Dodaj do ulubionych

Internet LTE w Legionowie

14.12.13, 13:22
Internet LTE w Legionowie to mit czy rzeczywistość?
Ktoś ma i używa? Chciałbym się dowiedzieć waszych opinii i wrażeń, bo patrząc na mapki operatorów to jest. A realnie? Możecie polecić?
Tak, zamierzam skorzystać dlatego pytam.
:)
Obserwuj wątek
    • metron1 Re: Internet LTE w Legionowie 14.12.13, 14:15
      Internet LTE z Plusa przynajmniej w moim przypadku to całkowita porażka. Modem rozłącza się po kilkanascie razy dziennie. Wczoraj napisałem drugą reklamację bo na pierwszą nikt nie raczył nawet odpowiedzieć.
      Kiedy jeszcze marnowałem czas i pieniądze na rozmowy z konsultantami Plus jedyną odpowiedzią było że trwają prace modernizacyjne, tyle że te prace trwają od lata
      A żeby było śmieszniej w okresie testowym 7 dni LTE hulało aż miło

• zchotomowa Re: Internet LTE w Legionowie 14.12.13, 15:44
        Orange LTE działa,

Obejmuje Jablonne, północny Chotomów, działa na 100% do Sobieskiego. Down 18-20 mb, up 12-14 mb. Szybki ping.

Pozdrawiam,

Marcin
        • polokokt Re: Internet LTE w Legionowie 14.12.13, 19:17
          ale na ich stronie to jakos jest reklamowane? Bo czeka mnie niestety uzytkowanie LTE i widzę na ich stronie jakąś taką ofertę z transferem do 42 Mb/s. To jest to ? Kosztuje 89 PLN w ofercie z modemem (nie jest to tak tanio jak mam obecnie u naszego lokalnego dostawcy, ale....),. Cena do przełknięcia, jeśli tylko to działa i się nie wiesza, restartuje itp.... Można wziąć na testy jak w Plusie?
          O Plusie wlaśnie piszą,że najlepiej działa w okresie testowym. Choć znajomi mają w okolicach cmentarza i mówią że jest OK.
          Pewnie za około kwartał sam będę w stanie coś napisać o LTE, bo na razie nie mam alternatywy....
        • ralphie Re: Internet LTE w Legionowie 14.12.13, 21:56
          zchotomowa napisał(a):

> Orange LTE działa,

Orange ma LTE? Dla klientów indywidualnych? W ofercie na stronie nic takiego nie podają.
          Troszkę info googiel podaje, iż jest to w fazie testowej. To by wyjaśniało dlaczego tak drastycznie spadła jakość 3G. Dowalili w dostępie, a w szkielecie zdaje się nic nie rozbudowywali. Z danych UKE wychodzi, że ogarnęli już stacjami cały powiat.
          • hqone Orange Internet LTE w Legionowie 09.02.14, 15:19
            Witam,
            zastanawiam się nad zakupem internetu w orange z modemem LTE.
            Ktoś testował może zasięg LTE, koło skrzyżowania Jagielońskiej z Warszawską, po drugiej stronie McDonalda ?
            Jakie transfery? Czy możliwe jest osiągniecie przynajmniej 10 Mb/s w tej lokalizacji?
            • zchotomowa Re: Orange Internet LTE w Legionowie 09.02.14, 15:38
              hqone napisał(a):

> Jakie transfery? Czy możliwe jest osiągniecie przynajmniej 10 Mb/s w tej lokali
              > zacji?

Down: 30 mb/s
              Up: 10 mb/s
              stabilnie.

pozdrawiam,

Marcin
              • hubu79 Re: Orange Internet LTE w Legionowie 06.07.14, 19:25
                Witam,
                Na Piaskach w Legionowie też takie wartości down możliwe do osiągnięcia?
                Pozdrawiam,
                Hubert
    • marek_ka_lwo Re: Internet LTE w Legionowie 14.12.13, 22:05
      a czy ktos ma w legionowie lte w play? jakie opinie?
      • b4rt76 Re: Internet LTE w Legionowie 15.12.13, 19:31
        Dokładnie, wacham się pomiędzy Play a Tmobile.
        Jakieś doświadczenia, opinie?
        • kka69 Re: Internet LTE w Legionowie 15.12.13, 20:32
          Wybór dostawcy internetu mobilnego zależy od miejsca w którym mieszkasz lub będziesz go użytkował.
          Podaj w miarę precyzyjna lokalizację , to pomoże w wyborze operatora, bowiem Legionowo jest spore pod względem powierzchni.
          • b4rt76 Re: Internet LTE w Legionowie 16.12.13, 10:49
            Chodzi mi konkretnie o ulicę Sienkiewicza przy ul. Siemiradzkiego.
            Co polecacie w tej lokalizacji?
            • b4rt76 Re: Internet LTE w Legionowie 17.12.13, 14:22
              Coś widzę cisza w eterze LTE...
              • e-legionowo Re: Internet LTE w Legionowie 18.12.13, 21:32
                beta.btsearch.pl/ dość wiarygodna baza BTSów ale czasem pojawiają się przekłamania
                przy szukaniu wybierzcie źródło danych: btsearch (jeśli wybierzecie UKE to będą pokazywały się wszystkie pozwolenia na BTS niekoniecznie już lub jeszcze istniejące)

• polokokt Re: Internet LTE w Legionowie 18.12.13, 22:32
                  a co oznacza tabelka "powiązane pozwolenia UKE" ? bo widzę, że w tej tabelce jest LTE i takie coś jest na maszcie poczcie przy Jagiellońskiej i gdzies na stadionie miejskim.
                  • mariuszlwo Re: Internet LTE w Legionowie 22.12.13, 21:41
                    Używam mobilnego internetu Lte z Cyfrowego Polsatu w dwóch lokalizacjach:

Okolice Osiedla Młodych speedtest_osiedle

Okolice Obi w Jabłonnie speedtest_Obi

Fajnie to hula na Osiedlu Młodych dzięki temu że Bts widoczny z okna, w drugiej lokalizacji do bts jest już trochę dalej i od razu odbija się to na przepustowości łącza a szczególnie kiepski jest upload wiec wysłanie jakiś większych plików jest mocno utrudnione.

Jeśli chodzi o rozłączanie to mi się kilkukrotnie zdarzyło w nocy jak zaczynałem coś ściągać, po ponownym połączeniu pomimo ustawień w modemie na LTE łączyło się w Hspa :)

Najlepiej wsiąść sobie na próbę i przetestować tam gdzie najczęściej będzie używany bo dużo zależy od konkretnej lokalizacji - ja jestem w miarę zadowolony, właśnie przedłużyłem umowę na dosyć dobrych warunkach.

• polokokt LTE Play 13.01.14, 23:00
      Od dzisiaj testuję jak w tytule z routerem Huaweii E5170
      Moja lokalizacja, to jakieś 400 metrów od Stadionu i Areny w kierunku centrum miasta.
      Download w środku dnia był około 18-19 Mb, potem między godzinami 19-21:30 spadł do około 13-16Mb (pewnie ruch na łączach wiekszy) i teraz znów wrócił do ponad 18 Mb.
      Upload to w analogicznych porach od 5Mb do około 8Mb.
      Pingi tak w okolicach 40-50ms (małe pakiety około 25ms duże tak ponad 50ms).
      Sam router całkiem spoko. Bez dodatkowych anten a postawiony na parapecie daje sieć domową dostępną w każdym miejscu w jakości nie gorszej jak 55-60% jakości sygnału (w najdalszym miejscu).

A wrażenia po kilku godzinach? W ciągu dnia jakby szybciej. Teraz wieczorem po wpisaniu adresu internetowego tak jakby chwilę(1-2 sekundy może) czeka się aż strona zaskoczy i się załaduje. Wydaje mi się,że miałem okazję siedzieć na wolniejszych niby łączach a jednak strony ładowały się szybciej. Również w porze wieczornej jak otworzyłem forum gdzie jest dużo załączonych zdjęć czy np na Facebooku, to za pierwszym ładowaniem, strona skończyła się uruchamiać a nie wszystkie zdjęcia załadowało. Musiałem odświeżać. I taki przypadek był kilka razy.
      Próbowałem jakieś filmy 1080p odtwarzać z Youtube, to raz na jakiś czas trafiało się przycięcie (w stylu dwóch dodatkowych uderzeń perkusji w podkładzie). A nawet na zwykłym filmie w rozdzielczości 480, też miało ze dwie przycinki.
      Ogólnie zobaczę pod koniec tygodnia jak będę w ciągu dnia 8h na tym produkcie siedział. Bo najważniejsza jest dla mnie stabilność łącza a nie to czy ma 2, 8 czy 18 Mb.

Aha, jeszcze ostrzegę może tych co chcą zamówić przez internet. Ja czekałem od zamówienia do dostawy paczki 4 dni robocze(właściwie 5 bo zamawiałem w nocy). A jeszcze że trafiłem w weekend, to właściwie wyszło tydzień. Chciałem zamówić przez internet, bo tylko tam jest promocja, że pierwsze 6 miesięcy za 0 PLN. Niestety przypłaca się to czekaniem niemalże tydzień na dostawę. I na infoliniach nie idzie się w sumie dowiedzieć kiedy można się spodziewać kuriera. Po prostu czarna dziura. Wpada pozytywnie rozpatrzony wniosek i pozostaje czekać. Dodatkowo po otrzymaniu paczki... zestaw nie jest sprawny. pierwsza kartka mówi, że będzie on sprawny w ciągu 48h od dostarczenia :) U mnie było to kilka godzin po wysłaniu sms'a ponaglającego. Tak więc trzeba się uzbroić w sporo cierpliwości.
      Dopiszę jeszcze pod koniec tygodnia jak wrażenia. Bo w razie dużych problemów to oddam w ciągu 7 dni testowych. Jednak umowa jest na 2 lata i racze jnie będę chciał zostać z czymś co działa średnio już w okresie testowy.
      A słyszałem(nie wiem czy to prawda) że Play niby korzysta z tych samych punktów dostępowych co Cyfrowy Polsat i Plus, ale że Play jest najmniej uprzywilejowany i w sumie najgorzej działa. nie wiem czy to prawda. Ktoś cos wie?
      • ralphie Re: LTE Play 14.01.14, 09:09
        polokokt napisał:

> A słyszałem(nie wiem czy to prawda) że Play niby korzysta z tych samych punktów
        > dostępowych co Cyfrowy Polsat i Plus, ale że Play jest najmniej uprzywilejowan
        > y i w sumie najgorzej działa. nie wiem czy to prawda. Ktoś cos wie?

Zarówno CyfrowyPolsat, jaki i Polkomtel (PLUS) korzystają ze stacji Mobylandu i CenterNETu z grupy Midas. Ten pierwszy ma podpisaną lepszą umowę, na większą ilość danych stąd, póki nie przedobrzy z ilością swoich klientów będzie działał "lepiej".
    • breakbit Re: Internet LTE w Legionowie 09.02.14, 15:48
      Ja mam Aero2 LTE to nie jest ale przynajmniej za darmo!
      • zchotomowa Re: Internet LTE w Legionowie 09.02.14, 15:53
        breakbit napisał(a):

> Ja mam Aero2 LTE to nie jest ale przynajmniej za darmo!

a jak sobie radzisz z przerwami? Pytam, bo też mam, ale zarzuciłem po zapowiedziach, że będą co godzinę zrywać.

pozdrawiam,

Marcin
        • breakbit Re: Internet LTE w Legionowie 09.02.14, 17:24
          Z tym nie mam problemu bo łącze sie z netem przez router, sam odnawia połączenie, na przeglądarce nie widać zerwania łącza. Prędkość jest znośnia czasami faktycznie zdaża sie że neta zerwie ale to chyba przez przeciążenia łącza. Kiedyś miałem neta w plusie jak jeszcze LTE nie było 60zł w kieszeni zostało a net potrzebuje jedynie do pracy.
      • polokokt Re: Internet LTE w Legionowie 09.02.14, 17:31
        jesli chodzi o Aero2,to wedlug mnie pozycja obowiązkowa,jeśli ktoś kupuje tablet. Bez dodatkowych kosztów, zyskujemy całkiem mobilne urządzenie, które pozwala przejrzeć pocztę czy sprawdzić coś w internecie gdziekolwiek jesteśmy poza domem ( no powiedzmy, w wiekszych miejscowościach). Ale żeby na tym siedzieć jako główne łącze w domu to... zależy kto co potrzebuje z internetu... ja bym nie wytrzymał. Zresztą nie wiem jakby to się zachowywało, gdy każdego dnia przewalam kilkaset MB po łączu, nie mówiąc o sporadycznej potrzebie pobrania plików o wielkości kilku GB.
        Ale na pewno za darmoszkę do tableta warto założyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka