Dodaj do ulubionych

Nazwy ulic

10.10.09, 14:48
Link do strony gminnej I jak
wam się widzą takie nazwy ulic typu Ulica Szczupaka? Może wystarczy 13
Polnych i 20 Nowodworskich, Krótkich, długich?
Obserwuj wątek
    • mihui Re: Nazwy ulic 11.10.09, 08:40
      wolne żarty... ulica Szczupaka?to może jeszcze ulica Rotweilera albo
      ul. Szczurza.
      Zgadzam się, że za dużo jest Polnych, Kościelnych itp ale pewien umiar
      jest wskazany. Niech nasi radni mają więcej fantazji przy okazji
      komunikacji a nie w takich błahych kwestiach.
      • ralphie Re: Nazwy ulic 12.10.09, 13:35
        Wydaje mi się, że to nie radni ustalają nazwę ulicy, a zatwierdzają propozycję
        mieszkańców, jeśli takowi są...
        • ramolem Re: Nazwy ulic 12.10.09, 13:45
          No rzeczywiście radni zatwierdzają albo odrzucają. Ta ulica, która wywołała taki skandal się nazywa Żarłocznego Szczupaka i podobno miejscowi już od dawna tak ją nazywają. Bodajże od przedwojnia. Moim zdaniem mają prawo mieć ulicę, jaką chcą.
          • keechaczu Re: Nazwy ulic 12.10.09, 19:14
            ja chcialem miec ulice jaką chciałem ale okazała się za bardzo... wyszukana. To
            jaką ulicą jest Żarłocznego Szczupaka?odnosi się do tradycji działkowców?a co
            jak w Topolinie zechcą legalizacji ulicy Brązowych Pudli?
            Wg mnie pewne standardy powinny obowiązywać - z fantazją ale w ramach rozsądku.
            • ramolem Re: Nazwy ulic 13.10.09, 08:13
              Jaka to była nazwa? Może Pudelsów ;)
              • keechaczu zmiany dawnych nazw 13.10.09, 08:19
                a co powiecie na taką oto zmianę - tradycyjną od dawien dawna nazwę Orkowieniec
                zmieniono na... ul. Willowa. I gdzie tu byli radni gdzie dbałość o tradycję?
                A może zmieńmy jaką ulicę w Łajskach albo Michałowie czy jakiejkowiek innej wsi
                na taką by móc zaśpiewać - Na Gnojnej bawimy się
                • ramolem Re: zmiany dawnych nazw 13.10.09, 08:21
                  Dobry patent. Pozazdrościć pomysłu tym z Warszawy :)
          • bimm Re: Nazwy ulic 14.10.09, 19:37
            Myślę, że gdybyśmy ludziom pozwalali na cokolwiek chcą a radni byliby tylko do
            przyklepania ichnich propozycji to byśmy mieli niezly cyrk na kółkach. Myślę, że
            od tego są radni, wojtowie i inni przedstawiciele żeby pilnowali jakiejś wizji
            całokształtu wsi, gminy, miasta... chyba, że bawimy się w demokrację
            bezpośrednią i każdą decyzję podejmuje ogół wyborców.
            • ralphie Re: Nazwy ulic 14.10.09, 21:27
              Być może radni kierowali się obyczajowo przyjętą nazwą lub przyszłym elektoratem ;)
              Niestety decyzje o nadaniu nazwy ulicy podejmują radni kierując się w świetle prawa własnym "widzi mi się". Nie funkcjonują żadne odgórne zasady. Zasady takie może ustalić również rada gminy, czy u nas takowe funkcjonują? Jedynie nadanie nazwy ulicy wewnętrznej wymaga (zgodnie z ustawą z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz. U. Nr 14, poz. 60)) uzyskania pisemnej zgody jej właścicieli. Wygląda na to, że mamy sporą dowolność w granicach przyzwoitości radnych ;)
              • adoloran.live Re: Nazwy ulic 15.10.09, 11:39
                Jesli chodzi o nazywnictwo ulic nigdy nie ma tak,że zadowoli się
                wszystkich.Jedni mają do tego stosunek bardziej emocjonalny innym
                jest to obojętne. Myślę,że dopóki dana nazwa nie uwłacza niczyjej
                godności oraz ogólnie przyjętym zasadom współźycia społecznego to
                jest OK.Grunt żeby wszyscy mieszkańcy danej ulicy starali się być
                dla siebie życzliwi, a wtedy nawet pozornie najbardziej absurdalna
                nazwa będzie dla nas sympatyczna.
                • keechaczu Re: Nazwy ulic 15.10.09, 12:03
                  Ale skoro rada gminy podjęła uchwałę tzn, że jakieś założenia są. M.in. iż nazwa
                  nie powinna być wulgarna, zawierać słowa obraźliwe i ... uwaga budzące
                  kontrowersje. Dlatego ja się zgadzam z przedpiścami, którym jednak nazwa
                  Żarłocznego Szczupaka nie pasuje. Czym innym jest nazwa ulicy Johna Lennona,
                  Kubusia Puchatka a nawet Rozkoszna, Posag 8 Panien, Śmieszna, Zaczarowanej
                  Dorożki - one miały jakieś swoje podstawy ...a u nas jeden leśny dziadek zrobił
                  sobie jaja i tak przyklepywali śmiejąc się po drodze...
                  A tylu fajnych, zasłużonych ludzi czeka na swoją ulicę w Wieliszewie choćby K.K.
                  Baczyński, albo taki... Keechaczu :)
                  A u nas jak nie 13 Polnych i 7 Leśnych to od razu tak od czapy Żarłocznego
                  Szczupaka. Zróbmy ulicę Miśka Burego bo tyle lat na Topolinie pies dobrze służył
                  i każdego obszczekał.
                  • ralphie Re: Nazwy ulic 15.10.09, 14:00
                    To fakt, ilość ulic o nazwie pospolitej troszkę przeraża, staniemy się w końcu polno-leśną gminą ;)
                    Może jakaś petycja do rady z listą zasłużonych do rozpatrzenia przy nadawaniu nazw ulic? Żarłocznego szczupaka osobiście mnie nie razi. Jeśli w jakiś sposób wiąże się z miejscem, to czemu nie? Jakąś ulicę przy zalewie można by nazwać, Paskudy Zegrzyńskiej ;)
                    • ramolem Re: Nazwy ulic 16.10.09, 08:36
                      No to może jakiś kompromis, bo jednak obstaję przy tym, żeby jednak mieszkańcy mieli decydujący głos, na jakiej ulicy chcą mieszkać, ale rzeczywiście w gminie brakuje ulic wskazujących, że mamy swoją historię. Sporo się u nas działo i miało to związek z wielkimi nazwiskami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka