grandpress 17.12.09, 09:38 No to znowu ich zaskoczyło. Miasto ma niemałe środki zabezpieczone na odśnieżanie a jest tragedia. Ja jechałem dziś przez centrum i obok starostwa i białe drogi. Podzielcie się dzisiejszymi mękami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ralph123 Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 10:28 Trzy godziny z Legionowa na Wole (okolice Fortu Wola)!!! Kolega ze Skierd zawrócił w Jabłonnej i wrócił do domu ;-) Ps: Ciekawy jestem jak pociągi?? Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 10:47 Obawiam się, że akurat drogowcy są dzisiaj najmniej winni. Jeśli śnieg ciągle pada i od razu zamarza, niewiele mogą zrobić, oprócz doraźniego usuwania tegoż.A korki ? Po prostu sieć drogowa nie jest przygotowana na ruch z prędkością 10-20km/h i miasto się zatyka. Podobnie byłoby, gdyby nagle wszyscy zaczęli jeździć zgodnie z przepisami i zawalniali do tych 30, 40, 60 km/h. Tydzień temu nie było śniegu i dotarcie do Wisły zajęło mi 1h40min. Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 11:44 Pociągi - przynajmniej mój o 6.30 z Przystanku - ok :) o godz 7.20 byłam już na metrze Wilanowska, a ten na Zachodnią tez przyjechał o czasie. On co prawda jest ciasny, bo oczywiście zrobili go pojedynczym - ale polecam, bo jezdzi już naprawdę szybko - przed 7 rano jest na Gdańskim. Nie wiem jak te następne, ale chyba też jeżdzi się szybciej. Fajne też jest to, że po godz 17 - pociągów przybyło (miejscami co 20 minut) i nie są strasznie zatłoczone. Odpowiedz Link Zgłoś
rrrafal Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 11:59 Ja jechałem pociagiem o 8.14 z Legionowa - miał może z 5 min obsuwy na Gdanskim. Zawsze jeżdżę autobusem bo mieszkam przy dawnej pętli Sowinskiego/Mickiewicza ale rano dostalem telefon ze korki to polecialem na pociąg. Do pracy w centrum dotarłem po 65 min od wyjscia z domu czyli w miare normalnie - mysle ze jadąc Modlińską byłbym w pracy po ok 120 min Odpowiedz Link Zgłoś
imkebe Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 12:49 Polecam ci zatem dojazd 801 o 7:47 lub 723 pare min pózniej z Mickiewicza w stronę przystanku kolejowego. Ja 5-6min autobusem i potem przesiadasz się do pociągu. Czasowo co najmniej tak samo jak autobusem a często lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 15:21 Pociąg o 7.12 z Legionowa planowo, ciepło i bez ścisku. Na Gdańskim był o 7.37. Polecam. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 12:53 dzisiaj widać kluczem do sukcesu było wcześniejsze wyjscie z domu. Ja jak ruszylem o 6:30 to miałem spóźnienie na Okęciu 30 minut. Jak na tak długi dystans i przedzieranie się przez całą Warszawę, myślę, że całkiem przyzwoicie. Bez śniegu już zdarzały mi się gorsze wyniki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 13:49 a na TVN Warszawa jest informacja, że rano na Modlinskiej autobus wpadl w poslizg i sie zlamal na przegubie, co doprowadzilo do calkowitego zablokowania ulica a w efekcie odciecia dzielnicy Tarchomin (a wiec i Legionowa) od świata (czytaj: centrum Warszawy). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 13:51 Ja dzis tylko chcialam przemiescic sie wewnatrz Legionowa i 736 poranny po 8 byl spozniony okolo 15 minut. Zrezygnowalam. W strone Warszawy tez nei nadjechal o czasie, wiec tez sie cos dzialo. Po 9 widzialam masakryczny korek na Warszawskiej (widzialam, ze napewno byl na wysokosci Tesco). Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 14:10 oby skm-ki się nie spóźniały przy byle opadach Odpowiedz Link Zgłoś
imkebe Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 16:09 Pociągi spóźniają się niezależnie od pogody :) A tak ogolnie to na kolei mamy skrajności, bo albo wszystko będzie o czasie, albo wszystko sie spóźnia, bo np. szyna pęka. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 19:22 W Legionowie wszystkie drogi białe. W Warszawie też nie lepiej wszędzie breja i błoto pośniegowe. Służby miejskie nie radzą sobie z odśnieżaniem bo opad jest ciągły a temperatura bardzo niska przy której środki chemiczne działają słabo. Po 10 korek na Modlińskiej zaczynał się za Poetów! Od tego miejsca do Trasy Toruńskiej jechałem godzinę. Takiego korka w życiu tu nie widziałem. Na Ochotę łącznie jechałem ponad 2 godziny a było już prawie po porannym szczycie. Jeśli chodzi o opóźnienia komunikacji miejskiej to rozkład jazdy dziś nie istnieje. 723 o 9:38 -50 z PKP Przystanek. Stado dwóch sztuk 736 w odstępie 10 minutowym przed godziną 10 na Sobieskiego w stronę starostwa. Sterowanie bieżące na większości linii z Żerania FSO. Po południu o 15:40 na Żerań FSO wjechały dwie sztuki 801, po dwóch minutach trzeci i za chwilę czwarty. Jeden od razu pojechał z ludźmi, drugi odczekał chwilę do swojego czasowego odjazdu, trzeci został wysłany jako Przejazd Techniczny do Płochocińskiej gdzie zawrócił, stał na awaryjnych na przystanku w stronę Żerania by włączyć się w swój rozkładowy czas. Czwarty czekał na pętli na odjazd w swoim czasie. W Legionowie przy targu mijane 801 na pusto jako Przejazd Techniczny goniące na swój planowy odjazd na Żerań. Po 16 widziane stado trzech 731 w odstępach kilkuminutowych. Jeszcze 723 jako tako się ułożyło. 736 jedna brygada w najgorszym okresie opóźniona 78 minut druga -45. Nawet PKS do Wieliszewa prawie godzinę opóźniony. Jednym słowem armagedon! Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 21:18 Pociągi też za bardzo pochwaliliśmy - po południu przyszłam około 17.35 na ten pociąg 17.42 a tam chmara ludzi - pociągu na Piaski wogole nie było - ten 17.20-kilka opóźniony o 15 - więc przyjechał w czasie odjazdu mojego - tak więc ludzie z tych kilku pociągów się musieli wepchać do jednego pociągu (wydaje mi się, ale pewna nie jestem, bo wsiadałam przy początku - że był pojedyńczy) - jeszcze nie zapowiedzieli że pociąg już wjeżdża więc ludzie, którzy stali w budynku dworca zobaczyli pociąg jak wjeżdżał dopiero... Ale jak to ludzie w pociągu mówili - i tak będzie szybciej niż autobusem.... Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 21:23 Tego jeszcze nie grali. Stado dwóch sztuk 736 pojechało kilka minut temu Parkową w stronę Warszawy. Ostatni kurs tutaj powinien być 20:23. Dla uściślenia linia kursuje co godzinę i obsługują ją dwa autobusy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: Walka ze śniegiem 17.12.09, 21:13 ... Ciekawy jestem jak pociągi?? - pociąg 7.08 z Piasków dotarł do Gdańskiej zgodnie z planem; za to później autobus przyjechał z 10 min. opóźnieniem i jechał ok. 20 min dłużej niż zwykle; Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 731 koszmar 17.12.09, 17:03 731 rano do Legionowa 40 minut czekania, po południu czekałem na przystanku od 13.10 do 14. 25, nie było 2 autobusów pod rząd, przyjechał dopiero trzeci. Przez ten czas do Legionowa pojechało tylko jedno 723 i 801. Wystarczy ???? Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: 731 koszmar 17.12.09, 21:23 wygląda na to, że kolej dzisiaj górą; szkoda tylko, że tak rzadko pociągi jeżdżą z Piasków; aby SKM faktycznie uruchomiono w marcu 2010 i pamiętano też o Piaskach; Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: 731 koszmar 17.12.09, 22:20 Kolej też dała ciała, odwołano pociąg do Legionowa Piaski i nie raczono o tym nawet poinformować pasażerów, żeby było śmieszniej to okłamano pasażerów że ten pociąg nie przyjechał z Legionowa, prawda jest taka że zrobiono z tego pociągu dodatkowy do Nasielska bo tłum ludzi został na peronie nie mieszcząc się w jednej jednostce, po 15 minutach pojechał dodatkowy Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Kolej też dała ciała 18.12.09, 09:50 Dziś rano nie było pociągu z Piasków o 7.08. Odwołany. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Kolej też dała ciała 18.12.09, 12:32 poldek49 napisał: > Dziś rano nie było pociągu z Piasków o 7.08. Odwołany. Wiem bo żona jeździ nim rano do pracy, swoją drogą jeżeli Koleje Mazowieckie nie potrafią uruchomić z tej stacji nawet 3 pociągów do Gdańskiej to może lepiej byłoby zamknąć tę linię i nie kompromitować się Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: Kolej też dała ciała 18.12.09, 19:32 poldek49 napisał: > Dziś rano nie było pociągu z Piasków o 7.08. Odwołany. - nie wiem co jest grane, ale jak coś pochwalę to za chwilę się skiepści ;) na szczęście, dzisiaj nie musiałem gnać do stolicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielostronny Uwaga ślizgawka 17.12.09, 21:34 Uwaga ślizgawka . Jadąc od strony centrum ulicą Jagiellońską proszę uważać przed rondem u zbiegu ulic Jagiellońskiej , Grottgera ,Matejki , Jasnogórska . Jest tam lekki spadek i ślizgawka , bardzo ciężko wyhamować , około 16.00 była stłuczka. Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: Uwaga ślizgawka 17.12.09, 21:50 Ha ! Dzisiaj po południu prawie gryzłem kierownice, jak mój bolid sunął w kierunku tego ronda. Ale jakoś wyhamowałem. Udało się, bo zjechałem maksymalnie do krawężnika i dzięki temu nie ślizgałem się na zalodzonych koleinach. Ta tachnika działa Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Uwaga ślizgawka 17.12.09, 23:37 mi się wydaje ze w ogole wszedzie jest slisko i trzeba jezdzic bardzo ostroznie? :) Okolo 19 - 20tej przy przejezdzie na Kwiatowej z rowu pomoc drogowa wyciągała samochód. Chyba zbyt szybko postanowil wejsc w zakret, jadac spod wiaduktu no i miejsca zabraklo... Odpowiedz Link Zgłoś
zaq1975 Re: Walka ze śniegiem 18.12.09, 17:49 Śnieg nie pada już od dobrych 12 godzin a Legionowskie ulice ciągle nieodśnieżone. Panie Prezydencie kiedy wreszcie ulice naszego miasta nie będą śliskie? Kiedy chodniki i przejścia dla pieszych będą odśnieżone? Proszę o odpowiedź przed wiosennymi roztopami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wielostronny Re: Walka ze śniegiem 18.12.09, 18:19 Bez przesady ,drogi są przejezdne a sypanie soli bez umiaru to nie jest dobry pomysł . Ja rozumiem, że wam jest zimno, ale jak jest zima to musi być zimno! Miś Odpowiedz Link Zgłoś
zaq1975 Re: Walka ze śniegiem 18.12.09, 19:46 chciałbym tylko przypomnieć że mamy XXI wiek w środku Europy a nie Syberię w Carskiej Rosji tam mógł leżeć śnieg na ulicach , chodnikach i placach W Legionowie w którym tyle wydaje się na inwestycje by poprawić jakość życia mieszkańców jawną niekonsekwencją jest nie posprzątanie śniegu z ulic i chodników. Przecież ktoś może złamać nogę rozbić samochód wcale nie trzeba jechać szybko by wpaść w poślizg na brei pod którą czai się lód. a drogi są przejezdne to prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: Walka ze śniegiem 18.12.09, 22:17 A ja tam sobie chwalę. Już dawno po mojej ulicy nie jeździło się tak komfortowo. Wszystkie dziury zasypane śniegiem i ubite. Jest równo jak nigdy. A za kilka dni odwilż, drogi zrobią się czarne i dopiero zaczną się lamenty, że co to za święta bez śniegu... Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Walka ze śniegiem 19.12.09, 21:45 tez jestem zdania ze zima ma swoje prawa, ma byc zimno i snieznie. A wywalanie iles set tysięcy złotych w odsniezanie i sypanie sola tego co za kilka dni i tak sie samo roztopi jest bez sensu. Zreszta, krajowa dyrekcja drog i autostrad dysponuje mega budżetem, niby maja tez standardy ze czarna droga musi byc w iles godzin a Warszawska wcale tak rewelacyjnie odsniezona nie byla. Odpowiedz Link Zgłoś