Dodaj do ulubionych

Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka

04.11.13, 09:27
Taki stan jest w bloku na osiedlu Jagiellońska , dziś udałem się do ADMINISTRACJI osiedla i otrzymałem informację że ........ odwiedzi mnie komisja w tej sprawie w dniu dzisiejszym . Ciekaw jestem jak wygląda to w waszych mieszkaniach , czy administracja zapomina że w blokach mieszkają małe dzieci i osoby starsze . Płacimy przez cały rok w czynszu za ogrzewanie i mamy prawo do ciepłych grzejników w okresie jesieni . Pozdrawiam serdecznie czytających .
Obserwuj wątek
    • narewa Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 10:07
      Dzwoniłam wczoraj do PECu i dowiedziałam się,że to na polecenie Spółdzielni są takie ograniczenia.Woda jest ciepła,PEC wysyła odpowienie parametry wody,natomiast to jest gdzieś tam ograniczane,/tyle z tego zrozumiałam/.
      Czy to jakieś oszczędności,czy co,ale w mieszkaniu robi się zimno i już trudno wytrzymać.Rano za oknem tylko 7 stopni,a kaloryfery zimne.Chyba coś nie tak.O ile wiem,CAŁY ZARZĄD SMLW nie mieszka w blokach,więc im to wisi.A tu dzieci marzną,starsi,jak ja, też.
      • dagrod2007 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 10:20
        Nie chcę nawoływać do "pospolitego ruszenia" ale sytuacja zaczyna się robić zła, postraszyłem dziś kobietę z którą rozmawiałem że za chwilę obciążę ich kosztami leczenia mojego dziecka . Teraz siedzę w domu i czekam na szacowną komisję zobaczymy o której raczą się pojawić . Narewa czy możesz podać numer bloku w którym mieszkasz, ( chcę orientacyjnie dowiedzieć się na jaką skalę jest ta bestroska adm-u ) . Pozdrawiam tych co już im zimno w blokach .

9
        • kka69 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 10:37
          A jaka jest właściwie obecna rzeczywista temperatura w nieogrzewanym mieszkaniu?
          Oczywiście, jak okna są zamknięte ;)
          • mieszkanieczbloku Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 10:40
            U mnie jest obecnie 23*C :D...ale blok ocieplony...może dla tego....kaloryfery zakręcone bo raczej, jak dla mnie to nawet za ciepło!
            • kwiatek_polski Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 10:45
              21 st. kaloryfery zimne, ale dla mnie to ok. dziecko małe tez mam, ale na razie nie marznie. Acha, okna cały czas rozszczelnione, w sypialni cały dzień otwarte...
        • narewa Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 11:32
          Blok przy Sowińskiego.Taka sytuacja jest też np.w 18,na 3Maja i innych.
          A temperatura jest około 20 stopni,czy powyżej dawnej normy 18 stopni.Wydawało by się,że to do wytrzymania,ale jak się przebywa ,niestety, cały dzień w takim niedogrzanym mieszkaniu,to wcale nie jest to przyjemne.
          W administracji powiedziano,ze jeśli temperatura powietrza jest 10 C,to wtedy automatycznie kalaryfery są wyłączane/tak to zrozumiałam/.Gdy powiedziałam,ze rano było 7 i też zimne kaloryfery,odesłano mnie do SMLW.Przełączono do sekretariatu,tam na hasło 'zimne kaloryfery',sekretarka mówi,że łączy...i nic.Nie wiem do kogo mnie łączyła,ale nikt nie odbierał,potem telefon się rozłaczył i ponownie nie mogłam sie dodzwonić.Jednak jeszcze raz spróbuję,ale osobiście..
          • dagrod2007 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 12:04
            narewa dziękuję za informację , bardzo proszę o kolejne od Państwa na tym forum .
            • zdebeq Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 13:36
              U nas Ciepło.
              Narewa widzi nas z okien. Może kwestia instalacji lub okien
              • em-k-a Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 13:51
                w bl.29 też lodówka :-)
                • dagrod2007 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 14:54
                  O godzinie 12 /40 pojawiły się dwie Panie Z ADMU ,na kilka minut wcześniej zaczeło coś plynąć przez grzejniki ( obecnie zimne ) Panie dokonały pomiaru ciepła urządzeniem na które nie potrafiły okazać atestu . Dwukrotne próby w tych samych pomieszczeniach w ciągu minuty wykazywały ponad 3 stopniową różnicę temperatury . Sprawa zimnych grzejników nie pozostanie bez echa , jeśli pojawią sie osoby z admu do pomiaru u Państwa zapytajcie o atest na urzadzenie . Ja zgłosiłem temat rano po 8 w administracji po kilku godzinach ktoś dotarł .
              • annulak Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 22:17
                Dziś u nas faktycznie kaloryfery ciepłe,ale wczoraj wieczorem miałam zimne.Chciałam zagrzać łazienkę przed kąpielą dzieci i lipa.Grzejnik nastawiony na 5 był zimny(skłonna byłam myśleć,że się zapowietrzył,bo poprzedniego dnia jakoś grzał),ale to samo było w pokojach.
                Kaloryfery zimne u rodziców(Hubala) ,u koleżanki w kolejowym i w bloku obok kolejowego.
                Koleżanka dzwoniła dziś rano do PECu i tam uzyskała informację,że to spółdzielnia nakazała im utrzymywać temperaturę wody na 31 stopniach.A w administracji taki upał,cieplutko jak w ulu,sama dziś się grzałam tam.
                • polokokt Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 04.11.13, 23:32
                  PEC nic tu winien nie jest. W mojej wspolnocie od około miesiaca kaloryfery są gorące, bo też dzieciom wieczorem grzeję łazienkę.
                  Także to kwestia tego, co dany odbiorca u PEC sobie zamowi. Widać Spółdzielnia oszczędza.
    • izabella077 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 01:43
      Witam Wszystkich Mieszkańców zimnych mieszkań w Legionowie
      Dziś rano moja cierpliwość dotycząca zimnych kaloryferów się wyczerpała i po telefonie do SMLW, FIRMY ANHYDRO i PEC-a, dowiedziałam się, że nasza spółdzielnia na początku tego roku(może pamiętacie chodzili dozorcy i mierzyli nam kaloryfery) zleciła Panu dr inż. Mieczysława Dzierzgowskiego z Politechniki Warszawskiej(pok. 237 tel. wew.: (22) 234 + wew: 5461 dzwonić godz. 10-15 e-mail: mieczyslaw.dzierzgowski@is.pw.edu.pl) wykonanie wyliczenia na ilość ciepła na każdy budynek, niby jakoby w celu zmniejszenia naszych opłat za energię cieplną. Nasz spółdzielnia wystąpiła z pisemnym podaniem do PEC w Legionowie z dnia 4 października 2013 (numer listu do dziennika NI/6323/13) dotyczącym przeprogramowania na niższe regulatorów pogodowych na wartości temperatury zasilania instalacji CO opracowane przez Pana Dr Inż. Mieczysława Dzierzgowskiego na okres grzewczy 2013/201, dlatego od października mamy częste i długotrwałe przerwy w dostawie energii cieplnej. W administracji osiedla Jagiellońska poinformowano mnie, że jedynie możemy składać pisemne skargi do Zarządu Administracji, ponieważ jest to decyzja odgórna i ani Panowie hydraulicy ani PEC nie mogą zwiększyć temperatury bez ich pisemnego polecenia.
      Dlatego też proszę WAS WSZYSTKICH, żebyście napisali takową skargę w imieniu swoim, a jak możecie to mieszkańców klatki(jeśli blok jest duży) lub w imieniu mieszkańców bloku z podpisami i złożyli je w sekretariacie spółdzielni na ul.Jagiellońskiej 11. My czyli mieszkańcy BLOKU 4 już to zrobiliśmy. Prosimy żebyście dołączyli się do naszej akcji bo obawiam się, że zastanie nas zima z zimnymi kaloryferami. Liczymy na wasze wsparcie.

PS. PEC włączył nam kaloryfery 17 września. Również zadzwoniłam do Pana
      Mieczysława Dzierzgowskiego z Politechniki Warszawskiej, który uważa że temperatura 20-23 stopnie Celsjusza jest wystarczająca. Osobiście uważamy, że każdy z nas ma prawo sam decydować jak ciepło chce mieć w swoim domu, a spółdzielnia powinna nam to zapewnić. Moim zdaniem zaistniała sytuacja to skandal. Przez tak wiele lat nigdy nic takiego nie miała miejsca i centralne ogrzewanie działało bez zarzutu, a nawet były nadpłaty. Jeśli komuś było za gorąco mógł sobie sam przykręcić kaloryfery, a temu co było za zimno odkręcić. Sądzę, że zabrakło tu zdrowego rozsądku i ktoś tu nie do końca wziął pod uwagę wszystkie okoliczności jak:
      1. Po pierwsze, nie wszystkie bloki są ocieplony, więc utrata ciepła jest szybsza i większa niż w budynku ocieplonym, dodatkowo bloki pochodzą z lat 70-tych, więc były budowane przy użyciu gorszej technologii.
      2. Po drugie, usytuowanie bloków np. czy są osłonięte czy nie jak są usytułowane od wschodu, zachodu, północy czy południa i działanie na nie niekorzystnych warunków atmosferycznych jak silny wiatr
      3. Po trzecie, w klatkach w części budynków na ostatnich piętrach są nieszczelne wejścia na dach, które wpompowują chłód i wilgoć, a naszym bloku każda klatka ma tylko jeden kaloryfer znajdujący się na parterze przy drzwiach wejściowych.
      4. Po czwarte, większa część mieszkańców nie ma wymienionych okien na nowe, co dodatkowo wpływa na obniżenie temperatury w mieszkaniach.
      5. Po piąte, ściany na których znajdują się kaloryfery nie są zabezpieczone izolacją od utraty ciepła.
      6. Po szóste, bloki zamieszkiwane są przez osoby starsze, które mają obniżoną ciepłotę ciała, jest również wiele rodzin z małymi dziećmi i kobiety w ciąży, dla których taka sytuacja jest zagrożeniem zdrowia i życia.
      7. I ostatnie, upodobań i preferencji każdego z nas.

Możliwe, że zmiany te miały służyć zmniejszeniu naszych wydatków za energię cieplną, ale w zaistniałej sytuacji, każdy z nas będzie musiał zakupić sobie grzejnik olejowy, albo inne urządzenie grzewcze na prąd co jest dla nas dodatkowym wydatkiem, a w związku z używaniem tych urządzeń wzrosną nam rachunki za zużycie energii elektrycznej, a oszczędność finansowa i energetyczna będzie żadna.
      Czekam na wasze zdanie i uwagi, liczę że razem uda nam się poprawić zaistniałą sytuację. Jak ktoś będzie chciał to na maila mogę przesłać napisane przez nas mieszkańców bloku nr 4 podanie i skargę.
      • dagrod2007 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 07:30
        Szanowni Państwo , sprawa zimnych grzejników trafiła już do jako sprawa interwencyjna do Pani redaktor Iwony Wymazał Legionowska Gazeta Powiatowa . W dniu wczorajszym poprosiłem o interwencję dlatego prosiłem o podawanie numerów bloków gdzie jest zimno i notoryczny brak ciepła w grzejnikach . Mamy prawo do ogrzewanych mieszkań i nie jest to żadna łaska cały rok za to płacimy , już otrzymałem pierwsze informacje od sąsiadów że chcą obciążyć spółdzielnie kosztami leczenia chorych dzieci . ---
        • plewanss Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 09:24
          Blok numer 9 przy Mickiewicza. Grzejniki zimne - blok nieocieplony...
      • plewanss Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 09:27
        Poproszę o pismo na maila. Dziękuję z góry.
        • teleon Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 09:49
          Blok 41 ( Sowińskiego 11 ) kaloryfery zimne.
          T
        • izabella077 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 12:43
          proszę o podanie mail-a, to wszystko prześlę
      • 48aneta Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 17:10
        Witam mieszkańców. Jestem z bloku 29. Grzejniki odkręcone na 5 są tylko lekko ciepłe. Temperatura w mieszkaniu znośna w ciągu dnia, nocą jest gorzej a mam w tej chwili chore dziecko. Po ostatnich dwóch zimnych nocach stan zdrowia dziecka pogorszył się. Wczoraj pani z administracji poinformowała mnie że czujniki odpowiedzialne za włączanie ogrzewania potrzebują czasu żeby się rozgrzać. Więc zapytałam czy cała noc to za mało. To jest śmieszne co oni robią. Proszę o przesłanie wzoru pisma na adres aneta .s0@vp.pl. Pozdrawiam wszystkich marznących.
    • narewa Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 09:54
      Nie rozumiem takiego uszczęśliwiania nas na siłę.Zatrudnia się jakiegoś mądralę,który ma sprawić ,że będzie taniej,ale te ewentualne 'oszczędnosci ' pochłonie jego wynagrodzenie.Gdzie tu sens działania?.
      Dziś się dowiedziałam,ze podobno SMLW i PEC mają rozmawiać.Co z tego wyniknie,zobaczymy.Póki co.marznę.
      • roberto501 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 13:31
        Niech lepiej się nie spotykają tylko nich rusza d... do każdego bloku i zmianą krzywe grzania. I wszyscy będziemy mieli ciepło.
        • polokokt Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 15:41
          ja nie wime jak to SMLW robi, ale wiem ze moja wspolnota juz na koniec jednego sezonu grzewczego robiła korektę zamawianej mocy grzewczej na kolejny sezon (tak aby zamówić tylko tyle, ile faktycznie wspólnota zużywa a nie płacić za niewykorzystanąmoc).W kazdym razie, zmiana zamowionej mocy cieplej nie odbywala sie tak z dnia na dzien. Trzeba bylo to robic z duzym wyprzedzeniem.
          Przypuszczam ze tu SMLW tez po badaniach Pana Inżyniera dokonało zmian w zamówieniu i stąd konieczność korekty. Tyle tylko, że pewnie na podstawie takich zamówień z wiosny/początku lata PEC robi jakieś plany w swoich strukturach, jak tą moc dostarczyć aby wszyscy mieli zgodnie z zamówieniem a jednocześnie żeby nie mieć nadwyżek?(bo to pewnie utopione pieniadze przez PEC). Generalnie chodzi o to, że pewnie z dnia na dzień zmiana mocy(szczególnie że nie chodzi o jeden blok, tylko sporą ilość) to nie jest na szczeblu szanownego Pana Mietka, który zejdzie do piwnicy i przekręci kurek, tylko pewnie musi się najpierw odbyć formalnie i muszą za tym iść jakieś zmiany w planach zimowych w PEC.
    • stevex Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 17:37
      Witam,
      U mnie na Sowińskiego blok 71 grzejniki zimne od paru dni czy to dzień czy noc.
      Dziecko mi się przeziębiło , to już przestaje być śmieszne.Cały rok płacimy a tu takie kwiatki, ciekawe, że na ogrzewaniu tak oszczędzają a nowe bloki na siłę ludziom pod nosem stawiają..... i maja pieniądze.
      Prezes i jego klika z PEŁO maja gdzieś Nas wyborców, czas to zmienić.
      • jarexa Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 18:18
        W normalnym kraju działało by to tak, że ciepło jest dostarczane cały rok (a przynajmniej od początku września), każdy mieszkaniec ma licznik ciepła i odkręca sobie kaloryfer w łazience nawet gdy temperatura na zewnątrz to +25 stopni.
        A w zimie jedni mają w mieszkaniu +18 a inni +25. Jak kto woli. Płaci i ma.
        No ale żyjemy w kraju gdzie inni wiedzą lepiej. Wszystko.
        No a już miłościwie panujący nam pan prezes to w ogóle czyta w potrzebach mieszkańców jak w otwartej księdze...
        :)
        A przed nadmiernym używaniem piecyków elektrycznych przestrzegam, bo znam przypadki (nie z Legionowa), że popaliło instalację elektryczną i kłopot był cokolwiek większy...
        Trzymajcie się ciepło ;)
      • dagrod2007 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 19:17
        stevex zawsze pisałem że potencjałem tego miasta są jego mieszkańcy ,każdy może mieć słuszną koncepcję . Rozwiń swą końcową myśl --
        • narewa Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 19:24
          Dziś usłyszałam od p.prezesa zapewnienie,że będzie zwiększona dostawa ciepła.ale stopniowo.Być moze juz jutro troszke się poprawi..Oby!
          • kka69 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 19:41
            I tak można narzekać na p. Prezesa co roku.
            Ale jak jest możliwość jego zmiany to jakoś nie ma chętnych.
            Kiedy to społeczeństwo się obudzi?
            • zimnekaloryfery Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 05.11.13, 22:39
              zapraszam na facebook-a
              www.facebook.com/zimnekaloryferywlegionowie
              • jarexa Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 06.11.13, 06:28
                Na stronie spółdzielni TUTAJ jest krótkie wyjaśnienie i zaproszenie do mierzenia temperaturki w naszych mieszkaniach i podzielenia się uwagami z szanowną spółdzielnią.
                Ja już napisałem do nich zimny list...
                :)
    • legionowianka1985 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 06.11.13, 08:38
      we wszystkich blokach na osiedlu zimno jak w psiarni,w spółdzielni,urzędzie miasta ciepełko,moze tak oszczędności szanowni urzędnicy zaczeliby od siebie? dzisiaj dowiedzialam się ze to decyzja Pana Rosiaka-trzeba oszczedzac bo gzies sie zaslyszalo ze zima ma yc mrozna,ciekawe ze w warszawie nie oszczedzaja,tam kaloryfery cieplutkie wszedzie
      • zchotomowa paradoks spółdzielcy 06.11.13, 09:13
        dla mnie to jest fascynujące,

Wybieracie i zatrudniacie prezesa (który, zgodnie z prawem spółdzielczym, jest Waszym najemnym pracownikiem). To, że nie kontrolujecie jego pracy - trudno, widocznie tego nie potrzebujecie (więc Szymon będzie wam zagęszczał przestrzeń, budując kolejne bloki między dotychczas stojącymi). Pomijam już fakt, że żadne z Was nie wie, ile płacicie swojemu pracownikowi, bo to już nie nadaje się do komentowania.

Ale że nie opier.dolicie gościa, który za chwilę będzie odpowiadał za wasze i waszych dzieci przeziębienia, to tego już nie rozumiem. I macie mu udowadniać, że jest zimno, komisyjnie? Absurd. Przecież wystarczy wpaść po robocie do jego sekretariatu i zwyczajnie zwrócić mu uwagę. Po 20 takich mieszkańcach włączy wam ogrzewanie natychmiast. Że nie przyjmuje albo przyjmuje tylko raz w tygodniu? Chyba jakiś żart, nigdy mi takie głupoty nie przeszkadzają.

Chcecie się założyć, że w swoim domu ma ciepło? Ludzie, zadbajcie przynajmniej o swoje zdrowie.

pozdrawiam,

Marcin
        • zimnekaloryfery Re: paradoks spółdzielcy 06.11.13, 09:39
          Witam Marcinie
          od poniedziałku działamy, chodzimy, piszemy i nic, zachęcam żeby wszyscy jak blok nr 4, 5 43,45, itd. składajcie podania, skargi i pisma oto wzory proszę skopiować i dostosować do siebie. możecie składać podania w imieniu swoim, klatki lub bloku.

Legionowo 04.11.2013

Do Zarządu SMLW w Legionowie
          Jagiellońska 11
          05-120 Legionowo

SKARGA

W związku z Państwa pisemnym podaniem do PEC w Legionowie z dnia 4 października 2013 (numer listu do dziennika NI/6323/13) dotyczącym przeprogramowania na niższe regulatorów pogodowych na wartości temperatury zasilania instalacji CO opracowane przez Pana Dr Inż. Mieczysława Dzierzgowskiego na okres grzewczy 2013/2014, od października mam częste i długotrwałe przerwy w dostawie energii cieplnej. Co więcej, w ostatnich dniach kaloryfery zupełnie nie grzeją, mimo naprawdę dużego chłodu, jest to sytuacja nie do zniesienia i nie do zaakceptowania. Proszę o jak najszybsze rozwiązanie tego problemu, gdyż idzie zima a w moim mieszkaniu jest zimno i wilgotno. Muszę tu jeszcze wspomnieć, że kaloryfery mimo tak niskich temperatur nie grzeją w całym bloku. Informuję, że w latach ubiegłych taka sytuacja nigdy nie miała miejsca i centralne ogrzewanie działało bez zarzutu, a nawet były nadpłaty.
          Pragnę nadmienić, że co miesiąc uiszczam opłatę w wysokości 2,430 zł/m2 za centralne ogrzewanie i oczekuję, że kiedy jest zimno na zewnątrz, u mnie będą grzały kaloryfery. Muszę poinformować, że nigdy nie zalegam z opłatą za czynsz, więc nie rozumiem dlaczego spotyka mnie taka przykrość z Państwa strony.
          Oczekuję, że zwrócą mi Państwo adekwatną kwotę za energię cieplną, którą nie dostaję a płacę, a także odpowiednią sumę, która mi zadość uczyni niewygodę wynikającą z Państwa decyzji, ponieważ czuję się bardzo pokrzywdzona.

Z poważaniem

Legionowo 05.11.2013
          Mieszkańcy bloku nr

05-120 Legionowo
          Jagiellońska 11
          05-120 Legionowo

PODANIE

My Mieszkańcy zwracamy się z prośbą o niezwłoczne przeprogramowanie dla naszego budynku na wyższe regulatorów pogodowych niż wartości temperatury zasilania instalacji CO opracowane przez Pana dr inż. Mieczysława Dzierzgowskiego na okres grzewczy 2013/2014, ponieważ od października mamy częste i długotrwałe przerwy w dostawie energii cieplnej. Co więcej, w ostatnich dniach kaloryfery zupełnie nie grzeją mimo naprawdę dużego chłodu, jest to sytuacja nie do zniesienia i nie do zaakceptowania. W mieszkaniach jest zimno, powietrze jest wilgotne, pranie nie schnie, a wzięcie kąpieli czy prysznica stało się nieprzyjemnym obowiązkiem. Naszą prośbę motywujemy następującymi faktami:
          1. Po pierwsze, nasz blok nie jest osłonięty od strony wschodniej żadnym innym budynkiem, dlatego jest narażony na dużą utratę ciepła w związku z kierunkiem wiatru, ponieważ wieje nam prosto w okna.
          2. Po drugie, w klatkach naszego jedenasto-piętrowego bloku na ostatnich piętrach są nieszczelne wejścia na dach, które wpompowują chłód i wilgoć, każda klatka ma tylko jeden kaloryfer znajdujący się na parterze przy drzwiach wejściowych.
          3. Po trzecie, część mieszkańców nie ma wymienionych okien na nowe, co dodatkowo wpływa na obniżenie temperatury w mieszkaniach.
          4. Po czwarte, a w obecnej sytuacji, kiedy grzejniki są zimne lub letnie, panuje ogromna wilgoć w naszych mieszkaniach.
          5. Po piąte, ściany na których znajdują się kaloryfery nie są zabezpieczone izolacją od utraty ciepła.
          6. Po szóste, nasz blok zamieszkiwany jest przez dużą liczbę osób starszych, która ma obniżoną ciepłotę ciała, jest również wiele rodzin z małymi dziećmi i kobiety w ciąży, dla których taka sytuacja jest zagrożeniem zdrowia i życia.
          Możliwe, że zmiany te miały służyć zmniejszeniu naszych wydatków za energię cieplną, ale w zaistniałej sytuacji, każdy z nas będzie musiał zakupić sobie grzejnik olejowy, albo inne urządzenie grzewcze na prąd co jest dla nas dodatkowym wydatkiem, a w związku z używaniem tych urządzeń wzrosną nam rachunki za zużycie energii elektrycznej, a oszczędność finansowa i energetyczna będzie żadna.
          Przez tak wiele lat taka sytuacja nigdy nie miała miejsca i centralne ogrzewanie działało bez zarzutu, a nawet były nadpłaty.
          Uważamy, że każdy z nas ma prawo sam decydować jak ciepło chce mieć w swoim domu, a spółdzielnia powinna nam to zapewnić. Prosimy o jak najszybsze pozytywne rozpatrzenie naszej prośby, ponieważ marzniemy, chorujemy, a przez wilgoć w mieszkaniu jesteśmy wszyscy narażeni na rozwój pleśni.

Z poważaniem

Mieszkańcy
          Do wiadomości: Powiatowy Rzecznik Konsumentów
          ul. Sikorskiego 11, 05-119 Legionowo

Legionowo 04.11.2013
          Mieszkańcy bloku nr
          05-120 Legionowo
          Jagiellońska 11
          05-120 Legionowo

PODANIE

My Mieszkańcy zwracamy się z prośbą o niezwłoczne przeprogramowanie dla naszego budynku na wyższe regulatorów pogodowych niż wartości temperatury zasilania instalacji CO opracowane przez Pana dr inż. Mieczysława Dzierzgowskiego na okres grzewczy 2013/2014, ponieważ od października mamy częste i długotrwałe przerwy w dostawie energii cieplnej. Co więcej, w ostatnich dniach kaloryfery zupełnie nie grzeją mimo naprawdę dużego chłodu, jest to sytuacja nie do zniesienia i nie do zaakceptowania. W mieszkaniach jest zimno, powietrze jest wilgotne, pranie nie schnie, a wzięcie kąpieli czy prysznica stało się nieprzyjemnym obowiązkiem. Naszą prośbę motywujemy następującymi faktami:
          1. Po pierwsze, nasz blok nie jest ocieplony, więc utrata ciepła jest szybsza i większa niż w budynku ocieplonym, dodatkowo chcemy nadmienić, że blok pochodzi z lat 70-tych, więc był budowany przy użyciu gorszej technologii.
          2. Po drugie, nasz blok nie jest osłonięty od strony wschodniej żadnym innym budynkiem, dlatego jest narażony na dużą utratę ciepła w związku z kierunkiem wiatru, ponieważ wieje nam prosto w okna.
          3. Po trzecie, w klatkach naszego bloku na ostatnich piętrach są nieszczelne wejścia na dach, które wpompowują chłód i wilgoć, każda klatka ma tylko jeden kaloryfer znajdujący się na parterze przy drzwiach wejściowych.
          4. Po czwarte, większa część mieszkańców nie ma wymienionych okien na nowe, co dodatkowo wpływa na obniżenie temperatury w mieszkaniach.
          5. Po piąte, w naszym budynku mieszkania są jednostronne i system wentylacji jest oparty w każdym mieszkaniu na dwóch wywietrznikach:jeden w ślepej kuchni a drugi w łazience , co sprawia, że jest mało efektowny, powodem tego jest słabe wietrzenia wnętrza, a w obecnej sytuacji, kiedy grzejniki są zimne lub letnie, panuje ogromna wilgoć w naszych mieszkaniach.
          6. Po szóste, ściany na których znajdują się kaloryfery nie są zabezpieczone izolacją od utraty ciepła.
          7. Po siódme, nasz blok zamieszkiwany jest przez dużą liczbę osób starszych, która ma obniżoną ciepłotę ciała, jest również wiele rodzin z małymi dziećmi i kobiety w ciąży, dla których taka sytuacja jest zagrożeniem zdrowia i życia.
          Przez tak wiele lat taka sytuacja nigdy nie miała miejsca i centralne ogrzewanie działało bez zarzutu, a nawet były nadpłaty.
          Uważamy, że każdy z nas ma prawo sam decydować jak ciepło chce mieć w swoim domu, a spółdzielnia powinna nam to zapewnić. Prosimy o jak najszybsze pozytywne rozpatrzenie naszej prośby, ponieważ marzniemy, chorujemy, a przez wilgoć w mieszkaniu jesteśmy wszyscy narażeni na rozwój pleśni.

Z poważaniem

Mieszkańcy
          Do wiadomości: Powiatowy Rzecznik Konsumentów
          ul. Sikorskiego 11, 05-119 Legionowo

Legionowo 04.11.2013
          Mieszkańcy
          • zchotomowa Re: paradoks spółdzielcy 06.11.13, 09:43
            duży szacun za konkret.

doradziłbym jeszcze skserowanie tego, bo tu zaglądają nieliczni.

ale duża rzecz,

Marcin
            • zimnekaloryfery Re: paradoks spółdzielcy 06.11.13, 09:47
              Marcinie a gdzie to jeszcze można obwieścić?
              może masz jakiś pomysł?
              • zchotomowa Re: paradoks spółdzielcy 06.11.13, 09:52
                zimnekaloryfery napisał(a):

> Marcinie a gdzie to jeszcze można obwieścić?
                > może masz jakiś pomysł?

ja to jestem prosty chłop ze wsi i ja zawsze idę z tym do mediów.

Do rozważenia:
                a) miejscowa - strata czasu (żenujący poziom i podwiązanie do UM Legionowo), koniec końców może się okazać po ich publikacji, że to wasza wina :)
                b) To i Owo - trudno powiedzieć, to chyba już umiera, dawno nie widziałem tekstu krytycznego, ostatnio zmniejszyli objętość, więc się zwijają,
                c) Gazeta Powiatowa - warto, jasne zasady i zero powiązań do lokalnej "polityki", spory zasięg,
                d) periodyki samorządowe (kurier etc) - makulatura, w to nawet śledzia nie da rady zapakować.

pozdrawiam,

Marcin
                • zchotomowa Re: paradoks spółdzielcy 06.11.13, 19:40
                  aaa....

myliłem się, trzeba to Redakcji "To i Owo" oddać:

toiowo.eu/images/artykuly/jedynka/jedynka.jpg
                  pozdrawiam,

Marcin
          • tabaher-2 Re: paradoks spółdzielcy 06.11.13, 12:34
            Ale jajca :-)
            Lokomotywę se kupcie!!!

Żeby ludzie musieli o włączenie ciepła prosić motywując dlaczego chcą mieć ciepło.
            Wstyd było by mi takie podanie komuś pokazać. W takich sprawach stawia się ostre ultimatum i nie daje kolesiom czasu do namysłu a potem bierze sprawy w swoje ręce.
    • zimnekaloryfery Re: Uwaga Uwaga Ważne 06.11.13, 10:16
      Szanowni Państwo, KTOŚ sobie robi tutaj żarty
      chwilę temu dzwoniłem do PEC i powiedziano mi że budynek administracji nie został objęty nowymi wytycznymi i ma ustawione czujniki na 0 stopni to 54 stopnie a np. blok 4 na 0 stopni 47. czyli równi i równiejsi. Orwell jak zawsze obecny. Musimy coś z tym zrobić i to koniecznie. proszę pisać podania do spółdzielni
      • zimnekaloryfery Re: Trzeba pisać podania to Ważne 06.11.13, 10:38
        pisać pisać pisać podania
        • legionowianka1985 Re: Trzeba pisać podania to Ważne 06.11.13, 10:51
          napisane,zaniesione.
          polecam także wszystkim sąsiadom
          • dagrod2007 Od autora wątku 06.11.13, 15:09
            Inormacja najważniejsza jaką znajdą Państwo na fejsie Legionowskiej Gazety Powiatowej ----Grzejniki będą grzały i to o to chodziło. Podziekowania dla wszystkich internautów wpisujących sie do tego wątku Państwa posty były czytane na bierząco przez opiekuna forum . Chciałbym podziękować całej redakcji Legionowskiej Gazety Powiatowej za podjętą interwencję ( najbliższe wydanie wtorkowe) Pan Krzysztof , Pani Iwona (opiekun forum) Pani Magdalena - autorka wtorkowego reportażu wielki Szacun . Życzę wszystkim chorującym i podziebionym szybkiego powrotu do zdrowia ,oby tak kuriozalna sytuacja nigdy więcej się nie powtórzyła . Pozdrawiam serdecznie mieszkańców Legionowa dagrod 2007
            • madziulec Re: Od autora wątku 06.11.13, 17:49
              Mnie smuci jednak to, że całe "pospolite ruszenie", o którym zresztą wspomniała Powiatowa liczy obecnie całe 12 osób...

No wybaczcie. Od poczatku, gdy się tu do Legionowa sprowadziłam słyszałam, że SMLW to siła, moc i w ogóle, że reszta to .. pikuś, się nie liczy i tak dalej.
              I co?? I mamy tę moc, te siłe...
              • zchotomowa Re: Od autora wątku 06.11.13, 17:53
                madziulec napisała:

> Mnie smuci jednak to, że całe "pospolite ruszenie", o którym zresztą wspomniała
                > Powiatowa liczy obecnie całe 12 osób...

Magda,

na całe szczęście ruch nie kończy się na Fejsie a dobry artykuł w Powiatowej staje się (nareszcie) postrachem w samorządzie i SMLW.

pozdrawiam,

Marcin
                • madziulec Re: Od autora wątku 06.11.13, 18:41
                  Ogólnie to powiedzmy sobie szczerze, Powiatowa nie ma o czym pisac.
                  Ostatnio pisze o terapii dzieci...

więc tak sobie jesli chodzi o poziom.
                  Jesli zas chodzi o fejs... Sam wiesz, że jednak sporo rzeczy można zalatwić jednak przez FB :) I sporo ruchów społecznych zaczęło się jednak na FB. Skostniali mieszkańcy SMLW wola nadal marznąc i gdyby nie sfrustrowany Dagrod pewnie nadal nic by się nie działo
    • aniela.legionowo Grzeją :-) 06.11.13, 16:58
      W bloku 47 nareszcie ciepłe grzejniki :-)
      • dagrod2007 Re: Grzeją :-) 06.11.13, 17:10
        I tak ma być ciepłe grzejniki -----
        • plewanss Re: Grzeją :-) 06.11.13, 17:19
          blok 9 - też coraz cieplejsze
          • zchotomowa Re: Grzeją :-) 06.11.13, 17:33
            no, gratulacje, pobiliście rekord szybkości interwencji :)

gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/legionowo/smlw-ogrzewanie/#comment-10503
            pozdrawiam i gratuluję,

Marcin
            • dagrod2007 Re: Grzeją :-) 06.11.13, 17:57
              Wspaniały sukces ludności tego miasta --to ich sukces dzięki Marcin .
              • noriaka Re: Grzeją :-) 06.11.13, 18:37
                Jeszcze drobnostka ale nie ma nic za darmo.
                PEC pewnie robił dwa razy przeprogramowanie sterowników węzłów cieplnych tzw. krzywej grzania na zlecenie Spółdzielni i jeszcze będziecie musieli za to zapłacić, bo zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa energetycznego, każdy budynek za zużyte ciepło i inne tego rodzaju koszty z nim związane, powinien być rozliczany indywidualnie.
                • dagrod2007 Re: Grzeją :-) 06.11.13, 18:52
                  Nie znam się na tym , ale wydaje mi się że ludność miasta miała nie czynne grzejniki i nie powinna płacić za coś czego nie otrzymała. W skali osiedla to będą spore pieniądze to tak na prostą logikę . Czy w innych blokach coś się zmieniło w grzejnikach?
                  • noriaka Re: Grzeją :-) 06.11.13, 19:29
                    Źle zrozumiałeś, chodzi o to, że w tych niedogrzewanych blokach, PEC musiał wykonać dodatkowe prace, związane z przeprogramowaniem sterowników i obniżeniem krzywej grzania.
                    Bloki w tym okresie zużyły mniej ciepła, bo były niedogrzewane i koszt ogrzewania w tym czasie będzie niższy, ale za te dodatkowe prace PEC-owi pewnie trzeba będzie zapłacić.
                    Chyba że te dodatkowe koszty SMLW wrzuci do wspólnego spółdzielczego wora?
                  • blaze007 Re: Grzeją :-) 06.11.13, 19:32
                    Blok 21 wreszcie ciepłe....
                    Prawda jest taka że została założona taka (jak najbardziej błędna) regulacja w węzłach osiedlowych... Po pierwsze spółdzielnia nie raczyła nikogo poinformować o takich manewrach... chociaż widoczne były prace pracowników PEC...
                    Połowa bloków jest nie ocieplona to po pierwsze...
                    Po drugie każdy ma różne parametry w mieszkaniu ( różnej jakości okna, położenie mieszkania [ parter, ostatnia kondygnacja, mieszkanie środkowe] )
                    Po trzecie wszyscy płacimy za ogrzewanie od metra ( chyba że o czymś nie wiem ) to jak możemy zacząć oszczędzać - o oszczędzaniu dopiero jest mowa przy rozliczeniu indywidualnym tzn przy podzielnikach ciepła na grzejnikach...
                    Teraz i tak nikt nie wydębi tego okresu niedogrzania... i tak mi się wydaje że nieźle mącą przy nadpłatach pod koniec okresu rozliczeniowego... ( zawyżają ilości pobranej energii - zaniżając nadpłaty ) - takie moje niewinne podejrzenia...
                    Ja u siebie nie jestem w stanie nigdy w zimę osiągnąć pożądanej przeze mnie temperatury... chociaż grzejniki na maxa odkręcone... do tego częstotliwość zapowietrzania systemu jest gigantyczna... ;/
                    • dagrod2007 Re: Grzeją :-) 06.11.13, 20:57
                      Ostatnia prośba dzisiaj bo pora nocna -------
                    • zimnekaloryfery Re: Grzeją :-) 06.11.13, 21:13
                      BLOK 4 grzeją LUDZISKA u nas grzeją od 12. dzięki wielkie wszystkim za wsparcie :) :) :)
                      • em-k-a Re: Grzeją :-) 07.11.13, 08:59
                        a ja odnoszę wrażenie że się ktoś nieźle bawi naszym kosztem... W dzień były w miarę ciepłe, a potem im bliżej wieczora tym chłodniejsze, na wieczór miałam letnie, teraz wyraźnie są cieplejsze... (bl.29)
                        • dagrod2007 Re: Grzeją :-) 07.11.13, 10:20
                          W bloku 35 grzeją grzejniki w pokojach są ciepłe w kuchni jeszcze nie( letnie ).
                          • dagrod2007 Zapytanie prywatne 07.11.13, 10:31
                            W dniu wczorajszym do reszty rozsypała się końcówka wtyku zasilacza , to to co wtykamy w laptop nie chciałbym zostać bez kontaktu z internautami . Czy ktoś z Państwa dysponuje może spalonym zasilaczem do laptopa z którego dało by sie odzyskać kabelek z wtykiem. Po 10 zwróciłbym koszty . Koszt jaki mi podano za samą wymianę kabelka to 60 zł chwilowo nie możliwe do wykonania . Przepraszam za formę zapytania ale wynika ona z potrzeby chwili i zaistniałej sytuacji ,autor wątku
                            • pomagam-w-legionowie Re: Zapytanie prywatne 07.11.13, 15:11
                              A komputerek to jaki model? Każdy producent ma inne wtyki i inne napięcia. Niejednokrotnie ten sam producent ma różne wtyki. Model komputerka to podstawa do jakichkolwiek działań pomocowych :)
                              • dagrod2007 Re: Zapytanie prywatne 07.11.13, 15:35
                                Model SAMSUNG RS30 wtyk był lany taki bolczyk zagotował się , wczoraj bardzo dużo pracowałem na laptopie co widać po wpisach . Zasilacz nie jest rozbieralny nie widzę śrubek itp Model zasilacza CPA09 -004A
                                • zchotomowa Re: Zapytanie prywatne 07.11.13, 18:30
                                  Dagrod,

Ty jednak jesteś trudny do pomocy :)

a) komputer nazywa się r530 a nie rs30,
                                  b) kabel z wtykiem kosztuje 8 zł tu: allegro.pl/kabel-wtyk-do-zasilacza-samsung-r530-r540-m11-i3648708106.html serwy w Legionowie zamontują to za 5 zł,
                                  c) zasilacz kosztuje 46 zł z dostawą tu: allegro.pl/sm6-zasilacz-do-samsung-r530-r510-r519-19v-3-16a-i3670142282.html

więc nie kombinuj, tylko kup sobie nowy kabel albo nowy zasilacz.

pozdrawiam,

Marcin
                                  • dagrod2007 Re: Zapytanie prywatne 07.11.13, 18:46
                                    To właśnie w serwisie zapodano mi kwotę 60 zł za samą wymianę kabelka . Za info dzieki oczywiste jest że zakupię kabelek i wymienię ,zapodaj tylko jak możesz serwis który to wymieni w cenie jaka napisałeś . Dzięki ja też pozdrawiam
                                    • zdebeq Re: Zapytanie prywatne 07.11.13, 19:37
                                      jeżeli satysfakcjonuje CIę naprawa kabelka przy użyciu taśmy klejącej, to zrobię to za około 4 zeta w płynie złocistym.
                                      • dagrod2007 Re: Zapytanie prywatne 07.11.13, 19:57
                                        Najpierw będę musiał zakupić kabelek Marcin podesłał link a następnie wykonać montaż .Ponieważ nie znam się zupełnie na tych sprawach oczywiście jestem zainteresowany naprawą . Zupełnie zaskoczyła mnie dziś kwota jaka mi zapodano 60 zł za wymianę ( oczywiście kabelek wymieniającego ) nawet nie spytano jaki to rodzaj komputera.
    • narewa Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 13.11.13, 11:08
      No to się niedługo nacieszyłam ciepłymi grzejnikami.Dziś od rana zimne./Blok 41./
      • em-k-a Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 13.11.13, 12:30
        Jak zwykle w kulki sobie lecą, u mnie (bl.29) już w nocy zaczęły stygnąć, wrrrr...
        • em-k-a Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 13.11.13, 12:39
          oto co znalazłam w lokalnych mediach...
          gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/legionowo/awaria-ogrzewania/
          • zchotomowa Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 13.11.13, 12:41
            Po mojemu to Szymon Was zaczął hartowac :-)

Pozdrawiam,

Marcin
          • em-k-a Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 13.11.13, 12:42
            czy oni wszyscy mają odrobinę rozumu w tych swoich łebkach???
            czy do cholery jasnej nie można zrobić przeglądu przed tzw.sezonem grzewczym???
            czy ja naprawdę mam inne postrzeganie świata, czy się czepiam, czy mam wygórowane oczekiwania???
            Przepraszam,jeśli kogoś uraziłam swoją wypowiedzią,ale czasami odnoszę wrażenie, że każdy ma mnie w d...e
            :-)
            • narewa Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 13.11.13, 13:52
              Uprzejmie donoszę,że u mnie juz grzeją.

Ciekawe,czy takie rozrywki będą nam serwowane w mrozy,jakie podobno mają nadejść niebawem.
              • em-k-a Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 13.11.13, 14:06
                u mnie też zaczynają się rozgrzewać :-)
                jak widać jako mieszkańcy mamy inne poczucie humoru niż nasi "wielcy"...
                • dagrod2007 Podziekowanie od autora wątku 14.11.13, 14:01
                  Dla Marcina zchotomowa za podesłanie linka z mapką dojazdu do sklepu z częściami elektronicznymi. Dla Pana Krzysztofa Zdeb lekarza weterynari za pomoc w naprawie zasilacza mojego laptopa , okazuje się że zdolne ręce Pana Krzysztofa nie tylko ratują i leczą Państwa zwierzęta dziś mój laptop odzyskał moc i znowu mam moje "okienko na świat " Raz jeszcze dziękuję autor wątku.
                • em-k-a Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 15.11.13, 12:10
                  gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/legionowo/smlw-ogrzewanie-2/
                  • dagrod2007 Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 15.11.13, 18:27
                    Nie to żeby ciągnąć wątek ale.........ciekaw jestem co Państwo na to ??
                    • zimnekaloryfery Re: Grzejniki zimne jak d...pa umarlaka 15.11.13, 20:24
                      www.facebook.com/zimnekaloryferywlegionowie
                      zapraszam na moją stronę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka