Dodaj do ulubionych

Legionowo miasto smogu/a

05.09.14, 19:58
witam,

Sezon grzewczy już za chwilę. Legionowo ponownie (jak co roku) będzie biło rekordy zanieczyszczenia powietrza. Więc może warto świadomie wdychać to, to funduje nam jełopowaty samorząd:
wyborcza.pl/1,75478,16593571,Rocznie_45_tys__Polakow_umiera_z_powodu_zlej_jakosci.html
pozdrawiam,

Marcin
Obserwuj wątek
    • kka69 Re: Legionowo miasto smogu/a 05.09.14, 20:47
      Legionowo jest ( jak to Pan sam napisał) "czempionem" , pod względem zanieczyszczenia powietrza.
      Śledzę sytuację co jakiś czas , niezależnie od pory roku ,według badań mamy przeważnie gorsze wyniki niż centrum Warszawy , nawet teraz, jak nikt nie pali w piecach węglem, nikt nie pali grilla .
      Po prostu "taki mamy klimat".
      No chyba, że te wyniki są sterowane centralnie, ale to putiniadą śmierdzi.
    • i.blotny Re: Legionowo miasto smogu/a 05.09.14, 21:35
      Problem jest, ale co ma robić samorząd? Zainwestować w jakieś absorbery cząsteczek, pozatykać ludziom kominy czy rozdawać za darmo maseczki? Nie radzi sobie Kraków, nie radzą sobie inne samorządy w Polsce, akurat nasz nie jest jakoś bardzo wyjątkowy.
      • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 05.09.14, 22:38
        i.blotny napisał(a):

> Problem jest, ale co ma robić samorząd? (...) akurat nasz nie jest jakoś bard
        > zo wyjątkowy.

no, ten nasz to faktycznie wyjątkowy nie jest, choć nie sposób odmówić im pomysłowości - w najbardziej zapylonym mieście zbudować "tężnie" dla odpoczynku osób starszych :)

ale można (dla przykładu) tak:
        www.gazetakrakowska.pl/artykul/3564323,zakopane-chce-zakazac-palenia-weglem-zlej-jakosci,id,t.html?cookie=1
        pogońmy smoga ;)

pozdrawiam,

Marcin
        • ralphie Re: Legionowo miasto smogu/a 05.09.14, 23:56
          Horyzont czasowy 2020 nakazuje mi przypuszczać, że rozchodzi się tu o jakąś "strategię". Nie mniej nauczeni doświadczeniem Krakowa dodali " złej jakości" - sprytny wybieg przed niekonstytucyjnością ;)
          Swoją drogą pytałem lokalny samorząd o udział w programie Prosument. Odpowiedź negatywna ze względu na niskie dofinansowanie, co po części jestem w stanie zrozumieć ze względu na i tak już nie małe zadłużenie samorządowców. Może czegoś nie zrozumiałem z programu ale wydawało mi się, że tą drugą część samorządy nie muszą wydawać z własnaj kasy. Trochę pomyślunku i rola samorządów w tym programie ograniczyła by się do drobnych formalności. Samorządy nie sa zainteresowane ekologią, bo póki co ona nie załata dziury w budżecie i właśnie będą dawać nam jej złudzenie w postaci tężni w zapylonym mieście.
      • zdebeq Re: Legionowo miasto smogu/a 05.09.14, 22:47
        może nie dają sobie rady, ale to nie argument, żeby usprawiedliwiać sytuację patologiczną. Trzeba się porównywać do lepszych, a nie gorszych
    • madziulec A co ja, jako prosty user moge z tym zrobić? 05.09.14, 23:34
      Dostaję wiadomośc.
      Owszem, jest dla mnie niepokojąca, bo nie za bardzo pasi mi zyć w dymie, smogu czy jakkolwiek to nazwać.

Więc co mogę jako prosty user zrobić?
      Mieszkam w bloku. Więc nie postawię wiatraka (swoją drogą podobno strasznie tną nietoperze, dziś czytałam, mam nadzieję, że to jakaś wyolbrzymiona sprawa), nie zakupie u Ciebie panela słonecznego, bo najwyżej to ja go sobie zamontuje na dach auta, ale nie wiem co mi to by dało...

Więc co ja mogę? Tak realnie?
      • nielot_dodo Re: A co ja, jako prosty user moge z tym zrobić? 06.09.14, 03:45
        Ludzkość nie wymyśliła bardziej efektywnego grzania niż ognisko w środku chaty (ostatecznie piec) - możesz zamknąć kaloryfery i rozpalić ognisko - nie ma strat przesyłu, regulacji, sprawności itp. itd. Cała energia zostaje w chałupie.
        Nawet Ukraina ma <50% energii z węgla, bo ma elektrownie jądrowe. U nas 90% to węgiel i pieprzenie o czystej energii + mały myk bo tego węgla trzeba spalić 2 razy więcej niż w chałupie! tyle mniej więcej pójdzie na straty przesyłu, sprawności, w zwisające na trakcję gałęzie, w ziemię itp.

Jak z fotowoltaiką dojdziemy do 10% zapotrzebowania to urządzenia będzie spłacać jeszcze 5 pokoleń a wungla na produkcję tego pójdzie więcej niż ogrzanie 10 pokoleń, pamiętajmy że monopol na produkcję mają Chiny.

Dalej nie będę rozwijał, bo jestem stary, zmęczony a matematyka przegrywa z Googlami.
        • madziulec Re: A co ja, jako prosty user moge z tym zrobić? 06.09.14, 09:49
          No dobra. Grzanie w chacie. Cacy pomysł. Ale wiesz.. to nadal produkuje DYM i smog. Czyli to czego chcemy uniknąć.
          Więc nie tedy droga.
          • ralphie Re: A co ja, jako prosty user moge z tym zrobić? 06.09.14, 10:50
            Wymień kaloryfery na elektryczne. Płytę kuchenną na indukcyjną. Pamiętaj tylko o mocy, jaką za chwilę ograniczy unia. Wymień wszystkie żarówki na LED, to samo z TV. Wymuś na dostawcy prądu, by do Twojego domu dostarczał z elektrowni wiatrowych.
            • madziulec Re: A co ja, jako prosty user moge z tym zrobić? 06.09.14, 14:30
              "wymuś" to znaczy jak?? Pytam nadal realnie, nie żeby się czepiać.
              I pytam jako prosty odbiorca końcowy.

Aha:
              - liczymy koszty: mam działająca płyte elektryczną. Wiem, fajnie brzmi wymień na indukcyjna. Mam wywalić tę działająca na śmietnik, bo ... tak? I kupic nową? Bo zaoszczędze i może będe zyła dłużej? Czy przyniesie mi to jakowes wymierne korzyści?
              Bo tak na serio to mojej koleżance ktos tam cos liczył i wyszło 50 zł rocznie. Jak dla mnie 50 zł rocznie to kiepskie wyliczenie.
              - TV mi działa. Tez mam wywalić?
              - piszesz, by wymienić żarówki na LED. Z tego co wiem to nie jest proste "wykręć i wkręć LED". Więc ponosze koszty.

Jak to wygląda kosztowo i jak to się przenosi na oszczędności?
      • zchotomowa Re: A co ja, jako prosty user moge z tym zrobić? 07.09.14, 00:52
        madziulec napisała:

> Więc co mogę jako prosty user zrobić?
        > Mieszkam w bloku. Więc nie postawię wiatraka (swoją drogą podobno strasznie tną
        > nietoperze, dziś czytałam, mam nadzieję, że to jakaś wyolbrzymiona sprawa), ni
        > e zakupie u Ciebie panela słonecznego, bo najwyżej to ja go sobie zamontuje na
        > dach auta, ale nie wiem co mi to by dało...

a) nie sprzedaję paneli,
        b) wystarczy, żebyś poczytała, nie musisz od razu rozbić rewolucji. Ale posiądź wiedzę, żebyś nie "kupowała" ściemy tych, co zwyczajnie nie wiedzą a mówią, że jednak wiedzą.

pozdrawiam,

Marcin
        • madziulec Re: A co ja, jako prosty user moge z tym zrobić? 07.09.14, 09:22
          No i co mi ta wiedza daje?

Co mi dała ta wiedza, że nie durne szczepionki zaweiraja najwięcej rtęci tylko kochany nasz polski węgiel i mozliwe, że to to powoduje rzekome zatrucie rtęcią u dzieci z autyzmem? Co mi to daje? Kompletnie nic.
          Madrzejsza umrę?

Fajnie.
          Nadal pytam CO MOGĘ ZROBIC, bo nieco mnie bicie piany nudzi .... a szukanie sensacji tak samo
    • misiek1974 Re: Legionowo miasto smogu/a 06.09.14, 09:16
      A jak to jest z tym problemem w Chotomowie? Całe to zanieczyszczenie na Legionowo od was leci.
      • zdebeq Re: Legionowo miasto smogu/a 06.09.14, 10:49
        No właśnie okazuje się, że przez większą część roku wiejemy my w stronę Chotomowa.
        Nie znam się odnawialnych źródłach energii, bo dla mnie to definiuje raczej zwrotne butelki 0,5l z brązowego szkła, ale kiedyś ktoś kto uważał, że się zna, twierdził, że w skali makro Polska ma właściwie potencjał jedynie na elektrownie wodne. Oczywiście nikt sobie tamy na działce nie pobuduje. Dlatego szpetne badziewia słoneczne mogą mieć zastosowanie w skali mikro właśnie.
    • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a - szerzej 07.09.14, 00:37
      wiadomo, u nas się nie opłaca :)

Jak słusznie zauważają Niemcy: "Polska to dziwny kraj. U was nie wieje wiatr, słońce nie świeci a dorosłym ludziom opłaca się truć własne dzieci i wnuki". Niemcy dodają "Ta Polska to musi być strasznie daleko, bo u nas akurat jest i wiatr, i słońce, zwłaszcza w ossisch (wschodnie landy) a 15 lat temu załapaliśmy, że nie opłaca się nawzajem truć i trzeba postawić na Enegiewende".

"I wiesz Marcin" - ciągnie Niemiec w średnim wieku, z wizytówką z logo Bundeswehry - "teraz Polacy, oprócz naszego przemysłu będą też musieli kupować od nas prąd, bo: a) elektrownie węglowe macie na wykończeniu, b) cena naszego prądu jest niższa, niż waszego z własnych zasobów węgla i c) w razie "W" wystarczy tylko jeden samolot z Kaliningradu i słynnego polskiego gazoportu nie ma w 40 minut (z czego 20 minut potrzeba na powrót samolotu)".

Jak to w otwartej dyskusji bywa pojawiają się argumenty z dupy (wiadomo, to taka nasza cecha narodowa), ale ja to lubię i szanuję, tacy właśnie jesteśmy. Im ktoś ma mniej wiedzy, tym chętniej generuje opinie na zadany, acz nieznany temat :) A fakty wyglądają np. tak: guardianlv.com/2014/06/50-percent-of-the-energy-produced-in-germany-is-solar-new-record/ (jeśli komuś się nie chce czytać, to w skrócie: w zajebiście odległych od nas Niemczech z odnawialnych źródeł energii bywa już 74% całości wyprodukowanej energii, w tym 50% ze słońca). Tak więc teza o "pomijalnych ilościach" owszem, jest prawdziwa, lecz jedynie w tak zacofanych energetycznie krajach jak Polska. I owszem, da się udowodnić, ale jedynie w głowach nieobciążonych wiedzą lub zdolnością czytania.

Gdyby ktoś wpadł na pomysł, że wszystko to eko-ściema (popularny wykręt, będący oznaką braku znajomości tematu), to służę pogłębionymi przemyśleniami spoza branży eko. I jeśli komuś mówi cokolwiek słowo "Fraunhofer", to pewnie zerknie w te wykresy

Ale, jak wspomniałem na wstępie: u nas się nie opłaca, to sprawa oczywista. Wyniki zapylenia są z pewnością zafałszowane a cała reszta to spisek lub zakamuflowana oferta handlowa :) Krytycznego spojrzenia, że trujemy nie tylko siebie, ale też swoje rodziny oraz że już jesteśmy skansenem energetycznym - brak.

skazujemy się na to wszystko, olewając już na poziomie samorządu obowiązki, jakie dla przykładu nałożył Marszałek Województwa na samorząd legionowski (wyraźnie polecił zadbać o jakość powietrza, na co Romek zaraportował, że będą ekrany DŹWIĘKOCHŁONNE na Warszawskiej). I to ładnych parę lat temu. To, że samorząd woli się zajmować "obowiązkowymi pastelowymi elewacjami" - wiemy wszyscy, ale że godzimy się na to, by jełopy trwały bezczynnie wobec tak podstawowej sprawy jak jakość powietrza?

żeby nie przynudzać:

"Choroby nowotworowe były główną przyczyną zgonu – w 2010 r. w UE-27 współczynnik umieralności wyniósł 166,9 zgonów na 100 000 mieszkańców. W 2010 r. najczęściej występującymi postaciami nowotworów w UE-27 były nowotwory złośliwe krtani, tchawicy, oskrzeli i płuca, okrężnicy, piersi oraz te, które zgodnie z Międzynarodową Klasyfikacją Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD) określa się jako „nowotwory złośliwe uznane lub podejrzane jako pierwotne tkanki limfatycznej, krwiotwórczej i tkanek pokrewnych”.
      (za: epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Causes_of_death_statistics/pl )

Miłego weekendu na dworze. Weźcie parę głębszych wdechów nim nastanie sezon grzewczy.

Marcin

PS. Legionowo nie nawiewa na Chotomów, dajemy radę sami :) Polecam najnowszy Raport, str. 17.
      • i.blotny Re: Legionowo miasto smogu/a - szerzej 07.09.14, 01:22
        Ładna laurka.
        Zerknąłem na tę prezentację z Instytutu Fraunhofera - slajd 14, na oko w ponad 75% zapotrzebowanie Niemców na energię zaspokajają źródła konwencjonalne. Co więcej, Niemcy wystraszyli się atomu i znów mają zamiar stawiać na węgiel:
        www.bankier.pl/wiadomosc/Niemcy-stawiaja-na-wegiel-3173377.html
        A w razie godziny "W", bombardowanie gazoportu będzie raczej problemem z gatunku tych mniej istotnych.

Niemcy natomiast stosują politykę ograniczania ruchu w centrach miast aut szczególnie zatruwających środowisko. Legionowo jest za słabym graczem, żeby to wprowadzić na własną rękę, ale prędzej czy później zrobi to Warszawa - powinniśmy wówczas wykorzystać precedens.
        • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a - szerzej 07.09.14, 10:27
          i.blotny napisał(a):

> Ładna laurka.

Zadna laurka a faktyczne dane.

> Zerknąłem na tę prezentację z Instytutu Fraunhofera - slajd 14, na oko w ponad
          > 75% zapotrzebowanie Niemców na energię zaspokajają źródła konwencjonalne.

Owszem, zerknij na slajd 21 i pomyśl o mixie energetycznym, ktory pozwala Niemcom podejmować decyzje, dopasowują siedzi sytuacji. Teraz przełóż to na polska, gdzie 92% tego samego miksu to węgiel (z nieoplacalnym wydobyciem) i gaz (zasadniczo nie nasz).

Co wi
          > ęcej, Niemcy wystraszyli się atomu i znów mają zamiar stawiać na węgiel:

Bzdura. Niemcy nie wystraszyli sie atomu, tylko policzyli koszty 1 TWh i wyszlo, ze atom jest bardzo atrakcyjna forma produkcji energii, ale koszty kapitału, potrzebnego do stworzenia źrodła, zabijają cała ta atrakcyjność. Niemcy nie stawiają na węgiel a unowocześniaja istniejące elektrownie, bo nikt nie twierdzi, ze OZE w 100% wyeliminuje węgiel czy gaz, wiec starzejące sie instalacje unowocześnia sie/wymienia na bardziej sprawne. A im dalej w las, tym bliżej parytetu kosztów energii z wegla i z OZE.

> A w razie godziny "W", bombardowanie gazoportu będzie raczej problemem z gatunk
          > u tych mniej istotnych.

Sprostuje: "Godzina W" była tylko jedna i nie o nią tu chodzi. A kazdy ze scenariuszy "W" w Europie zakłada przejęcie bądź niszczenie węzłów a) komunikacji i b) energii.

> Niemcy natomiast stosują politykę ograniczania ruchu w centrach miast aut

To bez znaczenia. Poczytaj Raport WIOS - ruch samochodowy NIE JEST dominanta zanieszczenia powietrza, sa nimi domki jednorodzinne a dokladnie używane w nich paliwa.

Pozdrawiam,

Marcin
          • i.blotny Re: Legionowo miasto smogu/a - szerzej 07.09.14, 11:46
            zchotomowa napisał(a):

> Owszem, zerknij na slajd 21 i pomyśl o mixie energetycznym, ktory pozwala Niemc
            > om podejmować decyzje, dopasowują siedzi sytuacji. Teraz przełóż to na polska,
            > gdzie 92% tego samego miksu to węgiel (z nieoplacalnym wydobyciem) i gaz (zasad
            > niczo nie nasz).
            Zerkam - zgoda.

> Bzdura. Niemcy nie wystraszyli sie atomu, tylko policzyli koszty 1 TWh i wyszlo
            > , ze atom jest bardzo atrakcyjna forma produkcji energii, ale koszty kapitału,
            > potrzebnego do stworzenia źrodła, zabijają cała ta atrakcyjność. Niemcy nie sta
            > wiają na węgiel a unowocześniaja istniejące elektrownie, bo nikt nie twierdzi,
            > ze OZE w 100% wyeliminuje węgiel czy gaz, wiec starzejące sie instalacje unowoc
            > ześnia sie/wymienia na bardziej sprawne. A im dalej w las, tym bliżej parytetu
            > kosztów energii z wegla i z OZE.
            Masz może te koszty 1TWh, które policzyli Niemcy? Dlaczego inne państwa nie idą w ich ślady? Gdzieś widziałem dane, rzucone w jakimś komentarzu, więc niekoniecznie muszą być wiarygodne i bardzo chętnie je zweryfikuję, ale zgodnie z nimi wyprodukowanie energii przez turbinę wiatrową jest dwa razy droższe od tej dostarczanej przez elektrownię węglowe, zaś energia z atomu jest jeszcze jakieś 40% tańsza od węglowej.

> To bez znaczenia. Poczytaj Raport WIOS - ruch samochodowy NIE JEST dominanta za
            > nieszczenia powietrza, sa nimi domki jednorodzinne a dokladnie używane w nich p
            > aliwa.
            Bardzo chętnie w wolnej chwili przeczytam. To dosyć logiczne, że ruch samochodowy nie jest głównym szkodzącym, ale jeśli jego wkład nie byłby zauważalny, to w jakim celu Niemcy wprowadzaliby ograniczenia?

I w ogóle - zapewne masz rację, ale w jaki sposób przełożyć to na Legionowo (i miejscowości sąsiednie)?
            • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a - szerzej 07.09.14, 20:50
              i.blotny napisał(a):

> Masz może te koszty 1TWh, które policzyli Niemcy?

Nie mam. musiałbym poszukać, czytałem max w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Ciekawe, że policzyli nie tylko same koszty energii, ale też koszty utylizacji/efekty niepożądane/koszt kapitału w czasie. I się okazało, że atom jest fajny, stabilny, lecz wcale nie taki tani i jedynie odwleka część kosztów w czasie (następnym pokoleniom), gdy koszty utylizacji będą raczej rosnąć niż spadać.

> Dlaczego inne państwa nie idą w ich ślady?

Bo każde państwo ma własną strategię energetyczną i dla przykładu Chiny, póki co, rozwijają wszystko, bo oni wiedzą, że rosnący popyt nie zostanie całkowicie zaspokojony przez atom czy OZE. I tu wchodzi podpisany 2 miesiące temu mega kontrakt z Rosją (gaz). Polska stawia na węgiel, bo rządząca koalicja jest zakładnikiem 200.000 ludzi z branży wokoło węglowej. A prawda jest taka, że najdalej za 5-6 lat, jak UE zrobi głębszy backloading, to ktoś będzie musiał być polską Margaret Thacher.

> Bardzo chętnie w wolnej chwili przeczytam. To dosyć logiczne, że ruch samochodo
              > wy nie jest głównym szkodzącym, ale jeśli jego wkład nie byłby zauważalny, to w
              > jakim celu Niemcy wprowadzaliby ograniczenia?

bo cały świat zmierza do ograniczenia korków i zwiększenia bezpieczeństwa dzięki tzw "walkable city" i rozwojowi niskoemisyjnego transportu publicznego. Wtedy ruch samochodów osobowych jest zawracaniem gitary i zwyczajnie jest zbędny. To chodzi o zmianę w podejściu do rozwoju i funkcji miast a nie oszczędności z braku spalin.

> ale w jaki sposób przełożyć to na Legionowo (i miejscowości sąsiednie)?

Wymóc realizację strategii, narzuconej Smogorzewskiemu przez Marszałka Woj. Smogorzewski ma USTAWOWY OBOWIĄZEK dbania o jakość powietrza w obrębie swojego umocowania terytorialnego i dostał taki nakaz (który, rzecz jasna olał). Zamiast topić miliony nieswoich pieniędzy w budowę pseudo-dworca (porażka, oddzielny temat), powinien wyciąć pierwszych 200 pieców węglowych i sfinansować tym ludziom przyłącza gazowe i piece. Wtedy to będzie zauważalna różnica. No, ale roman jest zaprzątnięty swoimi własnymi interesami, wiadomo, a nie "polis"

co my możemy zrobić? Tylko jedno - wybrać rotacyjny/zmieniający się zarząd miasta i wymagać od niego konkretnych ruchów. To, że tik-tak jest prezydentem tyle lat, daje mu poczucie bezkarności a nam - bezsilności. Jego jełop czyta to forum i pewnie nawet w połowie nie ogarnia, o czym jest mowa.

Oczywiście, część czytających może moje uwagi skojarzyć w nadchodzącymi wyborami i niczym radny Klejment zacząć piep.rzyć o tym, że uprawiam politykę :) Tylko że rok temu pisałem to samo. I dwa - też. Zwisa mi romek najniżej, jak może; nie ma on dla mnie żadnego znaczenia. Ale jego i jego kumpli z samorządu bezczynność szkodzi zarówno jego dziecku, jak i moim.

Teraz sami sobie odpowiedzcie, co możecie zrobić.

pozdrawiam,

Marcin
              • madziulec Re: Legionowo miasto smogu/a - szerzej 07.09.14, 21:01
                zchotomowa napisał(a):
                > Wymóc realizację strategii, narzuconej Smogorzewskiemu przez Marszałka Woj. Smo
                > gorzewski ma USTAWOWY OBOWIĄZEK dbania o jakość powietrza w obrębie swojego umo
                > cowania terytorialnego i dostał taki nakaz (który, rzecz jasna olał). Zamiast t
                > opić miliony nieswoich pieniędzy w budowę pseudo-dworca (porażka, oddzielny tem
                > at), powinien wyciąć pierwszych 200 pieców węglowych i sfinansować tym ludziom
                > przyłącza gazowe i piece. Wtedy to będzie zauważalna różnica. No, ale roman jes
                > t zaprzątnięty swoimi własnymi interesami, wiadomo, a nie "polis"
                >
                > co my możemy zrobić? Tylko jedno - wybrać rotacyjny/zmieniający się zarząd mias
                > ta i wymagać od niego konkretnych ruchów. To, że tik-tak jest prezydentem tyle
                > lat, daje mu poczucie bezkarności a nam - bezsilności. Jego jełop czyta to foru
                > m i pewnie nawet w połowie nie ogarnia, o czym jest mowa.
                >
                > Oczywiście, część czytających może moje uwagi skojarzyć w nadchodzącymi wyboram
                > i i niczym radny Klejment zacząć piep.rzyć o tym, że uprawiam politykę :) Tylko
                > że rok temu pisałem to samo. I dwa - też. Zwisa mi romek najniżej, jak może; n
                > ie ma on dla mnie żadnego znaczenia. Ale jego i jego kumpli z samorządu bezczyn
                > ność szkodzi zarówno jego dziecku, jak i moim.
                >
                > Teraz sami sobie odpowiedzcie, co możecie zrobić.

Ja jestem tępą blondynką i sorki, ale mimo Twoich sugestii nadal nie wiem co mam zrobić.
                Nie wiem jak mam WYMÓC realizację strategii. Co więcej, powiem szczerze, że pewnie jako jedna z nielicznych (jak sam wiesz) osób posiadam skany ulotek wyborczych z poprzednich wyborów.

Wybacz, nie jestem w stanie zając się realizacją tego, co obiecano, jako, że obywatelem tego miasta stałam się.. dokłądnie w czerwcu tego roku. tak więc... nie moja sprawa była.
                Teraz może będzie, może nie.

I powiem Ci tak: albo powiesz cos konkretnego albo dalej będziesz się bawić w sensata. Ale to mało śmieszne i nieco żałosne.
                • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a - szerzej 07.09.14, 22:26
                  madziulec napisała:

> Ja jestem tępą blondynką i sorki, ale mimo Twoich sugestii nadal nie wiem co ma
                  > m zrobić.

jasna sprawa,

Magda, jak dla mnie oznacza to wyczerpanie tematu z Tobą :)

pozdrawiam,

Marcin
                  • madziulec Re: Legionowo miasto smogu/a - szerzej 08.09.14, 00:07
                    Jak dla mnie też. BO dla Ciebie "temat" jest biciem piany, wyzywaniem od hejterów i nic więcej.

Zrób coś, co nie będzie zagarnianiem czegoś pod siebie, robieniem dla siebie, robieniem dla swoich dzieci, robieniem dla swojej firmy i wtedy pogadamy.
                    (celowo wymieniłam rzeczy, które sa zrobione i celowo zrobiłam to złośliwie, taka prawda)
                    Dziękuje.
                    • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a - szerzej 08.09.14, 17:24
                      madziulec napisała:

> Jak dla mnie też. BO dla Ciebie "temat" jest biciem piany, wyzywaniem od hejter
                      > ów i nic więcej.

Magdo,

jak słusznie zauważył jeden z naszych wspólnych znajomych, ostatnio bardzoś łaskawa :)

Marcin
      • madziulec Marcin... 07.09.14, 09:25
        wszystko cacy ;0

Ty tez siedzisz na powietrzu, co więcej nie udawaj, że masz super je czyste.

Wlatujesz, robisz aferę i nie umiesz powiedzieć co z tym zrobic.
        A wywoływanie wyrzutów sumienia kiepsko Ci idzie. Srsly
        • zchotomowa Re: Marcin... 07.09.14, 10:02
          Madziulcu,

A) no, niestety, nie mam czystego powietrza, Chotomów podobnie sie truje jak Legionowo. Ja akurat nie truje sąsiadów, ale wszyscy wokoło - owszem tak.

B) nie jestem od wywoływania wyrzutów sumienia (gdyby tak było, Tik-tak juz dawno zasuwalby w worku pokutnym do Częstochowy :-) moim jedynym celem jest, byście wiedzieli, jak jest (bo poziom zamiatania pod dywan jest zwyczajnie szkodliwy dla naszego zdrowia). Mając wiedzę będziecie wiedzieli, czego potrzebujecie oraz czym naprawde powinien zajac sie samorząd (podczas gdy za pieniądze podatników debatują o obowiązującej kolorystyce elewacji, ktora ma wspomóc rozwój Legionowa").

Tylko tyle,

Marcin
          • madziulec Re: Marcin... 07.09.14, 14:26
            Moja wiedza o tym, czym POWINIEN zająć się samorząd jest dośc spora.
            Może dlatego, że dość blisko jestem z tzw. aktywistami miejskimi i znam nawet kandydatke na prezydenta Warszawy i obserwuje kampanię w Warszawie. Więc patrze, porównuję, czytam.

Niestety.. Tu mam:
            - znajomości po pokolenia wstecz (syn zna ciocię, córka chodziła z kimś tam, sąsiadka jest kimś tam i tak dalej - to są tego typu koneksje)
            - wszelkie próby krytyki kończa się "jak ci się nie podoba to sie wynoś" (wielokrotnie słyszane przeze mnie tu na tym forum).

Sorki, tu tak to działa.

A wracając do naszych baranów, jakby powiedzieli Francuzi: serio ja czekam aż ktos mmi powie: możesz zrobić konkretnie to, tamto i owamto. Bo moja świadomośc niewiele może. Podświadomośc podobnie :P
        • ralphie Re: Marcin... 07.09.14, 11:49
          Magda, Marcin jest niereformowalny :) Wielokrotnie dawaliśmy do zrozumienia, że nie jesteśmy właściwym adresatem do uświadamiania. Nie wszyscy używamy netu tylko dla pudelka.
          Tylko co z tego kiedy ekotechnologie nie są dla Kowalskiego. Choćby poziom dotacji 40% już zapala diodkę, że w grę wchodzą nie setki, nie tysiące, a dziesiątki tysięcy zł.
          A tak realnie co możemy zrobić? Przestać wybierać tych, którzy elektorat zdobywają matematyką wyborczą na poziomie szkoły podstawowej albo ich wyręczyć i napisać projekt uchwały obligującej wodza do podjęcia nieco szerszych działań niż tylko napisanie studium środowiskowego, czy wniosku o dotacje, wspomagających Kowalskich w rezygnacji z węgla. Można pójść krok dalej i za nich wyszukać, a może nawet zacząć gadać z potencjalnymi źródłami gotówki na te cele. Tylko, czy tego ktoś już nie ma w swoim zakresie obowiązków?
    • metron1 Re: Legionowo miasto smogu/a 08.09.14, 15:22
      Kraków już poległ. WSA uznał że wprowadzony przez Sejmik Województwa Małopolskiego zakaz palenia węglem narusza zasady równości.
      Konkretnie chodzi o to że zwykłemu Kowalskiemu zabrania się palenia legalnym póki co jeszcze węglem, jednocześnie zezwalając na palenie tym samym węglem zakładom przemysłowym
      Szczytem hipokryzji jest zezwolenie na palenie drewnem w kominkach bo jaki pisałem Ci wcześniej produkty spalania drewna są jeszcze bardziej szkodliwe niż węgla
      Dlaczego pozostawiono możliwość palenia drewnem w kominkach, podejrzewam że chodzi o elektorat lepiej ustawionych mieszkańców
      Ale cóż sezon grzewczy przed nami. Sytuacja polityczna jest jaka jest. Nie wiadomo czy podczas zimy Putin nie każe zakręcić kurka z gazem bo to jest typ nieobliczalny. Większość ludzi kombinuje jak związać koniec z końcem, jaki najtańszy opał kupić aby jeszcze starczyło na żarcie a tu znowu czytam o jełopowatym samorządzie który nie chce zabronić opalania węglem
      • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 08.09.14, 17:26
        metron1 napisał:

> Kraków już poległ. WSA uznał że wprowadzony przez Sejmik Województwa Małopolski
        > ego zakaz palenia węglem narusza zasady równości.

na szczęście nie jest to wyrok prawomocny, polecam uwadze dalsze losy sprawy :)

> Dlaczego pozostawiono możliwość palenia drewnem w kominkach, podejrzewam że cho
        > dzi o elektorat lepiej ustawionych mieszkańców

roześmiałem się w tym miejscu do ekranu :)

> Ale cóż sezon grzewczy przed nami. Sytuacja polityczna jest jaka jest. Nie wiad
        > omo czy podczas zimy Putin nie każe zakręcić kurka z gazem bo to jest typ nieob
        > liczalny. Większość ludzi kombinuje jak związać koniec z końcem, jaki najtańszy
        > opał kupić aby jeszcze starczyło na żarcie a tu znowu czytam o jełopowatym sam
        > orządzie który nie chce zabronić opalania węglem

idąc tym tropem myślenia palenie śmieci jest jeszcze tańsze, próbowałeś? :)

Marcin
      • nielot_dodo Re: Legionowo miasto smogu/a 08.09.14, 21:17
        metron1 napisał:

> Szczytem hipokryzji jest zezwolenie na palenie drewnem w kominkach bo jaki pisa
        > łem Ci wcześniej produkty spalania drewna są jeszcze bardziej szkodliwe niż węg
        > la
        > Dlaczego pozostawiono możliwość palenia drewnem w kominkach,

Ano dlatego, że Jaśniepaństwo Ekologiczni mają kotłownie w salonach i wtedy wypada i jest trendy.
        Ciemniaki mają kotłownię w kotłowni - syf, brud, malaria i korniki są poza salonem. Dzieci ciemniaków nie trują się już w kołysce od kominka - przeważnie z nawiewem.
        Jak zapewne się orientujesz nie może być nawiewu bez zaciągania dymu z paleniska.
        Żeby poprawić se samopoczucie Jaśnie Ekologiczni wymyślili teorię, że to nie ich smród wciskany z kominka wentylatorami do kołyski szkodzi ich dzieciom, tylko dym z kotłowni 2 km. dalej z kominem 16 m. wysokim i nie wytłumaczysz, że drzewem!!! Ma komin to mus pali śmieci a raz w tygodniu dziewice.

Nie próbuj też podnosić, że wszystko co się pali MUSI mieć łańcuchy węgla. Węgiel jest tylko w węglu (jak 200% cukru w cukrze), jak powiesz że azotany z oleju są po stokroć gorsze niż siarczany w węglu toś też wróg publiczny. Jak spytasz co jest w tym gazie (błękitnym) że ma gwarantowane tylko 32 MJ a gary w sadzy gorzej niż od wungla, też wyjdziesz na ciemniaka.
        • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 08.09.14, 23:47
          nielot_dodo napisał(a):

> Nie próbuj też podnosić, że wszystko co się pali MUSI mieć łańcuchy węgla.

inżyniery nie powinny generalizować, bo z chemii raczej elewem nie byli:

2Na + 2H2O → 2NaOH + H2
          (gdzie ten węgiel, co być MUSI - nie znajduję ;-)

By się nie pastwić: przypomnę, że spalanie to NIE JEST "w poszukiwaniu nieistniejącego węgla" a JEST utlenianie, najchętniej egzotermiczne (jak wskazuje ta jełopowata strzałeczka na końcu).

Z całą resztą historii o kotłowniach w salonie - podobnie.

pozdrawiam,

Marcin
          • nielot_dodo Re: Legionowo miasto smogu/a 09.09.14, 06:08
            zchotomowa napisał(a):
            > By się nie pastwić
            > Marcin
            A cemu bo? Ty to lubisz, więc suche liczby, na które dałem Ci papier:
            2 305 MWh do 250 MWh zmniejsza emisję (z czego by ona nie była) DZIEWIĘCIOKROTNIE
            9 MWh Twojej solarnej, do 2 305 to tylko 4 PROMILE tyle co ślina
            9 MWh do 250 to już 4 PROCENTY
            Wniosek 1: zaistnieć aż na 4 procenty mogłeś wyłącznie przy durnym inżynierze ;-)
            Wniosek 2: droga do radykalnego zmniejszenia emisji jest ciut inna niż Twoje zabawki.
            • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 09.09.14, 22:04
              nielot_dodo napisał(a):

> zchotomowa napisał(a):

> Wniosek 1: zaistnieć aż na 4 procenty mogłeś wyłącznie przy durnym inżynierze ;
              > -)
              > Wniosek 2: droga do radykalnego zmniejszenia emisji jest ciut inna niż Twoje za
              > bawki.

Wniosek 1: "zaistnieć" - nowe słowo inżyniera. Nie wlewaj sobie, daję radę, moje zaistnienie mam bez publiki :)

Wniosek 2: z dupy raczej. Kraje, które myślą inaczej niż inżynier (dajmy na to Niemcy, Dania, UK, wiadomo - pewnie to same tłumoki są), produkują dziś z OZE nawet i 40% dziennego zużycia. Globalnie, drogi energetyku: 22% energii elektrycznej na świecie to już OZE (no tak, ale skąd masz o tym wiedzieć, dla ciebie OZE to samo zło). Dlatego, z głowami wciąż w późnym Gierku, będziemy awangardą i węgiel, węgiel, węgiel.

BTW: Ty, Janusz, to po co ci te solary na dachu? Przecież węgiel byłby tańszy a i dychotomii byś nie miał, bo zdaje się, że marudzisz, ale chętnie korzystasz? Dziwneeee :)

Marcin
              • metron1 Re: Legionowo miasto smogu/a 09.09.14, 22:45
                "Od kilku lat w Niemczech rośnie produkcja energii elektrycznej z węgla. To dość zaskakujące w kraju, który przedstawia się jako lider zielonej energetyki…"
                "Niemcy niewątpliwie są liderem energetyki odnawialnej, jej udział w Niemczech jest wyższy niż w jakimkolwiek innym kraju europejskim, stale rośnie i nadal będzie rósł. Jednocześnie, w ostatnich kilku latach rośnie produkcja energii elektrycznej z węgla. Dzieje się tak, ponieważ Niemcy podjęli decyzję o wyłączeniu elektrowni jądrowych a zastąpienie ich w krótkim czasie nie jest rzeczą prostą. Dodatkowo narastają problemy związane ze stabilnością źródeł OZE. Stąd ten nieoczekiwany i trochę kłopotliwy dla polityków renesans energetyki opartej na węglu. "
                Obecna polityka będzie kontynuowana, ale z korektami. OZE są w Niemczech popularne i popierane, ale wzrost cen energii związany z dopłatami do OZE wywołał niezadowolenie zarówno indywidualnych odbiorców energii jak i przemysłu, zwłaszcza przemysłu energochłonnego, który obawia się o konkurencyjność gospodarki niemieckiej. W dodatku, podczas gdy ceny energii dla konsumentów idą ostro w górę, firmy energetyczne muszą zamykać elektrownie, ponieważ wytwarzanie energii jest nieopłacalne. To wszystko stworzyło silną presję na polityków i rząd, który obecnie ma wyraźmy mandat do tego, aby dokonać korekt w polityce energetycznej.
                energetyka.wnp.pl/niemcy-stawiaja-na-oze-i-wegiel-atom-idzie-do-lamusa,217508_1_0_0.html
                Link do artykułu
                • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 10.09.14, 00:32
                  metron1 napisał:

> "Od kilku lat w Niemczech rośnie produkcja energii elektrycznej z węgla.

cztery zdania dalej:

> firmy energetyczne muszą zamykać elektrownie, ponieważ wytwarzanie energii jest
                  > nieopłacalne.

może podpowiem: weź do ręki drukowany numer WNP, obejrzyj reklamy i zrozumiesz, dlaczego dla nich zawsze węgiel jest Wielkim Wygranym. Tak jest od... (sięgam w otchłań własnej sklerozy) minimum od 8 lat. Nie mam żalu do WNP, są przynajmniej konsekwentni :)

pozdrawiam,

Marcin
                  • madziulec Re: Legionowo miasto smogu/a 10.09.14, 10:40
                    Nadal jestem blondynką, ale:
                    "Nawet według rządowych ekspertów, przygotowujących ustawę o odnawialnych źródłach energii, trzeba się liczyć z okresem zwrotu inwestycji wynoszącym ok. 19 lat. A żywotność instalacji ocenia się na 20 lat. "

Hmm, czytac umiem ;)
                    • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 10.09.14, 11:06
                      madziulec napisała:

> Nadal jestem blondynką, ale:
                      > "Nawet według rządowych ekspertów, przygotowujących ustawę o odnawialnych źródł
                      > ach energii, trzeba się liczyć z okresem zwrotu inwestycji wynoszącym ok. 19 la
                      > t. A żywotność instalacji ocenia się na 20 lat. "
                      > Hmm, czytac umiem ;)

ale bez zrozumienia.

W Chotomowie masz przykład, gdzie OZE wraca się w 2 lata. U mnie w ogródku - w 4. Zastanów się nad wiarygodnością takich opinii.

Marcin
                      • metron1 Re: Legionowo miasto smogu/a 10.09.14, 11:40
                        Nie chcem ale muszem znowu napisać.
                        Marcin reprezentujesz maksymę Nie mają chleba niech żrą ciastka. Z uporem maniaka namawiasz nas do OZE mimo tego że w znacznie bogatszych Niemczech coraz częsciej słychać głosy protestu bo energia ze źródeł odnawialnych jest już za droga dla Niemców.
                        Co w takim razie będzie w Polsce gdy energia zdrożeje dwukrotnie, który rząd założy sobie stryczek na szyje.
                        Przy zarobkach w Polsce mamy murowane protesty, ludzie na ulicach i zamknięte zakłady pracy
                        • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 10.09.14, 23:12
                          metron1 napisał:

> Nie chcem ale muszem znowu napisać.
                          > Marcin reprezentujesz maksymę Nie mają chleba niech żrą ciastka.

Nie. To nieprawdziwe uproszczenie. Ja mówię tak: są rożne rodzaje żywności. Ta najtańsza Was/nas truje. Oczywiście, możecie się z tym nie zgadzać, ale rzadko kto z Was zauważa, że podważacie nie subiektywne opinie pojedynczego świra, ale powtarzalne wyniki badań wielu, zacznie mądrzejszych ludzi. Jasne, macie takie prawo. Ale to nie zmienia rzeczywistości - preferowana przez większość żywność powoduje szkody na zdrowiu, nawet jeśli ludzie temu zaprzeczają (ta głupia żywność jest chyba głucha, nie? :) )

> Z uporem mania
                          > ka namawiasz nas do OZE mimo tego że w znacznie bogatszych Niemczech coraz częs
                          > ciej słychać głosy protestu bo energia ze źródeł odnawialnych jest już za droga
                          > dla Niemców.

Nie. Energiewende jest "schładzany", bo osiągnęli już 40% udziału OZE w miksie energetycznym, to jest faktyczny powód (i mają teraz tyle energii, że po raz pierwszy mają ujemne ceny spot, czyli chętnie zapłacą za odebranie od nich energii w szczycie produkcji). Powtórzę: rozwinęli przez ostatnie lata rynek OZE i teraz ten rozwój schładzają, bo więcej oznacza dla nich problemy techniczne. My jesteśmy awangardą - schładzamy, zanim domowe OZE przekroczy 0,02% :)

> Co w takim razie będzie w Polsce gdy energia zdrożeje dwukrotnie, który rząd za
                          > łoży sobie stryczek na szyje.

No właśnie, wyobraźmy sobie, że energią zdrożeje razy dwa (co zapewne się stanie, tylko powoli, w skali następnych 10-ciu lat). Wygrają na tym wyłącznie kraje, które będą miały wysoki % udziału OZE w całości zużycia prądu, bo uwaga: ta energia nie drożeje, wręcz przeciwnie - nakłady kapitałowe na wyprodukowanie takiej energii spadają.

> Przy zarobkach w Polsce mamy murowane protesty, ludzie na ulicach i zamknięte z
                          > akłady pracy

jeśli energia elektryczna zdrożeje dwukrotnie w krótkim czasie (np. 2 lata) to nie mówimy o protestach, ale o następnej wiośnie ludów. Ja się energią podzielę (dziś odpaliłem kolejną instalację), ale ilu jest takich producentów w Polsce? Tyle co kot napłakał. Dokładnie: 249 (za: URE), z czego trzech na tej liście to ja. Czyli nie starczy w Polsce prądu z OZE.

jakkolwiek - nie gadamy o przewidywaniu przyszłości (bo na tym nie znam się wcale), ale o naszym zdrowiu. 30 minut temu wróciłem z W-wy do Legionowa. Zobacz co się dzieje nad stadionem: to szare coś, co tak ładnie rozprasza metahalogenkowe oświetlenie przy Arenie to nie jest mgła. Niestety. To jest pył z palenia węglem. To są na razie nieliczne domy z okolic Parkowej. Teraz poczekaj na spadek temperatury do 5'C i wtedy obejrzyj stadion. Mogę podesłać zdjęcia, chcesz?

czy też nadal będziemy dyskutować, że zanieczyszczenie powietrza jest bez znaczenia?

Marcin
                          • metron1 Re: Legionowo miasto smogu/a 11.09.14, 00:08
                            Ale to rząd powinien się zająć tym aby ludziom OPŁACAŁO się palenie najmniej szkodliwym paliwem jakim jest gaz a nie zwalać wszystko na samorząd.
                            Wszelkie próby siłowego wymuszania kończą się powszechną awanturą, wyrokami sądowymi, protestami
                            Tu nie chodzi o to aby ograniczyć ilość syfu a jedynie o to aby towarzystwo wzajemnej adoracji zasiadało w różnych projektach, dawało dotacje a przede wszystkim kredyty
                            Napiszę po raz setny, wystarczy obniżyć cenę gazu tak aby jego cena była taka sama jak węgla i tysiące ludzi bez żadnych dotacji, kredytów, biurokracji znowu sięgnie do gazu
                            • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 11.09.14, 12:15
                              :-)

Rzeczywistość dopisuje Myeron ciąg dalszy do Twojego postulatu "to sie musi opłacać" i "niech obniża cenę gazu". Gazprom wlasnie przykręciła dostawy gazu o 45% bez ostrzeżenia.

Czas sie pogodzić z ekonomicznym wyrokiem: gaz nie jest nasz, wiec jestesmy na smyczy władz Rosji. Odkładanie inwestycji we własne, rozproszone i czyste źrodła energii spowoduje za naszego życia kryzys trudny dzis do wyobrażenia. Kto wtedy bedzie spokojnie spał w ogrzanych domach? Wszystkie kraje UE, ktore to zatrybily wcześniej.

Pozdrawiam,

Marcin
                      • madziulec Re: Legionowo miasto smogu/a 10.09.14, 14:13
                        No cuda panie, cuda.
                        Wszystkie koszty wytworzenia energii w ogóle przedstawione na portalach nawet tych pro-ekologicznych sa do d...
                        Przecież Ty mas zlepsze, wiarygodniejsze i wiesz lepiej.
                        • metron1 Re: Legionowo miasto smogu/a 10.09.14, 23:33
                          Wystarczy chwila w Internecie i już masz dziesiątki artykułów porównawczych.
                          Tak w wielkim skrócie, jednostka energii wytworzona z węgla kosztuje 200zł, ta sama jednostka ale wytworzona z ogniwa fotowoltaicznego kosztuje kilka razy drożej. Sama instalacja zwraca się po około 30 latach
                          Taniej wychodzi energia z wiatru biogazu, biomasy ale też jest droższa niż tradycyjne żródła energii
                          • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 11.09.14, 12:17
                            metron1 napisał:

> Wystarczy chwila w Internecie i już masz dziesiątki artykułów porównawczych.
                            > Tak w wielkim skrócie, jednostka energii wytworzona z węgla kosztuje 200zł, ta
                            > sama jednostka ale wytworzona z ogniwa fotowoltaicznego kosztuje kilka razy dr
                            > ożej. Sama instalacja zwraca się po około 30 latach
                            > Taniej wychodzi energia z wiatru biogazu, biomasy ale też jest droższa niż trad
                            > ycyjne żródła energii

Bzdura. W tym akapicie nie ma ni jednego prawdziwego stwierdzenia. W Danii, Hiszpanii, we Włoszech masz juz parytet fotowoltaiki do wegla, sugeruje wiecej czytać przed pisaniem takich komentarzy.

Marcin
                      • nielot_dodo Re: Legionowo miasto smogu/a 10.09.14, 20:39
                        Upraszczasz, czy świadomie manipulujesz???
                        W Chotomowie zmieniono wszystkie systemy + wymuszono W=1,3 dla całej ślusarki (nie mylić W pakietu szkła z W CAŁEJ PRZEGRODY) + milion innych rzeczy systemowych i uzyskano zużycie en. = 56 kWh/m2/rok! Dlatego OŹE znalazło zastosowanie.
                        Przy budownictwie "normalnym" i projekcie z 461 kWh/m2/rok podziurawiłbyś cały powiat odwiertami do OŹE a i tak opory przepływów nie pozwoliłyby na ogrzanie tego budynku.
                        Spróbuj wyobrazić sobie tylko jeden z parametrów: jest 1000 osób, musisz dostarczyć 20m3/h każdej, daje to 20 000 m3/h. Na zewnątrz jest -20 w środku MUSI być +22. Bez wysokosprawnego odzysku żadne OŹE nie wchodzi w grę.
                        Oczywiście można zakisić dzieciaki, wyłączyć wentylację i niech przysypiają o ile pozwoli im na to ból głowy spowodowany ogromnym stężeniem dwutlenku węgla, o smrodzie nie wspomnę.

Kraje o których wspominasz od tego zaczynały prawie dwie dekady temu. W Holandii na budynkach wiszą metryczki - świadectwa energetyczne. Przy energooszczędnym budownictwie z charakterystyką energetyczną < 60 kWh/m2/rok łatwo żonglować procentami OŹE, przy 400 to już czysta demagogia - nie starczy ziemi na odwierty za powietrza ba solary.

I na koniec: energia z pomp ciepła kosztuje tyle samo co z wungla.
                        Kocioł do wungla to 3 000 zł same odwierty to 100 zł mb. a z metra można wyciągnąć 35W + urządzenia + instalacje. Każdy malutki błąd typu zwiększenie oporu przepływu skutkuje katastrofą dla CAŁEJ INSTALACJI.
                        Żeby "ruszyć" średnią instalację masz wybór: albo goowniana pompa czołowego producenta za parę kopiejek mocy 3 000 W albo pompa tego samego producenta tej samej wydajności mocy 20 W ale już za 5000 EUR, wtedy ma sens idea OŹE inaczej jest wąż zjadający własny ogon.
                        Ogromną manipulacją jest porównywanie czasu zwrotu instalacji w budynku użyteczności publicznej z 800 osobami na stałe i 1000 wchodzących - wychodzących, tysiącami razy dziennie otwieranymi 2m. szer. drzwiami, do chałupki z dwoma starymi dziadami przy kominku i raz dziennie otwieranymi na sekundę drzwiami.
                        To jest malutki promil wiedzy "leśnego dziadka" która pozwala stosować i trzeźwo oceniać potrzebę oraz efekt stosowania OŹE.
              • nielot_dodo Re: Legionowo miasto smogu/a 09.09.14, 23:06
                Lepszy Gierek niż Gomółka czy Ferdek Kiepski, to oni zdaje się mieli największe kompleksy na punkcie inżynierów i magisterów.
                Żebyś pękł jak balon matematyki nie zakrzyczysz.
                Resztę wykasowałem, bo nie zrozumiesz.

Zapraszam 19 09 2014 na Konferencję "EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA W BUDOWNICTWIE - szanse i wyzwania dla Polski" w Centrum EXPO XXI, będą mądrzejsi ode mnie może coś dotrze. Tylko postaraj się słuchać a nie gadać, bo przez grzeczność żaden z prelegentów Ci nie zaprzeczy - pewnie nie życzą sobie wyzwisk od profesorów i doktorów ;-)
                • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 10.09.14, 00:26
                  nielot_dodo napisał(a):

> Lepszy Gierek niż Gomółka czy Ferdek Kiepski, to oni zdaje się mieli największe
                  > kompleksy na punkcie inżynierów i magisterów.
                  > Żebyś pękł jak balon matematyki nie zakrzyczysz.
                  > Resztę wykasowałem, bo nie zrozumiesz.
                  >
                  > Zapraszam 19 09 2014 na Konferencję "EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA W BUDOWNICTWIE

leśne dziadki będą gadać o wartości opałowej ekogroszku? :) to jak to jest z tym spalaniem - bez węgla nadal się nie da? :)

Marcin
                  • mieszkanieczbloku Re: Legionowo miasto smogu/a 10.09.14, 07:27
                    - Dziwne, za dwie tony węgla dali nam furę choinek.
                    - Do czego im węgiel?
                    - Może do palenia w piecu?
                    - To nie mogą palić choiną?
        • metron1 Re: Legionowo miasto smogu/a 09.09.14, 00:06
          Na forum Krakowa czytałem opinie mieszkańców zbulwersowanych tym że w pierwotnej wersji projektu miał być zakaz palenia także w kominkach.
          Właśnie kominki spowodowały że zakaz nie wszedł w życie w pierwotnym terminie bo Jaśnie Wielmożne Państwo zorientowało się że po wprowadzeniu tego zakazu nie będą mogli sobie rozpalać kominków.
          To że palenie drzewem jest tak samo szkodliwe jak palenie węglem, że powstaje ten sam syf to mały pikuś.
          Teraz modne stało się spalanie przepracowanych olejów. Jakoś nie słyszałem głosów ekologów że jaranie przepracowanego oleju powoduje powstanie całej masy świństwa.
          Dochodzimy do meritum, najmniej szkodzi spalanie gazu ale....
          Tam gdzie mieszkałem poprzednio w latach 80 powstał komitet budowy gazociągu.
          Na mojej ulicy na palcach jednej ręki można było policzyć domy nie przyłączone do instalacji, wszyscy ogrzewali się gazem
          Nie potrzeba było dotacji, kredytów, programów ochrony środowiska gdzie pieniądze na wymianę pieców skończyły się jak w Krakowie (znowu forum krakowskie)
          Po prostu gaz był tani, dostępny dla każdego
          Teraz jest sytuacja dokładnie odwrotna. Jak pojadę w zimę na palcach jednej ręki mogę policzyć tych którzy gazem ogrzewają swoje chałupy
    • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a - podsumowanie 10.09.14, 10:58
      żeby nie męczyć, zróbmy klamrę.
      (albo parę, nieistotnych, drobnych klamerek):

1. Co roku 45 tys. osób umiera w naszym kraju przedwcześnie z powodu zanieczyszczeń powietrza.
      Są na to badania. To nie jest jakieś tam statystyczne przybliżenie. I nie jest to "normalny" poziom - Polska obok Bułgarii ma najbardziej zanieczyszczone powietrze w UE, a główną winę za to ponosi palenie w piecach węglem, drewnem i śmieciami, oraz elektrownie węglowe. O tym, że Legionowo jest rekordzistą zapylenia PM2,5 i PM10 w województwie już wiecie i nie są to wymysły pojedynczej osoby, ale badania z wielu identycznych stacji pomiarowych.

Co roku 45 tys. osób. To tak jakby co roku znikało Legionowo. Albo Wołomin.
      To 10 razy więcej niż ginie na polskich drogach.
      7 razy tyle co mamy samobójców.

Czy to Was obchodzi? Nie.
      Czy obchodzi to samorządowców, polityków i dziennikarzy? Nie.
      Bo łatwiej i przyjemniej rozprawiać o Ukrainie, Putinie i bombach atomowych.

Dlaczego?

Bo większość z nas woli czytać o katastrofach, gwałtach, bijatykach. Poderżniętym gardle nauczycielki, ciąży chórzystki, wypadku na obwodnicy etc. My wszyscy, nasi bliscy, nasi sąsiedzi umieramy jednak w znacznie większej liczbie, niż wspomniane dramaty. Z małą różnicą - do końca nie rozumiemy, że jest to pochodna naszej własnej obojętności wobec jakości powietrza. (No i atrakcyjnej ceny węgla, wiadomo :) )

Że nie wiadomo od czego zacząć? Idźcie na radę gminy/miasta/powiatu i zapytajcie, co zrobili przez ostatnią kadencję w tej sprawie. Olewacie samorząd? No właśnie, olewacie. Nie obchodzi Was to.

Idzie sezon grzewczy. Te 45k ludzi oznacza 123 osoby każdego dnia, dziś, jutro, pojutrze też. Więc skończmy pierd.olić co sobie tam każdy myśli i czy wierzy w pomiary pyłów czy nie. Zanieczyszczenie powietrza z emisji niskiej jest faktem a jeśli ktoś to kwestionuje, może równie dobrze zaprzeczać sile grawitacji. Jeśli nie zauważamy pełzającego dramatu, wynikającego bezpośrednio z węgla i podobnych, to nasze poglądy nie mają najmniejszego znaczenia.

pozdrawiam,

Marcin

• mieszkanieczbloku Podsumowanie - Podsumowania 10.09.14, 13:16
        W Polsce bezrobocie nie maleje, kupa ludzi biednych i nie mających na jedzenie oraz opłaty, a ty się taką pierdułką przejmujesz! Dajcie ludziom pracę i godziwe zarobki... a potem wymagaj ekologii!!!
        • polokokt Re: Podsumowanie - Podsumowania 10.09.14, 21:55
          jeszcze kilka dni i Putin w ogole zakreci gaz a wtedy wszyscy wrócimy do palenia w piecach.
          • zchotomowa Re: Podsumowanie - Podsumowania 11.09.14, 12:20
            polokokt napisał:

> jeszcze kilka dni i Putin w ogole zakreci gaz a wtedy wszyscy wrócimy do paleni
            > a w piecach.

Wlasnie przykręciła o 45%.

I jak w historii z żaba i wrzątkiem - będziemy bezczynnie czekać na wiecej, tak? Czy tez wypowiemy wojnę Rosji? Bez jaj, naprawde nie widzicie, ze bez własnych źródeł energii jestemy w razie czego, jako kraj, pierwsza ofiara polityki rosyjskiej?

Do ilu musza spaść dostawy gazu, żebyście zaczęli myślec o własnej energii?

Pozdrawiam,

Marcin
            • ralphie Re: Podsumowanie - Podsumowania 11.09.14, 14:03
              zchotomowa napisał(a):

> I jak w historii z żaba i wrzątkiem - będziemy bezczynnie czekać na wiecej, tak?
              > Czy tez wypowiemy wojnę Rosji? Bez jaj, naprawde nie widzicie, ze bez własnych
              > źródeł energii jestemy w razie czego, jako kraj, pierwsza ofiara polityki rosyjskiej?

Za bezpieczeństwo energetyczne kraju odpowiedzialność ponosi Minister właściwy (pkt. 7) i właśnie doświadczamy skutków jego zaniedbań. Poprawcie mnie jeśli się mylę ale tytuły w prasie już prawie od dwóch lat krzyczą, że czekają nas wyłączenia prądu z przyczyn niezbilansowanych potrzeb przez dostawy. Fajnie by było, gdyby jeden z naszych forumowiczów przynajmniej próbował bronić swego pracodawcę.

Nakładanie obostrzeń na emisję CO2 skutkuje wzrostem kosztów produkcji energii z węgla i powolną jego śmierć. I dobrze ale co w zamian?
              Gaz? Gazoport leży, Putin siada na kurku.
              Biomasa... OZE... generują nie małe koszty:
              www.swiadomieoatomie.pl/warto-wiedziec/koszty-energii-jadrowej
              www.ncbj.edu.pl/niezalezna-ocena-kosztow-produkcji-energii-elektrycznej
              Drugi link szczególnie wart uwagi. Swoją drogą ciekaw jestem składników kosztu produkcji energii przez PV, prawdopodobnie koszty instalacji to jedyny znaczący składnik.
              Z tych linków jednak energia z elektrowni jądrowych pozostaje konkurencyjną. Otoczeni jesteśmy elektrowniami jądrowymi, a sami wystrzegamy się nich, jak ognia. I tu pytanie, jaki procent czynnych elektrowni jądrowych zagroził bezpieczeństwu ludzi i co było przyczyną? Z tego co wiem: Czarnobyl - ambicje i źle przygotowana obsługa, Fukushima - trzęsienie ziemii. W Polsce faktycznie trzęsienia mamy diabelskie. Politykę kadrową rodem z PRL, lepiej nie stawiajmy atomu. Przy spełnieniu restrykcyjnych reguł gry z atomem moglibyśmy spać spokojnie, a tak...?
              Generalnie jak zwykle nasi dali d..py. Zostajemy na lodzie, bo przez lata bimbania, teraz potrzeba nam szybko, tanio i dużo. Ewentualnie każdy z nas może indywidualnie zadbać o własne bezpieczeństwo totalnie się uniezależniając przez inwestycje w OZE (Marcin, Twoja instalacja rocznie produkuje 14MWh, co pokryje roczne zapotrzebowanie 3-4 domów, a sam wiesz jaki był jej całkowity koszt). Przy czym, nie oszukujmy się, na to stać tylko nielicznych, z dużym wskaźnikiem opłacalności tylko przy sporym zużyciu. Dotacji na pewno nie dostaną wszyscy. Dotacje to kropla w morzu potrzeb. Kredyt, dziękuję postoję...
              • zchotomowa Re: Podsumowanie - Podsumowania 11.09.14, 17:38
                ralphie napisał:
                > Biomasa... OZE... generują nie małe koszty:
                > <a href="www.swiadomieoatomie.pl/warto-wiedziec/koszty-energii-jadrowej" target="_blank" rel="nofollow"

/ciach/

świadomieoatomie to produkcja finansowana w całości przez PGE, promującą EJ (narzucony przez MG obowiązek, realizowany przez spółkę PGE EJ). Kampania wokół pozyskania zwolenników EJ ma wykorzystywać właśnie takie narzędzia. Pisałem tę strategię 2,5 roku temu.

wróćmy do tematu: zapylenie w Legionowie oraz mity o OZE:

awsassets.wwfpl.panda.org/downloads/wwfpolska_demaskowanie_mitow_klimatycznych.pdf
                a jeśli ktoś woli wersję drukowaną, to parę sztuk mam, mogę wysłać.

pozdrawiam,

Marcin
                • ralphie Re: Podsumowanie - Podsumowania 12.09.14, 23:11
                  Ale drugi link wydaje się być bardziej wiarygodny z racji statutu jbr, choć z drugiej strony swoją przychylną opinią mogą załatwić sobie finansowanie.
                  Marcin, swego czasu wspominałeś o uruchomieniu punktu pomiarowego Udało się? Z kilju punktów będzie można namierzyć źródło.
                  • trombonosek Re: Podsumowanie - Podsumowania 13.09.14, 15:23
                    Proponuję jeszcze w odwierty geotermalne zainwestować w Chotomowie, będzie się gdzie pluskać ze starostą...
                    W polityce i dla pieniędzy można jednak wszystko...

www.legio24.pl/legionowski-w-jacuzzi-ze-starosta/
                    • zchotomowa Re: Podsumowanie - Podsumowania 13.09.14, 19:52
                      trombonosek napisał:

> Proponuję jeszcze w odwierty geotermalne zainwestować w Chotomowie, będzie się
                      > gdzie pluskać ze starostą...
                      > W polityce i dla pieniędzy można jednak wszystko...

no, no - to rozwiń gdzie widzisz tę politykę i te pieniądze :)
                      Do pluskania wystarczy prosta pompa ciepła, a z tej frustracji nawet nie zrozumiałeś, po co to zrobiliśmy :)

Marcin
                  • zchotomowa Re: Podsumowanie - Podsumowania 13.09.14, 19:48
                    ralphie napisał:

> Ale drugi link wydaje się być bardziej wiarygodny z racji statutu jbr, choć z d
                    > rugiej strony swoją przychylną opinią mogą załatwić sobie finansowanie.
                    > Marcin, swego czasu wspominałeś o uruchomieniu punktu pomiarowego Udało się? Z
                    > kilju punktów będzie można namierzyć źródło.

Ralphie,

Żeby dane były porównywalne, trzeba by postawić dokładnie taki sam zestaw jak WIOŚ. Niemcy, w ubiegłym tygodniu, przysłali paletę sprzętu i mail "Meteo nie będzie. Może w przyszłym roku. Wyczerpaliśmy budżet na promo 2014". Skracając: wiarygodna stacja meteo najwcześniej na wiosnę. Niestety, będzie bez zapylenia. Nie będzie danych do pomiarów stężenia najbardziej szkodliwego czynnika, czyli Smogo, uups, sorry, smogu :)

więc bazujemy na tym: sojp.wios.warszawa.pl/?page=opisy-stacji&t=1&o=3&site_id=14

Za chwilę mija rok od odpalenia elektrowni PV1, patrz: www.tinyurl.com/Chotomow-PV
                    14 MWh, ze słońca, wiadomo - "nie da się" :)

pozdrawiam,

Marcin
    • zchotomowa Roman, poczytaj, jak inne samorządy zwalczają smog 15.09.14, 07:59
      Roman,

zamiast się obrażać na krytykę, zacznij patrzeć, co się dzieje poza Wielkim Księstwem Legionowo. Patrz np. tu:

bip.um.wroc.pl/wps/portal/bip?WCM_GLOBAL_CONTEXT=%2Fbip_pl%2Fbip%2Fumw%2Fkomunikaty_ogloszenia%2Fkomunikaty_srodowisko%2Fkawka_2
      Wrocław przeznaczył na to 4 mln zł. Wrzuć więc 0,5 mln do budżetu 2015 w Legionowie, masz powyżej gotowy zestaw dokumentów i potestuj, czy Urząd Miasta sobie z tym poradzi.
      Teraz uważaj: CHCESZ POMOCY?

pozdrawiam,

Marcin
      • tomjani Re: Roman, poczytaj, jak inne samorządy zwalczają 17.10.14, 10:42
        Zwalczcie w nadchodzących wyborach Smogorzewskiego, to i smog zostanie zwalczony. Otworzy się bowiem możliwość przywrócenia ruchu kolejowego na linii Wieliszew - Zegrze, której końcówkę przefrymarczono ongiś wraz z terenem jego brajdakowi pod "Fermatę". Gdy S-3 zacznie śmigać co godzinę z samego Zegrza, a nie jak dziś - z położonej na kompletnym zadoopiu stacji Wieliszew, gdzie resory w aucie można sobie połamać usiłując do niej dojechać - to z kierunku Serocka będzie się dojeżdżać na P&R do Zegrza, a nie aż do Legionowa lub Warszawy.
    • zchotomowa Smog z "eko" groszków 02.10.14, 19:21
      wyborcza.pl/1,75400,16731632,Dlaczego_powietrze_w_Polsce_jest_tak_zanieczyszczone_.html
      pozdrawiam,

Marcin
    • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 02.10.14, 21:50
      www.greenpeace.org/poland/pl/press-centre/dokumenty-i-raporty/Ustawa-o-OZE-do-napisania-do-nowa/
    • nielot_dodo Re: Legionowo miasto smogu/a 16.10.14, 22:28
      www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20141014/PODLASKA/141019878

Czyli zwrot, nie licząc kosztów utrzymania i obsługi, po 20 latach.

Nie mówię nie, ale w 1992 r wyfasowałem se Centertela i płaciłem 2,5 USD/min w obie strony, nawet za samo wybieranie numeru bez połączenia. Nie wspomnę o cenie stacji. Rachunki były od 15 do 40 mln. (na dzisiejsze 1,5 do 4 tys.)
      Teraz telefon przywożą do domu a miesięczny abonament to pół czapki gruszek.
      Może tej fotovoltaice też dać trochę czasu?
      • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 21.10.14, 22:24
        nielot_dodo napisał(a):

> Czyli zwrot, nie licząc kosztów utrzymania i obsługi, po 20 latach.

ale jak to policzyłeś? :)

> Nie mówię nie, ale w 1992 r wyfasowałem se Centertela i płaciłem 2,5 USD/min w
        > obie strony, nawet za samo wybieranie numeru bez połączenia. Nie wspomnę o ceni
        > e stacji. Rachunki były od 15 do 40 mln. (na dzisiejsze 1,5 do 4 tys.)
        > Teraz telefon przywożą do domu a miesięczny abonament to pół czapki gruszek.
        > Może tej fotovoltaice też dać trochę czasu?

to zależy jak to chcesz ująć (w jakim horyzoncie), ale zasadniczo to takie rozważania "już, czy jeszcze poczekamy?" są prowadzone już od jakiś 20 lat. Może chcesz przeczytać o spadku cen w tym przedziale czasu?
        np tu: ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/61/energetyka-sloneczna

pozdrawiam,

Marcin
        • nielot_dodo Re: Legionowo miasto smogu/a 22.10.14, 01:17
          Nie tylko policzyłem ale dzisiaj oglądałem w dzienniku regionów. Sami wójtowie - udziałowcy się wypowiadali i jak na czas kampanii opowiadali wyjątkowo smutno.
          Nadal nie ma ustawy. Cena ew. "odkupienia" energii przez monopol to 0,27 zł/kWh.
          Na razie będą zasilać remizę a sołtys nawet obiecał mniejsze czynsze za wynajem na zabawy. Chyba szarżował jak Ty, bo zabawy są w nocy jak panele nie działają i prónd trza kupić ten z wungla i to po 0,6 zł/kWh.

• zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 25.03.15, 10:54
            nielot_dodo napisał(a):

> Nadal nie ma ustawy. Cena ew. "odkupienia" energii przez monopol to 0,27 zł/kWh
            > .

Już jest Ustawa, do 3kWp masz 0,75zł/kWh.

pozdrawiam,

Marcin
            • carbomax Re: Legionowo miasto smogu/a 25.03.15, 12:08
              Ustawa jest ale inwestycja jest bardzo niepewna i wątpliwa ekonomicznie. Nadal nie wiadomo, ale na obeną chwilę wszystko na to wskazuje, że można się będzie albo ubiegać o dotację, albo otrzymywać kwotę gwarantowaną za 1 kWh czyli trzeba będzie instalację postawić za swoje lub kredyt komercyjny. Ilość takich instalacji w skali Polski też będzie limitowana, można sobie wyobrazić, kogo zaczną przyłączać najpierw....Poza tym pozostaje jeszcze czas przyłączenia do sieci, a tego nikt nie gwarantuje, można sobie długo poczekać na takie przyłączenie, kredyt trzeba płacić.
            • metron1 Re: Legionowo miasto smogu/a 25.03.15, 22:08
              Na pewno konsumenci będą niesamowicie zadowoleni kiedy zapłacą więcej za energię elektryczną i zobaczą na fakturze koszt OZE
              • zdebeq Re: Legionowo miasto smogu/a 25.03.15, 22:16
                będą zadowoleni kiedy dostaną wydruk z badania PET na skierowaniu z centrum onkologii
    • renifer651 Re: Legionowo miasto smogu/a 13.03.15, 13:27
      1. Stacji monitorujących w mazowieckim jest ograniczona ilość: Warszawa/Płock/Radom/Legionowo/Ostrołęka/Piastów/Granica.
      2. Jeżeli przyjrzysz się wynikom to w żadnym parametrze nie odbiegamy od normy. Jeżeli jakaś norma jest spełniona, to zazwyczaj we wszystkich stacjach, jeżeli jest przekroczona to też na wszystkich stacjach. Wyniki Legionowa są totalnie średnie (raczej poniżej średniej czyli ok).
      3.Jedynym parametrem w którym Legionowie przoduje jest przekroczenie normy na BENZO(A)PIREN W PYLE PM10. Tutaj przekraczamy normę najwyżej bo 5,44 razy. Ale porównywalny Otwock (4,83), Piastów (4,43), Siedlce (4,87). Więc nadal jest to zbliżone do innych wyników.
      4. Przekroczenie parametru BENZO(A)PIREN W PYLE PM10 jest charakterystyczne dla mniejszych miast i miasteczek, gdzie występuje ogrzewanie śmieciowo/węglowe.

Pisanie, że Legionowo jest miastem smogu, jest dużą nadinterpretacją, nie mającą pokrycia w wynikach. Przekroczenie wynika po prostu z palenia w piecach śmieciami co trzeba niewątpliwie napiętnować i zwalczać.

Link do raportu za 2013 rok - wios.warszawa.pl/download/1/2748/OR2013.pdf
      • zchotomowa Re: Legionowo miasto smogu/a 13.03.15, 19:47
        Gdybys przeczytał wątek, dostrzeglibyśmy, ze Raporty WIOS juz dawno były tu przytaczane.

Tymczasem, zamiast odsyłać do raportu sprzed 2 lat, zerknij na dane on-line (linki tez znajdziesz w wątku). Jak porównasz dysproporcje, to może relatywizm wobec "jednostkowych przekroczeń" ustąpi przerażeniu, ze bywają dni, gdy poziom smogu jest wyższy niż w Krakowie. Porównywanie, ze sa tez miejscowości, w których jest tak samo źle, raczej nie wnosi do dyskusji wiele.

Marcin
        • prawdziwy_jankiel Re: Legionowo miasto smogu/a 08.04.15, 13:26
          wawalove.pl/Wielki-transparent-na-Ministerstwie-Srodowiska-Smog-nas-truje-a18123
          • madziulec Spotkanie w Warszawie 08.04.15, 17:45
            www.facebook.com/events/1428588180771515/
    • zchotomowa Akcja na Ministerstwie Środowiska 09.04.15, 12:58
      vimeo.com/124501069
      pozdrawiam,

Marcin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka