sorel.lina 18.12.14, 15:46 To jeszcze tylko kilka dni. Daję więc dowód odwagi i nowy wątek rozpoczynam. Adwent! Adwentu ostatnie 5 dni. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sorel.lina Re: CWP doświąteczny 18.12.14, 16:14 Poczekaj, bo jeszcze będziesz musiał powtórzyć! Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP doświąteczny 18.12.14, 16:55 ... a ja już też chciałem... to jednak się wstrzymam Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP doświąteczny 18.12.14, 17:19 Dzień-dobry wieczór Wszystkim Przed nami najciemniejsze, najkrótsze dni w roku - ten naprawdę najkrótszy będzie 21. grudnia. I od tej daty o odrobinę, o chwilę, ale jednak dłuższe i jaśniej stawać się będzie każdego dnia Przed kilkoma dniami wykluły się w poznańskim ZOO czarne łabędzie - to piękne ptaki, nieco mniejsze od polskich, z krwisto czerwonymi dziobami. Wykluły się, bo dla tych łabędzi wiosna trwa w pełni (i nic to, że do zimnego kraju "do góry nogami leżącego" wypadło im zawitać). Pozostały Australijczykami na obczyźnie Od 21. grudnia nam także będzie łatwiej wiosny wyglądać... Na życzenia przyjdzie czas. Już wkrótce ( przygotowania świąteczne w toku, ale spokojnie) sorel.lina napisała: > Poczekaj, bo jeszcze będziesz musiał powtórzyć! Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP doświąteczny 18.12.14, 18:06 Gdzie te czarne łabędzie?! Nie dowidzę, czy co? Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP doświąteczny 18.12.14, 18:58 poznan.naszemiasto.pl/artykul/zoo-poznan-w-starym-zoo-wykluly-sie-czarne-labedzie-zdjecia,2667710,artgal,t,id,tm.html Opisałem łabędzie, zapomniałem wkleić link. hardy1 napisał: > Gdzie te czarne łabędzie?! Nie dowidzę, czy co? Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP doświąteczny 20.12.14, 14:10 Piękne łabędzie Pierwszy raz je widzę, mają naprawdę aż aksamitne czarne ubarwienie Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 20.12.14, 19:39 hardy1 napisał: > Piękne łabędzie Pierwszy raz je widzę, mają naprawdę aż aksamitne czarne uba > rwienie A propos zmieniających się kolorów żyjątek, to przypomniał mi się stary żart, ale o kolorach roślin. - Mamusiu, co to za roślinka? - Czarna jagoda. - A dlaczego jest czerwona? - Bo jest jeszcze zielona... Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP doświąteczny 18.12.14, 17:58 Moto Trip HD GoPro - Col de la Faucille Pogranicze Szwajcarii i Francji. Północne odgałęzienie Alp - Jura. Piękne góry. Droga prowadząca tuż nad przepaściami, w sam raz do przejażdżki dla rozrywki W oczekiwaniu. Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 18.12.14, 22:14 Dobry wieczór, Wszystkim Brawo Sorellino za odwagę Dziękuję Agfo za czarne, ale jeszcze całkiem szare, łabądki. Śliczne Za filmik z Alp, także. Przypomina mi trochę wjazd i zjazd na Kapelę w Karkonoszach, ale ten alpejski jest dużo trudniejszy i dłuższy, chociaż "agrafki" identyczne. Fajnie było się tak wirtualnie przejechać Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP doświąteczny 18.12.14, 23:07 Dobranoc, Karen - dobrej, spokojnej nocy Wszystkim Odpowiedz Link
k.karen 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 08:46 Coraz bliżej święta... Dzień dobry WKN Zapowiada się ładny dzień. Trochę na przekór, bo obowiązki zatrzymują w domu, a tu słońce zaprasza do wyjścia w plener. Jednak nie narzekam, to miłe obowiązki. Wszystkim miłego dnia... Secret Garden - Gates Of Dawn Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 08:55 dziendoberek! Jutro najkrotszy dzien w roku! A potem juz z gorki..... Odpowiedz Link
k.karen Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 08:58 Cześć, Zorro Tak jest, mam zamiar zbierać od jutra te minuty, byle do wiosny Odpowiedz Link
1agfa Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 09:05 Dzień dobry Wszystkim świtem najbledszym, niedospanym, kiedy to ledwie bialą nić od czarnej odróżnić można (klasyk) W kominie niech będzie zapisane złotymi zgłoskami, że o takiej porze (nieludzkiej zwaną) niniejszym zjawiłem się na Podwórku. A co! Święta mobilizują Piękna muzyka połączona z równie piękną grafiką ducha dodaje, Karen dzięki serdeczne Nieco pojeżdzenia przede mną, bo trochę zakupów jeszcze trzeba...może do zwierzyny działkowej skrzydlatej i pazurzasto-futrzastej zdołam się jeszcze wybrać, może zdążę!... (jak dotąd pośród murów słońca ani krztyny nie widzę, ale kto wie, co przyniesie dzień Pozdrawiam. Odpowiedz Link
k.karen Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 10:42 Dzień dobry, Agfo Miło mi, że sprawiłam Ci przyjemność videoclipem Przesyłam Ci wirtualnie trochę słońca, bo u mnie aż za dużo i chciałoby się popędzić gdzieś do lasu, w plener, a tu przyziemie obowiązków przedświątecznych trzyma Trochę zazdroszczę dzisiaj tym, którzy beztrosko wybiorą się na spacer lub wycieczkę. Takim to dobrze, a może nie? Trudno powiedzieć Odpowiedz Link
1agfa Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 11:03 k.karen napisała: > Dzień dobry, Agfo > > Miło mi, że sprawiłam Ci przyjemność videoclipem > > Przesyłam Ci wirtualnie trochę słońca, bo u mnie aż za dużo i chciałoby > się popędzić gdzieś do lasu, w plener, a tu przyziemie obowiązków przedświątec > znych trzyma Zrobiwszy drobniejsze zakupy obok, wyruszam dalej, kontynuować! Także na działkę rzucić okiem; pasza ptasia już naszykowana, ziarna itp. - jak również rozmaite kąski dla wiewiórek (może jeszcze się plączą?) I dla kotów, oczywiście. Jeże na pewno już śpią, w liściach i galęziach zakopane (specjalny stos dla nich latem i wczesna jesienią powstał Chcę koniecznie zdążyć "za dnia", zobaczyć dokładnie, "pogadać" z drzewami, kotami, ptaków posłuchać (choćby wrzaskliwie się darły , toteż Twoje słoneczna przesyłka bardzo się przyda - dziękuję. > Trochę zazdroszczę dzisiaj tym, którzy beztrosko wybiorą się na spacer lub wyc > ieczkę. Takim to dobrze, a może nie? Trudno powiedzieć Tak, któż to może wiedzieć? Może cokolwiek, przynajmniej częściowo, wiedział p. Dickens? Jeszcze jest czas! Do napisania. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 14:05 Dzień dobry Wszystkim Jak czytam, niektórzy pracują przedświątecznie, inni tylko zaglądają, kolejni mają wolny dzień na peregrynacje osobiste lub na działkę, zwierzynę i ptaszynę doglądnąć... a ja taki misz-masz mam Znaczy trochę odpoczywam po bardzo cieżkim pracowym tygodniu (obudziłem się duuużo po 8 rano ), trochę drobnych napraw domowych, gdyż się nazbierały usterki, trochę podczytuję, bo zaległości mam wielkie, oraz... czas kminkówkę doglądnąć. Już jest czas, święta się zbliżają wielkimi krokami... a mam bezwzględnie zalecone, że bez "czegoś tam" nie zostanę w gości wpuszczony" Odpowiedz Link
hardy1 Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 14:08 Karen umuzykalniła , to ja nowym dopełnię wierszem Wojciecha Młynarskiego - o Polskiej Partii Skarżypytów, jak ją nazwał : szklokontaktowe.tvn24.pl/wojciech-mlynarski-nowa-pe-pe-es,497038.html Odpowiedz Link
sorel.lina Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 14:56 hardy1 napisał: > Karen umuzykalniła , to ja nowym dopełnię wierszem Wojciecha Młynarskiego - o > Polskiej Partii Skarżypytów, jak ją nazwał : > szklokontaktowe.tvn24.pl/wojciech-mlynarski-nowa-pe-pe-es,497038.html Hardy, myślę, że ten wiersz zasługuje na to, żeby nie chować go pod linkiem! W moim kraju dziś tak jest, że codziennie już od świtu działa nowa Pe Pe eS – Polska Partia Skarżypytów. Władzy pragnie, że ojej, aż z ochoty często zarży, a gdy coś nie wyjdzie jej, wtedy jojczy i się skarży. Skarży się i wścieka się, i stosuje kruczki cwane. Wybory jej poszły źle? Jasna rzecz, że sfałszowane! I myśl, którą trafia szlag, trzyma się jednego toru – w Polsce demokracji brak, w Polsce dawno jest Białoruś. Potem spływa z wrednych warg i przez chorą biegnie głowę na ten temat mnóstwo skarg, także międzynarodowe. Skarżypyty, w to im graj, będą się zasłużyć chcieli i na własny plują kraj od Strassburga do Brukseli. Tak od morza aż do Tatr w polskich losach szuka zgrzytu, znacząc swój paskudny ślad Polska Partia Skarżypytów. A na koniec świta mi myśl i jest w niej łut humoru, co też by się działo, gdy w Polsce byłaby Białoruś. A odpowiedź prosta jest, proszę Państwa, niech ja stracę, wtedy nowa Pe Pe eS dawno by siedziała w pace! W-wa, 3.12.2014r. Wojciech Młynarski Odpowiedz Link
hardy1 Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 18:54 Myślę, że zasługuje "na ujawnienie", Sorellino Odpowiedz Link
witekjs 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny -Wojtek Młynarski 21.12.14, 00:47 hardy1 napisał: > Karen umuzykalniła , to ja nowym dopełnię wierszem Wojciecha Młynarskiego - o[i > ] Polskiej Partii Skarżypytów[/i], jak ją nazwał : > szklokontaktowe.tvn24.pl/wojciech-mlynarski-nowa-pe-pe-es,497038.html Drogi Hardy. Dziękuję Ci bardzo za Wojtka Młynarskiego, którego od kilkudziesięciu lat lubię słuchać i czytać. Pozdrawiam serdecznie. Witek szklokontaktowe.tvn24.pl/wojciech-mlynarski-nowa-pe-pe-es,497038.html Polska Partia Skarżypytów Wojciech Mlynraski prezentuje swój najnowszy wiersz komentujący sytuację w Polsce. W moim kraju dziś tak jest, że codziennie już od świtu działa nowa Pe Pe eS – Polska Partia Skarżypytów. Władzy pragnie, że ojej, aż z ochoty często zarży, a gdy coś nie wyjdzie jej, wtedy jojczy i się skarży. Skarży się i wścieka się, i stosuje kruczki cwane. Wybory jej poszły źle? Jasna rzecz, że sfałszowane! I myśl, którą trafia szlag, trzyma się jednego toru – w Polsce demokracji brak, w Polsce dawno jest Białoruś. Potem spływa z wrednych warg i przez chorą biegnie głowę na ten temat mnóstwo skarg, także międzynarodowe. Skarżypyty, w to im graj, będą się zasłużyć chcieli i na własny plują kraj od Strassburga do Brukseli. Tak od morza aż do Tatr w polskich losach szuka zgrzytu, znacząc swój paskudny ślad Polska Partia Skarżypytów. A na koniec świta mi myśl i jest w niej łut humoru, co też by się działo, gdy w Polsce byłaby Białoruś. A odpowiedź prosta jest, proszę Państwa, niech ja stracę, wtedy nowa Pe Pe eS dawno by siedziała w pace! W-wa, 3.12.2014r. Odpowiedz Link
1agfa Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny -Wojtek Młyn 21.12.14, 18:04 Cześć, Witku Ja także w Szkle Kontaktowym słuchałem p. Wojciecha Młynarskiego piosenki ( ten tekst, ten tekst! jak zwykle trafiający w sedno). Jeden z najzdolniejszych, najinteligentniejszych przede wszystkim naszych estradowców. Zawsze "z pazurem", zawsze na bieżąco, prześmiewczo ale nie jadowicie. Słuchałem Go od pierwszych występów - tak samo jak Ty, Witku. Dziękuję Wam obojgu - bo i Sorellinie - za umieszczenie tutaj tej piosenki i jeszcze Komuś za szczególne, "frontowe" wyeksponowanie, dzięki czemu można sobie przypominać, a co za tym idzie - innych Jego piosenek - swoistego przeglądu historyczno-obyczajowego - poszukać (Wyrazy wielkiego uszanowania dla p. Młynarskiego) Witek napisał: (...) > A na koniec świta mi > > myśl i jest w niej łut humoru, > > co też by się działo, gdy > > w Polsce byłaby Białoruś. > > A odpowiedź prosta jest, > > proszę Państwa, niech ja stracę, > > wtedy nowa Pe Pe eS > > dawno by siedziała w pace! > > W-wa, 3.12.2014r. Odpowiedz Link
1agfa Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny -Wojtek Młyn 21.12.14, 18:13 PS. Pardon. Oczywiście podziękowanie Hardemu - inicjatorowi, "od linka" . On to bowiem rozpoczął! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny -Wojtek Młyn 21.12.14, 21:54 Hej, Sorellino, Witku i Agfo Młynarskiego można słuchać a słuchać, bez znudzenia Przez Agfę zostałem wyróżniony nazwą ""Komuś" Odpowiedz Link
1agfa Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny -Wojtek Młyn 22.12.14, 02:24 No bo skąd miałem wiedzieć, Hardy, że to Ty wpadłeś na ten pomysł z umieszczeniem "na górze" tekstu p. Młynarskiego! Dlatego "Komuś" i proszę tu bez żadnych podtekstów fonetycznych Naprawdę dziękuję. hardy1 napisał: > Hej, Sorellino, Witku i Agfo Młynarskiego można słuchać a słuchać, bez znudz > enia > Przez Agfę zostałem wyróżniony nazwą ""Komuś" Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 14:14 Merry Christmas! www.youtube.com/watch?v=fTARTfaYnzQ Odpowiedz Link
hardy1 Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 18:56 Długie to to, Zorro... oglądnę w wolniejszym czasie. Może nawet legnę na kanapie dla lepszego leniuchowania Odpowiedz Link
k.karen Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 19:35 A ja obejrzałam, ale Jaś Fasola bardziej mnie zasmuca, niż rozśmiesza, nie wiem dlaczego... Odpowiedz Link
k.karen Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 20:52 Czas odpocząć. Dobrej nocy Wszystkim i miłych snów Odpowiedz Link
hardy1 Re: 20 grudnia 2014 CWP doświąteczny 20.12.14, 22:45 Dobranoc, Karen i Wszystkim. Powoli czas odpocząć Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP doświąteczny 21.12.14, 21:55 Dobry wieczór niedzielnie Jak tam, żyjecie jeszcze przedświątecznie? Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 21.12.14, 22:07 Dobry wieczór Wszystkim Hardy, żyję i jak czytam, to wszyscy żyją i mają się całkiem dobrze Ale zajrzałam tylko na chwilę i od razu mówię Wszystkim: Dobranoc, spokojnej nocy i miłych snów Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP doświąteczny 22.12.14, 03:06 Dobranoc, Karen Opowiem "do snu", jak wczoraj pojechawszy na działkę zastałem widok wymagający natychmiastowej interwencji: liście dębowe wszystkie już opadły i zasłały całą działkę ścisłym dywanem zbrązowiałych, skórzastych i twardych płytek liściowych. Gdzieniegdzie w zakątkach, miedzy gęstszymi krzewami, utworzyły prawdziwe hałdy nawiane przez wiatr. Mierzwił je i nadal przesuwał, aż całe gromady liści wirowały w tańcu, podnosząc się w rozmaitych miejscach. Wcale (dla mnie) niewesołym, było ich mnóstwo - i smutne, bo poszarzałe, ciemne! Uzbierały się nietknięte gospodarza ręką, zakryły szczelną warstwą wszystko - również posadzone na chybcika jesienią rozmaite cebule. Dębowe liście to prawdziwy pancerz, pod którym łatwo rozrasta się pleśń. Rad nierad wezwałem pomocy znajomka i udało się (a praca trwała do późnych wieczornych godzin, przy rozmieszczonych gdzie się dało lampach) liście te wyzbierać w wielkie worki, naszykowane do wywiezienia. Nie zmieściłyby się, oczywiście, gdyby nie wspaniały odkurzacz-rozdrabniacz *, który zasysa liście i rozdrabnia tak porządnie, że z tęgiej hałdy wysokiej na metr a na dwa-trzy metry szerokiej pozostaje worek tak mały, jak zwyczajny domowy worek na śmieci. Świetne urządzenie, tegoroczny nabytek. Jest też oczywiście funkcja rozdmuchiwania, przydatna w miejscach szczególnego skupienia, ubicia się liści. W miarę odkrywania wolnych przestrzeni odkrycie: pod gruba kołdrą liściową w najlepsze rosły kły tulipanów, krokusów, szafirków itp. rozmaitości, blade, rachitycznie wyglądające - ale wysokie! Wybujałe niezdrowo niczym kartoflane pędy w piwnicy. Było im pod pancerzem ciepło, zatem rosły...Niedokładnie wiedziałem, gdzie były sadzone, toteż niektóre...ciiiii...grabiami się uszkodziło; trudno. Mam nadzieję, że nadejście chłodów nie zniszczy ich dokumentnie. Ot, śniegu trzeba - białej, a nie brunatnej blaszanej kołdry. Ratunek przyszedł dla tych roślin na ostatnia chwilę! Wniosek stąd taki, że pańskie oko konia tuczy.Gdyby nie znajomek... zastałbym wiosną obraz nędzy i rozpaczy. Zdążyłem! * to nie była reklama maszyny Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP doświąteczny 22.12.14, 03:13 PS. Odwiedził mnie bażant. Nawet mam jego zdjęcie, skradającego się poza sosną, zaciekawionego rejwachem - ale noc zapadła...ostry krzyk bażanta rozbudziłby Podwórkowiczów, niech bażant poczeka na sposobniejszą chwilę ... Jutro musze jeszcze znaleźć źdźbła zboża z kłosami, jak zwyczaj nasz rodzinny każe, oprócz sianka (które już jest) Teraz za moimi oknami deszcz szemrze, szeleści usypiająco... Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 22.12.14, 09:43 Dzień dobry Wszystkim Straszyli nas Aleksandrą, a ta nawet nie drgnęła. Za to od wczoraj wieczorem u mnie straszna wichura. Wieje tak mocno, że obawiam się wyjść z domu Agfo, napracowałeś się na działce, ale masz rację. Zbutwiałe liście, to pierwszy stopień do pleśni. Wklej swoje bażanty, proszę. Niech nam trochę pokrzyczą Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP doświąteczny 22.12.14, 13:00 Dzień dobry Wszystkim, oddzielnie Karen, gdyż już zajrzała na CWP U mnie podobna pogoda jak u Ciebie, Karen, ale miną święta i będzie wiosna. Po drugie, trochę roboty domowej mam, więc to co za oknem niezbyt mi przeszkadza Agfo, narobiłeś się, ale jaka satysfakcja! Przy tym miałeś wymówkę od domowych, przedświątecznych prac Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 22.12.14, 13:23 Tak, Hardy, dobrze zauważyłeś, już bardzo dawno zajrzałam, prawie bladym świtem A teraz jednak muszę wyjść z domu i jak się nie odezwę do wieczora, to znaczy, że odleciałam w siną dal z wichurą, ale co tam... mała (dosłownie) strata do napisania... Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP doświąteczny 22.12.14, 16:22 Dużo zrób zakupów, dużo... to nie odlecisz z wichurą... a i domownicy będą zadowoleni Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 22.12.14, 19:18 Znalazłam pragmatyczne wyjście z tej wichurowej sytuacji, pojechałam samochodem. Lepszego balastu nie ma, bo mój "czołg" waży (bez kilku kilogramów) dwie tony A zakupów w tym roku nie musiałam robić dużych. Wigilia będzie skromna, w gronie tylko (niestety) trzech osób. W pierwszy dzień świąt jedziemy do rodziny i wrócimy może w sobotę, a może w niedzielę. Tak że nie muszę się przejmować zakupowo-kuchniowymi sprawami. Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP doświąteczny 22.12.14, 22:38 O matko, prawie dwie tony?! To faktycznie prawie czołg Skończyłem roboty i ja wreszcie dzisiaj. Czas odpocząć, wcześniej się położyć Jutro podobno od rana będzie coś nowego Dobranoc Wszystkim Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 09:15 Dzień dobry Hardy zainicjował wątek z życzeniami i dobrze, że trochę wcześniej Niektórzy wyjeżdżają na święta, a inni mogą po prostu nie mieć czasu w dzień Wigilii. Pogoda, jak pogoda, ale kto na nią zwraca uwagę, jak jeszcze tylko spraw do załatwienia. Dlatego na dzisiaj, spokojnego dnia Wszystkim, ale nie zaszkodzi jak słoneczko zdecyduje się wyjrzeć zza chmur Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 13:39 Dzień dobry przedświątecznie Karen, nie inicjowałem wątku świątecznego, liczyłem, że ktoś dopiero jutro rozpocznie. Wstawiłem tylko wierszyk wspomnieniowy. Ale, jak często bywa, wątek zmienia swój profil... ważne są życzenia, a spontaniczność ma swój urok (Leje u mnie bez przerwy , a dopiero wróciłem z zakupów z miasta. Dawno już nie widziałem takiej kolejki "za mięsem", ponad godzina stania Ale warto było, to wyroby z bardzo dobrej masarni. W pogodzie zaś podobno od poniedziałku śnieżyce... zobaczymy ) Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 14:52 Udane zainicjowanie wątku świątecznego, gratuluje Hardy - poważnie: gratuluję Teraz będzie żył swoim życiem (jak to zwykle z wątkami bywa), ale nadałeś piękny, wysoki ton. (to nie jest wazelina, chociaż...) Hardy napisał: > Karen, nie inicjowałem wątku świątecznego, liczyłem, że ktoś dopiero jutro rozp > ocznie. Wstawiłem tylko wierszyk wspomnieniowy. Ale, jak często bywa, wątek zmi > enia swój profil... ważne są życzenia, a spontaniczność ma swój urok Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 21:01 Może nieświadomie, Hardy, ale na końcu wierszyka napisałeś Wesołych Świąt i pooooszłyyy życzenia. Bardzo dobrze, nie ma w tym nic złego przecież. Przeciwnie, to miłe czytać wszystkie życzenia, a jutro może już nie będzie czasu Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 14:45 Jaka tam wymówka, Hardy, udało się wymigać tylko na jeden dzień, już wczoraj trzeba było "się wzmóc" i działać. Myślę z wdzięcznością o moich (tych dawniejszych, podwórkowych) kotach, a także o innych zwierzakach z przeszłości, przez które i dzięki którym nie mamy dywanów. (Przesadzam mówiąc o trudach, zakupy już drobne, tyle tylko że w odległych miejscach, ostatnie (mam nadzieję że ostatnie ) zapomniane drobiazgi. Jednak zajmujące czas, ale także zmuszające do zastanowienia: co komu najbardziej by się podobało, co komu sprawi przyjemność - po przecież tę przyjemność musi sprawić obdarowanemu, a nie obdarowującemu! Drobiazgi małe, ale dowodzące pamiętania...Miłe to były w sumie zajęcia i okoliczności. Tyle, że ten uporczywy, monotonny deszcz-do-ostatniej-nitki, z dotkliwym wiatrem połączony. Hardy napisał: (...) > U mnie podobna pogoda jak u Ciebie, Karen, ale miną święta i będzie wios > na. Po drugie, trochę roboty domowej mam, więc to co za oknem niezbyt mi przesz > kadza > > Agfo, narobiłeś się, ale jaka satysfakcja! Przy tym miałeś wymówkę od do > mowych, przedświątecznych prac Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 14:31 Dzień dobry, Karen Żeby to one butwiały! Te liście zalegają aż do wiosny, zmieniając się w lity, zbity pancerz, - i to pod tym pancerzem, twardym z czasem niczym deska, rozwija się pleśń, grzyb, rozłażące się później na wszystkie żywe rośliny. Liście dębowe nie rozkładają się przez kilka lat, w przeciwieństwie do liści innych drzew, np. brzóz. Dlatego koniecznie należy je usuwać. Instynkt dobrze mi podyktował: już następnego dnia wiatr się spotęgował (może to nie była huraganowa Aleksandra, tylko Aleksandr), ale przede wszystkim pojawił się deszcz! Leje nieustannie w moich stronach, już od dwóch dni, zmiennie intensywnie. Bardzo smutno działka wygląda w swojej późnojesiennej, burej nagości. Tylko rysunek gałęzi na tle nieba, delikatny miejscami niczym koronka hiszpańskiej mantyli, lub z japońskich sztychów wzięty skupiał na chwilę uwagę... Chociaż nie, widziałem jeden kwitnący mlecz, koniec grudnia! Bażant pojawił się niczym ptaszysko z innego świata, w przepychu swoich kolorów (ale przecież bażant to Chińczyk. Niestety, fotkę wcięło, choć mam inną. Wczoraj wieczorem miałem dziwne zjawisko: gazeta.pl - "błąd 404, nie ma takiej strony" itd... Już chciałem szukać pomocy, co z tym fantem począć - a dzisiaj jest normalnie. Są rzeczy, o których się najstarszym góralom (bo filozofom na pewno) nie śniło k.karen napisała: > Straszyli nas Aleksandrą, a ta nawet nie drgnęła. Za to od wczoraj wieczorem u > mnie straszna wichura. Wieje tak mocno, że obawiam się wyjść z domu > > Agfo, napracowałeś się na działce, ale masz rację. Zbutwiałe liście, to > pierwszy stopień do pleśni. Wklej swoje bażanty, proszę. Niech nam trochę pokrz > yczą Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 21:04 Bardzo smutno działka wygląda w swojej późnojesiennej, burej nagości. Tylko rysunek gałęzi na tle nieba, delikatny miejscami niczym koronka hiszpańskiej mantyli, lub z japońskich sztychów wzięty skupiał na chwilę uwagę... Chociaż nie, widziałem jeden kwitnący mlecz, koniec grudnia! smile Bażant pojawił się niczym ptaszysko z innego świata, w przepychu swoich kolorów (ale przecież bażant to Chińczyk. Prawda, teraz rośliny wyglądają smutno, ale jak czytam Twoje,Agfo, opisy, nawet tych nagich konarów, to sprawiasz, że nabierają kolorów tęczy, naprawdę Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 21:29 Nie wiem, nic specjalnie męczącego dzisiaj nie robiłam, ale czuję się tak zmęczona, jakbym rozładowała wagon węgla. Może to wina pogody... albo pierwsze objawy przeziębienia? Trzeba się położyć i przydałaby mi się Twoja kminkówka Hardy, po tym eliksirze, to poczułabym się jak nowo narodzona Na dzisiaj koniec siedzenia, dobrej nocy i odpoczynku przed świętami Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 21:46 Hardyyyy! Nie uwierzysz, ale poszłam i znalazłam, schowana była jak jakaś relikwia! Mam, mam jeszcze... dosłownie, jak na lekarstwo kminkówki! Teraz już odrobinę mniej, ale starczy jeszcze na poświętach Teraz już naprawdę, dobranoc Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 21:58 Przecież wiem, że kminkówka wszystko leczy, nawet zmęczenie po rozładowaniu wagonu węgla Cześć wieczornie Karen, o ile jeszcze nie śpisz Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 22:55 Pozwolisz, Karen, że pominę milczeniem Twoje słowa, cicho zaszywając się w kącie (bez grochu). Piszę co widzę, i jak widzę, po prostu. Ale dziękuję Dobranoc k.karen napisała: > Bardzo smutno działka wygląda w swojej późnojesiennej, burej nagości. Tylko > rysunek gałęzi na tle nieba, delikatny miejscami niczym koronka hiszpańskiej ma > ntyli, lub z japońskich sztychów wzięty skupiał na chwilę uwagę... > Chociaż nie, widziałem jeden kwitnący mlecz, koniec grudnia! smile > Bażant pojawił się niczym ptaszysko z innego świata, w przepychu swoich kolorów > (ale przecież bażant to Chińczyk. > > Prawda, teraz rośliny wyglądają smutno, ale jak czytam Twoje,Agfo, opisy > , nawet tych nagich konarów, to sprawiasz, że nabierają kolorów tęczy, naprawdę > Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 23:03 PS. dowiedziałem się dzisiaj, że mój wyjazd o więcej niż miesiąc musi być przełożony, toteż posiedzę na Podwórku jeszcze trochę (oczywiście na zielonej poduszce ze złotymi chwostami! Czasem ponudzę. Dobrej i spokojnej, przedświątecznej nocy Wszystkim Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 23:11 O i dobrze z drugiej strony, Agfo, dłużej będziesz z nami A działka i przyroda wiosną odżyją Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP doświąteczny 23.12.14, 23:12 Czas już na mnie. Jeszcze raz Wszystkim Wesołych Świąt i do napisania po świętach Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP doświąteczny 24.12.14, 12:06 Szerokiej drogi, Hardy i miłych, rodzinnych Świąt... ale w morzu nie pływaj Odpowiedz Link