Dodaj do ulubionych

13 maja 2013, CWP poniedziałkowo

13.05.13, 09:44
Dzień dobry Wszystkim na świeżym CeWuPe smile

Ciekawostka dla ptaszników i innych też - kolory odbieramy takie, jaki zakres fal światła widzialnego odbija przedmiot. Światła widzialnego dla danej istoty. Dlatego np. pióra srok widzimy jako czarne. Natomiast dla innych srok mienią się one na tęczowo, gdyż sroki widzą w ultrafiolecie smile
Obserwuj wątek
    • mirekms Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 11:25

poniedziałek (link)
      • sorel.lina Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 11:33
        Cześć, Mirku!
        Zimny ten Serwacy, rzeczywiście. Ale, co tam! jeszcze tylko 2 dni (do zimnej Zośki) iiii... LATO!
        smilesmilesmile
        • mirekms Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 11:41
          Sorellino

zobacz,aż trudno uwierzyć
          wczoraj Mama mówiła o zimnej Zosi
          w środę muszę na rynku kupić kwiaty
          na balkon,balkon więcej niż duży
          Mama ma dobrą rękę do kwiatów
        • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 12:02
          Cześć smile
          Sorellino, mam nadzieję, że "zimna Zośka" to nie martwa Zośka tongue_out
          • sorel.lina Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 12:06
            > Sorellino, mam nadzieję, że "zimna Zośka" to nie martwa Zośka tongue_out

No pewnie, że nie! Zimna Zośka w ciągu 24 godzin się rozgrzewa. Czasami nawet bardzo. wink
            • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 13:47
              Ważne że żyje...wtedy ogrzeje i rozgrzeje big_grin
    • sorel.lina Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 11:30
      hardy1 napisał:
      > (...)pióra srok widzimy jako czarne. Natomiast dla innych srok mienią się one na tęczowo

TRZYNASTEGO WSZYSTKO ZDARZYĆ SIĘ MOŻE TRZYNASTEGO ŚWIAT W RÓŻOWYM KOLORZE(...)
      TRZYNASTEGO NIE WIDZĘ TWYCH WAD TRZYNASTEGO PIĘKNIEJSZY JEST ŚWIAT (...)

Szczęśliwej trzynastki, Hardy! Szczęśliwej trzynastki, WKN!
      Piękniejszego świata, różowego i bez wad! smile
      • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 12:06
        ...ja wolę wszystkie dni szczęśliwe...a przynajmniej jak najwięcej wink

Moja żądza rządzi życiem,
        żądam rządnie życia żywotnego.
        Żądza wypełnia me trzewia -
        Żądza żywota spełnionego
        smile
        • mirekms 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 12:13

dziewcze napisało (link)
          • k.karen Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 12:32
            Dzień dobry, moi drodzy smile
            Świat pięknieje a zabobony o "trzynastce" wyrzucone na śmietnik razem z fusami, szklanymi kulami, horoskopami, tarotami, runami, sennikami i wszelką szarlatanerią smile
            Słońce od rana mnie dopieszcza a posadzona przeze mnie niedawno cebula lilii egzotycznej, która będzie kwitła - UWAGA - szafirowo, już kiełkuje, ha! smile

Więc chodź, pomaluj mój świat
            na żółto i na niebiesko,
            Niech na niebie stanie tęcza
            malowana twoją kredką....
            smile

Wszystkim pięknego dnia smile
            • ulisses-achaj Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 12:38
              Cześć Wszystkim smile Do mnie słońce jeszcze nie dotarło.
              A propos szarlatanerii - nareszcie ktoś powiedział jasno to, o czym wie większość:

www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,13897097,_W_psychologii_jest_mnostwo_szarlatanerii__wrozenia.html#MT
              • k.karen Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 13:01
                Nie ma nic gorszego jak psycholog-szarlatan! Ale z drugiej strony psycho-szarlatani nie mogliby działać, gdyby nie głupota ludzi szukających takich "specjalistów".
                • kkkkosmita Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 13:45
                  Czy w Polsce stosuje się psychoterapie, które opierają się na analizie wczesnego dzieciństwa?

- Tak, bardzo powszechnie. Wszystkie terapie, które mają swoje źródła w psychoanalizie, cały czas zajmują się analizą dzieciństwa i szukaniem przyczyn problemów właśnie tam

za moich czasów, na psychologię często "szli" ludzie mający problemy z samym sobą.
                  W nauce na studiach szukali rozwiązanie własnych problemów.

Liczę na to, że na psychologię "szli "równie ludzie o silnej osobowości i zainteresowaniach.
                  Tacy też znajdą się w każdej grupie, ale zazwyczaj też, stanowią niewielki procent studentów...

Psycholodzy... "z problemami" często już pracując... i "pomagając" ludziom
                  widzą swoich pacjentów przez pryzmat własnych doświadczeń, własną wiarę....
                  i przez często pokraczny/dziwny/nieprawdziwy/wymyślony sposób widzenia świata.

Bardzo trudno jest znaleźć dobrego specjalistę psychologa...
                  ale jest to możliwe.
                  Dobry psycholog o specjalności pasującej do problemu, potrafi bardzo wiele pomóc.
                  dobrych psychologów...jest zastraszająco mało.
                  ale szukanie dobrego psychologa , może potrwać lata....

To w jaki sposób dziecko widzi swoje dzieciństwo...,też jest nie zawsze prawdziwe...
                  Każdy kto przeżył fazę dojrzewania własnego dziecięcia...i z onym dziecięciem przy tej okazji rozmawiał...
                  doskonale o tym wie! tongue_outtongue_outtongue_out

Zauważył, że wróżki, które dla niego pracowały, jeśli tylko wypowiadały wystarczająco ogólnikowe stwierdzenia, bardzo szybko trafiały do wszystkich klientów.

ha ha ha... dobre i prawdziwe... w przypadki nie tylko wróżek.tongue_outtongue_outtongue_out
                  Ale...
                  Ludzie w swej bezradności i niewierze i braku konkretnej wiedzy i w próbach uporządkowania własnych problemów i życia....... kochają wróżby i nie potrafią się od nich odizolować.

W TV jest coraz więcej programów...wróżbiarskich...
                  Więcej niż programów naukowych
                  To oznacza, że wróże mają się coraz lepiej i że jest wielkie zapotrzebowanie na ich usługi...

znam sytuację w której kobitka się z mężem rozwiodła, bo tak jej wyszło w tarocie.tongue_outtongue_outtongue_out

http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
                  • kkkkosmita Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 13:48
                    Lekarstwo na te wszelkie wróżby widzę w rozpowszechnieniu... nauk mat-fiz...
                    i wszystkich innych, które uczą porządku, systematyczności i logicznego myślenia.

ale akurat te nauki... obecnie cieszą się wielką niełaską!
                    A skutki widać... nawet w TV.

I co potem się dziwić..., że coraz większa część społeczeństwa, zaczyna WIERZYC w dowolną wyemitowaną bzdurę?
                    • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 13:59
                      Na szczęście uczyłem się w dawnych czasach. Psychologia na mnie nie działa, że nie wspomnę o "wróżkach" smile
              • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 13:58
                Syndrom "cargo" w psychologii. Ciekawy wywiad...
                Do tego dołożę powiedzenie: "lekarzu, lecz się sam". Dotyczy nie tylko lekarzy.
            • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 14:03
              Karen, pokaż fotkę lili róż egzotycznej...kiedy już zakwitnie smile
              • k.karen Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 14:27
                hardy1 napisał:

> Karen, pokaż fotkę lili róż egzotycznej...kiedy już zakwitnie smile

To jest lilia egzotyczna big_grin Dobrze, jak zakwitnie to pokażę.

A teraz wygląda tak - ma 1,5 cm średnicy i 3 cm wysokości:

https://img692.imageshack.us/img692/6613/liliaz.jpg
                • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:14
                  Na razie nic ciekawego...mam nadzieję, że więcej zobaczymy na następnej fotce wink
                  • k.karen Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:18
                    Harduś, o jaką fotkę się Ciebie rozchodzi? big_grin
                    • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:23
                      ...kolejną, jak już będzie widać kwiat w pełnej krasie smile
          • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 13:53
            >mirekms napisał:
            dziewcze napisało (link)

Dziewczę jest bardzo ambitne smile Doświadczona, zorganizowała nawet "Grilla Wydziału" big_grin "Celem mojej kariery jest bycie dziennikarką telewizji" big_grin
    • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 14:11
      Z ciekawostek - właśnie usłyszałem, że minister edukacji pani Szumilas, otrzymała 1 punkt na 2 możliwe, z pytania na sprawdzianie dla szóstoklasistów (12 lat). Miała odpowiedzieć na pytanie, konstruując dwa zdania pojedyncze lub jedno złożone...

Niestety, to już kolejny minister, który "miesza w oświacie" bez patrzenia na skutki. Każdy z kolejnych chce zostać "w pamięci" jako wielki reformator. A dzieci, młodzież i szkoła cierpi...począwszy od wprowadzenia w 1999 gimnazjów. Liceum tylko trzy lata, technikum 4 lata. Likwidacja szkół zawodowych dla dorosłych. To wszystko wielkie niewypały. Chyba każdy, kto ma praktykę w oświacie, powie to samo. Znowu się potwierdza stara zasada - lepsze jest wrogiem dobrego (znaczy wypraktykowanego) uncertain
      • mirekms 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 19:23

w trakcie przygotowań urlopowych zakupiłem
        obuwie,o takie, właśnie (link)

obuwie wzułem na dwie stopy,i udałem się do centrum
        zmierzając do miejsca gdzie podają kaffee und kuchen

moje wysublimowane obuwie wlazło w psie kupy
        język pana Wolfganga von Goethe jest zapewne
        znany szczęśliwym posiadaczom czworonoga

refleksja natury bardzo ogólnej:

cudze chwalicie,swego nie znacie
        • ulisses-achaj Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 20:47
          Mirku, oj Mirku, nie bądź ty żesz dzieckiem smile
          zaszczyt to, bo w co wdepnąleś, jest przecież niemieckie ...
          ale, ale - naszło mnie własnie straszne podejrzenie
          żeś w prowokację wkroczył podłych dywersantów
          bo niechybnie winowajcą jest pies imigrantów
          • sorel.lina Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 21:08
            > żeś w prowokację wkroczył podłych dywersantów
            > bo niechybnie winowajcą jest pies imigrantów

A jakże! niemieckie pieski już tak mają,
            że tylko gdy pan sprzątnie, trawnik zafajdają.
            Imigranckie pieski, ordnungu nie znają,
            na pana nie czekając kupkom swym wyjść dają.
            • mirekms Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 21:39
              droga Sorellio

nie można też wykluczyć kol.psa Szarika
              • k.karen Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 21:52
                Miruś, złe butki kupiłeś. Trzeba było takie gumiako-lakierki kupić
                i wtedy wdeptywałbyś z klasą! wink

https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT-hZocOQjlfL5LpvUl_tr0cT-EZWKweDv782aA6kqAeu6VdyRVKQ

Albo takie sportowe adidas i podobnie jak te do koszykówki - pewnie mają pompkę - mniej śmierdzi, więcej śmierdzi
                ale co ja mówię?! co ja mówię?! przecież niemieckie pieski robią kupki o zapachu fiołków!

https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQHamuaNqAk0gQvU6UGKhw2JcOGsmL1xnqzgY_JXrm8p4FGgSfDqg
                • mirekms Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:06

Boże,już do mnie tak pięknie już nikt nie mówi:Miruś, Boże ty mój,co ja doczekałem

w kaloszach kol.Karen chce mnie puścić,a ostrzegali,ostrzegali
                  • k.karen Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:08
                    To od dzisiaj będę Cię tak nazywała, dobrze? smile
                    • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:20
                      Nie chce mi się wierzyć, aby niemieckie pieski były tak niezdyscyplinowane. Nie wspomnę już o ich niemieckich właścicielach. Ani chybi to dywersja ze Wschodu...tak popsuć piękne czyściutkie trawniki w Deutschlandzie...
                      Mirku, odwołaj te, pewnie niepotwierdzone, oskarżenia...albo wyczyść te swoje buciki z białymi podeszwami. Najlepiej w pralce, jak ja to robię wink
                      • mirekms Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:48

hardy1 napisał:

...albo wyczyść te swoje
                        buciki z białymi podeszwami. Najlepiej w pralce, jak ja to robię wink

-----------------------------------------------------------------------------------------(m.podkreślenia-------

Hardy
                        nowe buciczki tylko tak dla zmylenia na pierwszy rzut oka wyglądają
                        i nie wcale białe podeszwy,a jak już to tylko troszeczkę

jako lewak tradycjonalista w psie kupy wszedłem w nowych bucikach z taką właśnie podeszwą (link)

my lewacy umiemy się dobrze konspirować,a psie kupy zostały zmiażdżone naszym ulubionym kolorem

Hardy,widzisz
                        trzeba umieć kupować nowe buciczki

z lewackim pozdrowieniem

kol.prezes Mirosław
                        • ulisses-achaj Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:55
                          Mirku, mnie chyba też polska prawica zakwalifikowalaby jako lewaka ( przyznaję, że równiez mam kilka produktów wspomianej marki smile ) chcę więc tylko upewnić się, przykrość wdepnięcia dotknęła Cię, w kraju , w którym mieszkasz. Czy będę nazbyt dociekliwy, jeśli zapytam, czy było to w centrum, w tzw. dobrej dzielnicy, czy może zupełnie gdzie indziej? smile
                          • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 23:06
                            Ja mam zaś inne pytanie - czy początek nazwy firmy "Hilf..." nie oznacza, że nasz kolega Mirek wzywa pomocy?
                            • k.karen Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 23:34
                              Ojej uncertain To mnie też prawica zalicza do lewicy bo mam dwie pary szpilek z czerwonymi podeszwami, ale heca! big_grin

Ale późno już i Morfeusz woła, dobrej nocy i pięknych snów Wszystkim smile

Na dobranoc dzisiaj tak zagram wink

• ulisses-achaj Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 23:38
                                Dobranoc, Karen. Wiesz że Genesis to jeden z moich ulubionych zespołów, więc odbieram ten klip i link do niego nader osobiście smile
                              • ulisses-achaj Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 23:47
                                smile" Kobieta w czerwonych butach" ... smile smile
                                • mirekms Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 23:49
                                  no właśnie,ciekawie się zrobiło
                                  • ulisses-achaj Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 23:53
                                    i znowu ten kod daje o sobie znać. smile smile
                                    • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 14.05.13, 00:07
                                      Dobranoc na czerwono, Karen smile
                                      • ulisses-achaj Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 14.05.13, 00:08
                                        ja równiez już powiem dobranoc; muszę jeszcze opracować logistycznie jutrzejszy wypad pod ratusz.. smile
                    • mirekms Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:22

Karen

dobrze,ale jak wszyscy to wszyscy
                      np.Harduś,Kichonoruś,no i cała reszta naszego towarzystwa
                      • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:25
                        Nie nie! Jak chcę po noimalnemu być nazywany. Przyzwyczaiłem się, tradycja zobowiązuje smile
                        • k.karen Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:31
                          Harduś, dopiero ustalamy co z tym nazywaniem wink

Aaaaa, o tę fotkę lilii Ci chodzi, tak na razie wiadomo, dopiero kiełek smile
                          • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:35
                            To się pytaj Ulissesa. Może Ulissuś spodoba się big_grin
                      • k.karen Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:28
                        Spróbuję Miruś, choć w jednym przypadku mam problem, nie wiem co z Ulissesem -
                        czy Ulissuś czy Achajuś i chyba najlepiej będzie do Niego - Kochanie? Jak myślisz? confused
                        • ulisses-achaj Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:34
                          Protestuję smile No, chyba że Kochanie, ale nie za często, bo rutyna zabija uczucie smile
                          • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:45
                            I Ty Ulissesie contra Karen? uncertain Mógłbyś być bardziej spolegliwy tongue_out
                            Hmmm...a jak często może Ciebie Karen nazywać - kochanie? big_grin
                            • ulisses-achaj Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:50
                              Jestem przekonany, Hardy, że osoba taka jak Karen doskonale potrafi wyczuć "częstotliwość" smile Takie słowa nie powinny się zuzywać przez nazbyt częste ich uzywanie.
                          • k.karen Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 22:46
                            Dobrze Kochanie smile Nie będzie za często bo też nie lubię rutyny a o uczucia trzeba dbać! smile
                            • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 23:03
                              ...więcej się nie dopytuję big_grin
          • mirekms Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 21:26

https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ05NScfqh5ggsDINfWXPeO1dZXFQ6-W5MygR8lap17zQz5ffppkJ9riZs

ależ drogi kol.Ulissesie

nabyte obuwie jest z pięknego i uroczego kraju
            i tu jest pies pogrzebany w sporze psich kup

i jeszcze jedna ważna,a jakże istotna sprawa
            obuwie ma na celu podkreślenia moich walorów intelektualnych na promenadzie miejscowego uzdrowiska

• mirekms 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 23:35
              to może ja tu odpowiem

do kolegi z lewackiej branży,kol.Ulissesa
              tak,wydarzenie miało miejsce obok siedziby władz lokalnych,w okolicach ratusza

a teraz do kol.Hardego (na Boga,ale nie Harduśa)

"Hilf" czy wzywam pomocy? S.O.S.
              odpowiedzi udzieli boska Kalina Jędrusik

Kalina śpiewa (link)

z tym optymistycznym akcentem
              dobranoc

Mirosław
              • ulisses-achaj Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 13.05.13, 23:41
                Mirku. Zgroza. Przy ratuszu!! Na coś takiego nie ma i nie może być usprawiedliwienia. Ewidentny sabotaż.
                Współczuję z całego serca. Jutro w ramach komparatystyki stosowanej pójdę pod ratusz mojego miasta i sprawdzę co i jak. Nadeślę stosowne sprawozdanie, a może nawet zdjęcia. smile

Dobranoc , zdrowiej smile
                • hardy1 Re: 13 maja 2013, CWP poniedziałkowo 14.05.13, 00:22
                  Przy ratuszu? Przy siedzibie niemieckiej władzy?! Pod samym nosem?! Niemożebne. Zgadzam się całkowicie z Ulim, zresztą już wcześniej stwierdziłem - to jawny sabotaż. Tych dywersantów należy jak najszybciej ujawnić i surowo ukarać!
                  Z nadzieją, że jutro zostaną sabotażyści odnalezieni - dobranoc Wszystkim smile
    • hardy1 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 08:53
      Dzień dobry, miłego dnia życzę Wszystkim smile

Trafiłem na porady dla teściowej, aby była "teściową idealną". Przeczytałem...są takimi, z którymi się zgadzam. Króciutko więc przepiszę:
      Pozwól im odejść. Choć cierpisz, musisz się pogodzić z tym, że to oni są najbliższymi sobie ludźmi na świecie. Okazuj zainteresowanie ich sprawami, ale kieruj się zasadą: pomagaj, gdy proszą, doradzaj - kiedy cię pytają o radę. Bądź sobą - niczego nie udawaj. W ten sposób budujesz solidne podstawy, a następne lata i tak zweryfikują każde ubarwienia rzeczywistości. Pamiętaj o urodzinach i imieninach synowej i o wszystkich ważnych dla niej wydarzeniach, np.obronie dyplomu, wynikach badań. Pogódź się z tym, że jej matka będzie jej zawsze bliższa niż ty. Kochaj wnuki, ale pamiętaj, że są jej dziećmi i ona kocha je jeszcze bardziej.

Podsumuję - napisała to mądra osoba i doświadczona życiem smile
      • mirekms Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 10:05

wtorek (link)
        • mirekms 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 10:26

od kilu minut na stronie Polityki jest tekst Agnieszki Hreczukhttps://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQhV-ca26xaFoRgRB-ftXQwXZmIWDqSkiQWuwQFkqNNOTbGP88UZpzhvtM

ale jeszcze krótkie info
          w wczorajszym wydaniu Der Tagesspiegel
          najnowszy tekst Agnieszki Hreczuk(link)

i jeszcze jedno przed wstawieniem linka
          tekstu jeszcze nie czytałem,jest w trakcie

• mirekms Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 10:32

przez raj(ch) na dno (link)
            • hardy1 Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 16:56
              Na dno sami się zepchnęli. Część Polaków, którzy myśleli, że w Niemczech jest raj za darmo. Nie tylko Polacy, z innych nowych (biedniejszych) nowych krajów UE również. Niedługo będzie ten problem z Rumunami i Bułgarami (w tym z Romami, których jest duża część").

To przewidywalne zjawisko, zawsze tacy ludzie są - część dąży do bogatszych krajów, przygoytowana i chce pracować, inni próbują żyć "na socjalu".
              • k.karen Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 20:50
                Jak ktoś nie umiał żyć w Polsce to nie będzie umiał żyć nigdzie. I to nie jest kwestia biedy tylko charakterów i przyzwyczajeń. Nigdzie pieniądze nie leżą na ulicy, w Polsce też ich nikt nie rozdaje za darmo, wszędzie trzeba pracować i tak jak ktoś sobie pościeli tak się wyśpi. Złą opinię o Polakach robią tacy emigranci, tacy i im podobni.
                • hardy1 Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 22:10
                  Tak właśnie napisałem. Jeżeli ktoś przyzwyczajony jest do pracy, to pracuje tak w Polsce, jak i w innych krajach. Jeżeli ktoś przyzwyczajony jest do leserstwa i korzystania "z socjalu", będzie to robił u nas i próbował robić gdzie indziej. Różnica wynika tylko z poziomu zamożności krajów.
                  • ulisses-achaj Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 22:27
                    Cześć smile Truizmem będzie powiedziec, że zlodzieje są wszędzie a menel to zjawisko ponadnarodowe i ponadczasowe, a jakże smile

Nadużycie pojawia sie wtedy, gdy np. łapie sie ekspedientke na kradzieży i wyciąga stąd wniosek, że cała ta grupa zawodowa to złodzieje. Analogicznie w przypadku lekarzy, polityków etc etc. Ten sposób "rozumowania" bliski jest wszelkiemu "pseudointelektualnemu" talatajstwu, które, by posłużyć się przykładem najprostszym, z faktu że przy drodze stoją młode blondynki-prostytutki wyciąga wniosek, że wszystkie blondynki, lub wszystkie młode kobiety są lekkich obyczajów smile
                    Po co to komu? Ano po to, że w polityce np. pozwala to głosic najbardziej populistyczne brednie i pchać sie na piedestał "jedynego sprawiedliwego", czy wręcz bojownika o przegraną sprawę - to ostatnie akurat słusznie, jako że sprawa idiotyczna prędzej czy później upaść musi, bo bierze rozbrat z rzeczywistością, podobnie jak jej orędownicy. Kim są orędownicy? Moim zdaniem to głównie frustraci, ludzie niespełnieni emocjonalnie i społecznie, agresywni, słabo wykształceni i zwyczajnie głupi. Prędzej czy póxniej domagają ie tego samego co od stuleci, czyli kamienowania, stosu, mordowania w imię wyimaginowanych wartości etc etc. Ale za to z ogromnym parciem "na szkło" - oczywiście, znakomita większośc to szarzy, mali, zagubieni i delikatnie mówiąc, niemądrzy ludzie, więc "szkło" nie oznacza w ich przypadku TV (bywają wyjatki - patrz "Joanna od krzyża"), ale akceptację i poważanie w ich mikrośrodowisku smile
                    A żuleria polska, -czy jakakolwiek inna-, w Niemczech - tak, tam jest im łatwiej, więc za Odrę ciągną.
                    • ulisses-achaj Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 22:35
                      I w ogóle wszelkie prostackie uogólnienie a la Rymkiewicz, Gazeta Polska i ska, wedle których Polska to kraj "do zaorania" wywołują u mnie śmiech i obrzydzenie. Trzeba chyba naprawdę być skrajnie zaburzoną jednostką, albo wręcz kretynem, żeby dawać temu poklask
                      • ulisses-achaj Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 22:40
                        Uzupełnienie: trzeba tu wspomnieć o watku "mesjanistycznym", bo ludzie ci mają zwykle poczucie "misji" i stroją się w szatki wernyhorków, konradków i kordianków, a nawet jezusków.
                        Lekarstwem na to jest moim zdaniem śmiech. smile smile
                        • hardy1 Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 22:45
                          "Mesjasze z belką w oku".
                          Natomiast śmiech i politowanie to właściwa reakcja. Dokładam wzruszenie ramion - karawana i tak jedzie dalej.
                      • hardy1 Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 22:43
                        Cóż, stereotypy to "wytłumaczenie" - zastąpienie wiedzy uogólnieniami. Takim prostym osobom tak najłatwiej, nie trzeba wysilać głowy. Jeden-dwa przypadki i już można ekstrapolować to np. na całą nację.
                        Jakie wtedy łatwe życie. Do tego, oczywiście, można się wywyższać, że "ja nie z tej nacji" lub "ja nie mieszkam w tym kraju".
                        Ot, mentalność populisty. Do tego takim bardzo łatwo można manipulować, pójdzie za tłumem podobnych sobie.
                        • ulisses-achaj Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 22:47
                          Własnie. za tłumem podobnych sobie- chciałem napisać - baranów, ale co mi zawiniły barany?

To pożyteczne zwierzęta. smile I ludzka głupota się ich nie ima smile
                          • hardy1 Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 23:14
                            Co zawiniły barany? Mnie - nic. Tobie - nic.
                            Co zawiniły osobniki, które kierują się stereotypami i same je rozpowszechniają? Cóż, są winne szkalujących uogólnień wobec szkalowanej społeczności. Tyle że same sobie też szkodzą. Normalni ludzie, umiejący myśleć i nie poddający się "psychozie tłumu"...a zwłaszcza nie rozpowszechniający kłamliwych uogólnień - odsuwają się od takich osobników.
                            • ulisses-achaj Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 23:16
                              Moim zdaniem, Hardy, normalni ludzie wysłuchwaszy takich bredni, za pierwszym razem może się zdenerwują, ale kiedy usłyszą je kolejny i kolejny raz, zaczynają ziewać. Nuuuudaaa smile
                              • hardy1 Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 23:23
                                ...za trzecim razem zaczynają się śmiać.
                                Za czwartym pokazują kółko na czole.
                                Za piątym przestają w ogóle na takie osobniki zwracać uwagę. Nawet nie machną ręką. Szkoda mitręgi.
                                Takie osobniki były, są i będą. Żyją w swoim zamkniętym świecie wmawianych samym sobie wyobrażeń.
                                Życie zaś toczy się obok nich.
                                • ulisses-achaj Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 23:26
                                  I zawsze sie toczyło. Obok i mimo nich. Własnie dlatego. Tu otwiera sie miejsce na współczucie, ale to trudne, naprawdę trudne.. smile
                                  • k.karen Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 23:37
                                    Trudno współczuć komuś kto zwyczajnie jest głupkiem, to można się pośmiać albo zieeeeewać big_grin
                                    • k.karen Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 23:39
                                      No i się roziewaaałam, tak bardzo że muszę iść spać big_grin

Dobranoc Kochani, pięknych snów i do jutra smile
                                      • ulisses-achaj Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 23:52
                                        Dobranoc. Na mnie tez już pora, coś poczytać trzeba.. smile
                                        • hardy1 Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 15.05.13, 00:15
                                          Ziewam i ja. Czas przyjąć pozycję horyzontalną. Dobranoc smile
                    • k.karen Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 22:46
                      A zupełnym nieporozumieniem i głupotą jest wyrabianie sobie opinii o danym kraju i społeczeństwie na podstawie mediów. I rzeczywiście, jak otworzy się którąkolwiek polską stronę internetową z wiadomościami to co czytamy? Włos na głowie może się zjeżyć ale czy to jest prawdziwy wizerunek? Czy inne, zagraniczne media nie bombardują tamtych społeczeństw tym samym? Można i należy mówić o nieprawidłowościach, o zjawiskach ale uogólnienia są głupotą. Na przykład, czy na podstawie tego niżej wklejonego artykułu mamy myśleć, że Niemcy to złodzieje i bandyci? A takich i podobnych artykułów o zagranicy mogę codziennie wkleić bardzo dużo:

W Niemczech co cztery minuty dochodzi do włamań do mieszkań lub domów. Z najnowszych statystyk policyjnych wynika, że liczba tego typu przestępstw wzrosła w 2012 r. o 9 procent do 144.117 przypadków.

Dane te opublikowała gazeta Welt am Sonntag, która informuje też, że 61.200 włamań odbywa się za dnia. Przy tym liczba włamań do mieszkań wzrosła od 2009 roku prawie o 30 procent. Natomiast liczba napadów w mieszkaniach (3025 przypadków) wzrosła o 3,9 procenta i napastnicy są coraz brutalniejsi: kneblują, wiążą i biją swoje ofiary. Potem ci obrabowani i katowani ludzie jeszcze miesiące później cierpią z powodu ataków paniki i bezsenności.

www.dw.de/przera%C5%BCaj%C4%85ca-statystyka-niemcy-rajem-dla-w%C5%82amywaczy/a-16806675
                      To jak? Niemcy są krajem złodziei i bandytów gdzie katuje się ludzi i to w biały dzień? A może ci co napadają i rabują to robią to z zawiści?
                      • ulisses-achaj Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 22:49
                        Karen, mysłe, że tak samo jak w każdej społeczności byli sa i będą złodzieje, prostytutki, bandyci, ludzie chorzy psychicznie, socjopaci etc etc etc, tak stały jest też procent infantylnych frustratów.
                        • ulisses-achaj Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 22:51
                          PS Szkoda tylko, że media robią z nich "postaci". Kiedyś wioskowy głupek był niesłusznie i okrutnie wyśmiewany, ale też nikt nie podejmował z nim dyskursu .
                          • k.karen Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 23:03
                            Taaa... dzisiaj wioskowy głupek zrobi sobie fotkę, "obrobi" ją photoshopem i udaje gwiazdę...tongue_out
                            a inne wioskowe głupki wpadają w zachwyt big_grin
                            • hardy1 Re: 14 maja 2013, CWP, wtorek 14.05.13, 23:18
                              Ja nie wpadam. I nie uważam, że "Niemcy to naród złodziei i bandytów". Chociażby media mi to wmawiały swoimi sensacyjnymi newsami. Chociażby jakiś Niemiec mnie napadł, okradł czy coś uszkodził. "Złym" będzie konkretny osobnik, a nie "naród niemiecki", czy jakaś inna nacja czy grupa społeczna.
                              Jak to łatwo oskarżać o winy inne społeczności. Jak to łatwo czuć się w ten sposób "lepszym"...psychologia ma na to określenia.
    • hardy1 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 08:39
      Dzień dobry w środę, prawie środkowomajowo smile
      Od dzisiaj w pogodzie gorąco ma być...i to jest to, co lubię smile Rowerowanie w fajnym gronie, pływanie...cóż trzeba więcej po pracy? wink
      Wpierw jednak praca...smile
      • kkkkosmita Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 16:28
        Cześć.
        Trochę mnie nie będzie.
        Mam złamaną prawą dłoń.
        Pisanie na kompie to sztuka i zajmuje nieludzką ilość czasu. A wię i prblemy z robotą...
        Gips prawie do konca palców.
        Tiiii...
        dosyyć mało jestem szczęśliwy.
        • ulisses-achaj Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 16:34
          Cześć Kosmito. Przykro mi, bo wiem jak to jest, chociaż sam tego nie doświadczyłem. Brakuje nam Ciebie. Trzymaj się i wpadaj mimo wszystko smile .
        • hardy1 Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 16:42
          Chole...współczuję, Kosmito uncertain Do wyleczenia.
          Dobrze, że chociaż czytać możesz. Lecz się i dobrze sprawdź sprawność po zrośnięciu. To jest dłoń...
          • kkkkosmita Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 16:49
            tiiii...
            aby mi tylko czasu na to zaglądanie starczyło.
            Przyzwyczajam się do obsługiwanie myszy lewąręką....
            koszmar...
            Normalnie wyrobione odruchy walczą o swój byt...
            a ja tylko się złoszczę i denerwuję, bo w ogole jestm wkurzony.
            życie bez prawej dłoni jest marne.
            dobrze, że kciuk jest wolny
            Ale oprzecież leworęczni jakoś sobie dają radę...
            uuuuuu...
            najgorzej jest z moi podpisem.
            nie potrafię się podpisać na dokumentach, które muszę podpisywać...
            podpis wychodzi pokraczny i nie ma nic wspólnego z podpisem umieszczonym na wzorze pospisów
            • ulisses-achaj Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 17:00
              oj tam oj tam smile podpisuj krzyżykiem i juz - oczywiście po uprzednim złożeniu wzoru krzyzyka i poswiadczeniu notarialnym smile
              • hardy1 Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 17:11
                Muszę Ciebie poprawić, Uli. Jeden krzyżyk to dawniej wystarczał, jako parafka. Obecnie na dokumencie musi być pełny podpis, aby w razie czego grafolog mógł porównać.
                Znaczy trzeba podpisywać się trzema krzyżykami wink
                • kkkkosmita Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 17:14
                  Dow3cipniiisieeee! big_grinbig_grinbig_grin
                  • hardy1 Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 17:16
                    Ooo, piszesz, Kosmito? smile Palcami lewej dłoni czy też...nosem klikasz? tongue_out
                    big_grin big_grin
                    Teraz zaś wskakuję na ekologiczny pojazd. Do wieczora smile
                    • hardy1 Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 21:50
                      Dobry wieczór smile Piękna ponad 2-godzinn a przejażdżka góra-dół...taki kolega jeden. Nie lubi jeździć po szosach i po płaskim big_grin
                      Biedny Kosmita...przecież nawet nie pogłaszcze Grysia... Gryś będzie nie w humorze...smile
                      • k.karen Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 21:54
                        Trenuj, trenuj Hardy smile Może w końcu dasz się namówić na wycieczkę w góry? smile

Gryś to mądry kot i pewnie teraz sam głaszcze Kosmitę wink
                        • hardy1 Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 22:06
                          Jeździmy i jeździmy. Pogoda sprzyja, więc prawie codziennie jeździmy grupą, kto ma chęć i czas. Terenów mamy do jeżdżenia że hej! Pola, lasy, pagórki, jeziora i małe jeziorka urokliwie ukryte w lesie...jest gdzie jeździć smile
                          • hardy1 Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 22:07
                            Przecież już byłem w tym roku w górach, i to dwukrotnie smile
                            • k.karen Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 22:30
                              Tak...tam i z powrotem ale nie w górach tylko w pagórkach big_grin
                              • hardy1 Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 22:47
                                Byłem w górach! I to dwukrotnie - przejeżdżałem przez Sudety w drodze do Pragi i z powrotem...suspicious
                                • k.karen Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 22:48
                                  Ale nie na rowerze big_grin
                                  • hardy1 Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 23:26
                                    Dwóch kolegów właśnie pojechało na rowerowanie przez trzy tygodnie na Roztocze...ale to nie dla mnie. Męczą się codziennie biedaki do upadłego....codziennie dostajemy "relacje z trasy góra-dół wink
                  • k.karen Re: 15 maja 2013, CWP środowo 15.05.13, 21:29
                    Ojej, Kosmitku przykro mi, że przytrafiła Ci się taka kontuzja sad
                    • kkkkosmita Re: 15 maja 2013, CWP środowo 16.05.13, 00:15
                      Ojej, Kosmitku przykro mi, że przytrafiła Ci się taka kontuzja
                      ooooo!
                      OOOOOo!
                      Choć jedna dobra oosooba mnie żałuuujeee
                      A jest czego...
                      buuuuuu!
                      Dzięki Karen....

hi hi...próbuję pisać lewą ręką...
                      ale bazgroły!
                      Jak leworęczni to robią?

• hardy1 Re: 15 maja 2013, CWP środowo 16.05.13, 08:03
                        Hej, Kosmito! A Ulisses? A ja? Też Ciebie pożałowaliśmy...a nawet więcej. Współczuliśmy przecież, że masz kłopoty ze stawianiem krzyżyków...smile

Poważnie jednak - jeżeli możesz, staraj się przez kilka dni dać odpocząć prawej ręce w gipsie. Pisz i rób tylko lewą ręką.
                        Piszesz bazgroły? Jak to robią leworęczni? Poproś ich, aby napisali prawą ręką...smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka