermasz kwiatów.

Miłego dnia smile
      • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 10:04
        Witam Pierwszomajowo, Karen big_grin
        Ja zaś wyjątkowo dzisiaj wstałem bardzo późno...widocznie organizm potrzebował odpoczynku. Zmęczenie wiosenne? smile

I u mnie wisi - trzy dni świąt pod rząd smile
        • sza.aliczek Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 10:42
          Lubię majowe święta : ) Od zawsze smile

dzień dobry!

Pogoda cudna choć może zbyt mocno wieje, ale to nic smile Zawsze można coś na głowę wcisnąć i będzie ok : )
          • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 11:50
            Hej Szaliczku smile Ja je lubię od trochę później...- od momentu kiedy już świadomie zacząłem patrzeć i zapamiętywać big_grin

Początek miesiąca maja to obfitość świąt:
            -1 maja - święto Ludzi Pracy,
            -2 maja - Dzień Flagi RP,
            -3 maja - święto Konstytucji 3 Maja,
            -8 maja - Dzień Zwycięstwa,
            -9 maja - Dzień Unii Europejskiej.

Czy nie zapomniałem jakiegoś? smile
            -
            • sza.aliczek Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 13:29
              ... skromnie zaznaczę: moje imieniny! : D : D : D
              • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 13:40
                Ha! Zaraz idę na spacer ale jeszcze kawę wypiję...więc jeszcze kwadrans jestem...smile

To wreszcie zaznacz a nie mów tylko że zaznaczysz...zostały jeszcze wolne 4, 5, 6 i 7 maja suspicious
                • sza.aliczek Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 13:49
                  ja nie muszę zaznaczać w sensie odhaczenia. o nich po prostu się wie! i już!
                  : D
                  • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 14:08
                    Zapominasz Szaliczku że świat jest troszkę większy niż Twój ogródek i okolice "na odległość strzału armatniego"... nie wszyscy wiedzą...wink

Sprawdziłem w kalendarzu - w zaczętym pierwszym tuzinie maja zaznaczone są imieniny m.in.: Ity, Piusa, Juranda, Ditty, Sawy, Flawii, Dezyderii, Beatusa, Pachomiusza, Mamerta, Żegoty, Epifaniego...a Twoich nie ma ...uncertain

hardy.bloog.pl/
                    Hardy
                    • sza.aliczek Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 15:03
                      Jest trochę większy? Serio????? ..... nie sądziłam! : D : D : D

Hardziku - kalendarz w łapki i do dzieła! Szukać aż znajdziecie : )))))
                      • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:58
                        Szukałem jak niżej napisałem...i nic nie znalazłem uncertain
                        Świat na pewno jest duuuużo większy...i widac że mnogość imion w różnych kalendarzach różnie jest rozpołożona...jak któremu wydawcy pewnie czapka stała...uncertain wink
            • vizjonerka Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 16:58
              hardy1 napisał:
              > Początek miesiąca maja to obfitość świąt:
              > -1 maja - święto Ludzi Pracy,
              > -2 maja - Dzień Flagi RP,
              > -3 maja - święto Konstytucji 3 Maja,
              > -8 maja - Dzień Zwycięstwa,
              > -9 maja - Dzień Unii Europejskiej.

>
              > Czy nie zapomniałem jakiegoś? smile

Zapomniałeś i o moich imieninach, ha! big_grin
              Witam Was majowo smile
              • k.karen Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:08
                WOOOOOOOOOOOOOOOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                Kogo to moje oczy widzą ?!

Witaj majowo, Vizyjko i aż Cię z radości wirtualnie ucałuję kiss
                • vizjonerka Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:13
                  No jakoś tak....niespodziankę chciałam zrobić big_grin
                  Z okazji święta ludzi pracy Vizyjka dziś zajmuje się nicnierobieniem,o! big_grin
                  Za buziola dziękuję, odsyłam do Ciebie też kiss
                  • k.karen Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:21
                    Miła, bardzo miła niespodzianka! smile))
                    Ale muszę, niestety, na chwilę zniknąć sad czekam na gości
                    i pewnie zaraz przyjdą.

Do wieczora smile*
                    • vizjonerka Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:27
                      Mam nadzieję, że goście mili? smile
                      Udanego spotkania big_grin
                      • k.karen Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 21:01
                        Mili goście, Viz smile
                        Wpadli przejazdem, zrobili sobie chwilowy odpoczynek od przejażdżki
                        rowerowej smile
                        Ale niedawno pojechali więc jestem.
            • vizjonerka Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:00
              PS.
              nie mam na imię >Ita, Piusa, Jurand, Ditta, Sawa, Flawii, Dezyderia, Beatus, Pachomiusz, Mamert, Żegota, Epifani< - to tak gwoli wyjaśnienia smile
              • k.karen Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:18
                O! To ja też muszę zaprzeczyć, że mam na imię:

Abraham Angelina Bernard Biernat Edburga Leonida Lotar
                Nikifor Wit Witold Witołd Witosław i Wodzisław big_grin big_grin big_grin

ale fajnie by było mieć na imię Abraham,
                no cóż, nie dane było mi urodzić się mężczyzną big_grin
                • vizjonerka Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:26
                  Moi rodzice byli święcie przekonani,że urodzę się jako chłopak.... Przypominam, że w tamtych czasach nie robiono USG płodu... .więc płeć dzieciątka była niespodzianką smile
                  Jestem trzecia w kolejności, i miałam dwóch starszych braci - więc rodzice byli pewni, że następny potomek będzie także płci męskiej. Już od narodzin byłam nieprzewidywalna, zamiast małego Marcina jestem ja, też na M. big_grin
                  • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:55
                    No nie...na chalierę wspominałem o świętach i jeszcze wyliczankę zrobiłem...uncertain
                    Jeszcze raz sprawdziłem w ściennym kalendarzu - i nic uncertain Nie ma Szaliczka, nie ma Karen, nie ma Vizjonerki...sad

Ale za to znalazłem Święto Niezapominajki big_grin Nowe, dziesiąty raz będzie obchodzone big_grin To ładne święto - aby poprzypominać sobie tych o których zapomnieliśmy, poprzypominać miłe chwile, zadbać o przyrodę, wybrać się na piknik...wink 15 maja smile
          • k.karen Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 16:52
            Cześć, Szaliczku smile

Ja tak samo lubię jakoś bardzo szczególnie te majowe święta
            a dzisiaj kupiłam na kiermaszu pelargonie, tym razem więcej angielskich smile
        • k.karen Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 16:49
          Cześć, Hardy smile

Zmęczenie wiosenne? Hmm...no, no można się zmęczyć różnymi rzeczami...hmmm.wink
          • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:32
            Cześć chwilowo poobiednie, Karen smile Jak tam kiermasz? smile

Ho ho! A kogóż to moje oczy widzą na Podwórku? Vizjonerka we własnej osobie wreszcie postanowiła nas nawiedzić? big_grin
            • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:35
              PS.Zmęczenie wiosenne zmęczeniem...dzisiaj już wróciłem ze spaceru, porobiłem kilka nowych fotek "drzewianych" Rozumiem że mówimy o tym samym zmęczeniu...prawda Karen? smile

Chwilę posiedzę poobiednio i wybyję...wiatr i zimnawo ale słonecznie, szkoda siedzieć w czterech murach przy święcie. Nasiedzę się wieczorem big_grin
              • k.karen Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 21:04
                Tak myślę, Hardy, że mówimy o tym samym zmęczeniu wink tongue_out
                • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 22:03
                  To już wiemy - myślimy o tym samym zmęczeniu wiosennym, Karen wink
                  Pozostaje do ustalenia - co pod tym pojęciem rozumiemy wink
                  • k.karen Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 22:41
                    Dlaczego? Jeżeli myślimy o tym samym zmęczeniu wiosennym
                    to nie potrzebujemy ustalać co pod tym pojęciem rozumiemy.
                    To się rozumie samo przez się big_grin big_grin big_grin
                    • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 22:56
                      Aha...
                      No fakt!
                      Zmęczenie wiosenne.
                      Przez to logika mi nawala.
                      Jak minie - będę logiczny jak ta lala big_grin
                      • k.karen Re: Niech się święci 1 Maja :) 02.05.11, 09:40
                        Mam nadzieję, że nie minie bo moja wyobraźnia szwankuje
                        kiedy próbuję wyobrazić sobie Ciebie - jak ta lala.
                        Zaraz mi się to kojarzy z Elementarzem i luli lale luli big_grin
                        Niech więc lepiej to zmęczenie wiosenne trwa i trwa...smile

Dzień dobry Wszystkim smile

Wczoraj kupiłam pelargonie na kiermaszu więc dzisiaj
                        muszę je posadzić w skrzynkach. Znowu pelargonie...ale są takie
                        piękne, że nie umiałam z nich zrezygnować smile

Na razie, do później smile
            • vizjonerka Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:37
              Witam i Waćpana majowo smile Maj sam w sobie jest ciekawym miesiącem - tyle w nim się dzieje smile Świąt sporo, a i matury, i Dzień Matki, iiiiiiiiii....maj właśnie jest miesiącem zakochanych, prawda?smile
              I łyżka dziegciu - właśnie w maju mam do opłacenia ubezpieczenie samochodu, zaboli sad big_grin
              • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 17:50
                ...maj miesiącem zakochanych? Jestem całorocznie i całożyciowo zakochany...w życiu big_grin
                Miałbym sobie odmawiać zakochania przez 11 miesięcy w roku i tylko w maju się kochać?! shock W życiu! To znaczy całe życie kocham wink

Łyżki dziegciu pozbądź się - ja już tak ustawiłem ubezpieczenie aby nie płacić w okolicach większych wydatków - a więc okresu urlopowoego i świąteczno-noworocznego. Przesuń sobie terminy płatności na spokojniejsze finansowo miesiące smile
                • vizjonerka Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 18:00
                  Ach, czy to nie maj był kiedyś miesiącem oszczędzania ? big_grin
                  No i w maju właśnie moi rodzice będą obchodzili 61 rocznicę ślubu smile I jak tu nie wierzyć w przesądy, że ślub w maju...etc. big_grin?

Z dedykacją dla Ciebie...jako,że mam tak samo big_grin
                  www.youtube.com/watch?v=rnPWWE5Ug2M

• hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 18:22
                    Maj BYŁ miesiącem oszczędzania smile W SKO zbierałem grosiki w szkole smile
                    Na razie, muszę wybyć majowo, porozmawiamy wieczorem smile
                    • vizjonerka Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 19:59
                      Faktycznie...teraz się oszczędza cały rok na okrągło big_grin
                    • hardy1 Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 20:29
                      Ho ho! 61 rocznica...to w ubiegłym roku była okrągła 60-ta...jest co świętować smile Mało kto ma takie święto w rodzinie. Gratulacje, Vizyjko...a przede wszystkim Twoim rodzicom smile

PS.Dziękuję za dedykację - to moje credo życiowe - obojętnie jak jest ciężkie to trzeba w nim znajdować przyjemności z życia big_grin
                  • k.karen Re: Niech się święci 1 Maja :) 01.05.11, 21:08
                    Gratulacje dla Twoich Rodziców, Viz smile
                    Piękna rocznica! smile
                    A w przesądy nie wierzę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka