Dodaj do ulubionych

Węgrzy w Legionowie

09.01.13, 14:45
Naczelny Dyrektor Dyrekcji Muzeów Województwa Pest w Sentendre dr Kálnoki-Gyöngyössy Márton,
Dyrektor Węgierskiego Instytutu w Warszawie dr János Tischler oraz Dyrektor Muzeum Historycznego w Legionowie dr Jacek Szczepański serdecznie zapraszają na otwarcie wystawy Codziennie nowe odkrycie – zdjęcia z wykopalisk węgierskich.
Wernisaż odbędzie się 13 stycznia (niedziela) 2013 r. o godz. 12.00 w sali konferencyjnej nowego pawilonu Muzeum Historycznego w Legionowie (ul. Mickiewicza 23).
W programie: odczyt Marka Zalewskiego poświęcony odkryciom archeologicznym na terenie Węgier.
Wstęp wolny.
Obserwuj wątek
    • guayazyl1 Re: Węgrzy w Legionowie 10.01.13, 10:18
      Jestem prostym facetem stąd pewno u mnie proste myślenie.
      Zachodzę w głowę mianowicie jaki jest związek legionowskiego muzeum, które z założenia ma promować miasto i poszerzać wiedzę z zakresu historii Legionowa oraz regionu - z odkryciami archeologicznymi na Węgrzech.
      Proszę nadsyłać luźne skojarzenia.
      Mogą być humorystyczne :)
      • marakut Re: Węgrzy w Legionowie 10.01.13, 12:06
        W tym "legionowskim Luwrze" utrzymywanym z pieniędzy mieszkańców miasta jest zatrudnionych aż 17 osób.
        www.muzeum.legionowo.pl/muzeum/index.php?option=com_content&view=article&id=76&Itemid=196
        Czym się zajmuje ta armia ludzi nie mam pojęcia.
        Może: Polak, Węgier dwa bratanki .......?
        • zaskus Re: Węgrzy w Legionowie 10.01.13, 13:53
          To w tej willi już nie ma porodówki, bo niedawno słyszałem stamtąd jakieś krzyki?
          • morwika Re: Mumia 10.01.13, 15:14
            zaskus napisał(a):

> To w tej willi już nie ma porodówki, bo niedawno słyszałem stamtąd jakieś krzyk
            > i?

Mogłeś przechodzić koło muzeum w porze karmienia mumii i możliwe, że dlatego słyszałeś te krzyki.
            • kropkola Re: Mumia Lenina? 10.01.13, 17:57
              Ta mumia to podobno najpilniej strzeżona tajemnica Muzeum Historycznego.
              Na mieście ludzie mówią, że to oryginalna mumia Lenina, a ta na Kremlu to chińska podróbka.
            • misiek1974 Re: Mumia 11.01.13, 11:23
              morwika napisał(a):

> Mogłeś przechodzić koło muzeum w porze karmienia mumii i możliwe, że dlatego sł
              > yszałeś te krzyki.

Krzyczała bo dostała jedzenie z Biedronki a mumie się znają na jakości jedzenia :)
              • lobryka Re: Mumia 11.01.13, 16:07
                Mumie karmi się dożylnie, bo nie mają wnętrzności i karmienie doustne świadczy o braku profesjonalizmu.
                • misiek1974 Re: Mumia 11.01.13, 19:36
                  lobryka napisał(a):

> Mumie karmi się dożylnie, bo nie mają wnętrzności i karmienie doustne świadczy
                  > o braku profesjonalizmu.

Stąd te krzyki :)
      • hurapesymista Re: Węgrzy w Legionowie 11.01.13, 01:50
        - każdy preteks jest dobry, aby iść na imprezę,
        - albo chodzi i ten Budapeszt, co miał być u nas - pytać posła Błaszczaka :-)

guayazyl1 napisał:

> Jestem prostym facetem stąd pewno u mnie proste myślenie.
        > Zachodzę w głowę mianowicie jaki jest związek legionowskiego muzeum, które z za
        > łożenia ma promować miasto i poszerzać wiedzę z zakresu historii Legionowa oraz
        > regionu - z odkryciami archeologicznymi na Węgrzech.
        > Proszę nadsyłać luźne skojarzenia.
        > Mogą być humorystyczne :)
      • alakla Re: Węgrzy w Legionowie 11.01.13, 07:52
        W dzisiejszych czasach o sukcesie marketingowym decyduje łatwość dostępu do odpowiednich informacji przez Internet. Na starej stronie Muzeum - wprawdzie prymitywnej i obskurnej - jeszcze cokolwiek było o historii Legionowa, a na tej nowej i cukierkowej, to już w zasadzie nic nie ma na ten temat.
        Może w ten sposób chcą "wymusić" przychodzenie do muzeum?
        Tylko ile osób np. z osiedla Sobieskiego lub Przystanku przyjdzie do filii muzeum na Piaskach posłuchać prelekcji o Powstaniu Styczniowym?.
        Odnoszę wrażenie, że działalność Muzeum tak hojnie finansowanego z pieniędzy mieszkańców Legionowa, zaczyna się rozmijać z zapotrzebowaniem społecznym.
        Jeżeli Muzeum będzie się tak dalej "rozwijało", to zacznie spełniać oczekiwania niewielkiej grupki mieszkańców miasta o specyficznych zainteresowaniach i dużej ilości wolnego czasu na uprawianie takiego hobby, a w krańcowym przypadku taki "rozwój" może doprowadzić do celebrowania własnego istnienia.
        Nie będę oceniał w jakim stopniu Muzeum wypełnia swoje zadania statutowe, ale według mnie ktoś kompetentny powinien się tym zająć np. w celu oceny efektywności wykorzystania środków publicznych.
        • legioniak Re: Węgrzy w Legionowie 11.01.13, 10:46
          Według mnie, też powinien być wzmocniony nadzór społeczny, Urzędu i Rady Miasta nad działalnością Muzeum i wydatkowaniem publicznych pieniędzy z uwzględnieniem efektywności i celowości tych wydatków.
          Muzeum na wzór MOK powinno publikować na swojej stronie internetowej miesięczne sprawozdania z działalności, wykorzystania obiektów z podaniem liczby uczestników na wystawach, prelekcjach i pozostałych imprezach organizowanych przez Muzeum, bo inaczej będą mogli mówić co uznają za stosowne.
          www.moklegionowo.pl/index.php?id=arch
          Jestem bardzo zdziwiony, że np. Komisja Rewizyjna Rady Miasta, która okresowo kontroluje instytucje miejskie, już dawno nie wymogła na Muzeum podawanie takich sprawozdań do wiadomości publicznej, a od innych tego wymaga.
          Może w tym przypadku zastosowanie znalazła zasada Orwella:
          Wszyscy są sobie równi, ale niektórzy są równiejsi od innych?
          • karniziul Re: Odpowiedź Muzeum 11.01.13, 16:04
            Uprzejmie informujemy, że wystawa Codziennie nowe odkrycia – zdjęcia z wykopalisk węgierskich jest pierwszym przedsięwzięciem nowo powołanego w Muzeum Działu Archeologicznego. Jednym z celów, które realizujemy, jest propagowanie wiedzy na temat konieczności ochrony dziedzictwa archeologicznego i tę właśnie tematykę omawia nowa wystawa. Zachęcamy jednocześnie do zapoznania się z pełną ofertą Muzeum, wśród której można z pewnością znaleźć i tematykę historii miasta, i dziejów militarnych czy w końcu znanych legionowian. Staramy się zapewnić możliwie szeroką ofertę historyczną i kulturalną mieszkańcom Legionowa, nie mniej jednak z chęcią wsłuchujemy się w uwagi naszych gości i sympatyków, starając się dopasować nasze propozycje do ich potrzeb. Na potwierdzenie, że nam się to udaje, podajemy statystykę odwiedzin. I tak Filię Piaski od maja do grudnia 2012 r. odwiedziło łącznie 4.968 gości, a wystawę o Alinie i Czesławie Centkiewiczach, otwartą 7.10 2012, do przez dwa miesiące obejrzało prawie 800 osób. Ponadto przyjmujemy zainteresowanych w czytelni muzealnej i udzielamy wielu konsultacji historycznych. Jednocześnie pragniemy podkreślić, że Muzeum realizuje również inne zadania statutowe, do których należy przede wszystkim gromadzenie, opracowywanie zabytków, zapewnienie im odpowiednich warunków przechowywania oraz ich udostępnianie (tj. organizacja wystaw, publikacje, działalność upowszechniająca i edukacyjna). Większość tych informacji można znaleźć na naszej stronie muzealnej www.muzeum.legionowo.pl
            Dyrektor Muzeum Historycznego w Legionowie
            Dr Jacek Szczepański
            • kalaput Re: Odpowiedź Muzeum 11.01.13, 17:51
              Nie wypowiadam się na temat specjalistycznej działalności Muzeum, bo się na tym nie znam. Jestem przeciętnym mieszkańcem Legionowa i nie mam czasu na chodzenie do Muzeum w celu zdobycia podstawowej wiedzy o historii miasta, która już standardowo powinna być dostępna przez Internet.
              Na stronie Muzeum powinna być osobna zakładka, w której na kilkunastostronicowych np. w formacie pdf, ładnie opracowanych broszurkach i podziale na wyróżniające się okresy, powinna być opisana historia naszego miasta. Taka zakładka powinna być dodatkowo traktowana, jako element promocji miasta i jego może krótkiej historii, ale jakże ciekawej - począwszy od pasjonującej i o dużym wymiarze historycznym i patriotycznym, historii pierwszego Legionowa na Polesiu.
            • loguszka Re: Odpowiedź Muzeum 12.01.13, 06:54
              Po tej odpowiedzi Muzeum i po dokonaniu - zalecanego przez jego Dyrektora - przeglądu strony internetowej jestem przekonany, że powinna ulec zmiana nazwy muzeum: z „Muzeum Historyczne w Legionowie ” na „Muzeum Historyczne Miasta Legionowo” - tak jest w wielu innych miastach. Muzeum w swojej działalności, powinno być silnie skoncentrowane na historii i teraźniejszości miasta Legionowo i tylko w takim zakresie powinno być finansowane przez jego mieszkańców. Muzeum może prowadzić prace w skali regionalnej, krajowej, międzynarodowej ale w ramach projektów z zewnętrznym dofinansowaniem, przez zainteresowane strony.
              Jako szeregowy mieszkaniec miasta o przeciętnej wiedzy i potrzebach w tym zakresie, działalność Muzeum widzę w zbyt dużym stopniu, jako historyczne „mydło i powidło” z występującym oderwaniem od historii Legionowa i wydaje mi się, potrzeb i zainteresowań dużej części jego mieszkańców.
              Sądząc po tytułach naukowych pracowników Muzeum, rozumiem silne zainteresowania do szeroko pojętej i przekraczającej skalę miasta działalności naukowej, ale wolałbym bardziej przyziemną działalność i coś z tego mieć - skoro już się przykładam do finansowania Muzeum.
              Brak na obecnej stronie internetowej Muzeum, działu z opisem historii miasta jest już zupełnie kuriozalny.
              • olddigger Re: Odpowiedź Muzeum 12.01.13, 17:46
                Dawno już nie czytałem takich bzdur. Historii nie da się zamknąć w granicach administracyjnych miasta! Muzeum powinno zajmować się się oczywiście historią lokalną, ale absolutnie nie można jej badać w oderwaniu od szerokiego kontekstu. Rozumiem, że ktoś może mieć przeciętne potrzeby, ale myślę, że jest w Legionowie duża grupa osób, która chciałaby poszerzać swoje horyzonty. Panie i Panowie legionowscy Muzealnicy trzymam kciuki za dalszy rozwój muzeum i czekam na wzbogacanie oferty muzealnej.
                Co do braku opisu historii miasta na stronie internetowej, coż jest już sporo publikacji na ten temat. Fakt, wymaga to nieco wysiłku umysłowego, ale myślę, że nawet ktoś o przeciętnych możliwościach jest w stanie to zrobić.
                • noriaka Re: Odpowiedź Muzeum 12.01.13, 19:48
                  olddigger napisał(a):

> Dawno już nie czytałem takich bzdur. Historii nie da się zamknąć w granicach ad
                  > ministracyjnych miasta! Muzeum powinno zajmować się się oczywiście historią lok
                  > alną, ale absolutnie nie można jej badać w oderwaniu od szerokiego kontekstu. R
                  > ozumiem, że ktoś może mieć przeciętne potrzeby, ale myślę, że jest w Legionowie
                  > duża grupa osób, która chciałaby poszerzać swoje horyzonty. Panie i Panowie le
                  > gionowscy Muzealnicy trzymam kciuki za dalszy rozwój muzeum i czekam na wzbogac
                  > anie oferty muzealnej.
                  > Co do braku opisu historii miasta na stronie internetowej, coż jest już sporo p
                  > ublikacji na ten temat. Fakt, wymaga to nieco wysiłku umysłowego, ale myślę, że
                  > nawet ktoś o przeciętnych możliwościach jest w stanie to zrobić.

Sądzę, że zbyt szybko czytałeś post "loguszki" i stąd kłopot w zrozumieniu jego sensu.
                  Gdzie tam pisze, że historię da się zamknąć w granicach administracyjnych miasta?.
                  Ta sprawa była ruszona tylko w sensie finansowania i podziału kosztów, badań historycznych na zewnątrz Legionowa i słusznie.
                  Sprawa botaniki Wyspy Niedźwiedziej jest być może interesująca dla pewnej grupki ludzi, tylko dlaczego wszyscy mieszkańcy Legionowa, mają ponosić całkowite koszty takich zainteresowań Muzeum?.
                  Odnośnie braku informacji na temat historii Legionowa na stronie Muzeum.
                  W ramach finansowania Muzeum, każdy mieszkaniec Legionowa wnosi określoną "daninę" na jego funkcjonowanie i powinien mieć zapewnioną - w ramach chociaż częściowej rekompensaty - podstawową, bezpłatną i łatwo dostępną informację o historii swojego miasta na stronie Muzeum, które finansuje w tych niełatwych czasach.
                  • olddigger Re: Odpowiedź Muzeum 12.01.13, 21:51
                    Przeczytałem dokładnie. Idąc tropem twojego rozumowania to ja, płacąc podatki, finansuję również partię xxx, z którą się nie identyfikuję, lub Instytut Peleobiologii, która wogóle mnie nie interesuje. Wnoszę więc, że mogę domagać się ich zamknięcia...
                    Bezpłatna i łatwo dostępna wiedza nt. historii Legionowa jest w każdej bibliotece szkolnej w Legionowie, bibliotece publicznej w Legionowie, bardziej specjalistyczna w bibliotece muzealnej. Jeśli jeszcze będzie mało można iść do muzeum, jest tam dostępny dla każdego punkt konsultacyjny (przynajmniej był do niedawna). Zgadzam się jednak, że podstawowe, encyklopedyczne dane powinny być na stronie muzealnej. Dajmy szansę pracownikom muzeum, w końcu nowa strona działa od niedawna :) Dokładnie ją przeglądając można stwierdzić, że sporo się ostatnio dzieje, a z odpowiedzi muzeum wynika, że i frekwencja (czytaj zainteresowanie) spora.
                    Swoją drogą czasy na finansowanie kultury zawsze były i są trudne, tego uczy historia :)
                    • noriaka Re: Odpowiedź Muzeum 13.01.13, 07:43
                      olddigger napisał(a):

> Przeczytałem dokładnie. Idąc tropem twojego rozumowania to ja, płacąc podatki,
                      > finansuję również partię xxx, z którą się nie identyfikuję, lub Instytut Peleob
                      > iologii, która wogóle mnie nie interesuje. Wnoszę więc, że mogę domagać się ich
                      > zamknięcia...
                      > Bezpłatna i łatwo dostępna wiedza nt. historii Legionowa jest w każdej bibliote
                      > ce szkolnej w Legionowie, bibliotece publicznej w Legionowie, bardziej specjali
                      > styczna w bibliotece muzealnej. Jeśli jeszcze będzie mało można iść do muzeum,
                      > jest tam dostępny dla każdego punkt konsultacyjny (przynajmniej był do niedawna
                      > ). Zgadzam się jednak, że podstawowe, encyklopedyczne dane powinny być na stron
                      > ie muzealnej. Dajmy szansę pracownikom muzeum, w końcu nowa strona działa od ni
                      > edawna :) Dokładnie ją przeglądając można stwierdzić, że sporo się ostatnio dzi
                      > eje, a z odpowiedzi muzeum wynika, że i frekwencja (czytaj zainteresowanie) spo
                      > ra.
                      > Swoją drogą czasy na finansowanie kultury zawsze były i są trudne, tego uczy hi
                      > storia :)

Widzę, że zwolniłeś tempo czytania postów i proponuję jeszcze odrobinę wolniej i wszystko będzie OK.
                      Nikt się nie domaga zamknięcia Muzeum, bo byłaby to kompletna i bardzo szkodliwa bzdura.
                      Podnoszony jest wątek racjonalizacji i efektywności wykorzystania środków pieniężnych z lepszym dostosowaniem do potrzeb mieszkańców miasta - tych przeciętnych i o głębszych zainteresowaniach.
                      Dlaczego w celu zdobycia, bezpłatnej i podstawowej wiedzy nt. historii Legionowa mam chodzić po bibliotekach i do Muzeum?
                      Tak ma wyglądać łatwo dostępna wiedza, za którą płacę Muzeum w podatkach?.
                      Przecież jest Internet i strona Muzeum, na której taka wiedza powinna być dostępna.
                      Przeczytaj post „alakla” - chcą "wymusić" przychodzenie do muzeum?.
                      Nie chodzi oczywiście, żeby Muzeum na swojej stronie pisało książki o Legionowie, bo od tego są książki, a nie strony internetowe.
                      „Kalaput” w swoim wpisie podniósł sprawę niezwykle istotną, rolę Muzeum w promocji miasta i tu sprawa, według mnie, już nie powinna podlegać żadnej dyskusji.

Rzuć okiem - tylko trochę wolniej i z linkami - na komentarze pod tym przykładowym artykułem:
                      toiowo.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=2976:wromy-do-naszej-koldy&catid=747:nr-51
                      Widzisz ile ciekawych, wartościowych i promocyjnie nośnych spraw dla historii naszego miasta, można opisać bez większego wysiłku i kosztów?.
                      Dlaczego takich informacji nie ma na stronie Muzeum - tylko trzeba szukać po gazetach, portalach kresowych i ukraińskich itp.?
                      Nie można na takie informacje utworzyć na stronie Muzeum zakładkę w stylu: ciekawostki, historie niezwykłe?.
                      Wtedy strona Muzeum będzie miała szansę ożyć i oprócz ogłoszeń muzealników, nieść wartościowe i ciekawe informacje, przy niewielkim nakładzie sił i kosztów - tylko trzeba chcieć.

• olddigger Re: Odpowiedź Muzeum 13.01.13, 10:32
                        Coż, napisałem cytuję: "idąc tropem twojego rozumowania", to nie jest tożsame, z tym, co mi przypisujesz, ale rozumiem, że nie wszyscy zdają sobie sprawę z takich niuansów, więc napiszę prościej. Podejrzewam, że nawet, gdyby muzeum zmieniło swoją ofertę to i tak znalazłaby się spora grupa niezadowolonych posługujących się podobnymi argumentami w stylu "ponieważ płacę podatki, to wymagam, by muzeum robiło to czy tamto". Po prostu wydaje mi się, że nie tędy droga.
                        Czy przyjście do muzeum osobiście naprawdę jest takim wysiłkiem? Czy naprawdę jesteście tak leniwi, że nie jesteście w stanie poświęcic dwóch godzin na wizytę w muzeum, na które płacicie? I proszę nie używać argumentów o braku czasu, bo tu w większości przypadków, jak sam napisałeś, chodzi o to by "chciało się chcieć".
                        Napisałem poprzednio, że podstawowe informacje o Legionowie powinny się znależć na muzealnej stronie, proszę uważniej czytać. Chciałbym też zwrócić uwagę, że strona muzealna to strona firmowa, strona instytucji a nie portal historyczny. Taki też może powinien powstać.
                        Przeczytałem artykuł w TiO. Bardzo ciekawy. Przeczytałem również ustawę o muzeach. Proponuję zapoznać się z tym dokumentem i wziąć pod uwagę, czym musi zajmować się muzeum i nie jest to tylko pisanie tekstów na stronę internetową. Przeglądając stronę tytułową widzę zakładkę Zabytki. Czyż nie są to postulowane przez ciebie "ciekawostki"? Czy twoje ostatnie zdanie sugeruje, że ogłoszenia o ofercie muzealnej np. dla dzieci i młodzieży to działanie niewartościowe i nieciekawe? Naprawdę nie widzisz pozytywnej zmiany strony i że zaczęło się coś dziać?
                        Wiem, "jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził..." jak mówi stare przysłowie. Staram się dostrzegać pozytywne zmiany, choć oczywiście zawsze da się coś poprawić.

• blablakus Re: Odpowiedź Muzeum 13.01.13, 12:31
                          Zaczynasz marudzić i bądź łaskaw przyjąć do wiadomości, że mamy XXI wiek i pewne konsekwencje z tym związane np. technologiczne, społeczne, kulturowe i kapitalizmu też nie można pominąć itd.
                          Elementarna wiedza z marketingu, wskazuje że Muzeum też powinno rozpoznawać zapotrzebowanie na swoje usługi i w możliwie dużym stopniu, dostosowywać do tego swoją ofertę, bo inaczej główną klientelą muzeum zostaną obowiązkowe „spędy” ze szkół i przedszkoli – zawsze to lepsze od siedzenia w klasie.
                          Firmowa i ogłoszeniowa strona Muzeum może być uzupełniona np. o profil na Facebooku na luźniejsze tematy np. na podobieństwo strony Urzędu Miasta.
                          Osobiście nie posądzałbym mieszkańców miasta, o aż tak daleko idące lenistwo, że aż nie chce im się chodzić do Muzeum, bo to nie musi być wyłącznie lenistwo, tylko w znacznym stopniu, pewna naturalna reakcja na ofertę Muzeum.
                          Trzeba pogodzić się z myślą, że mieszkańcy płacą na Muzeum i będą wymagali w zamian odpowiedniej usługi, która będzie spełniała ich oczekiwania.
                          Muzeum w Legionowie nie jest jedynym muzeum i ma stosowną konkurencję np. w muzeach w pobliskiej Warszawie.
                          Czym się powinno zajmować Muzeum, to ogólnie wiadomo i z wystarczającą dokładnością dla przeciętnego mieszkańca, bo jest to opisane w statucie muzeum.
                          www.muzeum.legionowo.pl/powolanie_mhwl_pliki/statut_mhwl.pdf
                          • guayazyl1 Re: Odpowiedź Muzeum 13.01.13, 13:41
                            Wygląda na to, że nowy pawilon muzeum należało czymś wypełnić. Padło na Węgrów i tyle. Równie dobrze mogła tam być wystawa jurt mongolskich albo pióropuszy indian Dakotów. Ja od muzeum oczekiwałbym działalności silniej umocowanej z miastem i regionem. Ostatni pomysł muzealnikow to dla mnie mydło i powidło ale jak powiedzialem wcześniej jestem prostym facetem i nie wszystko muszę rozumieć :)

Peesik: w statucie muzeum jest zapis - przychodami muzeum są wypracowane środki własne, w szczególności wpływy z biletów i wydawnictw. Jakichkolwiek wydawnictw i publikacji dotyczących miasta i regionu w muzeum nie uświadczymy. To skandalik :)
                            Pozdrawiam.
                        • alakla Re: Odpowiedź Muzeum 13.01.13, 15:41
                          Ze statutu Muzeum § 6 wynika, że posiada ono swój Dział Informatyczny i jednocześnie ze strony głównej Muzeum wynika, że realizację i kodowanie strony zlecono firmom zewnętrznym.
                          www.muzeum.legionowo.pl/powolanie_mhwl_pliki/statut_mhwl.pdf
                          Czy w takiej sytuacji, zlecenie na zewnątrz wykonania tak prostej strony nie jest marnotrawstwem środków publicznych?.
                          Dlaczego Dział Informatyczny Muzeum nie mógł samodzielnie wykonać tego prostego zadania?
                          • roida Re: Odpowiedź Muzeum 13.01.13, 17:33
                            alakla napisał(a):

> Ze statutu Muzeum § 6 wynika, że posiada ono swój Dział Informatyczny i jednocz
                            > eśnie ze strony głównej Muzeum wynika, że realizację i kodowanie strony zlecono
                            > firmom zewnętrznym.
                            > www.muzeum.legionowo.pl/powolanie_mhwl_pliki/statut_mhwl.pdf
                            > Czy w takiej sytuacji, zlecenie na zewnątrz wykonania tak prostej strony nie je
                            > st marnotrawstwem środków publicznych?.
                            > Dlaczego Dział Informatyczny Muzeum nie mógł samodzielnie wykonać tego prostego
                            > zadania?

Dyrektor Muzeum w swojej odpowiedzi pisze, że węgierska wystawa jest przedsięwzięciem Działu Archeologicznego Muzeum i taki dział jest na stronie Muzeum, ale w § 6 Statutu Muzeum nie ma takiego działu.
                            To też może być jakaś tajemnicza sprawa?
                            www.muzeum.legionowo.pl/muzeum/index.php?option=com_content&view=article&id=76&Itemid=196
                            • marakut Statut Muzeum 14.01.13, 07:39
                              roida napisał(a):

> alakla napisał(a):
                              >
                              > > Ze statutu Muzeum § 6 wynika, że posiada ono swój Dział Informatyczny i j
                              > ednocz
                              > > eśnie ze strony głównej Muzeum wynika, że realizację i kodowanie strony z
                              > lecono
                              > > firmom zewnętrznym.
                              > > www.muzeum.legionowo.pl/powolanie_mhwl_pliki/statut_mhwl.pdf
                              > > Czy w takiej sytuacji, zlecenie na zewnątrz wykonania tak prostej strony
                              > nie je
                              > > st marnotrawstwem środków publicznych?.
                              > > Dlaczego Dział Informatyczny Muzeum nie mógł samodzielnie wykonać tego pr
                              > ostego
                              > > zadania?
                              >
                              > Dyrektor Muzeum w swojej odpowiedzi pisze, że węgierska wystawa jest przedsięwz
                              > ięciem Działu Archeologicznego Muzeum i taki dział jest na stronie Muzeum, ale
                              > w § 6 Statutu Muzeum nie ma takiego działu.
                              > To też może być jakaś tajemnicza sprawa?
                              > www.muzeum.legionowo.pl/muzeum/index.php?option=com_content&view=article&id=76&Itemid=196

Faktycznie można odnieść wrażenie, że rzeczywista struktura organizacyjna Muzeum, może być niezgodna ze strukturą organizacyjną, określoną w tym Statucie Muzeum i uchwalonym przez Radę Miasta.
                              Sprawdzałem na BIP Urzędu Miasta i jest tam publikowany taki sam Statut i nie znalazłem informacji, że uległ on zmianie.
                              Może Muzeum zreorganizowało się, przed wystąpieniem o zmianę Statutu i otrzymaniem zgody Rady Miasta na takie działanie i dokonało samoreorganizacji?.
                              Jakby nie było, przynajmniej tak mi się wydaje , Muzeum powinno się ustosunkować do powyższych pytań, kierowanych przez swojego właściciela - mieszkańców miasta, którzy są reprezentowani przez demokratycznie wybraną Radę Miasta i Prezydenta Miasta.
                              • xorka Re: Statut Muzeum 14.01.13, 19:12
                                Statut Muzeum uchwalony przez Radę Miasta w czerwcu 2006 r., najprawdopodobniej obowiązuje bez zmian do dnia dzisiejszego - ja też nie znalazłem późniejszej wersji.
                                Od czasu uchwalenia tego statutu, Muzeum w sposób zasadniczy rozwinęło swoją działalność, co z jednej strony można by uznać za sukces, ale z drugiej strony powstają poważne wątpliwości, co do zgodności tej działalności ze Statutem Muzeum i intencjami Rady Miasta.
                                Statut w § 3 jednoznacznie określa terytorialny zasięg działania Muzeum: „Muzeum prowadzi swoją działalność na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem obszaru powiatu legionowskiego”.
                                Na stronie Muzeum można znaleźć informacje, że prowadzi działalność przekraczające granice Polski np. „współpraca z Instytutem Słowackim przy organizacji pokazu multimedialnego Duch gór 2008 r”, „współpraca z jednostkami badawczymi w Polsce i za granicą a) kontakty z Norwegian Polar Institute w Tromso…..” - pewnie chodzi o badania Wyspy Niedźwiedziej.
                                www.muzeum.legionowo.pl/muzeum/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=164
                                Nic nie mam przeciwko działalności międzynarodowej i jestem tu człowiekiem całkowicie otwartym, jednak chodzi mi o podnoszony wcześniej wątek, kosztów ponoszonych przez mieszkańców miasta, na działalność Muzeum z przekroczeniem statutowego zakresu działania, ograniczonego Uchwałą Rady Miasta do granic terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
                                Jak można rozliczyć koszty takiej międzynarodowej działalności Muzeum, przy statutowym ograniczeniu tej działalności w granicach Polski?
                                • zaskus Re: Statut Muzeum 15.01.13, 08:21
                                  Po tym przykładzie lekceważenia, jakim niewątpliwie jest brak, jakiejkolwiek wzmianki o historii Legionowa na stronie Muzeum, można już się spodziewać różnych rzeczy.
                                  Warto zauważyć, że plik omawianego statutu pochodzi ze strony Muzeum, ale jest tzw. plikiem ukrytym i jest niedostępny bezpośrednio ze strony Muzeum tylko przez „wygooglowany” link.
                                  Brak też jest dostępu do innych dokumentów wymienionych w Statucie np. regulamin organizacyjny Muzeum, skład i regulamin Rady Muzeum - to też są dokumenty z zakresu informacji publicznej i powinny być dostępne.
                                  Wcześniej - post „legioniak” - była słuszna propozycja, żeby Muzeum na wzór MOK publikowało na swojej stronie internetowej miesięczne sprawozdania z działalności, wykorzystania obiektów z podaniem liczby uczestników na wystawach, prelekcjach i pozostałych imprezach organizowanych przez Muzeum.
                                  Przy braku dostępu do takich dokumentów, w ogóle jest trudno określić, w jakim stopniu Muzeum realizuje cele statutowe i jak wykorzystuje publiczne pieniądze.
                                  Gdzie się można zapoznać z efektami działalności - wymienionej w statucie - Pracowni Fortyfikacji Muzeum i o które fortyfikacje tu chodzi, bo nie zauważyłem takich w Legionowie?.
                                  Jeżeli tu chodzi o fortyfikacje w Modlinie, Pomiechówku - powiat Nowy Dwór Maz. - to jak jest finansowana działalność Pracowni Fortyfikacji Muzeum, też całkowicie z kasy Legionowa i kieszeni mieszkańców Legionowa?
                                  • blablakus Re: Statut Muzeum 15.01.13, 17:50
                                    zaskus napisał(a):

> Po tym przykładzie lekceważenia, jakim niewątpliwie jest brak, jakiejkolwiek wz
                                    > mianki o historii Legionowa na stronie Muzeum, można już się spodziewać różnych
                                    > rzeczy.
                                    > Warto zauważyć, że plik omawianego statutu pochodzi ze strony Muzeum, ale jest
                                    > tzw. plikiem ukrytym i jest niedostępny bezpośrednio ze strony Muzeum tylko prz
                                    > ez „wygooglowany” link.
                                    > Brak też jest dostępu do innych dokumentów wymienionych w Statucie np. regulami
                                    > n organizacyjny Muzeum, skład i regulamin Rady Muzeum - to też są dokumenty z z
                                    > akresu informacji publicznej i powinny być dostępne.
                                    > Wcześniej - post „legioniak” - była słuszna propozycja, żeby Muzeum
                                    > na wzór MOK publikowało na swojej stronie internetowej miesięczne sprawozdania
                                    > z działalności, wykorzystania obiektów z podaniem liczby uczestników na wystaw
                                    > ach, prelekcjach i pozostałych imprezach organizowanych przez Muzeum.
                                    > Przy braku dostępu do takich dokumentów, w ogóle jest trudno określić, w jakim
                                    > stopniu Muzeum realizuje cele statutowe i jak wykorzystuje publiczne pieniądze.
                                    > Gdzie się można zapoznać z efektami działalności - wymienionej w statucie - Pra
                                    > cowni Fortyfikacji Muzeum i o które fortyfikacje tu chodzi, bo nie zauważyłem t
                                    > akich w Legionowie?.
                                    > Jeżeli tu chodzi o fortyfikacje w Modlinie, Pomiechówku - powiat Nowy Dwór Maz.
                                    > - to jak jest finansowana działalność Pracowni Fortyfikacji Muzeum, też całkow
                                    > icie z kasy Legionowa i kieszeni mieszkańców Legionowa?

Zgodnie z Ustawą o muzeach Art. 5. podmioty tworzące muzea - w tym przypadku Gmina Legionowo - są obowiązane zapewnić środki potrzebne do utrzymania i rozwoju muzeum.
                                    Pracownia Fortyfikacji - będąca częścią struktury organizacyjnej Muzeum - też musi mieć zapewnione takie środki w ramach finansowania muzeum, inaczej mówiąc jest finansowana z kasy miasta - czytaj z pieniędzy mieszkańców.
                                    Link do Ustawy z dnia 21 listopada 1996 r. o muzeach:
                                    isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19970050024
                              • karniziul Re: Statut Muzeum 16.01.13, 08:23

W związku z zadawanymi na forum pytaniami i licznymi wątpliwościami wyjaśniamy, że zarówno Dział Informatyczny, jak i Pracownia Fortyfikacji nigdy w strukturach Muzeum nie istniała. Przyczyny tego stanu rzeczy są bardzo proste – brak wystarczających funduszy na ich funkcjonowanie (Muzeum otrzymuje najniższą dotację spośród innych miejskich instytucji kultury). Środki unijne, dzięki którym wybudowano nowy pawilon muzealny, spowodowały, iż powstała możliwość zatrudnienia dodatkowych osób. Dzięki temu Muzeum jest w trakcie zmiany swojej struktury i powoływania nowych działów. Dokumenty z tym związane, w tym zmiana Statutu, zostaną przedłożone Radzie Miasta, a następnie skierowane do akceptacji Ministerstwu Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
                                Muzeum
                                • kroal Re: Statut Muzeum 16.01.13, 11:10
                                  karniziul napisała:

>
                                  > W związku z zadawanymi na forum pytaniami i licznymi wątpliwościami wyjaśniamy,
                                  > że zarówno Dział Informatyczny, jak i Pracownia Fortyfikacji nigdy w struktura
                                  > ch Muzeum nie istniała. Przyczyny tego stanu rzeczy są bardzo proste – br
                                  > ak wystarczających funduszy na ich funkcjonowanie (Muzeum otrzymuje najniższą d
                                  > otację spośród innych miejskich instytucji kultury). Środki unijne, dzięki któr
                                  > ym wybudowano nowy pawilon muzealny, spowodowały, iż powstała możliwość zatrudn
                                  > ienia dodatkowych osób. Dzięki temu Muzeum jest w trakcie zmiany swojej struktu
                                  > ry i powoływania nowych działów. Dokumenty z tym związane, w tym zmiana Statutu
                                  > , zostaną przedłożone Radzie Miasta, a następnie skierowane do akceptacji Minis
                                  > terstwu Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
                                  > Muzeum

Jest to tylko częściowa odpowiedź na zgłoszone pytania i wątpliwości.
                                  W tej chwili już wiadomo, że od czasu uchwalenia Statutu Muzeum przez Radę Miasta w czerwcu 2006r., rzeczywista struktura organizacyjna Muzeum, różniła się od struktury określonej w Statucie i w tym czasie Muzeum nie mogło w pełni realizować cele statutowe.
                                  Dyrektor Muzeum w swojej odpowiedzi pisze: „Uprzejmie informujemy, że wystawa Codziennie nowe odkrycia - zdjęcia z wykopalisk węgierskich jest pierwszym przedsięwzięciem nowo powołanego w Muzeum Działu Archeologicznego”. Wynika z tego, że Dział Archeologiczny już został powołany tzn. jeszcze przed sygnalizowanym w odpowiedzi Muzeum, wystąpieniem o zmianę Statutu i uzyskaniem zgody Rady Miasta, na taką reorganizację w postaci uchwały, zatwierdzającej nowy statut i nadającej mu moc prawną.
                                  Brak jest również odpowiedzi, w sprawie zapewnienia dostępu do informacji publicznej dotyczącej Muzeum: regulamin organizacyjny Muzeum, skład i regulamin Rady Muzeum. Ustawowe kompetencje Rady Muzeum są bardzo istotne i określa je art. 11 ust. 2 Ustawy o Muzeach.
                                  Muzeum nie zajęło również stanowiska w sprawie działalności zagranicznej, przy statutowym ograniczeniu działalności Muzeum do terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
                                • kalaput Re: Statut Muzeum 16.01.13, 17:27
                                  karniziul napisała:

>
                                  > W związku z zadawanymi na forum pytaniami i licznymi wątpliwościami wyjaśniamy,
                                  > że zarówno Dział Informatyczny, jak i Pracownia Fortyfikacji nigdy w struktura
                                  > ch Muzeum nie istniała. Przyczyny tego stanu rzeczy są bardzo proste – br
                                  > ak wystarczających funduszy na ich funkcjonowanie (Muzeum otrzymuje najniższą d
                                  > otację spośród innych miejskich instytucji kultury). Środki unijne, dzięki któr
                                  > ym wybudowano nowy pawilon muzealny, spowodowały, iż powstała możliwość zatrudn
                                  > ienia dodatkowych osób. Dzięki temu Muzeum jest w trakcie zmiany swojej struktu
                                  > ry i powoływania nowych działów. Dokumenty z tym związane, w tym zmiana Statutu
                                  > , zostaną przedłożone Radzie Miasta, a następnie skierowane do akceptacji Minis
                                  > terstwu Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
                                  > Muzeum

Poruszana w odpowiedzi Muzeum sprawa niskiej dotacji z budżetu miasta, inspiruje do poszukiwania drogi wyjścia z tej trudnej sytuacji.
                                  Ustawodawca umożliwił znakomite rozwiązanie na wychodzenie z takich trudności.
                                  Znowelizowane ustawy o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej oraz o muzeach, umożliwiają łączenie muzeum będącego instytucją kultury z inną instytucją kultury.
                                  Link do obszernego wyjaśnienia Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego na ten temat:
                                  www.mkidn.gov.pl/pages/strona-glowna/ministerstwo/pytania-i-odpowiedzi/ustawa-o-muzeach.php
                                  Powstała pełna podstawa prawna do połączenia Muzeum Historycznego z MOK i uważam, że po takim połączeniu można oczekiwać wielu korzyści dla mieszkańców i budżetu miasta.
                                  Połączenie potencjałów i majątków Muzeum i MOK powinno prowadzić do efektu synergii - współdziałania różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma poszczególnych oddzielnych działań.
                                  W wyniku wspólnego zarządzania, prowadzenia jednej administracji i księgowości, jednej strony internetowej itd., można oczekiwać tylko spadku kosztów działalności tak połączonego Muzeum i MOK w jedną instytucję kultury.
                                  Poprawi się wykorzystanie wspólnej bazy lokalowej, posiadanego sprzętu i wyposażenia - obecnie oddzielnych.
                                  Połączenie Muzeum i MOK ułatwi poszerzenie i skoordynowanie oferty kulturalnej dla mieszkańców miasta, uczyni ją jeszcze lepszą i w większym stopniu odpowiadającą potrzebom społecznym - niż osobno.
                                  Są to tylko pojedyncze przykłady „na gorąco i z brzegu” i po głębszym zastanowieniu z pewnością będzie można podać ich dużo więcej - na poparcie pozytywnych skutków finansowo-społecznych, połączenia Muzeum i MOK w jedną instytucję kultury.
                                  Jaka jest opinia Muzeum na temat tej propozycji?

• olddigger Re: Statut Muzeum 16.01.13, 20:38
                                    Genialny pomysł. Urządźmy w sali muzealnej salę na koncerty rockowe, w magazynach tancbudę a w bibliotece muzealnej kino. Zabytki proponuję zrzucić do Bunkra (jak je poukładać jeden na drugi z pewnością się zmieszczą). Od czasu do czasu coś się wyciągnie i pokaże w gablotce gdzieś na pięterku. Mieszkańcy powinni być zadowoleni, wykładają na muzeum ciężkie miliony, które w ten sposób można zaoszczędzić. A dyrektorem uczyńmy kalaputa (widzę, że jest znawcą) lub guayazyla (chociaż może to jedna i ta sama osoba). Będziemy mieć efekt synergii :-)
                                    A może pójść dalej, połączmy Radę Miasta i urząd Prezydenta i przyłączmy też Powiat, będziemy mieli też efekt synergii.
                                    Jaka jest opinia w tej kwestii internautów? Może być fajnie...
                                    • guayazyl1 Re: Statut Muzeum 16.01.13, 22:59
                                      olddigger napisał(a):
                                      A dyrektorem uczyńmy kalaputa (widzę, że jest znawcą) lub guayazyla (chociaż może to jedna i ta sama osoba). Będziemy mieć efekt synergii :-)
                                      ...Jaka jest opinia w tej kwestii internautów? Może być fajnie...
                                      -------------------------------
                                      Dzięki za łaskawość, w tym przypadku internauci za wiele nie mogą i musiałbym jednak liczyć na przychylność Miasta :)
                                      To nie jest forum eksperckie. Tu można zadawać pytania z gatunku naiwnych lub prowokacyjnych bez ryzyka ośmieszenia się. Niby zaczęło sie od żartu, a rozmowa potoczyła się całkiem na poważnie...
                                  • dartiki Re: Statut Muzeum 17.01.13, 08:14
                                    Pomysł połączenia Muzeum i MOK w jedną instytucję kultury, uważam za bardzo ciekawy i godny szczegółowego rozważenia przez Radę Miasta.
                                    Znowelizowane ustawy, pod kątem umożliwienia połączenia muzeum z inną instytucją kultury, musiały pozytywnie przejść całą ścieżkę legislacyjną w tym: konsultacje społeczne i dyskusję w gronie ekspertów.
                                    Mniejsze muzea samorządowe np. w Legionowie, działając w większej i silniejszej strukturze organizacyjno-finansowej, będą miały większe szanse na rozwój i co bardzo istotne, przy niższych kosztach stałych np. administracyjnych i niższym obciążeniu dla budżetu miasta. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze, będzie można przeznaczyć właśnie na rozwój Muzeum. MOK ma dużo większe możliwości uzyskiwania dodatkowych przychodów niż Muzeum i wspólna kasa, też może się dobrze przysłużyć muzealnikom.
                                    Nie widzę żadnego niebezpieczeństwa np. w postaci kolizji interesów między obecnym MOK i Muzeum, działającymi w ramach jednej instytucji - ostatecznie nad nowopowstałą jednostką organizacyjną, władzę i nadzór właścicielski w dalszym ciągu będzie miała Rada Miasta i Prezydent Miasta i będą dysponowali wystarczającymi środkami do zapobieżenia takim sytuacjom.
                                  • xorka Re: Statut Muzeum 17.01.13, 16:42
                                    Celowość połączenia Muzeum Historycznego z MOK, była już we wcześniejszych postach dostatecznie uzasadniona i nie będę tego kontynuował, bo korzyści z takiego połączenia dla mieszkańców i finansów miasta są oczywiste.
                                    Jestem przekonany, że połączenie MOK z Muzeum powinno być tylko kwestią czasu, niezbędnego do utworzenia z nich jednej instytucji kultury.
                                    Proces łączenia kilku instytucji kultury w jedną, już się rozpoczął w wielu miastach w kraju i będą powstawały nowoczesne miejskie Centra Kultury na miarę XXI wieku, które będą lepiej i taniej, zaspokajały potrzeby lokalnych społeczności.
                                    Dwa z wielu przykładów z innych miast.
                                    www.tarnobrzeg.eobip.pl/_gAllery/22/76/22766/474.pdf
                                    www.halomlawa.pl/index.php/aktualnoci/item/1095-mdk-biblioteka-i-muzeum-po%C5%82%C4%85cz%C4%85-si%C5%82y-powstanie-m%C5%82awskie-centrum-kultury
                                    • olddigger Re: Statut Muzeum 17.01.13, 22:14
                                      > Celowość połączenia Muzeum Historycznego z MOK, była już we wcześniejszych post
                                      > ach dostatecznie uzasadniona i nie będę tego kontynuował, bo korzyści z takiego
                                      > połączenia dla mieszkańców i finansów miasta są oczywiste.
                                      ???
                                      To totalna bzdura. Gratuluję pewności w wydawaniu sądów nie popartych tak naprawdę żadnym sensownym argumentem poza garścią frazesów.
                                      Rozumiem, że wg ciebie legionowskie muzeum nie zaspokaja potrzeb mieszkańców?
                                      Mam odmienne zdanie i uważam, że to co się w legionowskim muzeum dzieje może być przykładem dla innych muzeów regionalnych.
                                      Boże chroń nas przed Centrami Kultury karmiącymi nas papką. Podane przykłady Tarnorzega i Mławy mają być argumentem? Co takiego będą robić lepiej? Znam przykłady odwrotne, gdzie jeszcze pod rządami poprzedniej ustawy dokonano takie ekwilibrystyki a po pewnym czasie ze wstydem powrócono do normalności (celowo nie podaję miasta licząc na ponadprzeciętną dociekliwość).
                                      Przypominam tylko, że przez pewien czas, jeszcze przed formalnym powołaniem muzeum jego pierwociny były w strukturach MOK-u. Było lepiej?
                                      • loguszka Re: Statut Muzeum 18.01.13, 05:51
                                        olddigger napisał(a):

> > Celowość połączenia Muzeum Historycznego z MOK, była już we wcześniejszyc
                                        > h post
                                        > > ach dostatecznie uzasadniona i nie będę tego kontynuował, bo korzyści z t
                                        > akiego
                                        > > połączenia dla mieszkańców i finansów miasta są oczywiste.
                                        > ???
                                        > To totalna bzdura. Gratuluję pewności w wydawaniu sądów nie popartych tak napra
                                        > wdę żadnym sensownym argumentem poza garścią frazesów.
                                        > Rozumiem, że wg ciebie legionowskie muzeum nie zaspokaja potrzeb mieszkańców?
                                        > Mam odmienne zdanie i uważam, że to co się w legionowskim muzeum dzieje może by
                                        > ć przykładem dla innych muzeów regionalnych.
                                        > Boże chroń nas przed Centrami Kultury karmiącymi nas papką. Podane przykłady Ta
                                        > rnorzega i Mławy mają być argumentem? Co takiego będą robić lepiej? Znam przykł
                                        > ady odwrotne, gdzie jeszcze pod rządami poprzedniej ustawy dokonano takie ekwil
                                        > ibrystyki a po pewnym czasie ze wstydem powrócono do normalności (celowo nie po
                                        > daję miasta licząc na ponadprzeciętną dociekliwość).
                                        > Przypominam tylko, że przez pewien czas, jeszcze przed formalnym powołaniem muz
                                        > eum jego pierwociny były w strukturach MOK-u. Było lepiej?

Jak jesteś taki mądry i obeznany w sprawie Muzeum to odpowiedz na pytanie:
                                        Dlaczego Muzeum Historyczne nie chce ujawnić i podać do wiadomości publicznej: składu Rady Muzeum i regulaminu organizacyjnego?
                                        Jeżeli nie została powołana Rada Muzeum lub nie ma regulaminu organizacyjnego, to są ciężkie naruszenia Ustawy o muzeach art. 11 i Statutu Muzeum § 7.
                                        Takie informacje są powszechnie dostępne na stronach innych muzeów, jako informacja publiczna np. na BIP-ach muzeów.
                                        • olddigger Re: Statut Muzeum 19.01.13, 21:36
                                          > Dlaczego Muzeum Historyczne nie chce ujawnić i podać do wiadomości publicznej:
                                          > składu Rady Muzeum i regulaminu organizacyjnego?
                                          Nie wiem.
                                          > Jeżeli nie została powołana Rada Muzeum lub nie ma regulaminu organizacyjnego,
                                          > to są ciężkie naruszenia Ustawy o muzeach art. 11 i Statutu Muzeum § 7
                                          Podejrzewam, że regulamin organizacyjny musi być. O Radzie nie słyszałem. Czy ewentualny brak Rady jest ciężkim naruszeniem czegokolwie? Z czego miałby on wynikać?
                                          W odpowiedzi Muzeum jest wyjaśnienie - Muzeum jest w trakcie zmian organizacyjnych, więc może wstrzymajmy się z oskarżeniami...
                                    • marakut Re: Statut Muzeum 18.01.13, 09:01
                                      xorka napisał(a):

> Celowość połączenia Muzeum Historycznego z MOK, była już we wcześniejszych post
                                      > ach dostatecznie uzasadniona i nie będę tego kontynuował, bo korzyści z takiego
                                      > połączenia dla mieszkańców i finansów miasta są oczywiste.
                                      > Jestem przekonany, że połączenie MOK z Muzeum powinno być tylko kwestią czasu,
                                      > niezbędnego do utworzenia z nich jednej instytucji kultury.
                                      > Proces łączenia kilku instytucji kultury w jedną, już się rozpoczął w wielu mia
                                      > stach w kraju i będą powstawały nowoczesne miejskie Centra Kultury na miarę XXI
                                      > wieku, które będą lepiej i taniej, zaspokajały potrzeby lokalnych społeczności
                                      > .
                                      > Dwa z wielu przykładów z innych miast.
                                      > www.tarnobrzeg.eobip.pl/_gAllery/22/76/22766/474.pdf
                                      > www.halomlawa.pl/index.php/aktualnoci/item/1095-mdk-biblioteka-i-muzeum-po%C5%82%C4%85cz%C4%85-si%C5%82y-powstanie-m%C5%82awskie-centrum-kultury

Nie sposób nie zgodzić się z Twoim poglądem w tej sprawie i bardzo ogólnie i krótko.
                                      Przy obecnej organizacji i dostępie do potrzeb kulturalnych mieszkańców, na terenie miasta funkcjonują księstwa dzielnicowe ze swoimi władcami.
                                      Po połączeniu tych instytucji kultury w jedno Centrum Kultury, powstanie Królestwo Kultury, które umożliwi mieszkańcom, łatwe i pełne skorzystanie z jego bogactwa i dobrodziejstwa np. w wyniku opisywanego wcześniej efektu synergii.
                                      Brak jest podstaw do przypuszczeń, że w wyniku powstania w Legionowie jednego Centrum Kultury, zostanie zagrożona realizacja obecnych celów statutowych Muzeum i MOK lub ich jakość i warunki działania ulegną pogorszeniu.
                                      Przykładowo art. 5a ustawy o muzeach jednoznacznie stawia wymaganie: Muzeum może być łączone z innymi instytucjami kultury działającymi na podstawie przepisów o organizowaniu działalności kulturalnej, jeżeli połączenie nie spowoduje uszczerbku w wykonywaniu dotychczasowych zadań.
                                      Wynika z tego, że po włączeniu Muzeum w skład Centrum Kultury, muszą być zapewnione środki i warunki działania do wykonywania przez Muzeum dotychczasowych zadań, bez uszczerbku i bez żadnego zagrożenia dla jego dotychczasowej misji społecznej, bo jest to ustawowo wymagane i chronione.
                                  • morwika Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 19.01.13, 06:25
                                    Niżej podaję link do niezwykle ciekawego i specjalistycznego opracowania: „Diagnoza operacyjna działalności Muzeum Historycznego m.st. Warszawy wraz z projekcją wizji, misji, celów oraz głównych działań organizacyjnych Muzeum”.
                                    Już proste porównania danych z tego opracowania z danymi na temat działalności Muzeum Historycznego w Legionowie, doprowadzają do jednoznacznego wniosku, że połączenie Muzeum i MOK w jedno Centrum Kultury w Legionowie jest całkowicie uzasadnione i jest rozwiązaniem optymalnym pod każdym względem.
                                    www.mhw.pl/_gAllery/55/24/55245.pdf
                                    • aklq Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 19.01.13, 07:15
                                      Poza połączeniem Muzeum Historycznego z MOK proponuję dołączyć do nich PWK i w ogóle wszystkie inne spółki z Legionowa . Korzyści są oczywiste , wspólna księgowość itd. Kto jest za ???????????
                                    • roida Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 19.01.13, 12:28
                                      morwika napisał(a):

> Niżej podaję link do niezwykle ciekawego i specjalistycznego opracowania: ̶
                                      > 2;Diagnoza operacyjna działalności Muzeum Historycznego m.st. Warszawy wraz z p
                                      > rojekcją wizji, misji, celów oraz głównych działań organizacyjnych Muzeum”
                                      > ;.
                                      > Już proste porównania danych z tego opracowania z danymi na temat działalnoś
                                      > ci Muzeum Historycznego w Legionowie, doprowadzają do jednoznacznego wniosku, ż
                                      > e połączenie Muzeum i MOK w jedno Centrum Kultury w Legionowie jest całkowicie
                                      > uzasadnione i jest rozwiązaniem optymalnym pod każdym względem.

> www.mhw.pl/_gAllery/55/24/55245.pdf

„Diagnoza operacyjna działalności Muzeum Historycznego m.st. Warszawy….” zawiera bardzo dużo wyczerpujących informacji w szerokim zakresie zagadnień związanych z działalnością muzeów, również na tle innych muzeów i może też być, wyjątkowo wartościowym materiałem do sporządzenia takiej diagnozy Muzeum w Legionowie np. przez Radę i Urząd Miasta.
                                      Na forum zadano szereg pytań oraz zgłoszone zostały różne wątpliwości i propozycje do działalności Muzeum i ten ekspercki materiał dodatkowo i bardzo silnie je uzasadnia.
                                      Model funkcjonowania instytucji kultury na terenie miasta, powinien być gruntownie przeanalizowany i stworzenie jednego Centrum Kultury, staje się bardzo atrakcyjną alternatywą dla obecnie funkcjonującego modelu.
                                    • abrakadabus Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 19.01.13, 16:32
                                      morwika napisał(a):

> 2;Diagnoza operacyjna działalności Muzeum Historycznego m.st. Warszawy wraz z p
                                      > ;.
                                      > ci Muzeum Historycznego w Legionowie, doprowadzają do jednoznacznego wniosku, ż
                                      > e połączenie Muzeum i MOK w jedno Centrum Kultury w Legionowie jest całkowicie

Muzeum Historyczne m.st. Warszawy jest muzeum rejestrowanym tzn. spełniającym wymagania art. 13 Ustawy o muzeach – najwyższa półka dla krajowych muzeów.
                                      Muzeum w Legionowie jest zwykłym i małym muzeum samorządowym, które działa w oparciu o wpis tylko do wykazu muzeów, a nie dodatkowy wpis do Państwowego Rejestru Muzeów prowadzonego przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
                                      Na stronie 35 Diagnozy działalności Muzeum Historycznego m.st. Warszawy jest informacja, że na
                                      221 pracowników Muzeum sześciu ma tytuł doktora, co stanowi 2,7%.
                                      W Muzeum w Legionowie na 17 pracowników Muzeum czterech ma tytuł doktora, co stanowi 23,5%.
                                      Zastanawia mnie, czy w przypadku naszego Muzeum, nie doszło w jego działalności do kosztownego przerostu ambicji naukowych, ponad statutowe cele oraz potrzeby mieszkańców i miasta?.
                                      Porównując różne parametry opisujące wielkość, zakres działania, ilość odwiedzających itd. muzeów w Warszawie i naszego Muzeum, rzuca się w oczy wysoka ilość zatrudnionych w naszym Muzeum.
                                      • olddigger Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 19.01.13, 21:45
                                        Nic już nie rozumiem, to chyba dobrze, że pracują tam ludzie wykształceni... a może wg ciebie powinni tam pracować ludzie po maturze, a może wystarczy sama podstawówka...
                                        A może to zazdrość lub niczym nie skrępowana zawiść lub jakieś frustracje?
                                        Swoją drogą zastanawia mnie skąd wiesz jakie są potrzeby mieszkańców i miasta. Pewnie masz w zanadrzu jakieś badania...
                                        Napisz, kto według ciebie jest w muzeum zbędny.
                                    • kalaput Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 20.01.13, 07:32
                                      morwika napisał(a):

> ;.

W „Diagnozie operacyjnej działalności Muzeum Historycznego m.st. Warszawy….” bardzo dużo miejsca przeznaczono na analizę zasobów ludzkich np. struktura zatrudnienia, wykształcenie, motywowanie i ocena pracowników, stosunki międzyludzkie, postawy pracowników itd.
                                      Na stronie 41 Diagnozy można przeczytać:
                                      Zaskoczeniem w tym kontekście są komentarze zawarte w pytaniach otwartych dotyczące relacji między działami i osobami w Muzeum m.in.: „podział załogi, nierówne traktowanie pracowników”, "święte krowy" – nietykalni”, „tolerowanie chamstwa, mobbingu, zajmowanie stanowisk dośmiertnie (…)”,„nierówne traktowanie pracowników”, „nepotyzm i kumoterstwo na niespotykaną skalę”, „niekoleżeństwo”, „wzajemne animozje, które przeszkadzają w spełnianiu obowiązków (…)”, „nieszczerość wśród pracowników, plotkarstwo”, „zawiść i stronniczość pracowników”, „nierówny i nieadekwatny podział płac pracowników”, „zatrudnienie znajomych i rodziny na stanowiskach kierowniczych”, „kumoterstwo”, „mobbing”, „poczucie niesprawiedliwości (zbyt duże znaczenie mają znajomości”).

W legionowskim Muzeum np. udział pracowników z tytułem doktora w całości zatrudnienia jest 8,7 razy wyższy, niż w Muzeum Historycznym m.st. Warszawy.
                                      W takiej sytuacji, prawdopodobnie wyżej płatni pracownicy z tytułem doktora, powinni też wykonywać proste prace muzealne i administracyjne, co może budzić ich niechęć do tak prostych zajęć lub stwarzać pokusę do przerzucania takich prac na innych pracowników Muzeum: niżej wykształconych, niższych rangą i gorzej płatnych.
                                      Diagnoza naszego Muzeum, powinna zwrócić szczególną uwagę na te aspekty funkcjonowania i działalności, czy nie dochodzi w nim do takich stosunków międzyludzkich, postaw pracowników i relacji między działami, jak wyżej opisane w Muzeum Historycznym m.st. Warszawy.
                                      • hortix Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 20.01.13, 20:27
                                        W pełni popieram wpis. Ryba zawsze " psuje sie od głowy" a jak wiadomo w Polsce pełno przede wszystkim kumoterstwa! I to też może mieć duży wpływ na funkcjonowanie muzeum, nie tylko opisane wcześniej "poczucie wyższości nad innymi". Organ, który ma kontrolę nad Muzeum w Legionowie powinien zwrócić uwagę na te aspekty funkcjonowania i działalności...
                                        • olddigger Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 20.01.13, 21:27
                                          Ludzie, o czym wy piszecie??? O co chodzi, bo chyba nie bardzo rozumiem?
                                          To, że pracuje tam więcej doktorów niż w innym muzeum to oznaka "psucia się od głowy" czy kumoterstwa?
                                          Jeśli macie jakieś konkrety to piszcie i nie takie pitu, pitu...
                                          Śmierdzi mi tu jakąś prywatą.
                                    • modernlook Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 21.01.13, 08:09
                                      morwika napisał(a):

> ;.

Ten bardzo niepokojący obraz działalności Muzeum, powstaje już na etapie wstępnej diagnozy.
                                      Muzeum w odpowiedziach ciągle podkreśla stan nieustającej reorganizacji.
                                      W tym miejscu powstaje pytanie o zasadniczym znaczeniu: jakie cele chce osiągnąć Muzeum w wyniku tej reorganizacji?.
                                      Jaka jest projekcja wizji, misji, celów tych działań organizacyjnych Muzeum w perspektywie długoterminowej?.
                                      Z wcześniejszych wpisów może wynikać, że przy Muzeum nie została powołana Rada Muzeum, która powinna być bezpośrednim organem nadzoru nad działalnością Muzeum - wymaganym ustawowo i statutowo.
                                      Zaczynam się obawiać, czy w wyniku tych działań reorganizacyjnych, Muzeum nie stworzy ofertę w zbyt dużym stopniu tylko dla samego siebie lub innym bliżej nieznanym celu?.
                                      Może w założeniach tej reorganizacji - jeżeli w ogóle takie istnieją - dla Muzeum jest satysfakcjonujące, że wystarczającą frekwencję w Muzeum, zapewnią obowiązkowe wycieczki z przedszkoli i szkół, mała część mieszkańców miasta o specyficznych lub elitarnych zainteresowaniach itp.?

• xorka Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 21.01.13, 16:48
                                        Generalnie zgadzam się z Twoim poglądem na ten temat i popieram, bo przy obecnych wnioskach z diagnozy Muzeum, praktycznie nie można zająć innego stanowiska.
                                        Odnośnie nieustającej organizacji i przypuszczalnego braku Rady Muzeum:
                                        Ustawa o muzeach art.6 jednoznacznie nakazuje: „Za dzień zakończenia organizowania muzeum przyjmuje się dzień otwarcia wystawy stałej” oraz „Po dniu zakończenia organizowania muzeum nadaje się muzeum statut zgodnie z wymogami określonymi w ust. 2” - i powinien to być drugi statut, bo pierwszy statut nadaje się na czas organizowania muzeum i obowiązuje on tylko do dnia otwarcia wystawy stałej, która prawnie kończy proces organizowania muzeum.
                                        Pierwsza wystawa stała w Muzeum była otwarta prawdopodobnie już dawno i od tamtej pory, Muzeum powinno wykonywać ustawowe i statutowe zadania - według ustalonych tam reguł.
                                        Kto w przypadku braku Rady Muzeum, wykonuje jej ustawowe zadania i obowiązki, określone w art. 11 Ustawy np. „ocenia, na podstawie przedłożonego przez dyrektora muzeum sprawozdania rocznego z działalności, działalność muzeum oraz opiniuje przedłożony przez dyrektora roczny plan działalności”?.
                                        Gdzie są dostępne sprawozdania roczne z działalności i roczne plany działalności Muzeum, ocenione i zaopiniowane przez Radę Muzeum?
                                        Takie informacje powinny być publicznie dostępne, przykład z Muzeum Regionalnego w Siedlcach:
                                        www.e-bip.org.pl/muzeumsiedlce.art.pl/6404
                                        • olddigger Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 21.01.13, 19:45
                                          O poziomie dyskusji czy raczej dyskutanta świadczy niezrozumienie różnicy pomiędzy organizacją a reorganizacją. Ja już nie mam więcej pytań i powtórzę jeszcze raz, pachnie mi tu prywatą.
                                          • modernlook Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 21.01.13, 20:38
                                            olddigger napisał(a):

> O poziomie dyskusji czy raczej dyskutanta świadczy niezrozumienie różnicy pomię
                                            > dzy organizacją a reorganizacją. Ja już nie mam więcej pytań i powtórzę jeszcze
                                            > raz, pachnie mi tu prywatą.

Stary, nie mieszaj się do odpowiedzi na moje pytania i wątpliwości z tym swoim bełkotem.
                                            Różnica między "organizacją" i "reorganizacją" jest oczywista.
                                            "xorka" odpowiada mi rozszerzająco z dokładnym zrozumieniem moich wątpliwości i dziękuję Mu za ten krótki wykład, który umożliwił mi dokładniejsze zrozumienie tej sytuacji.
                                            Pozdrawiam Cię "xorka" i jeszcze raz dziękuje za odpowiedź.
                                            • olddigger Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 22.01.13, 09:40
                                              > Stary, nie mieszaj się do odpowiedzi na moje pytania i wątpliwości z tym swoim
                                              > bełkotem.
                                              Podtrzymuję swoją opinię o poziomie dyskutantów.
                                              Nigdzie nie było mowy o organizacji muzeum tylko o reorganizacji. Odpowiedź "xorki", w mojej opinii, była manipulacją.
                                              • zaskus Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 22.01.13, 10:14
                                                olddigger napisał(a):

> > Stary, nie mieszaj się do odpowiedzi na moje pytania i wątpliwości z tym
                                                > swoim
                                                > > bełkotem.
                                                > Podtrzymuję swoją opinię o poziomie dyskutantów.
                                                > Nigdzie nie było mowy o organizacji muzeum tylko o reorganizacji. Odpowiedź "x
                                                > orki", w mojej opinii, była manipulacją.
                                                A już myślałem, że jesteś doktorem, a ty swoje i swoje, jak pracownik obsługi pomocniczej.
                                                • olddigger Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 22.01.13, 12:27
                                                  Pudło.
                                    • niusiki Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 21.01.13, 13:25
                                      Łączenie domu kultury z muzeum? Większej bzdury dawno nie czytałem. Jak taki miszmasz się nie sprawdza widać na przykładzie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, gdzie pompuje się bajońskie sumy w kulturę współczesną, a wszystko co związane z historią spychane jest na margines. Ktoś kto wymyśla takie cuda chce chyba, żeby Legionowo było znowu miastem bez własnej historii.
                                    • lebioda1 Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 21.01.13, 19:49
                                      morwika napisał(a):

> ;.

„Diagnoza operacyjna działalności Muzeum Historycznego m.st. Warszawy….” omawia kompleks zagadnień, które krótko można nazwać otwartością na zmiany i dostosowywaniem się muzeów do zmieniających się potrzeb społecznych w zakresie ich działania.
                                      Wnioski z dotychczasowej diagnozy muzeum w Legionowie dowodzą, że jest ono muzeum starego typu w rodzaju „świątyni sztuki”, które już nie spełnia współczesnych wymagań i nie zabezpiecza zapotrzebowania społecznego w zakresie usług kulturalnych.
                                      Współczesne muzeum powinno łączyć dwie funkcje: czysto muzealną oraz funkcję aktywnego centrum kultury. Pod względem form i efektów, działalność Muzeum powinna być zbieżna ze rozumieniem roli współczesnej instytucji kultury, która powinna być instytucją dynamiczną, wprowadzającą nowe, pozamuzealne formy aktywności, wykraczające poza tradycyjne gromadzenie, opracowywanie i udostępnianie zbiorów. Zgodnie z powszechną tendencją, muzeum starego typu w rodzaju „świątyni sztuki”, powinno być przekształcane w prężne centrum kultury, a jego głównym celem powinno być upowszechnianie dziedzictwa historycznego poprzez działania interdyscyplinarne, w których główny akcent pada na szeroko rozumianą edukację.
                                      Obecnie nasze Muzeum posiada cechy typowe dla tradycyjnego muzeum, takie jak trwałość czy niezmienność, w muzeum nowego typu na pierwszy plan wysuwają się: otwartość, zdolność do adaptacji, różnorodność form działania itp.
                                      • niusiki Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 21.01.13, 21:31
                                        A co złego jest w starym typie muzeów? Co złego było w starym typie szkolnictwa? Poszło się za modą zachodnią i teraz jest problem. Muzeum nigdy nie powinno wchodzić w zakres domu kultury, bo nigdy domem kultury nie będzie. W Legionowie mamy już MOK i Bibliotekę działające niemal na tym samym polu. To do niczego dobrego nie prowadzi. Interdyscyplinarność i nowe technologie mają być tylko narzędziami wspierającymi zasadnicze zadania muzeum. I to akurat Muzeum w Legionowie realizuje. Są tradycyjne eksponaty w nowoczesnej formie wystawienniczej, jest igloo, które dzieciaki mogą rozkładać i składać, są multimedia różnego rodzaju i unikalne filmy rysunkowe dla maluchów, których nigdzie indziej się nie zobaczy. Jak dla mnie to tych nowości trochę dużo nawet. Z niecierpliwością czekam na uruchomienie głównej ekspozycji w nowym pawilonie. Ale wątpię, żeby nawet wtedy trolle były usatysfakcjonowane, bo one będą wiedzieć wszystko najlepiej nawet bez odwiedzania wystawy.
                                      • olddigger Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 22.01.13, 09:59
                                        Proponuję zajrzeć jednak na stronę muzealną i poczytać trochę o działaniach edukacyjnych. Trwałość i pewien tradycjonalizm w muzeum historycznym ma swoje uzasadnienie. Oczywiście zgadzam się, że trzeba iść z duchem czasu, ale obserwując to, co dzieje się w muzeum można mieć nadzieję, że zmierza to w dobrym kierunku.
                                        • zaskus Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 22.01.13, 11:00
                                          olddigger napisał(a):

> Proponuję zajrzeć jednak na stronę muzealną i poczytać trochę o działaniach edu
                                          > kacyjnych. Trwałość i pewien tradycjonalizm w muzeum historycznym ma swoje uzas
                                          > adnienie. Oczywiście zgadzam się, że trzeba iść z duchem czasu, ale obserwując
                                          > to, co dzieje się w muzeum można mieć nadzieję, że zmierza to w dobrym kierunku
                                          > .
                                          Masz prawo do takiej prywatnej opinii, ale to jest muzeum samorządowe i przydałaby się też opinia Rady Muzeum, "że zmierza to w dobrym kierunku" i z tą nadzieją też bym trochę uważał, bo nie zawsze jest matką mądrych.
                                          • olddigger Re: Statut Muzeum - Centrum Kultury 22.01.13, 12:27
                                            > Masz prawo do takiej prywatnej opinii, ale to jest muzeum samorządowe i przydał
                                            > aby się też opinia Rady Muzeum, "że zmierza to w dobrym kierunku" i z tą nadzie
                                            > ją też bym trochę uważał, bo nie zawsze jest matką mądrych.

Za to opinie jednego czy dwóch internautów używających kilku nicków i mających jakiś problem jest miarodajna...
    • aklq Re: Węgrzy w Legionowie 10.01.13, 20:23
      Zamiast tych Węgrów lepiej było coś pokazać o Powstaniu Styczniowym , w tym roku 150 rocznica.
      • sancho17 Re: Węgrzy w Legionowie 10.01.13, 23:17
        Warto przejrzeć całą ofertę muzeum na stronie. W Aktualnościach jest napisane (cytuję):
        "20 I 2013 r. Niedziela tematyczna w Filii Piaski

Zapraszamy serdecznie do udziału w prelekcji pt. Powstanie styczniowe na ziemi legionowskiej i północnym Mazowszu - w 150. rocznicę Powstania Styczniowego. Spotkanie odbędzie się o godzinie 12.00 i poprowadzi je kustosz Erazm Domański.

Zapraszamy również do zwiedzania wystaw w godzinach 10.00 - 17.00"
        • guayazyl1 zanim dojdzie do fuzji... 21.01.13, 17:14
          ... muzeum i ośrodka kultury - co zaprząta głowy dyskutantów - może Dyrekcja muzeum łaskawie zadba o to, żeby Rocznik Legionowski i inne wydawnictwa dostępne były w gmachu, a nie w prywatnej księgarni albo na allegro.
          • niusiki Re: zanim dojdzie do fuzji... 22.01.13, 08:25
            > ... muzeum i ośrodka kultury - co zaprząta głowy dyskutantów - może Dyrekcja mu
            > zeum łaskawie zadba o to, żeby Rocznik Legionowski i inne wydawnictwa dostępne
            > były w gmachu, a nie w prywatnej księgarni albo na allegro.

A jakie masz w Legionowie księgarnie państwowe? To taka straszna tragedia, że książki te można kupić w centrum miasta, idąc na pociąg lub na zakupy? A co ciebie to obchodzi, że ktoś legionoviana sprzedaje na allegro. To sprawa tej osoby. Zresztą wiele książek od nas się tam nie znajdzie...
            Kolego, sądząc po twoim blogu tobie wszystko się w Legionowie nie podoba. Co ty tutaj jeszcze robisz?, jeżeli tu jesteś taki nieszczęśliwy.
            • legioniak Re: zanim dojdzie do fuzji... 22.01.13, 16:47
              Następny się znalazł i zachciało mu się w Muzeum książki o Legionowie czytać.
              Igloo z krainy lodu jest do oglądania i jeszcze mu mało!
              Może to jakiś ze wsi albo nie daj Boże murzyn?
              www.muzeum.legionowo.pl/muzeum/images/DSC_0316.JPG
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka