Dodaj do ulubionych

Piotrkowska

20.12.14, 21:40
Co Ty tam możesz wiedzieć o Bogu Ulissesie na Piotrkowską patrząc.
Bóg jest w szuwarach mam wrażenie że siaduje na pomostach wędkarskich
wtedy jak nie ma nikogo.
Ostatnio czytam o ludziach radzieckich, kołchoźnikach, akordeonach wieczorem
i fascynuje mnie autentyczna ich wiara w to co robią.
Myślę Ulissesie, że świetnie byś się wpasował w tamto życie, mógłbyś nawet
zostać przewodniczącym kołchozu ale nie wiem czy lubisz akordeon.
Obserwuj wątek
    • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 20.12.14, 22:14
      Hm.. czasem żeby dotknąć tego o czym chyba mówisz wystarczy np mokry gwoźdź wystający spomiędzy starych cegieł.
      • vidavil-125 Re: Piotrkowska 20.12.14, 22:43
        Jak już zauważyły Twoje oponentki masz skłonność do zadumań tobie jasnych, mniej
        jasnych dla odbioru otoczenia.
        Ale widać mamy wspólny sentyment do starych ceglanych zmurszałych murów, gdyby jeszcze
        przerośnięte różą albo dzikim winem.

Co z tym gwoździem??????
        • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 20.12.14, 22:46
          Osobna sprawa. smile A tu Vidavilu łódzka choinka pozdrawia choinkę krakowską smile

https://m.ak.fbcdn.net/sphotos-b.ak/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/10834952_1596030277291805_166314033039338693_o.jpg

Ulisses
          • vidavil-125 Re: Piotrkowska 20.12.14, 22:54
            Myślisz że Bóg się na to załapie?
    • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 20.12.14, 22:27
      Piotrkowska ..

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10848044_890437127656081_7675618515503680646_n.jpg?oh=3dcab1f033ce1e8257c1ec5045595ffe&oe=550A3BC2&__gda__=1430673438_a8b6683c1392768875335a0c9c870c8e
    • sza.aliczek Re: Piotrkowska 20.12.14, 23:25
      Moja ulubione miasto! : ) Oczywiście wraz z Piotrkowską : )
      • sorel.lina Re: Piotrkowska 20.12.14, 23:36
        Szaliczku, masz przedziwną moc przywoływania uśmiechu na usta! smile
        Bywaj z nami jak najczęściej! smile
        • sza.aliczek Re: Piotrkowska 21.12.14, 00:01

Czytam Was zawsze z wielką przyjemnością, ale pisać nie mam już za bardzo kiedy.
          Teraz będzie trochę wolnego, to postaram się "szepnąć" słówko częściej : )
          Czy u Was tez tak okrutnie wieje? Zaliczyłam spory spacer brzegiem rzeki, to myślałam, że kurtkę ze mnie wyszarpie. A teraz jest jeszcze gorzej.
          • sza.aliczek Re: Piotrkowska 21.12.14, 00:06
            Jeszcze a propos Piotrkowskiej.
            Niedawno znalazłam w sieci "moją" księgarnię. refotografie.blogspot.com/2010/05/piotrkowska-86.html
            Nie wiem, czy nadal istnieje? Kilka lat nie byłam w mieście, ale za moim ostatnim pobytem, kupiłam sobie w niej jakieś judaica. A to proszę: istniała tu nawet przed wojną!
            • sorel.lina Re: Piotrkowska 21.12.14, 00:10
              Hmm, mogę się mylić, ale w tym miejscu był chyba przed laty taki piętrowy sklep z odzieżą, a potem restauracja "Esplanada". Uli będzie na pewno lepiej zorientowany...
              • sza.aliczek Re: Piotrkowska 21.12.14, 00:15
                To ja kojarzę już tylko księgarnię.
                Z fajnych sklepów to pamiętam Telimenę i Olimpię - jeśli nie plączę nazw. W którymś z nich został mi kupiony taki pierwszy dorosły płaszczyk. Miał cudnie (koniec lat 80.!) wywatowane ramiona : D Człowiek w czymś takim wyglądał jak trójkąt odwrócony czubkiem w dół : )))
          • sorel.lina Re: Piotrkowska 21.12.14, 00:06
            Tak, Szaliczku, dzisiaj wiało. Tylko że my rzeki nie mamy i to jest czasami plus, ale częściej minus. sad
            Serdeczności dobranocne. smile
            • sza.aliczek Re: Piotrkowska 21.12.14, 00:16
              Dobrej nocy, Sorellino : )
              Zajrzę jutro nocą.
    • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 00:18
      Nie, nie smile To kamienica pod Gutenbergiem, Piotrkowska 86. Księgarnia istnieje nadal smile Wiem co mówię - urodziłem się na P. smile a teraz mieszkam 100 metrów od niej smile

https://s2.flog.pl/media/foto/4177799_kamienica-pod-gutenbergiem-w-lodzi-to-zabytkowy-budynek-pochodzacy-z-xix-wiek-zostala-zbudowana-w-1896-roku-wedlug-projektu-architektow--kazimierza-pomiansokolowskiego-i-franciszka-chelmin.jpg
      • sza.aliczek Re: Piotrkowska 21.12.14, 00:25
        no jak fajnie. nieprzerwanie całe dziesięciolecia : )
        • 1agfa Re: Piotrkowska 21.12.14, 20:47
          Dobry Wieczór, Szaliczku : ) Prawda, ze to zachwyca, że po upływie czasu, po przetoczeniu się dziejów miejsce trwa? To jeszcze bardziej dotyczy mojego miasta; Starówka przecież nowa, tak wiele budynków nowych niczym potiomkinowskie frontony, z szacunkiem patrzę na prawdziwe, stare domy, myśląc wówczas kto tam mieszkał, jak żył, czy szczęśliwie czy źle.
          Chociaż cieszą wszelkie renowacje, kiedy istota miejsca jest zachowana : )
          • hardy1 Re: Piotrkowska 21.12.14, 22:27
            ... a u mnie wreszcie, wreszcie! Odbudowana została staraniem Społecznego Komitetu wieża Klimek na Górze Zamkowej w centrum miasta, która była widoczna z daleka i charakterystyczna do lutego 1945. Wtedy w czasie walk została zburzona. Od razu znowu miasto zyskało na wyglądzie już z daleka smile Od 27 grudnia będzie dostępna za darmo do pierwszego po prawie 70 latach zwiedzania smile
      • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 00:28
        A tak wygląda ten odcinek latem i juz po remoncie smile

https://urbnews.pl/wp-content/uploads/2014/08/Piotrkowska-Robert-Zap%C4%99dowski-2014.jpg
        Ulisses
        • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 00:34
          To jest Esplanada, o której pisała Sorellina smile

https://pu.i.wp.pl/bloog/66352116/46232067/109484_P8244615_big.jpg
        • wscieklyuklad Re: Piotrkowska 21.12.14, 10:12
          Popatrzcie, co może fotoshop! Perspektywa głębi Piotrkowskiej w realu wygląda jeszcze gorzej, niż latem - są tam leje, wądoły, psie gówna, zrujnowane sklepy i pomazane ściany. Nieźle się musiałeś Ulissesie nabarować w tym fotoshopie, żeby wyszło takie cacuszko!
          Ale Guglomapa prezentuje coś zupełnie innego. Jakieś płoty, jakieś sztachety, czy raczej sztafety. Piotrkowska jest już stracona dla Narodu! Zwłaszcza emigracyjnych idiotów.
          • wscieklyuklad Re: Piotrkowska 21.12.14, 10:16
            I jeszcze jedno. Ta Esplanada, to jest nazwa promenady w Lizbonie. A słitfocia prezentuje knajpę prowadzoną przez polskich uchodźców z Łodzi. Na wspomnienie swego miasta rodzinnego nazwali knajpkę "Piotrkowska 100".
            Na łódzkiej Piotrkowskiej 100 stoi rudera do rozbiórki (umysłowe,j przez też niestety polskojęzyczną emigracyję)
          • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 12:43
            Cóż, ja się zwyczajnie cieszę. Piotrkowska i 6 Sierpnia wyglądają teraz wręcz bajkowo. Jest gwar, jest ruch, jest klimat smile Nareszcie. smile
            • 1agfa Re: Piotrkowska 21.12.14, 20:33
              Pięknie wygląda, zasługuje na to - najsławniejsza i najpiękniejsza łódzka ulica. Czy ja wspominałem, że część mojej rodziny miała krótki, bo tylko kilka dziesięcioleci trwający pod-łódzki i łódzki epizod?
              Dlatego z sympatią patrzę na te fotki, Ulissesie; kto wie, może ktoś z moich właśnie tam się przechadzał, do kawiarni, księgarni (a to już na pewno) zaglądał...
              Nawierzchnie, tynki, zmieniają się, trwa Genius loci smile

ulisses-achaj napisał:

> Cóż, ja się zwyczajnie cieszę. Piotrkowska i 6 Sierpnia wyglądają teraz wręcz b
              > ajkowo. Jest gwar, jest ruch, jest klimat smile Nareszcie. smile
              • hardy1 Re: Piotrkowska 21.12.14, 22:31
                Widziałem Piotrkowską kilka lat temu, kiedy jeszcze nie cała była odnowiona... ups! - kiedy nie miała jeszcze dziur i psich gówien, jak podobno ktoś opisuje big_grin
                Najwyższy czas odwiedzić odnowioną Piotrkowską smile
                • sorel.lina Re: Piotrkowska 21.12.14, 22:39
                  hardy1 napisał:

> Najwyższy czas odwiedzić odnowioną Piotrkowską
                  smile

Zapraszamy, Hardy! smile
                  • hardy1 Re: Piotrkowska 21.12.14, 22:42
                    Dziękuję, Sorellino smile
                    Zapraszasz w imieniu władz miasta czy władz dzielnicy z ul.Piotrkowską? wink
                    • sorel.lina Re: Piotrkowska 21.12.14, 22:47
                      hardy1 napisał:

> Dziękuję, Sorellino smile
                      > Zapraszasz w imieniu władz miasta czy władz dzielnicy z ul.Piotrkowską?
                      wink

W imieniu dzielnicy z Manufakturą. wink
                      Ale myślę, że i dzielnica z Piotrkowską chętnie Cię powita. smile

• vidavil-125 Re: Piotrkowska 21.12.14, 23:01
                        Sorelino

"Kaźmirz" w Krakowie to była taka zakazana dzielnica, teraz raczej nie.

Tak też się podobnie słyszało o Bałutach w Łodzi, jak to się ma teraz?

• sorel.lina Re: Piotrkowska 21.12.14, 23:06
                          vidavil-125 napisał:

> Sorelino
                          >
                          > "Kaźmirz" w Krakowie to była taka zakazana dzielnica, teraz raczej nie.
                          >
                          > Tak też się podobnie słyszało o Bałutach w Łodzi, jak to się ma teraz?

Trochę tak, jak z Kazimierzem. smile
                          Tradycja i komercja, albo odwrotnie. I trochę zwykłego życia obok.

P.S. Widzę, że znasz Łódź, Vidavilu. smile
                          • sorel.lina Re: Piotrkowska 21.12.14, 23:12
                            Ja dzieciństwo spędziłam na Polesiu. (tym łódzkim). Wtedy jeszcze Bałuty były bardziej "tradycyjne". wink
                            • vidavil-125 Re: Piotrkowska 21.12.14, 23:33
                              Łask. Łęczyca

stare historie Sorelino, nie latałem byłem w obsłudze.
                              Teraz takie stoją w muzeum w Krakowie jeden nawet stoi przed muzeum
                              czasem idę i poklepię
                              • sorel.lina Re: Piotrkowska 22.12.14, 00:18
                                vidavil-125 napisał:

> Łask. Łęczyca
                                >
                                > stare historie Sorelino, nie latałem byłem w obsłudze.
                                > Teraz takie stoją w muzeum w Krakowie jeden nawet stoi przed muzeum
                                > czasem idę i poklepię

Wiesz co, Vidavilu? Pięknie jest odkrywać takie sentymentalne związki interregionalne.... smile

Ale na spanko mi czas! Dobranoc, Podwórkowicze mili!
                        • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 22.12.14, 07:17
                          Kazimierz i Baluty - zakazane dzielnice.....smirk
                          Bo, ze czosnkiem capilo? Bo, ze tam Getta zydowskie byly?
                          Cos, cos....zbaczasz Kicho....smirk
                          A moze tylko mi sie wydaje?big_grin
                          vidavil-125 napisał:

> Sorelino
                          >
                          > "Kaźmirz" w Krakowie to była taka zakazana dzielnica, teraz raczej nie.
                          >
                          > Tak też się podobnie słyszało o Bałutach w Łodzi, jak to się ma teraz?
                          >
                          • 1zorro-bis Piotrkowska.......Sorellino 22.12.14, 07:26
                            i na zakonczenie dyskusji " who is who" - masz tutaj wyjasnienie.big_grin
                            www.jewish.org.pl/index.php/opinie-komentarze-mainmenu-62/231-kto-jest-mydem-.html
                            • k.karen Re: Piotrkowska.......Sorellino 22.12.14, 09:38
                              A ja zawsze piszę - Żyd/Żydzi, niezależnie od słowników.
                              Ciekawe są te obyczaje. Na przykład w rodzinach, gdzie ojciec był Polakiem, a matka Ukrainką, to synowie mówili, że są Polakami, a córki Ukrainkami. Nie wiem, czy to obowiązuje do dzisiaj, ale tak było smile
                              • vidavil-125 Re: Piotrkowska.......Sorellino 22.12.14, 10:03
                                Była obraza za małą literę ale o koniu huculskim nic
                                • 1zorro-bis Re: Piotrkowska.......Sorellino 22.12.14, 13:10
                                  obraza? Nie, moj drogi.smirk
                                  Korekta.big_grin
                                  vidavil-125 napisał:

> Była obraza za małą literę ale o koniu huculskim nic
                          • sorel.lina Re: Piotrkowska 22.12.14, 10:27
                            1zorro-bis napisał:

> Kazimierz i Baluty - zakazane dzielnice.....smirk
                            > Bo, ze czosnkiem capilo? Bo, ze tam Getta zydowskie byly?

Zorro, za czasów mojego dzieciństwa na łódzkich Bałutach nie było już getta (wzniesiono tam za to pomnik pomordowanym) ani Żydów.
                            Natomiast było jeszcze sporo zaniedbanych ruder i "Antków z Bałut. smile I chyba z ich powodu ta dzielnica miała renomę podejrzanej.
                            Teraz "Antki" rozproszyły się równo po całym mieście, tak jak to bywa wszędzie na świecie, w Stolicy Naszej Kochanej, Warszawie oraz w Królewskim Mieście Krakowie także. Rudery z Bałut znikają jak sen jaki czarny, chociaż tu i ówdzie jeszcze można je spotkać. Np. naprzeciw domu, w którym mieszkam stoi taka i pustymi oczodołami okien straszy big_grin ale pewnie długo już nie postraszy, bo do rozbiórki przeznaczona. smile
                            W każdym razie dzielnica straciła swoją zakapiorczą "renomę". smile
                            • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 22.12.14, 13:12
                              no, bo jak Getto "wyczyszczono" i mieszkancow "puszczono przez komin", to kto sie tam mial wprowadzic? Elity komunistyczne?smirk
                              Z Kazimierzem bylo to samo....
                      • hardy1 Re: Piotrkowska 21.12.14, 23:31
                        To miłe zaproszenie, Sorellino smile
                        O ile dobrze pamiętam, chyba Manufakturę już ktoś mi pokazywał. Jeżeli jest tam 5* hotel w starym budynku fabrycznym, ze szklanym dachem, to już widziałem smile
                        • sorel.lina Re: Piotrkowska 22.12.14, 00:12
                          hardy1 napisał:

> O ile dobrze pamiętam, chyba Manufakturę już ktoś mi pokazywał. Jeżeli jest tam
                          > 5* hotel w starym budynku fabrycznym, ze szklanym dachem, to już widziałem
                          smile

Tak, Hardy! Jest tam taki hotel. smile Ale Manufaktura ciągle czymś nowym zaskakuje, więc warto ją zobaczyć drugi raz. Poza tym, jak mówi Uli - będzie dużo innych ciekawych rzeczy do oglądania, a przede wszystkim okazja do wspólnego, miłego spędzenia czasu. smile
                    • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 23:56
                      Hardy, wpadnij wiosna (Śródmieście, Piotrkowska, Księży Młyn), albo jesienią - wtedy pokażemy Ci także nowiutki, podziemny (-16 m.) i największy w Polsce dworzec multimodalny .. smile
                      • hardy1 Re: Piotrkowska 22.12.14, 12:47
                        Już mnie zainteresowałeś, Uli smile
      • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 08:58
        i ja w tej rowniez ksiegarni kupilem super album - " Historia Zydow Polskich"big_grin
        Oraz pare innych ciekawych.big_grin
        • vidavil-125 Re: Piotrkowska 21.12.14, 09:32
          Zorro
          zwisa mi czy jesteś żydem czy koniem huculskim ale Twoje malarstwo ma starożydowski
          klimat (w załączeniu van Ostade)

http://i61.tinypic.com/123xxzs.jpg
          • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 13:03
            Kicho, masz klopoty z ortografia? Masz ponoc mature i mieszkasz w Polsce. Moja ortografia szwankuje, to fakt , ale ja nie mieszkam w Polsce od lat a mature pomogli mi koledzy zrobic. Ale byle idiota wie, ze "zyd" pisze sie Zyd. Z duzej litery.
            A co do malarstwa......hm....pozwolisz, ze ja sie na temat kolegow-malarzy nie bede wypowiadal?smirk
            Niech kazdy robi to co lubi.big_grin
            • sorel.lina Re: Piotrkowska 21.12.14, 13:26
              1zorro-bis napisał:

> Ale byle idiota wie, ze "zyd" pisze sie Zyd. Z duzej litery.

I tak i nie: "Żyd" - jeśli mamy na myśli narodowość, "żyd" - jeśli chodzi nam o wyznawcę określonej religii.
              Analogicznie: piszemy "Polak", ale "katolik" wink
              Żadne z tych określeń nie jest obraźliwe. smile
              • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:20
                sorry, ale nie masz racji.
                No, chyba ze to jakas nowa polska pisownia.
                Bo Jude, Jew - pisze sie TYLKO z duzej litery.
                sorel.lina napisała:

> 1zorro-bis napisał:
                >
                > > Ale byle idiota wie, ze "zyd" pisze sie Zyd. Z duzej litery.
                >

>
                > I tak i nie: "Żyd" - jeśli mamy na myśli narodowość, "żyd" - jeśli chodzi nam o
                > wyznawcę określonej religii.
                > Analogicznie: piszemy "Polak", ale "katolik" wink
                > Żadne z tych określeń nie jest obraźliwe. smile
                • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:48
                  Jeśli mogę się wtrącić... Sorellina ma rację. "Żyd" i "żyd" to nie jest to samo. Pierwszy wyraz określa narodowość, drugi wyznanie. Piszemy tak albo tak w zależności od swoich intencji.
            • cambria1.2 Re: Piotrkowska 21.12.14, 13:31
              Chyba że Vidavilowi chodziło o coś zupełnie innego, drogi Zorro. Ale nie jst to komplement dla Ciebie. Ani też obrażanie jakiejkolwiek religii czy nacji.
              • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:20
                no, to chcialbym sie dowiedziec o co chodzilo?smirk
                cambria1.2 napisała:

> Chyba że Vidavilowi chodziło o coś zupełnie innego, drogi Zorro. Ale nie jst to
                > komplement dla Ciebie. Ani też obrażanie jakiejkolwiek religii czy nacji.
            • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 13:43
              Dzielenie malarstwa i sztuki wedle narodowości wydaje mi się mocno bezsensowne, no chyba że chodzi o sztukę ludową smile
              • vidavil-125 Re: Piotrkowska 21.12.14, 14:11
                Oj,oj Ulissesie.

Jest sztuka japońska, sztuka Azteków itd itd
                • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 14:20
                  Aztecka, egipska i babilońska... smile Równie dobrze mógłby napisać: Jest sztuka polska , sztuka holenderska. Wyważasz otwarte drzwi. Ale kim wg Ciebie jest np. Chagall? Albo Bruno Schulz? smile
              • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:21
                zgadza sie.big_grin
                ulisses-achaj napisał:

> Dzielenie malarstwa i sztuki wedle narodowości wydaje mi się mocno bezsensowne,
                > no chyba że chodzi o sztukę ludową smile
            • vidavil-125 Re: Piotrkowska 21.12.14, 13:49
              Zorro, z tą pisownią.
              Domagasz się dla siebie szacunku, rozumiem i uwzględnię
              • cambria1.2 Re: Piotrkowska 21.12.14, 14:22
                smile Retorsio argumenti? Czyżby?
                • vidavil-125 Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:29
                  Wydaje mi się Ulissesie że podział w malarstwie i sztuce ma swoje uzasadnienie.
                  W literaturze przecież jest podobnie , wchodzisz patrzysz na regał tematyczny i wybierasz.

Choć Kaczyński w dziale bajek może być nie przypadkowy.

Alle ale, nie zagaduj, co z tym mokrym gwoździem w starej cegle?????
                  • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:50
                    Sorellino.....moze slowo "zyd" z malej litery w jezyku polskim ma swoje uzasadnienie-korzenie w antysemityzmie jaki mial miejsce w Polsce przed wojna i po?
                    Bo ze w j. niemieckim - Jude - pisze sie z duzej litery to jest jasne. Wszystkie slowa-rzeczowniki pisze sie z duzej litery.
                    Ale w j. angielskim?smirk
                    en.wikipedia.org/wiki/Jews
                    • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:52
                      W angielskim też, ale w mowie Brytów także Catholic i Protestant pisze sie z dużej litery. W polskim nie. Na przykład: Tuwim był Żydem ale nie był żydem. Nie każdy Niemiec to protestant i nie każdy Polak to katolik ..
                      • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:58
                        podalem link, ktory to troche wyjasnia. Zabor rosyjski sie w tym klania.....smirk
                        Jest Polak zydowskiego pochodzenia i Niemiec zydowskiego pochodzenia.
                        Ale Zyd jest Zydem. I tylko po matce lub jesli konwertowal.smirk
                        ulisses-achaj napisał:

> W angielskim też, ale w mowie Brytów także Catholic i Protestant pisze sie z du
                        > żej litery. W polskim nie. Na przykład: Tuwim był Żydem ale nie był żydem. Nie
                        > każdy Niemiec to protestant i nie każdy Polak to katolik ..
                        • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 16:10
                          Przeczytałem. Dla mnie ciekawe.
                        • sorel.lina Re: Piotrkowska 21.12.14, 16:12
                          Każdy język ma swoje reguły. Według polskich, nie każdy Żyd jest żydem i nie każdy żyd jest Żydem. Jeśli piszę po polsku, to stosuję się do polskich zasad ortograficznych i gramatycznych, jeśli piszę po angielsku, stosuję zasady pisowni angielskiej, jeśli po niemiecku... po niemiecku niestety nie piszę. smile
                          Ale wiem, że w tym języku rzeczowniki pisze się wielką literą.
                          O hebrajskim nie mam pojęcia i wierzę Ci, Zorro, na słowo. smile
                          Tak czy owak, w żadnym wypadku nie chcę obrazić czyjejkolwiek nacji lub religii.
                          • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 16:34
                            i dlatego ja - mimo kiepskiej ortografii - piszac popolsku staram sie pisac: Katolik, Protestant, Muzulmanin.
                            A kazdy Zyd jest Zydem. Wedlug "praw norymberskich" nawet 1/8 ( z pochodzenia) byla Zydem.smirk
                            Ale to juz inna historia....big_grin
                            A Zydem zostaje sie TYLKO po matce. Czy sie komu to podoba czy nie.
                            I nawet Zydzi, ktorzy konwertowali na inna religie byli dalej Zydami.
                            sorel.lina napisała:

> Każdy język ma swoje reguły. Według polskich, nie każdy Żyd jest żydem i nie ka
                            > żdy żyd jest Żydem. Jeśli piszę po polsku, to stosuję się do polskich zasad ort
                            > ograficznych i gramatycznych, jeśli piszę po angielsku, stosuję zasady pisowni
                            > angielskiej, jeśli po niemiecku... po niemiecku niestety nie piszę. smile
                            > Ale wiem, że w tym języku rzeczowniki pisze się wielką literą.
                            > O hebrajskim nie mam pojęcia i wierzę Ci, Zorro, na słowo. smile
                            > Tak czy owak, w żadnym wypadku nie chcę obrazić czyjejkolwiek nacji lub religii
                            > .
                    • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:53
                      a tutaj masz pare ciekawostek na ten temat, Sorellino.big_grin
                      genealodzy.pl/PNphpBB2-printview-t-8660-start-0.phtml
                      • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 16:00
                        Słownik PWN :

sjp.pwn.pl/szukaj/%C5%BByd.html
                        • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 16:30
                          zgadza sie.
                          Ale tylko w j. polskim, rosyjskim i ukraínskim.
                          A geneza tego wiadomo skad jest.big_grin
                          I uzywanie slowa "zyd" z malej litery - tez wiadpmo dlaczego.-big_grin

ulisses-achaj napisał:

> Słownik PWN :
                          >
                          > sjp.pwn.pl/szukaj/%C5%BByd.html
                          >
                          • sorel.lina Re: Piotrkowska 21.12.14, 17:01
                            1zorro-bis napisał:

> zgadza sie.
                            > Ale tylko w j. polskim, rosyjskim i ukraínskim.
                            > A geneza tego wiadomo skad jest.big_grin
                            > I uzywanie slowa "zyd" z malej litery - tez wiadpmo dlaczego.-big_grin

Eee, to chyba nadwrażliwość! W żaden sposób nie czuję się dotknięta, gdy ktoś o mnie napisze "katoliczka" albo "chrześcijanka". Gdybym była niewierząca, to też nie miałabym nikomu za złe, że pisze o mnie "ateistka". smile
                            Użycie małej czy wielkiej litery jest tylko umownie przyjętą zasadą pisowni, a jej geneza? Jeśli nawet była deprecjonująca, to dziś już nie ma takiego znaczenia i mało kto, oprócz nielicznych specjalistów, zdaje sobie z tego sprawę.

Piszes Zorro:

"Sorellino.....moze slowo "zyd" z malej litery w jezyku polskim ma swoje uzasadnienie-korzenie w antysemityzmie jaki mial miejsce w Polsce przed wojna i po?
                            Bo ze w j. niemieckim - Jude - pisze sie z duzej litery to jest jasne. Wszystkie slowa-rzeczowniki pisze sie z duzej litery. "

I czy to znaczy, że w Niemczech nie było i nie ma antysemityzmu? Ejże!

> i dlatego ja - mimo kiepskiej ortografii - piszac popolsku staram sie pisac: Katolik, Protestant, Muzulmanin.

Czyli z szacunku nie przestrzegasz zasad prawidłowej pisowni (polskiej, naturalnie)? smile

> A kazdy Zyd jest Zydem.

Według prawa żydowskiego, rozumiem. I rozumiem, że jeśli ma matkę Żydówkę, to zawsze jest przez innych Żydów za Żyda uznawany.
                            A co jeśli jakiś Żyd, nie zechce być żydem, tzn. na przykład ochrzci się, albo wypowie przy świadkach szahadę, albo określi się jako ateista?

• 1zorro-bis Re: Piotrkowska 22.12.14, 07:08
                              ....."Eee, to chyba nadwrażliwość! W żaden sposób nie czuję się dotknięta, gdy ktoś o mnie napisze "katoliczka" albo "chrześcijanka". Gdybym była niewierząca, to też nie miałabym nikomu za złe, że pisze o mnie "ateistka". smile
                              Użycie małej czy wielkiej litery jest tylko umownie przyjętą zasadą pisowni, a jej geneza? Jeśli nawet była deprecjonująca, to dziś już nie ma takiego znaczenia i mało kto, oprócz nielicznych specjalistów, zdaje sobie z tego sprawę....."

Bedziesz tak samio reagowac, gdy ktos do ciebie bedzie mowil " ty polko"?:_D
                            • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 22.12.14, 07:09
                              ....."Według prawa żydowskiego, rozumiem. I rozumiem, że jeśli ma matkę Żydówkę, to zawsze jest przez innych Żydów za Żyda uznawany.
                              A co jeśli jakiś Żyd, nie zechce być żydem, tzn. na przykład ochrzci się, albo wypowie przy świadkach szahadę, albo określi się jako ateista? ..."

Wedlug prawa pozostanie Zydem.smirk
                  • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:50
                    W kwestii gwoździa. Nie chciałbyś wiedzieć. Na tvn24 zamieściłem kiedyś o tym stosowny tekst. Niestety, wedle Twoich kategorii jest zdecydowanie nazbyt osobisty.. smile
                  • ulisses-achaj Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:57
                    OK dlatego pisałem o otwartych drzwiach - Tobie jednak najwyraźniej chodziło o coś innego - taka jest wymowa Twojego postu. I teraz to co ja mam na myśli: weź dwa obrazy impresjonistów: jeden np. niemiecki albo angielski , a drugi polski i wykaż mi, że różnią się tym, co cechuje odrębność narodową. Nie da się.
              • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 15:21
                dla mnie szacunku? Bez zartow....smirk
                Kim ja jestem?big_grin
                vidavil-125 napisał:

> Zorro, z tą pisownią.
                > Domagasz się dla siebie szacunku, rozumiem i uwzględnię
    • 1zorro-bis Re: Piotrkowska 21.12.14, 16:38
      a tutaj masz Sorellino linka jakbys chciala cos wiecej wiedziec.....smirk
      izrael.org.il/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka