bartekbat 09.05.08, 11:56 Zagadka! Kto sponsorował ten "wywiad"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mateusz.gapski Pigułka coraz doskonalsza 09.05.08, 12:24 Widzę, że koncerny farmaceutyczne dbają o swoje produkty i zlecają lekarzom promowanie antykoncepcji. Co by te biedne koncerny zrobiły bez tych lekarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Gigantyczny przemysł i wielkie pieniądze 11.05.08, 18:51 Ze świecą szukać w Polsce lekarzy zlecających odpowiednie badania przed przepisaniem tabletek. Zamiast dopasowywać rodzaj tabletek do wyników badań hormonalnych, dopasowują na chybił trafił, jak po paru miesiącach pacjentka źle się czuje. Nie mam nic przeciwko tabletkom stosowanym mądrze. Nieraz one ratują zdrowie. Nieraz są rzeczywiście optymalnym środkiem antykoncepcyjnym. Ale to co się obecnie wyrabia, to jest głównie gigantyczny przemysł i wielkie pieniądze na reklamę. Czytałam sporo o mechanizmach hormonalnych cyklu kobiecego i zaprawdę powiadam wam, że przy tym tabletki to jak młotek przy szwajcarskim zegarku. Tak, w niektórych wypadkach wystarcza młotek. Ale nie wmawiajmy ludziom, że potrzebują młotka, gdy np. potrzebują zegarka. No i co to za argument, że 50 lat temu tabletki były gorsze? 50 lat to kawał czasu, a ile było przełomowych odkryć w dziedzinie tabletek? Ile było tych "nowych generacji"? Dwie, trzy? A za kolejne 50 lat będą reklamować ichniejsze tabletki (może już bardziej zbliżone do szwajcarskiej finezji) argumentem, że w 2008 to dopiero tabletki były szkodliwe... Aha, jeszcze jedno. Niezbyt żwawo idą prace nad tabletką antykoncepcyjną dla mężczyzn. Ciekawe dlaczego. Czy czasem nie dlatego, że żaden pan nie chce się dzień w dzień faszerować sztucznymi hormonami przez kilkadziesiąt lat życia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Gigantyczny przemysł i wielkie pieniądze IP: *.ghnet.pl 12.05.08, 11:26 Skoro czytałaś tak wiele o cyklu hormonalnym kobiet, to radzę zgłębić teraz budowę i funkcjonowanie układu rozrodczego mężczyzny. Wtedy może poznasz odpowiedź dlaczego pigułka antykoncepcyjna dla mężczyzn jest znacznie trudniejsza do wymyślenia i stosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: Gigantyczny przemysł i wielkie pieniądze IP: *.171.85.211.crowley.pl 12.05.08, 12:15 Gość portalu: kot napisał(a): > Skoro czytałaś tak wiele o cyklu hormonalnym kobiet, to radzę zgłębić teraz > budowę i funkcjonowanie układu rozrodczego mężczyzny. Wtedy może poznasz > odpowiedź dlaczego pigułka antykoncepcyjna dla mężczyzn jest znacznie > trudniejsza do wymyślenia i stosowania. Ha, ha. Pewnie dlatego, że żaden facet nie chciałby miec obniżonego libido, obrzękniętych piersi, albo czegoś innego; plamienia, 10 miesięcy bezpołodnosci po odstawieniu, zwiększonego ryzyka choroby zakrzepowej, raka prostaty, niewydolności tego czy tamtego, rozwalonej watroby itd. Jak ktoś jest ciekaw radzę poczytać ulotke tabletki antykoncepcyjnej (zwykle ma koło metra długości - więcej maja chyba tylko preparaty do chemioterpii). Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Gigantyczny przemysł i wielkie pieniądze 13.05.08, 08:48 Pojawiło się tu na forum kilka ciekawych uwag. 1. NPR + prezerwatywa to dwulicowość, bo nie przestrzega się zasad Kościoła. Moja odpowiedź: NPR nie jest przecież, u licha, rytuałem religijnym! Stosować może każdy. Np. w Niemczech - kraju, któremu do dewocji bardzo daleko - NPR samo, lub NPR + prezerwatywa jest popularną metodą. Przede wszystkim chodzi w tej metodzie o to, żeby wiedzieć, kiedy można uprawiać seks bez gumki. (Mylą się ludzie, którzy myślą, że jak prezerwatywa, to już ją trzeba stosować cały czas, niezależnie od dnia cyklu.) Jest w tym też jakaś ekologia - no jedynie lateks jest mało ekologiczny, ale w NPR chodzi właśnie o to, żeby lateksu nie używać bez potrzeby. Nawiasem mówiąc, dziwi mnie, że osoby całymi latami jedzące codziennie sztuczne hormony - gorąco protestują przeciwko żywności modyfikowanej genetycznie: "bo jeszcze zaszkodzi". To dla mnie absurd. 2. Kobiety stosujące NPR "męczą się". Odp. Czyste NPR, bez prezerwatyw - nie jest dla każdego. Raczej dla mniejszości, o uregulowanym trybie życia i niskim libido. Ale podobnie można powiedzieć o tabletkach - nie są dla wszystkich, raczej dla mniejszości. Też się z nimi kobiety męczą nieraz. NPR z prezerwatywami nie ma tych wad, nie słyszałam, żeby przy takiej metodzie ktoś się męczył. 3. Bardziej krytyczni względem tabletek są lekarze innych specjalności niż ginekolodzy. Mój komentarz: To dość oczywiste - bo ginekolodzy przepisują tabletki zdrowym kobietom, a inni lekarze - leczą te, które zachorowały od tabletek. Więc mówią o tym, z jakimi przypadkami się sami spotykają. Na tym wątku wspomniane były krytyczne opinie hematologa (problemy z zakrzepami). U mnie w rodzinie zdarzyła się taka sytuacja: jedna osoba zachorowała na raka. Z powodu pewnego programu badań nad rakiem zrobiono testy genetyczne jej oraz jej bliskiej rodzinie: rodzeństwu i dzieciom tego rodzeństwa. Badania wyszły OK, ale lekarz onkolog komentując wyniki owych krewnych stwierdził, że i tak nie zaleca im brania tabletek hormonalnych z powodu ryzyka nowotworów. Z tego co czytałam, niektóre kobiety z zaburzeniami depresyjnymi dopiero od psychiatry dowiadują się, że powodem mogą być tabletki antykoncepcyjne. 4. Padają opinie, że przy tabletkach to dopiero można się "spontanicznie" wyszaleć. Nie zgodzę się. Osoby często zmieniające partnerów i tak muszą używać prezerwatyw, bo grożą im choroby przenoszone drogą płciową. Kobiety w stałych związkach natomiast często narzekają na zły wpływ tabletek: brak libido, problemy z nawilżeniem i błoną śluzową - co się przekłada na częste infekcje. (Nb. typową dolegliwością w ciąży jest grzybica pochwy - a tabletki to właśnie hormony symulujące ciążę. Trudno się więc dziwić.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibolek Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.chello.pl 11.05.08, 19:55 To nie jest zagadka. Zagadką jest jak przy naturalnych metodach wskaźnik Pearla jest tak niski oraz kto sponsoruje metodę NPR, przewidzianą dla krajów III świataw Polsce i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Pigułka coraz doskonalsza 12.05.08, 08:10 Nie wiem, skąd ludzie biorą takie przeciwstawienie: NPR - pigułki. Przecież jeszcze są gumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.ghnet.pl 12.05.08, 11:24 gumy są niekomfortowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.171.85.211.crowley.pl 12.05.08, 12:17 Tabletka jeszcze bardziej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0e Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: 82.160.130.* 12.05.08, 12:26 zgadzam się, ja wolę zdecydowanie gumy niż jak dziewczyna brała tabletki. skok libido po odstawieniu tabletek - jakieś 300% conajmniej. od tego momentu przestałem być fanem tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:33 To ciekawe czy taka sama przyjemnosc masz w gumie jak bez niej. Dla mnie to niebo a ziemia - z guma mam jakies 10 % przyjemnosci!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.171.85.211.crowley.pl 12.05.08, 12:42 Rozumiem, że tylko Swoja przyjemność masz na myśli... To wtedy wszystko sie zgadza ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:45 A czemu wypowiadasz sie za wszystkie kobiety? Moja dziewczyna mowi dokladnie to samo - doznania z guma i bez sa zupelnie inne. Dotyk ciała, wilgoć, czucie ,a do tego dochodzi brak stresu że coś się zsunie,peknie itp, można stosować różne pozycje, techniki, kochać się mocniej bądź delikatnie - same korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0e Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: 82.160.130.* 12.05.08, 12:50 co do wilgoci - bez gumek ale z tabletkami - wtedy to było sucho i boleśnie. teraz zupełnie inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0e Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: 82.160.130.* 12.05.08, 12:52 ale jak mówiłem - to moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:56 Ja mówię też o tym ,że czuję wilgoć kobiety. Jak ją poczuć przez gumę? Chyba tylko metafizycznie - wiesz że tam jest ;). Indywidualne odczucia są niedyskusyjne, aczkolwiek zadam pytanie retoryczne:czy lubisz całować się przez folię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0e Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: 82.160.130.* 12.05.08, 12:59 hm nie wiem czy porównanie jest adekwatne. co do pierwszej części to czujesz poślizg i widzisz, że partnerce jest komfortowo, więc w takim sensie na pewno czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:03 A czemu porównanie do pocałunku miałoby być nieadekwatne? Dokładnie o to chodzi - w gumce nie czuję wnętrza kobiety. Owszem, jest ślisko, ale jej śluzu, wilgoci nie czuję bezpośrednio na swoim ciele. Czuję tylko gumę i jest to mało komfortowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0e Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: 82.160.130.* 12.05.08, 13:04 no dobra z tym nie będę polemizował, każde odczucie jest subiektywne i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Pigułka coraz doskonalsza 22.08.08, 11:26 No coz, jesli zdrowie twojej dziewczyny jest dla ciebie sprawa drugorzedna, to pozostawie to bez komentarza. Przeczytaj ulotke tabletek i zadaj sobie pytanie, czy ty bys bral cos takiego, latami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0e Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: 82.160.130.* 12.05.08, 12:45 jak najbardziej tyle samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: j/w IP: *.171.85.211.crowley.pl 12.05.08, 12:58 Najlepiej to jest w czasie owulacji bez niczego, jak chce sie począć dziecko. No ale ile razy w życiu tak można? :-( Natury nie da się oszukać..., wiec pigułka dla faceta to byłoby coś. Możnaby wtedy: przez poł roku kobieta , drugie pół męzczyzna ... Ale nie zmuszałabym do niej swojego męża jakby mu groził rak prostaty, zapalenie zył, czy tez udar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: j/w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:00 No ja dziecka począć narazie nie chcę. A bardzo kibicuję męskiej pigułce - chętnie wymieniałbym się z partnerką dajmy na to co pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: j/w 22.08.08, 12:05 Jesli brac pod uwage zdrowie kobiety, to aborcja jest bardziej korzystna niz pigulka - pigulke trzeba brac codziennie, a aborcje wykonuje sie bardzo rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.171.85.211.crowley.pl 12.05.08, 12:49 To prawda... Pamiętaj tylko o jednym. Największe libido jest w trakcie owulacji. A nikt nie podaje wskaźnika Pearl'a w trakcie owulacji, a wszyskie wpadki dzieją sie właśnie wtedy... Wniosek pomnóż sobie ten wskażnik kilka razy, kiedy kobieta ma bardzo mocna ochote ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0e Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: 82.160.130.* 12.05.08, 12:56 no mnie to akurat nie martwi za bardzo, to stały związek a za kilka miesięcy się pobieramy. z tą owulacją to oczywiście fakt, tylko wolę mieć seks mniej komfortowy niż mieć bardzo komfortowy brak seksu. w drugim przypadku - jaki w ogóle jest sens brania tabletek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 13:44 jejku naprawde nie rozumiem dlaczego tak krytykujecie tabletki :/ bralam tabletki 7 lat przed zajsciem w ciaze, nie robilam przerw, urodzilam wspanialego synka , zaszlam w ciaze 2 miesiace po odstawieniu tabletek, teraz znow je biore,nie mam skutkow ubocznych, bardzo dobrze sie po nich czuje, libido mam wporzadku, czasami za wysokie;) nie martwie sie o niepozadana ciaze i ciesze sie z seksu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Pigułka coraz doskonalsza 22.08.08, 11:29 Moze dlatego, ze znamy kobiety, ktore z powodu tych tabletek choruja i sie lecza latami? Jest tez argument ekologiczny - hormony z tych tabletek przedostaja sie do rzek, skutkiem czego jest feminizacja samcow - rowniez mezczyzn to dotyczy. Prezerwatywa nie zatruwa chemicznie srodowiska, no i dodatkowo chroni przed chorobami. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Pigułka coraz doskonalsza 22.08.08, 11:24 No wlasnie, tyle ze gumka jest niekomfortowa rowniez dla mezczyzny, choc nie jest niebezpieczna. Natomiast tabletki biora tylko kobiety, to co faceta obchodzi, ze ona bedzie miala raka za 20 lat albo 'tylko' zniszczona watrobe. Nawet witamin nie zaleca sie brac bez przerwy, a tabletki antykoncepcyjne niby maja byc nieszkodliwe, nawet jesli sie to bierze przez 30 lat? Przeciez to jest smieszne i zaprzecza logice. Zalecane powinny byc prezerwatywy, bo chronia przed chorobami i ciaza. Nie maja skutkow ubocznych. Na wiernosc partnera raczej nie ma co liczyc - nie widze, zeby burdele bankrutowaly, nawet w biednych okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa NPR dla trzeciego swiata 12.05.08, 12:39 A tos pierd.olnal jak lysy grzywa o kant kuli ;-PPPP Poczytaj w jakich krajach ta metoda jest najszerzej stosowana- w Europie Zchodniej Australii i uSA. Stosuja sie ja nie tylko i wylacznie z pobudek religijnych, ale glownie ekologicznych. Nie ma zadneg ujemnego wplywu na zdrowie stosujacych jak rowniez nie obciaza srodowiska naturalnego ja hormony w sciekch czy produkcja gumy lateksowej...A co do tego jak tabletki sa wspaniale- sa owszem, do czasu kiedy sie zakonczy ich stosowanie...Zaczelam w wieku lat 17 i bralam 10 lat. Po odstawieniu wystpilo u mnie mnostwo obawow, ktorych nize zycze nikomu- depresja zaburzenia wagi pozio hormonow jak u kobiety w menopauzie ( mialam 27 lat!!!)- ze wszystkim i tego konsekwencjami- bezsennoscia, naglymi falami potow itepe. Takze trzeba byc tego swiadomym...W wieku 17 lat nie widzialam dla siebie zadnej innej sensownej alternatywy niz pigulk teraz mysle, ze bym inaczej zadecydowala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscccs Re: NPR dla trzeciego swiata IP: *.zwoll1.ov.home.nl 12.05.08, 13:01 Skoro przezylac taka traume po odstawieniu to moze czas pozwac firme farmaceutyczna o ubytek na zdrowiu albo lekarza, ze zle dobieral srodki antykoncepcyjne. Moze bedziesz pierwsza, ktora wygra. Moja dziewczyna brala tabletki 6 lat i jedynym skutkiem ubocznym odstawienia tabletek bylo zwiekszone bole podczas krwawienia. (tabletki powoduja, ze okres jest mniej bolesny - tak slyszalem i czytalem) Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa przeraszam Cie najmocniej 12.05.08, 13:33 Ale na tym poziomie- "slyszalem, czytalem" to ja dyskutowac nie bede...Szczegolnie z facetem- nie masz bladego pojecia o czym mowisz. a pozywa nikogo nie zmaierzam bo do stoswania tabletek nikt mnie nie zmuszal, to bl moj suwerenny wybor, ktorego juz nie powtorze Po prostu, chlopcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: przeraszam Cie najmocniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:53 Ale co się burzysz, facet ma rację akurat - bóle menstruacyjne są mniejsze lub znikają w czasie przyjmowania pigułek. Po odstawianiu - wszystko wraca "do normy". SŁYSZAŁEM - od mojej dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania.d Re: przeraszam Cie najmocniej IP: *.chello.pl 12.05.08, 18:22 Kraksa chyba raczej miala na mysli dyskusje w sensie ogolnym. Gdy dziewczyna jest mloda, chce skonczyc studia, na temat malzenstwa z chlopakiem jest zbyt wczesnie rozmawiac, sama tez ma inne priorytety, jakie by one nie byly ("wyszalenie sie", stabilizacja itp.), tabletki sa rozsadnym wyjsciem. Problem polega na tym, ze z czasem okazuje sie organizm nie daje rady. Nagle zle proby watrobowe, bardzo podwyzszone ciesnienie... Odstawia sie to swinstwo i okazuje sie, ze organizm zaczyna dawac bardzo wyrazne znaki. Zwiekszone libido, zwiekszona wilgotnosc, wyraznie odczuwa sie jajeczkowanie, sam sluz daje jasna informacje o fazie cyklu. Kobieta przerzuca sie wiec na prezerwatywy (tylko w niebezpiecznym okresie) i okazuje sie, ze mozna tak zapobiegac ciazy z dobrym skutkiem przez wiele lat. Rownie latwo jest w nia zajsc. Faktem jest, ze aby sie to sprawdzilo nalezy odczekac az organizm przejdzie ta cala burze hormonalna, ustabilizuje sie troche. Sama tez mialam faze umierania przy pierwszym dniu okresu i podobne klopoty. Lekarze mowili, ze minie po pierwszej ciazy, ale z wlasnych obserwacji moge powiedziec, ze z ciaza nie ma to nic wspolnego - swoje robi wiek. Pisze to z wlasnego doswiadczenia, nawroconej zwolenniczki antykoncepcji hormonalnej za mlodu. Tabletki to syf wiekszy niz nam sie wydaje i warto korzystac z nich bardzo ostroznie. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: NPR dla trzeciego swiata 22.08.08, 11:31 Te wszystkie skutki uboczne sa wypisane na ulotce - depresja, rak, zakrzepica zyl. Ale ty slyszales tylko, ze okres jest mniej bolesny. Owszem, CHORE kobiety musza brac tabletki antykoncepcyjne. Nie rozumiem natomiast, po co zdrowa kobieta ma sie truc latami? Zeby tobie bylo wygodniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiak Pigułka coraz doskonalsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 12:28 I czemu nie ma źródeł? Każdy laik może powiedzieć to i owo. Dlatego potrzebne są źródła. I to dobrze udokumentowane i właściwa edukacja seksualna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agravka Pigułka coraz doskonalsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:47 i bardzo dobrze, ale jak wszystko musi być z głową ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Pigułka coraz doskonalsza IP: 64.254.235.* 09.05.08, 15:40 Nie stosowalam pigulek, ale bardzo chwale sobie Mirene-wystarcza na piec lat, skutki uboczne pojawaija sie tylko na poczatku i nie mialam tez problemu z zajsciem w ciaze po usunieciu wkladki. Wkladke usunelam w sierpniu zeszlego roku, a w polowie wrzesnia juz zaszlam w ciaze, wiec nie jest az tak zle! Po urodzeniu dzidziusia na pewno znowu wroce do Mireny Odpowiedz Link Zgłoś
meg303 Re: Pigułka coraz doskonalsza 11.05.08, 10:27 Ja przez rok brania cudownej Yasmin przytyłam 9 kg w ciągu roku. Chyba większość to była woda bo po odstawieniu schudłam bez wysiłu w ciągu 3 miesięcy. Miałam tez bardzo duże obrzeki łydek. Zdarzyło mi sie też zapalenie żył w prawej nodze. Dodam że przed zażywaniem tabletek byłam zupełnie zdrowa. Wszystkie dziewczyny jakie znam biora pigułkę i tyją. Artykuły w których lekarze wychwalają pigułki sa sponsorowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Klamczuch z tego lekarza... IP: *.icpnet.pl 11.05.08, 18:55 Jak bralam tabletki, to: tyłam, miałam huśtawki nastrojów (nawet myśli samobójcze czasem!), co 3 miesiące grzybicę pochwy, opryszczkę, inne choroby skóry, wypadały mi włosy, łamały mi się paznokcie... lista jest długa. W końcu odstawiłam - przez dwa lata miałam problemy z trądzikiem... Na szczęscie wszytskie inne efekty uboczne ustąpiły - i czuję się fantastycznie. Tabletek nigdy więcej! A każdemu lekarzowi, który mi je zaproponuje powiem, zeby je sam/sama zaczal brac. Oni zawsze mowia, ze zadnych efektow ubocznych... Zeby bylo smieszniej - bralam dokladnie te tabletki, ktore sa na zdjeciu nad artykulem. Harmonet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Klamczuch z tego lekarza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 19:26 a ja mam 22 lata od jakichś 5 lat biorę harmonet właśnie i nie mam problemów. Żadnych. Sądzę, ze Pani lekarz olał sprawę i przepisał co mu sie nawinęło. Mój najpierw zlecił parę badań. A dopiero potem najpierw dał mi jedne (to cyba było diane 35) ale coś było nie tak i przeszłam na harmonet. Uregulował mi się co do "kropelki" okres, nie przytyłam ( od pgułek oczywiście, bo od słodkości inna sprawa ;) ), mam jeden dzień drażliwy, zamiast bóli i skręcania przez 4 dni. Dlatego proszę wszystkie Panie o konfrontacje z lepszymi lekarzami. Bo moze się okazać, że przyczyną nie sa tabletki jako takie antykoncepcyjne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Klamczuch z tego lekarza... 22.08.08, 11:33 Akurat pigulki zwiekszaja apetyt na slodycze, bo sa w nich estrogeny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ila Re: Klamczuch z tego lekarza... IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.08, 19:30 Ja biorę Harmonet o kilku lat. Nie miałam i nadal nie mam żadnych skutków ubocznych, tzn. nie przytyłam ani kilograma, nie mam huśtawek nastroju, żadnych problemów z cerą. Myślę, że jest to kwestia indywidualna każdej kobiety i nie należy uogólniać. Poza tym znam kobiety, które też biorą Harmonet i także mi nic nie dolega. Uważam, że mądre przyjmowanie tabletek tzn. regularnie (bez zapominania) gdy kobieta nie pali papierosów jest jedną z najlepszych metod antykoncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Klamczuch z tego lekarza... IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.08, 19:49 ja mam 24 lata i od 5 biorę Harmonet - nigdy nie miałam najmniejszych problemów, ani wahań nastroju ani wagi. myślę że kobiety które krytykują tabletki mówiąc o szpikowaniu się hormonami, powinny najpierw pomyśleć o mięsie które jedzą i całym hormonalnym świństwie które jest w środku... A spokoju i pewności jaki dają mi tabletki, nie zamieniłabym na nic innego :) pozdrowienia dla fanek termometrów :D Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Klamczuch z tego lekarza... 12.05.08, 01:20 Trzy niezalogowane panie w zbliżonym wieku biorą tę samą pigułkę? A za reklamy na forach to ile dziś płacą? Co do artykułu - pienia zachwytu są, rzecz jasna, przesadzone, bywa bowiem, że występują skutki uboczne, większe lub mniejsze. Są one jednak przeważnie mało dokuczliwe, a cięższe reakcje zdarzają się rzadko. Dobrze dopasowane pigułki nikomu nie zrobią krzywdy, ale trzeba je dobierać indywidualnie i po wykonaniu odpowiednich badań. No i dają pełny komfort - jeśli się o nich pamięta i jeśli w wypadku zapomnienia albo brania antybiotyków albo niestrawności stosuje się dodatkowe zabezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAAAAAA Re: Klamczuch z tego lekarza... IP: 212.160.172.* 14.05.08, 15:49 A DLACZEGO MOJAKOLEŻANKA KTÓRA STUDIOWAŁA FARMACJĘ MÓWI ŻE TEGO ŚWIŃSTWA NIGDY NIE WEŻMIE BO ICH TAK UCZONO ( ŻE GOSPODARKA HORMONALNA KIERUJE CAŁYM NASZYM ORGANIZMEM)- A PROPOS TEŻ BRAŁAM TABLETKI H... I NIBY WSZYSTKO BYŁO O. ALE SKUTKI UBOCZNE BYŁY P OODSTAWIENIU -ZATRZYMANIE MISIĄCZKI, ZAPALENIA PĘCHERZA I OBRZĘKI NÓG-WIĘC POMYŚLCIE - WŁAŚNIE MYŚLCIE Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj.plank Re: Klamczuch z tego lekarza... 11.05.08, 20:14 Moja żona bierze i nic jej nie jest. Obawiam się, że ci wszyscy oburzeni i tyjący są sponsorowani. przez rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Pigułka coraz doskonalsza 11.05.08, 18:56 Drobiazg, zapalenie żył ;-P Wystarczy przejrzeć fora kobiece, chyba większość zgłaszanych skutków ubocznych tabletek, to właśnie żylaki i problemy naczyniowe. To nie jest jakaś tam bagatelka. U niektórych kobiet kończy się nawet operacją. A gdzie są ich ginekolodzy, ja się pytam?? Nie kontrolują na bieżąco, czy co? Żadnych badań nie każą robić? Znam jedną ginekolog, co - gdy byłam u niej w zupełnie innej sprawie - wyjęła pudełko tabletek z szuflady (opakowanie promocyjne) i usiłowała mi wcisnąć: "Pani sobie spróbuje pozażywać! Przyjdzie pani za miesiąc, to przepiszę więcej..." 8-O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.171.85.211.crowley.pl 12.05.08, 12:40 U mnie był lepszy Hard Core. Miałam zaburzenia hormonalne, na które kilku ginekologów i endokrynologów z rzędu przypisywało mi tabletki antykoncepcyjne (bo mi uwaga okres wyregulują, szkoda tylko ze nie owulacje, bo taki był cel moich wizyt). Przetestowałam masę wszyskie bez wyjątku dawały efekty uboczne. Wkońcu jeden mądry kazał mi mierzyc temperature, zeby ocenić czy końcu mam tą owulacje czy nie (zawsze powtarzałam, ze chce zajść w ciaże za jakieś dwa lata, a teraz jeszcze nie, no ale do tego czasu chcę sie "wyregulować") W każdym razie moje spostrzeżenie jest takie, że rodzaj przypisanej tabletki zalezy od tego , która firma ostatnio odwiedziła doktora, od niczego innego. No bo w końcu jak on ma dobrać tą idealną tabletke? Firmu nie daja wytycznych w jakim przedziale i jakiego hormonu nalezy dana tabletke stosować. Trudno tez określić, czy kobieta bedzie tyć czy nie. Może jedynie zlecic badanie, czy kobieta czasem wogule nie piwnna brać, ale tego tez nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Pigułka coraz doskonalsza 22.08.08, 12:08 Ciekawi mnie, co biora zony tych ginekologow. Pewnie nic. Za to w szufladzie zapas prezerwatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piernikowadees Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.akademiki.uni.torun.pl 11.05.08, 19:21 u lekarza nie musiałam się bronić przed yasmin, dostałam yasminelle, biorę od lutego i nie mam żadnych efektów ubocznych, tycia, bólu piersi, zmiany nastroju. fakt, że dobór tabletek nie był poprzedzony badaniem poziomu hormonów, ale lekarka trafiła od razu. Uboczne działanie musi więc być cechą osobniczą, i nie ma co uogólniać niepożądanych działań na wszystkie kobiety a swoją drogą, wolałabym utyć kilka kilo, niż stosować naturalne metody planowania rodziny, zwane "watykańską ruletką":) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Pigułka coraz doskonalsza 12.05.08, 08:11 > a swoją drogą, wolałabym utyć kilka kilo, niż stosować naturalne metody > planowania rodziny, zwane "watykańską ruletką":) Zapominasz, że jeszcze są gumki. Które zresztą można stosować razem z metodami naturalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piernikowadees Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.akademiki.uni.torun.pl 12.05.08, 10:03 ok, ale czy nie wydaje Ci się, że łączenie "kościelnych" metod antykoncepcyjnych z gumkami to czysta obłuda?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:29 a to się uśmiałam! NMP są stosowane nie tylko ze względów religijnych. ja, przy wielkim poparciu mojego partnera, z powodzeniem stosuję od 10 lat połączenie NMP i prezerwatyw - z ostrożności i, nazwałabym to, względów ekologicznych. nie ufam naukowcom, że są w stanie naśladować tak delikatne machanizmy mojego ciała syntetycznymi związkami. to tak samo jak z kupowaniem ekologicznej żywności - wolę naturalnie. oczywiście może okazać się, że rzeczywiście stosowanie hormonalnej antykoncepcji jest bezpieczne, ale ja wolę nie sprawdzać tego na sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.chello.pl 12.05.08, 17:59 A co naturalnego spozywasz ? Bo wiesz, swinek, pszenicy, zyta czy krowek w naturze nie bylo... do czasu az nie skrzyzowal i odpowiednio nie wyhodowal ich czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piernikowadees Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.akademiki.uni.torun.pl 13.05.08, 20:00 przyznasz pewnie nino że większości ludzi naturalne metody kojarzone są z kościołem, takie też do tej pory było moje skojarzenie; a ja jako katoliczka wolę już brać pigułki i nie bać się ciąży niż stosować metody popierane i dopuszczane przez kościół (w małżeństwie) z prezerwatywami, i tak robię źle i tak, ale przynajmniej nie zostanę Matką Polką przed właściwym czasem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.eastwest.com.pl 06.06.08, 22:12 zachwalasz i używasz innego skrótu niż zwykle. dlaczego? (nmp zamiast npr) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RainBow Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 11:56 NMP = Naturalne Metody Planowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yima Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 16:02 co za bzdura biorę Yasmin od 2 lat jestem matka 3 synów moja waga nie zmienila sie ani troche. Waże 49 kg. Mam idealna sylwetke. Moze troche ruchu prosze Pani. jak ktos cały dzień siedzi przy stole i je slodycze a zapomina o sporcie to nic dziwnego ze tyje. zastanów się dlaczego przytyłas. Odpowiedz Link Zgłoś
zauzeti Re: Pigułka coraz doskonalsza 11.05.08, 19:51 mam pytanko Moni, mirene stosowalas przed pierwsza ciaza? slyszalam bardzo rozne opinie, albo ze wlasnie mirene mozna stosowac nawet przed pierwsza ciaza (w przeciwienstwie do innych wkladek) albo ze to tez jednak spirala wiec dopiero przed pierwsza ciaza (nawet na oficjalnej stronie Mireny) i juz sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Sprzedaż pigułek spadła? IP: *.enterpol.pl 11.05.08, 19:00 Czyżby coraz więcej kobiet odkrywało, że nowoczesne metody NPR nie są mniej skuteczne od pigułek i nie chciało się truć za własne pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mahadeva Re: Sprzedaż pigułek spadła? IP: *.aster.pl 11.05.08, 19:22 wiekszosc moich kolezanek tak sie meczy od wielu lat, zupelnie tego nie rozumiem inna sprawa, ze ja nie mam stalego faceta i dzieki temu dylematu pewnie zdecydowalabym sie na spirale, jesli to zakladaja w narkozie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Sprzedaż pigułek spadła? IP: *.enterpol.pl 11.05.08, 19:53 NPR (czyli naturalne planowanie rodziny) jest przeznaczone dla małżeństw, więc z zasady zakłada możliwość regularnego współżycia. Przydaje się nie tylko do "zapobiegania". A spirala to środek wczesnoporonny, a nie antykoncepcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella Re: Sprzedaż pigułek spadła? IP: *.icpnet.pl 11.05.08, 22:52 wczesnoporonny??? w takim razie poproszę o wtyłumaczenie jak to działą (szczególnie w jaki sposób spirala usuwa ZAGNIEŻDŻONĄ już zapłodnioną komórkę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sade Re: Sprzedaż pigułek spadła? IP: *.chello.pl 11.05.08, 20:02 Pieknie to ująłeś - Nowoczesne metody NPR. One są takie nowoczesne jak Kościół Katolicki pod wodzą BXVI. Pytanie ilodzietne są rodziny stosujące NPR? 7 do 10? taką dzietność można osiagnąć bez stosowania żadnej metody. Lepszy jest stosunek przerywany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Sprzedaż pigułek spadła? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.08, 20:20 głupiś(aś). zawsze pleciesz co ci ślina na język przyniesie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Sprzedaż pigułek spadła? IP: *.enterpol.pl 11.05.08, 20:58 O której konkretnie metodzie piszesz? Masz jakąś wiedzę na ten temat czy tak chcesz sobie popluć jadem? Nowoczesne (tzn. stale rozwijane i wykorzystujące badania naukowe, nie mające związku z tym kto jest obecnie papieżem) metody dają wskaźnik Pearla poniżej 1. Tylko że nie ma kto sponsorować takich "niezależnych" wywiadów jak ten który komentujemy. I może to Cię zdziwi - nie trzeba być katolikiem żeby je stosować ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Sprzedaż pigułek spadła? 11.05.08, 23:52 Niekoniecznie. NPR może sprawdzać się u zdrowych osób. Ale jeśli ktoś jest przewlekle chory (wystarczy przewlekły stan zapalny), jeżeli bierze leki w różny sposób działające na organizm - NPR może zawieść, jeśli nie dołączy się do tego stałego monitoringu cyklu na USG. Tyle że to przewyższa koszt tabletek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Sprzedaż pigułek spadła? IP: *.sky24.pl 11.05.08, 21:25 Dzietność rodzin stosujących NPR w niczym nie odbiega od dzietności innych, w Twoim rozumieniu "normalnych" rodzin, o ile są otwarte na dzieci, a nie na posiadanie "dodatku" do sukcesu w postaci potomstwa sztuk 1. Ale oczywiście jak ktoś woli szprycować i ubezpładniać się chemią, ryzykując skutki uboczne i wydając sporo kasy, to jego wola. Albo może, jak sugerujesz, zryć sobie psychikę stosunkami przerywanymi... W końcu psychiatrzy od leczenia nerwic też muszą zarobić swoje, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sade Re: To spada poziom wykształcenia IP: *.chello.pl 11.05.08, 22:51 Odpowiadam wszystkim 1. Znacznie lepiej mozna sobie zryć psychikę abstynencją seksualną trwajacą 18 dni w miesiącu (stąd się biorą tacy zboczeńcy jak Fritzel, wamiry i inni zboczeńcy - chyba nie myłsicie że jego żona niewiedziął o niczym?) Osobny temat to psychicznie zwichrowani księża. Oczywiście mtody NPR nie sązależne od papieża ale od pozomu umysłowego a ten u zwoleników NPR jest niski i nie wiadomo co jest przyczyną pierwotną. Potrzebne są badania w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: To spada poziom wykształcenia IP: *.171.85.211.crowley.pl 12.05.08, 13:32 łączysz przyczyny i skutki w sposób całkowicie przypadkowy, niczym redaktor "Faktu". Piszesz o czyms o czym nie masz pojęcia vide 18 dni abstynencji w NPR i myślisz, że masz prawo oceniać czyjś poziom intelektualny? Na odległość widać, ze karmisz swj umysł śmieciami ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgryz Re: Sprzedaż pigułek spadła? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 10:28 My mamy dwoje i wtedy kiedy chcieliśmy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella Re: Sprzedaż pigułek spadła? IP: *.icpnet.pl 11.05.08, 22:50 nie wiem, ja tam do takich kobiet nie należę :P i nie będę należała przynajmniej do czasu, kiedy będę żyła w normalnym kraju, w którym, kiedy okaże się, ze antykoncepcja zawiodła, nie będę skazana na dziecko :/ Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Sprzedaż pigułek spadła? 22.08.08, 11:38 Problem w tym, ze naturalne metody moga byc stosowane przez kobiety o idealnym cyklu. Niewiele kobiet ma cykl regularny jak w zegarku. Poza tym pozostaje jeszcze kwestia wiernosci. Ja polecam prezerwatywy, chronia przed HIV, a to znacznie gorsze niz niechciana ciaza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tafa Pigułka i celulitis IP: *.Red-217-127-16.staticIP.rima-tde.net 11.05.08, 20:07 A propos skutkow ubocznych - Celulitis. Nie wiem jak Wam ale mnie sie zwiekasza celulitis jak tylko robie przerwe widocznie sie zmniejsza. Moze warto zmienic pigulke? Czy ktos wie wogole jak jedno z drugim jest powiazane? Ja nie mam pojecia zielonego. Pozdrawiam Tafa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: Pigułka i celulitis IP: *.171.85.211.crowley.pl 12.05.08, 13:10 To proste. Celulitis jest wtedy jak się wokół komórko tłuszczowej zbiera woda, a pigułka sprzyja gromadzeniu sie wody w organiźmie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Pigułka coraz doskonalsza IP: *.chello.pl 11.05.08, 20:57 Tak, ja stosowałam piułke przez 7 lat. Dorobiłam sie przy tym zapalenia woreczka żółciowego + po odstawieniu przez 1,5 roku leczyłam trądzik po tabletkowy czego nikomu nie życzę bo to jest gorsze niz trądzik młodzieńczy chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
smakuj Pigułka coraz doskonalsza 11.05.08, 20:58 Prezerwatywa będzie, była i jest najlepsza !!! www.allegro.pl/item361037522_oblicza_ziemi_national_geographic_okazja_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asis1982 Pigułka coraz doskonalsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 21:02 Dotychczas byłam zwolenniczką pigułek antykoncepcyjnych. Obecnie chyba zweryfikuję stanowisko. Dwa lata brałam tabletki i nie było żadnych objawów ubocznych do momentu, kiedy lekarz zalecił mi zrobienie przerwy. Po odstawieniu włosy zaczęły wychodzić mi garściami. Trwa to już 3 miesiące i jest to szczególnie dla mnie bolesne, bo zawsze piekne, gęste włosy były jednym z moich największych atutów. Zażywam najrózniejsze środki, używam specjalnych szamponów - nic nie pomaga. Ponoć organizm sam musi przyzwyczaić. Trudno to znieść mając świadomość, że przy każdym myciu wypada mi około 400(!!!) włosów. Chyba nie chcę przeżywać tego jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaadama Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.20-79-r.retail.telecomitalia.it 11.05.08, 22:04 Ja stosowalam pigulke kilka lat, odstawilam, w nastepnym miesiacu zaszlam w ciaze, urodzilam coreczke, stosowalam potem dalszych 15 lat (z malymi przerwami, bo taka byla "moda"), odstawilam, w ciagu 2 miesiecy zaszlam w ciaze, urodzilam synka:-) Zadnych skutkow ubocznych, zmian nastrojow, tycia (chyba ze sie obzeralam, ale jak przestalam to juz nie tylam;-) Prowadze zdrowy tryb zycia; nie pale, nie pije, staram sie nie jesc chemii w jedzeniu, uprawiam sporty. Dzieci rodzilam kiedy chcialam nie drzac co 28 dni: udalo sie czy nie...Zadna z moich kolezanek nigdy nie skarzyla sie na tycie czy wypadanie wlosow! Wrecz odwrotnie; okres jak zegarek szwajcarski, w dodatku mozna go sobie przesunac w razie potrzeby;-), ladniejsza cera, lagodniejsze objawy miesiaczkowe. Wybor nalezy do ciebie........................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent jak widac jednym nie szkodzi innym szkodzi jeszcze IP: *.telprojekt.pl 11.05.08, 22:23 inni sie nie przyznaja, ze szkodzi roznie bywa, a pisanie, ze cos nie szkodzi w ogole bo mi nie szkodzi jest glupotą ogolnie rzecz ujmujac nie masz pewnosci, ze Twoje dzieci sa w stu procentach zdrowe, moze w wieku 20 lat skutki wyjda na jaw? Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Pigułka coraz doskonalsza 11.05.08, 22:38 No właśnie. W artykule nic nie pisze na temat zachowania się organizmu po odstawieniu tabletek. A to też ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Gdyby artykuł mówił że pigułki są niebezpieczne 11.05.08, 22:23 to internetowi mądrale mówiliby, że sponsorowali go producenci prezerwatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mia Re: Gdyby artykuł mówił że pigułki są niebezpiecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 23:16 "i tak zmieniają śluzówkę macicy, że uniemożliwiają wszczepienie się zapłodnionej komórki jajowej" -tak naprawdę to nie antykoncepcyjna tylko aborcyjna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Gdyby artykuł mówił że pigułki są niebezpiecz IP: *.ghnet.pl 12.05.08, 11:33 Mia, wstydu oszczędź. Ręce i cycki opadają po takich tekstach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Pigułka coraz doskonalsza IP: *.spray.net.pl 11.05.08, 23:22 Rok stosowania Harmonetu. Zapalenie żył, cholesterol poszybował w górę, puchnięcie nóg. Odstawiłam - cholesterol w normie, żyły prawie w normie, Zostały niestety pajączki przy kostkach nóg. Nigdy więcej tego świństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.bstnma.fios.verizon.net 11.05.08, 23:31 niektorzy wybieraja szklanke wody zamiast, nazywajac to npr czy inne koscielne ruletki; niektorzy mecza sie ze zle dobranymi pigulkami i wieszaja psy na wszystkich tych zlych koncernach farmeceutycznych zamiast zrobic sobie porzadne badania hormonalne. A jeszcze inni ciesza sie z Mireny i nie maja zadnych takich wydumanych problemow. Wybor jest w sumie prosty, ale ludziska lubia sobie kombinowac zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzakoska Re: Pigułka coraz doskonalsza 12.05.08, 01:21 Ja wlasnie odstawiam pigulki, jem od 6 lat, mialam zmieniane trzy razy; zawsze z tego samego powodu - spadek libido niemalze do zera. Skarze sie ginekolowi, zapisuje mi inne, 2m-ce jest lepiej a potem znowu to samo. Nie chce mi sie w ogole! Jesli chodzi o tycie, zylaki czy co tam jeszcze - nic z tego nie zaobserwowalam, ale mam serdecznie dosc tej abstynencji z "wyboru". Ze trzy lata temu na wakacjach zagapilam sie i 3 m-ce nie bralam, tak jakos wyszlo - efekt natychmiastowy - ciagnelam chlopaka do sypialni 3 razy dziennie. Wrocilam do pigulek - jak nozem ucial. Kwestia indywidualna, mam kolezanki ktore tez stosuja pigulki i takich objawow nie maja, ale moja siostra ma tak samo jak ja i odstawila pare mcy temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivo Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.nap.wideopenwest.com 12.05.08, 04:59 Tak , mialam tak samo. Moj ginekolog smial sie ze wlasnie tak dziala tabletka aty. Masz nastawienie antysexowe ;0) Ty mialas chlopaka, ja meza , to dopiero bol jak nie mozesz na wlasnego chlopa patrzec bez obrzydzenia ;0) Teraz mam Mirene, miod malina. A tych ktozy nazywaja to srodkiem poronnym pozdrawiam i zapraszam do poszezania horyzontow. Trzeba sie troszke wglebic w temat a nie powtarzac czyjes gdzies zaslyszane poglady. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Pigułka coraz doskonalsza 12.05.08, 05:09 Pigulka to jedno z wiekszych dokonan medycyny XX wieku. Szkoda jednak, ze sam wywiad jest tak dalece optymistyczny. Wychodzi na to, ze pigulka zadnych ubocznych dzialan nie ma. Nie do konca: 1) Zwiekszenie ryzyka raka piersi (o 44%), raka macicy, raka watroby 2) Zwiekszone ryzyku chorob ukladu krwionosnego (w tym skrzepow, wylewow, zawalow) 3) Powiekszony poziom choresterolu 4) Mozliwosc zwiekszonego cisnienia Sa to wszystko fakty, o ktrotych nalezy wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Spieler Pigułka coraz doskonalsza IP: 217.70.60.* 12.05.08, 05:48 Jak z tego wynika, w dalszym ciągu najlepsza jest szklanka wody - zamiast. Jeśli chodzi o artykuł, ani słowa o stosowaniu tych pigułek jako leku na zmiany hormonalne, typu nadmierne owłosienie twarzy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Pigułka coraz doskonalsza IP: *.hsd1.ma.comcast.net 12.05.08, 05:52 A co sądzicie o tych materiałach o pigułkach? www.youtube.com/watch?v=jiCU46_lWeE www.epm.org/pdf/bcpill.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
fla Pigułka coraz doskonalsza 12.05.08, 07:43 nigdy więcej, aha i proszę nie nazywać strachem tego co czuję "nadal boi się sporo kobiet" "nadal boi się sporo kobiet" "nadal boi się sporo kobiet" "nadal boi się sporo kobiet" "nadal boi się sporo kobiet""nadal boi się sporo kobiet"... Odpowiedz Link Zgłoś
meg303 Re: Pigułka coraz doskonalsza 12.05.08, 08:28 Jeśli nawet się boi to byc może z powodu złych doświadczeń z pigułkami? Nie róbcie z nas ciemnych bab! A teraz tak całkiem obiektywnie napiszę co cudowna pigułka wywołała u mnie( dodam że wypróbowalam trzy preparaty w tym supernowoczesny Yasmin): Nagła utrarty przytomności, spadki ciśnienia, zaburzenia rytmu serca Zapalenie zył Przyrost wagi o 9 kg w ciągu roku Grzybica brak ochoty na sex huśtawki nastroju z powodu problemów zsercem pobyt w szpitalu i kategoryczny zakaz stosowania pigułek wydany przez kardiologa Dodam że nie paliłam, byłam zdrowa i jeszcze niestara 33 lata Dodam jeszcze że jakieś trzy miesiące po odstawieniu WSZYSTKIE w/w objawy ustąpiły Niech mnie ktos przekona że to nie było spowodowane pigułką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Pigułka coraz doskonalsza IP: *.range86-129.btcentralplus.com 12.05.08, 09:11 To i ja dorzuce dwa slowa na ten temat. Pigulke bralam przez 5 lat i mialam zmieniana trzy razy. Wywolala u mnie takie oto problemy: drastyczny spadek libido, hustawki nastrojow, ciagle stany zapalne i grzyby, nadcisnienie (dwukrotny pobyt w szpitalu)i zylaki :(((( a najlepsze na deser...wlasnie urodzilam dziecko, pierwsze ale mam nadzieje ze nie ostatnie moje aktualne badania wykazaly stan przedrakowy szyjki macicy......zaluje ze kiedykolwiek bralam pigulke :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.rad.vectranet.pl 12.05.08, 10:00 też brałam pigułki przez kilka lat moje skutki uboczne to: spadek libido depresja zespół napiecia przedmiesiączkowego nawracajace grzybice 7-dniowe bolesne i bardzo obfite menstruacje a w wieku 33 lat miałam raka piersi ......... "gumki" sa zdecydowanie zdrowsze ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natural love Pigułka coraz doskonalsza IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.05.08, 10:13 Jestem katolikiem wiec z moja dziewczyna stosujemy tylko naturalne metody, tzn. prezerwatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadka Pigułka coraz doskonalsza IP: 78.8.78.* 12.05.08, 10:27 Artykuł jest tendencyjny. Problem polega na tym, że profile hormonalne, pozwalające ustalić odpowiedni środek zlecane są bardzo rzadko, lekarze strzelają w doborze leków, a częste zmiany środków antykoncepcyjnych mogą prowadzić do rozregulowania układu hormonalnego kobiety, dlaczego nie napisano o trądziku hormonalnym, który występuje w trakcie i po stosowaniu antykoncepcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0e Pigułka coraz doskonalsza IP: 82.160.130.* 12.05.08, 10:43 Ja powiem tak, moja narzeczona stosowała pigułki kilka lat (najpierw harmonet, potem yasmin) i niby skutków ubocznych nie było. Niby tzn ona brała je od kiedy zaczęliśmy się spotykać więc nie miałem za bardzo porównania. Myślałem, że ona ma naturalnie niskie libido, okazało się że to nie jest prawda w momencie kiedy odstawiła tabletki. Sama mówi, że nie sądziła, że będzie to taka różnica. Teraz wystarczają nam gumki. Wolę minimum niewygody i seks, niż 99% wygody i brak seksu, pewnie jak większość facetów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Pigułka coraz doskonalsza IP: 195.187.98.* 12.05.08, 11:28 Panie, zmiłuj się. Mężczyźni niech się zupełnie nie odzywają bo nie mają o tym pojęcia a kobiety...Nie piszcie "wszystkie kobiety mają skutki uboczne" bo to nie prawda. Jestem osobą, która bierze hormony od 18 lat. Brałam różne i nie tyję ani nic mi się nie dzieje. Nie promuję tu nikogo tylko piszę prawdę. Wypróbowałam wiele z nich, bo muszę brać hormony - problem mam taki. Ale biorę je tak jak antykocepcyjnie stąd wiem jak to działa i to że nie mam skutków ubocznych. Nie jestem wyjątkiem więc nie generalizujcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna jesteś wyjątkiem! IP: *.chello.pl 12.05.08, 13:59 Skoro masz'problem taki ,że musisz brać hormony to znaczy że dostarczysz tylko tych których twój orgaznizm nie moze sam wyprodukować a powinien- to jest po prostu leczenie.Tak samo jak osobom karłowatym podaje sie hormon wzrostu -wiadomo że karłowatość nie jest normalna.Z tabletką jest coś zupełnie co innego - kobieta zdrowa o normalnym poziomie hormonów zażywa dodatkowe -tworzy sie sztuczna sytaucja,która może wywołać skutki uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
arjadna Re: Pigułka coraz doskonalsza 12.05.08, 11:57 Denerwujący artykuł. Pigułka to cud-miód i już. O ile znam kilka kobiet od lat z powodzeniem stosujących tę metodę antykoncepcyjną to znam jeszcze kilka, które miały koszmarne problemy przy zażywaniu pigułek (z omdleniami włącznie). Ja jestem gdzieś pośrodku - źle się czułam, jakbym była cała nabrzmiała i ciągle mi było niedobrze. Po pół roku dałam sobie spokój. Pigułka po prostu nie jest dla wszystkich - część kobiet źle je toleruje i żadna propaganda tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: 86.47.135.* 12.05.08, 12:19 wkurzaja mnie te madrosci panow ginekologow, ktorzy naczytali sie ksiazek a tak naprawde nie wiedza, JAK TO JEST kiedy sie bierze tabletki... Kazdy reaguje inaczej. Ja nie mialam wielkich skutkow ubocznych, ale dosc istotne. Tabletki zmienialam trzy razy. -przytylam -libido spadlo na leb na szyje na Yasmin (przez rok brania Logestu mialam wspaniale, ale zaczelam plamic), do tej pory (nie biore 7mies) nie wrocilo do normy przedtabletkowiej. -cera, wlosy i paznokcie, ktore sie wzmocnily podczas brania tabletek, po odstawieniu natychmiast sie znacznie pogorszyly. -mialam co chwila zapalenie drog moczowych i grzybice, po odstawieniu jak reka odjal. -od kiedy odstawilam, na okres zdarza mi sie czekac nawet i dwa miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: 86.47.135.* 12.05.08, 12:21 dodam tylko, ze zanim zaczelam brac, okres mialam jak w zegarku. Wszystko mi rozregulowaly cholerne tabletki. Jeszcze jedno - suchosc, ktora pojawila sie w pakiecie ze spadkiem libido przy Yasmin, utrzymuje sie po dzis dzien... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0e Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: 82.160.130.* 12.05.08, 12:30 mojej narzeczonej po odstawieniu yasmin libido skoczyło w górę znacznie, a dopiero 1,5 miesiąca nie bierze... wcześniej było znikome... z tą suchością to też miała, ale też jej się poprawiło. tyle, że ona bierze jeszcze duphaston, bo bez tego prawdopodobnie nie miałaby w ogóle miesiączki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:40 Ja biorę i wszystko jest ze mna OK. Biorę od roku. Zrozumcie ze KAZDY ORGANIZM JEST INNY! Nie mozna krytykowac pigulek tylko dlatego ,ze komus sie organizm rozregulowal, bo jest rownie duzo przypadkow bez efektów ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0e Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: 82.160.130.* 12.05.08, 12:48 pytanie brzmi: jaka ilość kobiet skarży się na efekty uboczne przeważające korzyściom, i czy nie jest to większa ilość niż tych co twierdzą, że jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Pigułka coraz doskonalsza 22.08.08, 11:47 No wlasnie, wiekszosc kobiet ma jakies efekty uboczne, tylko ze czesc z tych kobiet nie odstawia pigulki, bo te efekty uboczne nie zagrazaja zyciu (np. obrzeki czy kilka dodatkowych kilogramow). Dopiero po latach wychodza rozne inne choroby, np. zaburzenia hormonalne, ktore trzeba leczyc latami - swietny przepis na duze zyski dla firm farmaceutycznych. Najpierw niech bierze hormony jako antykoncepcje, a pozniej niech leczy skutki uboczne, ewentualnie moze zaplaci za in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa rok bierzesz- a coz to jest rok??? 12.05.08, 13:31 Ja przez cale 10 lat brania bylam przekonana, ze piguly sa OK. Do czasu. Pozniej dopiero sie okazalo jakie spustoszenie poczynily mi w organizmie. a najlepsze, ze jak powiedzialam ginowi, ze juz wiecej nigdy nie chce to przyznal mi racje. Czemu jednak mnie nie ostrzegl??? Bo jak powiedzial wygladalam na zorientowana i zdecydowana mimo wszystko, a on nie chcial, zebym go posadzila o jakies narzucanie mi swiatopogladu ;-))) A tym, ktorzy nie umieja sie zabrac za NPR polecma Bioself lub Persone- swietne na poczatek, bardzo pomagaja pzonac swoj organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya Re: rok bierzesz- a coz to jest rok??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:40 Nie siej propagandy z tym NPR. 10 lat brałaś, to sama wiesz jakie wtedy były pigułki. Nie porównuj do obecnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa jakie pigulki??? 12.05.08, 13:51 Po kolei ci wymienie- Mercilon, Tri-quilar, Cilest, Harmonet. Wszystkie w niezmienionej formie sa nadal dostepne na rynku- nic sie przez 10 lat nie zmienilo, naiwna jestes strasznie Nie sieje zadnej propagandy po prostu moze niektorym sie oczy otworza. Ajak tobie nie, to smacznego, jedz dalej to swinstwo ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: jakie pigulki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:58 To, że coś jest w niezmienionej formie i składzie dostępne na rynku, nie znaczy, że trzeba to łykać. Co za pokrętna logika. Teraz są znacznie nowocześniejsze pigułki, np Novynette i czy inne - kobiety lepiej znają nazwy - i takie są przepisywane przez lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa drogi merchu gideona Richtera ( trafilam -PPP?) 12.05.08, 14:32 Moje posty w przeciwienstwie do twoich ( celowo z malej litery) nie sa pisane w oparciu o jakies teoretyczne mrzonki ani nie pod jakas konkretna linie. Pisze z pozycji praktyka. Jesli jestes mezczyzna, to nigdy nie bedzie ci to dane- zatem zachowaj chocby szczatkowa powsciagliwosc i umiar. Twoje rozmowanie, ze teraz sa nowoczesniejsze srodki i takie s zapisywane powinno oznaczac ze tych wymienionych przeze mnie nikt juz nie zapisuje, i powinny byc wycofane z obrotu. Otoz nie sa. Jak rozumiem za kilka lat ten promowany przez ciebie ( znowu z malej) lek zostanie zastpaiony czyms jeszcze lepszym i zniknie z aptecznych polek...Czysty merchandising jak babcie kocham ;-P Wiec nie wyskakuj mi tu z zarzutami o pokretnej logice, bo to raczej ty masz klopoty z mysleniem- co jestem nawet sklonna zrozumiec. 300 aptek w wojewodztwe do objechania w tydzien, dzien w dzien ta sama nawijka kazdy by zglupial. Z moje strony to do ciebie EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World pudlo :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:37 Twój brak kultury (niby co Ci zrobiłem, że pomijasz duże litery w wypowiedzi???) oraz frustracja wyzierająca z postów zamykają wszelaką dyskusję. Nie sprzedaję i nigdy nie sprzedawałem - jestem po prostu fanem dobrego seksu :) Żal mi Ciebie, biednej sfrustrowanej kobietki, która nie może się pogodzić z faktem, że jej nie wyszło, a innym dziewczynom tak. Odpowiedz Link Zgłoś
majkwiecie Re: pudlo :) 12.05.08, 14:49 do kraxa: Muszę się zgodzić w tym wypadku z facetem (co zadko robie). Jakas porywcza jestes i nie umiesz patrzec na swiat z perpektywy innych. Bralas hormony 10 lat, zaczelas w momencie kiedy srodki hormonalne nie byly tej jakosci co obecnie, wiec co sie dziwisz ze byly skutki uboczne? I te teorie spiskowe o spamowaniu na forum - prosze Cie, zyjesz w jakiejs spolecznej fobii?? Ja biore pigulki od 3 lat, zdarzaja sie wahania nastroju, migreny, czasem brak checi na seks (ale tylko czasem!), ale te minusy to malyy pikus w porownaniu z komfortem zycia seksualnego, ktore daja MI pigulki. Podkreslam - mi, bo rozumiem ze ktos moze miec ostrzejsze efekty uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
pita_nesso Re: pudlo :) 12.05.08, 18:49 majkwiecie napisała: > Bralas > hormony 10 lat, zaczelas w momencie kiedy srodki hormonalne nie byly tej jakosc > i > co obecnie, wiec co sie dziwisz ze byly skutki uboczne? I te teorie spiskowe o > spamowaniu na forum - prosze Cie, zyjesz w jakiejs spolecznej fobii?? > Ja biore pigulki od 3 lat, zdarzaja sie wahania nastroju, migreny, czasem brak > checi na seks (ale tylko czasem!), ale te minusy to malyy pikus w porownaniu z > komfortem zycia seksualnego, ktore daja MI pigulki. Podkreslam - mi, bo rozumie > m > ze ktos moze miec ostrzejsze efekty uboczne. Kraxsa ma racje. Akurat w ciagu 10 lat nie bylo zadnej drastycznej rewolucji w obrebie tej "technologii". Ilosc hormonow nie zmienila sie tak znacznie w tabletkach nowej generacji. Ty rowniez reszte dawki wysikujesz do morza, wciaz jest to dosc drastyczna ingerencja w Twoj system hormonalny. Kraxa mowi z perspektywy doswiadczenia, ktorego Ty sila rzeczy jeszcze nie masz. Rozumiem, ze chwalisz ta metode, jest wygodna, niezawodna, daje komfort, to prawda... Pogadamy jak odstawisz na dluzej, nie chce zgrywac swiatlej babci (mam 36 lat), ale tez bralam i rowniez myslalam, ze mi tabletki sluza dopoki nie pozegnalam sie z nimi na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katering Re: pudlo :) IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 19:18 Akurat w ciagu 10 lat nie bylo zadnej drastycznej rewolucji w > obrebie tej "technologii". Ilosc hormonow nie zmienila sie tak > znacznie w tabletkach nowej generacji. Podaj źródło tych rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: pudlo :) 22.08.08, 11:50 10 lat temu byly w sprzedazy te same pigulki co teraz. Cilest, Harmonet i inne. Dzis owszem, doszlo kilka nowych. Sa jednoskladnikowe, ktore powoduje osteoporoze. Nie slyszalas? Zapytaj lekarza (ale moze nie tego, ktory ci to przepisal, bo on pewnie jezdzi na konferencje na Kanary). Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa rozgryzles mnie ;-PPP 12.05.08, 16:01 Mozesz mi powiedziec ty "fanie dobrego seksu" co takiego mi nie wyszlo ;-DDDD? CZekam niecierliwie, pamietaj jakosc mojego zycia zalezy od twojej porady- mzoe sie ogarne i cos z tym zrobie. A co do twoich artnerek to wspolczuje tym paniom, ze wspolzyja z takim egoista, ktoremu sie wydaje ze seks na tabletkach to jzu szczyt szczytow.Moze z racji wieku inne opcje sa dla ciebie niedostepne szkod- poczekaj to sie moze kiedys przekonasz. Co mi zrobiles- nic, poza czepianiem sie moich postow po prostu wzbudzilo to moja nieufnosc- szczegolnie,ze jak podkreslam, WLASNYCH doswiadczen w tej dziedzinie nei masz. Teraz to juz naprwde EOT ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pita_nesso Re: rozgryzles mnie ;-PPP 12.05.08, 18:57 Najwiekszymi zwolennikami tabletek sa zagorzali przeciwnicy prezerwatywy. Dzieci nie chca miec, a przy prezerwatywie maja klopoty z utrzymaniem wzwodu. Co tam zdrowie kobiety... Odpowiedz Link Zgłoś
lukas_log Re: rozgryzles mnie ;-PPP 12.05.08, 19:21 Na problemy ze wzwodem to akurat Permen polecam ;) Ale czy z gumką to takie same doznania? Racej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: rozgryzles mnie ;-PPP 22.08.08, 11:51 A jakie doznania bedziesz mial z wirusem HIV? Na pewno niezapomniane i niepowtarzalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa do mercha firmy Gdeon Richter ( trafilam???) 12.05.08, 15:13 Moje posty w przeciwienstwie do twoich ( mala litera zamierzona)nie sa pisane w oparciu o jakies teoretyczne zalozenia ani nie podlagaja jakiejs konkretnej linii. Pisze o swoich doswiadczeniach jako praktyka- jesli jestes mezczyzna to pozostana one dla ciebie ( j.w) niedostepne, wiec zachowaj chocby szczatkowa powsciagliwosc i umiar. Zgodnie z twoim rozumowaniem leki wymienione przeze mnie sa na tyle przestarzale, ze nikt ich juz nie zapisuje (zatem tym samym powinny byc wycosfane z obrotu). Otoz nie sa. Domyslam sie, ze za pare lat lansowany przez ciebie novynette podzieli ich los...To sie dopiero nazywa merchandising. Nie zarzucaj mi zatem pokretnej logiki bo poki co to ty masz problemy z mysleniem. Co nawet jestem w stanie zrozumiec- 37865432 aptek i gabinetow lekarskich objechac w tydzien, kazdemu sprzedac ta sama gadke, to oglupiloby kazdego-PPP Z mojej stony to EOT jesli chodzi o twoja osobe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World pudło i kompromitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 15:24 Nie kompromituj się kobieto. Nie jestem marketingowcem, wiem że teraz wszyscy są przewrażliwieni i łatwo można się naradzić podając konkretne nazwy, ale wyluzuj. Wystarczy że moja dziewczyna bierze te pigułki i od niej mam informacje zwrotne. Nie wypisuj głupot, sfrustrowana wariatko. Rzeczywiście te 10 lat brania rzuciło Ci się na mózg. Twoje pisanie ma swoje teoretyczne założenia - jesteś nastawiona anty do pigułek. Braki w logice się kłaniają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 Re: pudło i kompromitacja 12.05.08, 16:02 sorry stary ale ja też jestem 'anty' i moja dziewczyna też brała tabletki tyle, że 4 lata. więc z tym rzuceniem na mózg i byciem anty do pigułek to akurat ty przegiąłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg303 Re: pudło i kompromitacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:20 Widocznie dla niego apogeum życia sexualnego to brak obawy o wpadkę. A odczucia partnerki... to juz jej problem. Brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katering Re: pudło i kompromitacja IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 19:15 > A odczucia partnerki... to juz jej problem. Brrr... Dziewczyny też wolą bez gumki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0e Re: pudło i kompromitacja IP: 82.160.130.* 13.05.08, 13:54 raczej nie chodziło o takie odczucia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: pudło i kompromitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:51 Nikt nikogo do niczego nie zmusza Odpowiedz Link Zgłoś
pita_nesso Re: pudło i kompromitacja 12.05.08, 19:03 Gość portalu: World napisał(a): > Rzeczywiście te 10 lat brania rzuciło > Ci się na mózg. Uwazaj, zeby Twojej dziewczynie sie nie rzucilo na mozg. Ile jej jeszcze zostalo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: pudło i kompromitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 09:52 Masz racje, jesli ma zachowywac sie tak jak kraxa, to niech lepiej odstawi natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.171.85.211.crowley.pl 12.05.08, 13:40 No ale przecież, żadne badania nie potwierdziły zwiazku pomiedzy braniem pigułki a późnijszymi problemami z zajściem w ciąże :-). To lepiej brzmi niż stwierdznie, ze takich badań nie było, albo ze nie potwierdziły braku tego związku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Pigułka coraz doskonalsza IP: *.senat.gov.pl 12.05.08, 12:17 Panie doktorze, przeciwskazanie wcale nie występują sporadycznie, przecież pan o tym wie. Lekarze jakoś się nie palą do starannego badania pacjentek, które proszą o tabletki. Tymczasem szczególnie bacznie trzeba się przyjrzeć układowi krzepnięcia i wątrobie. Ja miałam "farta" - zakrzepicy dostałam zanim zdecydowałam się na przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych i nie wizęłam ich tylko dlatego, że brakowało mi czasu na wizyte u lekarza i poproszenie o receptę. Gdy pytałam o lekarzy o pigułki tez mówili, że przeciwskazania i nietolerancja zdarzają się rzadko. Co innego mówi moja hematolog - zaburzenia krzepnięcia ma naprawdę sporo osób i to coraz młodszych. Zakrzepica to nie żarty - na zawsze zostawia ślad w organizmie. Dziewczyny, przed przyjęciem pierwszej tabletki przebadajcie się dokładnie. Lekarz musi zrobić z wami dokładny wywiad rodzinny! To ważne dla waszego zdrowia i życia. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Pigułka coraz doskonalsza 22.08.08, 11:56 Zadna wsrod moich znajomych, ktorym przepisano tabletki, nie miala badan watroby. Lekarz przepisuje leki tej firmy, ktora placi za konferencje na Kanarach. Poza tym, prezerwatywy mozna kupic w aptece bez recepty i bez wizyty u lekarza. tabletki zapewniaja staly dochod ginekologom - wizyta co 3 miesiace (platna), no i gratyfikacje od firm farmaceutycznych. Oprocz tego leczenie grzybic u pacjentek, ktore biora tabletki. A kiedy odstawia, leczenie zaburzen cyklu. Zyc, nie umierac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: supernana Re: Pigułka coraz doskonalsza IP: *.61.100-84.rev.gaoland.net 12.05.08, 13:37 Szkoda, ze nie dodano, ze absolutnym przeciwskazaniem dla pigulki jest palenie papierosow (ryzyko zatoru), ze z czasem znacznie spada libido a blona sluzowa pochwy po paroletnim stosowaniu robi sie coraz ciensza i sucha, zmienia sie rownowaga bakteriologiczna w pochwie, co powoduje zwiekszona podatnosc na zakazenia bakteryjne... Czyli z deszczu pod rynne, bo w momencie gdy teoretycznie powinno sie radosnie korzystac z dobrodziejstwa bezpiecznego seksu, ma sie na niego coraz mniejsza ochote (mowie z doswiadczenia :( Odpowiedz Link Zgłoś