wscieklyuklad
31.05.26, 20:34
Sławomirze Mentzen, jako aktorka scen muzycznych, magister pedagogiki... i dyplomowany mechanik samochodowy, powiem Panu jedno: zepsuł się Panu kompas moralny, a silnik pańskiej empatii zatarł się na amen.
Nazwanie środowiska artystycznego „darmozjadami i nierobami” to nie tylko bezczelność – to pokaz skrajnej ignorancji.
Jako wolny strzelec od lat ciężko pracuję na umowach o dzieło i zleceniach. Regularnie opłacam podatki, z których – o ironio – idą pieniądze również na Pana poselską pensję. Codziennie związuję koniec z końcem, łącząc rolę matki, żony i aktywnej zawodowo kobiety. Sztuka, którą Pan tak pogardza, to nie „lenistwo”. To ciężka praca fizyczna i psychiczna, tworząca tożsamość narodową. To terapia dla duszy i serca milionów Polaków. Kiedy ludzie wracają zmęczeni po pracy, to właśnie kultura daje im oddech. Ale skąd człowiek o pańskich horyzontach ma to wiedzieć?
Jeśli szuka Pan prawdziwych darmozjadów, niech Pan spojrzy w lustro i na swoje sejmowe ławy. Bierze Pan gigantyczne pieniądze za rzucanie populistycznych haseł. Pańska wiedza i retoryka wyglądają tak, jakby wyuczył się Pan ich z dwóch książek napisanych przez jedynego „malarza”, jakiego Pan kojarzy.
Jako Polka głęboko ubolewam nad tym, że w parlamencie mojego kraju – kraju, który tak potwornie ucierpiał przez zbrodnie i Holocaust wywołane przez tamtego „malarza” – zasiadają ludzie głoszący faszyzujące hasła. Ludzie, których środowisko zaczynało od biegania po lasach z podniesioną ręką i okrzykiem „Heil Hitler”. To jest prawdziwy wstyd i hańba na arenie międzynarodowej.
Boli mnie ten potworny podział w naszym narodzie, na który jako jednostka nie mam wpływu. Ale jedno wiem na pewno: panowie Mentzenowie mijają, a kultura i prawda zostają. Ja będę dalej robić swoje – z dumnie podniesioną głową, uczciwą pracą i talentem, którego Panu tak rozpaczliwie brakuje.
I koleś, podpisuj ustawę dla artystów! Łaski nie robisz. Do roboty!
Kurtyna.
Sławomir Mentzen