mirekms Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 08:17 rysunek na Podwórku wstawiony bez wstępnych i ostatecznych konsultacji z kol.Almetyną (link) Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 09:09 Dzień dobry, Mirku Dziękuję za kalendarz. Podoba mi się motto na dzisiejszy dzień: „Pamiętaj, iż twoja własna determinacja, by osiągnąć sukces, liczy się bardziej, niż cokolwiek innego na świecie.” Abraham Lincoln Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 10:56 Cześć Dobrze, że już jest nowe CeWuPe. Niektórzy wolą krótsze wątki, więc zgodnie z naszą tradycją, jest nowe po przekroczeniu stu wpisów PS. Czytam artykuł i oczom nie wierzę - krawat można zawiązać na 177.147 sposobów (jak obliczyły komputery). Realnych jest 85. Ja natomiast wiążę na jeden sposób, nauczony tego sposobu przez ojca, i trzymam się tego. Tracę coś czy nie tracę, oto jest pytanie... wyborcza.pl/1,75476,15437385,Mezczyzno__czy_wiesz__ze_jest_177_147_sposobow_zawiazania.html Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 11:00 PS. Przy okazji pytanie do kobiety - Karen, kobiety potrafią same sobie zawiązać krawat? Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 11:17 Cześć, Hardy Nie mam ich w swojej garderobie, więc sobie nie wiążę, ale potrafię zawiązać krawat i to w taki trudny podwójny węzeł na swojej szyi I nauczył mnie tego także mój tato Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 20:02 O, brawo! Niektóre kobiety potrafią wiązać krawat, ale na czyjejś szyi. Na własnej jest zawsze trudniej Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 20:27 Na czyjejś szyi... nie potrafię, żeby było śmieszniej Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 10:58 Mirku, co do braku konsultacji z koleżanką Almetyną - to może być problem, jeżeli koleżanka... itd. Odpowiedz Link
illmatar02 Re: 12 lutego 2014,CWP 16.02.14, 12:13 mirekms napisał: > rysunek na Podwórku wstawiony bez wstępnych i ostatecznych konsultacji z h> ttp://almetyna.blox.pl/2014/02/Kulturalnik-priv.html > (link) Mirku, przecież coś z sieci można linkować jak się komu podoba. Na ogół są dwa powody. 1. Rzecz jest do dyskusji bo ohydna, lub kontrowersyjna. 2. Rzecz jest podana do wiadomości z powodu uznania. To ja wybieram to drugie. Czy o nas dobrze czy źle, to na ogół ważne że w ogóle. Odpowiedz Link
witekjs Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 16:00 Dzień Dobry Ciekaw jestem jaka jest Wasza opinia na temat red. Piotra Semki. Dzisiaj rano słyszałem go w audycji TOK FM i nie byłem w stanie słuchać tego jak się tam zachowywał i co mówił. Od wielu lat muszę, czasami gdzieś go słuchać lub oglądać i zastanawiam się dlaczego zapraszają go do radia i TV. Witek pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Semka Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 20:03 Nie słuchałem go, ale mam wyrobioną opinię, po wcześniejszych "wysłuchaniach". Opinia zła. Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 20:26 Dzień dobry,Witku Mam złą opinię o Semce i nie chcę się rozpisywać, bo musiałabym użyć kolokwialnego języka. Pozdrawiam Odpowiedz Link
witekjs Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 21:02 Kiedy słucham takich ludzi zastanawiam się kim są. W jego przypadku chyba trzeba myśleć o takiej osobowości, u człowieka ze środowiska, które rokowało chyba inne podejście do relacji międzyludzkich. Podobnie można było myśleć o prezesie Jarku. W naszym społeczeństwie istnieje niezwykłe, ogromne rozwarstwienie. Nie zdawaliśmy sobie tego sprawy. Pozdrawiam. Witek www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Piotr_Semka Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 21:47 Zdałam sobie z tego sprawę już dawno, a dokładnie w dniu, kiedy bracia Kaczyńscy spalili kukłę prezydenta Lecha Wałęsy. Od tamtego czasu jest niestety coraz gorzej. Odpowiedz Link
mirekms 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 22:29 Wyborcza do końca zwariowała z kodowaniem stron (link) warto przeczytać tekst red.Adama Szostkiewicza (link) Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 lutego 2014,CWP 12.02.14, 22:30 Mirek na dzień dobry wkleił rysunki Almetyny, a ja na dobranoc rysunki Mleczki na temat mentalności rydzykowej Dobrej nocy Wszystkim, a jutro trzymamy kciuki za udany bieg Justyny Kowalczyk i niech dopisze jej szczęście www.polityka.pl/galerie/1533955,24,rysuje-andrzej-mleczko-2013-r.read Odpowiedz Link
1agfa Re: 12 lutego 2014,CWP 13.02.14, 12:53 Dzień dobry Karen. Ja także to zdarzenie (publiczne i awanturnicze palenie kukły prezydenta Wałęsy) od dawna odbieram jako swoisty punkt odniesienia - cezurę, zdarzenie od którego zaczęła się degrengolada życia politycznego. Jątrzenie, dzielenie, psucie - oto autorzy chorobliwej złej gorączki, której nie pamiętam w swoim długim życiu, bo nawet w PRL aż takiego poziomu nienawiści między ludźmi nie było. Jak widać możliwe jest zarażenie tłumów przez garstkę nienawistników. Swego czasu sporo o tym pisywałem, w tym właśnie zdarzeniu na Placu Zamkowym upatrując początek. k.karen napisała: > Zdałam sobie z tego sprawę już dawno, a dokładnie w dniu, kiedy bracia Kaczyńsc > y spalili kukłę prezydenta Lecha Wałęsy. Od tamtego czasu jest niestety coraz > gorzej. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 lutego 2014,CWP 13.02.14, 17:00 Agfo, kiedy ludzie chorzy z nienawiści a żądni władzy, nie moga przedstawić pozytywnego programu, przedstawiają negatywny. Wskazują nie przyszłość, tylko przeszłość jako pozytyw i... wrogów. Wrogów przede wszystkim. Wtedy wszystko wydaje się łatwe dla wielu prostych ludzi - to wskazani wrogowie są "winni" biedzie, bezrobociu, zmianie obyczajów "na gorsze". Nie trzeba myśleć, życie jest proste - to wrogowie są winni. Odpowiedz Link
mirekms Re: 12 lutego 2014,CWP 13.02.14, 11:22 Witku to jest chyba jedna z najważniejszych spraw dobre,markowe stacje jak Tok.Fm czy RDC (innych nie znam, i chyba wiadomo dlaczego) zapraszają dziadostwo,a później wielkie oburzenie że nacjonalizm,faszyzm i inne paskudne rzeczy mam sposób,nie słucham live,tylko po jakimś czasie odsłuchuję,i sprawdzam co za milusiński gościł w programie kocham też jeszcze jednego dziada,a zwie się on Paweł Lisicki,też wyjątkowa kanalia na koniec,przecież ci ludzie są inteligentni i czy oni wierzą w to co mówią,czy tylko tak dla jaj,by ludzie wyszli z nerw i na ulice pozdrowienia Mirosław Odpowiedz Link
witekjs Re: 12 lutego 2014,CWP 13.02.14, 12:56 Wydaje mi się, że masz rację. Istnieje cała grupa polityków i dziennikarzy, którzy wypowiadają się publicznie w sposób wyzwalający agresję. Oni świadomie doprowadzają do nastrojów, które mogą wkrótce doprowadzić do tego, że ludzie wyjdą na ulice, lub będą czekali na taki sygnał ze strony prezesa i jemu podobnych. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 lutego 2014,CWP 13.02.14, 17:03 Mirku, część z tych ludzi jest fanatycznie ogarnięta nienawiścią (jak Macierewicz), ale część tylko cynicznie wykorzystuje "palenie kukieł" dla zdobycia władzy. Tu właśnie zaliczam Kaczyńskiego. Wystarczy przypomnieć sobie jego różne wypowiedzi przed kolejnymi wyborami... mówił wszystko, czasem nawet to, o co go nikt by nie podejrzewał, łagodził lub zaostrzał ton. Po co? Aby zdobyć dodatkowe głosy w wyborach. To naprawdę zimny cynik. Odpowiedz Link
1agfa Re: 12 lutego 2014,CWP 13.02.14, 13:10 Dzień dobry Witku. Musiałeś przegapić opis sytuacji, kiedy to jeden z Podwórkowiczów był zmuszony chronić swoje zeberki (papużki takie, wyjątkowej mądrości) przed owym redaktorem. Cierpiały biedne i ich zdrowie było zagrożone Jeśli o mnie chodzi, też czułem się zagrożony pod każdym względem. Na szczęście jestem szczęśliwym posiadaczem pilota, jak również mogę użyć przełącznika w radiu. Papużki były bezbronne! A dlaczego zapraszają? Myślę że redakcje uważają, że widzów/słuchaczy przyciągnie tzw. "draka". Stąd mamy wysyp rozmaitych indywiduów z życia politycznego, których nie chciałoby się ujrzeć nawet na ulicy. Ale...każda potwora znajdzie swego amatora. Jak to - z niesmakiem - możemy zaobserwować. Jednak jest wybór; właśnie używszy pilota/przełącznika, można się od takich indywiduów uwolnić - niestety tylko doraźnie. Bo oni dalej dotkliwie istnieją... Witek napisał: > Ciekaw jestem jaka jest Wasza opinia na temat red. Piotra Semki. > Dzisiaj rano słyszałem go w audycji TOK FM i nie byłem w stanie słuchać tego ja > k się tam zachowywał i co mówił. > Od wielu lat muszę, czasami gdzieś go słuchać lub oglądać i zastanawiam się dla > czego zapraszają go do radia i TV. pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Semka Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 lutego 2014,CWP 13.02.14, 17:06 Kwestia wyboru, Witku. Ja staram się słuchać również takich "których nie wiadomo po co do studia zaproszono". Z obrzydzeniem i niesmakiem, ale słucham. Z racji zainteresowań i częściowo zawodu, muszę wiedzieć, co w trawie piszczy i co kto powiedział. Nie zapominając, że mój Szef życzy sobie cyklicznych, rzetelnych informacji od Posłańca... Odpowiedz Link
hardy1 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 10:14 Dzień dobry Wszystkim Dyrektor GDDKiA Lech Widecki został odwołany przez premiera Tuska. Czy pracował dobrze (pilnując publicznych pieniędzy i nie zgadzając się na zmianę umów z firmami budującymi drogi, kiedy ceny materiałów budowlanych poszły w górę), czy też źle (przez to wiele firm budowlanych zbankrutowało) - nie wiem. Niektóre firmy sobie poradziły. Ot, to taka kwadratura koła. Ale za to płacimy ludziom na wysokich stanowiskach publicznych , aby myśleli. Ja nie mam zdania, za dużo jest "za" i "przeciw". Odpowiedz Link
mirekms Re: 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 10:45 Hardy,czy to nie jest piękne?cały naród buduje stolicę,to już było a teraz naród jest zajęty pomniejszymi urzędnikami państwowymi pa,pa wrócę o zmierzchu (link) Odpowiedz Link
k.karen Re: 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 10:49 Dzień dobry Hardy, Mirku i WKN Melduję się i lecę oglądać bieg Justyny Kowalczyk Miłego dnia i jak szczęście dopisze, to medalowego Odpowiedz Link
mirekms Re: 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 11:06 Karen,a z jakiej okazji te bieganie,to tak jak kolega Hardy ? chyba wrócę do aktywnej działalności na odcinku sportowym Odpowiedz Link
1agfa Re: 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 12:42 Cześć Mirku, cześć Przydałoby się, działalność sportowa krzepi, a Olimpiada działa zaraźliwie. To jak, poczynając od jednego przysiadu powracasz do sportu? Ja preferuję pompki i wspinaczkę drabinową. Nie mylić ze wspinaczką a'la kingsajz z figurą - to inny rodzaj wspinaczki. Wiosna idzie..., a z wiosną wszystko się ożywia, również chęci sportowe Mirek napisał: (...) > chyba wrócę do aktywnej działalności na odcinku sportowym Odpowiedz Link
1agfa Re: 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 13:55 Przepraszam, ale nie przywitałem Wszystkich, co niniejszym naprawiam: dzień dobry Wszystkim, Panie i Panowie niech mnie tłumaczy przejęcie, głębokie emocje, bo udziela się ta atmosfera święta Olimpiady. Perspektywa sukcesów, która - jak widać - jest potwiedzona super wynikami, których tak Polsce brakowało od lat angażuje bez reszty; miło jest móc być nareszcie dumnym z naszych sportowców. Żeby jeszcze dofinansowywać obficiej inne niż - (permanentnie lichy) futbol - dyscypliny sportu!! Ech wy, politycy... Odpowiedz Link
hardy1 Re: 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 17:19 Mirku, ja dzisiaj jak Ty - nie oglądałem bezpośrednio biegu Justyny Kowalczyk po złoto. Po prostu siedziałem sobie spokojnie w fotelu, zamknąłem oczy, wyciszyłem się. Żadnych nerwów, żadnych krzyków, żadnych emocji. Cudo! O złocie dowiedziałem się później. Można i tak? Można. Bierzcie przykład ze mnie. Kiedy szykują się emocje w sportowej walce o medale, kiedy buzują narodowe emocje, najlepiej usiąść w tym czasie na dentystycznym fotelu... Karen, Agfo - i po co Wam były te nerwy? PS. Agfo - bez dwóch zdań i całkowicie zgadzam się - idą ogromne pieniądze na słabiutką piłkę nożną, a na inne dyscypliny... nawet nie warto wspominać. Tyle, że jest to konsekwencją zainteresowania "mas ludzkich". Piłka nożna jest jednak najpopularniejsza. Osobiście cieszę się, że moja ukochana siatkówka stała się drugą narodową dyscypliną sportową. Nawet nie porównam kiboli do kibiców - oglądać siatkówkę chodzi się bezpiecznie, całymi rodzinami. A za kilka miesięcy mistrzostwa świata w Polsce Odpowiedz Link
mirekms Re: 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 19:19 hardy1 napisał: siedziałem sobie spokojnie w fotelu, zamknąłem oczy, wyciszyłem się Żadnych nerwów, żadnych krzyków, żadnych emocji -----------------------------------------------------------------------------------(m.podkreślenia)----- Hardy,na moje oko,tylko Ty i ja osiągniemy słuszny wiek a przez wrodzoną delikatność nie powiem co się stanie z naszym ukochanym Koleżeństwem z forum,i kto pierwszy pójdzie do piachu Odpowiedz Link
hardy1 Re: 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 19:38 Mirku, od ilu lat liczy się "słuszny wiek"? Żebym był przygotowany... Przez wrodzoną delikatność nie powiem, ze pierwsze do piachu w biegną dzieci. Z łopatkami i wiaderkami, lepić babki... Odpowiedz Link
mirekms 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 20:29 co ostatnio porabia Ojciec Założyciel Podwórka,kol.Uli? (link) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 22:37 Kurde, niedługo nie będzie wolno używać słowa "dziecko", aby nie być posądzonym Mirku, nie odpowiedziałeś na moje pytanie, o ten "słuszny wiek". "Słuszny wzrost", to mniej więcej wiem. To mnie więcej mój wzrost. A wiek? Odpowiedz Link
k.karen Re: 13 lutego 2014, CWP 13.02.14, 23:41 Chyba każdy sam wyznacza sobie ten "słuszny wiek", tak myślę Ale też jestem ciekawa, jakiego to "słusznego wieku" mam nie dożyć? Dobranoc Wszystkim Odpowiedz Link
mirekms Re: 13 lutego 2014, CWP 14.02.14, 02:44 Karen,może lekko obok tematu,Bóg daje człowiekowi jedno,drugie,trzecie,a czasami jeszcze kilka ostrzeżeń i już naszą sprawą jest co dalej,a recepta Hardego na długie życie jest dobra,szkoda życia dla wariatów,i tak mamy swoje troski dnia codziennego.Bawmy się,cieszmy się,a jak to łatwo powiedzieć,prawda? Jan Sebastian Bach gościł już w tym tygodniu na Podwórku? no to jeszcze raz (link) Odpowiedz Link
k.karen Re: 13 lutego 2014, CWP 14.02.14, 08:59 Mirku, żyję tak, żeby nie doszło do ostrzeżeń i na razie się trzymam Trudno jednak być obojętnym na otaczającą rzeczywistość, żyjemy w społeczności a nie na emigracji wewnętrznej. Najważniejszy jest dystans ale ze świadomością, że jak sobie pościelimy, tak się wyśpimy. Zrobiłam i nadal robię wszystko, żeby spać wygodnie i spokojnie Odpowiedz Link
1agfa Re: 13 lutego 2014, CWP 14.02.14, 19:41 mirekms napisał: > > Karen,może lekko obok tematu,Bóg > daje człowiekowi jedno,drugie,trzecie,a czasami jeszcze kilka ostrzeżeń > i już naszą sprawą jest co dalej,a recepta Hardego na długie życie > jest dobra,szkoda życia dla wariatów,i tak mamy swoje troski dnia > codziennego.Bawmy się,cieszmy się,a jak to łatwo powiedzieć,prawda? Łatwo. Łatwo jest powiedzieć, Mirku. A co, jeśli ostrzeżeń nie ma, tylko łup i po balu? Lepiej bez ostrzegania. "...niech żyje bal..." ... youtu.be/dCMkfroNlUU Odpowiedz Link
1agfa Re: 13 lutego 2014, CWP 14.02.14, 19:49 Dobrze, gdyby gościł jak najczęściej. Geniusz zapamiętały w tworzeniu - nigdy nie dość obcowania z dziełami kogoś tej miary. Takiej wielkości. Mirku (ups...prezesie), częstuj proszę Podwórko Bachem - i dziękuję. > Jan Sebastian Bach gościł już w tym tygodniu na Podwórku? > no to jeszcze raz > (link) Odpowiedz Link
1agfa Re: 13 lutego 2014, CWP 14.02.14, 20:07 PS. dzień - dwa być może nie przyjdę na Podwórko, ale to przecież nie nowina. Nie ma rady na łazików, zawsze dokądś zakręcone wichury ich niosą, a już szczególnie przedwiośniem, wraz z pierwszymi ptakami, które ponad dachami krzyczą... Do napisania, raczej rychłego jak wspomniałem. Komu nie odpowiedziałem - przepraszam - poprawię się, niech no tylko wrócę ! I pozdrowienia dla Wszystkich, Panie i Panowie. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 13 lutego 2014, CWP 14.02.14, 20:53 Trzymaj się , Agfo I niech Tobie Żuczki jak najczęściej na głowę wchodzą Odpowiedz Link
k.karen Re: 13 lutego 2014, CWP 14.02.14, 22:01 1agfa napisał: > PS. dzień - dwa być może nie przyjdę na Podwórko, ale to przecież nie nowina. N > ie ma rady na łazików, zawsze dokądś zakręcone wichury ich niosą, a już szczegó > lnie przedwiośniem, wraz z pierwszymi ptakami, które ponad dachami krzyczą... : Pozdrawiam Agfo i do rychłego zobaczenia Odpowiedz Link
k.karen Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 09:26 Proszę, przeczytajcie ten artykuł i wysłuchajcie wypowiedzi księdza Sowy w radiu TOK FM. www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,15445631,Oto__dewastujacy_raport__ONZ__Tak_Kosciol__zajmuje.html#MT Odpowiedz Link
witekjs Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 10:53 Mam nadzieję, że polskie ofiary kleru zaczną mówić, podobnie jak w USA i Irlandii, a hierarchia będzie musiała również płacić. Poza tym wszyscy dowiedzą się, że nie były to w Polsce sporadyczne wydarzenia... Odpowiedz Link
mirekms Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 11:35 następne bicie piany władza nie ma ochota i odwagi na prawne zmiany pozycji Kościoła katolickiego na terenie Polski i długo nie będzie miała,w obiorze społecznym wiara jest kojarzona z Kościołem tylko jednego i słusznego wyznania,27 kwietnia br. nastąpi narodowy orgazm,trzeba przeczekać ten trudny czas Odpowiedz Link
k.karen Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 12:13 To nie tak, Mirku. Co ma zrobić władza, a konkretnie organy ścigania - prokuratura, jeśli nie ma zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, a jeśli już nawet takie zawiadomienie trafi do prokuratury, to często jest wycofywane przez rodziców? A jeśli nie ma zawiadomienia, bo rodzice zgodzili się zamknąć usta pod presją kurii i wypłaconej drobnej kwocie pieniężnej? Co ma do tego konkordat i data 27 kwietnia? Odpowiedz Link
mirekms Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 12:24 dobry pan prokurator z urzędu wszczyna procedurę karną art.196 Kodeksu karnego (uczucia) i tutaj nie trzeba składać powiadomienia,a już z okazji molestowania tak,mała subtelna różnica cdn. Odpowiedz Link
k.karen Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 12:30 Mirek! Ale my rozmawiamy o przestępstwie pedofilii (art.197kk) a nie o obrazie uczuć religijnych (art. 196) A prokuratura wszczyna postępowanie z urzędu też na postawie jakichś przesłanek, a nie z sufitu. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 21:29 I Karen, i Mirek macie po części rację. Bez zgłoszenia przestępstwa do prokuratury, przez rodziców wykorzystanego seksualnie dziecka, trudno rozpocząć dochodzenie. Z drugiej strony, "obchody" nowego uświęcania JP2 znowu spowodują orgazm wśród części Polaków i łatwiejszy nacisk na rodziców przez proboszcza czy biskupa, aby "nie zgłaszać tego, bo to szkodzi kościołowi". Oczywiście inaczej będzie nazwane - że święto, że JP2, że to, że tamto. Ale już napisałem poniżej, to potrwa jeszcze kilka lat. Nawet prawicowe rządy długo nie będą mogły iść w sprawie tych przestępstw pod rękę z klerem w Polsce. Odpowiedz Link
k.karen Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 21:57 A mógłbyś uzasadnić, dlaczego mam po części rację? Z czym się nie zgadzasz? Nie rozumiem tego, co to znaczy "naciski na rodziców"? Gdyby taka sytuacja dotyczyła Twojego dziecka, to (już nie mówię o Tobie, bo wiem jaka byłaby reakcja) ktoś z wierzących członków Twojej rodziny dałby sobie zamknąć usta? Tego nie rozumiem, jak można być pobłażliwym na taki czyn, jak mogą zrobić to rodzice własnemu dziecku? W imię czego? Kilku par butów? To jest pierwszy problem do rozwiązania, jak zmienić mentalność tych rodziców? Nie ma zawiadomienia o przestępstwie, nie ma ścigania, a z urzędu to bardzo trudno, jeśli nie w ogóle, jest w tych sprawach udowodnić takiemu księżowskiemu bydlakowi pedofilię. Fakt, trudne środowisko, bo jak pisałam wyżej, dotyczy przede wszystkim środowisk biednych, prostych i wielodzietnych. A w kościele, jak widać, mentalności tych ludzi się nie zmieni. Ale w takim razie co? Czekać na "łaskawość kościoła"? Nie mówić o tym głośno? Komisja ONZ nie czeka, to pierwszy konkretny krok, ale muszą iść za tym następne. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 22:34 Napisałem "macie po części rację". Karen, o ile się nie mylę (musiałbym sprawdzić), po zgłoszeniu przez rodziców przestępstwa pedofilii wobec ich dziecka do prokuratury, nie mogą już później rodzice wycofać tego zgłoszenia. Jest to już wtedy dochodzenie prowadzone z urzędu. Na swoje drugie pytanie "co to znaczy 'naciski na rodziców' "? - już sama odpowiedziałaś. Tak, dotyczy to biednych środowisk, a zwłaszcza mniejszych wsi na głębokiej prowincji. Niestety, ale to prawda - tam ksiądz często jest poza wszelką krytyką. Sama przecież pamiętasz te sprawy pedofilów-księży, zwłaszcza ze wsi w południowo-wschodniej Polsce, gdzie mieszkańcy bronili proboszcza, a naciskali na rodziców dziecka, aby wycofali oskarżenie. Bardzo dobrze, że wreszcie zaczyna się o tym głośno mówić i pisać. PS. Muszę sprawdzić, czy po zgłoszeniu przestępstwa pedofilii, jest to już ścigane z urzędu, bez możliwości wycofania zgłoszenia przez rodziców. Odpowiedz Link
k.karen Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 22:52 Tu ma zastosowanie art. 12 §3, ale masz rację, była niedawno jakaś nowelizacja i chyba teraz ma wejść w życie. Też nie jestem na 100% pewna. W tym co niżej wklejam brakuje mi wersu o przypadku z art.197, jako wyjątku wykluczającego wycofanie zgłoszenia. To nie jest jasne. Art.12.§1.W sprawach o przestępstwa ścigane na wniosek postępowanie z chwilą złożenia wniosku toczy się z urzędu. Organ ścigania poucza osobę uprawnioną do złożenia wniosku o przysługującym jej uprawnieniu. §2.W razie złożenia wniosku o ściganie niektórych tylko sprawców obowiązek ścigania obejmuje również inne osoby, których czyny pozostają w ścisłym związku z czynem osoby wskazanej we wniosku, o czym należy uprzedzić składającego wniosek. Przepisu tego nie stosuje się do najbliższych osoby składającej wniosek. §3.Wniosek może być cofnięty w postępowaniu przygotowawczym za zgodą prokuratora, a w postępowaniu sądowym za zgodą sądu - do rozpoczęcia przewodu sądowego na pierwszej rozprawie głównej. Ponowne złożenie wniosku jest niedopuszczalne. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 23:04 Karen, z tego co podałaś, a zwłaszcza wytłuściłaś, jest to już ścigane z urzędu. "Z urzędu" może umorzyć tylko prokurator lub właśnie sąd, a nie osoba zgłaszająca przestępstwo - tak to rozumiem. Mimo wszystko sprawdzę. Odpowiedz Link
k.karen Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 23:21 Znalazłam tę nowelizację jeszcze senacką (strona 2). Ale gdzieś już widziałam, że prezydent to podpisał i teraz wchodzi w życie, a więc nasi parlamentarzyści zrobili w tej sprawie coś dobrego. www.senat.gov.pl/gfx/senat/pl/senatekspertyzy/1550/plik/359.pdf Odpowiedz Link
hardy1 Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 23:38 Język ściśle specjalistyczny, prawny. Dużo o wprowadzanych zmianach, w jaki sposób przesłuchiwać nieletniego świadka - ofiarę przestępstwa, a mało o "ściganiu z urzędu". Do tego nie jest to już końcowa ustawa. Dowiem się przy okazji, co się zmieniło w tej sprawie. Na mnie już dzisiaj czas, dobranoc Karen i WKZ Odpowiedz Link
k.karen Re: Jeszcze o raporcie ONZ 15.02.14, 00:40 Napisałam, że ten materiał, to nie jest ustawa. Ale znalazłam i ustawa już obowiązuje, jako że ogłoszoną ją 13 czerwca 2013 i weszła w życie w grudniu. orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/532_u.htm USTAWA z dnia 13 czerwca 2013 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz ustawy – Kodeks postępowania karnego[1]) Art. 1. W ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.[2])) uchyla się art. 205. Art. 2. W ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks postępowania karnego (Dz. U. Nr 89, poz. 555, z późn. zm.[3])) wprowadza się następujące zmiany: 1) w art. 12 § 3 otrzymuje brzmienie: „§ 3. Wniosek może być cofnięty w postępowaniu przygotowawczym za zgodą prokuratora, a w postępowaniu sądowym za zgodą sądu – do rozpoczęcia przewodu sądowego na pierwszej rozprawie głównej. Ponowne złożenie wniosku jest niedopuszczalne.”; Odpowiedz Link
k.karen Re: Jeszcze o raporcie ONZ 15.02.14, 00:41 Na dzisiaj wystarczy tych prawniczych zawiłości. Dobranoc, Hardy, dobranoc Wszystkim Odpowiedz Link
hardy1 Re: Jeszcze o raporcie ONZ 15.02.14, 10:48 A więc - przestępstwo pedofilii jest, po zgłoszeniu do organów prawa, ścigane z urzędu. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link
k.karen Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 11:39 To jest ten wielki problem! Księża pedofile nie wybierają przypadkowo swoich ofiar. Najczęściej są to dzieci z prostych, biednych i wielodzietnych rodzin. Jeśli dziecko poskarży się rodzicom i ci zgłoszą ten fakt proboszczowi albo w kurii, to straszy się ich ekskomuniką i zamyka usta pieniędzmi, ewentualnie przenoszą tylko księżowskiego bydlaka do innej parafii (jeśli jest więcej takich przypadków). Rodzice przyjmują pieniądze, bo mogą za to kupić dzieciom chleb i buty do szkoły, a co mają zrobić skrzywdzone dzieci? Milczą, dopóki nie staną się dorosłymi ludźmi, a często żyją z tą podwójną traumą (podwójną, bo także z powodu niewłaściwej postawy rodziców) do końca życia. Nie wiem, jakim trzeba być zakłamanym i prymitywnym człowiekiem, żeby nie zrozumieć i nie popierać tej deklaracji ONZ?! Odpowiedz Link
hardy1 Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 20:43 Cześć wieczornie Dużo żeście nie narozmawiali, muszę poczytać Odpowiedz Link
hardy1 Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 21:17 Karen, przeczytałem ten artykuł o kryciu pedofilów-duchownych przez hierarchie kościelne i Watykan. Skandal. Watykan nie chce ujawniać dokumentów, dalej kryje pedofilów, mimo że jest sygnatariuszem dokumentu ONZ o obowiązku ujawniania i współpracy z organami ścigania. Może łaskawie odpowie, jak poprzednio, za 14. lat. oczywiście w poprzednim stylu - że księży obowiązuje tajemnica milczenia. I to oświadczenie rzecznika polskiego episkopatu, księdza Klocha, że "polski Kościół nie zbiera informacji od biskupów na ten temat ze względu na dobro ofiar". Tłumacząc na polski - będziemy chronić i nie będziemy ujawniać pedofilów wśród duchownych, ze względu na dobro kościoła". Niech tak robią dalej. To "dobro kościoła" będzie się powoli kończyło. Obudzą się z ręką w nocniku, za kilka lat. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Jeszcze o raporcie ONZ 14.02.14, 21:23 PS. Ksiądz Sowa, jak zwykle, wypowiada się porządnie, ma normalne, ludzkie spojrzenie. Niestety, jest jednym z bardzo niewielu duchownych, którzy chcą walczyć z nakazem milczenia w kościele i ukrywaniem przestępców. Jak sam powiedział, jest według większości księży tym, co "kala własne gniazdo". Odpowiedz Link
witekjs Jeszcze o raporcie ONZ- PEDOFILIA W KOŚCIELE 15.02.14, 10:49 "Próbowałem pozwać papieża". Jak Irlandia zmagała się z problemem pedofilii w Kościele - W 2002 r. zabiegałem o wszczęcie pierwszego państwowego śledztwa. Słyszałem: konstytucja na to nie pozwala. Ale się udało. I zaostrzono prawo, chroniąc dzieci - mówi w TOK FM Colm O'Gorman, jeden z pierwszych Irlandczyków, który publicznie opowiedział o molestowaniu przez księdza. W sądzie wywalczył odszkodowanie od Kościoła w wysokości 300 tys. euro. W Australii wszczęto ogólnokrajowe śledztwo ws. molestowania seksualnego dzieci w kościołach, szkołach i wielu innych placówkach. Specjalna komisja ma m.in. zbadać zarzuty, że Kościół katolicki ukrywał dowody i chronił podejrzanych księży. Przyjrzeliśmy się, jak z systemowym problemem ukrywania zjawiska pedofilii na gruncie Kościoła katolickiego poradziły sobie kraje najbardziej nim dotknięte - Irlandia i USA. Skali zjawiska w tych państwach nie można porównywać z Polską. Jeśli chodzi o nasz kraj, nie ma żadnych wiarygodnych danych pokazujących, jak duży jest to problem - władze polskiego Kościoła nie podają żadnych informacji na ten temat./.../ www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,13673943,_Probowalem_pozwac_papieza___Jak_Irlandia_zmagala.html "Mówiono, że jesteśmy antychrystami, zdrajcami" - zdradza szefowa największej organizacji zrzeszającej ofiary księży pedofilów w USA Jak z problemem pedofilii w Kościele poradziły sobie USA? - Zaczęło się w 2002 roku. Wtedy "Boston Globe" otrzymał pozwolenie na odtajnienie wielu dokumentów. W ciągu roku opisali kilkaset spraw. Ofiary nabrały odwagi, poszły do sądów. Niemal każda parafia odkrywała, że co najmniej jeden ksiądz był oskarżony - opowiada w TOK FM Barbara Blaine, szefowa pierwszej amerykańskiej organizacji zrzeszającej ofiary księży SNAP. Przyjrzeliśmy się, jak z systemowym problemem ukrywania zjawiska pedofilii na gruncie Kościoła katolickiego poradziły sobie kraje najbardziej nim dotknięte - Irlandia i USA. Skali zjawiska w tych państwach nie można porównywać z Polską. Jeśli chodzi o nasz kraj, nie ma żadnych wiarygodnych danych pokazujących, jak duży jest to problem - władze polskiego Kościoła nie podają żadnych informacji na ten temat. Amerykańska SNAP (Survivors Network of those Abused by Priest) jest jedną z największych organizacji zrzeszających ofiary księży pedofilów na świecie. Należą do niej także Polacy. Jej założycielka i szefowa Barbara Blaine także była molestowana przez księdza./.../ www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,13680457,_Mowiono__ze_jestesmy_antychrystami__zdrajcami___.html Pedofilia w polskim Kościele. Prezes Ruchu Ofiar Księży: Dla nas, ofiar to nigdy się nie przedawnia [wywiad] Ksiądz żąda od 9-latka, by przysiągł na ojca i matkę, że nie powie nikomu o tym, co zaszło. Przekonuje, że jeżeli komuś to zdradzi, złamie tajemnicę spowiedzi i popełni śmiertelnych grzech. Bóg ukarze go za to tak mocno, że nawet jego rodzice mogą umrzeć. Jakim trzeba być skur****em…, by mówić coś takiego – to jedna z wielu historii pedofilii w polskim Kościele, z którą walczy Ruch Ofiar Księży. Jego fundator Wincenty Szymański, który sam był w dzieciństwie molestowany przez księdza, opowiada nam swoją historię oraz wyjaśnia, jak walczyć z tym procederem. Pięć lat temu postanowiłem coś z tym zrobić. Przychodzi w życiu taki czas, kiedy człowiek przekroczy 50-kę i odchowa dzieci, wtedy zaczyna dostrzegać, że pewne rzeczy są ważne, inne już mniej. Dla mnie nie było już istotne, co inni o mnie pomyślą. Zrobiłem to, co uważałem za słuszne, a nie to, czego ktoś ode mnie oczekiwał. Ruch Ofiar Księży powstał spontanicznie, to było dla mnie wielkie przeżycie. Musiałem wyjść ze swoją historią na świat i powiedzieć: "Ja Wincenty Szymański oskarżam takiego a takiego księdza". Zgodnie z prawem kanadyjskim nie mogłem tego zrobić w inny sposób np. anonimowo. Bałem się, jaka będzie reakcja moich bliskich, mam żonę, dwójkę dzieci, masę znajomych... Jaka była? Pozytywna./.../ natemat.pl/49759,pedofilia-w-polskim-kosciele-prezes-ruchu-ofiar-ksiezy-dla-nas-ofiar-to-nigdy-sie-nie-przedawnia-wywiad Ofiary księży pedofilów razem Powstaje fundacja skupiająca ofiary pedofilii w Kościele. Czy Episkopat będzie chciał z nią rozmawiać? - Chcemy zebrać się razem, bo dzięki temu mamy większą moc, stajemy się bardziej słyszalni. Bo zbyt często zarzuca się ofiarom księży pedofilów, że są anonimowe, nie traktuje się ich poważnie - mówi Marek, jeden z założycieli fundacji. Chce zachować anonimowość. O fundacji pierwsze poinformowało Radio TOK FM. "Gazeta" dowiedziała się, jak może brzmieć jej nazwa, jeszcze robocza: "Nie lękajcie się". To nawiązanie do słynnych słów Jana Pawła II. Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,13751786,Ofiary_ksiezy_pedofilow_razem.html#ixzz2tNmlytce Przestępstwa seksualne w Kościele katolickim pl.wikipedia.org/wiki/Przest%C4%99pstwa_seksualne_w_Ko%C5%9Bciele_katolickim Super Express» Tagi KSIĄDZ PEDOFIL www.se.pl/ksiadz-pedofil,65589/ Odpowiedz Link
hardy1 Re: Jeszcze o raporcie ONZ- PEDOFILIA W KOŚCIELE 15.02.14, 10:55 Cytuję: "Niemal każda parafia odkrywała, że co najmniej jeden ksiądz był oskarżony - opowiada w TOK FM Barbara Blaine, szefowa pierwszej amerykańskiej organizacji zrzeszającej ofiary księży SNAP". Możemy sobie wyobrazić skalę tych przestępstw w polskim kościele. Nie jest inny. Episkopat ciągle chroni księży-pedofilów, nie ujawnia, nie zgłasza do organów ścigania. Ale stara zasada mówi - im później rozpoczniesz walkę z rakiem, tym gorzej dla ciebie. Odpowiedz Link
witekjs Re: Jeszcze o raporcie ONZ- PEDOFILIA W KOŚCIELE 15.02.14, 11:42 Powyżej Karen podała link do istotnych zmian prawnych związanych także z pedofilią. www.senat.gov.pl/gfx/senat/pl/senatekspertyzy/1550/plik/359.pdf Odpowiedz Link
k.karen 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 09:50 Dzień dobry WKN Zapowiada się dzisiaj dzień z emocjami sportowymi. Za godzinę pobiegnie nasza sztafeta narciarska z Justyną Kowalczyk, a wieczorem skoki. Mam nadzieję, że będziemy świętować Pogoda wiosenna, to warto między oglądaniem naszych zawodników i obowiązkami w domu, wybrać się choćby na krótki spacer. Może gdzieś tam są już zwiastuny wiosny? Miłego dnia i do napisania... Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 10:42 Dzień dobry Karen i WKN Tak, dzisiaj wielkie emocje sportowe. Nie tylko z udziałem Polaków (chociażby wielki mecz w hokeja Rosja - USA. U Rosjan to najważniejsze wydarzenie)... muszę dobrze główkować, aby połączyć to z innymi planami. Ale od tego jest głowa Odpowiedz Link
hardy1 Innowacyjność w Polsce? Jak najbardziej. 15.02.14, 10:45 Ciągle narzekamy na życie w Polsce, na polityków, na zarobki, na zacofaną mentalność. I są niestety do tego podstawy. Są jednak i promyki. Takie choćby jak w wynalazkach i powstawaniu nowych, młodych firm innowacyjnych. O niektórych możecie przeczytać: tech.wp.pl/gid,16399679,img,16399731,title,Najbardziej-obiecujace-polskie-startupy,galeria.html?ticaid=112353&_ticrsn=5 Coś się powoli zmienia? Nie kończymy już tylko na wynalazkach, ale i wdrażamy je do produkcji w Polsce? Zaczynamy sprzedawać nie tylko polską myśl, ale i nowoczesne produkty? Oby. Przekonamy się za kolejne kilka lat. Odpowiedz Link
k.karen Re: Innowacyjność w Polsce? Jak najbardziej. 15.02.14, 21:47 hardy1 napisał: > Ciągle narzekamy na życie w Polsce, na polityków, na zarobki, na zacofaną menta > lność. I są niestety do tego podstawy. Trochę pozwolę sobie poprawić Ciągle narzeka się, a nie my narzekamy. To co trzeba skrytykować, to krytykujemy, ale potrafimy także chwalić to co dobre. A te wiadomości o młodych polskich wynalazcach są bardzo budujące Odpowiedz Link
hardy1 Re: Innowacyjność w Polsce? Jak najbardziej. 15.02.14, 22:17 Poprawka... przyjęta Odpowiedz Link
mirekms Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 11:36 ukłony dla Koleżeństwa Agfo,na forum działasz jak balsam,nie znamy się,a zarazem mam wrażenie,o wspólnie zjedzonej beczki soli,do wątku o bólu bytu na tym bożym świecie warto jeszcze wrócić Kare,Witku,Hardy szum medialny,czyli odwrócenie uwagi dla Kościoła w Polsce to okazja by przykryć najważniejszą sprawę,sprawę olbrzymiego majątku przejętego do społeczeństwa,kościoły mogą być pusty,a kadry muszą żyć na odpowiednio wysokim poziomie materialnym przez najbliższe dziesiątki lat,i ciut więcej całkowita cisza,ale to pozorna cisza,teraz to muszą wszystko prawnie ładnie zaklepać i to teraz robią przy boskiej pomocy najważniejszych urzędników państwowych to tyle na temat pedofilii,i jeszcze jedna sprawa, kto ma płacić odszkodowania + koszty leczenia dla ofiar,czy wzorem USA Kościół kat.? lub jak chcą biskupi na teranie Polski osoba zainteresowana,i o to idzie cała sprawa,kasa,kasa drogi Misiu Odpowiedz Link
witekjs Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 12:03 Dzień Dobry Mirku. Zaskoczony jestem Twoim stosunkiem do pedofilii w Kościele i reakcji na to, powoli uświadamiającego sobie tragizm sytuacji społeczeństwa. Dziwne jest traktowanie tego, jako zabiegania o kasę... Witek Odpowiedz Link
mirekms Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 12:05 Witku źle rozumiesz moje pisanie,lub jestem (za)mało komunikatywny Odpowiedz Link
mirekms Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 12:17 Witku było in vitro,i czy prezydent Komorowski może spożyć opłatek w przybytku (sakralnym) cała Polska prawie przez rok miała,temat,na razie cisza w sprawie spożycia i ponownie do pieca dowalili,gnder,i podobna bajka,dyska wre,bo ma wrzeć Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 17:52 Mirku, próbujesz zasugerować, że hierarchia krk chce dyskusją o pedofilach w kościele przysłonić grabież naszego majątku przez tenże kościół w Polsce? Nie, oni chcą wszystko przykryć. Przykrywają genderem. Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 21:50 Też mam pytanie do Mirka, bo zupełnie nie rozumiem jego podtekstów. Zrozumiałam tyle, że Komisja ONZ nie powinna wysyłać tej deklaracji do Watykanu, bo będzie kanonizacja JPII i przykryje skandal pedofilii Odpowiedz Link
mirekms Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 22:06 Karen,krótko na temat Jana Pawła II co innego miałem na myśli,jeszcze nie czas by głośno oceniać jego pontyfikat 27 lat,i tam są dobre,złe jak i bardzo złe strony inaczej prawica (narodowa) zawłaszczy sobie jego osobę,święto osobę,a cała sprawa w wymiarze politycznym nie polega na wymianie argumentów, tylko symboli,grze na uczuciach to gwoli uściślenia mojego wcześniejszego wpisu w prasie polskiej nie ma nawet przedruków co na jego temat piszą na zachód od Odry i dalej,jak święty to święty Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 22:15 Mirku, znam te opinie Ale nie widzę związku kanonizacji JPII z tematem, a konkretnie deklaracją ONZ, która została wystosowana do państwa Watykan, które obowiązują różne konwencje, w tym szereg onzetowskich i nie będzie ich podpisywał, odpowiadał na nie JPII, tylko papież Franciszek. Odpowiedz Link
mirekms Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 22:24 Jazusmaria w dokumencie ONZ nie ma tylko o pedofilii tam jest inny ciekawy zapis,o obowiązkach rodzicielskich duchowieństwa katolickiego wobec swoich dzieci Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 22:16 To mamy w tej sprawie różne zdanie, Mirku. Uważam, że krk chce wszystko przykryć. Hierarchia to purpuraci w większości wychowani w religii parafialnej. Dla nich "duchowny to świętość", poza wszelkimi podejrzeniami, niepodlegający prawu. Próbują wszystkie swoje brudy ukrywać. Nie mogą się przyzwyczaić, że i w Polsce powoli się zmienia. Z tym, że dla nich najważniejsze jest zatrzymanie zagrabionego majątku, tu w pełni zgoda. Odpowiedz Link
mirekms Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 12:03 ten tekst na forum już był ? (link) "(ONZ) punktuję Stolicę Apostolską na wielu polach m.in. w kwestii dostosowania prawa kanonicznego do(...)" na miły Bóg,co ma ONZ do prawa kanonicznego? co ich to obchodzi Odpowiedz Link
witekjs Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 12:58 Dziękuję za ten link, który przegapiłem. Zadziwiony jestem Twoja reakcją... www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,15445631.html Odpowiedz Link
mirekms Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 13:53 Witku,jak bym Ciebie nie znał i wiem,że tak nie jest to miałbyś + za dezinformację dużo,jeszcze więcej,więcej i tak często powoływane przez Ciebie społeczeństwo dostanie ruchów wymiotnych,i już na wszystko się zgodzi, aby tylko dali święty spokój Odpowiedz Link
witekjs Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 16:29 Proboszcz podczas mszy św. uderzył dziecko w twarz? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15436589,Proboszcz_podczas_mszy_sw__uderzyl_dziecko_w_twarz_.html?lokale=lodz#BoxWiadTxt Odpowiedz Link
mirekms Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 16:42 "proszę Wysokiego Sądu,maż mnie bije,a zasłużyła pani?" ----------------------- PS. nie żart ta wymian słów miała miejsce Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 lutego 2014,CWP 15.02.14, 17:20 Hardy, Witku, Mirku, dużo napisaliście, ale włączę się do dyskusji wieczorem, już po tych wszystkich emocjach sportowych Odpowiedz Link
witekjs 15 02 2014-Blechacz laureatem Gilmore Artist Award 15.02.14, 17:36 Zachwycił "emocjonalną wyobraźnią". Blechacz z prestiżową Gilmore Artist Award Polski pianista Rafał Blechacz został laureatem Gilmore Artist Award, nagrody przyznawanej co cztery lata za wyjątkowy kunszt artystyczny. Blechacz, który został wybrany spośród ponad 100 kandydatów, otrzyma 300 tys. dol. Przyznawana co cztery lata Gilmore Artist Award jest jednym z najbardziej cenionych wyróżnień w świecie muzycznym, z którym łączy się nagroda pieniężna w wysokości 300 tysięcy dolarów. O przyznaniu nagrody Blechacz dowiedział się w tajemnicy pół roku temu. Podczas uroczystości w środę wieczorem na Manhattanie artysta, chwalony przez jurorów za swój kunszt artystyczny, wystąpił z recitalem. - Jest to dla mnie swoiste potwierdzenie dorobku trzech ostatnich lat. Jak się później dowiedziałem, międzynarodowe jury Gilmore zaczęło mnie "podsłuchiwać", jeździć na moje koncerty, oceniając przebieg całej mojej kariery. Brało też pod uwagę moje dokonania fonograficzne. Jest to dowód, że to, co robię na co dzień, podąża w bardzo dobrym kierunku - powiedział po występie pianista./.../ www.tvn24.pl/kultura-styl,8/zachwycil-emocjonalna-wyobraznia-blechacz-z-prestizowa-gilmore-artist-award,385809.html Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 02 2014-Blechacz laureatem Gilmore Artist 15.02.14, 21:58 To wspaniała wiadomość, Witku Wielkie brawa dla naszego pianisty, Rafała Blechacza! Dzisiaj jest Dzień Mistrzów! I niech nam tu zagra i to Poloneza Heroicznego As-dur op.53 Chopina, bo przecież mamy taki wspaniały dzień Heroic polonaise Rafal Blechacz Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 02 2014-Blechacz laureatem Gilmore Artist 15.02.14, 22:10 O, to naprawdę wspaniała wiadomość W sporcie triumfy, w kulturze również... naprawdę możemy się dzisiaj cieszyć Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 02 2014-Blechacz laureatem Gilmore Artist 15.02.14, 22:25 Ech, zwariowany to był dzień. Zmęczyły mnie te emocje, radość nieopisana a do tego przecież obowiązki domowe. Ale tak zaplanowałam dzień, że nawet udało mi się trochę potrenować, krótko ale za to bardzo intensywnie Uciekam już odpocząć. Dobranoc, moi drodzy i niech nam się przyśnią następne medale! Jeszcze Rafał Blechacz i jeszcze raz Polonez, teraz - A-flat major Rafal Blechacz: Polonaise No.3 in A Major (Op.40 No.1) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 02 2014-Blechacz laureatem Gilmore Artist 15.02.14, 23:45 Na mnie też już czas, nawet zdążyłem małą awarię hydrauliczną w domu jeszcze naprawić... dobranoc Wszystkim. To był piękny, radosny dzień )) Odpowiedz Link
mirekms 15 02 2014 16.02.14, 03:24 w moich wpisach o Kościele chciałem tylko podkreślić sezonowość tematów,jak magik z kapelusza wyciąga się co jakiś czas nowego królika,publika jest zachwycona w tym działaniu nie ma przypadkowości,i nie może być na koniec,jestem pod wrażeniem prasy regionalnej powiatowa,to nie jest właściwie już dziennikarstwo a ogłoszenia kurii i tego czy innego dekanatu cała władza w ręce rad parafialnych + dobrodziej Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 02 2014 16.02.14, 10:55 Mirku, są "sezonowe tematy". Jednak ujawnianie, wreszcie ujawnianie, skandali finansowych czy przestępstw w kościele, nie uważam za sezonowy temat. To początek lawiny. Nie da się już hierarchii długo to wyciszać. Im więcej będą próbować to ukrywać, tym więcej przegrają jako instytucja. Żeby było jasne - przestępstwa i skandale dotyczą wszystkich instytucji czy zawodów. Natomiast instytucjonalny kościół jest organizacją, która dotąd uważała, że wszystko można ukryć i chronić swoich przestępców, że ich prawo nie dotyczy. Są niedotykalni. I nagle okazuje się, że długo niedotykalni nie będą. Co do ogromnego publicznego majątku zagrabionego przestępczo przez kościół z pomocą Komisji Majątkowej, oraz że lokalna prasa jest słaba - tu się zgadzam. Chociaż widzę światełko - lokalne internetowe telewizje i media są ważnym czynnikiem aktywności mieszkańców; nie są podatni na wpływy lokalnego kleru czy lokalnej władzy. Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 02 2014 16.02.14, 11:04 Hardy, podpisuję się pod tym co napisałeś Ale jeszcze do Mirka: Nie zgadzam się, że deklaracja Komisji ONZ to temat sezonowy i przy okazji "bicie piany", to początek sprzeciwu świata na skandaliczne zachowanie hierarchii kościelnej. I jest nadzieja na porządki, świadczą o tym głosy mądrych księży, takich właśnie jak ks. Sowa. Jeszcze raz wkleję link do artykułu, od którego zaczęliśmy dyskusje i w którym jest także wypowiedź ks. Sowy: www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,15445631,Oto__dewastujacy_raport__ONZ__Tak_Kosciol__zajmuje.html#MT Odpowiedz Link
witekjs Re: 15 02 2014 16.02.14, 14:44 Dzień Dobry Karen i Hardy. Cieszę się, że tak jasno wypowiadacie się o tym jak ważne jest to, że nareszcie mówi się o nieuczciwości oraz kompromitującej postawie katolickiego kleru, wobec dzieci. Witek Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 02 2014 16.02.14, 19:31 Cześć Witku. Tak trzeba - jasno i wyraźnie. I nieważne, kogo lub jakiej grupy zawodowej dotyczy. Nikt nie jest ponad prawem. A krk dotąd chyba tak uważa, nie dostrzega zachodzących zmian w społeczeństwie, w świadomości i mentalności. Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 02 2014 16.02.14, 20:53 No dobrze, to o coś Was zapytam, ale najpierw opowiem, jak dostałam dzisiaj białej gorączki w kościele. Na końcu mszy ksiądz czytał ogłoszenia parafialne i zakończył słowami: - W przedsionku wyłożone są listy i każdy kto chce i sprzeciwia się prywatyzacji Lasów Państwowych, może podpisać. Zagotowało się we mnie, ale poszłam do "zbieraczy" głosów i pytam: Ja: - Proszę pana, kto chce prywatyzować Lasy Państwowe? Zbieracz głosów: - Nie wie pani? Platforma. Ja: - Bzdura! W ustawie nie ma słowa o prywatyzacji, tylko wpłacaniu do skarbu państwa dywidendy, czyli części zysków z działalności handlowej L.P. Głos kobiety z tłumu: - O, ta to pewnie od platformersów. Idź pani do tego ryżego złodzieja i z nim gadaj! ( a przed chwilą była u komunii ) Ja: - Proszę pani, gdyby była pani właścicielką piekarni, zatrudniała tam ludzi i piekarnia przynosiłaby zyski, to nie chciałaby pani korzystać z tych zysków?! A Lasy Państwowe, jak sama nazwa wskazuje, należą do nas wszystkich, więc dlaczego zyski z ich działalności nie mają wpływać do skarbu państwa? Głos mężczyzny z tłumu: Tak, tak! Szpakami karmiona, pewnie czyta te kłamstwa z tego szatańskiego internetu! Ja: - Szatańskiego internetu? ( zaśmiałam się na głos)To nasza parafia i nasz proboszcz też są szatańscy, bo mamy w internecie parafialną stronę, gdzie głownie pisze ksiądz proboszcz? Ale zabrałam się i poszłam do proboszcza zapytać, dlaczego pozwala na politykę w kościele, do tego opartą na ewidentnym kłamstwie? I co mi odpowiedział proboszcz: - Pani J., przecież pani wie, że mamy ostatnio problemy z finansami na remont, a do tego wydajemy codziennie obiady dla 160 najbiedniejszych, w tym też bezdomnych. Miasto finansuje nam tylko 40% tych posiłków i jest coraz gorzej ( ze względu na konieczny remont). No to poszedłem do miejskich Rajców z prośbą o zwiększenie dofinansowania, przynajmniej tych obiadów. Ale pani wie, że tam większość jest z PiS-u, to mi postawili warunek - będą listy ( o Lasach Państwowych) do podpisania w kościele, to będzie większe dofinansowanie. I co miałem zrobić?! A jak proszę parafian o większe datki na obiady, to krzyczą na mnie, że nie będą pijaków i degeneratów dokarmiać... To teraz Was zapytam, moi Drodzy, co zrobilibyście na miejscu proboszcza? Albo głodni biedni, w tym także bezdomne pijaczki, którzy trzeźwieją, żeby zjeść po ludzku choć jeden posiłek na dzień, albo niezrobiony konieczny remont, albo wystawienie list do podpisu? Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 02 2014 16.02.14, 22:43 Wpierw bym wysłał listy z pomocą o wsparcie w remoncie do firm prywatnych. Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 02 2014 16.02.14, 23:13 Tak zrobił. Na 20 firm odpowiedziały dwie i to tylko w niewielkim zakresie, a remont jest poważny. Odpowiedz Link