Dodaj do ulubionych

Bakterie do jogurtu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 13:07
gdzie kupić w Krakowie? I jak się toto stosuje. Chcę zrobić jogurt domowy,
przepis mam i tam jest o tych bakteriach. Plizhelp.
Obserwuj wątek
    • ziemiomorze Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:16
      Sorry, glos laika, nigdy jogurtu nie pedzilam, ale - nie da sie ich wziasc z
      jogurtu, w ktorym siedza takie zywe? I kulturalne.
      z.
      • Gość: Sqka Re: Bakterie do jogurtu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 13:21
        Da sie chyba, ale chcę spróbować jogurtu w czystej formie, tzn żeby nie było
        ciupki chemii. Wiem, że się rozejdzie w całości, ale te bakterie mnie
        zaciekawiły. Może w aptece zapytam?
        • ziemiomorze Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:25
          Mysle, ze daloby sie chyba znalezc 'jogurt bez ciupki chemii', ale moze po
          prostu wole w to wierzyc. W kazdym razie - bakterii nie ma na allegro -
          sprawdzalam, a jak nie ma na allegro, to raczej w ogole nie ma...

Chyba ze jest na e-bay'u ;-)
          z.
          • babeczkaa Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:27
            hmm, ja wlasnie dzis sobie zrobilam w domu jogurt, użyłam zwykłego jogurtu naturalnego Bakomy, nie wiem czy jest tam ciutka czy duzo chemii, nie chce chyba wiedziec :)
            Czekam na efekt a potem do tego otręby, orzechy i owocki,pyszka,pa
            B.
        • linn_linn Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:26
          W Polsce byly kiedys w tabletkach. Podczas ostatniego pobytu niestety nie udalo
          mi sie ich znalezc / sczegolnie zalezalo mi na kefirowych, gdyz za miast
          jogurtowych mozna uzyc jogurtu /. We Wloszech sprzedawane sa w torebkach /
          sproszkowane /.
          • szycha80 Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:31
            ale w aptece czy spożywczym szukać?
            • linn_linn Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 13:33
              We Wloszech sa w aptece i w sklepach sprzedajacych jogurtiery. W Polsce, przed
              laty, kupowalam w sklepie mleczarskim na Placu Unii Lubelskiej, w Warszawie.
              Sklep niby jest, ale juz nie ten. Kultur jogurtowych nie sprzedaja.
    • Gość: Sqka A może kwaśne mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:10
      przywiezc ze wsi? bo takie sklepowe to się pewnie w życiu nie zsiądzie.. może
      tego zsiadłego wiejskiego dodać? I ile tego dodać? Jak myślicie?
      • linn_linn Re: A może kwaśne mleczko 30.08.04, 14:20
        Nie musi byc. Jogurt wyjdzie z kazdego.
    • aga_piet Re: Bakterie do jogurtu 30.08.04, 14:14
      Ja zakwaszałam zwykłym Lakcidem. Nie wiem czy to ten sam szczep :-) ale jogurt
      wyszedł był ok. Zresztą tych kultur w aptece znajdziesz więcej, wiem że czymś
      tam się różnią (np. Lacidofil, Beneflora).
      • Gość: Sqka Re: Bakterie do jogurtu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:19
        Spróbuję zapytać w aptece, skoro udało się z lacido..cośtam, to moze mnie także
        uda się zrobić prawdziwy domowy jogo.
        dziękuję.
    • Gość: anek a jakie mleko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:24
      bo ja probowalam na takim laciatym 0%, mea culpa.. i po trzech dniach wylalam
      calosc do kibelka ;)
      • Gość: dar Re: a jakie mleko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:32
        ja tez przylaczam sie do pytania o mleko. 0% to rzeczywiscie nie najlepszy
        pomysl :) ale czy moze byc takie 3,2% z kartonu (uht)? i w jakich warunkach ma
        sie ten jogurt robic, chyba nie w lodowce?
        • Gość: anek dla bakterii jakies 20 st. C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:36
          wystarczy, tyle ze dluzej sobie rosna, kilka godzin w okolicach 30 stopni mysle
          ze optymalnie jest.
          • linn_linn Re: mleko 30.08.04, 14:42
            Producent mojej jogurtownicy radzi:
            - jesli mleko jest sterylizowane / o dlugim terminie przydatnosci do
            spozycia /, nie trzeba robic nic / tzn. nie gotowac, i tak nic tam nie ma /
            - jesli mleko jest swieze lub pasteryzowane, trzeba je przed dodaniem kultur
            pogotowac przez kilka minut i ostudzic do 40°C
            - jesli mleko jest w proszku, nalezy je tylko rozpuscic w wodzie
            • dar_83 dzieki linn_linn 30.08.04, 14:48
              dziekuje, tak myslalem, ze moze byc uht - bo przeciez te bakterie i tak sie tam
              dopiero dodaje, wiec nie powinno miec znaczenia czy mleko jest sterylizowane czy
              nie. ale wolalem sie upewnic. chyba sprobuje zrobic jogurt
              • linn_linn Re: dzieki linn_linn 31.08.04, 12:03
                Slusznie. Chodzi o to, aby INNYCH bakterii tam nie bylo, gdyz moga przeszkadzac
                jogurtowym.
    • Gość: lomas Re: Bakterie do jogurtu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 16:18
      Na ul Krupniczej, naturalny sklepik tak to się chyba nazywa, widziałam na
      początku lipca, więc mogą mieć, pozdrawiam
      • Gość: dar a gdzie w warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 16:21
        jesli sa w krakowie to moze sa i w warszawie? czy ktos widzial?
      • Gość: Sqka Re: Bakterie do jogurtu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 18:04
        No jasne!! Dzięki stokrotne. Dupka wołowa ze mnie, że zapomniałam tam zapytać.
        Dzięki, dzięki i jeszcze raz.
        Pozdro
        S.
    • Gość: lwica Re: Bakterie do jogurtu IP: *.epsa.pl 01.09.04, 09:39
      a jakie mleko? podajcie moze konkretna nazwe, bo nie wiem czy może być uht czy
      homogenizowane czy jakie?
    • marghe_72 Re: Bakterie do jogurtu 01.09.04, 09:41
      swego czasu woziłam odrobinę kefiru i na nim robiłam np zsiadłę mleko, moze i
      do jogurtu sie nada?
      m.
    • Gość: ktys Re: Bakterie do jogurtu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:47
      niestety z uht nie wychodzi, Próbowałam i wylałam do zlewu, Najlepiej z
      wiejskiego mleka takiego jakie na bazarach sprzedają kobiety ze wsi. Jest super
      . Zakwaszałam kilkoma łyżkami zwykłego jogurtu
      • linn_linn Re: Bakterie do jogurtu 01.09.04, 11:38
        Nie wiem, jakie jest polskie UHT. Z wloskiego robilam niezliczona ilosc razy i
        rezultat jest bardzo dobry / nawet z czesciowo odtluszczonego /. Jogurt uzyty:
        naturalny z mozliwie najdalsza data przyd. do spozycia. Raz uzywam jogurtu
        kupionego, raz otrzymanego przeze mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka