26.04.14, 18:14
Znalazłam w necie coś takiego:
"Fado się chłonie. Nieistotny jest język, przedziwny zresztą, chrupiący taki, z żadnym innym nieporównywalny, albo raczej z tyloma innymi, że nie sposób określić, któremu bliższy. Nieistotna muzyka. Nieistotny wykonawca. Fado jest tym wszystkim razem i niczym z tego jednocześnie. Jak ZEN. Jest energetyczną całością zmuszjącą do całkowitego oddania. Możesz go słuchać, jeśli potrafisz je chłonąć. Inaczej nie.
Takie rwanie duszy w muzyce mają jeszcze Rosjanie. Skąd się to wzięło akurat
w Portugalii? I tylko tam śpiewane? I jedynie po portugalsku, bo w innym języku to już nie fado?
Korzenie dalekie od Słowian, a dusza dokładnie ta sama. "

Dusza... nie wiem, co to, kto to... ale chyba ją mam...
Kocham muzykę, słucham jednak przede wszystkim tej klasycznej - nieagresywnej, kojącej, bliskiej nirwany.
I tej etno - kreteńskiej, celtyckiej, andyjskiej, arabskiej, andaluzyjskiej...
A teraz to fado...
Nie byłam w Portugalii, nie znam portugalskiego. W Brazylii też nie byłam i nie znam brazylijskiej odmiany portugalskiego.
Studia romanistyczne i średnia szkoła muzyczna nie wystarczają, by zrozumieć ducha fado, salsy, samby, capoeiry...
Rozumieć? Nie rozumiem. Czuć? Czuję.
Postanowiłam jednak zrozumieć. Nauczyć się portugalskiego.
Obserwuj wątek
    • kicho_nor Re: Fado 26.04.14, 21:44
      Sorel
      Ładne Ci Vi napisałaś, przyjął bym Cię do filharmonii ale nie mam

Myślisz, że Ci nie wypomną?
      • sorel.lina Re: Fado 26.04.14, 22:23
        kicho_nor napisał:

> Sorel
        > Ładne Ci Vi napisałaś, przyjął bym Cię do filharmonii ale nie mam
        >
        > Myślisz, że Ci nie wypomną?

Myślę, że i owszem.
        Ale nie martw się, że filharmonii nie masz - do filharmonii nie aspiruję. smile
        • k.karen Re: Fado 27.04.14, 20:24
          Sorellino, przecież wiesz, że muzyka to uniwersalny język świata. Jak czujesz, to i rozumiesz smile
          • sorel.lina Re: Fado 27.04.14, 20:36
            k.karen napisała:

> Sorellino, przecież wiesz, że muzyka to uniwersalny język świata. Jak czujesz,
            > to i rozumiesz smile

Chyba masz rację. Czasem wystarczy czuć. smile
            • k.karen Re: Fado 27.04.14, 20:45
              Nie, nie. Zawsze trzeba czuć smile Jak nie czujesz, to taka muzyka nie ma sensu, to będą tylko zwykłe nuty.
              • hardy1 Re: Fado 27.04.14, 20:49
                Nie znam się na muzyce, nie jestem melomanem. Trafiał jednak do mnie Wysocki... w jego wykonaniu i w wykonaniu rosyjskich studentów, przy ognisku... kiedyś, kiedyś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka