Dodaj do ulubionych

warszawska-słupki

10.10.11, 19:55
Czy ktos orientuje się może dlaczego na warszawskiej wciąż stoją słupki na jezdni skoro jest zbudowana i nic sie tam nie dzieje w zakresie prac remontowych, troche to głupie ze ulica zbudowana słupki porozwalane przez samochody i dalej jest ciasno.....
Obserwuj wątek
    • 3goust Re: warszawska-słupki 10.10.11, 20:34
      Komu się przydadzą słupki? Może się przejechać i zebrać;)

Robót nie ma bo wykonawca oddał już plac budowy zarządcy;) Wiec teraz tylko od wojewody i starosty [chyba] zależy kiedy wbiją pieczątkę;) Tak wiec w sprawie słupków zostaje nam czyn społeczny by to zebrać;)
    • yenco Re: warszawska-słupki 10.10.11, 21:18
      Tylko czy w Legionowie jest potrzebny ten drugi pas ? Z moich obserwacji drogowych wynika, że obecnie nie do końca. Wystarczy zobaczyć co się dzieje codziennie na wiadukcie. Jakaś masakra... :( A jak człowiek ma CB to normalnie uszy więdną. Od Jabłonny do osiedla Piaski w godzinach szczytu i tak będzie obowiązywać jazda jednym "jedynie słusznym" pasem (nie licząc pasów do skrętów). Zawsze znajdzie się ktoś, kto zblokuje drugi pas i jadących nim "cwaniaków" w imię "sprawiedliwości społecznej" - sam nie jadę i innym nie dam. Ktoś powie, że winny jest brak kontynuacji rozbudowy drogi 61 w kierunku Zegrza i to zmusza kierowców do takiej jazdy. Oczywiście, że to też, ale trochę wiedzy, życzliwości i kultury by się przydało.
      • zafira100 Re: warszawska-słupki 10.10.11, 21:57
        Oczywiście ja się z kolegą/koleżanką zgadzam tylko czy jak już jest droga to nie lepiej z niej korzystac? codziennie rano mam ochote powywalac je do rowu:) codziennie rano z tegoż mam tzw nerwę i tak sobie żalu chcę ulać nieco:)
      • 3goust Re: warszawska-słupki 10.10.11, 22:19
        słuszny pas będzie obowiązywać od Wiaduktu, jak to się dzieje i dziś, być może trochę zarazi się ten odcinek od Jagielońskiej w kierunku wiaduktu. Ale popieram takie działania, usprawniają poruszanie się po jednym pasie;)
      • ralphie Re: warszawska-słupki 11.10.11, 09:58
        nie masz cwaniaka nad... i to się właśnie dzieje na wiadukcie.
        Nie dziwię się tym co blokują lewy pas, bo wpychaczy jest aż nadto, nadwyrężają grzeczność jadących prawym pasem. Prawy pas jakoś idzie do czasu kiedy na lewym nie znajdzie się kilku, którzy wpychając się rozwalają ciągłość prawego i zamiast posuwać się powoli do przodu to stoisz na tym wiadukcie i chociaż żeby jakaś atrakcja, jakiś pociąg jechał, a tu nic tylko gap się w te ekrany ;)
        Trąbią w CB o jeździe na suwak... tak ale nasz naród jeszcze do tego nie dorósł...
        • blebes22 Re: warszawska-słupki 11.10.11, 22:36
          ja nie mam CB ale popieram całym sercem jazdę na tzw suwak. Może to temat na osobny watek ale czy to taki problem wprowadzić nowy znak drogowy i egzekwować jego przestrzeganie tak jak egzekwuje się od kierowców zakaz jazdy po bus pasach rano na Modlińskiej;) ? Przyjęliśmy już wiele od zachodu więc czemu nie znak, który by nieco "ukulturalnił" polskie drogi,ale to chyba już sprawa drogowych ustawodawców, którzy chyba do pracy chodzą na piechotę skoro nikt nie robi niczego w tym kierunku...
          • misiek1974 Re: warszawska-słupki 12.10.11, 10:10
            Wszystko zależy od tego jak ludzie byli uczeni podczas kursów. Jak widzę samochód nauki jazdy jadący od strony Warszawy obwodnicą cały czas lewym pasem jak 80% kierowców to wiem, że dobrze na drogach nie będzie. Czasami myślę, że ci wszyscy kierowcy z wysp popowracali:) Jedzie taki lewą stroną powoli i nawet z drogi zjechać nie chce :/
            Wiele osób nie wie, że lewy pas służy wyłącznie do wyprzedzania i ewentualnego skrętu w lewo. Tego chyba na kursach nie uczą.
            • mareklegionowo Re: warszawska-słupki 12.10.11, 11:39
              dzisiaj widzialem jak strabag poprawiala slupki wzdluz jezdni
            • 3goust Re: warszawska-słupki 12.10.11, 11:47
              kwestia jest taka czy jedzie z maksymalną dopuszczoną prędkością czy nie...

Na obwodnicy [połownicy przecież biegnie przez środek Jabłonny] obowiązuje 100 km/h, i powiedz jak zamierzasz wyprzedzić auto co jedzie 100 km/h? Przecież chcąc go wyprzedzić łamiesz prawo nawet bardziej niż on.... Patrz punkty karne czyli jak klasyfikuje to prawo;)
              Bardziej wkurzają osoby które nie umieją utrzymać tępa, czyli zwiększają ilość tz: niebezpiecznego manewru jakim jest wyprzedzanie. Pies to .... jeśli robią to na drogach 2X2 lub 1X1 +1, ale jeśli robią to na 1X1 a tych w Polsce i Legionowie jest najwięcej to stwarzają realne zagrożenie. Ile razy wyprzedzają w drodze na Serock, auta które po wyprzedzeniu jadą wolniej niż pojazd który wyprzedzali? Takie zagrożenie tylko po to by mieć pustą drogę przed sobą?

Osobiście nie mam nic do osób co jadą lewym pasem pod warunkiem że jadą z maksymalną prędkością jak obowiązuje na danym odcinku. A lewy pas jest zwykłym pasem który służy zwiększeniu przepustowości danej drogi a nie jak policmajstrzy sieją propagandę wyprzedzaniu;) Oczywiście skoro pierwszy pas jest wydolny nie powinno się korzystać z tego drugiego, ale to rozmowa na inne grupy tematyczne;)
              • misiek1974 Re: warszawska-słupki 12.10.11, 13:13
                3goust napisał:

> kwestia jest taka czy jedzie z maksymalną dopuszczoną prędkością czy nie...
                >
                > Na obwodnicy [połownicy przecież biegnie przez środek Jabłonny] obowiązuje 100
                > km/h, i powiedz jak zamierzasz wyprzedzić auto co jedzie 100 km/h? Przecież chc
                > ąc go wyprzedzić łamiesz prawo nawet bardziej niż on.... Patrz punkty karne czy
                > li jak klasyfikuje to prawo;)
                >
                > Osobiście nie mam nic do osób co jadą lewym pasem pod warunkiem że jadą z maksy
                > malną prędkością jak obowiązuje na danym odcinku. A lewy pas jest zwykłym pasem
                > który służy zwiększeniu przepustowości danej drogi a nie jak policmajstrzy sie
                > ją propagandę wyprzedzaniu;) Oczywiście skoro pierwszy pas jest wydolny nie pow
                > inno się korzystać z tego drugiego, ale to rozmowa na inne grupy tematyczne;)

Jak ktoś jedzie 70km/h to co wtedy powiesz?
                A jedzie jedzie z max dopuszczalną prędkością to co innego.

Przepisy:

Znasz je? :)

Art. 16.
                1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
                2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
                3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
                4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Jazda lewym pasem może kosztować od 20 do 500 zł. + 2 pkt karne

Pkt 4 odnosi się do tych co blokują na wiadukcie oba pasy.
                • kka69 Re: warszawska-słupki 12.10.11, 18:21
                  Ci co blokują oba pasy ruchu to zdenerwowani desperaci, którzy nie lubią gdy ktoś ich wyprzedza tłumacząc sobie i innym swoje postępowanie jazdą na jakiś tam suwak.
                  takie rozwiązania są sprawne gdy jest płynny ruch za zwężeniem, a na wiadukcie długo jeszcze tak nie będzie.
                  Denerwujące jest gdy uczciwi kierowcy grzecznie stoją po 5-10 minut w korku, a co chwila trafia się cwaniak, któremu się spieszy i próbuje całą ta kolejkę wyprzedzić.
                  Ja w pełni popieram to , ze na drodze wszyscy są równi i powinni odstać swoje.
                  • yenco Re: warszawska-słupki 12.10.11, 20:32
                    Taki pierwszy z brzegu materiał, może nie najnowszy (rocznik 2010), ale zawiera niezbędne informacje nieco "okraszone" mandatami.
                    www.youtube.com/watch?v=z1DsrJblNn8
                    W każdym razie, gdy jadę "słusznym" pasem, zapraszam przed siebie :) ...o ile ktoś was nie zblokuje ;)
                    • mike56 Re: warszawska-słupki 12.10.11, 21:07
                      yenco napisał:
                      Taki pierwszy z brzegu materiał, może nie najnowszy (rocznik 2010), ale zawiera niezbędne informacje nieco "okraszone" mandatami.
                      W każdym razie, gdy jadę "słusznym" pasem, zapraszam przed siebie :) ...o ile ktoś was nie zblokuje ;)
                      ---
                      dobrze, że nie jestem sam;
                      • ralphie Re: warszawska-słupki 13.10.11, 07:52
                        mike56 napisał:

> W każdym razie, gdy jadę "słusznym" pasem, zapraszam przed siebie :)
                        >> dobrze, że nie jestem sam;

Wpuszczacie bo chcecie, czy wpuszczacie, bo nie macie wyjścia? Nie wiem, może tylko mi to się zdarza, że ci z lewego nie czekają na wpuszczenie (takich wpuszczam, bo czemu nie?) tylko tak się ustawią na tym lewym, że połową auta stoją mi przed dziobem, albo po warszawsku ustawi się blacha w blachę... nie żal mi auta ale czasu straconego na spisywanie winnego...
                  • mike56 Re: warszawska-słupki 12.10.11, 20:59
                    Denerwujące jest gdy uczciwi kierowcy grzecznie stoją po 5-10 minut w korku, a
                    co chwila trafia się cwaniak, któremu się spieszy i próbuje całą ta kolejkę wyprzedzić.
                    Ja w pełni popieram to , ze na drodze wszyscy są równi i powinni odstać swoje.
                    ---
                    oczywiście wszyscy wobec prawa są równi, a właściwie powinienem napisać z założenia są równi, ale tak czy inaczej każdy jest zobowiązany do jego respektowania - także w odniesieniu do KD (kodeksu drogowego); a ten nie zabrania wyprzedzania tych, którzy stoją lub jadą poniżej dozwolonej prędkości, jeśli tylko robią to zgodnie z ustalonymi zasadami; wolałbym, byśmy zamiast propagowania dziwnych rozwiązań środowiskowych (by nie urazić nikogo) polegających na łamaniu przez nich prawa, stosowali się jednak do zapisów KD; sądzę, że to lepsze wyjście niż propagowanie nieznanych innym zachowań na drodze - bo to może być niebezpieczne z różnych względów;
                    tak więc, jazda na naszym wiadukcie dwoma pasami nikogo nie powinna dziwić, nawet jeśli metoda na suwak nie jest prawnie usankcjonowana, bądź jazda pustym i szybszym lewym pasem nie podoba się kierowcom nieznającym lub nierespektującym zapisów KD;
                    mam nadzieję, że kiedyś nasza dzielna PP przy okazji namierzania jadących za szybko na wiadukcie zainteresuje się także kierowcami, którzy łamią prawo jadąc powoli lewym pasem celowo utrudniając ruch;
                    do zobaczenia! niekoniecznie miłego!
                    ------
                    /do wiadomości podsłuchujących sieć/
                • 3goust Re: warszawska-słupki 13.10.11, 08:13
                  i mówisz że samochody nie jadą na obwodnicy po prawej jezdni?
                  Bo sytuacja jaka jest na modlińskiej, obwodnica, przejście przez Legionowo to właśnie sytuacja numer dwa [2]

A gdyby było tak jak TY interpretujesz to nie było by :
                  PoRD, art. 24 ust. 10 ppkt 1:
                  10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;

;) a i jeszcze pojawiało się gdzieś jeszcze stwierdzenie pas szybszy....
                  Powtórzę raz jeszcze w Polsce wszystkie pasy są równe można jechać z nimi z takimi samymi prędkościami, i za łamanie przepisów na lewym czy prawym pasie obowiązują takie same punkty karne i mandaty.

• misiek1974 Re: warszawska-słupki 13.10.11, 08:59
                    3goust napisał:

>
                    > A gdyby było tak jak TY interpretujesz to nie było by :
                    > PoRD, art. 24 ust. 10 ppkt 1:
                    > 10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi
                    > pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
                    >

Ja tego tak nie interpretuje tylko stwierdzam fakty jak jest. Popytaj instruktorów (tych co się znają) i panów z drogówki.
                    Jeśli chodzi o wyprzedzanie z prawej strony to tak można ale tylko na prostej.

> 1. na jezdni jednokierunkowej;
                    >
                    > ;) a i jeszcze pojawiało się gdzieś jeszcze stwierdzenie pas szybszy....
                    > Powtórzę raz jeszcze w Polsce wszystkie pasy są równe można jechać z nimi z tak
                    > imi samymi prędkościami, i za łamanie przepisów na lewym czy prawym pasie obowi
                    > ązują takie same punkty karne i mandaty.

Zasada jest taka, że trzymać się powinno po prawej stronie jezdni. No chyba, że na wyspach jesteś :)

Coś mi się zdaje, że kolega lubi jeździć lewym pasem :)>
                    >
                    • kka69 Re: warszawska-słupki 13.10.11, 12:07
                      Oj tam , oj tam.
                      A kto z Was, co tak wertują ten kodeks drogowy jeździ zgodnie z jego zaleceniami?
                      Kto przestrzega ograniczenia do 50 km/h na dwupasmówce pomiędzy Legionowem a rondem w Jabłonnie ?
                      • hurapesymista Re: warszawska-słupki 13.10.11, 17:39
                        Mój TomTom pokazuje, że tam wolno 100km/h i tej wersji będę się trzymał :-)
                        • 3goust Re: warszawska-słupki 16.10.11, 13:27
                          W dokumentach GDDKIA jest także 100 km/h;) i właśnie te dokumenty służą różnym firmom do opracowań map, ech...a policja łapie za oznakowanie jakie jest w rzeczywistości...
                          • kwitkows Re: warszawska-słupki 16.10.11, 17:57
                            No przecież w rzeczywistości na obwodnicy jest 100km/h. Tylko przed rondami jest 70km/h i dopiero na granicy z Legionowem teren zabudowany.
                            • 3goust Re: warszawska-słupki 16.10.11, 18:23
                              Od legionowa natomiast jest jak się jedzie znak:
                              D-42 a powinien być D-43 Czyli teoretycznie zamiast wyjeżdżać, wjeżdżamy w obszar zabudowany a pamiętam jeszcze jak oddawali obwodnice Jabłonny był d-43;> może tasiemka się odkleiła i zrobił się d-42?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka