Dodaj do ulubionych

deklaracja śmieciowa SMLW

06.06.13, 11:41
Zabrałem się do wypełniania deklaracji śmieciowej dla SMLW. Spojrzałem na druk i od razu zadzwoniłem do spółdzielni z pytaniami:
- Czy wpisywać 2-letnie dziecko?
Odpowiedź: TAK
- Po co imiona i nazwiska oraz data urodzenia? Nie wystarczy, że podam liczbę osób?
Odpowiedź: Taki jest druk i tak trzeba pisać i nie wystarczy ustnie tylko pisemnie na druku.
- Dziękuję.

Rozumiem, że dziecko też "produkuje" śmieci i liczy się jaki jedna osoba, ale po jakiego grzyba spółdzielni dane osobowe zamieszkujących osób i to z datą urodzenia?
Wypełnialiście już deklarację? Może jednak komuś udało się po prostu zgłosić liczbę osób zamieszkujących lokal?

dikoj
Obserwuj wątek
    • 3goust Re: deklaracja śmieciowa SMLW 06.06.13, 11:49
      Niektóre wspólnoty i gminy robią mały spis powszechny...
      W jednej miejscowości pytali się o pokrewieństwa poszczególnych osób... kto z kim śpi... i gdzie pracuje
      Choć do samych śmieci to się nie ma i nie zależy od tego wysokość opłat...
      Gdyby za dziecko ze względu na pieluchy było 30 złotych a za starego leżącego tylko 5 złotych... ale człowiek to człowiek i obarczeni jesteśmy jedną stawką więc czemu aż takie pytania?
      Powinno być tylko ile osób... zamieszkuję i dowiedzenia...

• dikoj Re: deklaracja śmieciowa SMLW 07.06.13, 10:42
        3goust napisał:

> Gdyby za dziecko ze względu na pieluchy było 30 złotych a za starego leżącego t
        > ylko 5 złotych... ale człowiek to człowiek i obarczeni jesteśmy jedną stawką wi
        > ęc czemu aż takie pytania?
        > Powinno być tylko ile osób... zamieszkuję i dowiedzenia...

Nie czytałem ustawy i nie wiedziałem czy ustawodawca nie uwzględnił jakiś zniżek dla dzieci. Stąd pytanie.
        Z doświadczenia wiem, ile śmieci produkuje brzdąc :)

dikoj
    • bbkk Re: deklaracja śmieciowa SMLW 06.06.13, 11:50
      Że niby dziecko nie produkuje śmieci? :-D
      • kka69 Re: deklaracja śmieciowa SMLW 06.06.13, 12:15
        Dziecko produkuje więcej śmieci niż dorosły.
        Szczególnie dzieci "pieluchowe" potrafią sporo produkować odpadów.
        A te w wieku np 2 lat, też mają produkcję opakowań po soczkach, przecierach, itp.

A wracając do deklaracji , to u nasz jest opłata tylko za zadeklarowane osoby, które zamieszkują.
        W Wawie są przypadki w spółdzielniach, że nawet jak nikt nie mieszka w mieszkaniu to trzeba płacić za śmieci , gdy jest ktoś w nim zameldowany.
        • harp Re: deklaracja śmieciowa SMLW 06.06.13, 12:42
          a co w sytuacjach kiedy w lokalu mieszka więcej osób niż zameldowanych? Znam takich sąsiadów, pytanie czy wpiszą rzeczywistą liczbę producentów śmieci :-)?
        • 4wethepeople Re: deklaracja śmieciowa SMLW 06.06.13, 16:18
          Jeśli jest zameldowanych 6 osób a zadeklarowanych 1 to opłata jest za 1 osobę?
          • polokokt Re: deklaracja śmieciowa SMLW 06.06.13, 17:36
            tak, opłata ustalana jest na podstawie deklaracji, a nie meldunku. Więc może być zameldowanych 6 osób a płacić za 1. Ale w drugą strone też to działa. Czyli może być zameldowana 1 a płacić za 6 zamieszkujących.
          • ralphie Re: deklaracja śmieciowa SMLW 06.06.13, 19:51
            4wethepeople napisała:

> Jeśli jest zameldowanych 6 osób a zadeklarowanych 1 to opłata jest za 1 osobę?

Z tym ostrożnie. Często w regulaminie lub SIWZach zaszyty jest zapis, że odbiorca ma sprawdzać ile faktycznie zabiera w stosunku ile powinno być i donosić. Wtedy to gmina do zarządcy, a zarządca dalej. Niby w zabudowie wielorodzinnej trudniej sprawdzić ale "weszczną" procedurę i sprawdzą deklaracje z zameldowaniem to pupa blada. Nie pamiętam dokładnie, czy w ustawie, czy w regulaminach zapisane jest, że w razie wątpliwości lub niewłaściwej deklaracji przyjmują ilość osób zameldowanych.
    • 4wethepeople Najdroższy towar na rynku 06.06.13, 16:15
      obecnie nie ma cenniejszego towaru na runku niż dane osobowe
      do czego takie informacje można wykorzystać? Do czego tylko zechcą.
      Trzeba było zapytać panią o podstawę prawną wymagalności tych informacji.
      • astra515 Re: Najdroższy towar na rynku 06.06.13, 17:37
        sprawą interesuje się GIODO, zobaczymy co z tego wyjdzie
        www.administrator24.info/artykul/id4975,giodo-wtraca-sie-w-ustawe-smieciowa
      • dikoj Re: Najdroższy towar na rynku 07.06.13, 10:39
        Jestem świadomy wartości danych osobowych, dlatego zastanowiła mnie treść deklaracji.
        W odpowiedziach do tego wątku niestety nikt nie napisał czy już składał deklarację, czy miał takie same wątpliwości i czy coś w tej sprawie udało mu się załatwić. Dyskusja zeszła na trochę inny tor.
        Jak na obecną chwilę jedna rzecz jaka przychodzi mi do głowy to złożenie w SMLW oświadczenia, że w lokalu zamieszkują 3 osoby i tak proszę naliczać opłaty.

dikoj
        • bbkk Re: Najdroższy towar na rynku 07.06.13, 12:18
          Nie maja prawa żądać takich danych. Napisz za ile osób będziesz płacił i tyle
          • 4wethepeople Re: Najdroższy towar na rynku 07.06.13, 15:43
            oczywiście,
            dlaczego ludzie nadal nie rozumieją, że administracje i spółdzielnie pracują dla nich i są przez nich wynajęci dla konkretnych usług, a nie odwrotnie. Przychodzi cieć do właściciela firmy w której pracuje i prosi o kopię jego zeznania podatkowego i biżuterię żony.
        • 4wethepeople Re: Najdroższy towar na rynku 07.06.13, 15:39
          Dlaczego poczuwasz się w obowiązku że to Ty masz coś załatwiać?
          Deklarujesz ilość osób bez podawania danych i odsyłasz. Niech oni załatwiają dalej i zmuszą Cie do podania.
    • kwitkows Re: deklaracja śmieciowa SMLW 07.06.13, 16:43
      Teoretycznie SMLW nie musi wcale pytać o ilość osób, bo każdy ma obowiązek zgłosić do spółdzielni wszelkie zmiany ilości mieszkańców. Tylko kto tak robi?

Inna sprawa - przecież to nie jest pierwsza deklaracja "śmieciowa". Poprzednim razem wyszło, że w Legionowie mieszka kilka tysięcy mniej ludzi niż w rzeczywistości. W efekcie we wszystkich blokach płacimy cały czas wg. zameldowania a nie wg. deklaracji. Np. w mojej wspólnocie ilość osób z deklaracji nie zgadza się z zameldowaniem tylko o 3 osoby na 80 lokalach. Ale są takie bloki w mieście, gdzie okazało się, że wyparowało 30% mieszkańców.
      • madziulec Re: deklaracja śmieciowa SMLW 07.06.13, 18:51
        Znam wspólnote w Warszawie, która owszem przyjmuje deklaracje. Ale następnie konfrontuje to ze zuzyciem wody ;))))
        • polokokt Re: deklaracja śmieciowa SMLW 07.06.13, 21:12
          a cóż to za miara po ilości wody? Ja stoję pod prysznicem codziennie 30 minut a inny wykąpie się raz na tydzień w kałuży... :)

W TV mówili, że w jednej ze wspólnot w Łodzi nagle po złożeniu deklaracji, ubyło 2000 mieszkańców ;)
    • 2itam Re: deklaracja śmieciowa SMLW 07.06.13, 17:50
      czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego pierwsze zdanie tego oświadczenia to
      " W związku z ustaleniem opłat za gaz i wywóz śmieci itd."
      o co chodzi z gazem, coś przegapiłam????
      • mieszkanieczbloku Re: deklaracja śmieciowa SMLW 07.06.13, 20:52
        2itam napisała:

> czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego pierwsze zdanie tego oświadczenia to
        > " W związku z ustaleniem opłat za gaz i wywóz śmieci itd."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka