sorel.lina 18.02.15, 11:26 ... swój ogonek chwali. To i ja swoim się pochwalę. A co! Prezydent RP Bronisław Komorowski nadał Łodzi prestiżowy tytuł Pomnika Historii. Dla naszych zabytków to wielka nobilitacja i już tylko krok do listy światowego dziedzictwa UNESCO! Ta pani obok Pana Prezydenta, to Pani Prezydent. Łodzi. A to "pomnikowa" Piotrkowska. Najwspanialsza ulica. Historyczna, pomnikowa, handlowa, spacerowa, bywało, że i przemysłowa. A przede wszystkim nasza, łódzka. Jak żadne inne miejsce zapracowała na tytuł Pomnika Historii dla Łodzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulisses-achaj Re: Każda sroczka 18.02.15, 11:40 O to szczególne wyróżnienie Łódź starała się od 2008 roku. Udało się. W pałacu Poznańskich Bronisław Komorowski ogłosił, że nasze zabytki zasługują na miano pomników historii. Prezydencka lista to ekskluzywne grono najcenniejszych obiektów o szczególnym znaczeniu historycznym, naukowym i artystycznym. Za pomnik historii zostały uznane: * Zabudowa ulicy Piotrkowskiej z placem Wolności i dawnym pasażem Meyera, czyli ul. Moniuszki * Księży Młyn z parkami Źródliska, fabrykami oraz rezydencją Karola Scheiblera * Fabryka i rezydencje Ludwika Geyera ze skansenem architektury drewnianej * Przędzalnia, brama zakładowa i pałac Izraela Poznańskiego * Cmentarze Stary i Żydowski Hmmm na Cmentarzu Starym mam pochowanych co najmniej cztery pokolenia krewnych. Odpowiedz Link
k.karen Re: Każda sroczka 18.02.15, 11:41 Nie mój "ogonek", ale też chwalę, bo Polska nasza wspólna Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Każda sroczka 18.02.15, 11:48 Nie wiem czy tego dożyję, ale po rewitalizacji śródmiejskich kwartałów - plany prawie gotowe - czyli ulic otaczających ścisłe centrum, będzie co oglądać. Uchwaliliśmy całościowy remont fasady mojej kamienicy. Będzie w zupełnie innym kolorze niż dzisiaj. Planujemy też podświetlenie detali. Ostatnio pięknie odnowiono niemal sąsiedni budynek. Piękna secesja. Z prywatnych środków. Dzieje sie Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: Każda sroczka 18.02.15, 12:25 Łódź, moja nieodwzajemniona miłość : )))) Będę wreszcie w maju/czerwcu, to się na własne oczy napatrzę! Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Każda sroczka 18.02.15, 12:38 sza.aliczek napisała: > Łódź, moja nieodwzajemniona miłość : )))) Dlaczego nieodwzajemniona??? > Będę wreszcie w maju/czerwcu, to się na własne oczy napatrzę! Ojej, Szaliczku, to koniecznie daj znać! Musimy się spotkać! Zostawię Ci namiary na prive. Już się cieszę na ten maj! Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: Każda sroczka 19.02.15, 23:32 Sorellino, bardzo chętnie! Nie umiem w tej chwili powiedzieć kiedy - z dokładnością - ale jak już będę pewna, to się przypomnę : ) Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: Każda sroczka 19.02.15, 23:55 I na dobranoc skojarzenie via Łódź : ) www.youtube.com/watch?v=t27JYpd8POQ#t=72 (tu w lepszym wydaniu, ale pierwsza bardziej prawdziwa, no i Schulz) www.youtube.com/watch?v=88pCBld3TVk#t=23 Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każda sroczka 20.02.15, 07:55 a tutaj troche fotek ze starych Katowic..... Niestety, dzieki towarzyszom niewiele z tegp dawnego miasta zostalo. www.google.de/search?q=Alte+Bilder+von+Kattowitz&biw=1264&bih=851&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=8tnmVNasGsTyOO_qgfAL&ved=0CC4QsAQ Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Każda sroczka 24.02.15, 14:30 I znów mogę się cieszyć z naszego łódzkiego "ogonka"! "Jeżeli ktoś wątpił w kondycję Łodzi filmowej, to mógł ostatnio się mocno zdziwić - komentują łodzianie po przyznaniu Oscara "Idzie". W nagrodzonym filmie widać łódzkie kamienice, ujęcia wykonywali absolwenci tutejszej filmówki, a za montaż odpowiadał jeden z jej wykładowców. "Ida z Łodzi pozdrawia Oscara z Los Angeles" - skwitowała na Twitterze prezydent Łodzi" "Wątki łódzkie w najlepszym nieanglojęzycznym filmie 2014 roku są bardzo widoczne. W końcu "Ida" została wyprodukowana przez łódzki Opus Film a za kamerami stanął Ryszard Lenczewski i Łukasz Żal - absolwenci łódzkiej filmówki. Jakby tego było mało, nagrodzony film zmontował Jarosław Kamiński, obecny szef katedry montażu w łódzkiej uczelni." Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Każda sroczka 18.02.15, 12:39 hardy1 napisał: > ... no to sobie oglądnę po odnowieniu Hardy, nie musisz czekać, już teraz jest co oglądać. Może więc też... maj? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każda sroczka 18.02.15, 12:21 jak sobíe porownam Lodz z lat 70-tych to ......stwierdzam, ze Polska jest w ruinie! Odpowiedz Link
hardy1 Re: Każda sroczka 18.02.15, 12:28 W połowie lat 70-tych byłem kilka razy w Łodzi. Potwierdzam więc oświadczenie Zorra - tak, Polska jest w ruinie! Widać to wyraźnie na powyższych fotkach Podobne mógłbym wkleić z mojego miasta za pół roku. Wtedy i u mnie skończą remont głównych rejonów Starego Miasta. Kolejne, boczne uliczki są w planie. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Każda sroczka 18.02.15, 12:42 Tak, Hardy. Ruina. I stale jest coraz gorzej. Za komuny i po przemianach to ci dopiero było piękne miasto.. a teraz, szkoda słów... Odpowiedz Link
hardy1 Re: Każda sroczka 18.02.15, 20:20 Kilka dni temu wpisałem gdzieś "humor z zeszytów szkolnych", znaczy autentyk. Ponieważ Polska popada w coraz większą ruinę (jak niektórzy twierdzą), jest potwierdzeniem tegoż: "Usuwano stare ruiny, budując nowe" Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Każda sroczka 18.02.15, 12:40 Moja rodzinna ulica.. Pamiętam wygląd niemal każdego jej skrawka i to jak się zmieniała w ciągu 50 lat.. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Każda sroczka 18.02.15, 12:51 Moja rodzinna ulica to ex-11 listopada, ex-Obrońców Stalingradu, obecnie Legionów, ale już tam nie mieszkam od dawna. Zmieniają się czasy, zmieniają się czczeni bohaterowie, tylko ulice pozostają staro-nowe, choć już nie takie same... A Piotrkowska to prawie moja rodzinna ulica, w szkolnych i studenckich latach "obowiązkowo" zaliczana w każdą sobotę, a nierzadko również w niedziele plus jeszcze ze dwa razy tygodniu. Odpowiedz Link
herbacianka Re: Każda sroczka 18.02.15, 14:44 Ta wasza Piotrkowska to głośna na całą Polskę - i to nie że teraz tylko, bo pomnik Nigdy nie byłam w Łodzi i jakoś się nie zanosi bym miała być... Więc powiedzcie, dlaczego ona taka magiczna jest? Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Każda sroczka 18.02.15, 15:15 Herbacianko, magii nie da się wytłumaczyć. Magia to magia. Tak jak urok osobisty albo sex-appeal. Nie wiadomo jak, ale działa. Odpowiedz Link
herbacianka Re: Każda sroczka 18.02.15, 15:46 W sumie racja Czyli co, pozostaje tylko sprawdzić Odpowiedz Link
klara_izydor Re: Każda sroczka 18.02.15, 19:47 Jestem totalną fanką Łodzi,bo mój Ojciec tam spędził swoje lata studenckie.A przecież, to najlepsze lata w życiu człowieka Zastanawiam się tylko - dlaczego Łodzianki, z uporem godnym lepszej sprawy,tak chętnie odsłaniają swe masywne kolanka? Odpowiedz Link
hardy1 Re: Każda sroczka 18.02.15, 19:58 Zastanawiam się, dlaczego niektórzy nie potrafią normalnie rozmawiać. Odpowiedz Link
k.karen Re: Każda sroczka 19.02.15, 11:42 O tak, Klaro! W Twoim mieście na pewno kobiety chodzą ubrane w czadory i burki, a mężczyźni w galabijach Dlatego rozumiem Twoje zgorszenie odsłoniętymi kolanami Odpowiedz Link
klara_izydor Re: Każda sroczka 19.02.15, 13:23 k.karen napisała: > O tak, Klaro! W Twoim mieście na pewno kobiety chodzą ubrane w czadory i burk > i, a mężczyźni w galabijach Dlatego rozumiem Twoje zgorszenie odsłonię > tymi kolanami Jedno jest pewne - gdyby to Hardy prezentował swoje masywne kolana - byłabym zachwycona Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Każda sroczka 19.02.15, 13:44 Znalazłam w necie coś takiego. Mnie się spodobało, a co Wy o tym powiecie? Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Każda sroczka 19.02.15, 13:46 P.S. Każda sroczka swój ogonek chwali, bo inny. Przynajmniej tak się sroczce wydaje. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każda sroczka 19.02.15, 13:54 Giesche.....to dzieki niemu te osiedla powstaly. Wstretny kapitalista..... pl.wikipedia.org/wiki/Georg_von_Giesches_Erben Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każda sroczka 19.02.15, 13:57 Hardy, a tutaj masz cala kolekcje. www.google.de/search?q=Bilder+von+Nikiszowiec&biw=1264&bih=853&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=o93lVOHPBsPKaIjzgpAB&ved=0CCAQsAQ Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Każda sroczka 19.02.15, 14:01 Widać, że jesteś przywiązany do swojego Śląska, Zorro! Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każda sroczka 19.02.15, 19:10 w koncu zylem tam 30 lat. sorel.lina napisała: > Widać, że jesteś przywiązany do swojego Śląska, Zorro! Odpowiedz Link
k.karen Re: Każda sroczka 19.02.15, 15:13 Klaro, co jak co, ale o odmienne preferencje nie śmiałabym Cię podejrzewać, dlatego prawidłowy wybór! Ale porozmawiaj z Hardym, to może podeśle Ci fotki swoich kolan i będziesz mogła zachwycać się do woli klara_izydor napisała: > Jedno jest pewne - gdyby to Hardy prezentował swoje masywne kolana - byłabym za > chwycona Odpowiedz Link
klara_izydor Re: Każda sroczka 19.02.15, 16:45 k.karen napisała: > Klaro, co jak co, ale o odmienne preferencje nie śmiałabym Cię podejrzewać Dlaczego? Dzień po porodzie postanowiłam zostać lesbijką. Po kilku dniach mi przeszło,ale do dzisiaj uważam,że lesbijkom jest pod wieloma względami łatwiej. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każda sroczka 19.02.15, 19:12 Tak? Musisz sie spytac.... klara_izydor napisała: > k.karen napisała: > > > Klaro, co jak co, ale o odmienne preferencje nie śmiałabym Cię podejrzewa > ć > > Dlaczego? > Dzień po porodzie postanowiłam zostać lesbijką. > Po kilku dniach mi przeszło,ale do dzisiaj uważam,że lesbijkom jest pod wieloma > względami łatwiej. > Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Każda sroczka 19.02.15, 19:16 1zorro-bis napisał: > > Tak? > Musisz sie spytac.... Tak? A kogo? Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Każda sroczka 19.02.15, 19:22 sorel.lina napisała: > 1zorro-bis napisał: > > > > > Tak? > > Musisz sie spytac.... > Tak? A kogo? Tzn., kogo Klara powinna się spytać? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każda sroczka 20.02.15, 07:52 no.......kogos. sorel.lina napisała: > 1zorro-bis napisał: > > > > > Tak? > > Musisz sie spytac.... > > Tak? A kogo? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każda sroczka 19.02.15, 12:14 tutaj sa strae s´zdjecia dzielnicy Giszowiec. Giesche - bogaty niemiecki przedsiebiorca budowal cale osiedla dla swoich pracownikow. Niestety, za komuny mase tych domow wyburzióno. Zeby duch niemiecki nie straszyl..... www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.giszowiec.info%2Fgrafa%2Fnowe%2Fpocztowki%2Fd%2F0_1.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.giszowiec.info%2Fpl%2F%3Fco%3Dpocztowki&h=379&w=600&tbnid=mZrkHaEOXMaBTM%3A&zoom=1&docid=ZSr1tl8rn1hR7M&ei=H8TlVKG6K-rMyAPE-4DYDA&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=328&page=1&start=0&ndsp=20&ved=0CDcQrQMwBw Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każda sroczka 19.02.15, 08:10 tez sie pochwale..... Robotnicza dzielnica Katowic wybudowana dla gornikow pod koniec XIX i na przelomie XX wieku.....przez wstretnych niemieckich kapitalistow..... NIKISZOWIEC. bywajtu.pl/media/dynamic/pictures/MDUmeNyYFGFD.1200x1200.jpg farm7.static.flickr.com/6011/5988120980_1acdeb9445.jpg www.ppp3katowice.neostrada.pl/images/nikiszowiec2.jpg d.wiadomosci24.pl/g2/50/33/fd/45594_1191449091_cf2c_p.jpeg Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Każda sroczka 19.02.15, 08:48 Pierwsze i ostatnie zdjęcie - extra! Kto by pomyślał, że zwykła stara robotnicza dzielnica (familoki?) może być taka malownicza! Gra ostrych, zdecydowanych kolorów. Zaczynam chyba lepiej rozumieć Twoje inspiracje, Zorro... Odpowiedz Link
k.karen Re: Każda sroczka 19.02.15, 10:59 Też mi się podobają te zdjęcia. Ramy okienne malowane na czerwono (albo zielono) to jeszcze pozostałość po dawnych czasach, kiedy było potworne zapylenie węglowe Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każda sroczka 19.02.15, 12:06 a wiiiiiidzisz! I pomyslec, ze to stoi ponad 100 lat nierestaurowane. A byl taki jeden extra duren - tow. Grudzien w latach 70-tych, ktory chcial to wszystko burzyc zeby ducha germanskiego przegonic ze Slaska. Czesciowo sie durniowi udalo. sorel.lina napisała: > Pierwsze i ostatnie zdjęcie - extra! Kto by pomyślał, że zwykła stara robotnicz > a dzielnica (familoki?) może być taka malownicza! Gra ostrych, zdecydowanych ko > lorów. > Zaczynam chyba lepiej rozumieć Twoje inspiracje, Zorro... Odpowiedz Link
hardy1 Re: Każda sroczka 19.02.15, 12:42 O kurde, Zorro! Ale fajne zaułki, nastrojowe... Nie wiem, jak mieszka się mieszkańcom, czy mają już cywilizacyjne nowinki, ale dla turystów uliczki mają swój klimat. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każda sroczka 19.02.15, 13:50 z tego co wiem jak na tamte czasy byly super nowoczesne. Jak jest dzisiaj.....nie wiem. Slyszalem tylko ze starsi ludzie wymieraja a mlodzi remontuja i robia tam mieszkania na "dzisiejsze potrzeby" hardy1 napisał: > O kurde, Zorro! Ale fajne zaułki, nastrojowe... > Nie wiem, jak mieszka się mieszkańcom, czy mają już cywilizacyjne nowinki, ale > dla turystów uliczki mają swój klimat. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Każda sroczka 19.02.15, 22:11 ... a na parterze porobią kafejki i będzie super Odpowiedz Link