29.07.11, 14:39
Zabobony sięgające zamierzchłych czasów i wywodzące się z poganskich rytuałów wciąż są zakorzenione w każdej kulturze i obyczajowości.Czy żyjemy zatem w świecie zabobonów lub przesądów? Z jakimi spotkaliście się zabobonami?
Obserwuj wątek
    • sza.aliczek Re: PRZESĄDY 29.07.11, 16:04
      Świadomie? - to chyba z żadnym : )
      Nie wiem czy łapanie się za guzik kiedy idzie kominiarz, to raczej śmieszny obyczaj, czy przesąd?

: )
      • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 16:57
        Szaliczko - jeżeli chłopak łapie za guzik na widok kominiarza, to jest czasem przyjemne.

PS.Oczywiście jeżeli łapie za guzik u wypiętej bluzki dziewczyny...big_grin
    • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 16:55
      Czasem się spotykam smile Nie przeczę że były dla mnie nieraz pożyteczne. Na primier - w podstawówce i szkole średniej, w szatni klasowej wszyscy mieli poupychane po kilka kurtek na jednym haku. Ja zaś, jak wybraniec, miałem oddzielny hak. Wyłącznie dla mnie. Miał dziwnym trafem ten sam numer w obu szkołach - tak, numer 13 smile))
      • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 20:42
        witam wszystkich smile

big_grin, ach ta 13 big_grin odkąd pamiętam to zawsze miałam do niej słabość - co zresztą widać na załączonym "obrazku" wink big_grin
        • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:34
          Masz tę samą słabość co ja big_grin
          • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:45
            to co, umawiamy się na wspólne jej - a raczej ich, bo jest jeszcze jedna - zwalczanie ? big_grin
            • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:55
              ...ja je zwalczam (znaczy "pechowe" liczby wink ) siłom i godnościom osobistom, od dawna wink
              • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:05
                widzisz, nie pomyślałam, że można godnościom i siłom - a ja gupia ciągle chciałam się z nimi zaprzyjaźniać wink
                • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:20
                  Nie martw się, człek się całe życie uczy wink
                  Co nie znaczy że ich nie obłaskawiam. Obłaskawiam też...jak nie wiesz jak coś zwalczyć to się zaprzyjaźń big_grin
                  • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:31
                    tylko, że ja od razu przeszłam do przyjaźni big_grin
                    • hardy1 Re: PRZESĄDY 30.07.11, 00:09
                      ...znaczy "zwalczyłaś" drugim sposobem big_grin
    • jokker39 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 19:29
      Typowymi: piątek trzynastego, czarny kot, stłuczone lustro smile
      • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 20:27
        Z czarnym kotem? Kiedyś, lata temu, szedłem chodnikiem w starym mieście. Był silny wicher. Nad nami balkony. Przede mną idąca kobieta w "mocno dojrzałym wieku" nagle stanęła. Wyminąłem ją a ona chwyciła mnie za ramię - niech pan nie idzie, niech pan stoi! Czarny kot nam przebiegł ulicę!

Uśmiechnąłem i poszedłem dalej. Akurat stała jeszcze...oparta o ścianę drabina.To dla przyjemności przeszedłem pod nią...- O Matko Boska! Jeszcze przeszedł pod drabiną! Teraz to już nieszczęście pana na pewno spotka! - usłyszałem za sobą.

Miała jednak rację...z małą poprawką. Usłyszałem za sobą huk i jęk bólu. Odwróciłem się - na stojącą "mocno dojrzałą" spadła z góry z balkonu, doniczka zdmuchnięta wichurą. Rozbiła się na chodniku. -Gdzie panią boli? -W plecy dostałam ale zjechała. -Mocno boli? -Nie. -Widzi pani do czego prowadzi wiara w zabobony. Kiedyś panią zgubi - i poszedłem dalej wink
      • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 20:48
        lubię te czarne koty i 13 piątki big_grin, a co do lustra, to dobrze jest mieć na co zwalić winę jak pójdzie coś nie tak – znam to z dość bolesnej autopsji, niestety smile
        • vampire666only Re: PRZESĄDY 29.07.11, 21:37
          Przesądy nadal mają się świetnie hehe.W XXI wieku w dobie komputerów nadal wiele osób wierzy w rózne zabobony. Ja nigdy nie robię zakupów w poniedziałek, bo to oznacza wydatki przez cały tydzieńsmile
          • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:31
            Cóż...widzisz Vampirzyco - obojętnie jaka epoka historyczna, obojętnie jaki poziom rozwoju cywilizacyjnego - i tak przekrój społeczeństwa pod względem intelektualnym mało się zmienia. Tyle promili geniuszy, tyle procent bardzo zdolnych...tyle procent o ograniczonych możliwościach rozumowania, tyle procent...

Pewnie zawsze będą ci o ograniczonych możliwościach. A oni są pięknym "narybkiem" dla takich jak guru Rydzyk i dla wiary w zabobony. Chyba że w przyszłości będzie się medycznie "uzupełniało" braki intelektualne wink
        • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:18
          Cześć Ebi smileMiałaś bolesną autopsję? Znaczy...walnęłaś głową w lustro czy też pokazało nie to co miało? wink
          • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:34
            cześć Harduś smile

ani jedno ani drugie smile, tylko w lokalu, który wynajmowałam na ścianach były lustra i w pierwszą noc - tudzież wieczór czy też poranek - po otrzymaniu do niego kluczy, jedno z luster spadło i się potłukło. Za jakiś czas następne i następne - jak się skończył mój biznes nie muszę Ci mówić, bo wiesz smile
            • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:41
              ...no tak... na drugi raz wynajmuj lokal z lustrami na suficie. Na podłodze...nie doradzam wink
              • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:44
                W moim mieszkaniu, w najmniejszym pokoju dałem zrobić szafę Komandor, z lustrami (na całej ścianie). Mama o tym nie wiedziała. Odwiedziła nas, weszła tam i - o, a po co wstawiliście taką samą drugą wersalkę? I okno drugie daliście wybić?
                Poważnie!!! big_grin
                • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:48
                  big_grin big_grin big_grin

dlatego jak chcesz sztucznie powiększyć mieszkanie, to robisz to m.in. za pomocą luster smile
                  • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:52
                    ...właśnie to zrobiłem w tym małym pokoiku smile

PS.Mam pomysł! Przy pomocy luster można sztucznie powiększyć...hmmm...to dużo tańsze. Oddaję paniom pomysł bez licencji big_grin
                    • sza.aliczek Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:54
                      a na co paniom ten pomysł? hę? big_grin
                    • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 22:58
                      big_grin big_grin big_grin

w moim przypadku wystarczy natura, więc się nie wypowiadam big_grin
                      • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:02
                        I zrób paniom dobrze...ofiarowuję za darmo i jeszcze źle wink
                        Myślicie że zaproponować też niektórym ...panom? ;suspicious
                        • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:05
                          Nie natura
                          lecz luster kod
                          zrobi z Ciebie
                          Brigitte Bardot big_grin
                          • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:07
                            Hardy, a Ty tak przy piątku przypadkiem nie zahaczyłeś o jakąś imprezkę ? wink big_grin
                            • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:21
                              Nie. Ale widzę Was więc się cieszę smile A dobrych rad nigdy za mało, prawda? suspicious
                              • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:27
                                Prawda big_grin
                                No to może - wujku Dobra Rada - poradzisz mi co mam zrobić, żebym z pewnego zakątka Europy dostała telefon z wiadomością: pakuj się, bo jesteś tu potrzebna smile
                                • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:34
                                  Co masz zrobić? Delikatnie się przypomnieć aby chociaż termin ew. podali...i ćwiczyć cierpliwość. Jednocześnie nie liczyć na trzymanie tylko jednej sroki za ogon. Kiedy da się chwycić tą lepszą. to słabszą zawsze można wypuścić z dłoni wink
                                  • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:49
                                    nieeee, no rączkę na pulsie trzymam wytrwale cały czas - nawet próbuję kwalifikacje podwyższyć, aby zwiększyć swe szanse big_grin, tylko ta moja cierpliwość jest szkolona jak na jakimś survivalu big_grin

za wróble też się biorę, tylko nic na to nie poradzę, że ciągle czekam na tego gołąbka i nie mam pojęcia czym go zwabić do siebie smile
                                    • eb13 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:57
                                      zmykam już smile

Pa i miłych snów smile
                                      • hardy1 Re: PRZESĄDY 29.07.11, 23:59
                                        Jeszcze zaświeci słońce na Twojej uliczce, Ebi smile Dobranoc smile
    • coelka Re: PRZESĄDY 31.07.11, 06:19
      Ja tam wierzę w 13 i ma podstawy kiedyś w liceum przez pół roku miałam pecha 13 i tak jakoś zostalo we mnei jak widze 13 to jednak coś mi sie robi. Jak patrze na zegarek i jet 13 po to odrazu mysle co moze sie stać i, ze bede mieć pecha. Skoro jednak miałm tego pecha przez pół roku to moj strach nie jest bezpodstawny hihi.Czasem tez czarny kot tak na mnie działa , chcociaż podejrzewam ,ze zwierze owo jest nieszkodliwe w sumie, ale juz w sredniwieczu je na stosie palono na wszeli wypadek, także uwazac trzeba, nie żebym była zwolenniczka palenia na stosie , ale...a tak wogóle to na punkcie 13 dostaje obsesji jak siedze przy kompie to kontroję zegar zeby nie popatrzec jak jest 13 po tylko trafic na 12 i tak od dawna uhuh
      • vampire666only Re: PRZESĄDY 31.07.11, 09:34
        Cześć ceelka, co za spotkaniesmileAleż ranny ptaszek z Ciebie! Na tamtym forum jeszcze wszyscy śpią.
      • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 09:46
        Dzień dobry...jasny gwint! Sabat się zaczyna na Podwórku?! I to z rańca?! wink shock smile

Miło mi, Coelko smile Vampirzyca też nadleciała... wink

Nie ma rady, dla sprawdzenia "co w Waszych duszach gra" trzeba zakasać rękawy... Daję Wam szansę - co wybieracie? Żelazną dziewicę, hiszpańskie buty, żeleźcową próbę bożą czy też najbardziej...hmmm, znajcie moje serce, najbardziej humanitarną - bożą próbę wody? wink
      • k.karen Re: PRZESĄDY 31.07.11, 11:23
        Witaj Coelko, miło Cię widzieć na Podwórku smile
        Mam nadzieję, że Podwórko nie będzie Ci się kojarzyć z "13" wink
        i będziesz częściej zaglądać? smile
    • k.karen Re: PRZESĄDY 31.07.11, 11:21
      Witaj Vampire smile)))
      Nie jestem przesądna. No choćby Twój nick smile
      Myślę, że jesteś osobą sympatyczną, z dużym poczuciem humoru! big_grin
      Nie takie straszne więc te wampiry i diabły wink Gorsi są ludzie, którzy "dziury
      nie zrobią ale krew wypiją"....jeśli im na to pozwolimy, rzecz jasna! big_grin
      • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 12:11
        Cześć Karen smile Zauważyłaś że wczoraj założyłem główny codzienny wątek - o godzinie 13 minut 13? big_grin
        • k.karen Re: PRZESĄDY 31.07.11, 12:17
          Nie, nie zauważyłam ale sprawdziłam big_grin
          Rzeczywiście! Tylko nie wierzę, że zrobiłeś to specjalnie? big_grin
          • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 12:43
            ...ale żyję i to bez żadnych obaw big_grin Do tego, jak wiesz, lubię "trzynastkę" właśnie wykorzystując obawy innych big_grin
      • vampire666only Re: PRZESĄDY 31.07.11, 14:44
        Cześć Karen. Dobrze, ze nie jestes przesądna dlatego od czasu do czasu coś skropnę u Wassmile
        Zamaskowana Dzidzia Piernik mnie zbanowała za moją wielką miłośc do Bobasa hehehehehehe i za moj longin! łeeeeeeee smile Dziś wyjezdzam na dawno oczekiwany urlop zatem do zobaczenia za tydzień.
        • jokker39 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 16:31
          Oby tylko nie lało, Vampire! Życzę dużo słońca smile
        • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 17:37
          Oby nas Wampirzyca nie skropnęła święconą wodą...ale chyba z Jej strony to nam nie grozi? Nie wygląda na "świętą niepokalaną" mimo że, jak sama deklaruje, pała miłością wielką...wink

Przyjemnego urlopu, Wampirzyco...wygląda na to że wygrasz los na loterii. Przyszły tydzień zapowiadają urlopowy. Potem znów tegoroczna "lipcowa norma" uncertain
        • k.karen Re: PRZESĄDY 31.07.11, 19:39
          Miłego wypoczynku Vampire smile))

a na pożegnanie wraz z życzeniami szerokiej drogi i wspaniałej pogody:

każdemu wolnooooo koooochaaaaać....lalalalalalala big_grin big_grin big_grin
          • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 20:19
            Taaaa....big_grin ♫...tralalalalalaaaa....♫ smile))
            • k.karen Re: PRZESĄDY 31.07.11, 20:55
              ale że co "taaaa"? że nie każdemu ? big_grin
              • ulisses-achaj Re: PRZESĄDY 31.07.11, 20:59
                cześć ponownie smile Karen, Hardy... miły wieczór.. smile
                • k.karen Re: PRZESĄDY 31.07.11, 21:15
                  Cześć Ulissesie smile Tak, miły wieczór i pochwalę się czymś...
                  nie palę papierosów! smile Na razie mnie "nosi" ale zawzięłam się,
                  przyrzekłam sobie i mam zamiar tego dotrzymać smile
                  • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 21:48
                    Cześć wieczornie smile
                    "Taaaa..." że każdemu wolno kochać...byle nie mylio się to z zaborczością lub nienawiścią big_grin

Karen smile)) Jak sobie przyrzekłaś to dotrzymasz smile Komu jak komu ale sobie to trzeba słowa dotrzymać big_grin

Tak Uli - dzisiaj miałem pierwszy dzień, od gdzieś dekady, bez deszczu! Gdzie indziej burze i potopy a u mnie...jak w oku cyklonu, cicho i spokojnie. Przynajmniej był czas na dłuższą wycieczkę rowerową i spacery smile))
                    • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 21:50
                      PS.Dopiero teraz zauważyłem że piszemy o miłym wieczorze na wątku wampirskim...godzina duchów i Zombi się zbliża?! shock
                    • ulisses-achaj Re: PRZESĄDY 31.07.11, 21:53
                      U mnie jest zawsze sucho, bo mieszkam na górce, Hardy.. smile

Karen, gratulacje.. wytrwaj bo warto... może ja też kiedyś spróbuję.. smile
                      • k.karen Re: PRZESĄDY 31.07.11, 22:15
                        Dzięki, wsparcie bardzo mi się przyda Ulissesie smile
                        Może Ty też podejmij tę decyzję? Hardy już długo nie pali i trzyma się dzielnie.
                        Mój tato przestał palić 13 lipca, po 60 latach palenia. Podjął decyzję od razu
                        ale wcześniej już ograniczył palenie do 6 lub 7 sztuk dziennie.
                        Nie paliłam dużo, dziennie to była niecała paczka ale i tak za dużo,
                        nadszedł czas skończyć z władzą nałogu nade mną i szlus smile
                        • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 22:25
                          Uli, ja też na górce, nie grozi mi powódź. Ale chodzi mi o możliwość wyjścia a nie pod parasolem paradowania. Przecież nie siedzę ciągle w domu, nie okupuję od rana do wieczora kompa. Kto chce to niech siedzi, ja w lato wolę z natury korzystać wink
                          • ulisses-achaj Re: PRZESĄDY 31.07.11, 22:51
                            Przy kompie siedzą ciurkiem tylko Ci którzy pracują, albo musza, ale z innych względów niz praca... smile Też wole spacer, trzeba jednak mieć z kim spacerować, czy to bedę ja sam, czy ktoś inny... smile Bez tego cóz pozostaje???... smile smile
                            • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 22:59
                              ...pozostaje komp. Pozwala nie zauważać wyalienowania...

To ja już wolę wyjść nawet w czasie deszczu smile
                              • ulisses-achaj Re: PRZESĄDY 31.07.11, 23:02
                                Ja też smile Albo pogadać z rodziną, albo przyjaciółmi.. smile
                                • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 23:10
                                  Mam to szczęście. I nie uważam tego za wyjątek. Raczej za regułę wśród ludzi wink
                                  • ulisses-achaj Re: PRZESĄDY 31.07.11, 23:18
                                    Otóż to, Hardy. Szczęście. Trzeba sobie na nie zapracować, ale większość ludzi to potrafi... smile
                                  • k.karen Re: PRZESĄDY 31.07.11, 23:32
                                    Mam tak samo jak WY smile
                                    Tylko zawsze rozbawiają mnie do łez tacy, którzy twierdzą,
                                    że posiadanie rodziny, przyjaciół, znajomych to wyjątek a nie reguła.
                                    I naturalnie właśnie najczęściej tacy ludzie uważają, że za ich niepowodzenia w życiu winę ponoszą inni a nie oni sami smile
                                    Najczęściej przypisują winę całemu światu, temu paskudnemu,
                                    przebrzydłemu światu...wink

Dobranoc, śpijcie spokojnie i przyjemnie smile
                                    • ulisses-achaj Re: PRZESĄDY 31.07.11, 23:39
                                      Dobranoc, Karen smile
                                      • sza.aliczek Re: PRZESĄDY 31.07.11, 23:45
                                        Nieeeeee! No tradycyjnie! : D
                                        Ja otwieram kompa, Karen idzie spać!

: D : ))))))))))))))))))))))

Ok, cóż zrobić: dobranoc Karen ; ))))
                                        • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 23:59
                                          Dobranoc Karen, dzień dobry Szaliczku smile
                                          Ups! Przez Szaliczka jeszcze mi się pory dnia pomylą big_grin Naucz się że w nocy się śpi a w dzień mówi big_grin
                                          • ulisses-achaj Re: PRZESĄDY 01.08.11, 00:01
                                            Ja też "podobranocuję", bo rano wyjeżdżam do innego miasta; wracam wieczorem.. Do napisania smile
                                            • sza.aliczek Re: PRZESĄDY 01.08.11, 00:06
                                              Mam podobnie jak Ulisses, więc również muszę się wyspać : )
                                              I ... dobranoc : )
                                              Do jutra !
                                              • hardy1 Re: PRZESĄDY 01.08.11, 00:22
                                                Hmmm...co by tu zrobić?
                                                Już wiem, też pójdę spać smile Dobranoc Wszystkim smile
                    • k.karen Re: PRZESĄDY 31.07.11, 22:09
                      Nie ma cudowniejszego uczucia, Hardy jak kochanie, kochanie i jeszcze raz kochanie! big_grin
                      I tylko idiota nie zna lub nie chce znać tego uczucia smile
                      (A jak ktoś lubi niszczyć siebie i tylko siebie, nienawidząc innych, to ja nic na to nie poradzę )

Masz rację, przyrzekłam sobie bo palenie to była moja sprawa i czuję, że dam radę smile
                      • hardy1 Re: PRZESĄDY 31.07.11, 22:21
                        I temu nie przeczę, Karen smile
                        Z niepaleniem dasz sobie radę smile To kwestia własnej woli a nie jakichś plastrów czy gum do żucia czy kozetek terapeutycznych. Wiem co mówię big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka