e.voytaszek 06.06.12, 18:16 Polsko-szwajcarski program wyłonił projekty które otrzymają wsparcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guayazyl1 Re: dworzec dostał? 06.06.12, 19:02 w tym komunikacie nie ma legionowskiego dworca chociaż kolei warszawskiej nieco skapnie Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: dworzec dostał? 06.06.12, 19:32 www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci;id-3372 już był w ogródku, już witał sie z gąską.... Odpowiedz Link Zgłoś
hugonita Re: dworzec dostał? 06.06.12, 20:38 W pierwszym zdaniu komunikatu mówią, że wydali 94% środków, więc szansa jeszcze jest... Odpowiedz Link Zgłoś
rzecznik_um Re: dworzec dostał? 06.06.12, 20:56 Zgodnie z informacjami podawanymi wcześniej, do połowy czerwca strona szwajcarska ma czas na ocenę i zatwierdzenie projektów, które uzyskają wsparcie w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: dworzec dostał? 23.06.12, 08:46 w piątek na miejskiej stronie internetowej ukazało się ogłoszenie o treści: Urząd Miasta Legionowo informuje, że planuje wszczęcie postepowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego na nadzór inwestorski dla zadania inwestycyjnego pn. "Centrum Komunikacyjne w Legionowie". Inwestycja będzie obejmowała budowę budynku dworca, parkingu wielopoziomowego, połaczenia drogowego ul. Polnej z ul. Piaskową wraz z infrastrukturą towarzyszącą oraz przedłużenie istniejącego przejścia podziemnego na stacji PKP Legionowo w stronę osiedla Piaski. czy znalazł się jakiś Ali Baba z Sezamem pełnym worków pieniędzy? a może jednak to Szwajcarzy sfinansują projekt dworca? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: dworzec dostał? 23.06.12, 09:14 Co za enigmatyczne pisanie. Chyba po to, by miec kolejna notkę na stronie Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: dworzec dostał? 25.06.12, 07:57 guayazyl1 napisał: > czy znalazł się jakiś Ali Baba z Sezamem pełnym worków pieniędzy? > a może jednak to Szwajcarzy sfinansują projekt dworca? Czy to ważne kto sponsoruje? Chociaż z drugiej strony taki COVEC lepiej omijać? ;) W każdym razie mogę dodać, że właściciele przyległych działek sukcesywnie otrzymują informacje z Ratusza o planowanym rozpoczęciu inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
3goust Re: dworzec dostał? 25.06.12, 11:50 ralphie napisał: Chociaż z drugiej strony taki COVEC lepiej omijać? A czy ty wiesz co tak naprawdę zaszło na A2? Na tych odcinkach? Jak nie to nie powtarzaj tej dziennikarskiej paplaniny. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: dworzec dostał? 25.06.12, 12:47 ja wiem, ja wiem... ale widze ze komuś tu się podnosi cisnienie jak slyszy slowo "przetarg" :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: dworzec dostał? 25.06.12, 13:09 Wytłumaczcie, bo nie wiem tylko się domyślam dzięki słowu "przetarg" :) Odpowiedz Link Zgłoś
78bialy Re: dworzec dostał? 04.07.12, 15:12 www.gazetapowiatowa.pl/artykuly/Nowy-dworzec-dla-Legionowa,1479.html 2012-07-04 Legionowo. Dworzec w 2013? Nowy dworzec dla Legionowa 3 Lipca Urząd Miasta Legionowo otrzymał decyzję o dofinansowaniu budowy Centrum Komunikacyjnego w Legionowie. 19 lipca o godz. 12.00 w legionowskiego Ratuszu nastąpi podpisanie umowy na dofinansowanie inwestycji z Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy na kwotę 31,3 mln zł (85% wartości projektu). W legionowskim urzędzie bardzo wyczekiwano oficjalnego potwierdzenia informacji o przyznaniu dofinansowania. Już 22 czerwca na stronie UML pojawiło się ogłoszenie o planowanym zamówieniu publicznym na nadzór inwestorski dla budowy budynku dworca, parkingu wielopoziomowego, połączenia drogowego ul. Polnej z ul. Piaskową wraz z infrastrukturą towarzyszącą oraz na przedłużenie istniejącego przejścia podziemnego na stacji PKP Legionowo w stronę osiedla Piaski. Wobec takiej publikacji zwróciliśmy się do UM Legionowo o szersze informacje dotyczące losów wniosku o dofinansowanie inwestycji. Zgodnie z zapowiedziami Prezydenta Romana Smogorzewskiego, realizacja budowy dworca mogłaby być zrealizowana pod warunkiem przyznania środków z Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. – Decyzja w sprawie przyznania dotacji ze Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy jeszcze nie zapadła. Spodziewamy się jej w ciągu najbliższego miesiąca – mówiła Tamara Mytkowska Rzecznik Prasowy UML. – Oczywiście nadal mamy szanse na otrzymanie środków. Do czasu otrzymania decyzji przedstawicieli Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy nie wypowiadamy się na temat innych możliwości inwestycji na tym terenie.- usłyszeliśmy jeszcze w piątek w Ratuszu. Dworzec z rok? Decyzję o dofinansowaniu budowy dworca legionowski urząd otrzymał 3 lipca w godzinach wieczornych. - Szacunkowy koszt Centrum Komunikacyjnego to 37 mln zł, dofinansowanie ze Szwajcarsko - Polskiego Programu Współpracy wyniesie 85% tej kwoty. Umowa o dofinansowaniu zostanie podpisana 19 lipca - mówi Tamara Mytkowska. Według informacji podanych przez UM Legionowo budowa dworca ma się zakończyć już w przyszłym roku. Planowane zakończenie inwestycji, wynikające z umowy o dofinansowanie, przewidziano na czwarty kwartał 2013 roku. Wsparcie w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy to kwota 31,3 mln zł. Jest to forma bezzwrotnej pomocy zagranicznej przyznanej przez Szwajcarię Polsce i 9 innym państwom członkowskim Unii Europejskiej. -Szacuje się, że Centrum Komunikacyjne obsłuży 400 000 mieszkańców północnego Mazowsza. Będzie miejscem przesiadkowym dla zmierzających w kierunku portów lotniczych w Modlinie i Warszawie oraz dla tych, dojeżdżających do pracy w Stolicy- podaje w oficjalnym komunikacie UM Legionowo. /IW, der/ Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: dworzec dostał? 04.07.12, 19:18 Tak, to info cieszy, już ok.10 pojawiło się na stronie legionowo.pl. Nie mogłem jednak namierzyć jakiejś wizualizacji tej inwestycji...może ktoś dysponuje jakimś linkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
hubert_sikorski Re: dworzec dostał? 04.07.12, 20:50 Nie chcę być monotematyczny ale chyba zostaną przebudowane wyjścia do centrum i na piaski, pojawią się jakiekolwiek podjazdy dla rowerów? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: dworzec dostał? 04.07.12, 21:11 Czy ktos może mi wyjaśnić skąd i dokąd maja się Ci podrózni przesiadać w Legionowie, bo nie za bardzo potrafię to sobie zwizualizować dlaczego akurat tu a nie w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: dworzec dostał? 05.07.12, 00:15 Zapewne będą się przesiadać pasażerowie powiatu legionowskiego. Od razu moje pytanie czy do tego potrzebny będzie dworzec moloch, czy do tego aby pod dworzec podjechał np autobus z Wieliszewa potrzebne jest takie gmaszysko. Z czego utrzymamy dworzec moloch który będzie generował olbrzymie koszta, ogrzewanie, remonty, utrzymanie, na to chyba szwajcarzy kasy nie dadzą ??? Kogoś poniosła fantazja Odpowiedz Link Zgłoś
amonides Re: dworzec dostał? 05.07.12, 07:57 www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,szwajcarzy-doloza-do-budowy-dworca-w-legionowie,50667.html Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: dworzec dostał? 05.07.12, 07:58 Może są jakieś plany co do legionowskiego rozwidlenia torów? Linia do Tłuszcza jest nadal aktywna i można nią nawet do Białegostoku, czy Ostrołęki. Jeśli w gmachu dworca będzie możliwość podnajmu lokalu to może będzie samofinansujący? :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: dworzec dostał? 05.07.12, 09:11 Tak dalekosieżnie to można i : Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu ;) Co tam jakiś Białystok ;) PKP kasy nie ma. Pytałam realnie. Odpowiedz Link Zgłoś
3goust Re: dworzec dostał? 05.07.12, 09:23 madziulec napisała: > PKP kasy nie ma. Pytałam realnie. Od roku 2013 tyle kasy co będzie było przekazywane na kolej to nie było w Polsce od początku jej istnienia. Ba tyle ile ma być na kolej nie było nigdy przekazane na drogi. Wszelkie firmy budowlane które parę lat temu przerabiały się na drogowe, szkolą się by przygotować się do przejścia na rynek kolejowy. Wiele firm typowo drogowych także prze-specjalizuje się by być firmą kolejową. Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: dworzec dostał? 05.07.12, 09:40 Wracając do wizualizacji, nie chodziło mi o sam obiekt dworca, czy nawet parking (gdzieś napotkałem też jego obrazek). Raczej o ulicę łączącą piaskową z polną, tzn. czy biec będzie między torami i garażami na piaskach, czy za garażami, tam gdzie obecnie jest droga do garaży? Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: dworzec dostał? 05.07.12, 10:07 e.voytaszek napisał: > Raczej o ulicę łączącą piaskową z polną Wzdłuż torów, przy obecnej rampie kolejowej. Pod wiaduktem w zasadzie jest już kawałek zrobiony - wjazd na rampę i w drugą stronę, w stronę ul. Polnej. Nie znam przebiegu od garaży do Piaskowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows Re: dworzec dostał? 05.07.12, 23:16 No właśnie też mnie to zastanawia bo tam jest przecież wąsko. Czy będą planowali wyburzenie jakiś garaży? Tak samo nie wiem jak ta ulica połączy się z Polną skoro po drodze jest przepompownia ścieków. No i na skrzyżowanie przy przejeździe też nie za bardzo jest miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: dworzec dostał? 05.07.12, 10:24 Oczywiscie piszesz o tych firmach drogowych, ktore dzieki autostradom zlozyly juz wnioski do sadu o upadlosc? Czy o firmach typu Ziutek Sloneczko i SPolka? Odpowiedz Link Zgłoś
3goust Re: dworzec dostał? 05.07.12, 10:44 A wiesz po co złożyły wnioski o upadłość? By uniknąć gwarancji;) Taki mały myk, by uniknąć odpowiedzialność, sprawdź katalogi firmowe i zobaczysz że zarząd firmy "A" jest teraz w nowej firmie budowlano - drogowej "z" Przy budowie drogi najczęściej oszczędza się na materiale, droga nawet sp********* spokojnie wytrzyma 3 -5 lat. W tym czasie zdążysz wygrać i zbudować kolejne odcinki. Ale każdy błąd wcześniej czy później wyjdzie. Gwarancja trzy miesiące? Czemu nie tym sposobem daje radę. Odpowiedz Link Zgłoś