Dodaj do ulubionych

Legionowo i EURO

14.06.12, 23:59
A tak mnie naszło, po zobaczeniu dzis "drogowskazu" w tunelu na dworku "Ruchome Piaski" ;)

Po pierwsze taki wątek:
miała być baza noclegowa dla tysięcy policjantów
hoteliki u nas
poszerzenie drogi do Gdańska na całej długości

Miały być imprezy dla kibiców, miasteczka namiotowe ;) Wspólne oglądanie meczów ;)

Dzis zobaczyłam na steacji powymieniane napisy. Dwujęzyczne. Czy warto bylo? Ilu kibiców przyjechało?

Jak w ogóle spełniły się nasze prognozy z tamtego wątku i jak w ogóle widzicie to Euro u nas?
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 08:03
      dzisiaj rano w radiu mowili (nawet Grabiec coś tam się wypowiadał), iż w naszym powiecie mieszka około 700 kibiców rosyjskich , którzy oczekują wysokich standardów (4 i 5 * ) i ponoc takich hoteli mamy w naszym powiecie pod dostatkiem. Greków jest sporo mniej.
      Czyli wniosek taki, żeśmy się nie tego języka nauczyli :)
      • misiek1974 Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 08:27
        polokokt napisał:

> dzisiaj rano w radiu mowili (nawet Grabiec coś tam się wypowiadał), iż w naszym
        > powiecie mieszka około 700 kibiców rosyjskich

To są ludzie, którzy do Polski do pracy przyjechali :]
        • em-k-a Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 21:07
          misiek1974 napisał:

> polokokt napisał:
          >
          > > dzisiaj rano w radiu mowili (nawet Grabiec coś tam się wypowiadał), iż w
          > naszym
          > > powiecie mieszka około 700 kibiców rosyjskich
          >
          > To są ludzie, którzy do Polski do pracy przyjechali :]
          >

:-)
          następna tura do wykończenia bloków na miejscu dawnego anatu...
      • madziulec Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 10:23
        A wiesz może gdzie mamy te 4* i 5* hotele w powiecie? Bo ogólnie nie korzystam i nie wiem.
        • polokokt Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 10:48
          No 4* to Warszawianka w Jachrance, i mysle ze to ten Hotel Grabiec miał na mysli, bo mowil o bogatym spa itd. Innego hotelu z tego typu uslugami nie znam w naszym powiecie. 4* ma tez Hotel Windsor tez w Jachronce, ale chyba nie ma spa. Innych hoteli nie znam, bo 500tka z Zegrza chyba 4* nie ma.
          • polokokt Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 10:50
            a nie, widze ze na stronie Hotelu Windsor tez jest info o SPA, ale jakieis takie mizerne. Wcisneli na sile chyba tą usługę :) Wstawia dwie sauny, jakies lozko, trzy rowerki juz jest SPA.
            • psychomaszyna Jeszcze Narvil i Klub Mila w Serocku 18.06.12, 18:11
              Może jeszcze nie wszyscy wiedzą, ale jest jeszcze SPANarvil w Serocku, a ostatnio wystartował Klub Mila z fantastycznym klimatem. Na prawdę warto odwiedzić.
    • ralphie Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 10:59
      madziulec napisała:

> poszerzenie drogi do Gdańska na całej długości

Pomylili miasta i poszerzyli tą na Ostrołękę... Powiatowa... ale tylko do CSP ;)

Ty wiesz ile kasy zostawi te 700 osób???? W hotelach 4-5* :))))
      A czy się opłacało? Pewnie jakaś tam satysfakcja jest, no i wybrańcy władzy uścisnęli łapkę Platiniego, trenera greków, przywitali chlebem i solą trzymanym przez "dziewczę w stroju ludowym" ;)
      • madziulec Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 16:14
        Ująłes mnie tym "strojem ludowym" ;) Nie wiedzialam, że Legionowo ma jakieś ludowe stroje, ale człowiek uczy się przez całe życie ;)
        • zdebeq Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 18:59
          stroje ludowe z Legionowa oczywiście, że są
          Ludowe spadochrony z Aviotexu:D
        • ralphie Re: Legionowo i EURO 18.06.12, 07:58
          Ja tylko "poszedłem Bałtroczykiem" ;) Na stronce Powiatowej takie oto ZDJĘCIE jest i jakoś tak mi się z skojarzyło z tym strojem ludowym... ;)
      • pawelkownacki Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 21:31
        Akurat Ralphie we własne gniazdo wrzucasz bo dziewczę w stroju ludowym przybyła z Gminy Wieliszew z zespołem Promyki. Możesz się obruszać, że ludowo, ale to rzecz subiektywnej oceny co jest cepelią a co promocją naszej kultury.
        Można oczywiście być malkontentem i krytykować wielkie halo wokół Euro 2012 w naszym powiecie, ale chyba takiej promocji naszego kraju dzięki tej imprezie prędko mieć nie będziemy. Wartość dodana jaką niesie za sobą pozytywny wizerunek naszego kraju i przy okazji może i powiatu jest nie do przeceniania. Nawet jeśli tych dutków od ręki za chwilę-już jutro - nie zobaczycie.
        • madziulec Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 22:23
          No ... jesli dziewcze przybylo w zakopianskim stroju to byłoby to nie na miejscu.
          Dlatego ja delikatnie zapytalam czy my tu mamy jakies rzeczywiscie stroje ludowe.
          Lowickie znam.
          Z niedalekich Kurpiow znam.
          Ale tu, legionowskich nie widzialam. Co wcale nie oznacza, ze nic nei ma.

Znajac nasze uwielbienie jednak do kiczu dziewcze moglo wystapic wlasnie w zakopianszczyznie...
          • kka69 Re: Legionowo i EURO 15.06.12, 22:49
            Ludowy strój z Legionowa to:
            klapki Hello Kity, leginsy Roxy Music ,
            wyżej nie pamiętam , bo się nie mogę skoncentrować . ;P
            • hubert_sikorski Re: Legionowo i EURO 16.06.12, 11:26
              Może jakieś stroje ludowe związane z kulturą Komornicką;) dziewczę odziane w skóry zrobiłoby nie lada furorę.
              • pawelkownacki Re: Legionowo i EURO 16.06.12, 23:14
                Dla Greków czy góralskie czy łowickie nie ma to żadnego znaczenia. Więc wyluzujcie i cieszmy się, choć z tego że zostają z nami choć dla 1/4 finału.
                Malkontenci...
                • guayazyl1 Re: Legionowo i EURO 16.06.12, 23:28
                  Pawełku,
                  malkontenci to już się rychtują do klawiaturek. już ćwiczą paluszki. niech no tylko dopiją piwo. poczekaj do jutra.
                  pozdrawiam :)
                  • hugonita Re: Legionowo i EURO 17.06.12, 00:39
                    Teraz się zacznie polskie piekiełko, najpierw będzie rozliczany Smuda, a potem rządząca PO
                  • 3goust Re: Legionowo i EURO 17.06.12, 04:48
                    ja tam się ciesze, nie będzie 90% wiadomości zajmował Smuda i ekipa która co krok mówi czego to oni nie zrobili, mimo że nie zrobili. Jak oni łatwo wygrają mimo że nie wygrają.

Czy wiecie że USA chce zaatakować syrie? W ramach działań obronnych Syrii, Rosja przerzuciła swoje oddziały powietrzne a Chiny flotę pływającą? A tak my mamy euro i konflikt który może wybuchnąć przez małe państwo nikogo nie obchodzi.
                    To może Sudan negocjuje zakończenie wojny z Sudanem?
                    Tak euro;)
                • madziulec Re: Legionowo i EURO 17.06.12, 18:38
                  Ale dla mnie ma.
                  Bo ciupagi nad morzem i delfinki w Zakopcu mnie przerastaja.

Jesli mamy tu stroje ludowe - super. Znaczy, ze mamy się czym pochwalić. Ale nie robmy kiczu
                  • pawelkownacki Re: Legionowo i EURO 17.06.12, 22:28
                    Hmmmmm... pojęcie kiczu - rzecz względna. Sugeruję jednak odrobinę luzu... piłka nożna dla wielu to spektakl na granicy kiczu.
                    • madziulec Re: Legionowo i EURO 17.06.12, 22:41
                      No wlasnie. Dla niektórych to obojętne, bo w domq z wakacji z Zakopca przywoża te obrzydliwe plastikowe niebieskie delfinki, a znad morza ciupagi. Tylko ja sie ciągle pytam dlaczego i dlaczego uczymy nasze dzieci i wyrabiamy w nich zły smak?

I powracam do naszej kultury i strojów ludowych. Jeśli ziemia legionowska posiada strój ludowy - super. Dziewcze niech wystepuje w takowym. I uważam, że będzie wspaniale. A tak to równie dobrze może wystąpić w stroju Cheyennów czy jakims Ludów Bantu. Tak samo idiotyczni enie pasuje.
                      • pawelkownacki Re: Legionowo i EURO 17.06.12, 22:51
                        Mów proszę za siebie :), my w Wieliszewie uczymy dzieci i młodzież szacunku do polskiej tradycji ludowej i narodowej.
                        Gdyby nie było chętnych to Promyki nie istniałyby od kilkunastu lat. A takich zespołów w Polsce jest przeszło kilkadziesiąt i cyklicznie rozgrywane są turnieje w tańcach ludowych i narodowych. Czy to w złym stylu?
                        • madziulec Re: Legionowo i EURO 17.06.12, 23:48
                          Moment, czy ja mówie że to cos złego?? Chyba nie doczytałeś.

Mówie tylko o uczeniu własnie poszanowania do kiczu, mylenia tradycji z tandetą itp. A to zupełnie co innego ;)
                          • pawelkownacki Re: Legionowo i EURO 18.06.12, 07:19
                            Czyli jeśli dobrze Ciebie rozumiem uczenie/przywrócenie mazura, kujawiaka, oberka w miejscu, w którym tradycja tych w większości ponadregionalnych tańców zanikła jest tandetą??
                            Co taką tandetą według Ciebie by już nie było??
                            Nauka tarantelli?sirtaki? gawota? tango?
                            Może muszę pomyśleć o reorganizacji zatrudnienia w OK ;)?
                            Życzę miłego dnia, zaś Prezydentowi życzę przynajmniej półfinału dla Greków ;)
                            • ralphie Re: Legionowo i EURO 18.06.12, 08:38
                              pawelkownacki napisał:

> Życzę miłego dnia, zaś Prezydentowi życzę przynajmniej półfinału dla Greków ;)

I tego się trzymajmy :) ... z tym, że niech i mieszkańcy mają jakąś pociechę... Może jakieś większe spotkanie mieszkańców z reprezentacją Grecji? :)
                            • madziulec Re: Legionowo i EURO 18.06.12, 14:36
                              Kompletnie nie rozumiesz.
                              Uczenie sie tańców poniekąd narodowych jest podtrzymywaniem kultury narodowej.
                              Ale jednoczesnie pokazywanie Grekom stroju góralskiego na Mazowszu jest udawaniem Greka (by nie powiedzieć debila).
        • ralphie Re: Legionowo i EURO 18.06.12, 08:33
          Jeszcze raz napiszę, że dziewczę w stroju ludowym z Bałtroczyka mi się wzięła. ;)
          Pawle, o wartości dodanej za wcześnie pisać. Na pewno jest nią zdrowa rywalizacja szczególnie w gronie kibiców i wspólne świętowanie. Z dutkami nie ma co szaleć, wiadomo było, że przeciętnego Kowalskiego i tak ominą.
          • guayazyl1 kicz i EŁRO... 18.06.12, 09:11
            wszystkie ceremonie mają to do siebie, że są obrzydliwie nudne i obrzydliwie kiczowate. ale przez każdą trzeba przejść żeby wreszcie dostać się do weselnego tortu, służbowego lunchu itede itepe...
            dla kogoś nie związanego wspólnotowo albo emocjonalnie msza w kościele albo weselne oczepiny to wiocha i kicz pierwszej wody.
            nie liczmy jednak guzików Panaprezydentowego garnituru. nie grymaśmy czy chleb powitalny był na zakwasie czy z Biedronki. takie są nasze zwyczaje, obrzędowość i symbolika.
            ze w stroju regionalnym? a w jakim mają witać? toples?..
            • madziulec kasa i EŁRO 18.06.12, 14:34
              Z pasją obejrzałam dziś poranne Wstajesz i wiesz, gdzie wypowiadali się 2 prezydenci miast: Poznania i Wrocławia. Mówili o koszcie organizacji strefy kibica i o tym czy to się zwróci. Przy okazji okazało się, że zadłużenie miasta wynosi ok. 60% (masakra jak dla mnie).

Strefa kibica w Poznaniu kosztowała miasto 9 mln zł (informacja nie z bulwarówej a ze słów prezydenta). I on to przekłada na to, że zarobia restauratorzy i w ogóle bliżej nieokresleni ludzie. A na 100% miasto nei wyda na promocję, więc wszyscy sa do przodu.
              Przyznam, że ja tej pokretnej matemematyki nie rozumiem.
              Stąd również ciekawa jestem ile wydano na promocję EURo u nas i co konkretne my z tego mamy.
              • guayazyl1 Re: kasa i EŁRO 18.06.12, 17:00
                podobno na masowych imprezach sportowych nie zarabia nikt (chociaż się do tego przyznaje).
                szczegółowego kosztorysu Euro nie zna nawet NIK. mówi się o 100 miliardach złotych (dwa razy tyle co Olimpiada w Londynie) z tym, że my wydajemy kasę na drogi, dworce kolejowe, lotniska, które oni już mają. same stadiony to tylko 4% a z turystów nie zwroci sie nawet jeden. na czym wiec zarobimy? podobno na lepszym wizerunku.to on ma zachęcic i turystów i inwestorów. ale na zyski będziemy czekać całe dziesięciolecia. póki co Euro to najdroższa impreza w naszej historii.
    • ralphie Prezydent tez? ;) 19.06.12, 16:28
      m.warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,106541,11965189,W_Legionowie_mieszkancy_rozczarowani_Grekami.html
      ;)
      • guayazyl1 Re: Prezydent tez? ;) 19.06.12, 20:12
        a bo to Panie,
        ci naiwni ludzie są przekonani, że piłkarze przez trzy tygodnie nic tylko będą im odmachiwać z autobusu, brać udział w festiwalu zupy zacierkowej, strzyc baki u "pana Edwarda - fryzjerstwo męskie" i tem podobne.
        a piłką będą się zajmować tylko przy okazji.
      • 78bialy Re: Prezydent tez? ;) 22.06.12, 22:25
        No to już się żegnamy z Grekami. było miło ale się skończyło.

Od jutra nareszcie Stadion otwarty???
        • madziulec Re: Prezydent tez? ;) 22.06.12, 23:09
          No jak to? To nie wpadna na okolicznosciowego grilika pod ratuszem?
          A mialo byc tak milo
        • harp Re: Prezydent tez? ;) 22.06.12, 23:10
          to było do przewidzenia, udało im się wyjść z grupy "śmiechu", potem już za wysokie progi...
          Jestem ciekaw nowej bieżni na stadionie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka