Dodaj do ulubionych

WU - GRATULACJE!

14.09.13, 22:42
Kochani, nic mnie tak nie cieszy, jak sukcesy Podwórkowiczów smile
A nasz Drogi WU, jest prawdziwym kolekcjonerem nagród i wyróżnień literackich. Tym razem był najlepszy, w jubileuszowej trzydziestej "wyprawie poetów" - "Wielki Bilet 2013" i zdobył główną nagrodę za trzy piękne wiersze smile

Brawo WU! i dalej tak trzymaj smile
Obserwuj wątek
    • mirekms Re: WU - GRATULACJE! 14.09.13, 23:11

WU
      proszę o przyjęcie gratulacji

Mirosław
      • wscieklyuklad Re: WU - GRATULACJE! 15.09.13, 08:09
        Bardzo dziękuję. Obiecuję w październiku częściej zaglądać - wtedy już będę miał więcej wolnego czasu - teraz jeszcze ostatni moment na kolejne i ostatnie już w tym roku konkursy a czas nagli, bo zostały na wysyłkę raptem dwa tygodnie.
        Każdy dobrze piszący wie, że przy częstości "prezentacji" 4-5dni/jeden utwór wychodzą budzące politowanie gnioteńka.
        Słabsi twórcy klaszczą wprawdie wtedy i cmokają do zadławienia (zwie się to z reguły "wazeliną"), dobrzy zaś komentują jedynie pierwsze "potwory" (bo przecież nie utwory), a potem już tylko ziewają w połowie czytania i wracają do swoich zajęć.
        Dlatego też fora literackie składają się z Redachtorów (często drukowanych) i Wiecznych Uczestników. W tym ostatnim przypadku niech nikogo nie myli skrót pierwszych liter.
        Pozdro.
        • k.karen Re: WU - GRATULACJE! 15.09.13, 11:06
          Pozwolę sobie przypomnieć tylko te najważniejsze i wcześniejsze nagrody dla WU smile

- II miejsce w kategorii "Wiersze" - konkurs ogólnopolski Łódź 2011r.
          - II miejsce w kategorii "Wiersze" - konkurs ogólnopolski Łódź 2012r.
          - II miejsce w kategorii "Proza" - konkurs ogólnopolski I edycja - 2012r.
          - III miejsce w kategorii "Proza" - konkurs ogólnopolski II edycja - 2013r.
          - wyróżnienie w kategorii "Pamiętniki i Reportaże" - konkurs ogólnopolski II edycja - 2013r.
    • hardy1 Re: WU - GRATULACJE! 15.09.13, 09:17
      Gratulacje, Wściekły smile Trzymaj pióro wysoko, pisz nawet nieczęsto ale tak jak dotychczas - na wyróżnienie zasługujące utwory smile
      • kicho_nor Re: WU - GRATULACJE! 15.09.13, 09:28
        Zazdrość mnie zżera bo WU dostaje nagrody za poezje.
        A ja też taką piękną poezje piszę o miłości spełnionej i o tej nie spełnionej,
        O choćby ten:

W Seminarium noc cicha
        Dziś Bonio nocuje u Zdzicha
        A przyszły ojczulek Frodo modlitwy szepcze
        Że nikt z chłopaków go nie chce.
        • wscieklyuklad Re: WU - GRATULACJE! 15.09.13, 11:01
          W Seminarium czas strzyka,
          gdzieś tam grają walczyka
          Frodo ściska paciorki różańca.
          Ciągle klepie litanie
          -Czy samotne znów spanie
          czy mnie dzisiaj zaproszą do tańca?
          Idzie Jaś korytarzem
          - Oto spełnienie marzeń
          spoza drzwi dobiega szloch cichy!
          Puka. Frodo otwiera
          i go wzrokiem rozbiera.
          -Lepszy Jaś, niż nic, chociaż lichy!
          Noc minęła upojnie
          chociaż nie bogobojnie,
          kiedy każdy prze na ustawki.
          Piszę o tym w nadziei,
          że wśród śmiechów i treli,
          że poezja to, a nie "wprawki"!
    • witekjs Re: WU - GRATULACJE! 16.09.13, 17:59
      Gratuluję Wu ostatniej i wszystkich poprzednich nagród, o których nie wiedziałem.
      Z przyjemnością przeczytałbym to, co było teraz nagrodzone.

Pozdrawiam. Witek
      • wscieklyuklad Re: WU - GRATULACJE! 17.09.13, 21:58
        Dziękuję Witku. Ponieważ w sobotę odbieram kolejną nagrodę (W-wa, Klub Za Kulisami o 17.00 -miejsce podaję tak na wszelki wypadek) więc pozwolę sobie za jednym zamachem przesłać Ci nagrodzone teksty na PW.
        • llmirka Re: WU - GRATULACJE! 22.09.13, 12:17
          Antologia Nagrodzonych…. Ciemność i Światło… Nieduża, zielona książeczka w której znajduję wiersz "Pamięci Francois Villona" i opowiadanie "Chłop poetą jest i basta!" autorstwa WU.

https://lh6.googleusercontent.com/8F4CWCRohh2pKD0NgqP-pNsGKP9QFSDGoNH2oawNsb4Z=w367-h487-no

Sukcesy przyjaciół cieszą, bardzo cieszą smile i są niespodziewaną, a jakże miłą okazją do spotkania, na które wiecznie brak czasu smile

Rzadko zaglądam na Podwórko, ale czasem chcę się z Wami czymś podzielić i jak widzę spóźniam się sad Karen napisała o Wielkim Bilecie 2013, a wczoraj była uroczystość kończąca konkurs Poetycko-Prozatorski Puls Słowa, o której wspomniał WU.
          Niewątpliwie za czas niedługi usłyszymy, iż kolejny raz zauważono i nagrodzono naszego Podwórkowicza.

Wszystkim życzę miłej, leniwej niedzieli

ps
          Karen jakiś czas temu zaprzestałam liczyć dyplomy Wściekłego smile
        • kkkkosmita Re: WU - GRATULACJE! 22.09.13, 17:01
          Gratuluję Wściekły...

Naprawdę wspaniale się rozkręcasz z pisaniem...
          To jest bardzo miłe dowiadywać się o Twoich kolejnych sukcesach....
          Gęba się cieszy!
          O!
          http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
          • hardy1 Re: WU - GRATULACJE! 22.09.13, 19:20
            Jasne, że gęba się cieszy big_grin Od ucha do ucha big_grin
            Wiedziałem z polityki o innej "zielonej książeczce". Teraz jest inna, swojska, o dużo milszej zawartości smile
            • k.karen Re: WU - GRATULACJE! 22.09.13, 20:22
              Kolejne gratulacje, WU!
              I proszę o więcej; od przybytku głowa nie boli ale radość coraz większa! smile
              • wscieklyuklad Re: WU - GRATULACJE! 22.09.13, 22:14
                Wszystkim bardzo dziękuję i obiecuję kolejne próby rozsławienia Podwórka.
    • 1agfa Re: WU - GRATULACJE! 26.09.13, 12:04
      Jako że mnie nie było, dopiero teraz mogę Ci serdecznie pogratulować, WU.
      Brawo, brawo, raz jeszcze brawo...i bis! Oby tak dalej.
      Imponująca to kolekcja nagród smile
      Zatem dołączam do przedmówców, z wyrazami wysokiego uznania.
      Żółwik, ot co!
      wink
    • k.karen WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 19.10.13, 18:48
      Moi Drodzy smile

Z wielką przyjemnością, satysfakcją i nieukrywaną dumą z WU, kolejny raz informuję.
      Nasz Autor jest laureatem (zdobywcą III m-ca) Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego, zorganizowanego przez Związek Literatów Polskich, z okazji 60-tej rocznicy śmierci i 100-tnej rocznicy pierwszej publikacji Juliana Tuwima.
      Wszystkie nagrodzone i wyróżnione prace znajdą się w tomie wierszy jako pokłosie tego konkursu.

WIELKIE UZNANIE dla Ciebie WU!!! BRAWO! BRAWO! BRAWO!

I trzymaj tak dalej kiss
      • ulisses-achaj Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 19.10.13, 19:07
        Też gratuluję smile Wściekły pokazał mi był te wiersze i już wtedy powiedziałem Mu że nagrodę dostanie.. smile
        • k.karen Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 19.10.13, 19:24
          Ulissesie, również czytałam kilka z tych konkursowych wierszy WU, jeszcze w fazie tworzenia. I to było akurat wtedy, kiedy mieliśmy spotkanie w Łodzi smile
          Nie napisałam o nagrodach w tym konkursie a jedną z nich jest statuetka - Ławeczka Tuwima. Tym większą dla mnie mają wartość fotki, które sobie wtedy zrobiliśmy m.in. właśnie na oryginalnej ławeczce Tuwima smile
          • ulisses-achaj Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 19.10.13, 19:59
            A właśnie smile Fotki. Doprosić się ich nie mogę... smile
            • ulisses-achaj Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 19.10.13, 20:01
              PS. "Garulacje" ???? smile smile
              • k.karen Re: WU - WIELKIE BRAWA I GRATULACJE!!! 19.10.13, 20:06
                O matkoooooo! To literówka przez te emocje i radość big_grin
                • sorel.lina Re: WU - WIELKIE BRAWA I GRATULACJE!!! 19.10.13, 20:13
                  To nic, Karen! Każdemu się zdarzy palcówka. big_grinbig_grinbig_grin
                  A te "garulacje" bardzo sympatyczne są. smile
                  • k.karen Re: WU - WIELKIE BRAWA I GRATULACJE!!! 19.10.13, 20:31
                    big_grin big_grin big_grin
                    Teraz obrazkowo, literówki nie będzie!

https://alekartki.pl/kartki/27/2164.gif
                    • sorel.lina Re: WU - WIELKIE BRAWA I GRATULACJE!!! 19.10.13, 20:35
                      Nie widać tego obrazka... uncertain
                      • k.karen Re: WU - WIELKIE BRAWA I GRATULACJE!!! 19.10.13, 20:40
                        Ja widzę. Chyba jakieś złośliwe chochliki przeszkadzają big_grin
                        • ulisses-achaj Re: WU - WIELKIE BRAWA I GRATULACJE!!! 20.10.13, 01:59
                          Dzięki smile Dostałem smile Jesteśmy na nich wyjątkowo przystojni ! smile
                  • 1agfa Re: WU - WIELKIE BRAWA I GRATULACJE!!! 20.10.13, 02:52
                    "Palcówki" trafiają się tylko gorącym ludziom, Karen i Sorellino wink
                    wink

sorel.lina napisała:

> To nic, Karen! Każdemu się zdarzy palcówka. big_grinbig_grinbig_grin
                    > A te "garulacje" bardzo sympatyczne są. smile
            • k.karen Re: WU - WIELKIE BRAWA I GRATULACJE!!! 19.10.13, 20:05
              Przecież Ci wysłałam od razu! shock
              • k.karen Re: WU - WIELKIE BRAWA I GRATULACJE!!! 19.10.13, 20:44
                Ulissesie, wysłałam jeszcze raz nasze łódzkie zdjęcia, doszły?
                Coś jest nie tak, miałam problem z załącznikami.
                • wscieklyuklad Re: WU - WIELKIE BRAWA I GRATULACJE!!! 19.10.13, 21:56
                  Jeśli masz Przyjaciół - będziesz twórczy.
                  Jeśli w otaczającym świecie dostrzeżesz piękno - będziesz twórczy.
                  Jeśli napotkasz życzliwość - będziesz twórczy.

Twoje Wieszczby Ulissesie potraktowałem z przymrużeniem oka. A przecież płynęły z ust Przyjaciela.

Kiedy fotką uwieczniałem Cię Karen w objęciach Tuwima ze spiżu - widziałem piękno.

A gdy Sorellina korygowała treść wierszy, czułem w Jej słowach życzliwość.

Czegóż więcej potrzeba, by ubrać uczucia w słowa?

Obiecuję pielęgnować piękno Podwórka.

Niech moje sukcesy będą Waszą zasługą.
                  • k.karen Re: WU - WIELKIE BRAWA I GRATULACJE!!! 19.10.13, 22:56
                    WU, możesz zawsze liczyć na moją życzliwość i szczere życzenia dalszych sukcesów!
                    Cieszę się z Twoich, jakby były moje. I obyśmy częściej mogli wspólnie przysiąść na Ławeczce Tuwima, w takim samym albo jeszcze większym gronie smile
                    Dziękuję za piękne słowa kiss
            • sorel.lina Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 19.10.13, 20:05
              ulisses-achaj napisał:

> A właśnie smile Fotki. Doprosić się ich nie mogę...

Ulissesie, wysłaliśmy Ci te fotki. Karen też Ci wysłała. smile
              Ale co tam fotki, kiedy widzieliśmy się "na żywo"! Nie ma jak real. smile
      • tan.nawe Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 19.10.13, 19:07
        Dołączam się: Brawo! smile
        • hardy1 Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 20.10.13, 10:27
          Gratulejszen Wściekły smile Serdeczne gratuluję i oby wena Cię nie opuszczała smile
          PS. Najwyżej Agfa kolejną półkę zamówi...;P
          • llmirka Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 29.10.13, 20:56
            Czas czasowi czasu nie daje i już minęły cztery dni po konkursowej Gali. III nagroda - dyplom wisi (wśród innych) na ścianie w pokoju Wściekłego.
            Gala była w Bibliotece Miejskiej i. J.Piłsudskiego przy ul. Gdańskiej w Łodzi. Jako że wstęp był wolny, nie miałam żadnych problemów by usłyszeć wielkie brawa dla WU po ustnej prezentacji nagrodzonego wiersza. Słysząc owe owacje, pomyślałam, że gdyby nagrody przyznawano sugerując się ilością i jakością braw, Wściekły zająłby I miejsce smile Na uroczystości obok Radia Łódź i telewizji byli przedstawiciele Urzędu Miasta, dwóch posłów oraz prezes zarządu głównego Związku Literatów Polskich i prezesi kół wojewódzkich.
            Jednym z jurorów był Ryszard Ulicki - autor ponad 700 tekstów piosenek. Między innymi "Kolorowych Jarmarków".
            Impreza trwała 3 godziny- były występy artystów Teatru Muzycznego śpiewających piosenki do słów Tuwima. Po imprezie przewieziono laureatów i prezesów rikszami ul. Piotrkowską do Manufaktury.
            A oto statuetka i dyplom Wściekłego

https://lh3.googleusercontent.com/-cTwyjLtNY2g/UnAF2CtxJkI/AAAAAAAAXgk/aDYrdyyHLIs/w702-h395-no/gala5+%25282%2529.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-QwB9RYYfH7E/UnANw3LOQhI/AAAAAAAAXg0/cMDk1weWrFI/w702-h395-no/DSC_0016%25281%2529w.JPG

za wiersz parafrazujący Mistrza Tuwima.

"Lokomotywa"

Włoskie pociągi z szybkości słyną
            a ten najszybszy zwą „Pendolino”.
            Stoi na stacji w zupełnej ciszy,
            kiedy odjeżdża, ledwie go słyszysz,
            bo gdy uniosą się semafory,
            mknie jak szalony, muskając tory.
            Jak krokodyli pysk – przód ma ścięty,
            lekko się chyli biorąc zakręty,
            po czym na peron wolno się wtacza.
            Nie ma w nim koksu, ani palacza,
            pan maszynista włada jak sterem
            nie parą wodną, lecz komputerem!
            Paluszkiem wolnym od sadzy brudu
            prowadzi pociąg szybko, bez trudu.
            Lecz gdzie wagony? I gdzie zderzaki?
            Stopione w całość – dla niepoznaki,
            więc gdy przemierza żelazną drogę,
            nie kolej widzisz, ale stonogę!
            Dziś już nie wiezie krów, ni też koni,
            ani bananów, żyraf lub słoni,
            a miast grubasów – dziewczę je dynię
            (unika kiełbas, gdyż dba o linię).
            Ot nowoczesność oraz duch mody!
            Faktycznie – pociąg wielkiej urody,
            lecz ja doprawdy nic nie poradzę,
            że wolę węgiel, oliwę, sadzę!
            Wspomnień wzruszenie za gardło trzyma.
            "Lokomotywa"? Tak! Ta Tuwima!

Godło: Wściekły układ

To nawiązanie do oryginalnego wiersza Tuwima uznano za szczególnie cenne i warte nagrody.
            • k.karen Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 29.10.13, 21:11
              Piękne nagrody. Statuetka bardzo mi się podoba bo związana jest ze szczególnym dla mnie miejscem w Łodzi smile A wiersz WU - Lokomotywa, jest moim ulubionym smile

Dzięki Mirko za informacje smile
              • tan.nawe Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 30.10.13, 12:34
                WU, to wręcz nieprzyzwoite tak wciąż nowe nagrody zbierać! suspicious
                Szczere brawa! smile
                • hardy1 Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 30.10.13, 12:49
                  Złożę odmienne zdanie - to jest przyzwoite wink
                  Serdeczne gratulacje, Wściekły.
                  • wscieklyuklad Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 30.10.13, 17:43
                    Wszystkim serdecznie dziękuję i cieszę się, że dodaję tym samym wartości tak Podwórka, jak i Loży.
                    Uroczystość była wzruszająca, a satysfakcj o tyle większa, iż nadesłano łącznie 900 wierszy, tak, że konkurencja była spora. I naturalnie poprzeczka postawiona wysoko, gdyż w gronie jurorów znaleźli się znamienici pisarze, autorzy wierszy i piosenek (cały konkurs pod egidą ZLP). A w gronie uczestników także wielokrotna "prymuska" konkursów - polonistka z wykształcenia i założycielka salonu literackiego - trzecie miejsce jest więc nobilitacją.
                    Jest mnie niestety trochę mniej, gdyż pomyliłem się odnośnie tegorocznych konkursów - są jeszcze dwa i muszę przysiąść nad dopracowaniem, gdyż grono jurorów jest równie utytułowane.
                    Praca pochałnia większość dnia - obiecuję już niedługo powrót na Lożę z Panią Tadeuszową.
                    Jakby kto pytał, to Tuwim w swej twórczości wielokrotnie porównywał obrazy rzeczywistości do scen z Soplicowa.
                    Ale by to pojąć i właściwie ocenić trzeba mieć duszę artysty - dla dyletanta epopeja mickiewiczowska to niewiele warta bibuła.
                    Praktyka dowodzi, że wena fruwa wtedy co najwyżej na wysokości "przedburzowych jaskółek".
                    Zarabianie poezja staje się miłe. Po ostatnim konkursie mam darmo 3 i pół miesięczne parkowanie niemieckiego auta w blokowiskowym getcie.
                    • k.karen Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 30.10.13, 22:33
                      Jest mnie niestety trochę mniej, gdyż pomyliłem się odnośnie tegorocznych konkursów - są jeszcze dwa i muszę przysiąść nad dopracowaniem, gdyż grono jurorów jest równie utytułowane.

WU, wątek z gratulacjami dla Ciebie jest cały czas otwarty i jestem pewna, że będzie się zapełniał Twoimi następnymi sukcesami smile
      • 1agfa Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 20.10.13, 02:44
        http://2.bp.blogspot.com/_lddFFu6s4yQ/SXT8NDzPyqI/AAAAAAAAMig/6N4pZsYhdmc/s400/14.jpg

Serdeczne gratulacje, WU - entuzjastyczne oklaski! a to z przyczyny tematu-okazji Konkursu: Julian Tuwim.

Niech Pani Wena nadal służy Ci wiernie, a nagrodzone i wyróżnione prace mnożą się, aż zbiorą się w opasłe (jak na załączonym obrazku) tomiszcze.

Pozdrowienia smile
        • 1agfa Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 20.10.13, 03:00
          PS. Zapomniałem dodać: chcę sie dobrać namacalnie do Twoich prac; koniecznie prosze o info w sprawie tomiku smile

(wkrótce będe musiał zainstalować specjalna półkę na Autorów z Podwórka! Miła to będzie czynność wink)
          Dziekuję.
          • llmirka Re: WU - WIELKIE BRAWA I GARULACJE!!! 20.10.13, 09:43
            Gratuluję WU smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka