Dodaj do ulubionych

MIASTO w ktorym mieszkam

21.11.12, 09:06
https://i47.tinypic.com/b6aa2b.jpg

Moje miasto - centrum - jest otoczone pieknym kanalem od
polnocy,wschodu od zachodu cignie sie rzeka Helge, szczegolnie
latem jest pieknie, mozna znalezc wiele kacikow gdzie mozna
posiedziec w cieniu i ciszy od zgielku miasta.

Jesienia podziwiac widoki w roznych kolorach jesieni.
Zima na zamarznietym kanale dzieci jezda na lyzwach, a latem
dzikie kaczki wyprowadzaja swoje potomostwo, sa tez kurki wodne.
Czasami przyleci czapla na wyzerke, bo w kanale sa rowniez ryby.
Obserwuj wątek
    • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 09:29
      www.tripadvisor.se/LocationPhotos-g189837-Kristianstad_Skane_County.html#42308155
      Jak sie uda zobaczyc, piekny kosciol, w sasiedztwie 2 hotele
      po lewej strone ratusz, ktory teraz jest w przebudowie, i oczywiscie
      fragment dwroca kolejowego za kosciolem
      • dorka556 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 09:44
        Lusia, ile osób mieszka w Twoim pięknym mieście?
        • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 09:55
          o?
          fajny temacik Lusia..

*Dorus chyba juz ponda z 80 tysiecy,

zalozycielem miasta jest dunski krol Christian IV w 1614 roku,
          https://i45.tinypic.com/e7zdvr.jpg
          park Tivoli polozony w srodku miasta a w nim teratr,

jeszcze nie robilam zdjec po nowej przebudowie...
          ale zrobie i zalacze..

z checia poczytam o waszych miastach,
          i Waszych ulbubionych jego zakatkach.
      • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 09:51
        Hej,to jest podobne do...Jeśli słyszę,że jakieś miasto leży nad rzeką,rzekami które przepływają przez nie,są liczne kanał,śluzy,że po rzece pływają barki,statki,są przystanie kajakowe,wioślarskie-to już czuje ogromny sentyment do tego miasta i wiem,że czułbym się w nim dobrze smile

Tekst linka
        • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 09:58
          *Ivova
          witam na naszym forum,

ciesze sie,ze lubisz "takie klimaty"
          jedyna wadatych kanalow sa mgly dlugo utrzymujace sie i wilgoc wieksza pora jesienna
          • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:13
            kendo napisała:

> *Ivova
            > witam na naszym forum,
            >
            > ciesze sie,ze lubisz "takie klimaty"
            > jedyna wadatych kanalow sa mgly dlugo utrzymujace sie i wilgoc wieksza pora je
            > sienna

Raczej zaleta smile Nie do opisania są barwy jakie się wtedy widzi,gra światła to prawdziwa magia smile
          • slo-onko Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:19
            http://img22.imagehaven.net/img/thumbs/POKBOTUNM5_moje_miasto.jpg
            część zabytkowa mojego miasta w którym mieszkam.

Kendo, masz nawet zdjęcia spod Wałów Chrobrego,pamiętasz?
        • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:00
          Dorko z przyleglymi wszystkimi malymi doklejkami i dzielnicami ok,80.000
          samo centum -granice miasta 37,5.

Lvova i tak wlasnie jest, ja sie czuje tutaj b.dobrze akurat dobre na zakupy,
          spacery, wybrana rekreacje. Duze miasta mnie mecza.

Teraz okres przejciowy, bo przebudowuja ratusz, poszerzyli most, buduja nowy
          dworzec autobusowy obok dworca kolejowego i na mojej ulicy buduja, duzy
          dom-parking dla samochodow 4 pietrowy i duze centrum handlowe, tak ze w
          tej chwili jest troche uciazliwie, bo i ulice rozkopane i kierunki ruchu pozmieniane.

Obiecuja ze 2014 ma byc wszystko zakonczone, miasto bedzie jak nowe.
          • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:13
            wszędzie cos budują,remontują,ale to dobrze bo to upiększa nasze miasta smile
            • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:17
              *Ivova
              o,to masz racje
              kolory i odbicia slonca sa cudowne
              po deszczach nieraz przepiekne tecze nad kanalami....
              • slo-onko Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:21
                http://img25.imagehaven.net/img/thumbs/O5J0I7HVN0_moje_maisto_2.png

a tutaj nowoczesność w centrum miasta.
                Ogólnie dla przyjezdzajacych jest miastem bardzo atrakcyjnym ze względu na zabytki i na umiejscowienie między wzgórzami, kanałami, rzeką i jeziorami. mamy nawet jezioro Głebokie, które lezy tuż na obzrzu miasta i służy jako miejskie kąpielisko.
              • slo-onko Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:23
                Kenus czy ten teatr to ten sam, ktory mialam okazje ogladac z bliska?
                • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:33
                  Tak SLO na razie go nie przebudowali jeszcze, ten sam co
                  go zapamietalas.
                • dorka556 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:34
                  Z przyjemnością poczytam o Waszych miastach, czy rejonach.

Tu o Zakopanem.
                  To, że jeszcze nie zwariowałam, to sama się dziwię.

turystyka.interia.pl/polska/news/najbardziej-tajemnicze-zjawisko-na-podhalu,1863794,3575
                  • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:39
                    *Sloo
                    oczywiscie pamietam "Waly" wialo wtedy okropnie,
                    nawet przez chwile byla obawa,ze pomieszkam dluzej u Ciebie niz przewidywalam,bo sztorm na morzu byl,
                    wierzowiec tez pamietam Caffe 21 i pycha kawa z ciachem..

tak,tak,Sloo
                    to ten park w ktorym robilysmy tyle fotek nawet przy nagiej pannie gdzie rece meskie same sie wyciagnely w "pokusy rzezby"
                    • henryk245 Re: MIASTO w ktorym mieszkalem 21.11.12, 16:13
                      Whttps://kowary.pl/public/fckeditor/files/image/historia/ratusz1902.jpgw
                  • tetika Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:41
                    a to najpieknieje kawalki miasta w ktorym mieszkam
                    https://whatabeautifuleurope.files.wordpress.com/2009/03/kadzielnia-lot1.jpg
                    to mam pod samym moim blokiem
                    https://images.photo.bikestats.eu/zdjecie,600,183002,20110526,kielce-rezerwat-przyrody-slichowice.jpg
                    a to park z piekna fontanna
                    https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/06/6f/78/kielce-park-pond-next.jpg
                  • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam-Zakopane 21.11.12, 10:44
                    dorka556 napisała:

> Z przyjemnością poczytam o Waszych miastach, czy rejonach.
                    >
                    > Tu o Zakopanem.
                    > To, że jeszcze nie zwariowałam, to sama się dziwię.
                    >
                    > turystyka.interia.pl/polska/news/najbardziej-tajemnicze-zjawisko-na-podhalu,1863794,3575

widac lektura chyba wciagajaca,
                    wiatrow nie lubie,
                    choc tu slabiej wieje niz u Ciebie Dorus,
                    wydaje mi sie,ze sa one przez caly rok,
                    mieszkalam kiedys w srodku lasu w innym regionie,
                    tam balam sie wieczorami/noca,
                    wiatr opowiadal swe opowiesci,ktorych nie rozumialam
                  • slo-onko Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 10:44
                    mialam okazje widziec na wlasne oczy taki wygolony "hektar". wygladal przerazajaco.
                    widok na powalone dzrewa byl widoczny z domu w Pyzówce-malenka wioska w ktorej mialam okazje wypoczywac. a stamtad na wycieczki do Nowego Targu i na Krupowki w Z.
                    • jaga_22 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 11:13
                      Fajny temat,żeby jeszcze coś można było zobaczyć na tych zdjęciach.
                      Lusia,a nie mogą być większe?
                      • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 11:43
                        *Teti,
                        no,cudne widoki z okna...
                        park piekny z fontanna

kiedys obiecalam sobie,ze zrobie spacer po miescie i fontanna zdjecia porobie,
                        duzo ich mamy,
                        niemal w kazdym 2zaulku blokow z wlasnosciowymi mieszkaniami,
                        mini osiedlach na skwerach,nawet zdaje sie na rondelu widzialam,
                        jesienia juz powynanczali...
                        czekam do lata.
        • pia.ed Götakanal - atrakcja turystyczna ... 04.03.16, 14:58
          ...Jeśli słyszę,że jakieś miasto leży nad rzeką,rzekami które przepływają przez nie,są liczne kanał,śluzy,że po rzece pływają barki,statki,są przystanie kajakowe,wioślarskie ...

Powiniens pojechac w okolice gdzie mieszka moja siostra. do Linköping,
          bo w poblizu jest najdluzszy kanal w Szwecji, Götakanal
          laczacy Morze Baltyckie z Morzem Polnocnym.
          Znajde wpis o tym kanale na necie to wkleje ... Widzialam ten kanal ze sluzami,
          ale juz niewiele pamietam.

.

...
          • pia.ed Przedszkole na dachu ... 08.03.16, 13:05
            Wlasciwie przedszkole znajduje sie w budynku, ale plac zabaw na dachu ...
            W Malmö istnieje juz kilka takich przedszkoli.

:
            • lusia_janusia Re: Przedszkole na dachu ... 09.03.16, 08:49
              Takiej wiadomosci, jeszcze nie slyszalam.
              Moze dobrze, czy zle nie wiem.
              Zabezpieczenie musi byc na pewno odpowiednie, zeby dzieci nie
              pospadaly z dachu.
              • pia.ed Re: Przedszkole na dachu ... 09.03.16, 09:23
                Wczoraj mialam tam pojechac, bo to jest na terenie centrum handlowego Mobilia
                blisko mnie.
                Takie przedszkole "na dachu" powstalo, bo jest tendencja "aby Malmö
                rozbudowywalo sie wzwyz".

Na wielu budowamych przed wojna wysokich budynkach jest park i opalarnia na dachu,
                to dlaczego nie przedszkole???
                • pia.ed Re: Przedszkole na dachu ... Nie wkleilam? 09.03.16, 09:28
                  www.sydsvenskan.se/malmo/markbrist-skapar-forskolor-pa-hog-hojd/
                  .
    • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 11:40
      To ja wam pokaże taki filmik smile

• slo-onko Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 11:59
        Bydgoszcz w „pigułce” ze starowka w tle, tylko jakies ekspresowe zycie w tym miescie, nawet zegar przyspieszyl, gna do przodu ile sil. Jedna tylko postac zastygla w bezruchu,ktoz to?
        Lubie ladnie oświetlone noca budynki miast,wygladaja uroczo.
        Pieknie odnowiona została starowka w Jeleniej Gorze, Kendo ja widziala, ja widziałam ostatniego lata,zauroczyla mnie,może pokaze:

http://img45.imagehaven.net/img/thumbs/AVUS0EEJHQ_imagesCAN00FHK.jpg http://img23.imagehaven.net/img/thumbs/E2RK4UMNO8_imagesCAUB27CU.jpg http://img45.imagehaven.net/img/thumbs/YYZSOKO70E_imagesCAUKDFFY.jpg

Lusia faktycznie zasługujesz na medal z tym wątkiem,a pomysl z filmem ekspress o miescie-fantastyczny!
        • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 12:09
          To pomnik Andrzeja Szwalbe,twórcy bydgoskiej filharmonii smile

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d9/Szwalbe_pomnik2.JPG/245px-Szwalbe_pomnik2.JPG
        • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam-Jel.Gora 21.11.12, 12:38
          slo-onko napisała:

> Bydgoszcz w „pigułce” ze starowka w tle, tylko jakies ekspresowe zy
          > cie w tym miescie, nawet zegar przyspieszyl, gna do przodu ile sil. Jedna tylko
          > postac zastygla w bezruchu,ktoz to?
          > Lubie ladnie oświetlone noca budynki miast,wygladaja uroczo.
          > Pieknie odnowiona została starowka w Jeleniej Gorze, Kendo ja widziala, ja widz
          > iałam ostatniego lata,zauroczyla mnie,może pokaze:
          >
          > img45.imagehaven.net/img/thumbs/AVUS0EEJHQ_imagesCAN00FHK.jpg" border="0" alt="> img45.imagehaven.net/img/thumbs/AVUS0EEJHQ_imagesCAN00FHK.jpg">/a>
          > ] [URL=http://img23.imagehaven.net/img.php?id=E2RK4UMNO8_imagesCAUB27CU.jpg][IM
          > G]img23.imagehaven.net/img/thumbs/E2RK4UMNO8_imagesCAUB27CU.jpg[/IMG][/U
          > RL] [URL=http://img45.imagehaven.net/img.php?id=YYZSOKO70E_imagesCAUKDFFY.jpg][
          > IMG]http://img45.imagehaven.net/img/thumbs/YYZSOKO70E_imagesCAUKDFFY.jpg[/IMG][
          > /URL]
          >
          > Lusia faktycznie zasługujesz na medal z tym wątkiem,a pomysl z filmem ekspress
          > o miescie-fantastyczny!

*Sloo
          no tak,
          "miasto urodzenia moje"
          ladnie wygladalo teraz,
          duzo sie zmienilo,
          szkoda,ze linie tamwajowa zlikwidowali...
          nawet czysciejsze mi sie teraz wydawalo...
          • slo-onko Re: MIASTO w ktorym mieszkam-Jel.Gora 21.11.12, 12:42
            stare odnowione kamienice i nowo dostawione centrum handlowe moze klocic krajobraz rynku. mnie to jednak nie przeszkadza, zauroczaja mnie zabytki wiec nowosc mnie nie razi tymbardziej,ze na CH jest taras widokowy z zapierajacym them ogladalam miasto z gory.
            a co tramwaju, chyba zostal jeden zabytkowy, postawiony na srodku jednego z placu,czerwony, "pracuje" jako poczta, skrzynka pocztowa i listonosz zarazem. wspanialy pomysl. mozna w nim kupic akrty pamiatkowe i wyslac ,a i za zyczliwoscia pana,ktory udostepnai dlugopis. fajny klimat poniewaz mozna rozsiasc sie na drewnianych siedzieniach w tramwajowym wagonie i spokojnie wypelnic zyczenia,a potemw rzucic je do tramwajowej pocztowej skrzynki.
            • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam-Jel.Gora 21.11.12, 12:51
              no tak,
              wszystko nostalgia sie stalo dla mnie teraz,
              fakt,faktem
              odnowione wszystko,oko cieszy,
              ze nareszcie Rynek piekny,
              szkoda,ze domy lezace glebiej/na uboczu miasta sa dalej podupadle,,szkoda mi tylko tych odpadajacych "starych ornametow",ktore zdobia kamienice,
              ale mysle ze i tam dotra ekipy remontujace.
      • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 12:01
        *Ivova
        no sliczne miasto,

widac rowniez budynki nad rzeka z "czasow Hansa"
        a co to za krol na koniu??
        i inne pomniki,
        nie bylam nigdy w Bydgoszczy
        • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 12:15
          Co do pomników,to ja tam zauważyłem kilka,król na koniu to Kazimierz Wielki,jest tez tam pomnik twórcy filharmonii w Bydzi Andrzeja Szwalbe,oraz pomnik Mariana Rejewskiego,matematyka-kryptologa który rozpracował słynna Enigmę smile

https://lh5.ggpht.com/-nGyH_9nagQI/RwkFZ1w0fsI/AAAAAAAAE8g/ndOXNiw78rM/IM000396.JPG

I pewnie "Przechodzący przez rzekę" -taki fajny pomnik który ma upamiętnić wejście Polski do UE smile

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Przech_przez_rzek%C4%99_a.jpg
          • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 12:35
            jak fanjie,Ivova
            poglebia sie/przypomina sie historie Polski,
            slubny podpowiedziel,ze miasto to Krzyzacy zalozyli i nazywalo sieBromberg

pomnik Unijny nawet dobry ,
            symbol balansu,
            • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 12:58
              kendo napisała:

> jak fanjie,Ivova
              > poglebia sie/przypomina sie historie Polski,
              > slubny podpowiedziel,ze miasto to Krzyzacy zalozyli i nazywalo sieBromber
              > g

>
              > pomnik Unijny nawet dobry ,
              > symbol balansu,

Oj chyba jest w błędzie i to dużym,bo ani Krzyżacy go nie założyli,nie było też nigdy częścią państwa krzyżackiego,nawet go nigdy nie zdobyli choć granica między Polską a Państwem Krzyżackim była bardzo blisko.Nazwa Bromberg pojawiła się dopiero (o ile sie nie mylę ) 1772 gdy Bydgoszcz został przyłączona do Prus w skutek pierwszego rozbioru Polski,funkcjonowała on do 20 stycznia 1920r gdy Bydgoszcz odzyskała "wolność" po latach zaborów,kolejny raz ta nazwa wraca w 1939r gdy wybucha II WŚ i hitlerowcy zajmują 5 września miasto i obowiązuje do wyzwolenia,czyli 24 stycznia 1945.
              Przypisywanie Bydgoszczy korzeni krzyżackich,pruskich czy niemieckich jest błędem historycznym,a ten błąd został zakorzeniony właśnie w czasie zaborów.
              >
              • tetika Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 14:05
                To ja ci Kendo dam zagadke . To jest bardzo charakterystyczny dworzec, jedyny chyba taki w kraju big_grin
                https://s2.flog.pl/media/foto/5310744_swietokrzyskie--kielce--dworzec-pks.jpg
                • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 14:13
                  Myślę,że to nie jest trudna zagadka wink
                  • tetika Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 14:17
                    ciiii jak wiesz to narazie nie mow smile
                    • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 14:19
                      Nic nie powiem,może tylko mała podpowiedź,otóż nigdy nie byłem w tym mieście smile
                      • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 15:01
                        KOCHANI
                        oniemialam jak zobaczylam ze temat WAM sie spodobal.
                        Z braku doswiadczenia na kompie braku ujejetnosci, zamiescilam co umialam,
                        chociaz zamierzenia byly bogatsze.
                        Cos mam blokade i nie moge wyslac wszystkich zdjec ze swojego folderu.

TETIKO - tu chodzi chyba o miasto co zaczyna sie na "KIe???"
                        Bydgoszcz ladne miasto widac stara histrorie, ktora prowokuje do zaglebienia
                        sie i zwiedzania nowego jak i starego.

W Szczecinie tylko zawsze jestem przejazdem ale mam tutaj kolezanke ze
                        Szczecina, ktora czasem cos wspomni o miescie.

Jezeli chodzi o Jelenia Gore to owszem, centrum jest odrestaurowane i dobudowane
                        nowe kamieniczki na wzor dawny, i nowa kwartera w centrum handlowym z ktorego
                        mozna podziwiac panorame Jeleniej na tarasie widokowym na ostatnim pietrze.

Tylko jest jeden mankament na ktory wszyscy mieszkancy i niektorzy turysci narzekaja;
                        a to ulice wylozone brukiem, kostka po ktorej nie da rady chodzic w szpilkach i
                        inwalidi ze swoimi balkonikami maja problem w poruszaniu.
                        • jaga_22 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 15:11
                          Zgadłaś Lusia,ja musiałam poszukać,to Kielce.

http://i48.tinypic.com/4qklc7.gif
                          • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 17:07
                            Jago a Ty nie chwalisz swojego miasta, takie piekne, chluba
                            naszej Polskiej histori, kiedys zamiescilas Palac Szustra o ile pamietam?

Dziekuje szanownemu gronu za slowa uznania i pochwale.
                            http://s18.rimg.info/e39450899e0f2c8023ea26ab83e884cd.gif
                            • tetika Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 17:28
                              Jagusia chwali Warszawe przy kazdej okazji
                              a ja sie do tego dolaczam przy kazdej okazji bo to przeciez moje rodzinne miasto. W kielcach tylko mieszkam .....a za warszawa wciaz tesknie smile
                              • jaga_22 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 20:30
                                Warszawa bardzo się zmieniła.

Aleja Niepodległości

http://i46.tinypic.com/2nkjrbo.jpg

Pole Mokotowskie
                                http://i50.tinypic.com/16gh2xs.jpg

Panorama nie moja
                                http://i49.tinypic.com/2dgqsqq.jpg

• lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 21:39
                                  Jak by nie patrzec to jesien jest piekna pora roku.
                                  Swoimi kolorami upieksza nasze aleje ktorymi chodzimy
                                  i skwery przy ktorych odpoczywamy.
                                  Jak pieknie ujete jest na zdjeciach z Warszawy.
                                  • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 22:13
                                    https://i46.tinypic.com/2s60sgn.jpg
                                    Rzeka Helge i wieza cisnien, gdzie gniazdowaly sokoly
                                    wedrowne tego lata.
                                    Na wodzie stateczek, ktorym mozna plynac i zwiedzac rezerwat przyrody,
                                    albo z biegiem rzeki i polynac do Åhus nad morze.

Do przystanie mam chyba 500-600 metrow po prostej, tego lata spotkalam
                                    kilka autokarow z Polski i Niemiec, z Dani to normalne.
                                    • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 22:26
                                      https://i48.tinypic.com/ji2fig.jpg
                                      Muzeum, mieszkam na tej samej ulicy co ono sie znajduje.
                                      • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 22:39
                                        Park- "Tivoli Parken" zabytkowy dom z drzewa,
                                        latem kawiarenka w srodku i serwuja rowniez
                                        pod parasolami na zewnatrz
                                        https://i48.tinypic.com/2dgq9p3.jpg
                                        Nie udalo mi sie powiekszyc zdjecia.
                                        • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 22:49
                                          https://i49.tinypic.com/25hq00m.jpg

Kiedys miescil sie bank dzisiaj jest hotelem w poblizu parku,
                                          dworca kolejowego i basenu. Hotel Frist Christian IV.
                                          • jaga_22 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 22.11.12, 10:45
                                            Fajnie Lusia,że przybliżasz nam swoje miasto.
                                            Zdjęcie możesz pomniejszyć,ale powiększyć,to raczej nie można.

http://i48.tinypic.com/zxkuua.jpg

http://i45.tinypic.com/e6tz6p.jpg
                                            • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 22.11.12, 11:02
                                              Wawka jest pod pewnym względem śmiesznym miastem,może nie tyle samo miasto co jej władzę i mieszkańcy i biznesmeni tam działający,mianowicie Warszawa jest odwrócona plecami do Wisły.Wisła w Warszawie "umarła",ie jest wcale wykorzystana do celów turystycznych,rekreacyjnych,wypoczynkowych,nic się na niej nie dzieje,szkoda patrzeć jak miasto które jest przedzielone na dwie części na wielu kilometrach nie potrafi wykorzystać takiego potencjału. To chyba ewenement w skali europejskiej.
                                              • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 22.11.12, 11:11
                                                *Ivova
                                                niewiem,moze masz racje,
                                                te wiadomosci sa z programu telewizyjnego,
                                                gdzie rowniez podawali,ze i torun Krzyzacy zalozyli,
                                                nie bede sie sprzeczac,
                                                przy wiekszym czasie poszperam w necie by zaspokoic swa ciekawosc.
                                                • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 22.11.12, 11:30
                                                  kendo napisała:

> *Ivova
                                                  > niewiem,moze masz racje,
                                                  > te wiadomosci sa z programu telewizyjnego,
                                                  > gdzie rowniez podawali,ze i torun Krzyzacy zalozyli,
                                                  > nie bede sie sprzeczac,
                                                  > przy wiekszym czasie poszperam w necie by zaspokoic swa ciekawosc.

Z początkiem państwowości polskiej należy wiązać pewne zmiany w osadnictwie okolic Bydgoszczy. Przypuszczalnie w XI w. założono tu gród na jednej z nieistniejących dziś wysp, utworzonej podczas zmiany głównego nurtu Brdy, którego zasięg wyznaczają dziś ulice: Bernardyńska, Przy Zamczysku i Podwale. Drugi element tego zespołu stanowiło podgrodzie, osada wczesnomiejska (obecna Babia Wieś) z licznymi warsztatami rzemieślniczymi, która znajdowała się na wschód od grodu za systemem umocnień i fos. Trzeci człon stanowiło cmentarzysko, które było zlokalizowane po drugiej stronie Brdy[9].

Wg badań dendrochronologicznych wydobyte szczątki wału grodu bydgoskiego pochodzą z czasów panowania Kazimierza Odnowiciela (ok. 1030 r.)[10] W tym właśnie miejscu znajdował się ważny bród na dawnym szlaku bursztynowym (później średniowiecznym szlaku śląsko-pomorskim). Od początku funkcje strażnicze grodu uzupełniały się z funkcjami gospodarczymi – ściąganiem ceł i danin.

Jeszcze za czasów Odnowiciela Bydgoszcz została zajęta przez Pomorzan i późniejsze wyprawy Władysława Hermana nie przyniosły zmiany tego stanu[11]. Dopiero wojenny kunszt Bolesława Krzywoustego przywróciły Bydgoszcz w orbitę państwa polskiego[12]. Z tym wydarzeniem wiąże się pierwsza wzmianka o ziemi bydgoskiej (wyszogrodzkiej) w kronice Galla Anonima, który nazwał ją "pograniczem Pomorza, gdzie niejeden inny książę nawet z dużym wojskiem by się zawahał"[13]. Kronikarz szczegółowo opisał zdobycie sąsiedniego dla Bydgoszczy grodu Wyszogród, położonego na urwisku wiślanym.

W nowej organizacji terytorialnej, jaką zaprowadził Krzywousty, dwa ośrodki: najpierw Wyszogród, a później także Bydgoszcz stały się centrami lokalnych władz administracyjnych oraz dużymi skupiskami osadniczymi i siedzibami dwu kasztelanii pomorsko-kujawskich[9].

Pierwsza wzmianka rękopiśmienna o Bydgoszczy pojawiła się w 1122 r., nie jest to jednak zupełnie pewne[14]. Natomiast całkowicie pewna wiadomość źródłowa pochodzi z 28 czerwca 1238 r., kiedy Bydgoszcz wymieniono już jako gród kasztelański z urzędującym tu Sędzisławem wzgl. Sulisławem (Suzzlaus castellanus de Budegac) – urzędnikiem księcia Kujaw Kazimierza Konradowica[15].
                                            • tetika Re: MIASTO w ktorym mieszkam 22.11.12, 11:03
                                              Lusia twoj hotel przypomnial mi Bristol na krakowskim Przedmiesciu, identyczne ujecie
                                              https://img.targeo.pl/i/cache/wikipic/hot/Hotel_Bristol_w_Warszawie_jpg-seo.jpg
                                              • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 22.11.12, 11:47
                                                Teti
                                                no niby podobny,
                                                brakuje mu arkadow w glownym wejsci...

Ivova
                                                no super objasnienie-dziekuje za "kawalöek historii,czlek poglebia swa wiedze do konca swych dni.
                                                • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 22.11.12, 12:00
                                                  Bo nasza historia jest pokręcona wink
                                                  • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 22.11.12, 12:01
                                                    lvova napisał:

> Bo nasza historia jest pokręcona wink

masz racje
                                                    w szkole na lekcji histori uczono zupelnie co innego,

szkoda tez ze nie bylo w planie calej historii wszystkich krajow....
                                                  • lvova Re: MIASTO w ktorym mieszkam 22.11.12, 12:07
                                                    Samemu uczyłem się historii bo lubię historię,a znać historię swojego miasta,regionu to obowiązek smile
                                      • kendo Re: MIASTO i historia 22.11.12, 11:08
                                        lusia_janusia napisała:

> https://i48.tinypic.com/ji2fig.jpg
                                        > Muzeum, mieszkam na tej samej ulicy co ono sie znajduje.

wlasnie w tym miejscu narodzilo sie to miasto,
                                        krol dunski zmeczony jazda na koniu usiadl pod debem i przysnilo mu sie,ze zalozyl tu miasto,
                                        ktoremu nadal swe imie,
                                        jednak w trakcie budowy,cos poszlo zle i tylko powstala stajnia krolewska gdzie obecnie jest muzeum....

*Jagus,
                                        no sliczne zdjecia....
                                        • lusia_janusia Re: MIASTO i historia 22.11.12, 12:25
                                          Wiecie , tak sie zastanawiam tyle wiekow przetrwala historia w roznego
                                          rodzaju pomnikach,; drzewach, budowlach i calych palaciach rezerwatow.
                                          Czy teraz po naszym bytowaniu nasze drugie czy nawet trzecie pokolenie
                                          bedzie mialo co ogladac.

Przeciez mam przyklad w moim miescie tutaj. Stary ratusz pozostawili a dobudowe,
                                          z lat 50,-60 wyburzyli, zeby postawic, dobudowac nowoczesna budowle, ze
                                          szkla i stali.???...
                                          https://i46.tinypic.com/sc5an6.jpg

Stare atelje filmowe zadadoptowalo sklem odziezowy H & M na parterze
                                          a na ostatnim pietrze budynku znajduja sie jeszcze stare rekwizyty z 1800 roku
                                          i mala sala filmowa, gdzie pokazywane sa filmy specjalne komercyjne.
                                          • lusia_janusia Re: MIASTO i historia 22.11.12, 14:06
                                            Sztuczne lodowisko polozone na polnocy miasta przy pieknym
                                            brzozowym lasku, ja to nazywam park, alejki biegowe, dla chetnych
                                            zrzucenia kilka kilogramow. ogrodzony wybieg dla pieskow.
                                            laweczki, oczywiscie w nocy oswietleny.
                                            https://i49.tinypic.com/rlaqg4.jpg
                                            Na zdjeciu to NIE JA

https://i50.tinypic.com/35mfup1.jpg
                                            Lodowiskowy sezon od jesieni do marca jest czynne non stop, odbywaja sie
                                            mecze, szkolka hokeja dla maluchow, szkoly wynajmuja na lekcje w-fu.
                                            • jaga_22 Re: MIASTO i historia 22.11.12, 14:46
                                              Masz rację lvova,ale pomału to się już robi.

Obrócić miasto ku Wiśle - to teraz jeden z priorytetów ratusza. Nad rzeką po stronie Starówki ma nastąpić równie fundamentalna zmiana, jaka wcześniej dokonała się na Krakowskim Przedmieściu.

"Po Centrum Nauki "Kopernik", otwarciu przy nim Parku Odkrywców, co nastąpi na wiosnę, uruchomieniu drugiej linii metra, urządzeniu placu z kolejnymi fontannami przy pomniku Syreny, też w ramach bulwaru - będzie można powiedzieć, że Warszawa stopniowo zwraca się w stronę Wisły. Wszystkie te inwestycje mają być gotowe w 2013"

Bulwar już jest
                                              http://i50.tinypic.com/1643n6.gif

Przez ostatnich 30 lat, pojawił się niemal w centrum Warszawy dziki las łęgowy typowy dla obszarów zalewowych rzek na nizinach w Europie. Teren ten stał się również miejscem do życia dla wielu dzikich zwierząt, a szczególnie ptaków. Część z nich to gatunki podlegające ochronie.

Kiedy pojawiła się idea przywrócenia Wisły Warszawie pojawił się również problem jak zagospodarować zdziczały praski brzeg.

Wycięcie drzew spotkało się ze sprzeciwem organizacji zajmujących się ochroną przyrody.

• lusia_janusia Re: MIASTO i historia 22.11.12, 14:59
                                                Przepiekne widoki Jago, a drzewa - kto je wycina
                                                przy zdrowych zmyslach, przeciez mozna stworzyc rozne
                                                aranzacje przez co urozmaici i wzbogaci teren zadrzewiony.
                                              • kendo Re: MIASTO i historia 22.11.12, 15:04
                                                o,
                                                tu jest ladnie....

historia sie nie iteresowalam,
                                                obrzydzili mi nauczyciele w szkolach,
                                                dopiero mieszkajac tutaj zaczelam od podstaw sie nia iteresowac
                                                a zwlaszcza tym co gdzie mieszkalam sie wydarzylo...
                                                czy majac okazje byc w innym iescie od razu w internecie szukam wiadomosci...
                                                .
                                                • jaga_22 Re: MIASTO i historia 25.11.12, 21:10
                                                  w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Babskie-sprawy/531243,1,Sztokholm--wycieczka-do-sztokholmu.html
                                                  Często tu bywasz Kendo?
                                                  http://i45.tinypic.com/xcr9dd.jpg
                                                  • kendo Re: MIASTO i historia 26.11.12, 09:39
                                                    *Jagus
                                                    chcialbym byc bardzo czesto w Stockholmie,
                                                    niestety,jakos tak wyszlo,ze raz tylko bylam....
                                                    miasto pelne ludziskow ,jak w ulu,
                                                    takie klimaty mnie nie bawia,ale zwiedzic bym chciala duzo,
                                                    moze kiedys na wycieczke sie zapisze i zobacze chociazby czastke stolicy.
                                                  • lusia_janusia Re: MIASTO i historia 26.11.12, 09:50
                                                    Caly Stockholm polozony na kilkunastu wyspach, poloczony mostami i
                                                    mostkami, podobno staare misto zachowane pieczolowicie jako obiekt
                                                    historyczny.
                                                    Nie mialam nigdy zadnych spraw do zalatwienia w nim, ale nastepny projekt
                                                    do zwiedzania to stolica, nie mowiac o osciennych zabytkach.
                                                  • kendo Re: MIASTO i historia 26.11.12, 09:59
                                                    *Lusia
                                                    nic,tylko sledzic anonsy w Kurierze
                                                    i lapac wycieczke np.trzy dniowa,
                                                    to zwiedzimy co nieco....czesc z gajdem,czesc same,
                                                    moze zabladzimy jak w Paryzu to wiecej zobaczymy..
                                                  • kendo Re:Bertil Landelius 04.12.12, 19:37
                                                    bylismy na jego wystawie obrazow,
                                                    w 100-ta rocznia muzeum tutejszego miasta zorganizowalo wystwe,
                                                    tez zyjaca zona 93 lata,chodzi ze mna do literackiego kolka,
                                                    zaprosila nas wszystkie ,z gajdem bylo oprowadzanie,
                                                    nie wszystkie obrazy mi sie podobaly,
                                                    ur. w Malmö, 1920 - 1985
                                                    mieszkajacy na Ivösjön tworzy obrazy /plakaty dla miasta i o miescie...

zimowy pejzaz,

www.bukowskismarket.com/items/363776-bertil-landelius-olja-pa-panna-signerad?locale=sv

www.123people.se/s/bertil+landelius
                                                    tu tez mozna zobaczyc czesc z jego obrazow
                                                    www.regionmuseet.se/utstallning-landelius.htm
                                                  • kendo Re:aukcja w moim miescie 04.12.12, 19:43
                                                    www.kristianstadsauktionsverk.se/auktionsbilder.htm
                                                    o swiecie,
                                                    calkiem przypadkiem znalazlam ta strone,
                                                    slicznosci maja a aukcja ma byc 7 ,8 grudzien....
                                                    lustra i zegary z roznych epok,
                                                    to moje slabosci..
                                                  • lusia_janusia Re:aukcja w moim miescie 04.12.12, 21:44
                                                    Jedna z tych lamp bym chciala miec w kuchni.
                                                  • kendo Re:aukcja w moim miescie 05.12.12, 10:01
                                                    *Lusia
                                                    to moze sie wybierzemy teraz?
                                                    dawno temu co bylam...
                                                    mysle,ze teraz przed swietami bedzie mase ludzi,
                                                    moznaby przeczekac do po swietach,moze lampa by jeszcze byla
                                                  • lusia_janusia Re:budowa garazu w centrum 06.12.12, 11:52
                                                    https://i49.tinypic.com/1ibnnr.jpg

Dzisiaj juz ostatnia faza wkopywania betonowych pali w ziemie dla
                                                    zbrojenia terenu pod kilkupietrowy garaz w centrum,
                                                    Beda wkopywac ten filar na ktorym ludzie zostawiali swoje autografy'ja tez sie uwiecznilam.
                                                    Filar ma 8 m dlugosci wazy ponad 3 tony, jest wbijany mlotem o ciezarze
                                                    wbicia 80 ton.
                                                    Obiecuja ze to juz ostatnie tluczenie, ewentualnie jeszcze w styczniu, jezeli
                                                    zajdzie taka potrzeba uzupelnia wbijanie.
                                                    Naprawde co dzien sluchac tego tluczenia to zle wplywa na sluch.
                                                  • kendo Re:budowa garazu w centrum 06.12.12, 12:53
                                                    szkoda,ze mnie wtedy nie bylo,
                                                    kiedy podpisy mieszkancy miasta skladali...

moze teraz usuna zagrodzenie i bedzie szerasza przestrzen do przechodzenia...
                                                  • lusia_janusia Re:budowa garazu w centrum 06.12.12, 13:51
                                                    Chyba nie. bo zurawie beda kladli plyty i zalewali betonem
                                                    , przywozonym gruszkami, tak ze potrzebuja przestrzeni do manewrowania.
                                                  • kendo Re:budowa garazu w centrum 06.12.12, 14:11
                                                    o swiecie...
                                                    to bedzie mimo wszystko halas
                                                  • kendo Re:migawki z mojego miasta 11.12.12, 00:11
                                                    www.kristianstadsbladet.se/webbtv/article1767760/Kristianstadborna-om-arets-julhandel.html
                                                    moze link sie utrzyma...

ludziska odpowiadaja na pytania,
                                                    co sobie zycza na swieta z jedzenia/pod choinke...
                                                  • alfredka1 Re:migawki z mojego miasta 11.12.12, 16:27

www.cezaryskorka.pl/gszczecinzima.php--
                                                    dzisiaj tez tak wyglada...
                                                  • jaga_22 Re:migawki z mojego miasta 11.12.12, 17:19
                                                    Ojejku,jejku,to znaczy,że Szczecina już nie ma? uncertain
                                                  • kendo Re:migawki z mojego miasta 11.12.12, 17:56
                                                    mi stronma nie wchodzi...
                                                  • alfredka1 Re:migawki z mojego miasta 27.12.12, 20:15

cezaryskorka.pl/zdjecie.php--
                                                    moze teraz wskoczy??
                                                  • dorka556 Re:migawki z mojego miasta 28.12.12, 06:59
                                                    https://www.cezaryskorka.pl/szczecinzima/pop/1.jpg

Szczecin w śniegu.
                                                    Alfredko, czy o to zdjęcie Ci chodziło?
                                                  • kendo Re:migawki z mojego miasta 28.12.12, 13:12
                                                    no,ladnie wygladaja domeczki
                                                    przypudrowane sniegiem,
                                                    czy to o Szczecin chodzi?
    • jaga_22 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 21.11.12, 12:51
      Po obejrzeniu filmiku już nie będę narzekała,
      że u mnie dnie tak szybko pędzą. wink Ładne miasto Bydgoszcz.
      Tetika,nie wiem o jakie miasto chodzi,widzę,że rozwojowe.
    • greis52 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 12.07.13, 16:00
      gorzow.gazeta.pl/gorzow/56,35211,13932174,Park_Roz_ma_sto_lat__Zobacz_jak_wygladal_na_niemieckich.html#TRNajCzytSST
      to park w centrum miasta z ciekawą historią
      bardzo lubię w nim posiedzieć ilekroć bywam w pobliżu...
      • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 12.07.13, 16:18
        *Greis,
        bardzo lubie parki w srodku miasta,
        maja odpowiedni klimat dla mieszkanocow,

inaczej odbiera sie park przy "zamczyskach" tam juz wszystko na szeroka skale ,
        by zachowac pierwotny model ,

to co planuja na 100-tna rocznie parku??
        czy tez sa w dalszym ciagu roze????????
        • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 12.07.13, 16:24
          tradgardsdesign-jens.blogspot.se/2012/08/halsotradgarden-tivoli-parken.html
          mozna dopatrzec sie fragmentow tutejszego parku,
          tez szykuja go do nastepnego roku,
          kiedy miasto 400 lat bedzie obchodzc,
          nawet mysla wybudowac oranzerje...
        • dorka556 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 12.07.13, 16:26
          Gorzów ma w centrum swój Park Róż, natomiast Zakopane ma Rówień Krupową.
          Jest to ogromna łąka, ponoć największa w Europie.
          Co roku właściciele próbują uzyskać zgodę na zabudowę kawałka. Jak na razie nie udaje im się. Jest wpisana do Parku Krajobrazowego (na szczęście).
          • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 12.07.13, 16:33
            *Dorka
            i wydaje mi sie sluszna decyzja,
            niech bedzie "symbolem Zakopanego"
            bedzie dla naszych potomnych....

ale trawy kosza chyba z niej????????
            • dorka556 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 12.07.13, 17:01
              Tutaj kawałeczek tej łąki.
              Kendo, oczywiście jest regularnie koszona, kiedyś nawet owce się pasły, co by turyści mieli radochę, ale za bardzo brudziły.
              Coś mi fota za duża wyszła. Proszę zmniejsz ją, albo skasuj.

https://z-ne.pl/images/Zak_Rownia_Krupowa_WID_0508B030-_1.jpg
              • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 12.07.13, 17:07
                *Dorus
                foty nie zmniejsze,nich taka duza bedzie lepiej widac wszystko,
                ladne kolory masz ustawione w cyfrowce....

*Greis,
                przed dwoma laty zaczeli zmnieniac w tutejszym parku na pozytywnie,
                musze kiedys porobic wszystkie fontanny ktore sa....
                przy kazdej kwiaty obsadzone i laweczki,
                a nowoscia jest "ogrod kuchenny i apteczny"
                nawet pokazywalam zdjecie w watku z ogrodami,
                jak przy strachu na wroble stoje.....
              • jaga_22 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 12.07.13, 19:19
                Fajna fota.Zmniejszyłam żeby zobaczyć więcej,doszły drzewka.

http://i41.tinypic.com/wr807.jpg
                • henryk245 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 12.07.13, 19:35
                  www.kristianstad.se/sv/Om-kommunen/Historia/Va/
                  nasze okolice,google tekst przetlumaczy

"sypialnia" Vä
          • greis52 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 12.07.13, 16:43
            w miastach dobra jest każda zieleń, trawnik, park, ogród łąka...
            to zielone płuca i klimatyzatory miast
            i mamy w kraju dużo ciekawych zielonych wysp posród "betonu"
            • slo-onko Re: MIASTO w ktorym mieszkam 12.07.13, 20:02
              pokaze Wam roznice miedzy stara filharmonia w moim miescie,a nowo wybudowana
              stra:
              http://i43.tinypic.com/2qjlgtx.jpg
              nowa
              http://i42.tinypic.com/j99h7r.jpg
              • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 13.07.13, 11:41
                *Sloo
                i jakie roznice w arkitektorze,
                zawsze lubie popatrzec na te stare "budowle" niz te nowe obecne,
                bo jakis tam arkitekt oslawiony naszkicowal mase szpicow,na ktore patrzac kluje mie od razy cala budowla

*Jagus
                no dzieki za zmniejszenie,
                faktycznie wiecej widac laki z drzewami....
    • slo-onko Re: MIASTO w ktorym mieszkam 06.08.13, 08:48
      szukałam watku i chyba znalazłam odpowiedni,bo przecież poniżej zamieszczone zdjęcia pochodzą z mojego miasta.
      THE TALL SHIP RACES 2013
      Cuauhtemoc Mexican tall ship
      http://i44.tinypic.com/352m0dv.jpg
      http://i44.tinypic.com/15s9bpi.jpg
      http://i43.tinypic.com/16i7f9u.jpg sciagniete z netu
      http://i41.tinypic.com/2whgom1.jpg
      http://i43.tinypic.com/2dgmah2.jpg
      Cisne bianco (Biały łabędź)
      http://i41.tinypic.com/zv8kgk.jpg
      http://i43.tinypic.com/n5fzgl.jpg
      Dar Młodzieży
      http://i40.tinypic.com/2ut3l38.jpg
      Na tle Wałów Chrobrego
      http://i44.tinypic.com/2vuc9k2.jpg
      Wyspa na Odrze
      http://i40.tinypic.com/waon6x.jpg
      Żaglowiec z Gotheborga
      http://i44.tinypic.com/2jcd91f.jpg
      http://i43.tinypic.com/10hpnw3.jpg
      http://i39.tinypic.com/ddu83.jpg
      http://i43.tinypic.com/29w7szo.jpg
    • slo-onko Re: MIASTO w ktorym mieszkam 06.08.13, 11:57
      procz żaglowcow,ktore zamiescilam cumowalo dużo, dużo więcej, m.in. Dar Młodzieży ,Fryderyk Chopin, Statsraad Lehmkuhl -Marynarki Wojennej Królestwa Norwegii oraz Olander-zaglowiec pod piecza naszego absolwenta, ktory w tej chwili jest jego kapitanem.
      w tej chwili obserwujemy kamery On Line w porcie Świnoujscie za pośrednictwem których będzie (taka mamy nadzieje) widać wplywajace do portu i wyplywajace w kierunku morza zaglowce z regat.
      praca nie pozwolila na pożegnanie podczas którego sa vivaty, oklaski i ogolny aplauz publiczności z nabrzeża.
      Podroz Cuauhtémoc do Bordeaux www.youtube.com/watch?v=g89lwqTyOZ4 -tak wygladal podczas poprzednich regat na Odrze,cos imponującego.
      • slo-onko Re: MIASTO w ktorym mieszkam 06.08.13, 12:06
        zapomnialam calkiem o bardzo pokaznych rozmaiarach Kruzenshternie pod rosyjska bandera o jednostkach z UK, Panstw Aranskich, Litwy, Brazylii i Meksyku
        a tak prezentuje się Kruzenshtein http://i44.tinypic.com/a2axja.jpg

• jaga_22 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 06.08.13, 12:49
          Żaglowce są piękne.

gdansk.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1921148,the-tall-ships-races-2013-dzisiaj-ruszaja-regaty-final-w,5987396,id,t,zid.html#galeria
          https://d.naszemiasto.pl/k/r/a9/d9/51d5561017023_o.jpg
          • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 06.08.13, 19:48
            *Sloo,
            po prostu cudne te zaglowce,
            chcialabym choc raz byc na takim pokazie,
            ale jeszcze nie teraz..
            dzieki....za zdjecia

wyobrazam sobie ilez ludziskow tam jest za kazdym razem,
            procz tego pewnie i inne atrakcje na ulicach sa....
            • slo-onko Re: MIASTO w ktorym mieszkam 06.08.13, 20:22
              wiesz na takich imprezach jest tyle ludzi,z enie sposob jest normalnie chodzic. w sobote nie widzialam nic tylko tlumy i tlumy. dlatego poszlam wczoraj i w koncu mozna sobie bylo pochodzic spokojniej. kramy z roznymi towarami od jedzenia po bibeloty,pamiatki,zakaski,piwo. mnostwo tego co tez ograniczalo ruch na ulicach. byly stoiska z Francji z mydalnymi kosmetykami, perfumami i zywnoscia. handlowali przedstawiciele roznych krajow i miast Polski. jesli kolejnym razem cos podobnego beda urzadzac to nie ma mowy zebys nie przyjechala np. z Lusia.
              • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 07.08.13, 09:22
                no wlasnie Sloo,
                uwielbiam takie "klimaty,"
                kiedy bedzie czas bedziemy z lusia jezdzic,
                teraz pomagamy Mamie z odwiedzinami i w inny sposob,
                wiec ograniczamy sie na jede wyjazdy wazniejsze dla nas...
                dzieki Sloo,,...
                • henryk245 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 07.08.13, 18:30
                  .. ja je dzisiaj przeklinalem,centrum rozkopane we wszystkich kierunkach
                  wjechac bylo trudno a wyjechac beznadziejnie,ciasno i goraco a w moim
                  aucie niema klimy

najlepszym przyjacielem czlowieka jest zimny prysznic
                  • alfredka1 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 07.08.13, 20:31
                    henryk245 napisał:

> .. ja je dzisiaj przeklinalem,centrum rozkopane we wszystkich kierunkach
                    > wjechac bylo trudno a wyjechac beznadziejnie,ciasno i goraco a w moim
                    > aucie niema klimy
                    >
                    > najlepszym przyjacielem czlowieka jest zimny prysznic

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
                    • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 08.08.13, 09:29
                      Alfredko dzieki za zdjecie,
                      imponujace przedsiewziecie wzielli na siebie konstruktorzy
                      Szwedzcy, oni sie lubuja w starociach- i ze tak im sie udalo
                      skonstruowac nowy zaglowiec.

Teorie faktycznie ciekawe co do utoniecia.
                      Jak bede u corki w Göteborgu to na pewno gdzies tam stosi
                      zacumowany i otwarty do zwiedzania, to poprosze ja, zeby mnie tam
                      zaprowadzila w celu ogladniecia.
                      • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 08.08.13, 09:37
                        SLO dziekuje za zaproszenie, jak mi tylko czas
                        pozwoli to ustawiam sie pierwsza w kolejce do wyjadu.

Bardzo imponujace miejsce z tyloma roznymi zaglami z roznych
                        krajow, lubie takie imprezy.....
                      • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 08.08.13, 09:37
                        ciekawa ciekawostka
                        do sparwdzenia tutaj...
                        • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 08.08.13, 09:55
                          Kendo musimy pojechach do Åhus do portu i zobaczyc
                          to tam jest zacumowane , chociaz to jest port towarowy,
                          moze bedzie na czym oko nawiesic,?
                          • alfredka1 Re: MIASTO w ktorym mieszkam 08.08.13, 12:21

zaglądnijcie na forum Alternatywne40+
                            Wędrowka zrobila okolo tysiaca zdjec. porzadkuje je, kilka wczoraj wkleila na naszym forum

p.s. piekne Wasze miasta SOM !!
                            • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 08.08.13, 16:56
                              a to zaraz biegniemy na tamtejsze forum podziwiac.

dziekujemy z gory Wedrowce i Tibie Alfredziu...

dzis bylo oberwanie chmury,
                              woda niemal do kostek na ulicach
                              cale szczescie zdazylysmy z Lusia miedzy kroplami pieniachy na jedzenie wydac...
                            • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 08.08.13, 17:31
                              alfredka1 napisała:

>
                              > zaglądnijcie na forum Alternatywne40+
                              > Wędrowka zrobila okolo tysiaca zdjec. porzadkuje je, kilka wczoraj wkleila na n
                              > aszym forum
                              >
                              > p.s. piekne Wasze miasta SOM !!
                              • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 08.08.13, 19:10
                                Dziekuje Wedrowcowi i Alfredce za wykonanie takiej parady zdjec,
                                a Kendo za przelozenie linka.

Cudnosci jeszcze nigdy nie bylam na takiej paradzie, mimo ze wiele
                                razy za mlodych lat nad morzem.

I nigdy nie plywalam na nich, to musi byc inne uczucie jak na promach,??
                                • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 08.08.13, 19:31
                                  no co Ty Lusia,
                                  wsiadlabys do takiej "lodeczki"??
                                  to pewnie sie kiwa,
                                  najpierw chyba cale opakowanie "aviomariny"trza by bylo lyknac....
                                  • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 08.08.13, 19:50
                                    Wlasnie o tym caly czas mysle, ze tak by
                                    bylo, ale na tych duzych ciezkich jak "Dar Pomorza " czy "Getheborg"
                                    to moze bym dala rady.
                                    • kendo Re: MIASTO w ktorym mieszkam 08.08.13, 20:07
                                      ja tam sie niepacham do przodu.................by test zrobic....
                • lusia_janusia Re: MIASTO w ktorym mieszkam 01.07.14, 09:54
                  https://i60.tinypic.com/vfi7ew.jpg
                  Wczoraj na swoim ostatnim spacerku jak juz wychodzilam
                  z parku.
    • alfredka1 Szczecin Tall Ship Races 09.08.13, 20:47
      (relacja wedrowca2)
      Zanim przejdę do pokazu wybranych żaglowców, parę ciekawostek przyrodniczych wink z finału Tall Ship Races 2013 w Szczecinie.

Kurka wodna
      http://i44.tinypic.com/2dt0mjn.jpg

Magnolia

http://i41.tinypic.com/29qlfr5.jpg

Na służbie

http://i41.tinypic.com/2dvlslh.jpg
      http://i44.tinypic.com/ivaczm.jpg

Spaniel

http://i44.tinypic.com/24kw589.jpg

Osprey (rybołów) – rufa

http://i41.tinypic.com/ototgi.jpg

Osprey – załoga

http://i43.tinypic.com/1z2jcxy.jpg

Pelican of London

http://i40.tinypic.com/k0rllx.jpg

Pelican of London - załoga

http://i42.tinypic.com/2zydk79.jpg

Widz rzeczny

http://i42.tinypic.com/2bxm51.jpg

http://i40.tinypic.com/23uo87m.jpg

i widz lądowywink

http://i43.tinypic.com/3adjd.jpg
    • alfredka1 Szczecin Tall Ship Races 09.08.13, 20:48
      Jednem z egzotycznych uczestników Tall Ships Race 2013 był żaglowiec Shabab Oman.
      tallships.szczecin.eu/pl/jednostki/klasa/a
      Cytat
      Shabab Oman (z arab. Młodzież Omanu) – okręt szkolny omańskiej marynarki wojennej, drewniana trzymasztowa barkentyna o powierzchni ożaglowania 1020 m², port macierzysty Maskat. Obecnie największy, drewniany statek w ciągłej eksploatacji na świecie. Żaglowiec zbudowany, jako trzymasztowy szkuner topslowy w Szkocji w stoczni Herd and Mackenzie w Buckie dla Loch Eil Trust, jako Captain Scott. Konstruktorem żaglowca był Robert Clark. Na materiał użyto drewna dębowego i sosnowego z Urugwaju, maszty są ze stopów aluminium (niższe) i drzewca (wyższe). Pierwotnie pływał, jako szkoła żeglarska.
      W 1977 roku żaglowiec odsprzedano sułtanowi Omanu został wtedy przemianowany na Youth of Oman i oddany w kompetencje Omańskiemu Ministerstwu Młodzieży. W 1979 r. został przekazany Marynarce Wojennej Omanu, a jego nazwę zmieniono na arabską i otrzymał numer taktyczny S-1. Od roku 1984 statek jest barkentyną. Pod banderą Omanu brał udział w wielu regatach, jest także zdobywcą prestiżowej nagrody STI Friendship Trophy. W 1992 r. wziął udział w Regatach Gran de Colon na trasie z Sewilli (Hiszpania) do San Juan (Portoryko), wraz z innymi statkami o drewnianej konstrukcji. Na fokmaszcie podnosi 4 żagle rejowe ozdobione herbem sułtana.
      Więcej informacji: www.omanet.om/english/culture/shabab.asp?cat=cult

Typ: statek szkoleniowy
      Tonaż - 265 t
      Wyporność - 380 t
      Długość - 44 m
      Szerokość - 8,5 m
      Zanurzenie - 4,5 m
      Zainstalowana moc - 250 KM
      Napęd - żagle; silnik pomocniczy Diesel
      Załoga - 58 osób

http://imageshack.us/a/img850/6858/bekc.jpg

http://imageshack.us/a/img836/6901/eo1b.jpg

Na burcie umieszczony jest herb sułtana:

http://imageshack.us/a/img7/4871/jyxs.jpg

A tak wygląda galeon:

http://imageshack.us/a/img163/3759/ff9j.jpg

http://imageshack.us/a/img401/1695/0w7r.jpg

Mimo podobieństwa, to jest załogant, a nie galeon wink

http://imageshack.us/a/img836/2464/y9pm.jpg

Część załogi nosiła czapki (oficerowie?), a część (załoga?) głowy miała owinięte materią w niebieskie wzory, przypominającą turbany.

http://imageshack.us/a/img843/1597/qwnq.jpg

http://imageshack.us/a/img16/3857/kb5w.jpg

http://imageshack.us/a/img15/2213/iqop.jpg

'Shabab Oman' otrzymał przyznawaną przez kapitanów, prestiżową Nagrodę Przyjaźni'. Na zdjęciach spotkanie kapitanów:

http://imageshack.us/a/img17/276/dyzu.jpg

Kapitan jednego z holenderskich żaglowców ‘Gulden Leeuw’ opuszcza 'Shabab Oman'

http://imageshack.us/a/img819/6485/r6xw.jpg

Mimo że pływanie pod żaglami jest fascynujące, bezpieczeństwo załogi i konieczność szybkiego przemieszczania się jest ważna. Dlatego na pokładzie znajduje się poton z mocnym silnikiem

http://imageshack.us/a/img706/9403/s7w6.jpg

Załoga uczestniczyła w paradzie:

http://imageshack.us/a/img9/8223/5sb8.jpg

jej uczestnicy nawiązali do historycznych powiązań z Wielka Brytanią:

http://imageshack.us/a/img835/2497/22dx.jpg

http://imageshack.us/a/img849/705/wsl9.jpg

http://i40.tinypic.com/z64ud.jpg

Na pokładzie żaglowca 'Shabab Oman' miał miejsce mały koncert:
      www.youtube.com/watch?v=xeY0EL10NzE
      • kendo Re: Szczecin Tall Ship Races 10.08.13, 09:23
        *ALfredziu
        dziekuje za wklejenie tu zdjeci i piekny opis regat i ich zaglowcow

obserwatorzy czworonozni fajni na ladzie i w lodce i w objeciu
        "Omanski zaglowiec" czytalo sie z zainteresowaniem...
        fajna rzecz wejsc na kazdy zaglowiec i zwiedzic....
    • alfredka1 Szczecin Tall Ship Races 09.08.13, 20:50
      UKŁON BANDERĄ
      CytatUkłon banderą
      Zgodnie z tradycją morską jednostki handlowe (statki, jachty, kutry rybackie) spotykając okręt na morzu oddają mu honor. Przynależność państwowa nie ma tutaj znaczenia. „Ukłon Banderą” odbywa się w następujący sposób: jednostka handlowa spuszcza banderę ze swojego drzewca, okręt spuszcza swoją banderę do połowy masztu, drzewca, zaraz ją podciągając.
      Zwyczaj „Ukłonu Banderą” zrodził się przed wiekami, kiedy to statki i okręty żaglowe zrzucały żagle przy spotkaniu żaglowca, na którego pokładzie przebywał monarcha sprawujący władzę na danym akwenie morza. Okręt żaglowy po zrzuceniu żagli miał ograniczoną zdolność manewrową. W taki właśnie sposób załoga żaglowca okazywała swoje oddanie dla danego monarchy.
      W XVIII wieku Admiralicja Brytyjska uważała, że jej flota dominuje na morzach i oceanach i wymagała należnych honorów od statków wszystkich bander do wymuszenia siłą włącznie. W miarę upływu czasu i większego znaczenia na morzach flot innych państw, coraz powszechniejsza stawała się zasada równości stron. Ostatecznie sprawę oddawania honorów uregulowała specjalna konferencja ministrów w Londynie
      www.mw.mil.pl/index.php?akcja=tradycjeuklon

Zamieszczone zdjęcia są ‘zrzutami ekranu’, a obraz pochodzi z kamerek internetowych zainstalowanych na potrzeby zlotu żaglowców. tallships.szczecin.eu/
      Na nabrzeżu, na którym mieści się stacja pilotowa odbywała się ceremonia Ukłonu Banderą.
      Studenci Akademii Morskiej (dawnej Wyższej Szkoły Morskiej), w galowych mundurach stali przy masztach z flagami witając nadpływających uczestników regat.
      Widzimy nadpływający jacht „Zawisza Czarny” pl.wikipedia.org/wiki/SY_Zawisza_Czarny
      Bandera umieszczona jest z tyłu, w górze, przy jabłku trzeciego masztu (bezanmasztu)

http://imageshack.us/a/img801/2218/7vlo.png

Załoga opuszcza ją do połowy

http://imageshack.us/a/img844/4586/dfr2.png

a równocześnie ta sama czynność wykonywana jest na lądzie:

http://imageshack.us/a/img821/8180/8ro.png

Po minięciu miejsca powitania przez jacht bandery wracają na swoje pozycje

http://imageshack.us/a/img189/8844/lag8.png

http://imageshack.us/a/img856/7343/iysi.png
      • lusia_janusia Re: Szczecin Tall Ship Races 10.08.13, 09:49
        Alfredko i wszyscy czyjatjacy, kiedys to byly romoantyczniejsze
        czasy, takie pozdrowienia i oddania szacunku dla wladcy mialo
        wymowne znaczenie, dzisiaj to pozostalo jako "dobre imie zachowania
        tradycji" i uwazam ze dobry obyczaj, ale nie wszyscy to wiedza.

Dziekuje Alfredko za przypomnienie.
        • kendo Re: Szczecin Tall Ship Races 10.08.13, 10:44
          Alfredko,
          obojetnie skad zdjecia pochodza,
          zadalas sobie trudu by je tu wkleic i opisac zwyczaje morskie,
          kiedys dawno temu mialam marynarza....
          • alfredka1 Re: Szczecin Tall Ship Races 10.08.13, 13:26

Wszystkie zdjęcia i opisy zrobiła moja córka Joanna, Wędrowcem zwana. A mnie poprosiła bym do Przyjaciół je posłałam smile))
            pozdrawiamy całą rodziną

alfredka?Szymkiem zwana. Joanna/Wędrowiec i Roman/Wodnik - marynarz emerytalny smile)
            • kendo Re: Szczecin Tall Ship Races 10.08.13, 19:32
              *Alfredko,
              podziekowania dla Wedrowca
              wlozyla duzo pracy w zaprezetowanie obchodow,

pozdrawiam rowniez Was Wszystkich cieplutko
              • lusia_janusia Re: Szczecin Tall Ship Races 10.08.13, 20:06
                To sie przylaczam do zyczen Kendo.
                Alfredko pozdrawiam cieplutko Twoja rodzine.
                a szczegolnie wedrowca, za ciekawe zdjecia - dziekuje.
                • kendo Re: moje miasto 14.08.13, 09:43
                  planowane otwarcie czesci nowego garazu w miescie
                  odsuniete w planie do 23 pazdziernka,
                  otworza wraz z premiera Boulevarden Galerii

az jestem ciekawa rezultatu,
                  choc cala konstrukcja betonowa i nie wszystkim sie podoba....

na wiezy cisnien,tam gdzie wedrowny Sokol mial gniazo,
                  propozycja pomalowania na niej w 400 rocznice urodzi miasta
                  zalozyciela miasta a mianowicie krola dunskiego Christian IV
                  mysle,ze pomysl dobry...
                  bedzie wizytowka miasta z wagi ze lezy przy dworcu kolejowym i autobusowym
                  turysta od razu zauwazy...
                  • lusia_janusia Re: moje miasto 14.08.13, 09:48
                    Ciekawa propozycja, ale to bedzie wielki
                    monument malarski, ciekawe czy na calej jej
                    wysokosci?

No nie wiem czy galeria bedzie gotowa do pazdziernika, chociaz
                    na zewnatrz ukladaja juz kostke chodnikowa i rondo na moscie
                    tez jest zbudowane, jeszcze tylko asfalt wyleja, uwazam ze za duzo
                    go uzywaja, bo most juz byl raz nim wylewany.
                    • kendo Re: moje miasto 14.08.13, 10:09
                      jak Kurier podaje
                      na "urodzinach miasta" ma byc para krolewska dunska....
                      fajnie by bylo gdyby oddali wierny wizerunek zalozyciela miasta na wiezy....
                      • lusia_janusia Re: Göteborg 21.09.13, 12:12
                        www.webbkameror.se/byggkameror/gothiatowers/index.php
                        Tam sie wybieram w odwiedziny do corki
                        w pazdzierniku.
                        • kendo Re: Göteborg 21.09.13, 15:09
                          ,
                          teraz masz juz cyfrowke,
                          to mozesz fotki porobic ciekawe,
                          a moze w tym kinie co w srodku zostawili stare szczatki budowy jakiejs wykopane
                          • lusia_janusia Re: Göteborg 21.09.13, 16:46
                            Tak myslalam, o tym kinie, ale jak bedzie pogoda to sie
                            pociagniemy na miasto albo gdzies do parku pojedziemy, albo
                            zabiora mnie na wyspe, nie wiem, tak daleko planow nie
                            bylo.
                            • kendo Re: Göteborg 21.09.13, 18:41
                              *Lusia
                              "ten dzien-to zmartwienie"
                              • pia.ed Liceum kilkaset metrow ode mnie ... 08.10.13, 11:18
                                Zdjecie jest wprawdzie archwalne ale pokazuje jak zielono jest w mojej okolicy.

www.exponerat.info/brutalt-pistolran-pa-malmoskola-elever-ranades-pa-datorer/
                                • kendo Re: Liceum kilkaset metrow ode mnie ... 08.10.13, 11:35
                                  widac zielen....
                                  dla uczniow wskazane pezebywanie wsrod zieleni....
                                  • lusia_janusia Re: Liceum kilkaset metrow ode mnie ... 08.10.13, 22:33
                                    Ja mam awersje do czerwonej cegly, kolo mnie tez jest szkola
                                    zbudowana z czerwonej cegly, no ale w zieleni to inaczej sie
                                    komponuje. Ta szkola to od 1 -9 czy od 5-9, bo widac duze budynki.?
                                    • pia.ed Liceum ... 08.10.13, 23:14
                                      lusia_janusia napisała:
                                      Ta szkola to od 1 -9 czy od 5-9, bo widać duze budynki.?

Jak napisałam wyżej: Liceum kilkaset metrów ode mnie ...
                                      Szkoła z wieloletnią tradycją do której dostają się wyłącznie uczniowie
                                      z najlepszymi ocenami.
                                      Kształci się tu młodzież która za parę lat zostanie lekarzami, naukowcami,
                                      albo studiować będzie na uniwersytecie w Oxford, bo zdaje międzynarodowe egzaminy
                                      które zapewniają tam miejsce.
                                      • kendo Re: Liceum ... 09.10.13, 09:27
                                        czyli szkola "dla elity wiedzy"zdolnych uczni...
                                        • kendo Re: dworzec kolejowo-autobusowy 22.10.13, 09:05
                                          wczoraj premiera otwarcia byla,
                                          szkoda,ze nie zaszlam biletu doladowac-czasu nie starczylo,
                                          prosili klijetow na cukierki,
                                          w miesecze byly serduszka odblaskowe do wziecia i przypiecia do kurtki/plaszcza,
                                          by byc widocznym w ciemnosciach jesennych
                                          a wszyscy pasazerowie dostawali parasolki...
                                          hmmmmmmmmm...fajnie uczcili "otwarcie nowego terminalu"

24 bedzie Garleria otwarta,
                                          juz dostalam kupony zniszkowe do wszystkich sklepow tam...
                                          ciekawe czy sie wyrobie....?
                                          • xystos Re: dworzec kolejowo-autobusowy 22.10.13, 19:28
                                            "juz dostalam kupony zniszkowe do wszystkich sklepow tam... "

te znizki to tylko na artykuly "niszowe",a na pszyszlosc niezapomnij
                                            fotoaparatu,o!
                                            • kendo Re: dworzec kolejowo-autobusowy 22.10.13, 19:48
                                              kupony do sklepow ,
                                              ktore otworza w Galerri,

na bilecie mam kase by do domu dojechac i spowrotem do miasta...
                                              cukiereczki jeszcze byly,
                                              skromnie poczestowalam sie paroma-grylazowo-lakrysowe w smaku
                                              i oczywiscie serduszka odblaskowe wzielam niemal ostanie...
                                              bede widoczna po ciemnicy,a i na smycz psiny przyczepic mozna

ciepelka wieczornego zycze.
                                              • kendo Re: Galleria 25.10.13, 09:34
                                                www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article2006853/Smygpremiar-for-gallerian.html
                                                wczoraj na czerwonym dywanie same Vipy czekaly na wpuszczenie,
                                                dzis dla "ludu normalnego" otwarcie,
                                                ciekawe czy zrealizuje choc z jeden przyslany kupon...
                                                Siostrzenica ich nie dostala,ani Lusia....hmmmmmmmm ciekawe,a handluja wiecej/czesciej niz ja w tym sklepie co bedzie teraz w Gallerian
                                                • jaga_22 Re: Galleria