Dodaj do ulubionych

Dopłata do PWK

05.06.13, 07:01
Witam!
Za rok 2012 mieliśmy sporą dopłatę za wodę, zupełnie nieuzasadnioną i dość sporą w stosunku do roku poprzedniego, zrzuciliśmy to na karb starych i mało dokładnych wodomierzy, którym kończy się legalizacja. Jednak zaczynają mnie niepokoić informacje, że w innych budynkach także za 2012 była niedopłata, skokowa i zaskakująca.
U nas było to aż kilkanaście % poboru w stosunku do 4-5% z lat poprzednich.
Proszę o informację jak to wyglądało u Was, bo po rozmowie ze znajomym hydraulikiem dowiedziałem się, że jest możliwe iż naciąga nas dostawca wody. Może to robić ale dla całych kwartałów lub całej dzielnicy. Proszę o info jak to wyglądało u was na budynkach wielorodzinnych w stosunku do lat poprzednich, ponieważ jeżeli podejrzenia będą uzasadnione jest możliwe zabezpieczenie się przed takimi praktykami.
Obserwuj wątek
    • teleon Re: Dopłata do PWK 05.06.13, 09:24
      Witam
      A więc po kolei:
      1. Jeśli mieszkasz w bloku lub innym budynku wielorodzinnym posiadającym zarząd ( np wspólnota ) nie masz umowy z PWK. W związku z tym dopłata nie wędruje do PWK a administratora.
      2. Jest to praktyka raczej niezgodna z prawem ponieważ Ty posiadasz tzw wodomierz lokalowy i jesteś według jego wskazań rozliczany. Zmuszanie do dopłat nie powinno mieć miejsca.
      3. Twój znajomy hydraulik się myli chyba, że mówi o " jest możliwe iż naciąga nas dostawca wody" ma na myśli administrację ;-)
      4. Należy walczyć z praktykami polegającymi na tym, że w upały, w samo południe podlewane są trawniki i krzewy. Nic to nie daje, można zniszczyć zieleń a wodomierz główny bije ;-) Poza tym należy zwracać uwagę na to jak firmy działające na zlecenie np SMLW podchodzą do tematu szczelności węży. Sam kilka lat temu zwróciłem uwagę Panu Majstrowi, że woda leje się z dziurawego węża bez opamiętania...

Teleon
      • cyberwolf Re: Dopłata do PWK 05.06.13, 21:04
        teleon napisał:

Nie wiem ale albo celowo pragniesz wprowadzać forumowiczów w błąd, albo z Ciebie taki specjalista jak z mysiej skórki worek na mąkę!
        Pytałem o niedopłaty a nie o sposób ich rozliczania ale ponieważ masz braki lub świadomie pragniesz innych wprowadzić w błąd, jestem zmuszony twoje insynuacje wyprostować.

> Witam
        > A więc po kolei:
        > 1. Jeśli mieszkasz w bloku lub innym budynku wielorodzinnym posiadającym zarząd
        > ( np wspólnota ) nie masz umowy z PWK. W związku z tym dopłata nie wędruje do
        > PWK a administratora.

Umowę w Twoim imieniu zawiera Wspólnota (a więc pośrednio Ty także) ponieważ w tym zakresie reprezentuje Ciebie ustawowo Zarząd. Dopłata nie wędruje do kieszeni administratora ani Zarządu tylko na konto dostawcy wody w tym przypadku PWK. Rozliczenie składa się z wody wykazanej przez Twój licznik oraz procentowo (w zależności od Twojego udziału w nieruchomości) z różnicy wskazanej przez wodomierz główny minus wskazanie wszystkich wodomierzy w nieruchomości.

> 2. Jest to praktyka raczej niezgodna z prawem ponieważ Ty posiadasz tzw wodomie
        > rz lokalowy i jesteś według jego wskazań rozliczany. Zmuszanie do dopłat nie po
        > winno mieć miejsca.

Jest to odgórny sposób rozliczania wody, a współwłaściciele mogą w drodze uchwały jedynie wskazać sposób rozliczenia niedopłaty zgodnie z udziałami w nieruchomości lub według zużycia wody. To nie jest zmuszanie a obowiązek a Zarząd nie może postąpić inaczej. Jeśli uważasz inaczej to powiedz kto ma zapłacić te niedopłaty?

> 3. Twój znajomy hydraulik się myli chyba, że mówi o " jest możliwe iż naciąga
        > nas dostawca wody" ma na myśli administrację ;-)

Znajomy hydraulik widział wiele i wie jak dostawcy mogą kombinować, nie powiedział że tak jest u nas, powiedział tylko że tak być może, jeśli sprawa dotyczy większej liczby budynków i dotyczy jakiegoś okresu. Właśnie to usiłuję sprawdzić a Ty próbujesz mi to skutecznie uniemożliwić. Po za tym powiedz mi jaki interes miałby w pozyskaniu pieniędzy za wodę Zarząd, co niby miałby zrobić z tymi pieniędzmi? Przecież te pieniądze można wydać jedynie na wodę, każdy inny wydatek to kryminał.

> 4. Należy walczyć z praktykami polegającymi na tym, że w upały, w samo południe
        > podlewane są trawniki i krzewy. Nic to nie daje, można zniszczyć zieleń a wodo
        > mierz główny bije ;-) Poza tym należy zwracać uwagę na to jak firmy działające
        > na zlecenie np SMLW podchodzą do tematu szczelności węży. Sam kilka lat temu zw
        > róciłem uwagę Panu Majstrowi, że woda leje się z dziurawego węża bez opamiętani
        > a...

Podlewanie wody odbywa się z ujęć z wodomierzami a ich wskazania są doliczane do kosztów eksploatacji i nie są niedopłatą. Być może próbujesz wskazać na siłę jakiegoś winnego tylko po co?

> Teleon
        Czy ty przypadkiem nie dzwonisz z PWK? :)
        • teleon Re: Dopłata do PWK 06.06.13, 09:44
          Cześć
          Celowo to sam pytasz o głupoty wciskając przypadkiem PWK w swoje zapytanie.
          " Umowę w Twoim imieniu zawiera Wspólnota (a więc pośrednio Ty także) ponieważ w
          > tym zakresie reprezentuje Ciebie ustawowo Zarząd. Dopłata nie wędruje do kiesze
          > ni administratora ani Zarządu tylko na konto dostawcy wody w tym przypadku PWK."

Dopłata do czego? Spółdzielnia z PWK rozlicza się z wodomierza głównego a z nami z wodomierzy lokalowych. Z tej racji, że pojawia się różnica pomiędzy wodomierzem głównym a sumą lokalowych na minus zrzuca się na nas obowiązek wyrównania kasy. Ot i cała filozofia.
          Owszem zdarza się, że bywa różnica na plus czyli wodomierz główny pokazuje mniejsze zużycie niż suma wodomierzy lokalowych.

" Proszę o informację jak to wyglądało u Was, bo po rozmowie ze znajomym hydraulikiem dowiedziałem się, że jest możliwe iż naciąga nas dostawca wody. Może to robić ale dla całych kwartałów lub całej dzielnicy. "
          W jaki sposób naciąga? Nie może robić tego ani dla bloku, ani dla kwartału ani dzielnicy. Lepiej będzie jak " znajomy hydraulik " zamiast podpowiadać banialuki zajmie się kropelkowaniem zaworów, spłuczek i innymi małymi nieszczelnościami bo z tego co wiem wodomierze główne mają dużo lepszy wskaźnik dokładności niż nasze lokalowe. Ty na swoim wodomierzu nie widzisz skali kropelkowania w bloku ale wodomierz główny już tak. Przez rok tych kropel się nazbiera a jak do tego dojdzie jak mówiłem bezsensowne podlewania zieleni różnica robi się duża.
          No chyba, że masz miejsce na plakacie dla " znajomego hydraulika " ;-)))
          U mnie w bloku nie ma żadnego wodomierza na podlewanie - a nawet jak jest gdzieś schowany to i tak za wodę trzeba zapłacić bo nikt jej za darmo nie daje. Od tej wody jedynie nie dolicza się dopłaty za ścieki.

Nie ważne skąd klikam.
          Prawo trzeba znać a nie tylko dopatrywać się teorii spiskowych.
          T
          • kka69 Re: Dopłata do PWK 06.06.13, 09:55
            Różnica pomiarów na wodomierzu głównym i lokatorskich bierze się np z tego , że jak u jakiegoś lokatora kapie woda z kranu , to jego wodomierz tego nie jest w stanie wskazać, ale jak woda kapie u kilku lokatorów, to wodomierz główny już to wskaże.
            Idąc tym tropem, można tak wyregulować np. spłuczkę w łazience, że będzie się bardzo wolno napełniała i wodomierz w lokalu nie będzie pracował.
            Jak tak zrobi kilku lokatorów to o różnicę w pomiarach nietrudno.
            A dodatkowo , to może są jeszcze jacyś "sprytni" mieszkańcy , którzy mają swoje sprawdzone sposoby na to , żeby licznik im się nie kręcił. ;)
            • teleon Re: Dopłata do PWK 06.06.13, 11:39
              Cześć
              Oczywiście, że masz rację.
              Ale żeby dojść do takich wniosków trzeba pomyszkować po necie, poczytać ( lub samemu to sprawdzić he he ) a nie snuć teorii spiskowych, że ktoś bierze bezprawnie kasę " dostawca wody " bo " znajomy hydraulik " tak słyszał.
              Skoro piszemy jawnie o PWK że to niby oni są takie zdzierce to może i należałoby odtajnić dane hydraulika ?
              Proponuję zmienić wodomierze w domu na dokładniejsze, sprawdzić legalizację głównego.
              Teleon
              • cyberwolf Re: Dopłata do PWK 07.06.13, 07:52
                A ja uważam, że nie masz racji! To o czym piszecie wie każdy ale gdy niedobór wody pojawia się skokowo w 4-5 miesięcy, ponadto różnica jest bardzo duża to nie należy się dziwić, że wszyscy zaczynają się rozglądać i szukać przyczyny.
                Byłoby nienormalne gdyby przyczyny szukać tylko w swoich zasobach, każdy dobrze działający Zarząd powinien sprawdzić wszystkie ewentualności i zabezpieczyć się przed nimi.
                Analiza danych z innych budynków, szczególnie pod kątem braków wody jest jednym z nich i nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi?
                Czy mając system zaworów anty kapiących w lokalach należy się martwić tym, że ktoś nakapie spłuczkę, chyba nie. Ponadto jeśli z obliczeń wynika, że gdyby każdy lokal kapał wodę do spłuczki to musiałby ich dziennie nakapać ponad 80 aby doszło do takich braków wody - mało realne.
                Jak masz problem z plakatami lub chcesz się dopytać to mogę Ci podać namiar do znajomego hydraulika, napisz do mnie maila a na pewno Ci podeślę namiary, kto pyta nie błądzi, my już zleciliśmy kontrolę naszego systemu oraz kontrolę ujęcia, którym zarządza dostawca wody.
                Na pewno podzielę się wynikami, bo nie chodzi mi o teorie spiskowe i nie jestem oszołomem.
          • cyberwolf Re: Dopłata do PWK 07.06.13, 07:37
            Tak jakby w Legionowie było kilku dostawców wody?
            Dobrze wiesz, że piszę o wspólnocie a nie spółdzielni więc nie wyjeżdżaj mi ze spółdzielnią bo to inne twory i rządzą się innymi prawami.
            Nigdy nie słyszałem aby wodomierz główny wykazywał mniej niż wodomierze lokalowe, piszesz populizm, tylko po co? Wodomierz główny zawsze będzie pokazywał więcej niż wodomierze lokalowe (które mają większy pobór w trakcie rozruchu oraz są mniej dokładne), dlatego zawsze jest jakaś różnica, problem zaczyna się gdy ta różnica robi się skokowo olbrzymia.
            Nigdzie nie napisałem, że PWK nas oszukuje, ani tak nie twierdzę. Kilka osób mi mówiło o bardzo dużych dopłatach i chciałem zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości.
            Miałem nadzieję że odpowiedzą zarządcy nieruchomości i podzielą się jak to wygląda u nich, natomiast odzywa się głos który na starcie próbuje ośmieszyć taką inicjatywę, pytanie dlaczego? Czy to jak w przysłowiu "uderz w stół a nożyce same się odezwą"?
            Zastanawia nas ten nagły skok w różnicy wskazań oraz nocne wyłączanie wody, poranne powietrze w rurach i wiele innych. Czy to coś złego, że oprócz działań we własnej nieruchomości ktoś próbuje zasięgnąć języka u sąsiadów korzystających z tego samego dostawcy?
            Wracając do wody na podlewanie - jak Ci pisałem woda ta jest rozliczana z liczników i jest płacona z kosztów eksploatacji, więc nie wchodzi w różnice, ponadto jest płacona tylko stawka samej wody bez ścieków.

>
            > Nie ważne skąd klikam.
            > Prawo trzeba znać a nie tylko dopatrywać się teorii spiskowych.
            Jak Cię słucham to dochodzę, że albo na pewno go nie znasz albo celowo wprowadzasz w błąd. Skoro twierdzisz, że ja nie znam prawa to wskaż w którym miejscu piszę coś niezgodne z prawem!
            • teleon Re: Dopłata do PWK 07.06.13, 16:10
              "Proszę o informację jak to wyglądało u Was, bo po rozmowie ze znajomym hydraulikiem dowiedziałem się, że jest możliwe iż naciąga nas dostawca wody. Może to robić ale dla całych kwartałów lub całej dzielnicy. "
              " Jak Cię słucham to dochodzę, że albo na pewno go nie znasz albo celowo wprowadz
              > asz w błąd. Skoro twierdzisz, że ja nie znam prawa to wskaż w którym miejscu pi
              > szę coś niezgodne z prawem!"

Dostawca wody nie ma prawa ani możliwości przerzucić swoich strat wody na swoich Klientów. Niby w jaki sposób to może zrobić? Nawet gdyby chciał to żaden zarząd osiedla lub kwartału lub wspólnoty nie zgodzi się na takie praktyki mówiąc krótko - a co nas to obchodzi?
              Dokładnie to mam na myśli pisząc, że nie do końca znasz prawo.
              W sumie oczywiście masz prawo i nawet obowiązek próbować dojść skąd takie duże rozbieżności.
              Piszesz:
              " Zastanawia nas ten nagły skok w różnicy wskazań oraz nocne wyłączanie wody, por
              > anne powietrze w rurach i wiele innych.
              "
              Możesz choć w przybliżeniu podać kiedy to miało miejsce?
              Ja mogę zapewnić, że ani brak wody, ani powietrze w rurach nie są w stanie spowodować tego, że wodomierz nagle ruszy do przodu :-)
              I jeszcze jedno - jak znajdę stronę to wkleję linka. Zobaczysz ile litrów wody przez rok może nakropelkować jeden zwykły kran.
              Na razie tu sobie poklikaj:
              index.forum.gazeta.pl/szukaj/forum/wodomierze+za+du%C5%BCe+wskazanieTeleon
              • teleon Re: Dopłata do PWK 07.06.13, 16:15
                Jeszcze tu:
                www.zarzadca.eu/dyskusja/1990/
                Teleon
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka