Dodaj do ulubionych

Gminny "fejsbuk"

16.03.11, 07:57
Czy komuś może udało się zadać pytanie tą drogą?
Chciałbym zadać ale nie mam możliwości, brak pola do wpisu na tablicy, u innych użytkowników mam taką możliwość.
Pawle, dlaczego facebook? Wiem, że jest trendy ale ma cholernie kiepski i bałaganiarski interfejs, przynajmniej dla mnie jest nie do ogarnięcia ;) Poza tym masę reklam... Wydaje mi się, że gmina nie powinna wspierać czyjejś działalności reklamowej...
OK, znalazłem przyczynę... muszę kliknąć "Lubię to!". Nie to, że mi to lubienie przeszkadza ale twierdzę, że barbarzyński jest ten facebook :) Kontakt mieszkańców z ludźmi gminy powinien wg mnie być jak najmocniej uproszczony bez zbędnych wodotrysków.
Obserwuj wątek
    • hellish.monster Re: Gminny "fejsbuk" 16.03.11, 11:06
      Podejrzewam, że chodzi między innymi o to, by pytania do wójta przestały być zadawane anonimowo ;)
      • zawsze_jacba Re: Gminny "fejsbuk" 16.03.11, 20:12
        Anonimowość na pewno zniknęła, ale - moim zdaniem- należało pomyśleć o innej możliwości zadawania pytań na stronie gminnej. Zgadzam się z Ralphie'm- promocja strony zupełnie zbędna. Osobiście lubiłem poczytać pytania i odpowiedzi na stronie, miały jakiś swój koloryt. Teraz wieje nudą.
        • pawelkownacki Re: Gminny "fejsbuk" 16.03.11, 20:49
          Może wieje nudą, ale ktoś musiał opracowywać te kwiatki wysyłane hurtem pod różnymi nickami, a z tego samego IP w ciągu 5 minut. Anonimowość anonimowością ale przecież jest to broń obosieczna - tutaj nie ma mowy bym wybierał niewygodne pytania. Czyli skoro daje taką możliwość to oznacza, że się trudnych pytań nie boję i nie będę wybierał - o co podejrzewany ja albo moi poprzednicy byliśmy wielokrotnie.
          Proszę jeśli macie pytania to je zadawajcie ewentualnie komentujcie wydarzenia gminne zaprezentowane wlasnie na facebooku. Krytyki się nie boję i dlatego nie planuję powrotu do dawnych pytań.
          • ralphie Re: Gminny "fejsbuk" 17.03.11, 16:18
            Pawle, nie chodzi o bać, czy nie bać, ani o to, że nie jest się anonimowym. Wybór facebook'a jako punktu kontaktowego mnie trochę dziwi (a trochę nie) i zniechęca.
            Dlaczego? Informacje gminne przeplatają się z innymi oraz pytaniami mieszkańców. Generalnie studencki rozgardiasz, taki jest facebook ale gmina taka być nie musi ;)
            Dwukrotnie sugerowałem założenie forum z prawdziwego zdarzenia, gdzie nikt nie wypowie się bez uprzedniej rejestracji i weryfikacji konta, a powyższe przebiega userfriendly. Na takim forum można również założyć dział ogłoszeń. Wszystko miałoby swoje miejsce. Poddaję do powtórnego rozpatrzenia ;)
            • zawsze_jacba Re: Gminny "fejsbuk" 17.03.11, 18:06
              I tu ralphie ma moje poparcie... Forum gminne, rejestracja, weryfikacja konta, a nie promowanie portalu społecznościowego.
              • pawelkownacki Re: Gminny "fejsbuk" 17.03.11, 21:03
                Panowie niestety nie zgodzę się z wami... forum anonimowe wymaga stałej moderacji. Kiedyś eMka miała swoje forum... mega aktywne, ale nie dawaliśmy rady ze spamerami.
                A zobaczcie jak żyje to forum... nawet umieszczenie linków na stronie głównej Wieliszewa nie podniosło jego aktywności. Cenie wasze odrębne zdanie, ale nie zamierzam wprowadzać zmian.
                • ralphie Re: Gminny "fejsbuk" 18.03.11, 08:15
                  pawelkownacki napisał:

> Panowie niestety nie zgodzę się z wami... forum anonimowe wymaga stałej moderacji.

Ależ nikt nie mówi o anonimowym a o takim, które wymaga rejestracji i weryfikacji. Będzie to to samo co na facebooku. Co prawda nie da to 100% zabezpieczenia przed spamerami ale na facebooku też mogę założyć sobie konto do trollowania.

> A zobaczcie jak żyje to forum... nawet umieszczenie linków na stronie głównej W
                  > ieliszewa nie podniosło jego aktywności.

Nie oszukujmy się. Fora na stronach gazety.pl mają 1% funkcjonalności prawdziwego fora (phpBB)

> Cenie wasze odrębne zdanie, ale nie zamierzam wprowadzać zmian.

Cenię sobie konsekwencję na stanowisku Wójta ale w tym przypadku wybór facebooka, jako medium do dwustronnej komunikacji z mieszkańcami mocno mnie zaskoczył. ;) Obym się mylił i oby skrzynka mailowa wójta nie była zasypywana ;)

• direkto Re: Gminny "fejsbuk" 23.03.11, 21:28
                    Witam
                    Panie Pawle mam takie samo zdanie co koledzy. Forum na którym trzeba się rejestrować nie jest anonimowe. Prawdziwe forum jest ciekawsze i uporządkowane od tego "fejsbuka". Ostatnio śledzę forum nowodworskie i całkiem nieźle to im funkcjonuje (novidvor.pl). Nie mówię żeby było takie "przeciwko" władzy w Wieliszewie ale chodzi mi o stronę techniczną.
                    • trafik6 Re: Gminny "fejsbuk" 24.03.11, 12:50
                      Popieram,też mi jakos ten fejsbuk nie pasuje,pomysł z forum nieanonimowym jest ok-chociaż z drugiej strony Pan Paweł poszedł chyba trochę lekką drogą pozbywając się anonimowch pytań które to z tego co wiadomo nie są prawnie zakazane,a że jest problem ze spamem to jakby nie bardzo problem pytającego
                      Mnie udało się zadać pytanie przez fej... ale juz śledzenie wszystkich pytań jakie ludzie zadają jest znacznie trudniejsze i mniej przyjazne niż stara forma
                      pozdrawiam wszystkich
                      • pawelkownacki Re: Gminny "fejsbuk" 24.03.11, 23:03
                        Tutaj pozwolę jednak sobie mieć swoje zdanie, to jednak wójt może wybierać sobie formę komunikacji. Wcale nie cieszyły mnie statystyki klikania na stronie www.wieliszew.pl kiedy gro osób odwiedzało pytania do wójta - wyglądało to m.in tak opowiadali znajomi - jakby sprawdźmy o co wójta znowu meczą. A później wójt siedzi po nocach bo komuś nie pasuje oczekiwanie 2-4 dni. Proszę mi wybaczyć, ale dałem Państwu szereg możliwości kontaktu i proszę z nich korzystać. Dla przypomnienia telefon 505 464 212, mail wojt at wieliszew.pl, facebook i niniejsze forum. Do tego przyjęcia klientów poniedziałki 14-16.30 i czwartki 14.30 - 15.30. Myślę, że to nie jest mało.
                        • trafik6 Re: Gminny "fejsbuk" 25.03.11, 11:23
                          Witam,wcakle nie mówię że jest mało mozliwości kontaktu,twierdzę tylko że jest to teraz trudniejsze i mniej przejrzyste i nie jestem w tym zdaniu jak widzę osamotniony,ale oczywiście dostrzegam tez głosy pochwały,jak to sie przyjmie pokaże czas
                          pozdrawiam i życzę sukcesów-naprawdę-nie jestem przeciw,ale jak Pan mam prawo wyrażać swoje zdanie nawet jak ono sie Panu nie podoba.
                          Jestem mieszkańcem gminy od bardzo niedawna ,ale myslę że juz do końca swojego lub jej:)
                          • pawelkownacki Re: Gminny "fejsbuk" 25.03.11, 14:57
                            Oczywiście że ma Pan takie prawo :) i nijak nie zamierzam Pana przekonywać.
                            Cieszę się, że tak bardzo Pan utożsamia się z naszą wspólną Gminą Wieliszew.
                • laa123 Re: Gminny "fejsbuk" 27.05.11, 08:55
                  Oczywiście że nie bo niewygodnych pytań będzie mniej i to jest dla Pana wygodne. Bo czy na fb niewygodne pytanie może zadać np. pracownik gminy?
                  • hellish.monster Re: Gminny "fejsbuk" 27.05.11, 19:27
                    Przecież każdy może zadać pytanie tam - dlaczego pracownik gminy nie?

Ale to, czy później nie będzie miał ten pracownik przesrane - to już inna inszość ;)
                    • pawelkownacki Re: Gminny "fejsbuk" 29.05.11, 21:59
                      Pracownicy jeśli mają problem to najczęściej zwracają się do mnie bezpośrednio. A nawet jeśli napiszą maila lub wiadomość na facebooku to dlaczego mieliby mieć prze... nie jestem nieomylny i może jakaś uwaga pytania zwrócą mi uwagę na problem.
                      • laa123 Re: Gminny "fejsbuk" 30.05.11, 11:08
                        W teorii pięknie, ale tylko w teorii. W praktyce to wyglada tak jak w każdej firmie - niewygodnych pytań nie zadajemy przełożonemu, bo jak sie nie podoba to są inni na to miejsce itd. A w Wieliszewie praca w UG to bardzo dobra praca i nikt nie bedzie ryzykował jej utraty.
                        • pawelkownacki Re: Gminny "fejsbuk" 30.05.11, 22:03
                          NIe wiem skąd takie odczucia... ale mimo zadawanych trudnych pytań poza dyscyplinarnymi zwolnieniami - alkohol i niegodne zachowanie (słownie 2 osoby) nikt nie stracił pracy. A podobno miałem zwolnić przynajmniej połowę urzędu.
                          • laa123 Re: Gminny "fejsbuk" 06.06.11, 10:40
                            Prawda podobno miało wylecieć 50%. Może to tylko plotka, ale takie plotki maja ogromna siłę. I jak w tej sytuacji zadawać niewygodne pytania? Po prostu sie ich nie zadaje. Zaciska sie zęby i się czeka. To tylko 4 a może 8 lat.
                            • pawelkownacki Re: Gminny "fejsbuk" 06.06.11, 20:31
                              Ale akurat ta plotka działa przeciw mnie, a co tekstu o zaciskaniu zębów to odnoszę wrażenie - dosyć przykre - iż trafiła Pani wręcz pod jakąś okupację. Skoro z taką nadzieją wyczekuje Pani końca tej kadencji. Jeśli nie chce Pani osobiście zadać trudnego pytania proszę o anonimowego maila - nie gryzę :).
    • boka-ssa Re: Gminny "fejsbuk" 24.03.11, 18:22
      Ja zadałem kilka pytań na fejsie ale jak dotąd żadnej konkretnej odpowiedzi. Może pytania były niewygodne albo za trudne. No ale z drugiej strony jeżeli przez cztery dni referat architektury nie odpowiada mi na pytanie co to jest "front działki" to zastanawia. Przecież w swojej codziennej działalności Wójt wydaje mnóstwo decyzji podziałowych i bez tej wiedzy nie mógłby ich odpowiedzialnie podpisywać. Coś tu jest nie tak, jak powinno.
      • pawelkownacki Re: Gminny "fejsbuk" 24.03.11, 22:56
        Panie Janie proszę powiedzieć jakie odpowiedzi będą dla Pana konkretne? Z tego co napisał Pan później to zapewne pytał Pan o front działki kierownika architektury więc zapewne zna Pan już odpowiedź naszej architektury. Proszę mi wybaczyć, ale 4 dni nawet w tak "błahej" sprawie to nie jest chyba jeszcze wielkie opóźnienie.
        Pozostałe złośliwości pozostawię bez komentarza. Chyba, że wskaże Pan po prostu o który casus Panu chodzi czyżby o działkę przy ulicy Willowej?
        • direkto Re: Gminny "fejsbuk" 30.03.11, 20:40
          Popieram p. Pawle.
    • laa123 Re: Gminny "fejsbuk" 27.05.11, 08:48
      Moim zdaniem wójt zamiast bliżej ludzi jest daklej. Prosty komunikator z którego każdy mogł skorzystać zamieniony został na modny młodzieżowy portal. Niestety widać to po ilości zadawanych pytań że to nie działa. Ograniczeniem jest zapewne konieczność posiadania konta i logowania. NIie każdy posiada i przede wszystkim nie każdy chce posiadać konto na "fejsie".
      • hellish.monster Re: Gminny "fejsbuk" 27.05.11, 19:25
        Nie chcę bronić wójta [nie, bo.... nie], jednak myślę, że w tym przypadku największym ograniczeniem jest to, że przestaje się być anonimowym ;)
        • pawelkownacki Re: Gminny "fejsbuk" 29.05.11, 00:54
          Przypominam również o komórce - chyba nie można być bliżej ludzi podając publicznie swój numer telefonu 5... 0... 5... 4...6...4... 2... 1... 2...
          pozdrawiam
          • roberto501 Re: Gminny "fejsbuk" 13.06.11, 13:47
            Telefon dobra rzecz ale nie każdy z błahymi sprawami będzie dzwonił zaraz do wójta.
            Ponieważ nie mam konta na fejsbuku pozwolę zadać sobie pytanie wójtowi tutaj.
            Sprawa dotyczy ul. Gwiaździstej w Łajskach jest to odcinek ok 500m pomiędzy Nowodworską a Polna , który nie posiada wodociągu. Woda z ujęć własnych nie nadaje się do spożywania i tym bardziej do codziennego użytkowania. Nie pytam tutaj o kompleksowe rozwiązanie jakim również była by kanalizacja. Jedynie pytanie moje jest o sam wodociąg. Jakie są szanse na wybudowanie wodociągu nawet wspólnymi silami z mieszkańcami. Koszt budowy samego wodociągu nie jest tak wielki jak koszt już kanalizacji. Sprawa budowy jest ciągle przekładana i odpowiedz w gminie ciągle ta sam.
            Mam zamiar się przeprowadzić, a tym samym dołączyć do mieszkańców gminy Wieliszew i tutaj również płacić podatki ale cały czas stoi temat wody której podkreślę jeszcze raz nie da się używać.
    • zaraz-wracam1 Re: Gminny "fejsbuk" 21.06.11, 11:55
      Wciąż czuje nieutulony w piersi żal że nie ma już starego sposobu zadawania pytań. Sam osobiście rzadko zadawałem pytania, ale czytanie pytań i odpowiedzi to było lepsze niż piątkowy Super Ekspress. Takie tematy jak: dlaczego nie było Wójta na powitaniu nowego proboszcza, albo dlaczego odśnieżane jest tylko podjazd radnego to tylko wybrane perełki. (dla wyjaśnienia , sprawy stare za kadencji innego wójta). Od jakiegoś czasu archiwum się zatrzymało i nie jest uzupełniane. Strona ta była w sposób bezpośredni tworzona przez mieszkańców gminy. Przez swoją anonimowość można było łatwiej zadać pytanie bez obawy że głupie, że mało ważne, nie na temat, bez wchodzenia przed majestat władzy. Zawsze wpisywałem w Archiwum, Hasła dla mnie interesujące np.: Skrzeszew, przedszkole, lub komunikacja i wiedziałem co w trawie piszczy jaka jest skala problemu i czy ktoś już może pytał?
      Byłem na facebooku w Wójta, i tam jest „strona gminy BIS” czyli wydarzenia, kronika, zdjęcia, ……..i kilka pytań. Ale to nie to samo, nie mam konta na Facebooku i Golden Line i póki co nie będę zakładał. Nie neguję argumentów Wójta, ma pewnie rację, ale poprawiając metodę komunikacji zadbano tylko o dobro odpowiadającego. Na pewno adwersarze Wójta wykorzystywali starą formułę do siania czarnego PR, ale może taki wentyl był dla Wójta taktycznie lepszy. Nic to, za jakiś czas archiwum zniknie i nam malutkim nic do tego.
      A może nie i nie ;-)
      Czytając te forum trochę „zapachniało” starym systemem.
      Pozdrawiam,
      • pawelkownacki Re: Gminny "fejsbuk" 21.06.11, 21:39
        Wydaje mi się, jednak iż poprzednim wójtom nie było do śmiechu... może nie ma rozrywkowej strony, którą jednak ktoś musiał prowadzić - tzn odpisywać. Wydaje mi się, iż obecnie odpisując na bieżąco na pytania mieszkańców, odbierając komórkę, przyjmując dwa razy dłużej mieszkańców (kolejki są mega) i odpowiadając na komentarze na profilu staram się na bieżąco wyjaśniać wątpliwości. Co do forum i zarzutu o starym systemie to próbuję zlokalizować ten stary system... staram się naprawdę być na pytających otwarty, ale mam prawo oczekiwać na odrobinę szacunku a nie tylko sianie wątpliwości bez konkretnych zarzutów. Już chyba wole zapytanie czemu odśnieżono tylko radnemu podjazd i czy to więcej się nie powtórzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka