Gość: Sqka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 13:07 gdzie kupić w Krakowie? I jak się toto stosuje. Chcę zrobić jogurt domowy, przepis mam i tam jest o tych bakteriach. Plizhelp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziemiomorze Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:16 Sorry, glos laika, nigdy jogurtu nie pedzilam, ale - nie da sie ich wziasc z jogurtu, w ktorym siedza takie zywe? I kulturalne. z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka Re: Bakterie do jogurtu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 13:21 Da sie chyba, ale chcę spróbować jogurtu w czystej formie, tzn żeby nie było ciupki chemii. Wiem, że się rozejdzie w całości, ale te bakterie mnie zaciekawiły. Może w aptece zapytam? Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:25 Mysle, ze daloby sie chyba znalezc 'jogurt bez ciupki chemii', ale moze po prostu wole w to wierzyc. W kazdym razie - bakterii nie ma na allegro - sprawdzalam, a jak nie ma na allegro, to raczej w ogole nie ma... Chyba ze jest na e-bay'u ;-) z. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:27 hmm, ja wlasnie dzis sobie zrobilam w domu jogurt, użyłam zwykłego jogurtu naturalnego Bakomy, nie wiem czy jest tam ciutka czy duzo chemii, nie chce chyba wiedziec :) Czekam na efekt a potem do tego otręby, orzechy i owocki,pyszka,pa B. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:26 W Polsce byly kiedys w tabletkach. Podczas ostatniego pobytu niestety nie udalo mi sie ich znalezc / sczegolnie zalezalo mi na kefirowych, gdyz za miast jogurtowych mozna uzyc jogurtu /. We Wloszech sprzedawane sa w torebkach / sproszkowane /. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha80 Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:31 ale w aptece czy spożywczym szukać? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:33 We Wloszech sa w aptece i w sklepach sprzedajacych jogurtiery. W Polsce, przed laty, kupowalam w sklepie mleczarskim na Placu Unii Lubelskiej, w Warszawie. Sklep niby jest, ale juz nie ten. Kultur jogurtowych nie sprzedaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka A może kwaśne mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:10 przywiezc ze wsi? bo takie sklepowe to się pewnie w życiu nie zsiądzie.. może tego zsiadłego wiejskiego dodać? I ile tego dodać? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: A może kwaśne mleczko 30.08.04, 14:20 Nie musi byc. Jogurt wyjdzie z kazdego. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 14:14 Ja zakwaszałam zwykłym Lakcidem. Nie wiem czy to ten sam szczep :-) ale jogurt wyszedł był ok. Zresztą tych kultur w aptece znajdziesz więcej, wiem że czymś tam się różnią (np. Lacidofil, Beneflora). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka Re: Bakterie do jogurtu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:19 Spróbuję zapytać w aptece, skoro udało się z lacido..cośtam, to moze mnie także uda się zrobić prawdziwy domowy jogo. dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek a jakie mleko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:24 bo ja probowalam na takim laciatym 0%, mea culpa.. i po trzech dniach wylalam calosc do kibelka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Re: a jakie mleko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:32 ja tez przylaczam sie do pytania o mleko. 0% to rzeczywiscie nie najlepszy pomysl :) ale czy moze byc takie 3,2% z kartonu (uht)? i w jakich warunkach ma sie ten jogurt robic, chyba nie w lodowce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek dla bakterii jakies 20 st. C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:36 wystarczy, tyle ze dluzej sobie rosna, kilka godzin w okolicach 30 stopni mysle ze optymalnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mleko 30.08.04, 14:42 Producent mojej jogurtownicy radzi: - jesli mleko jest sterylizowane / o dlugim terminie przydatnosci do spozycia /, nie trzeba robic nic / tzn. nie gotowac, i tak nic tam nie ma / - jesli mleko jest swieze lub pasteryzowane, trzeba je przed dodaniem kultur pogotowac przez kilka minut i ostudzic do 40°C - jesli mleko jest w proszku, nalezy je tylko rozpuscic w wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
dar_83 dzieki linn_linn 30.08.04, 14:48 dziekuje, tak myslalem, ze moze byc uht - bo przeciez te bakterie i tak sie tam dopiero dodaje, wiec nie powinno miec znaczenia czy mleko jest sterylizowane czy nie. ale wolalem sie upewnic. chyba sprobuje zrobic jogurt Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: dzieki linn_linn 31.08.04, 12:03 Slusznie. Chodzi o to, aby INNYCH bakterii tam nie bylo, gdyz moga przeszkadzac jogurtowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: Bakterie do jogurtu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 16:18 Na ul Krupniczej, naturalny sklepik tak to się chyba nazywa, widziałam na początku lipca, więc mogą mieć, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar a gdzie w warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 16:21 jesli sa w krakowie to moze sa i w warszawie? czy ktos widzial? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka Re: Bakterie do jogurtu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 18:04 No jasne!! Dzięki stokrotne. Dupka wołowa ze mnie, że zapomniałam tam zapytać. Dzięki, dzięki i jeszcze raz. Pozdro S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lwica Re: Bakterie do jogurtu IP: *.epsa.pl 01.09.04, 09:39 a jakie mleko? podajcie moze konkretna nazwe, bo nie wiem czy może być uht czy homogenizowane czy jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Bakterie do jogurtu 01.09.04, 09:41 swego czasu woziłam odrobinę kefiru i na nim robiłam np zsiadłę mleko, moze i do jogurtu sie nada? m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktys Re: Bakterie do jogurtu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:47 niestety z uht nie wychodzi, Próbowałam i wylałam do zlewu, Najlepiej z wiejskiego mleka takiego jakie na bazarach sprzedają kobiety ze wsi. Jest super . Zakwaszałam kilkoma łyżkami zwykłego jogurtu Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bakterie do jogurtu 01.09.04, 11:38 Nie wiem, jakie jest polskie UHT. Z wloskiego robilam niezliczona ilosc razy i rezultat jest bardzo dobry / nawet z czesciowo odtluszczonego /. Jogurt uzyty: naturalny z mozliwie najdalsza data przyd. do spozycia. Raz uzywam jogurtu kupionego, raz otrzymanego przeze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś